Jump to content

Recommended Posts

Καλησπερα σε όλους κ όλες .

Το τοπικ έχει να κάνει με τα ιαπωνέζικα ουίσκι .

Κ πιο συγκεκριμένα με τα coffee grain αλλά ακόμα περισσότερο με τα coffe malt ...!!!

Γνωρίζω οτι οι Ιάπωνες γενικώς χαρακτηρίζονται γι τις καινοτομίες τους κ τις διαφορετικές μεθόδους ,όπως επίσης οτι μπορεί να σέβονται στο έπακρο τους Σκωτσέζους απο τους οποίους έμαθαν...,

Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αποσταλούν μολτ σε συνεχή αμβυκα ;;;

Ειναι μόδα ; Ειναι marketing ?

Κ πάνω απ΄όλα πως μπορείς να είσαι σίγουρος για την απόσταξη όταν αυτό το οποίο έχεις πάρει δεν ξέρεις απο που έχει προέλθει .

Συγχαρητήρια για το forum .

Είπα να σας συνοδεύσω .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα orestis 2009, καλως ήρθες και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

1. Κατ'αρχήν έχω την εντύπωση οτι απόσταξη malt σε Coffey still γίνεται και στη Σκωτία, στο αποστακτήριο Loch Lomond, άν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος.

2. Γιατί το κάνουν; Μα.....γιατί όχι; Απο πειραματισμούς στο χώρο του ουίσκυ να φαν κι οι κότες...Άλλωστε και το τελείωμα (finishing) σε διαφορετικό βαρέλι, από πείραμα του Glenmorangie ξεκίνησε και έχει γίνει στάνταρ πρακτική. Αλλά και στάνταρ πρακτική να μην γίνει ένα "πείραμα"-μια διαφορετική μέθοδος σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής, θα είναι απλά κάτι που θα δώσει νέα-διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά και θα κριθεί από τον κόσμο.

3. ".....πάνω απ΄όλα πως μπορείς να είσαι σίγουρος για την απόσταξη όταν αυτό το οποίο έχεις πάρει δεν ξέρεις απο που έχει προέλθει..." .

Εδώ ομολογώ οτι κάπου σε έχασα, μπορείς να γίνεις πιο σαφής;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπερα .

Δεν ήξερα οτι απόσταξη μολτ σε coffe γίνεται κ στην Σκωτία .

Στο 3 σημείο εννοώ οτι πως μπορείς να είσαι σίγουρος για την απόσταξη σου όταν αυτό έχει προέλθει απο coffe still k όχι απο pot still.

Άλλωστε αν θυμάμαι καλά οι Ιρλανδοί δεν τον δέχτηκαν τον συνεχή αμβυκα επειδή θεωρούσαν οτι δεν μπορούν να παρακολουθούν την διαδικασία κ χαρακτηριστικά το ονόμαζαν silent spirit , οτιδήποτε έβγαινε απο coffee still.

Θέλω να πω πιο καλά κ πιο λεπτομερή απόσταξη δεν έχεις στον ασυνεχής αμβυκα ;

Ο Ιάπωνας γιατί πάει κ αποστάζει μολτ σε συνεχή .

Ειναι μήπως θέμα χρόνου ;Κόστους ; Η να κάνουμε το κατι διαφορετικό .

Αυτα .

Ευχαριστω για την απάντηση σου .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπερα Orestis 2009 και απο εμενα.!!!

"Σιγουρια" για την αποσταξη δεν μπορει να υπαρχει ποτε.Ανεκαθεν, ολοι οι τυποι αμβυκων αντιμετωπιζαν καθε λογης προβληματα τα οποια λυνονταν με την παροδο του χρονου λογω της εμπειριας των τεχνιτων και της χρησης ολοενα και πιο προηγμενων μεσων στην παραγωγικη διαδικασια.Οι δε ιρλανδοι (αυτοι και μονο) δεν ασπαστηκαν την χρηση του αμβυκα συνεχους αποσταξης οχι ακριβως γιατι δεν παραγοταν καλο whisky ή επειδη η παρακολουθηση της διαδικασιας ηταν δυσκολη και απροβλεπτη αλλα γιατι εκριναν (με βαση παντα τα δικα τους γευστικα κριτηρια) οτι το παραγομενο προιον ηταν αρκετα ηπιο,σχεδον αδιαφορο γευστικα.

Οσον αφορα τους Ιαπωνες χρειαζεται να αποσαφηνισουμε τα εξης...Ουσιαστικα,το μοναδικο αποστακτηριο που κατεχει,παραγει και εμφιαλωνει στον ιδιο τοπο malt και grain whisky ειναι το Miyagikyo (πρωην Sendai).Οποιεσδηποτε αλλες εμφιαλωσεις κυκλοφορουν στην αγορα ειναι εξαιρετικα συλλεκτικες (Κawasaki dist.),δυσκολες να αποκτησεις(Chita dist.) ειτε πειραματικες (Mars dist.)...Αυτο σημαινει οτι πιθανοτατα αναφερεσαι στο Nikka coffey grain και στο Nikka coffey malt.

Η απαντηση στο ερωτημα σου ειναι σαφης και απλη.Δεν ειναι ουτε το κοστος ουτε ο χρονος οι λογοι που η Nikka επιμενει στην λογικη αποσταξης (και) σε αμβυκα συνεχους αποσταξης.Ειναι η βαθια πεποιθηση τους οτι οι δυο (2) συγκεκριμενοι αμβυκες (παραγωγης 1963,εχουν και αλλον εναν σε 4-πλη σχεδιαση) δινουν τελειως διαφορετικο χαρακτηρα στο προιον,του προσδιδουν βαθος και ευπροσδεκτα γευστικα χαρισματα και -σε καθε περιπτωση- αντανακλουν την αεναη προσπαθεια που καταβαλλουν στην καινοτομια και την δημιουργικη νεωτερικοτητα .Το δε Coffey malt whisky εχει κριθει απο παμπολλους γευσιγνωστες στον κοσμο ως "εξαιρετικο" και αποτελει την πρωτη παγκοσμια παραγωγη whisky σε αμβυκα συνεχους αποσταξης απο την μακρινη εποχη του 1960 οποτε και εκλεισε το τελευταιο αποστακτηριο στην Σκωτια (Strathmore dist,a.k.a. North of Scotland) που αποσταζε single malt whisky σε Coffey Still.

Αυτη την πεποιθηση και τον ιδιοσυγκρασιακο χαρακτηρα της φιλοσοφιας τους δεν πρεπει να τα φιλτραρουμε με την δυτικοτροπη ματια και να διακρινουμε μοναχα προθεση ιδιοποιησης της οποιας διαφορετικοτητας επικοινωνουν στον κοσμο της καταναλωσης οινοπνευματωδων γιατι τοτε καταφανεστατα τους αδικουμε και τους τοποθετουμε αυθαιρετα στο ιδιο ζυγι με τον καθε τυχαρπαστο που ψαχνει να προσποριστει και να κερδοσκοπησει μετερχομενος μεθοδους δηθεν πρωτοποριας και ψευδοκαινοφανειας.!

Αγιοι φυσικα δεν ειναι και εχουν ηδη εμφανιστει εμφιαλωσεις εξαιρετικης υποποιοτητας και ιδιαιτερα χαμηλης τεχνικης επεξεργασιας,ομως στο συνολο τους δουλευουν μεθοδικα και με εμπροσθοβαρη ματια.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sir να με συμπαθάς, αλλά:

  1. Όποτε δοκίμασα coffey malt ΔΕΝ μου άρεσε. Τουλάχιστον τη μία φορά το είχες φέρει εσύ.
  2. Επειδή και η παράδοση παίζει το ρόλο της, οι φωτογραφίες με άμβυκες είναι οι πιο κλασικές και χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τη διαδικασία παραγωγής malt whisky. Έχετε δει πώς είναι τα coffey stills; Δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά των διυλιστηρίων πετρελαίου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O Sir Mihas έδωσε τα φώτα του και πιστεύω κάλυψε το θέμα με τον καλύτερο τρόπο.

Δυό επισημάνσεις μόνο έχω να κάνω

1. Διορθώνοντας και τον εαυτό μου να αναφέρω οτι στο Loch Lomond distillery στη Σκωτία λάμβανε χώρα απόσταξη malt σε πατενταρισμένους Lomond stills, πρακτική που απαγόρευσε η Scotch Whisky Association το 2008. Το Loch Lomond έχει και coffey still αλλά χρησιμοποιείται για την παραγωγή grain whisky.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: https://www.maltmadness.com/whisky/loch-lomond.html

κι εδώ κάτι πιο γενικό : http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/pais/research/researchcentres/csgr/research/projects/2007/protecting_feni/proj_meetings/goa_wishart.pdf

2. Διαβάζοντας κάποιος το θέμα και τις ερωτήσεις του orestis2009, ίσως θεωρήσει οτι στην Ιαπωνία παράγουν malt whisky με διαφορετικό τρόπο απ'ότι στη Σκωτία ή αλλού στον κόσμο. Θεωρώ λοιπόν απαραίτητο να τονίσω, προς αποφυγή παρερμηνείας, οτι ο κανόνας και στην Ιαπωνία, είναι η απόσταξη malt σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες pot stills, και οτιδήποτε άλλο αφορά μια τρανταχτή εξαίρεση του.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα κ ζήτω συγγνώμη για το γεγονός που καθυστέρησα να απαντήσω .

Αν κ διάβασα την απάντηση πριν μέρες δεν μπόρεσα να απαντήσω λόγω δουλειάς κ χρόνου .

Ναι αναφέρομαι στο Coffey grain k coffee malt.

Με κάλυψε πλήρως η απάντηση σου Μιχάλη κ έχω να προσθέσω πως σε καμία περίπτωση δεν κοιτάω με μια δυτικότροπη παράξενη μάτια το κατι τι διαφορετικό .Ισα ίσα το επικροτώ .

Απλά ήθελα να ξερω το γιατί αυτή η διαφοροποίηση .

Κ απ´ότι κατάλαβα ειναι καθαρά θέμα καινοτομίας κ διαφορετικής τεχνικής που αυτοί πιστεύουν οτι θα τους δώσει κατι το ιδιαίτερο.

Επίσης έχω αναφέρει οτι είχα βρεθεί σε ενα tasting day πάνω στο Japanese, όπου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κ έναν εξαιρετικό άνθρωπο , γνωστή του ιαπωνεζικου κ συλλέκτη σπάνιων εμφιαλώσεων .

Αν κρίνω απο το όνομα νομίζω είσαι εσύ αυτός Μιχάλη .

Σε έψαχνα στο φβ αλλά δεν σε βρήκα .

Σε βρίσκω εδώ .

Ειμαι ο Ορεστης που έκανα την άστοχη παρατηρηση περί συναδέλφου κ με διορθώσανε αργότερα σε συνοδοιπόρο .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alors,c'est moi φιλε Orestis !!!

Ναι. Καινοτομια,συνεχη εξελιξη,οραματικη ματια και αποψη συνιστουν τα σημαντικοτερα κομματια της επιτυχιας τους.

Σ'ευχαριστω για το "εξαιρετικος",ειναι ομως τεραστια λεξη και δεν πρεπει να την σπαταλουμε ευκολα.Υπαρχουν και καμποσοι που με αποκαλουν "παλιανθρωπο" (ειναι ολοι τους τομαρια και γνωριζω που μενουν) :)

Και τελικα,ουτε συναδελφοι μητε συνοδοιποροι...Εραστες της γευσης ειμαστε ολοι μας και συντροφοι-μερακληδες του αποσταγματος...!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ομιλώ γαλλικά messier 😉

Κ μόνο που μπαίνεις στον κόπο να ασχοληθείς κ να απαντήσεις σε καθιστά .......(βάλτο εσύ το επίθετο που σε αντιπροσωπεύει ).

Δεν με παίρνει για τρίτο λάθος .👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παιδιά καλησπέρα και από εδώ!! Έχω κλείσει εισιτήρια για Τόκιο τον Νοέμβριο και θα ήθελα την βοηθεία σας.

Επειδή είμαι καινούργιος στο forum όποιος θέλει και μπορεί να με βοηθήσει θα χαιρόμουν πολύ να γνωριζόμασταν και από κοντά!

   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×