Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Καραμελοχρωμα και malt whisky


Recommended Posts

μολις τελειωσαμε με τον φιλο μου ενα laphroaig 10yo και με μεγαλη μας εκπληξη ειδαμε στο πισω μερος του μπουκαλιου οτι περιεχει καραμελοχρωμα... πραγματικα μας εκανε μεγαλη εντυπωση. το γνωριζατε? ξερετε αν ολα σχεδον τα μολτ ιδιου βεληνεκους δηλαδη κοντα στα 10 ετη , ρυθμιζουν το χρωμα τους με την προσθηκη αυτου του συστατικου?

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς συμφωνώ με Celtic.

Στο Lagavulin μάλιστα μας ελεγαν για τα τεστ που κάνουν στο καραμελόχρωμα ώστε να μην έχει επίδραση στη γεύση.

Προσωπικά δεν με χαλάει, αλλά όπως σε κάθε τι, όταν βλέπεις κάποιο πρόσθετο Ε σε αυτόπου πίνεις ή τρως.... έχει ένα side effect.

Link to comment
Share on other sites

Kαι δεν είναι μόνο το καραμελόχρωμα, είναι και το chill filtering, μην το ξεχνάμε, συνήθως αυτά τα 2 πάνε πακέτο.

Eίναι σαφώς ένας παράγοντας "ποιότητας" για μένα. Ζούμε σε μια εποχή που πλέον ο σοβαρός καταναλωτής δεν "τρώει ότι του σερβίρουν".

Άνοιξες πολύ ωραίο θέμα vasislis-kap και αρπάζω την ευκαιρία να το μακρύνω. Παλιότερα στο συγκεκριμένο θέμα τα πράγματα ήταν πολύ φλου. Πλέον με την αλματώδη αύξηση του "ψαγμένου" κοινού των malts παγκοσμίως, οι εταιρίες προσαρμόζονται και επανααξιολογούν την πολιτική-μεθόδους τους. Τρανό παράδειγμα το Glenmorangie που πλέον προσφέρει ακόμα και την βασική έκδοση "Original 10yo" χωρίς chillfiltering και με το ελάχιστο δυνατόν καραμελόχρωμα (όλες οι άλλες είναι χωρίς καθόλου). Επίσης και τα malts της Burn Stewart όπως Tobermory, Bunnahabhain κλπ που εδώ και καμμιά πενταετία+ προσφέρονται non-col/non cf.

Θα είχε ενδιαφέρον να φτιάχναμε μια λίστα των non col/non cf malts αλλά είναι κάπως δύσκολο καθότι κάποια αποστακτήρια σε κάποιες εμφιαλώσεις το εφαρμόζουν και σε κάποιες άλλες όχι. Παρόλα αυτά έχει σημασία να ξεχωρίσουμε εκείνα που το έχουν ως πάγια παραγωγική διαδικασία.

Θα ξεκινήσω αναφέροντας ορισμένα και όποιος θέλει συμπληρώνει τη λίστα.

Φυσικά μιλάμε πάντα για τις στάνταρ εκδόσεις και όχι σπέσιαλ/limited/small batch/single cask κλπ όπου και θα πρέπει να τσεκάρουμε ξεχωριστά.

Ξεκινάω λοιπόν με ΝΑΙ για όσα εφαρμόζουν chill filtering process και προσθέτουν καραμελόχρωμα και ΟΧΙ για όσα δεν το κάνουν

Laphroaig NAΙ

Springbank/Longrow/Hazelburn OXI

Bowmore NAI

Lagavulin NAI

Bunnahabhain OXI

Tobermory/Ledaig OXI

Talisker NAI

Glenmorangie NAI & OXI

Glenfiddich NAI

Arran OXI

Kilchoman OXI

Bruichladdich/Octomore/Port Charllotte OXI

Deanston OXI

Glendronach OXI

Bladnoch OXI

Glenglassaugh OXI

Jura NAI

Benriach OXI

Link to comment
Share on other sites

celtic πολυ καλη δουλεια ευχαριστω! ειχα και εγω κατι τετοιο στο μυαλο μου για μια λιστα!παντως δεν κρυβω οτι ειχα πολυ 'ψηλα' τα δυο αποστακτηρια laphroaig και lagavulin και μολις ειδα κατι τετοιο στις στανταρ εκδοσεις τους απογοητευτηκα λιγο...προς θεου ομως δεν κατηγορω τιποτα πανω στη δουλεια τους η οποια ειναι εξαιρετικη,απλα ειναι καθαρα δικο μου το θεμα, που ισως θελω το ουισκι οσο πιο ατοφιο γινεται να πεφτει στο ποτηρι μου!και τωρα κατι σχετικα με την ωραια λιστα του celtic εχω μερικα balvenie που δεν γραφουν για καραμελοχρωμα τιποτα οποτε φανταζομαι οτι ειναι και αυτα στα αποστακτηρια που δν χρησιπομοιουν,σωστα ?

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, φοβάμαι πως διατρέχουμε τον κίνδυνο εδώ να αναβαθμίσουμε τα col. και cf ως πρωτεύοντα και σημαντικά κριτήρια ποιότητας, ενώ δεν είναι. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε δεκάδες ακόμα "δευτερεύοντα" χαρακτηριστικά ενός whisky που θα χώριζαν τα αποστακτήρια σε ναι και όχι (π.χ. malting floor, προέλευση νερού, αποθήκευση εντός του αποστακτηρίου, πωλήσεις για blended, οικογενειακή ιδιοκτησία κλπ). Το thread είναι ασφαλώς πολύ ενδιαφέρον, αλλά κυρίως για στατιστικούς λόγους και δεν πρέπει να θεωρηθεί, ειδικά από μη έμπειρους malt lovers, πως τα αποστακτήρια που εφαρμόζουν col. & cf είναι τα "κακά" που υποτάσσονται στις επιταγές του marketing ενώ τα άλλα είναι τα "καλά" που επιλέγουν τον ηθικό δρόμο της αγνότητας.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, φοβάμαι πως διατρέχουμε τον κίνδυνο εδώ .........

E, θεωρώ οτι είσαι υπερβολικός και επιπλέον ουδεμία σχέση έχει ένα χαρακτηριστικό που υπάγεται άμεσα στην παραγωγική διαδικασία με αυτά που αναφέρεις ως παράδειγμα, με εξαίρεση τα malting floors (περίπτωση για την οποία μιλάμε για αποστακτήρια που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και που έχουμε αναφέρει πολλάκις). Θα συμφωνήσω οτι υπάρχουν κι άλλες παράμετροι τέτοιου είδους όπως πχ ποιά αποστακτήρια έχουν worm tubes (ο παραδοσιακός τρόπος υγροποίησης των ατμών) και ποιά έχουν condensers, γιατί όχι λοιπόν να το ψάξουμε περαιτέρω και να φτιάξουμε κι άλλες τέτοιου είδους λίστες; Συμφωνώ και επαυξάνω και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σαφώς και ο λόγος είναι να υπάρχει μια διαφοροποίηση, να ξεχωρίσουμε τα μεν από τα δε. Όσο για τα "καλά και κακά" αποστακτήρια που προκύπτουν, μα αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της εν λόγω λίστας, χωρίς όμως να έχει να κάνει με το μάρκετινγκ, δεν ισχύει αυτό που λες.

Link to comment
Share on other sites

Εχω την αισθηση οτι στο whiskybase.com εχει σε καθε εμφιαλωση τις εν λογω πληροφοριες. Στο φορουμ οχι στο ηλεκτρονικο καταστημα

Thanks Thanasist. Θα το κοιτάξω.

Link to comment
Share on other sites

έχει στις περισσότερες εμφιαλώσεις αλλά όχι σε όλες τελικά. είναι σε εικονίδια, στην περιγρταφή, κάτω απο την τιμή

π.χ.

http://www.whiskybas...urn-08-year-old

http://www.whiskybas...lin-16-year-old

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

εγω δεν τα εχω σαν καλα και κακα αποστακτηρια...δεν πιστευω οτι ειπε κανενας κατι τετοιο,απλα πιστευω καλο ειναι οσοι ασχολουμαστε λιγο παραπανω να ξερουμε τι ειναι αυτο το προιον που καταλωνουμε. πιο συγκεκριμενα τωρα , το θεμα το ανοιξα γιατι ειμαι λατρης του αυθεντικου χρωματος στο ποτηρι μου , ειναι κατι που μου αρεσει να το χαζευω λιγο πριν το πιω η πριν ακομα το μυρισω , γι αυτο ηθελα καποιες πληροφοριες παραπανω ωστε να γνωριζω τι πραγματικα ισχυει..

Link to comment
Share on other sites

Όπως το λες είναι vasilis-kap, "καλά" και "κακά" σε εισαγωγικά, έτσι το έθεσα κι εγώ. Είναι χρήσιμο απλά να υπάρχει η γνώση, νομίζω όλοι συμφωνούμε σε αυτό..

Link to comment
Share on other sites

χωρίς όμως να έχει να κάνει με το μάρκετινγκ, δεν ισχύει αυτό που λες.

Δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να πεις. Υπάρχει κανένας άλλος λόγος για την προσθήκη καραμελοχρώματος εκτός του marketing; Είναι κοινώς αποδεκτό πως όσο πιο "μελί" ή "μπρονζέ" είναι ένα whisky, τόσο πιο ελκυστικό γίνεται για τον μέσο καταναλωτή (ίσως επειδή φαίνεται παλαιότερο; πάντως ισχύει). Όσο για την επίδραση στην ποιότητα του whisky, θυμίζω το παλιό τεστάκι των malt maniacs όπου ο φίλος μας ο Serge θεωρούσε ότι τα whiskies μετά την προσθήκη καραμελοχρώματος βελτιωνόντουσαν: http://www.maltmania...lour-of-whisky/

Αλλά μήπως και το chill filtration δεν υπαγορεύεται από το marketing και μόνο; Είναι γνωστό πως τα non-chill filtered whiskies γεμίζουν "νερά" ή "συννεφάκια" όταν προσθέσεις νερό (ή ακόμα χειρότερα πάγο που δημιουργεί κρυστάλλους) κάτι που δίνει την αίσθηση ανομοιογένειας στον μη έμπειρο καταναλωτή.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 8 months later...
  • 1 year later...
  • 2 months later...
  • 9 months later...

Το επαναφέρω γιατί το συγκεκριμένο έχει και ένα βιντεο με τα αποτελέσματα.

https://iladdie.wordpress.com/2017/10/29/lagavulin-8-e150/

Επιφυλάσσομαι αναφορικά με την σχέση ποσότητας malt και χρώματος (ίσως κανονικά να βάζουν λιγότερο από μία σταγόνα ανά μπουκάλι) αλλά έχει ένα ενδιαφέρον. Νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον αν κάποιο μέλος έχει όρεξη και whisky για πέταμα να το επαναλάβει με μια σταγόνα ανά μπουκάλι.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Αν και το θέμα είναι "Καραμελόχρωμα και malt whisky" να αναφέρουμε πως σε ένα αμερικάνικο whiskey αν γίνει προσθήκη καραμελοχρώματος (ή άλλου πρόσθετου) δεν μπορεί να λέγεται Bourbon σύμφωνα με την American Bourbon Association.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 11/10/2018 at 6:02 PM, ioannis said:

Αν και το θέμα είναι "Καραμελόχρωμα και malt whisky" να αναφέρουμε πως σε ένα αμερικάνικο whiskey αν γίνει προσθήκη καραμελοχρώματος (ή άλλου πρόσθετου) δεν μπορεί να λέγεται Bourbon σύμφωνα με την American Bourbon Association.

Μόνο για τα bourbon ισχύει αυτό μια που δεν είναι όλα τα αμερικανικά ουίσκι bourbon υπάρχει και εκεί πολύ καραμρλοχρωμα... (εκτός και αν αναγράφεται η λέξη Straight)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Για να το ξεκαθαρίσουμε, τα bourbon δεν έχουν καραμελόχρωμα αλλιώς δεν μπορούν να λέγονται bourbon, ενώ ένα αμερικάνικο whiskey είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει καραμελόχρωμα αν είναι straight. Σωστά;

Ερώτηση τώρα που σε βρήκα μπόσικο...γιατί στα bourbon αναγράφεται και ο όρος straight αφου μελετώντας λίγο πρόχειρα βλέπουμε ότι οι απαιτήσεις για τον όρο bourbon συμπεριλαμβάνουν αυτές για τον όρο straight. Μήπως τελικά ένα bourbon χωρίς τον όρο straight μπορεί να έχει καραμελόχρωμα και ο περιορισμός απορρέει μόνο από τον όρο straight και όχι από τον όρο bourbon ασχέτως τι γράφει η American Bourbon Association;

Τα φώτα σου παρακαλώ!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...