Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 02/26/2019 in all areas

  1. 8 points
    Δεν ξερω ποιοι και ποσα πλερωσαν για να απολαυσουν Colins' Scott το αναγνωσμα, απλα τσεπωστε στα ματια σας γκραν μιτινγκ σε πριβε εκδοση δυο μεγαλων μορφων της whiskikης τεχνης. Ανταποκριθηκα στην εκκληση του να με γνωρισει και στη συγκεκριμενη φωτο μας βλεπετε με φορμες εργασιας να ποζαρουμε για τα ματια σας μονο σε στυλ προσκοπικου δεους ο Sir, ανεμελου προφεσορα ο Colin. ΥΓ 1...για την καλυτερη αποδοση του φωτος στα προσωπα μας, αποχωριστηκα το περουκινι μου. ΥΓ 2 ....(πολυ) κακες γλωσσες αναφερουν οτι βρεθηκα εκει γιατι ειχα να παραδωσω πιτσα στον πεινασμενο Σκωτο. Καταγγελλω τις προσβλητικες επιθεσεις και εξομολογουμαι στο φορουμικο κοινο οτι με τον Scott μας συνδεει βαθια φιλια μερικων ωρων και οτι δινει γερο φιλοδωρημα.
  2. 7 points
    Τα δύο αυτά διαφορετικά είδη whisk(e)y μπορεί να έχουν αρκετές ομοιότητες, ωστόσο υπάρχουν και θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της παραγωγής του Scotch grain whisky και του whiskey που παράγεται στις Η.Π.Α. και είναι γνωστό ως bourbon. Για να ονομάζεται «Bourbon», ένα whiskey μπορεί να παρασκευάζεται οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει να βασίζεται σε ζυμωμένο πολτό (fermented mash) αποτελούμενο από τουλάχιστον 51% καλαμπόκι (γνωστό και ως maize, δηλαδή αραβόσιτο). Αντίθετα στη Σκωτία, το grain whisky, μπορεί να παρασκευαστεί από καλαμπόκι, αν και το σιτάρι είναι πιο συνηθισμένο και διαδεδομένο στις μέρες μας. Και στις δύο περιπτώσεις, προστίθενται και άλλα είδη δημητριακών κατά την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας. Στη Σκωτία (και όχι μόνο), το βυνοποιημένο κριθάρι προστίθεται στο μαγειρευμένο πολτό καλαμποκιού ή σιταριού, επειδή τα ένζυμα που περιέχονται στο κριθάρι θα ενεργοποιήσουν τη μετατροπή του άμυλου σε ζυμώσιμα σάκχαρα (γενικά χωρίς βυνοποιημενο κριθάρι είναι αδύνατη η ζύμωση όπως την ξέρουμε και απαιτείται ειδική επεξεργασία). Με λίγα λόγια, δεν χρησιμοποιείται για σκοπούς γεύσης. Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί του Bourbon αρχίζουν να δημιουργούν γεύση σε ένα πρώιμο στάδιο κάνοντας ένα μείγμα διαφορετικών δημητριακών που ονομάζουν «mashbill» (δηλαδή το αρχικό μίγμα των ξηρών δημητριακών, η συνταγή με τις αναλογίες του μίγματος των διαφόρων δημητριακών). Το καλαμπόκι είναι δύσκολο να βυνοποιηθεί, έτσι το βυνοποιημένο κριθάρι, θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό, αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Για να προσδώσει ένα nutty/grassiness γευστικό υπόβαθρο. Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε άμυλο, με αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα ζυμώσιμων σακχάρων. Παράγει ένα γλυκό, λιπαρό spirit, αν και αυτό στερείται πολυπλοκότητας. Επίσης στις πρώτες ύλες, προστέθηκε και η σίκαλη, η οποία χρησιμοποιείται στο mashbill για τη χαρακτηριστική peppery, clove-like, σπιρτάδα της. Η σίκαλη πολλές φορές αντικαθίσταται από το σιτάρι, που προσδίδει γλυκύτητα. Έτσι, όσο περισσότερο καλαμπόκι περιέχεται στο mashbill, τόσο πιο γλυκό θα είναι το προκύπτον spirit. Όσο περισσότερη σίκαλη, τόσο πιο πικάντικο. Κάθε αποστακτήριο, έχει τη δική του συνταγή, το δικό του mashbill. Κατά κανόνα ένα τυποποιημένο mashbill θα περιέχει 70% corn, 15% rye και 15% malt, ενώ ένα high-rye mashbill, θα πρέπει να διαθέτει σίκαλη σε περιεκτικότητα μεταξύ 30% και 35%. Και στις δύο περιπτώσεις, ο παχύρρευστος πολτός (mash) αντλείται στους ζυμωτές όπου προστίθεται η μαγιά. Στη Σκωτία, χρησιμοποιείται κανονική ζύμη (distillers’ yeast), αλλά στην περίπτωση του Bourbon, κάθε αποστακτήριο έχει τη δική του ζύμη ή ζυμομύκητες, που επιλέγεται ειδικά για τη γεύση. Άλλη μια σημαντική διαφορά, είναι η διαδικασία του sour mash. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των υπολειμμάτων απόσταξης (stillage - κατάλοιπα, συμπυκνωμένα κατάλοιπα απόσταξης) προστίθεται σε νέο πολτό. Αυτό γίνεται ώστε να βοηθήσει με την αύξησή του PH κατά την προσθήκη της μαγιάς την ζύμωση, αλλά και για λόγους συνοχής της γεύσης. Σχεδόν το σύνολο των Αμερικάνικων whiskey (με εξαίρεση τα single malt) χρησιμοποιούν αυτή τη τεχνική, ακόμα και αν δεν το αναφέρουν στις ετικέτες τους. Και στις δύο περιπτώσεις, το ζυμωμένο wash αντλείται στους αποστακτήρες, για απόσταξη. Στη Σκωτία, θα χρησιμοποιηθούν column stills/Coffey style (γίνεται ή με απόσταξη σιτηρών, σε οποιαδήποτε αμβυκα ή με απόσταξη malted barley σε αμβυκα συνεχούς αποσταξης λ.χ. στην περίπτωση του Loch Lomond Single Grain), είτε με δύο είτε με περισσότερες στήλες. Αυτές οι στήλες είναι υψηλές, οπότε μόνο οι ελαφρύτερες ενώσεις μπορούν να συλλεχθούν ως spirit. Το νέο απόσταγμα δημητριακών συλλέγεται συνήθως κοντά στην μέγιστη επιτρεπόμενη αλκοολική δύναμη, ήτοι στους 94,8% abv. Αν και έχει κάποια χαρακτηριστικά των βασικών δημητριακών, που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες, στην ουσία έχει ένα πολύ λεπτό, ουδέτερο χαρακτήρα. Στα αποστακτήρια που παράγουν bourbon, υπάρχει επίσης αποστακτήρας στήλης column still, αλλά μια ενιαία μονή στήλη, που είναι γνωστή ως beer still (βέβαια υπάρχουν bourbon που παράγονται σε άμβυκες και όχι σε στήλες συνεχούς απόσταξης όπως λ.χ. το Woodford Reserve). Όπως και ο κλασσικός αποστακτήρας στήλης, έτσι κι αυτός διαιρείται εσωτερικά σε συνδεδεμένους θαλάμους που χωρίζονται από διάτρητες πλάκες. Πάντως, ο beer still εξακολουθεί να είναι μικρότερος (με κάποιες εξαιρέσεις) από το αντίστοιχο αποστακτήρα στήλης της Σκωτίας. Γενικά, η αλκοολική δύναμη των low wines που προέρχονται από τον beer column κυμαίνεται στους 70% abv (140 proof). Ακολουθεί επαναπόσταξη σε ένα απλό pot still που καλείται doubler ή thumper. Βάσει νόμου, το τελικό spirit (aka ‘white dog’) δεν μπορεί να έχει αλκοολική δύναμη, υψηλότερη από 80% abv (160 proof), το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από το grain whisky. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι παραγωγοί Bourbon συλλέγουν το spirit τους κάτω από αυτή την αλκοολική δύναμη {Jim Beam’s White and Black Label are both collected at 67.5% abv (135 proof) and Maker’s Mark comes off the still at 65% abv (130 proof), Wild Turkey is between 62% abv and 63% abv (124 proof and 126 proof)}. Όσο χαμηλότερη είναι η ισχύς, τόσο πιο πλούσια είναι η γεύση. Οι τελικές διαφορές, βρίσκονται στην παλαίωση. Τα περισσότερα grain whisky θα μεταφερθούν σε βαρέλι, μεταξύ 63.5% abv και 80% abv, ενώ βάσει νόμου, η ανώτερη αλκοολική δύναμη του white dog για να μπει στο βαρέλι, είναι 62.2% abv (125 proof). Και πάλι, οι αποσταγματοποιοί θα επιλέξουν την ισχύ, σύμφωνα με το στυλ του Bourbon {most of the Jim Beam range is barrelled at 62.2% abv (125 proof), while Wild Turkey is put into cask at 55% abv (110 proof)}. Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται επίσης διαφέρουν. Στη Σκωτία, το grain whisky θα εισέλθει είτε σε ex-Bourbon casks (aka first-fill), είτε refill ή περιστασιακά σε βαρέλια που είχαν χρησιμοποιηθεί για ενισχυμένο οίνο Sherry. Σύμφωνα με το νόμο, το Bourbon πρέπει να ωριμάσει σε new, charred, oak casks που είναι σημαντικά πιο ενισχυμένα σε vanillin και oak lactone (αρώματα βανίλιας και καρύδας). Τέλος, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η διαφορά κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και οι διαφορετικά σχεδιασμένες, αποθήκες παλαίωσης. Πηγές: https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/24527/how-are-bourbon-and-grain-whisky-different/ Φώτο:
  3. 7 points
    Δεν ήρθε ο ξενιτεμένος, ούτε η άνοιξη τελικά, αλλα ουτε οι James & Mitsubae. Όσοι όμως δώσαμε το παρόν, μαζί με τον νέο Antonis, παλέψαμε τις κακουχίες και βγήκαμε νικητές άλλη μια φορά. Οι Los Globos μασκαρευτηκαν μαλλιαδες και μας χάρισαν στιγμές γέλιου, η Ρένα μας κέρασε Laphroaig Legacy και γαλακτομπούρεκο, ο Sir μας έλυσε κάποιες αποριες για τα Ιαπωνικά, ο Ducati13 μας διηγήθηκε προσωπικές ιστορίες επιτυχημένων αναζητήσεων χαμένων θησαυρών Macallan, ταιριάζοντας το κερασμα του, ένα μπουκάλι Quest από τους Αμπελώνες Μακαλλανίου, ο Thanasist έφυγε νωρίς γιατί αν κάναμε ψηφοφορία θα ήταν η πρώτη φορά που θα έχανε, φέρνοντας ένα κεραμικό fancy 21 ετών παλιό άγνωστο blend που δεν πινοταν, ο DMTK μοίρασε κάτι βυσσινί κάρτες με μικροσκοπικά γραμματάκια, και για να εξιλεωθεί έκανε το καλύτερο προσωπικό του κερασμα με ενα χορταστικό Γκλενλιβιτ Μαδουρο Ολοροσιο, ενώ τέλος ο Gtril, κάνοντας ένα διάλειμμα από τα πυροσβεστικά του καθήκοντα, άναψε φωτιές στην κουβέντα ...... Περάσαμε όμορφα, η συνάντηση είχε το άρωμα κάποιων άλλων παρόμοιων συγκεντρώσεων μικρής προσέλευσης, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της, στο τέλος το πρόσημο ήταν θετικό! Περαστικά στον McFlu, και Slainte Ωρέ σε όλους μέχρι την επόμενη!!!
  4. 6 points
    Είμαι με τον @Dino Eco σε ένα υπέροχο χώρο στο Χαλανδρι με την επωνυμία The Local pub με βασικό αντικείμενο την μπύρα. Το παλικάρι προσφέρει τελείως αφιλοκερδώς τον χώρο του τις Δευτέρες που έχει κλειστό το μαγαζί του γιατί απλά εκτός από την μπύρα αγαπά και το Whisky. Φαγητό δεν σερβίρει αλλά μπορούμε ελεύθερα να παραγγείλουμε τα πάντα από τα γύρω foodομάγαζα. Το αφήνω εδώ προς σκέψη και μελλοντική επιλογή.
  5. 5 points
    Ημέρα της γυναίκας σήμερα και τι καλύτερο, από ένα αφιέρωμα σε μια γυναίκα που συνέδεσε το όνομά της με το σκωτσέζικο whisky και απέδειξε ότι η θέληση και ο χαρακτήρας, είναι τα ισχυρότερα κίνητρα για την επιτυχία. Αφιερωμένο λοιπόν, σε όλες τις γυναίκες μέλη μας, αλλά και στις γυναίκες που μας κάνουν τη τιμή και παρευρίσκονται στις διάφορες συναντήσεις μας ή (και αυτό είναι το σημαντικότερο νομίζω) μας βοηθούν για να δίνουμε εμείς το παρόν, στις συναντήσεις μας. Η Bessie Williamson (1910-82), η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία του Laphroaig, δεν είχε καταγωγή από το Islay. Δεν είχε οικογενειακές ή άλλες σχέσεις με την επιχείρηση του whisky και φυσικά ζούσε σε μια εποχή που οι γυναίκες ασχολιόντουσαν σπάνια στα αποστακτήρια της Σκωτίας, εκτός από γραμματειακή υποστήριξη ή στο τομέα του καθαρισμού. Ωστόσο, η Bessie παρέμεινε στην ιστορία ως μια θρυλική φιγούρα στην ιστορία της βιομηχανίας whisky του Islay και ονομάστηκε «woman of spirit». Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του αποστακτηρίου Laphroaig στο Islay και ήταν η μόνη γυναίκα που κατείχε και διαχειριζόταν ένα αποστακτήριο στη Σκωτία τον 20ό αιώνα. Η Bessie πήρε το πτυχίο στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης το 1927. Μελετούσε για να λάβει το general Arts degree, αλλά έπρεπε να ξαναδώσει πολλές εξετάσεις και χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Με την καλύτερη φίλη της Margaret Prentice, η Bessie πήγε στο Islay για διακοπές το καλοκαίρι του 1934. Έμαθε για μια προσωρινή κενή θέση για έναν δακτυλογράφο στο αποστακτήριο Laphroaig και η αίτησή της ήταν επιτυχής. Από τότε, ποτέ δεν επέστρεψε στην προηγούμενη εργασία της. Το αποστακτήριο Laphroaig, εκείνη την εποχή ανήκε στην D Johnston & Co, μια εταιρεία ιδιοκτήτης της οποίας ήταν από το 1927 ο Ian Hunter (1886-1954). Ο Hunter, φαίνεται ότι είχε εκτιμήσει της ικανότητες της Bessie και της ζήτησε να διαχειριστεί το γραφείο στο Laphroaig και μ’ αυτό τον τρόπο έγινε η πιο αξιόπιστη σύμβουλός του. Αφού ο Hunter υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 1938 και περιορίστηκε σε αναπηρική καρέκλα, η Bessie πήρε μεγαλύτερο μερίδιο στη διοίκηση της επιχείρησης. Το 1944, όταν το αποστακτήριο ήταν έτοιμο να ξαναρχίσει την παραγωγή αφού χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική αποθήκη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μεταβίβασε τον έλεγχο στην ίδια. Η D Johnston & Co έγινε ανώνυμη εταιρεία το 1950 και η Bessie διορίστηκε ως γραμματέας της εταιρείας, με μικρό ποσοστό συμμετοχής. Όταν ο Hunter πέθανε το 1954, η Bessie συνέχισε να αναθέτει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής διαχείρισης της παραγωγής whisky στον Tom Anderson, αλλά διατήρησε την ευθύνη για τις επιχειρηματικές υποθέσεις της εταιρείας. Το Laphroaig γνώρισε μεγάλη ακμή και άνθηση υπό την ηγεσία της. Όπως και τα άλλα αποστακτήρια του Islay, επικεντρώθηκε στην παραγωγή single malt για τα μεγάλα blending houses στην ηπειρωτική χώρα και δήλωσε σε ένα ντοκιμαντέρ στις αρχές της δεκαετίας του 1960: «we can’t supply the demand that we have for our whisky». Η λογική επιχειρηματική σκέψη της Bessie, χωρίς καμία εντυπωσίασε τους υπαλλήλους της Scotch Whisky Association. Η SWA την κάλεσε να περιηγηθεί στη Βόρεια Αμερική στη δεκαετία του 1960, ώστε να μιλήσει για την παραγωγή του σκωτσέζικου ουίσκι. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις περιοδείες που γνώρισε τον καναδό ραδιοφωνικό αστέρα, Wishart Campbell. Ο Campbell (c1905-83), ήταν ένας πετυχημένος πιανίστας και βαρύτονος, και γνωστός ως «The Golden Voice of the Air». Υπήρξε ένα ειδύλλιο μεταξύ τους και τελικά η Bessie τον παντρεύτηκε στη Γλασκώβη το 1961. Η Bessie έγινε ευρέως σεβαστή στο Islay για τη συμβολή της στην κοινωνική και επιχειρηματική ζωή του νησιού. Επίσης είχε διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στο Scottish Women’s Rural Institute. Αντίθετα, ο Wishart δεν ήταν δημοφιλής με πολλούς νησιώτες. Όμως οι δυο τους, ήταν ένα ευτυχές ζευγάρι. Το Laphroaig ήταν ένα από τα πιο δημοφιλές και περιζήτητα whisky του Islay, αλλά η Bessie συνειδητοποίησε ότι απαιτεί σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής και την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας. Η Bessie παρέμεινε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της D Johnston & Co Ltd, με έδρα το διοικητικό συμβούλιο της μητρικής εταιρείας Long John, μέχρι να αποσυρθεί το 1972. Ήταν στο τιμόνι του αποστακτηρίου, όταν το νέο still house, που δημιουργήθηκε το 1967, χρησιμοποίησε θέρμανση με ατμό στη θέση του της άμεσης πυρκαγιάς άνθρακα για τη θέρμανση των αποστακτήρων. Ωστόσο, τα τελευταία της χρόνια στο αποστακτήριο ήταν αναπόφευκτα δυσάρεστα, καθώς η εταιρεία προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τις πρακτικές εργασίας στο αποστακτήριο. Αναπόφευκτα, υπήρχαν απολύσεις μεταξύ του εργατικού δυναμικού, αφού η Bessie απέδωσε τον πλήρη έλεγχο στη Long John. Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμά της, ήταν η καθοδήγηση του αποστακτηρίου σε δύσκολες στιγμές και η διατήρηση της υψηλής φήμης whisky, δημιουργώντας απασχόληση για τόσους πολλούς ντόπιους. Κέρδισε με την αξία της, την ευρεία αναγνώριση για την επιτυχία της στις επιχειρήσεις, σε μία από τις πιο παραδοσιακές και ανδροκρατούμενες βιομηχανίες της Μ. Βρετανίας. Πηγές: https://scotchwhisky.com/magazine/whisky-heroes/9386/bessie-williamson-laphroaig/ https://www.thespiritsbusiness.com/2014/09/top-10-women-in-the-spirits-industry/ https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/scotch-whiskey/women-whisky-bessie-williamson/ https://www.scotsman.com/200voices/cultural-icons/women-shaped-scotch-whisky-elizabeth-leitch-bessie-williamson/ Φώτο: https://media.scotchwhisky.com/images/media/8ae40c3f5c33cf39f7f746dfd379df55.jpg https://www.whiskyantique.com/media/gallery/laphroaig-19868/conversions/main.jpg
  6. 5 points
    Αφού πρώτα συνάντησα στο δρόμο ένα τροχαίο, που δημιούργησε κυκλοφοριακό χάος, μετά μια σκουπιδιάρα, μετά το τρενάκι που ξεναγεί τουρίστες και δεν έβρισκα να παρκάρω με τίποτα, κατάφερα να φτάσω στο jj με αρκετή καθυστέρηση. Στεναχωρημένοι όλοι απο την ξαφνική ακύρωση του @McRookie, ξεφλουδίσαμε σε χρόνο dt τα burgers μας (πέρα απ την πλάκα περαστικά φίλε, θέλαμε να σε δούμε, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν στο μέλλον πολλές συναντήσεις που θα βρεθούμε). Η αλήθεια είναι ότι το burger του jj αυτή τη φορά με προβλημάτισε (μάλλον έχω ανέβει επίπεδο εγώ ). Καθίσαμε έξω γιατί μέσα δεν υπήρχε θέση ούτε για δείγμα (όπως επίσης δεν υπήρχαν και ποτήρια). Ακύρωσαν ακόμη ο @James αλλά και ο @mitsubae (στο οποίο έκανα πλάκα ότι και καλά μέχρι τις 23:30 δεν είχαμε παραγγείλει γιατί τον περιμέναμε...). Όπως επίσης έκανα και το καθιερωμένο τις τελευταίες φορές, πείραγμα (για ένα συγκεκριμένο θέμα) στον @Celtic (σε πειράζω ρε chris αφού κάθε φορά τα ίδια σου λέω και φυσικά την ίδια απάντηση μου δίνεις ). Είπαμε το τραγουδάκι γενεθλίων στη @Ρένα (πολύχρονη και πάλι!), η οποία μας κέρασε ένα πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο, ακούσαμε με αγωνία ιστορίες από τον εργασιακό μεσαίωνα που ζει ο @gtril και δε ψηφίσαμε νικητή, αφού απουσίαζε ο καθοδηγητής @Wisdom . Όσο για το νέο μέλος μας @Antonis D πιστεύω να μπει γρήγορα στον ίσιο δρόμο και να τον ξαναδούμε σε κάποια απ τις συναντήσεις μας. Δοκιμάσαμε: 1. Royal Heritage 21yo, blended whisky, 43% (by @thanasist) 2. Macallan Quest, 1lt, 40% (by @DUCATI13) 3. Glenlivet Nadurra Oloroso, bot. 03/17, batch OL0317, 60,3% (by @DMTK) 4. Benriach 2005, 12yo, Oloroso, cask 2565, dist. 10-06-2005, bot. June 2017, bottle 78 of 625, 58,8% (by @Celtic), το οποίο νομίζω με κέρδισε περισσότερο απ όλα. 5. Laphroaig The 1815 Legacy Edition, 48% (by @Ρένα) Ευχαριστώ πολύ όλα τα παιδιά για την παρέα και τα υπέροχα, για ακόμη μια φορά, κεράσματά τους!!!
  7. 5 points
    Τι θα λέγατε για λίγη στατιστική; Πόσες άραγε παρουσιάσεις-αξιολογήσεις whiskies, έχουν πραγματοποιηθεί και καταχωρηθεί μέσα στο whiskyforum.gr, έως και σήμερα; SINGLE MALT WHISKIES Αριθμός παρουσιάσεων-αξιολογήσεων Scotland's Single Malt Whiskies 423 Ireland's Single Malt Whiskies 10 Japan's Single Malt Whiskies 11 Rest of the World Single Malt Whiskies 14 BLENDED (VATTED) MALT WHISKIES Αριθμός παρουσιάσεων-αξιολογήσεων Scotland's Blended Malt Whiskies 16 Ireland's Blended Malt Whiskies 1 Japan's Blended Malt Whiskies 2 Rest of the World Blended Malt Whiskies - BLENDED WHISKIES Αριθμός παρουσιάσεων-αξιολογήσεων Scotland's Blended Whiskies 20 Ireland's Blended Whiskies 14 Japan's Blended Whiskies 2 Rest of the World Blended Whiskies 1 GRAIN WHISKIES Αριθμός παρουσιάσεων-αξιολογήσεων Scotland's Grain Whiskies - Ireland's Grain Whiskies 1 Japan's Grain Whiskies 2 Rest of the World Grain Whiskies - SINGLE (PURE) POT STILL WHISKEYS Αριθμός παρουσιάσεων-αξιολογήσεων Ireland's Single Pot Still Whiskeys 7 Rest of the World Single Pot Still Whiskeys - AMERICAN WHISKEYS Αριθμός παρουσιάσεων-αξιολογήσεων Bourbon Whiskeys 9 Rye Whiskeys 3 Tennessee Whiskeys 1 BLIND SAMPLES GAMES Αριθμός παρουσιάσεων-αξιολογήσεων BLIND SAMPLES GAME #1 9 BLIND SAMPLES GAME #2 10 *Επίσης blind tasting έγινε στα τέλη του 2010, αλλά με διαφορετική μορφή Γενικό σύνολο παρουσιάσεων-αξιολογήσεων: 556 Δεν είναι και άσχημα ε; Πρωταθλητής στις παρουσιάσεις, το Bruichladdich Distillery (γιατί άραγε @mallios? ) Βλέπω όμως ότι πολλά από τα καθημερινά κλασσικά malt, δεν συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη μας λίστα, λ.χ. το Glenmorangie 10 ( @Celtic?), το Talisker 10 ( @Wisdom?), το Glenlivet 12, τα Glenfarclas 12 και Glenfarclas 15 ( @o_koulos), το Jura 10, ακόμη και το Caol Ila 12 πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε από τον @ioannis... ή επίσης αποστακτήρια όπως τα FETTERCAIRN, GLENGLASSAUGH, GLENKINCHIE, GLENTURRET, TAMDHU,να μην έχουν ούτε έναν εκπρόσωπο. Νομίζω είναι θέμα περισσότερο διάθεσης και έλλειψης ελεύθερου χρόνου, παρά εμπειρίας για τους περισσότερους εδώ μέσα, αλλά γιατί μετά από λίγο καιρό το 556, να μη γίνει 1.000;
  8. 4 points
    Σας ευχαριστώ μέσα από τήν καρδία μου..Σήμερα θα το γιορτάσω με talisker 10 καί με μία αλλη μού αγάπη ..Ενα πούρο partagas..Eυχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες ..και ιδιαίτερα στις γυναίκες που μας φέρανε στόν κόσμο..
  9. 4 points
  10. 4 points
    Ιδρυτικο μελος στους los globos. Οταν εγω ειχα φαλακρα οι αλλοι εκαναν κοτσιδακια 🙂
  11. 3 points
    σε κάβα στα βριλήσσια !!!
  12. 3 points
    Μια συμβουλή και από μένα..στη ζωή να ξέρεις αυτός που σου την πέφτει και στα λέει χύμα..λέει την αλήθεια και θέλει το καλό σου..τους γλύφτες να φοβάσαι...
  13. 3 points
  14. 3 points
    Χρόνια πολλά στις γυναίκες του forum μας!! @James (το άλλο σου μισό), @Ρένα @Χεντυ @zoubov Επίσης, σήμερα έχει και γενέθλια ένας πολύ καλός φίλος του whiskyforum και της Hellenic Malt Whisky Society. Happy Birthday Tomas Karlsson!
  15. 3 points
    Ένα ακόμα υπέροχο event με έντονα συγκινησιακό υπόβραθρο αφού για άλλη μια φορά ήταν εκεί και ο αγαπητός @tzanis Δεν θα περιγράψω τι και πόσο ήπιαμε, θα αφήσω να μιλήσουν οι φωτό (άλλωστε χτες το βράδυ μάλλον τους πήραμε όλους τηλέφωνο). Μετά το masterclass (ααααπππ.... έτσι το λένε... τι να κάνω εγώ, εγώ ΔΕΝ κάνω masteclasss) που παρουσίασε ο φίλος και συντοπίτης του @giorgos , αγαπητός Βαγγέλης Σπεντζούρας (ambasssador για Balvenie, Glenfidddich και λοιπά κανελογαρύφαλα) ακολούθησε whisky & food pairing. Νικητής για όσους τους ενδιαφέρει το Balvenie 17. Στα σημαντικά νέα της βραδυάς ότι βρήκαμε και φωτογραφίσαμε το χαμένο άδερφό του @tomy που πριν από πολλά χρόνια μπάρκαρε ναυτικός και ναυάγησε στην Πάφο.
  16. 3 points
    Μετά το βρώμικο...
  17. 3 points
    Αυτή τη φορά δε θα μεταφράσω. Θα παραθέσω όμως κάποια επιλεγμένα άρθρα, για ένα νήμα αφιερωμένο αποκλειστικά στο Midleton Very Rare. Το ανοίγω σε αυτή την ενότητα, γιατί θεωρώ ότι για κάποιους έχει συλλεκτική αξία ... Ένα αφιέρωμα, στους δημιουργούς του: https://www.midletonveryrare.com/en-EN/creators-of-midleton στις εμφιαλώσεις: 1984-2017: https://www.midletonveryrare.com/en-EN/midleton-very-rare-vintage-release/midleton-very-rare-vintage-collection 2018: https://www.midletonveryrare.com/en-EN/midleton-very-rare-vintage-release ...και στην ιστορία του: https://scotchwhisky.com/magazine/features/16450/midleton-very-rare-a-retrospective/ https://www.google.com/amp/s/potstilled.com/2015/07/22/midleton-very-rare-a-guide/amp/ https://irishspirit.com/midleton-rare-special/
  18. 3 points
    Πριν από μερικά χρόνια, το αποστακτήριο-μεγαθήριο που ακούει στο περίεργο πομοντόρικο όνομα Tomatin, και είναι στα χέρια σχιστομάτηδων άν δεν με απατά η μνήμη μου, λανσάρισε μια νέα έκδοση, lightly peated, non-chillfiltered, και οι υπεύθυνοι του μάρκετινγκ ακολούθησαν τη μόδα που πρώτο ξεκίνησε το Ardbeg, ονομάζοντας αυτήν Cu Bocan, από ένα μυθικό τέρας-φάντασμα. Ας δούμε τι λένε οι ίδιοι. During the last month of every year, we use lightly peated barley in our whisky production here at the Tomatin Distillery. This spirit, just 210,000 litres per annum is then filled into 1st fill ex-Bourbon, ex-Sherry and Virgin Oak casks and, when matured, will be bottled as Cù Bòcan. "Why 'Cù Bòcan'?" we hear you ask... Cù Bòcan has stalked residents of the remote Highland village of Tomatin for centuries, his legend embellished by the hellhound's increasingly fractious behaviour. Sightings are rare, once in a generation, always terrifying. A distillery worker, out walking late, was once relentlessly pursued by an imposing black beast, steam spiralling from flared nostrils, teeth bared. Compelled beyond all natural reason to feel the hound's dense fur he stopped and reached out, hand trembling, only to see the ghostly spectre - Cù Bòcan - dissolve before his eyes leaving nothing but a vacuum of deathly silence and an inky blue cloud of smoke, soon spirited away across the peat moorland… The legend of Cù Bòcan lives on in this lightly peated single malt Scotch Whisky from Tomatin Distillery. What are you waiting for? Τίποτα δεν περιμένω φίλε μου ντοματούλη.....πήρα πριν από καιρό ένα πανέμορφο 200αράκι φιαλίδιο να γευτώ το θηριάκι.... Σε μυρίζω και μου βγάζεις κάτι όξινο, μεταλλικό μα φρουτώδες και γλυκό μαζί....με εξιτάρησες ομολογώ με τις εσπεριδόφλουδες σου. Σε πίνω και μεθώ, με όλα αυτά τα μυστήρια μπαχάρια που κουβαλάς, τη μια γλυκίζεις, την άλλη μου ξινίζεις, δεν ξέρω τι να πω. Φεύγεις γρήγορα, γαραγαλιστικό μου τερατάκι, αφήνοντας πίσω σου λιγουλάκι καπνό με lime από τα ρουθούνια. Είσαι νινί ακόμα, αλλά δείχνεις πιο ώριμη συμπεριφορά, παρά τα αδιάφορα προς εμένα γονίδια σου. Όταν ξανάρθεις, νασιάρικο μου τερατάκι, θα σου δώσω ένα φιλάκι, κι ας μου γρατζουνάς λίγο το λαιμό...... Βλέπω σιγά σιγά, φέρνεις μαζί σου και ολόκληρη τη φαμίλια, ενδιαφέρον.
  19. 3 points
  20. 3 points
    Αν κρίνω απ τα γυαλιά σου (που δοκίμασα) και το μεγεθυντικό φακό που πάντα χρησιμοποιείς, για να βγάλεις τα γράμματα απ τις ετικέτες των μπουκαλιών....μάλλον έπρεπε να σου έφτιαχνα κάρτα μεγέθους Α4 για να βγάζεις τα γράμματα
  21. 3 points
    Η χθεσινή μέρα δεν ήταν και ότι καλύτερο σχετικά με το μέρος( πάλι καλά που δεν βγήκε η καθαρίστρια να μας πει να μην φαίνονται τα μπουκάλια επανω στο τραπέζι) την κίνηση και όλα τα στραβά που συνέβησαν αλλά και πάλι η παρεα μετράει . @McRookie περαστικά και κάποια στιγμή θα σε δούμε από κοντά . Δοιμασαμε τα παρακάτω ευχαριστώ τον @DMTK για το copy paste που έκανα . 1. Royal Heritage 21yo, blended whisky, 43% (by @thanasist) 2. Macallan Quest, 1lt, 40% (by @DUCATI13) 3. Glenlivet Nadurra Oloroso, bot. 03/17, batch OL0317, 60,3% (by @DMTK) 4. Benriach 2005, 12yo, Oloroso, cask 2565, dist. 10-06-2005, bot. June 2017, bottle 78 of 625, 58,8% (by @Celtic), το οποίο νομίζω με κέρδισε περισσότερο απ όλα. 5. Laphroaig The 1815 Legacy Edition, 48% (by @Ρένα) Αυτά που ξεχώρισα ήταν του @DMTKκαι του @Celtic ευχαριστώ και εγώ πολύ για την ωραία παρέα όπως και πάλι τα χρόνια πολλά στην @Ρένα και ευχαριστώ για το ωραίο γλυκό να είχαμε και λίγο μους γιαουρτιού με λεμόνι θα ήταν κολασηηηηηηηη!! Χαρηκα που γνώρισα το νέο μέλος @Antonis D και να σε ξαναδούμε από κοντά . Υγ.1 @mitsubae ακόμα σε περιμένουμε 😂 . Υγ.2 Ο @DMTK με νέα κόμμωση ήταν κάτι σαν πως το είπαμε αυτόν με τα γυαλιά ;;;;;;! Υγ.3 Ο άρχοντας έλειπε έτρωγε κάτι σε χοιρινό σούσι Εις το επανιδείν
  22. 3 points
    Το πρώτο ουίσκι της βραδιάς που έφερα να δοκιμάσουμε.
  23. 3 points
    Το χα πιει παλιά με καπνιστή πέστροφα λίμνης Πλαστήρα αλλά δεν είχε την απαραίτητη λιπαρότητα που έχει αυτή του Καρπενησίου και το απερριψα
  24. 3 points
    κάτσε να σκεφτώ... χμμμ νομίζω αυτή θα σου πάει:
  25. 3 points
    Δεν ήξερα που να το γράψω. Ας το αναφέρω εδώ λοιπόν. Να προγραμματίσω και τα δικά μου επόμενα νήματα στην ενότητα WHISKYPEDIA, ως εξής: 1.-Δρυς (οι τύποι και η διαδικασία κατασκευής ενός βαρελιού) 2.-Τα είδη και τα μεγέθη των βαρελιών 3.-Η επιστήμη του βαρελιού 4.-Flavour Camps 5.-Bessie Williamson, μια αφιέρωση στις γυναίκες μέλη μας, με την ευκαιρία της επερχόμενης "γιορτής της γυναίκας"! 6.-Australian whisky 7.-Ένα αφιέρωμα στην ορολογία του irish whiskey (με τη βοήθεια και την αρωγή -πρώτα ο Θεός- του master @Celtic) .... καλά να είμαστε και συνεχίζουμε

Announcements

×