Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Τελειώματα (Περι ξύλου)


Recommended Posts

Ενα ενδιαφερον αφιέρωμα στη "δευτεροβάθμια ωρίμανση" , το γνωστό και ως τελείωμα. 

https://www.thewhiskyexchange.com/feature/focuson/whiskyfinishing

Ερώτηση: η Ελλάδα βγάζει απίστευτα κρασιά (λχ μοσχάτο Σάμου, Vinsanto, μαυροδάφνη κλπ), δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα βαρέλι απο τέτοιο κρασί; είναι οικονομικοί λόγοι που δε γίνεται ή διαφημιστικοί; 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

για το vinsanto θα απαντήσει ο malios όταν το δει, εχει κάνει μια προσέγγιση με κάποιο μικρό αποστακτήριο που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή :tongue:

 

γενικά ναι θα μπορούσε να γίνει ενα τελείωμα σε κάποιο απο τα κρασιά που λες [γλυκά κατα κύριο λόγο], αλλα επειδή τα βαρέλια μας εδω στην Ελλάδα τα υπερχρησιμοποιούμε δεν ξέρω τεχνικά αν γίνεται.

 

το είχαμε συζητήσει με τον malios διεξοδικά, οπότε αναμένω οταν αδειάσει να μας δώσει τα φωτα του.

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που ξέρω (χιχιχι) αλλά το ξέρουν και τα παιδιά που πέρασαν 3ώρες με τον  Mark είναι ότι μετά την μικρή βοήθεια μου, είχαν γίνει booked 4 βαρέλια vinsanto Sigalas  για να πάνε σε ένα μικρό αποστακτήριο στη Σκωτία. Είχα ενημερωθεί ακόμα και για το πότε θα βγεί σε εμφιάλωση μετά από το "τελείωμα" (λόγω έντονης γλυκάδας θα ήταν περίπου 4 μήνες). Ετοιμάζονταν κάποια όμορφα πράγματα... αλλά έφυγε ο   Mark. 

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, mallios said:

Το μόνο που ξέρω (χιχιχι) αλλά το ξέρουν και τα παιδιά που πέρασαν 3ώρες με τον  Mark είναι ότι μετά την μικρή βοήθεια μου, είχαν γίνει booked 4 βαρέλια vinsanto Sigalas  για να πάνε σε ένα μικρό αποστακτήριο στη Σκωτία. Είχα ενημερωθεί ακόμα και για το πότε θα βγεί σε εμφιάλωση μετά από το "τελείωμα" (λόγω έντονης γλυκάδας θα ήταν περίπου 4 μήνες). Ετοιμάζονταν κάποια όμορφα πράγματα... αλλά έφυγε ο   Mark. 

Ο Mark έφυγε ( μήπως τον έδιωξαν τελικά επειδή άρχισε να ακούει τις ιδέες Ελλήνων? ) τα βαρέλια που πήγαν? Δεν το δοκίμασαν τελικά? Και εκεί που πήγε δεν μπήκε στον πειρασμό να ολοκληρώσει αυτή την ιδέα? Δεν ακούγεται κακό πάντως σχετικά με το vinsanto

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, thanasist said:

Ο Mark έφυγε ( μήπως τον έδιωξαν τελικά επειδή άρχισε να ακούει τις ιδέες Ελλήνων? ) τα βαρέλια που πήγαν? Δεν το δοκίμασαν τελικά? Και εκεί που πήγε δεν μπήκε στον πειρασμό να ολοκληρώσει αυτή την ιδέα? Δεν ακούγεται κακό πάντως σχετικά με το vinsanto

Τα βαρέλια έμειναν Σιγάλα. Στο Waterford δεν θα κάνει "τελειώματα" ακόμη, όπως λέει στη συνέντευξή του. Τι να πώ... μπορούμε να ξαναπροσπαθήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 10 months later...
11 minutes ago, Vaggelis82 said:

Υπάρχει whisky που να εχει ωριμάσει ή να έχει γίνει το τελείωμα του σε βαρέλια που είχαν πριν λευκό κρασί (εκτός από σαμπάνια)?

Υπάρχουν ναι, λ.χ. το Glen Moray Chardonnay finish, αλλά κάνε λίγο υπομονή 1-2 μέρες και ετοιμάζεται αναλυτικό αφιέρωμα (όπως πάντα ιν γκρίκ...:D)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, Vaggelis82 said:

Υπάρχει whisky που να εχει ωριμάσει ή να έχει γίνει το τελείωμα του σε βαρέλια που είχαν πριν λευκό κρασί (εκτός από σαμπάνια)?

Bruichladdich. 

Jurançon, Sauternes (ok.. αυτό είναι χρυσοκίτρινο), Bruichladdich the Sixteens με πολλά και διαφορετικά κρασιά. (πρέπει να υπάρχουν και άλλα). 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Vaggelis82 said:

Υπάρχει whisky που να εχει ωριμάσει ή να έχει γίνει το τελείωμα του σε βαρέλια που είχαν πριν λευκό κρασί (εκτός από σαμπάνια)?

Τι εννοείς εκτός από σαμπάνια?

Glenmorangie Cadboll με muscat & semillion, Caol ila moscatel finish 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, DMTK said:

Θεωρώ ότι εννοεί π.χ. το Arran Grand Cru Champagne Cask Finish 

Σχετικό είναι αυτό μία πού για να γίνει Σαμπάνια πρέπει να περάσει από την δεύτερη ζύμωση στο μπουκάλι οπότε τα βαρέλια δεν μπορούν να χαρακτηριστουν έτσι γιαυτό και γνωστή μεγάλη εταιρεία δεν το χρησιμοποιεί τον όρο στο καινούργιο 23χρονο προϊόν τής 😉😀 @Vaggelis82 αυτά πού σου απάντησαν παραπάνω και πολλά άλλα, πάντως 100% σε κρασί δεν γνωρίζω κάποιο 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...