Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

Posted

Πολύ καλός John Hansell εδώ. Από αυτά που αναφέρει έχουμε αναφέρει αρκετά και εδώ μέσα.

  • Like 1
  • 2 years later...
  • 4 months later...
  • 8 months later...
Posted

Ένα άρθρο που....ξεσκεπάζει τα IWSC Awards με τον καλύτερο τρόπο. Μιλάμε για πολύ γέλιο. Ότι καλύτερο έχω διαβάσει εδώ και 2-3 χρόνια σχετικά με το whisky.....

http://www.whisky-on...g/iwsc-winners/

Πραγματικά απολαυστικό.

"Whisky Live Cairo 2011" :lol:

  • 3 years later...
Posted

Αλλη μια "βουλωμενου γραμματος" μελαγχολικη αποτυπωση της δυστυχισμενης πραγματικοτητας και του νεφελωδους μελλοντος της ιαπωνικης whiskoβιομηχανιας. Τα αποθεματα ηλικιωμενου αποσταγματος αναλογουν με τα  ποσοστα βροχης στη Σαχαρα. Τα νεα αποστακτηρια εμφανιζονται με ταχυτητα εφηβικης ακμης.  Ο Μαμωνας αλλοτριωσε τις ψυχες ημων και το ανοιγμα αυτοκρατορικης φιαλης ανω των 10 ετων ομοιαζει με απονενοημενο διαβημα πενητα εκατομμυριουχου . :english_en: Οψομεθα για τα χειροτερα...

http://www.nonjatta.com/2017/01/2016.html

 

Posted

@sir mihas επειδή είσαι ο ειδικός, ερώτηση:

η έλλειψη αποθεμάτων είναι ένα "δομικό" πρόβλημα ή απλά θέμα εποχικότητας. Εννοώ, από την στιγμή που τα "κινέζικα" αποστακτήρια δεν μπορούν να ανταλλάξουν βαρέλια μεταξύ τους και να αυξήσουν το στοκ τεχνικά και με δεδομένο ότι παράγουν 2 και 3 διαφορετικά whisky(ies) το καθένα (blended, malt κλπ) είναι θέμα ότι σπρώχνουν πιο μεγάλο ποσοστό παραγωγής σε πιο εμπορικά τμήματα παραγωγής (blended) και παράγουν λιγότερο malt ή κάτι άλλο?

Ρωτάω γιατί όσο βλέπω τα "κινέζικα" πολύ συχνά έχουν μικρές limited παραγωγές (malt) οι οποίες σχεδόν πάντα σχετίζονται με ακριβές τιμές και έχω αρχίσει να πιστεύω ότι αυτή η αίσθηση του "σπάνιου" και "δύσκολου να το βρεις" whisky  είναι πιο πολύ θέμα marketing και όχι δυνατοτήτων παραγωγής και αποθήκευσης.

Posted

Κινέζικα?

10 minutes ago, mallios said:

@sir mihas επειδή είσαι ο ειδικός, ερώτηση:

η έλλειψη αποθεμάτων είναι ένα "δομικό" πρόβλημα ή απλά θέμα εποχικότητας. Εννοώ, από την στιγμή που τα "κινέζικα" αποστακτήρια δεν μπορούν να ανταλλάξουν βαρέλια μεταξύ τους και να αυξήσουν το στοκ τεχνικά και με δεδομένο ότι παράγουν 2 και 3 διαφορετικά whisky(ies) το καθένα (blended, malt κλπ) είναι θέμα ότι σπρώχνουν πιο μεγάλο ποσοστό παραγωγής σε πιο εμπορικά τμήματα παραγωγής (blended) και παράγουν λιγότερο malt ή κάτι άλλο?

Ρωτάω γιατί όσο βλέπω τα "κινέζικα" πολύ συχνά έχουν μικρές limited παραγωγές (malt) οι οποίες σχεδόν πάντα σχετίζονται με ακριβές τιμές και έχω αρχίσει να πιστεύω ότι αυτή η αίσθηση του "σπάνιου" και "δύσκολου να το βρεις" whisky  είναι πιο πολύ θέμα marketing και όχι δυνατοτήτων παραγωγής και αποθήκευσης.

 

Posted
2 hours ago, mallios said:

@sir mihas επειδή είσαι ο ειδικός, ερώτηση:

η έλλειψη αποθεμάτων είναι ένα "δομικό" πρόβλημα ή απλά θέμα εποχικότητας. Εννοώ, από την στιγμή που τα "κινέζικα" αποστακτήρια δεν μπορούν να ανταλλάξουν βαρέλια μεταξύ τους και να αυξήσουν το στοκ τεχνικά και με δεδομένο ότι παράγουν 2 και 3 διαφορετικά whisky(ies) το καθένα (blended, malt κλπ) είναι θέμα ότι σπρώχνουν πιο μεγάλο ποσοστό παραγωγής σε πιο εμπορικά τμήματα παραγωγής (blended) και παράγουν λιγότερο malt ή κάτι άλλο?

Ρωτάω γιατί όσο βλέπω τα "κινέζικα" πολύ συχνά έχουν μικρές limited παραγωγές (malt) οι οποίες σχεδόν πάντα σχετίζονται με ακριβές τιμές και έχω αρχίσει να πιστεύω ότι αυτή η αίσθηση του "σπάνιου" και "δύσκολου να το βρεις" whisky  είναι πιο πολύ θέμα marketing και όχι δυνατοτήτων παραγωγής και αποθήκευσης.

Και η απαντηση ειναι σαφεστατη...και οι δυο λογοι ειναι ισομερως σοβαροι και υπαρκτοι. Τα αποστακτηρια "παλαιας κοπης" που ηταν αφοσιωμενα καθαρα στην παραγωγη whisky ποτε δεν ξεπερασαν τη μια χουφτα (ή τα πεντε δαχτυλα αν η χουφτα καποιου εχει λιγοτερα). Στην συντριπτικη τους πλειοψηφια παρηγαγαν και whisky και μπυρα και σακε και διαφορα αλλα δικα τους.Σε γενικες γραμμες το whisky ηταν ο φτωχος συγγενης μιας και δεν ειχε την απαιτουμενη καταναλωση

.Ορισμενα αποστακτηρια αποσταζαν whisky μια ή δυο φορες το χρονο και υστερα αφοσιωνονταν στα λοιπα αποσταγματα. Ποτε δεν υπηρχε η "προνοια" της παροξυσμικης και μαζικης παγκοσμιας πωλησης που ζουμε εδω και μια πενταετια (κυριως) αρα τα αποθεματα ηταν θεμα χρονου να εξαντληθουν. Μην ξεχναμε οτι το whisky ηταν εν πολλοις αγνωστο και "εξωτικο" ποτο,συνδεδεμενο με ασχημες,κατοχικες και ηττοπαθεις αναμνησεις για τους ιαπωνες. Μοναχα την δεκαετια του 70 ξεπεταχτηκε και αναδειχθηκε σοβαρος ανταγωνιστης των παραδοσιακων τοπικων ποτων,με την δυτικη κουλτουρα να εισβαλλει στα ηθη και εθιμα τους και να παρασυρει  στην αντιστοιχη εξωγενη μοδα τα στελεχη των εταιρειων που ζουσαν την χρυση εποχη της αναπτυξης και μαζι με αυτους και ολοκληρο το υπαλληλικο συρφετο που (για την συντηρητικοτατη ιαπωνια μιλαμε παντα) ηταν κατι παραπανω απο προαπαιτουμενο να ακολουθουν τις κινησεις των προισταμενων τους,να "σεβονται τις προτιμησεις " και να χειραγωγουνται απο τα γουστα της ιεραρχια τους (σκιστοματικη εναλλακτικη πρακτικη γλυψιματος) . Θαλασσες ολακερες με Highball (whisky με μπολικο παγο και σοδα) μπουκωθηκαν εκεινα τα χρονια και ηταν ακριβως εκεινη η ζωοδοτρια αιτια που εδωσε οικονομικη πνοη στο whisky.

Ποτε οι ιαπωνες δεν ψαχτηκαν ιδιαιτερα με ενηλικιωσεις και vintage εμφιαλωσεις.  Τα blended whiskies ειναι η αδυναμια  τους και οι γευστικες προτιμησεις εκει εκλιναν ηδη απο την αρχεγονη εποχη του Taketsuru. .

Εδω ανοιγει ενα αλλο θεμα...Οι ακριβες τιμες ειναι αποτελεσμα δυο κυριως παραγοντων...α) ξεκαθαρα εμπορικοι λογοι που τους κατανοει ο καθενας ,οσο και αν το θυμικο και οι αντιρρησεις  ξεχειλιζουν απο τα δασυτριχα στηθια μας (το δικο μου τουλαχιστον :buba:) ,β) η επαρκεια ειναι εξαιρετικα περιορισμενη και (οπως προεγραψα) η ελλειψη προνοητικοτητας (ή δισταγμος) εχουν οδηγησει το συνολο των εμφιαλωσεων με διψηφια ηλικια να εκτοξευονται σχεδον καθημερινα σε δυσθεωρατα υψη.

Και εδω ανοιγει  το δευτερο ζητημα...Οι μικρες εμφιαλωσεις και οι single barrel πρακτικες ειναι  σημερινα κερδοσκοπικα φαινομενα και αφορουν καθολικα τα μικρα αποστακτηρια που δημιουργηθηκαν ή επαναλειτουργησαν ή επανεφεραν στο φως "αραχνιασμενα" αποθεματα προκειμενου ειτε να αναδειχτουν ειτε να εξασφαλισουν μεριδιο στο γρηγορο και ευκολο κερδος που αποφερει πλεον (για ποσο ακομα αραγε? <_<) το whisky τους. Οι μεγαλες εταιρειες πολυ σπανια παρηγαγαν περιορισμενες εκδοσεις ή single barrel εμφιαλωσεις.

Στο συγκεκριμενο σκελος,τρεις ειναι κυριοτατα οι λογοι που το λατρεμενο απωανατολιτικο υγρο στολιδι  τεκμηριωσε τις μυθικες και εξωπραγματικες χρηματικες διαστασεις...α) το περιφημο blind tasting στα τελη της δεκαετιας του 2000 στο οποιο ανακηρυχθηκε "best of the bests" και δυναμιτισε συνειδησεις,τσεπες και αναμφιλεκτες παραδοσεις...β) οι νεοι ιδιοκτητες του karuizawa ,Number One Drinks Company που ,προς προσοδοφορα τιμη τους, αντιληφθηκαν εγκαιρα την δυναμικη της αγορας και αρχισαν να τροφοδοτουν με εξαιρετικα περιορισμενες (αρχικα) εμφιαλωσεις την αγορα και αργοτερα ισαμε σημερα με αρκετα περισσοτερες,πριμοδοτοντας  ευφυως την παρατεταμενη φρενιτιδα και γ) ο Ichiro Akuto που αντλησε εμπνευσμενη σκεψη απο την ποκεμονμανια καθως και την φιλοπεριεργη και αδυναμη αντανακλαστικα ιδιοσυγκρασια ορισμενων συλλεκτων (συμπεριλαμβανομενου και εμου του ιδιου :innocent: ) και ξεκινησε διστακτικα αλλα σταθερα την επιθετικη πολιτικη πωλησεων και -επιτυχημενος πλεον- μας βομβαρδιζει με παραγωγες ιδιαιτερα ακριβες,σχετικα απαιτητικες,ελεγχομενα ποιοτικες και σιγουροτατα κερδοσκοπικες. :stinker:

Ελυσα (θαρρω) αποριες και κρατηθηκα (δυσκολα) σε κοσμια επιπεδα....Καθε διαλογος/αντιρρηση/ευφημη μνεια δεκτα. ^_^

Posted
29 minutes ago, sir mihas said:

Ελυσα (θαρρω) αποριες και κρατηθηκα (δυσκολα) σε κοσμια επιπεδα....Καθε διαλογος/αντιρρηση/ευφημη μνεια δεκτα. ^_^

Αν και δεν είμαι fan του ιαπωνικού whisky, ούτε γνωρίζω την ιστορία του, πάντα είχα την απορία σχετικά με τις υψηλές τιμές του. Τολμώ να πω, ότι η επίπονη προσπάθεια σου να κρατηθείς σε κόσμια επίπεδα (Συ είπας) όχι μόνο με εξέπληξε αλλά μου έλυσε πραγματικά και πολλές απορίες :good:

Posted
9 hours ago, sir mihas said:

Αλλη μια "βουλωμενου γραμματος" μελαγχολικη αποτυπωση της δυστυχισμενης πραγματικοτητας και του νεφελωδους μελλοντος της ιαπωνικης whiskoβιομηχανιας. Τα αποθεματα ηλικιωμενου αποσταγματος αναλογουν με τα  ποσοστα βροχης στη Σαχαρα. Τα νεα αποστακτηρια εμφανιζονται με ταχυτητα εφηβικης ακμης.  Ο Μαμωνας αλλοτριωσε τις ψυχες ημων και το ανοιγμα αυτοκρατορικης φιαλης ανω των 10 ετων ομοιαζει με απονενοημενο διαβημα πενητα εκατομμυριουχου . :english_en: Οψομεθα για τα χειροτερα...

http://www.nonjatta.com/2017/01/2016.html

 

Κράτα τα καλά νέα φίλε καινούργια αποστακτηρια με νέες ιδέες που φτάνουν ακόμα ακούσουν ακούσουν σε ανταλλαγές βαρελιών :dribble:

Όσο για το θέμα aged stock είναι γενικό το κακό υπομονή και επιμονή :drinks:

  • Like 1
Posted
3 hours ago, sir mihas said:

Ελυσα (θαρρω) αποριες και κρατηθηκα (δυσκολα) σε κοσμια επιπεδα....Καθε διαλογος/αντιρρηση/ευφημη μνεια δεκτα. ^_^

Θα συμφωνήσω μαζί σου σχεδόν σε όλα η και σε όλα ανάλογα την οπτική :jump: η μόνη μου ένσταση είναι στο παρακάτω :

3 hours ago, sir mihas said:

α) το περιφημο blind tasting στα τελη της δεκαετιας του 2000 στο οποιο ανακηρυχθηκε "best of the bests" και δυναμιτισε συνειδησεις,τσεπες και αναμφιλεκτες παραδοσεις.

Νομίζω ότι αδικεί λίγο την ποιότητα και και την ποικιλία των διακρίσεων γιατί (αν δεν με απατα η μνήμη μου) δεν υπάρχει χρόνια από το 2001 που ασχολούμαι που Γιαπωνέζικο ουίσκι να μην έχει κερδίσει κάποια βαρυγδουπη διάκριση. Είναι μια δουλειά που έγινε αργα και με Ιαπωνική μέθοδο και ακρίβεια τα τελευταία 15+ χρόνια (τόσο αργά που ορισμένοι το καταλάβαμε μόλις πρόσφατα) και δεν ήταν απλά ένα βεγγαλικο.

Κατά τα άλλα συμφωνούμε :tongue:

  • Like 1
Posted

Τα ιαπωνοπουλα ανεκαθεν δουλευαν συστηματικα,μεθοδικα και αθορυβα με το ισχυρο πλεονεκτημα οτι μπορουσαν (και μπορουν βεβαια) να εκμεταλλευονται την ελλειψη αυστηρων κανονων παραγωγης μιας και δεν δεσμευονται απο παραδοσεις και ιδεοληψιες ετων παρα μοναχα απο την φαντασιακη τους ικανοτητα στον χειρισμο της καινοτομιας. Και ναι,χρονια τωρα ξεπροβαλαν και αρχισαν να αποθησαυριζουν μεταλλια και παρασημα αλλα ηταν εκεινη η αμφισημη μερα της τυφλομυγικης διαδικασιας που εδωσε την τελικη ωθηση με την παγκοσμια χλαπαταγη που δημιουργησε.

Αν και επισης,ο διαβολικος αντιλογος :devil: καλλιστα και συμπαγεστατα δυναται να ισχυριστει οτι -αν και μιλαμε στον τριτο πληθυντικο για τους συντροφους χαραμαδοματηδες- ουσιαστικα το κουπι της εξελιξης και  διαμορφωσης του Nippon whisky το εχουν συν-τραβηξει ολα και ολα δυο αποστακτηρια,το Yamazaki και το Yoichi. Οποτες,μιας και τα αλλα δυο αποστακτηρια Hakushu και Miyagikyou παραμενουν σε γονιμη αφανεια και οι λοιποι παραγωγοι ειτε ασθμαινουν να προκαμουν τους γιγαντες ειτε μολις τωρα τρεχουν να προσποριστουν μεριδιο της αγορας και της μονεδας,ειναι μαλλον αταιριαστο και ιδεοπλαστο να μιλαμε γενικα για "ιαπωνες θαυματοποιους" και καλυτερα ειναι  να ετεροπροσδιοριζουμε τα ευσημα απο την αξια των αοριστων "πολλων" στο ευαριθμο υπαλληλικο προσωπικο δυο μοναχα αποστακτηριων...:hi:

  • 2 months later...
  • 4 weeks later...
Posted

Τελικά είμαστε χαώδης φόρουμ...παιδευτικα άλλα το βρήκα το σωστό το νήμα ;)

Ενα άκρως ενδιαφέρον ποστ αφιερωμένο στους οπαδούς των κανέλλογαρυφαλλων:p

http://www.whiskyandwisdom.com/?p=587

  • Like 1
Posted

Indian Paul John Single Malt Whisky received multiple awards

https://www.whisky.com/information/news/newsdetail/indian-paul-john-single-malt-whisky-received-multiple-awards.html

για τον @gtril που τον εξιτάρει να εξερευνεί αποστάγματα που δεν προέρχονται από τους συνήθεις υπόπτους…

άντε σε βλέπω να ψάχνεις την ΤΣΙΤΑ μανιωδώς τώρα :D

Posted
20 minutes ago, DMTK said:

Indian Paul John Single Malt Whisky received multiple awards

 

https://www.whisky.com/information/news/newsdetail/indian-paul-john-single-malt-whisky-received-multiple-awards.html

 

για τον @gtril που τον εξιτάρει να εξερευνεί αποστάγματα που δεν προέρχονται από τους συνήθεις υπόπτους…

άντε σε βλέπω να ψάχνεις την ΤΣΙΤΑ μανιωδώς τώρα :D

 

Το γνωρίζω το συγκεκριμένο brand μάλιστα είχε προσφορά στο συγκεκριμένο πριν κανά μήνα το Ampula.gr στη Σαλονικα αλλά προτίμησα να παρω το Amrut fusion! ;)

Posted
2 minutes ago, gtril said:

Το γνωρίζω το συγκεκριμένο brand μάλιστα είχε προσφορά στο συγκεκριμένο πριν κανά μήνα το Ampula.gr στη Σαλονικα αλλά προτίμησα να παρω το Amrut fusion! 

Καλό;;;

Posted
On Tue Apr 25 2017 at 1:47 PM, DMTK said:

The Pattison Bros: The men who nearly brought down the Scotch whisky industry

 

http://foodanddrink.scotsman.com/drink/pattison-bros-men-nearly-brought-scotch-whisky-industry/

 

"purchasing 500 African Grey parrots, "eaching them phrases such as “Pattison’s whisky is best!” and “Buy Pattison’s whisky"

Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα κάποιες εταιρείες αγοράζουν bloggers και αρθρογράφους για τον ίδιο ακριβώς λόγο :p

  • Like 1
Posted
2 hours ago, DMTK said:

Καλό;;;

Πολύ καλό!! το ειχαμε δοκιμασει με sir στην ουκρανία στο goodwine.Οπότε επάιξα στα σίγουρα.;)

 Απλά δεν θα το βρεις εύκολα ελλάδα. Εκτός αν έχει ακομα κανένα ο ampulla.

  • Like 1
Posted

 

10 minutes ago, gtril said:

Πολύ καλό!! το ειχαμε δοκιμασει με sir στην ουκρανία στο goodwine.Οπότε επάιξα στα σίγουρα.;)

Με αγχώνεις όμως, τι να πρωτοδοκιμάσω δε ξέρω, έχω κάνει μια λίστα, ένα ρολό χαρτί υγείας δε μου φτάνει... :unknw:

  • Like 1

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...