Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Giannis Whisky&Travel - Ελληνικό !


Recommended Posts

http://www.travelandwhisky.eu/

Θα πω την αμαρτία μου. Το συγκεκριμένο site-blog το είχα δει εδώ και καιρό, τότε είχε μόνο 2-3 άρθρα περιγραφής επισκέψεων σε αποστακτήρια που έγιναν από τον Giannis στα πλαίσια ενός ταξιδιού στη Σκωτία. Το βρήκα ωραίο και σχετικά ενδιαφέρον αλλά ήθελα να δω πως θα συνεχίσει και ποιά τελική μορφή θα πάρει. Στην άκρη του νού μου, σκέφτηκα οτι ίσως πρόκειται απλά για την περίπτωση που ένα παλληκάρι από την Ελλάδα πήγε ένα ταξίδι στη Σκωτία, μαγεύτηκε (όπως οι περισσότεροι) από τον τόπο, μυήθηκε στα μυστικά του χρυσού αποστάγματος, γνωρίζοντας και από κοντά κάποια αποστακτήρια (όπως αρκετοί), και είπε να μεταφέρει και ηλεκτρονικά την εμπειρία του.

Από τότε ο Giannis, ή καλύτερα Γιάννης, εμπλούτισε κι άλλο το site του, έχει γράψει παρουσιάσεις-γευσιγνωσίες, άρθρα γενικής φύσεως με θέμα το ουίσκυ, και μεταξύ άλλων εμπειρίες από δοκιμές ουίσκυ σε κάποια μπαρ, στην Ελλάδα και έξω. Ένα από αυτά είναι και το πιο πρόσφατο που διάβασα μόλις πριν, με θέμα την Valhalla Collection του Highland Park στο γνωστό Spinte στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή αυτό, ανέτρεξα και στην υπόλοιπη αρθρογραφία που δεν είχα δει, και χάρηκα γιατί διαπίστωσα οτι ο Γιάννης δεν είναι τελικά η περίπτωση που μου πέρασε από το μυαλό. Μου αρέσει ο τρόπος γραφής του, οι περιγραφές, ο συνδυασμός κειμένου και εικόνας και η ποικιλία των άρθρων.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί το συγκεκριμένο αποτελεί το πρώτο σοβαρό Whisky Blog στην Ελληνική γλώσσα, καλύπτοντας ένα κενό που υπήρχε. Εύχομαι να συνεχίσει έτσι και ακόμα καλύτερα στο μέλλον.

http://www.travelandwhisky.eu/ λοιπόν και Slainte στον Γιάννη από εμένα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Και εγω με την σειρα μου θα πω την κακια (?) μου. :moil:

Δεν θα εκφερω γνωμη για το θεματικο συνολο της ιστοσελιδας του ταξιδιωτη Giannis.Ουτε ξερολας ειμαι ουτε εχω μελετησει επαρκως τις πληροφοριες και τα αρθρα που δημοσιευονται στο blog του.Μια πρωτη ομως (αλλα γερη) ματια που εριξα εκει που γνωριζω (θαρρω) 5 πραγματα παραπανω και εχω ασχοληθει το κατιτις,με ξεβρακωσαν απο την φορεσια και μου τιναξαν τους φακους στην οθονη. :vava:

Στο πονημα του για το ιαπωνικο whisky υπαρχει σωρεια λαθων στην αναλυση/παρουσιαση και  ιστορικων στοιχειων -αρα και λιγοτερο σημαντικων (?)- και συγχρονων,ουσιαστικων καταστασεων, τα οποια δεν συγχωρουνται με τιποτα και οδηγουν μοιραια και αναποδραστα σε παραπληροφορηση.

Δεν μπορω να διακρινω αν αυτο οφειλεται σε προχειροτητα,πλανη,παρερμηνεια,σκοπιμοτητα,ελαφροτητα,ανεπαρκεια.Αυτο που με σιγουρια λεω και αναφερω ευθαρσως ειναι οτι -και συγχωρατε με για τον επιθετικο τονο- τα λιγα τελευταια χρονια που το απωανατολικο αποσταγμα (επαν)ηλθε στη μοδα αρχισαν να εμφανιζονται και οι δοκησισοφοι φωστηρες οι οποιοι αν και δεν εχουν μυρωδια απο το προκειμενο ή/και εχουν ελαχιστη επαφη (αλλα μεγαλη θεληση να γκουγκλαρουν ατελειωτα), θελουν να πλασαρονται ως "γνωστες/κατεχοντες/μυημενοι" με αλγεινο αποτελεσμα να στρεβλωνουν αληθειες και να παραποιουν ιστορικοτητες και ρεαλισμους.Ηθελημενα ή ακουσια ποσως εχει σημασια.Ειτε εισαι πονηρος ειτε επιτηδευμενα αδεξιος,η ζημια ειναι δεδομενη και -δυστυχως- αξιολογη. :aggressive:

Giannis,Nikos,Stamatis,panagiotis ή οποια αλλη υπογραφη μπαινει κατω απο μια παρουσιαση που κοινοποιειται και ως εκ τουτου "εκπαιδευει" τους αμαθεις αλλα και χειραγωγει σε ανακριβειες και ημιαληθειες εχει μικρη αξια.Αυτο που οφειλει ομως ο -καθε- συντακτης ειναι να παραθετει αντικειμενικα στοιχεια,με περισσια σπουδη και σωστη περισυλλογη και να μην βιαζεται να παρουσιαζει τιποτα πριν αναλωσει αρκετο χρονο στην τεκμηριωση των πηγων και στην αυστηροποιηση των σχηματων λογου του.Αλλιως,δηλωνουμε οτι γραφουμε καφενειακα και "στο ποδι" και ολα μελι-γαλα.

Ανεκτο το "φαινεσθαι" ,ασυγχωρητο το "φληναφειν". :mail1:

Link to comment
Share on other sites

Sir Mihas, δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, άλλωστε διαβάζοντας και εγω ορισμένα άλλα άρθρα του blog διαπίστωσα ορισμένες παρατυπίες-λαθάκια-ανακρίβειες, πέραν κάποιων ορθογραφικών-συντακτικών ατοπημάτων. Επέλεξα όμως να μην σταθώ σε αυτά, κρίνοντας από την γενική εικόνα-προφίλ που μου δημιούργησε ο Γιάννης. Ενός ερασιτέχνη λάτρη που γουστάρει αγνά την όλη φάση, κι όχι κάποιου περιστασιακού μοδάτου δημοσιοσχετίστα φιγουρατζή .

Να συμπληρώσω επίσης οτι "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω" όπως είπε κι ο Jesus.....Είμαι καθόλα πεπεισμένος οτι και στο δικό μας, το ίδιο το whiskyforum.gr, θα υπάρχουν παρόμοια λάθη-ανακρίβειες σε διάφορα topics "εκπαιδευτικού" χαρακτήρα που έχουν περάσει στο ντούκου για τον α ή β λόγο.

Απο κει και πέρα, σίγουρα θα ήταν πιο σωστό-δεοντολογικό στο σχετικό blog να υπάρχει η δυνατότητα σχολίων από τους αναγνώστες, όπως επίσης και κάποια ημερολογιακή-χρονολογική σειρά των δημοσιεύσεων και σαφώς μια πιο τεκμηριωμένη γραφή. Το ξαναλέω όμως, οτιδήποτε αρνητικό, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, το θεωρώ πταίσμα με βάση την "μεγάλη εικόνα" του προκειμένου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μα,δεν υπαρχει και ουσιαστικος λογος και χωρος για καποια διαφωνια. :good2:

Απλα,στεκομαι αρκετα πιο αυστηρα και γραφω με προσχηματικα επιθετικογενη τροπο για να ξεκουμπωσω απο το λαιμο την αγανακτηση που με πνιγει. :to_pick_ones_nose:

Σαφεστατα και στο φορουμ μονο οι εξαδαχτυλοι και οι παρθενες αναμεσα στα μελη μας ειναι "αναμαρτητοι".Ολοι μας εχουμε βαλει λιγοτερα ή περισσοτερα "λιθαρακια ανακριβειας" ή εχουμε φουσκωσει τροπον τινα τα γραφομενα μας.Ομως ειμαστε "φορουμ". Κρινουμε και κρινομαστε,διαφωνουμε,αλληλοβοηθιουμαστε,αλληλοσυμπληρωνομαστε,συνθετουμε και αποδομουμε στη προσπαθεια δημιουργικης και γονιμης πορειας.

Ειναι ομως διαφορετικη η περιπτωση ενος blog και μαλιστα μονοθεματικου που επικοινωνει τις "προσωπικες αποψεις του γραφοντος" .Οπως προ-εγραψα (και ειμαι αντικειμενικοτατος :boast: ) δεν αναφερομαι στο συνολο του site που πραγματικα δειχνει αξιολογο και συμπαθες.Εξεταζω μοναχα το κομματι που επισκοπει το ιαπωνικο whisky και στο οποιο εχω μια γνωση παραπανω. :king:

Εμμενοντας λοιπον στην αποψη μου,στηλιτευω το συγκεκριμενο αρθρο για τον απλουστατο λογο οτι "καταφερνει" μεσα σε (ζητημα) 50 αραδες να παραθεσει χοντραδες που γραφονται μονο απο αδαεις.¨Η,στη συγκεκριμενη περιπτωση (και οπως προσωπικα φρονω) απο ατομο που διακρινει την ρεουσα πραγματικοτητα (ιαπωνομανια) και πασχιζει/ιδρωκοπα οψιμα να προλαβει να τοποθετηθει ως "εχων" γνωση και καλη οπτικη γωνια επι του θεματος προκειμενου να πεισει οτι διαθετει επαρκεια και σε αυτον τον νεοφανη τομεα.

Οι αντιρρησεις μου θα ηταν υπερθετικα λιγοτερες αν επροκειτο για απλα λαθη και αστοχιες.Το μειζον ομως ειναι οτι απο την (πραγματικα προχειρογραμμενη και βιαστικη) συγγραφη του αρθρου αποπνεεται μια σιγουρια,μια οσμη "κατοχης" εμπειριας και δηθεν ακριβοδικαιης αντιληψης της Ιαπωνικης whiskoβιομηχανιας.Kαι αυτο με πικαρει και με εκνευριζει.Και πραγματικα,αναρωτιεμαι...Με ποση συμπαθεια θα κριναμε καποιον αν στο blog του για το whisky ανεφερε πχ. οτι το Laphroaig διακρινεται για τον μελωδη χαρακτηρα του ή οτι το Macallan ειναι παραθαλασσιο αποστακτηριο?

Κοκκινη καρτα και στα αποδυτηρια για ντουζακι... :butcher:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα .

Διάβασα όλα αυτά που γράψατε .

Την σελίδα του Γιάννη την έχω δει κ εγώ κ διαβάζω τα ποστς του.

Δεν είμαι σε θέση βέβαια να κρίνω εαν αυτά έχουν λάθη γιατί οι γνώσεις μου δεν είναι τέτοιες .

Ξερω όμως οτι όποτε τον έχω ρωτήσει για κατι έχει απαντήσει κ φαίνεται οτι ενδιαφέρεται για το ουίσκι όπως κ το να βοηθήσει κάποιον που δεν ξέρει .

Όπως κ εσείς βέβαια .

Anyway...

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κ ξερω οτι δεν είναι το σωστό τοπικ κατι πάνω στα ιρλανδέζικο ουίσκι .

Τι εννοούν όταν λένε 3ple blend?

Grain, malt , pot still?

Τα 2 πρώτα ξερω τι είναι .

Επίσης εκτός απο την 3λη απόσταξη κ το γεγονός οτι δεν καπνίζουν ποιες ειναι οι διάφορες με τους Σκωτσέζους ;

Κ όσον αφορά τους αμβυκες αυτοί χωρίζονται σε συνεχή απόσταξη (coffee) κ ασυνεχής απόσταξη (pot still)?

Εαν το θέμα έχει αναφερθεί κάπου άλλου στείλτε μου ενα λινκ για να διαβάσω .

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

3ple blend??? Πού το είδες αυτό? Τελοςπάντων, πολλά ερωτήματα, πολύ μπερδεμένα μεταξύ τους, που όντως είναι όχι απλά off-topic αλλά καραoff-topic...

Orestis, ψάξτο λίγο παραπάνω, και εδώ στο φόρουμ μας (έχει search) και αλλού, κι αν ακόμη έχεις οποιαδήποτε απορία, εδώ είμαστε, αλλά στο κατάλληλο topic σε παρακαλώ και όσο το δυνατόν με σαφήνεια.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...