Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum1.jpg

    Slainte!

Laphroaig "PX Cask", NAS, 48%, OB


Celtic
 Share

Recommended Posts

Αποτέλεσμα εικόνας για laphroaig px cask

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/26195/laphroaig-px-cask

ΑΡΩΜΑ - καπνίλα και λεμονίλα έντονη στην αρχή. Στη συνέχεια κάτι σαν τσάι και όσο περνά η ώρα αρχίζουν και αναδύονται όλο και πιο γλυκές μυρωδιές από το Glencairn μου. Η καπνίλα υπάρχει αλλά αργοσβήνει, σαν να παλεύει η τύρφη να μη πνιγεί από τα κύματα εσπεριδοειδών...στο τέλος τα καταφέρνει, συνυπάρχει σε πολύ καλή ισορροπία με τα γλυκά ευωδιαστά φρούτα.

δεν αντέχω άλλο, πάμε στη ΓΕΥΣΗ - Κάργα αλμύρα στο προσκήνιο και από πίσω να πετάγεται με απειλητικές διαθέσεις μια ξινίλα....αυτά με την πρώτη γουλιά. Στη δεύτερη το αισθάνομαι πιο μαλακό, μια γλύκα πάει να κάνει την εμφάνιση της αλλά την σκοτώνει η αλμύρα....και μετά η ξινίλα ...και μετά πάλι η αλμύρα....και μετά από λίγο πάει πάλι να σηκώσει κεφάλι η γλυκάδα.....και της την ξαναπέφτουν οι άλλες......μπερδεμένη κατάσταση. Ξύσματα λεμονιού και γκρέιπφρουτ πασπαλισμένα με μπόλικο αλάτι. Ελαφριά ξηρότητα στο τελείωμα.

Το δείγμα τελείωσε...και η ετυμηγορία μου είναι ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΥΤΗ - ΜΠΑΣΤΑΡΔΕΜΕΝΟ ΣΤΟΜΑ

Απ'ότι διαβάζω στο διαδίκτυο, έχει περάσει από 3 ειδών βαρέλια. Στην αρχή το κλασσικό Bourbon cask για καμμιά 6ετία-8ετία, μετά για κάποιους μήνες μπήκε σε Quarter casks και τελείωσε για 1 χρόνο σε Pedro Jimenez (PX casks εξ ου και τ'όνομα).

Sorry αλλά θεωρώ τη συνταγή ενδιαφέρουσα αλλά αποτυχημένη λόγω της αίσθησης στη γλώσσα. Σαφώς και δεν είναι από τα καλύτερα Laphroaig που έχω πιει, και για μένα κακώς αντικατέστησε την πολύ καλή έκδοση "Triple Wood".

Οι στάνταρ επιλογές μου από αυτό το αποστακτήριο θα παραμείνουν ως έχει (τα "απλά" 10αράκια - normal & C/S, το Quarter Cask και το παλιό 15yo όπου το πετύχω...)

Κατά τ'άλλα ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Giorgos για το δείγμα-δώρο. Slainte φίλε!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το μόνο που έχω να προσθέσω, σκεφτόμουν να το κάνω αρχικά στο  https://www.whiskyforum.gr/forums/index.php?/topic/1654-η-επίδραση-των-sherry-casks  , είναι ότι η συγκεκριμένη εμφιάλωση μ' έκανε να αναθεωρήσω τον κανόνα, βαρέλι PX ---> γλύκα. Μιλάμε για χαρακτηριστική ξηρότητα εδώ, τόσο στο στόμα όσο και στην επίγευση.  Μήπως η τύρφη του Laphroaig συνδυασμένη με την "sherry sweetness" δημιουργεί αυτή την ξηρή αίσθηση;;; Δεν έχω ιδέα, έχει κλονιστεί η πίστη μου στους οδηγούς και τα manuals 😕

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Makis said:

Το μόνο που έχω να προσθέσω, σκεφτόμουν να το κάνω αρχικά στο  https://www.whiskyforum.gr/forums/index.php?/topic/1654-η-επίδραση-των-sherry-casks  , είναι ότι η συγκεκριμένη εμφιάλωση μ' έκανε να αναθεωρήσω τον κανόνα, βαρέλι PX ---> γλύκα. Μιλάμε για χαρακτηριστική ξηρότητα εδώ, τόσο στο στόμα όσο και στην επίγευση.  Μήπως η τύρφη του Laphroaig συνδυασμένη με την "sherry sweetness" δημιουργεί αυτή την ξηρή αίσθηση;;; Δεν έχω ιδέα, έχει κλονιστεί η πίστη μου στους οδηγούς και τα manuals 😕

 

Η ξηρότητα στο στόμα είναι χαρακτηριστικό του sherry αν δεν με απατάει η μνήμη μου.

Link to comment
Share on other sites

το βαρέλι είναι 3 στην σειρα, ειχε περάσει απο οτι βέπω bourbon και τα σχετικά. ειναι ενα θέμα το τι θα δώσει το βαρέλι σε ήδη ετοιμο whisky και οχι σε new make spirit

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστή και εύλογη η απορία σου @Makis. Χωρίς να το έχω μελετήσει με δοκιμές και τα σχετικά, έχω την εντύπωση οτι στο αν και πόση ξηρότητα θα σου βγάλει ένα sherried whisky, πέραν του βαρελιού (ποιός τύπος sherry είναι, πόσα γεμίσματα έχει υποστεί κλπ), έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους, όπως τα χαρακτηριστικά του ίδιου του αποστάγματος.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να κάναμε μια συγκριτική δοκιμή μεταξύ 6 διαφορετικών whisky που όλα να έχουν ωριμάσει σε oloroso ή PX, ή αντίστοιχα να είναι finished, ή πχ 4 εκδόσεις του ίδιου single malt με διαφορετικά sherry finishes, και γενικά κάτι τέτοιο. 

Και φυσικά να μην ξεχνάμε οτι εδώ και κάποια χρόνια, πλέον τα περισσότερα sherry casks που χρησιμοποιούν τα αποστακτήρια ουίσκυ, είναι sherry seasoned casks, κατα παραγγελία. Γνώμη μου είναι οτι έχει κι αυτό τη σημασία του.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...