Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

http://www.whiskyboys.com/2009/03/05/whisky-recipe-scottish-salmon-and-whisky-sauce/

Whisky Recipe – Scottish Salmon and Whisky Sauce

At one time salmon was considered to be a real luxury, but now it can easily and economically be purchased from the supermarket and has the bonus of being exceptionally good for you. Here is a great way of getting that special taste of Scotland with salmon (this could be tried with other fish , trout is a very good substitute).

For 6 people

Six salmon steaks

Ingredients for poaching:salmon.jpg

150ml Scotch whisky I used a Glenfiddich Whisky (only because it was open)

150ml water

8 black peppercorns

3 bay leaves

1 chopped carrot

1 finely chopped onion

3 tablespoons lemon juice

½ teaspoon thyme

Salt and pepper to taste

Ingredients for whisky butter sauce:

3 egg yolks

1 tablespoon lemon juice

125g butter

3 tablespoons Scotch whisky again it was the old Glenfiddich Whisky

3 tablespoons of the liquid used for poaching

Method:

Place all the ingredients for the poaching liquid in a pan and gently poach the salmon for 7-10 minutes or until the fish is cooked. Strain and reserve the poaching liquid. Place the salmon on a warm serving plate, cover and keep hot.

Take the butter sauce by whisking the egg yolks and lemon juice together. Place in a heat-proof bowl and set over a pan of hot but not boiling water on a very low heat. Whisk until the mixture begins to thicken. Stir in the butter gradually, allowing a small amount to melt at a time. If any lumps appear in the mixture, remove the bowl from the heat and add a teaspoon of cold water before placing back on the heat.

Once all the butter has been mixed in and the sauce is to the required thickness, remove from the heat and add in the three tablespoons of Glenfiddich Whisky and the three tablespoons of poaching liquid. Pour over the salmon and serve with fresh vegetables.

Go and indulge you and your guests, finish with a different Scotch Malt and maybe some great Scottish chesses.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Thanasist συγχαρητήρια για το άνοιγμα του θέματος, ήταν κάτι που έλειπε από το φόρουμ. Όσο για τη συγκεκριμένη συνταγή θα τη δοκιμάσω, άν και μου αρέσει ο σολωμός στο τηγάνι κι όχι βραστός.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ Celtic! εγω τον προτιμώ ψητό με λαδολέμονο ιδίως στα κάρβουνα αλλά η συνταγή φαίνεται γευστική! αν τυχόν τη δοκιμάσεις celtic ή κάποιος άλλος ας γράψει εμπειρία. κάποια στιγμή που θα έχω κέφια για μαγείρεμα θα πάρω το λεξικό παρέα και τα σύνεργα και θα δοκιμάσω την τύχη μου :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 years later...

thanasist, νομίζω είναι ένα πολύ καλό θέμα που κατά τη γνώμη μου έχει αδικηθεί, τι λές;

Εγώ προτείνω να το συνεχίσουμε.

Και για να κάνω μια «επανεκκίνηση», η Martine Nouet μάς αποκαλύπτει μυστικά και κανόνες για τους σωστούς συνδυασμούς με ουίσκι ή καλύτερα πως πρέπει να χρησιμοποιούμε το αγαπημένο μας απόσταγμα στις συνταγές μαγειρικής στο  www.thewhiskymag.gr/column/taste/dos_donts_partb

Link to comment
Share on other sites

Στο τεύχος 5 της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού whisky magazine, σελίδες 58-61, υπάρχει σχετικό αφιέρωμα σε συνταγές μαγειρικής με bourbon.

 

Link to comment
Share on other sites

Μία σεφ από τη Νέα Υόρκη, μαρινάρει το κρέας σε ουίσκι για 127 ημέρες!!!

(http://www.altsantiri.gr/viral/marinari-kreas-se-ouiski-gia-127-imeres-moudiasan-sielogoni-mas-video/)

 

Link to comment
Share on other sites

Σάλτσα ουίσκι που ταιριάζει με ψητό σολωμό, κοτόπουλο, χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες (www.sintagespareas.gr/sintages/)

  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 1/2 φλ. ουίσκι
  • 1/2 φλ. νερό
  • 2 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1 μεγάλη κ.σ. μέλι
  • 3 κύβους βοδινό με λαχανικά
  • 2 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι
  • 3 κ.σ. γούστερ σος
  • 3κ.σ. σόγια σος
  • 1/2 κ.γλ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 - 1 κ.γλ. σκορδό σκονη

Βάζω όλα τα υλικά σ'ένα κατσαρολάκι. Αφήνω να πάρει 2-3 βράσεις, χαμηλώνω και αφήνω μέχρι να γλασαριστεί η σάλτσα, περίπου 40-50 λεπτά

Link to comment
Share on other sites

Ψαρονέφρι με jack daniels (από το www.cooktherapy.gr/recipes)

600 γρ. ψαρονέφρι
Για την μαρινάδα:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 1/2 κουταλιές της σούπας ουίσκι Jack Daniels
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
λίγο σκόρδο σε σκόνη
λίγη ρίγανη
αλάτι – πιπέρι

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε χοντρές φέτες. Ετοιμάζουμε την μαρινάδα ανακατεύοντας όλα τα υλικά καλά. Βάζουμε το ψαρονέφρι μέσα στην μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού. Το αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο. Βάζουμε το κρέας σε πυρέξ μαζί με την μαρινάδα. Ψήνουμε για 35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, ψηλά στις αντιστάσεις. Έχουμε τον νου μας να γυρίζουμε το κρέας όταν πάρει χρώμα από κάθε πλευρά και να περιβρέχουμε με την μαρινάδα.

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, DMTK said:

Έχουμε τον νου μας να γυρίζουμε το κρέας όταν πάρει χρώμα από κάθε πλευρά και να περιβρέχουμε με την μαρινάδα.

Με ποιά μαρινάδα; Αυτήν που προηγουμένως ήταν μέσα το -ωμό- κρέας; Εγώ ξέρω οτι οποιοδήποτε σκεύος χρησιμοποιήσουμε για το ωμό κρέας (πιάτο-μπωλ-πηρούνι-μαχαίρι κλπ), απαγορεύεται να έρθει σε επαφή με το ψητό κρέας που θα φάμε. Και το σκόρδο γιατί σε σκόνη παρακαλώ??? Συγκρίνεται η σκόνη με το να κάνεις λιώμα μισή σκελίδα σκόρδο που θα μπει στη μαρινάδα?

Πάντως σαν συνταγή θα το δοκιμάσω, αλλά όχι σε πυρέξ στο φούρνο, θα προτιμήσω το κλασσικό τηγάνι. Κάποτε είχα ψήσει ψαρονέφρι και του έκανα 'σβήσιμο' στο τηγάνι με Laphroaig, έδεσε ωραία.

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Celtic said:

Αυτήν που προηγουμένως ήταν μέσα το -ωμό- κρέας; Εγώ ξέρω οτι οποιοδήποτε σκεύος χρησιμοποιήσουμε για το ωμό κρέας (πιάτο-μπωλ-πηρούνι-μαχαίρι κλπ), απαγορεύεται να έρθει σε επαφή με το ψητό κρέας που θα φάμε. Και το σκόρδο γιατί σε σκόνη παρακαλώ??? Συγκρίνεται η σκόνη με το να κάνεις λιώμα μισή σκελίδα σκόρδο που θα μπει στη μαρινάδα?

Πάντως σαν συνταγή θα το δοκιμάσω, αλλά όχι σε πυρέξ στο φούρνο, θα προτιμήσω το κλασσικό τηγάνι. Κάποτε είχα ψήσει ψαρονέφρι και του έκανα 'σβήσιμο' στο τηγάνι με Laphroaig, έδεσε ωραία.

Celtic, επειδή όπως μάλλον έχεις ήδη καταλάβει έχω μια καλή σχέση με τη μαγειρική, νομίζω ότι με το ωμό έχουμε κυρίως πρόβλημα με κρέατα όπως το κοτόπουλο, λόγω σαλμονέλας κλπ. Με το χοιρινό δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Όσον αφορά το σκόρδο και το τηγάνι, θα συμφωνήσω μαζί σου, αφού το ψαρονέφρι ετοιμάζεται στο τηγάνι σε λίγα λεπτά και είναι πιο τρυφερό, αν ψηθεί ακριβώς όσο πρέπει.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, DMTK said:

 Με το χοιρινό δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Δεν σε αμφισβητώ αλλά δεν το ρισκάρω κιόλας γιατί ποτέ δεν ξέρεις....

Προτιμώ να πλύνω 5 σκεύη παραπάνω, να ταλαιπωρηθώ περισσότερο στο μαγείρεμα, και στο προκείμενο να φτιάξω μια έξτρα ίδια μαρινάδα για το πασπάλισμα του ψητού.

Link to comment
Share on other sites

Και ατο χοιρινό υπάρχει κινδυνος σαλμονελας. Βασικά ακομα και στα λαχανικά υπάρχει (δες αρθρα για λαχανακια Βρυξελλών)αλλά στα κρέατα πιο πολυ. Θέλει οπωσδήποτε πανω απο 150 βαθμούς για την εξόντωση του βακτηριου αυτού. Και σαφως οτι ακουμπάει ωμό κρέας θέλει καλό πλύσιμο. Elementary:)

Εγω να πω την αμαρτία μου προτιμω να χρησιμοποιώ πλέον κονιάκ στο μαγείρεμα. Δίνει ευχάριστες νότες πορτοκαλιού και κανει ωραία αντίθεση με το λεμόνι στα ψητα κατσαρολας κλπ. Το ουίσκι είναι λιγο πιο brutal στο μαγείρεμα. Απόψεις

Link to comment
Share on other sites

Εχεις δικιο τελικα με τη σαλμονελα. Μαλλον η υψηλη θερμοκρασια που εξοντωνει το μικροβιο μας γλιτωνει. Παντως θυμαστε οι παλιοι δοκιμαζαν ακομη και τον κιμα ωμο για να δοκιμασουν τις αναλογιες των υλικων.

Link to comment
Share on other sites

Κοτόπουλο φιλέτο με ουίσκι (www.sintagespareas.gr)

φιλετακια κοτοπουλου

ζαχαρη αχνη

φρεσκο βουτυρο

μανιταρια

1 κουτ της σουπας λεμονι

1 ποτηρι του κρασιου ουισκι

αλατι

πιπερι

1 φλυτζανι κρεμα γαλακτος

Παίρνουμε φιλετάκια κοτόπουλο και αφού τα πλύνουμε και τα σκουπίσουμε τα βουτάμε σε ζάχαρη άχνη (όπως όταν αλευρώνουμε κάτι) και τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει φρέσκο βούτυρο και τα σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε μανιτάρια και τα αφήνουμε και αυτά να πιούν το ζουμί τους. Μόλις δούμε ότι έχουν καραμελώσει τα υλικά μας ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας λεμόνι και ένα ποτηρι του κρασιού ουίσκι. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ένα φλυτζάνι κρέμα γάλακτος, αφήνουμε να πάρουν δυο με τρεις βράσεις και κατεβάζουμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μια χριστουγεννιάτικη συνταγή, λόγω των ημερών, έτσι για το καλό…

Γαλοπούλα γλασαρισμένη με σιρόπι σφένδαμου και ουίσκι

http://www.olivemagazine.gr/recipe/%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%B9-%CF%83%CF%86%CE%AD/

 

Link to comment
Share on other sites

Μερικές προτάσεις δεν είναι όλες με whisky αλλα το κονιακ μπορεί άνετα να αντικατασταθεί από ένα Sherry whisky trust me;):drinks:

Scanned from Xerox UK-LHR-P402 (1).pdf

Scanned from Xerox UK-LHR-P402 (2).pdf

Scanned from Xerox UK-LHR-P402.pdf

επίσης επειδή πρόκεται για διαφημιστικό έντυπο μπορείτε φυσικά να αλλάξετε τις μάρκες κατά το δοκούν

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...