Jump to content
  • Dear Guest

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

Posted

Δεν έχω λόγια να πω

Δεν έχω μέρος να κρυφτώ....

Η σφαλιάρα που έφαγα από τον Celtic είναι τεράστια......

ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ LADDIE ΜΟΥ..........

Μάζεψα το υλικό, μόλις έχω χρόνο θα υποβάλλω την συγγνώμη μου.......:alcoholic::dash2:

Posted

E μα, βλέπω κι εγώ ενα ωραίο βιντεάκι τις προάλες με τον Jim McEwan, και λέω "θα το βάλω στο topic Bruichladdich στα Αποστακτήρια στο φόρουμ".....μπαίνω και το θέμα είναι φάντασμα!!! δεν υπάρχει!! λέω "είναι δυνατόν???"

Αναμένω με αγωνία, μέχρι τότε όμως δείτε τον Jim να μιλάει μέσα σην αίθουσα απόσταξης

Posted

http://www.lochindaal.com/distillery/middlecut_applause.mpg

2001,Bruichladdich the first spirit!!

Αν μιλάς για το πρασινολαχανί ξεβαμμένο κουτάκι το άνοιξα χθες και είνια σούπερρρρρ! Νασται καλά παιδιά.

ps:Γιατί δεν μπορώ να δω το βιντεάκι εγώ?.

Posted

ουτε κι εγω βλεπω κατι, το link ανοιγει μια σελίδα με

�O9�y�ι);a^ό �lΓHZ�²΅τP@Χ&&B`flY})cFe`�AE�Σ�±ςχφΕΨ�pΐL�>tΒ΅Ωΰ&&ώHO�ο��.�Π�RΚ

ΓV΄'.<5Φ�°χ―�}ϊN�Π87!#NξΪΓ��?ΰ��#ΧΛ@.�Π4‘�doψ7§ΉΞϋs*ς`ΐ�θΐb@¨ΦJr6F�ί�#{rd€μ�υ

και μου κολλάει ο Firefox

αρα κατι δεν παει καλα Mallios

  • 11 months later...
Posted

Δεν έχω λόγια να πω

Δεν έχω μέρος να κρυφτώ....

Η σφαλιάρα που έφαγα από τον Celtic είναι τεράστια......

ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ LADDIE ΜΟΥ..........

Μάζεψα το υλικό, μόλις έχω χρόνο θα υποβάλλω την συγγνώμη μου.......:alcoholic::dash2:

ΟΝΕ ΥΕAR LATER ........

Posted

ΟΝΕ ΥΕAR LATER ........

Αυτό είναι λόγος δίαγραφής μου από το Forum......καλώ τον πρόεδρο να επιβάλλει ποινή και να την ανακοινώσει δημόσια.

Είμαι υπόλογος και δυστυχώς δεν βλέπω για κανα μήνα τουλάχιστον να έχω χρόνο συγγραφικής εμπλόκής μου.....:help::cray:

Posted

Αυτό είναι λόγος δίαγραφής μου από το Forum......καλώ τον πρόεδρο να επιβάλλει ποινή και να την ανακοινώσει δημόσια...

:spiteful: Είπαμε Υπεύθυνος επί των Ποινών ο Sir :devil::butcher::laugh4::tongue:

  • Haha 2
  • 6 months later...
Posted

Δυστυχως το Bruichladdich εξαγοραστηκε απο Remy Cointreau..

Ευχομαι ο Reynier να ξεκινησει κατι αλλο τωρα..

  • 1 year later...
Posted

3 χρόνια μετά....ακόμα δεν έχει γράψει ο Mallios.....

Πάλι καλά που δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω υπέροχο άρθρο του Kelefa Sanneh και μπορούμε να διαβάσουμε για το Bruichladdich στην Αγγλική.

Βάλτε ένα dram, αράξτε και απολαύστε ιστορία.

http://www.newyorker.com/magazine/2013/02/11/spirit-guide?currentPage=all

  • 1 month later...
Posted

post-18-0-13982000-1409857205_thumb.jpg

Κάπως έτσι ξεκίνησε το μικρό ταξίδι προς το όνειρο. Μεγάλη απογοήτευση το tour Bowmore αλλά η προσμονή για το Laddie τα έκανε όλα να ξεχαστούν. Στο λεωφορείο και περίπου 10 άτομα που πηγαίνανε και αυτοί στο αποστακτήριο.

Ο δρόμος μετά την στροφή προς Port Charlotte ακολουθεί ένα φιδίσιο δρομάκι δίπλα στην θάλασσα που έχει το κλασσικό χρώμα που βρίσκεις στο νέο μπουκάλι αλλά και στα φρεσκοβαμένα παράθυρα του αποστακτηρίου και στη πόρτα που ανοικτή

post-18-0-93306500-1409857438_thumb.jpg post-18-0-97144000-1409857541_thumb.jpg post-18-0-08353000-1409857603_thumb.jpg

περιμένει να υποδεχτεί στην εσωτερική αυλή τους επισκέπτες

post-18-0-10882300-1409858911_thumb.jpgpost-18-0-49389600-1409857698_thumb.jpg

Μικρή προσμονή στο Laddie Shop και μετά η HMWS παραδίδει τα μικρά αλλά σημαντικότατα για την ευγενέστατη Ailsa δώρα (κρασί vinsanto, ούζο και λάδι).

 post-18-0-51349400-1409859129_thumb.jpg post-18-0-51149600-1409857795_thumb.jpg

Κάπου εδώ αρχίζει το μικρό μας ταξίδι μέσα στο αποστακτήριο με την ευγενέστατη, χαρούμενη και φιλικότατη Kate Hannett να μας θυμίζει πόσο πολύ μας λείπει τέτοιες στιγμές ο Sir! (για ευνόητους λόγους δεν βάζω φωτό!).

 post-18-0-59697300-1409857876_thumb.jpg

Ξεκινάμε με την ιστορία του Laddie η οποία υπάρχει κατά γράμμα στο άρθρο που ανέβασε ο Celtic και πρέπει να διαβάσετε. Αυτό που μένει είναι το πόσο λάμπουν τα μάτια της Kate όταν μας λέει πόσο χαρούμενη είναι που δουλεύει εδώ που δούλευε και ο παππούς της, ο πατέρας της και ο αδερφός της. Πόσο διαφορετικά νιώθει που 65 άτομα!!! δουλεύουν για το Laddie (το Caol Ila έχει 12 ή 14 αν θυμάμαι καλά) και όλοι αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν το αποστακτήριο σαν κομμάτι δικό τους.

Μας λέει πόσο πολύ βοήθησε το Laddie την τοπική κοινωνία όταν με την νόσο των τρελών αγελάδων έπρεπε να θανατώσουν οι ελεγκτές περίπου 4.800 αγελάδες, με αποτέλεσμα να κλείσει και το εργοστάσιο dairy milk. Τότε το Laddie μάζεψε 24 φάρμες και έδωσε δουλειά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους (17 από τις οποίες απλοκλειστικά και σήμερα δουλεύουν για το Laddie.

To tour ξεκινάει από mill room όπου εκεί ερχόμαστε σε άμεση επαφή με το τελευταίας τεχνολογίας, 7πύρηνο ηλεκτρονικό υπολογιστή που συντονίζει την διαδικασία άλεσης του κριθαριού από τον θρυλικό πλέον Robert Bobby Mill ο οποίος είναι ένας από τους δύο που έχουν μείνει σε παραγωγική διαδικασία (ο άλλος στο Ardbeg βαμμένος πράσινος) 

 post-18-0-92245700-1409858433_thumb.jpg post-18-0-11407200-1409858513_thumb.jpg post-18-0-55951400-1409864659_thumb.jpg post-18-0-72455300-1409903570_thumb.jpg post-18-0-39775900-1409903584_thumb.jpg post-18-0-55302800-1409903708_thumb.jpg 

Μαζί με τον Bobby το Laddie έχει "αγοράσει" και τον εγγονό του παππού που έφτιαχνε τον μύλο, οποίος είναι και ίσως ο τελευταίος εξειδικευμένος εργάτης σε Bobby Mill αλλά το σημαντικότερο, έχει και τα τελευταία ανταλλακτικά (παράπονο του Ardbeg ότι αν ο δικός τους Bobby χαλάσει, δεν έχουν ανταλλακτικά γιατί υπάρχει μόνο ένας τεχνήτης!)

(to be continued!)

  • Like 4
Posted

Δίπλα σε ένα παράθυρο υπάρχει το ξύλινο κουτί που έχει το αλεσμένο κριθάρι, τα "φλούδια" και το αλεύρι (flower) που πρέπει σε αναλογία να είναι μέχρι 10% ώστε να μην "λασπώσει" όταν έρθει σε επαφή με το mash tun το οποίο προέρχεται από το Bunnahabhain!

 post-18-0-89363700-1409860377_thumb.jpg post-18-0-42956700-1409860406_thumb.jpg

Μας πάει πίσω στο 1881 που άνοιξε το αποστακτήριο αλλά εισάγει και για πρώτη φορά το πόσο κοντά είναι τα δύο αποστακτήρια, αδερφάκια θα έλεγε κάποιος, αφού και τα δύο θέλουν να παράγουν ελαφρύ, non peated malt.

Εκείνη την ημέρα γινόταν ο τελικός έλεγχος των εργασιών επισκευής και νομίζω ότι η φωτό δίνει και μια άισθηση του μεγέθους.

 post-18-0-54199600-1409860591_thumb.jpg

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι είναι και το μόνο mash tun που είναι ανοικτό επάνω ενώ δουλεύει και σε ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Ο λόγος είναι να εξατμιστούν και να φύγουν από την ψηλή οροφή τα πρώτα σκληρά αρώματα από το βράσιμο του κριθαριού.

 post-18-0-09746700-1409860700_thumb.jpg

Σύμφωνα με την Katte αυτό είναι και το πρώτο στάδιο που το Laddie αρχίζει να μαλακώνει και να αποκτά πιο απαλό χαρακτήρα. Είναι και το πρώτο "angel share" (ας το πούμε έτσι) που στέλνει το Laddie προς τους Αγγέλους, μια μικρή ειδοποίηση ότι αρχίζει η απόσταξη.

Κάθε πρωί (όταν υπάρχει παραγωγή) το νεράκι από την πηγή An Torran http://www.bruichlad...ch-water-souces ανακατεύεται με το αλεσμένο κριθάρι και τα αρώματα αρχίσουν να πλημμυρίζουν το αποστακτήριο.

Λίγο μετά ανεβαινουμε στα wash backs αι πέρνουμε την πρώτη μας γεύση με αυτό που προς το παρών είναι μπύρα αλλά σε λίγες μέρες θα γίνει το αγαπημένο μας Laddie.

 post-18-0-98145700-1409861200_thumb.jpg κ post-18-0-87714200-1409861299_thumb.jpg

Περίερη γεύση και η πρώτη επαφή με τις αναθυμιάσεις από το ανοικτό wash back (οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στο Ardbeg κλάψαμε από την μπουνιά στη μύτη, αλλά τελείως διαφορετικοί και οι βαθμοί ppm).

 post-18-0-43712000-1409861471_thumb.jpg

Πηγαίνοντας στο Still Room η πρώτη επαφή είναι με την Ugly Betty και το spirit safe που παράγει το Botanist Gin.

 post-18-0-27995800-1409861536_thumb.jpg post-18-0-08763200-1409861601_thumb.jpg post-18-0-80739400-1409861642_thumb.jpg

Η ιστορία γνωστή... για να μπεί στον χώρο η Betty αποφασίσανε να γκρεμίσουν τον τοίχο!

Σημαντικό το Botanist, εξαιρετικό σαν Gin και το συνιστώ σε όσους πίνουν, αλλά οι ψηλοί, λεπτοί λαιμοί από τους αποστακτήρες του Laddie... δεσπόζουν και γεμίζουν τον χώρο. Εδώ γίνονται όλα (ή σχεδόν όλα)

Δύο wash και δύο spirit Stillsκαι μπροστά τους το low wines και το spirit safe που η γλυκύτατη Katte μας έδωσε να πιούμε "τσιπουράκι" Laddie στους 70% βαθμούληδες!

post-18-0-94657500-1409861854_thumb.jpg  post-18-0-59550600-1409861908_thumb.jpg post-18-0-92534600-1409862017_thumb.jpg post-18-0-50521400-1409862062_thumb.jpg post-18-0-91024500-1409862136_thumb.jpg

  • Like 4
Posted

Μαντέψαμε σωστά, και αυτό το εντονότατο 70% τσιπουράκι είναι από απόσταξη η οποία θα πάει για Laddie Ten! Non peated, απαλό, με αρώματα και λουλούδια και έντονο βουτυράκι στο στόμα. Η Katte μας άφησε να το απολαύσουμε και η όλη αίσθηση να πίνεις spirit απευθείας από το spiti safe είναι απερίγραπτη!

post-18-0-91197800-1409862330_thumb.jpg post-18-0-48862600-1409862349_thumb.jpg.

Μια τελευταία κλεγτή ματιά στο safe , μία φωτό από την απλή διαδικασία μέτρησης αλκολικών βαθμών του αποστάγματος και με σταθερά βήματα πάμε για...

 post-18-0-12885200-1409862446_thumb.jpg post-18-0-33569600-1409862504_thumb.jpg post-18-0-15449500-1409862573_thumb.jpg post-18-0-97840100-1409862605_thumb.jpg post-18-0-14499900-1409862681_thumb.jpg

αφού πρώτα δούμε και την νέα αποθήκη που η μαμά Remu Cointreau βοηθάει να κατασκευαστεί ώστε να μπορεί να καλύψει ακόμα και διπλασιασμό της παραγωγής.

 post-18-0-90934600-1409862758_thumb.jpg 

Ανοίξαμε βαρέλια, μυρίσαμε αρώματα, είδαμε βαρέλι με διάφανο καπάκι ώστε να είναι εμφανής η επίδραση του βαρελιού στο χρώμα και το μόνο που περνάει από το μυαλό είναι να δούμε σε ένα τέτοιο βαρέλι και το registered for HMWS.

 post-18-0-59268000-1409862854_thumb.jpg

Πορεία για την πιο νέα αποθήκη που ο διαφορετικό τρόπος στοίβαξης (κάθετα το ένα πάνω στο άλλο) των βαρελιών μας ξενερώνει λίγο αλλά σίγουρα είναι πιο απλός και επιτρέπει σε μια αποθήκη να χωράει πιο πολλά βαρέλια.

 post-18-0-11573800-1409862927_thumb.jpg post-18-0-76590800-1409863015_thumb.jpg

Χωρίς να το έχουμε καταλάβει (βοήθησε και η Καιτούλα σε αυτό) έχει ήδη περάσει 1,5 ώρα (όταν ένα πλήρες tour διαρκεί περίπου μία ώρα) και δρόμο τώρα για το που με το καλημέρα μας χτυπάει στο κεφάλι η θύμιση του Giorgos και τα δεκάδες Octomore! Εδώ μας εξηγεί η Katte ότι το σχήμα του μπουκαλιού προέρχεται από το σχήμα που έχει η αποξηραμένη τύρφη.

 post-18-0-39181100-1409863139_thumb.jpg post-18-0-43810000-1409863202_thumb.jpg

Αριστερά μας το bottling vat που περιέχει το απόσταγμα που πάει για εμφιάλωση

 post-18-0-87273600-1409863344_thumb.jpg post-18-0-54857100-1409863456_thumb.jpg.

Δεν πήγαμε πιο μέσα γιατί ήταν σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία εμφιάλωσης και το προσωπικό ήθελε να έχει την ηρεμία του.

Η ώρα είχε περάσει και το tour βάδιζε για το τελευταίο του μέρος. Laddie Shop ξανά, όλη η παρέα μαζεμένη, απίστευτη περιποίηση και... Duncan McGillivray!

 post-18-0-73262000-1409863616_thumb.jpg post-18-0-95458900-1409863650_thumb.jpg post-18-0-72001100-1409863683_thumb.jpg

Πέρασαν 3,5 ώρες... γεμίσαμε αρώματα και γεύσεις και... πραγματικά θέλω να ξαναπάμε! Κάθισα λίγο στην αυλή , πήρα μια ανάσα και μετά μας παρέλαβε η Katte για να μας πάει πίσω στο Port Ellen.

 post-18-0-56460800-1409863889_thumb.jpg post-18-0-77092100-1409863858_thumb.jpg

Αφήσαμε την πόρτα ανοικτή πίσω μας με την ευχή να ξανάρθουμε!

 post-18-0-47152600-1409863947_thumb.jpg

  • Like 4
Posted

Ήθελα πάρα πολύ να γράψω την ιστορία του Laddie...

Celtic συγγνώμη αλλά όσες φορές και αν προσπάθησα αυτά τα τρία χρόνια, δεν τα κατάφερα. Ίσως υποσυνείδητα περίμενα το πότε θα αξιωθώ να πάω.... αλλά ακόμα και τώρα που πήγα δεν μπορώ να κάνω μία μετάφραση από ένα άρθρο και να το βάλω εδώ. Ελπίζω αυτή η μικρή περιγραφή και η προσπάθεια να αποτυπώσω με γραφή και εικόνες το "δικό" μου Laddie να αντιπαρέρχται την απουσία λεπτομερούς περιγραφής της ιστορίας του.

Της ιστορίας ενός αποστακτηρίου που τα κάνει όλα διαφορετικά, πιο αργά και με τον δικό του τρόπο. Με έναν τρόπο που σε όποιον και αν μιλήσαμε εκεί, μας γέμιζε με ένα ζεστό χαμόγελο.

  • Like 1
Posted

Μπράβο Γιάννη!

Καταπληκτική περιγραφή!

Με πήγες πάλι πίσω...........Εκεί......

Σίγουρα, μία τέτοια ταξιδιωτική αποτύπωση,εκτός των βήμα-βήμα πληροφοριών, χαρίζει στον αναγνώστη δροσερό αέρα Ατλαντικού, πλεγμένα αρώματα τύρφης και κριθαριού καθώς και τη σκιά της ιστορίας ενός διαφορετικού αποστακτηρίου!

  • Like 1
Posted

Mπράβο ρε φίλε! Πολύ καλή δουλειά, αξίζει πιο πολύ κι από δέκα μεταφράσεις, τι άλλο να πω; Να σε αξιώσει ο Θεός να ζήσεις τις ίδιες και ακόμα καλύτερες σχετικές εμπειρίες.

Slainte!

  • Like 1
Posted

Thanks mate. Είναι προσωπική μου ευχή να πάμε όσο πιο πολλοί μπορούμε του χρόνου παρέα. :good2:

Posted

Φίλε ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΣ .-

Φανταστική Περιγραφή !

ΥΓ: Κ ενώ συμβαίνουν όλα όςα περιγράφει ο αγαπητός mallios ...κάποιος ήταν στην Βουλή...

  • Haha 1
Posted

Κανόνισε του χρόνου να μου πεις ότι είσαι σε τίποτα καταρράκτες και προστατεύεις την σπάνια ελληνική γκριζοπέστροφα. :laugh4::lol:

Posted

Παρά πολύ ωραίο αποτέλεσμα, μπράβο!

Τελικά Γιάννη, δεν μας είπες, σου άρεσε?

  • Like 2
  • 2 weeks later...
Posted

Λίγες μέρες χάθηκα και είχαμε κοσμοϊστορικά γεγονότα. mallios συγχαρητήρια, μπορεί να άργησες, αλλά μάλλον έκανες την πιο "ζωντανή" περιγραφή αποστακτηρίου που έχουμε στο forum. Ευχαριστούμε!

  • Like 1
  • 2 years later...
Posted

Ελπίζω να άρεσε και στα υπόλοιπα μέλη της παρέας μας που πήγαμε μαζί εκεί. Δεν θέλω να τους επηρεάσω και προσπάθησα να μην το κάνω ούτε όταν είμασταν εκεί. Προσωπικά η επίσκεψη πήγε και ένα βήμα πιο πέρα, αφού είχα την τύχη να δουλέψω (ας το πούμε On the job training) μια πλήρη ημέρα - βάρδια στο Laddie και να δω κάποια πράγματα από πιο "μέσα", πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία.

Σημαντική η συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα αφού η έλλειψη υπολογιστών επιβάλλει να έχεις το μυαλό σου συγκεντρωμένο. Κάπου χάνεσαι με το πόσες στρόφιγγες και βαλβίδες πρέπει να ανοιγοκλείνεις σε μια διαδικασία, αλλά το συνηθίζεις / μαθαίνεις.

Στα highlight (σίγουρα κάπου θα γίνω ρόμπα τελείως) ήταν η στιγμή που ο Duncan 'The Budgie' McFadyen, Senior Stillman at Bruichladdich (για εμένα και όλους, απλά Budgie) μου δίνει οδηγίες να κάνω τα επόμενα 2 samples / μετρήσεις πριν από το cut και με παρατάει στο still room. Στα 2 λεπτά μπαίνει group με Κινέζους (οκ Ιάπωνες... αλλά είπα να πειράξω τον Sir) και βλέπω από την μία πλευρά τον tour guide να με κοιτάει με απορία (ποιος λακαμάς είναι αυτός) και από την άλλη οι japan να με φωτογραφίζουν την ώρα που μετράω το spirit και κάνω το cut.

Επόμενο highlight ο James Brown από Octomore farm, που μετά το live streaming μαθαίνει από την @zoubov ότι είναι διάσημος στην Ελλάδα. Γνήσιος νησιώτης, ευχαρίστησε την Zoubie και πάλι καλά που προλάβαμε και την πήραμε πίσω. Το έβλεπα να την κράταγε εκεί! :jump: 

Στην επιστροφή στο λεωφορείο, είδαμε τον Duncan, μία στιγμή έντονης φόρτισης αφού τα σημάδια της κακής υγείας του ήταν εμφανή. Προσωπικά ήταν κάτι που με στεναχώρησε πάρα πολύ, είχα την τύχη να περάσω αρκετή ώρα μαζί του το 2014 και ήταν (και είναι) ένας ζωντανός θρύλος για το Laddie αλλά πάνω από όλα ένας υπέροχος, ανοικτός, φιλόξενος και πολύ ζεστός άνθρωπος.

Τα υπόλοιπα από κοντά.

  • Like 5
  • 8 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...