Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum1.jpg

    Slainte!

Whisk(e)y and food pairing


Recommended Posts

Στο www.athinorama.gr/umami/food/articles, υπάρχουν κάποιες ιδέες, για συνοδευτικά του Whisky:

1.-μπουκιές κοτόπουλο μαρινάτο

2.-κοτόπουλο με καπνιστό μετσοβόνε

3.-μανιτάρια σχάρας

4.-μπρουσκέτα με συκωτάκια πουλιών και μήλα

5.-ψαρονέφρι με ουίσκι

(οι συνταγές για όποιον ενδιαφέρεται περιγράφονται αναλυτικά στο σχετικό άρθρο).

 

Επίσης διάβασα (με ικανοποίηση το ομολογώ), ένα πρόσφατο άρθρο από το οποίο προκύπτει ότι το κεφάλαιο spirits & food pairing, αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά και στη χώρα μας:

http://www.athinorama.gr/restaurants/article/cocktail_kai_food_pairing_12_bar_restaurants_gia_na_arxisei_to_match-2518139.html

 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, DMTK said:

Στο www.athinorama.gr/umami/food/articles, υπάρχουν κάποιες ιδέες, για συνοδευτικά του Whisky:

DMTK μου κίνησες την περιέργεια να διαβάσω το πρώτο link που παραθέτεις αλλα δεν μου έβγαζε το άρθρο είπα λοιπόν να δω τι γραφει το ενλόγω έντυπο για το ουίσκι...

Και ΦΡΙΚΑΡΑ :dash2: διάβασα 3  άρθρα το ένα χειρότερο από το άλλο...
Αν είναι σε αυτό το "επίπεδο" και τα άρθρα σχετικά με το food pairing τότε απλά και κατηγορηματικά σου λέω σταματα να τους διαβάζεις βρίθουν λαθών ανακριβειών

Συνήθως δεν είμαι τόσο κατηγορηματικός και απόλυτος αλλα πργματικά δεν μπορώ να βρω ελαφρυντικά στα ενλόγω άρθρα

http://www.athinorama.gr/umami/spirits/articles/?id=2002846

http://www.athinorama.gr/umami/spirits/articles/?id=2504500

http://www.athinorama.gr/umami/spirits/articles/?id=2001635

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είσαι λίγο υπερβολικός ρε UB. To Αθηνόραμα είναι ίσως το πρώτο περιοδικό στην Ελλάδα που ασχολήθηκε σοβαρά με το ουίσκυ. Μιλάω για αρχές δεκαετίας του 90, με αρθρογράφο τότε τον Δημήτρη Αντωνόπουλο. Έχω κρατήσει κάποια αποκόμματα, θα ψάξω να τα βρω και να στα δείξω όταν ξαναβρεθούμε με το καλό.

Απο κει και πέρα, ανέκαθεν τα άρθρα εφημερίδων και περιοδικών για το ουίσκυ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων γράφονταν και γράφονται από "κρασάδες". Εσύ θα το ξέρεις καλύτερα από εμένα. Ειδικά στην Ελλάδα, έχω συνηθίσει να διαβάζω σχετικά άρθρα που γράφουν και ορισμένες ανακρίβειες ή/και προμοτάρουν ξεδιάντροπα κάποιες φίρμες. Αυτά είναι ψιλά γράμματα. Μην βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος. Έστω κι αν τα περισσότερα είναι χορηγούμενα από τις μεγάλες εταιρίες, το θέμα είναι οτι το "ουίσκυ" και κατ'επεκταση το "καλό ουίσκυ", το single malt κλπ, " ακούγεται" στον Έλληνα καταναλωτή και τέτοιου είδους άρθρα δίνουν τα κατάλληλα ερεθίσματα σε κάποιους να ασχοληθούν και να το ψάξουν περαιτέρω. Μην τα βλέπεις σαν "whiskypedia", κανένα Αθηνόραμα δεν θα γίνει ποτέ Whisky Magazine. Άσε που  όταν είναι "καλογραμμένα", όπως πχ το 1ο (της Σταματιάδου, που εμένα μου άρεσε) είναι ακόμα πιο ιντριγκαδόρικα.....

Link to comment
Share on other sites

Πάντως πιο αναλυτικά οι προτεινόμενοι «μεζέδες», είναι οι εξής:

1.-μπουκιές κοτόπουλο μαρινάτο

http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2000840

2.-κοτόπουλο με καπνιστό μετσοβόνε

http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2000846

3.-μανιτάρια σχάρας

http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2000841

4.-μπρουσκέτα με συκωτάκια πουλιών και μήλα

http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2000848

5.-ψαρονέφρι με ουίσκι

http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2001549

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Celtic said:

Είσαι λίγο υπερβολικός ρε UB. To Αθηνόραμα είναι ίσως το πρώτο περιοδικό στην Ελλάδα που ασχολήθηκε σοβαρά με το ουίσκυ. Μιλάω για αρχές δεκαετίας του 90, με αρθρογράφο τότε τον Δημήτρη Αντωνόπουλο. Έχω κρατήσει κάποια αποκόμματα, θα ψάξω να τα βρω και να στα δείξω όταν ξαναβρεθούμε με το καλό.

Απο κει και πέρα, ανέκαθεν τα άρθρα εφημερίδων και περιοδικών για το ουίσκυ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων γράφονταν και γράφονται από "κρασάδες". Εσύ θα το ξέρεις καλύτερα από εμένα. Ειδικά στην Ελλάδα, έχω συνηθίσει να διαβάζω σχετικά άρθρα που γράφουν και ορισμένες ανακρίβειες ή/και προμοτάρουν ξεδιάντροπα κάποιες φίρμες. Αυτά είναι ψιλά γράμματα. Μην βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος. Έστω κι αν τα περισσότερα είναι χορηγούμενα από τις μεγάλες εταιρίες, το θέμα είναι οτι το "ουίσκυ" και κατ'επεκταση το "καλό ουίσκυ", το single malt κλπ, " ακούγεται" στον Έλληνα καταναλωτή και τέτοιου είδους άρθρα δίνουν τα κατάλληλα ερεθίσματα σε κάποιους να ασχοληθούν και να το ψάξουν περαιτέρω. Μην τα βλέπεις σαν "whiskypedia", κανένα Αθηνόραμα δεν θα γίνει ποτέ Whisky Magazine. Άσε που  όταν είναι "καλογραμμένα", όπως πχ το 1ο (της Σταματιάδου, που εμένα μου άρεσε) είναι ακόμα πιο ιντριγκαδόρικα.....

Celtic υπερβολικός δεν νομίζω το πρώτο άρθρο που σχολιάζεις είναι και το καλύτερο -και συμφωνώ λογοτεχνικά είναι καλογραμμένο αλλα δεν συζητάμε λογοτεχία;)- με μόλις 5 λαθάκια (τα άρθρα τα έβαλα με σειρά ανακριβειών, διάβασες τα αλλα δυο?)
ίσως να μην ήμουν τόσο απόλυτος αν ήμασταν ακόμα στο 1990 η έστω στο 2000 αλλα είμαστε εν έτη 2017 (σχεδόν) και τέτοιες καταστάσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχουν:

1oν γιατί οι πληροφορίες υπάρχουν αρκεί κάποιος να κάνει μια σοβαρή ερευνα και όχι ξεπετά (δεν μιλάμε για "whiskypedia" αλλα για απλή αναφορά ορθών στοιχειων και γεγονότων)
και 2oν γιατί με αυτά και αλλα παρόμοια όχι μονο δεν εξυπηρετούμε την προβολή και προώθηση του ουίσκι αλλα δυστυχώς, απλώς τρέφουμε την μόδα γύρω από το αγαπημένο μας ποτό που κάποια στιγμή θα περάσει ανεπιστρεπτί και θα ξαναμείνουμε τρεις και ο κούκος.

Να δούμε λίγο  τι γίνεται στην γείτονα Βουλγαρία που μέσα σε λίγα χρονια μια χούφτα άνθρωποι έκαναν τέτοια πρόοδο στο θέμα ουίσκι που σε λίγο θα μας ξεπεράσουν αν και σε μερικά μας έχουν ήδη ξεπεράσει.....

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στο τεύχος του περιοδικού Olive, Δεκεμβρίου 2016, υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα σε ποικιλίες αλλαντικών και τυριών. Από τα τυριά και με κριτήριο τον πιθανό συνδυασμό τους με ένα malt whisky, ξεχώρισα τα παρακάτω:

1.-Γραβιέρα Φενεού

2.-Μηλέικο Μήλου: «Κεφαλίσιο σπηλιάς Μήλου ή μηλέικο : σκληρό κίτρινο τυρί που αλείφεται με την μούργα του ελαιολάδου κι ωριμάζει σε κεραμικά δοχεία για 6 εως 12 μήνες. Εχει μια σκουρόχρωμη επικάλυψη που αφαιρείται πριν από την κατανάλωση» (η περιγραφή του τυριού είναι από το αφιέρωμα με τίτλο: τα τυριά των Κυκλάδων, της Κικής Τριανταφύλλη, ΤΑ ΝΕΑ weekend, 10-11 Αυγούστου 2013).

3.-Ημίσκληρο Μακρυλίσιο Σαμοθράκης: «παράγεται στο χωριό Μακρυλιές, ανάμεσα στο Λάκωμμα και στην Καμαριώτισσα, λίγα μέτρα από τον ορεινό οικισμό του Ξηρόκαμπου, με τον τρόπο που γίνεται το κασκαβάλι, ένας τύπος κασεριού κοινός σε Ανατολίτες και Βαλκάνιους. Με ωραία μεστή σάρκα, πλούσιο άρωμα γάλακτος εμπλουτισμένο από τα βότανα και τη θάλασσα του νησιού που απολαμβάνουν τα αμνοερίφια» (η περιγραφή του τυριού είναι από το www.alatikaipiperi.gr).

Link to comment
Share on other sites

…και επειδή όσο πλησιάζουν οι εορτές, τόσο πιο έντονη είναι η επιθυμία μου για τη δημιουργία μιας ωραίας και αρμονικής ποικιλίας με τυριά, για τη συνοδεία του αγαπημένου μας αποστάγματος. Στο www.alatikaipiperi.gr, ανακάλυψα κάποιες ιδέες για τρείς διαφορετικές ποικιλίες με τυριά. Η πρώτη ποικιλία περιλαμβάνει λευκά τυριά, με λιγότερο ή περισσότερο τονισμένη οξύτητα. Νομίζω ότι αυτό είναι και το βασικό στοιχείο, που θα μας οδηγήσει στην επιλογή του κατάλληλου malt. Λόγου χάρη, ένας βασικός κανόνας επιτάσσει οξύτητα και στο συνοδευτικό αλκοολούχο, όταν το πιάτο έχει ως κύριο στοιχείο την οξύτητα. Κάποιες λοιπόν λύσεις για ένα τέτοια πλατό τυριών, είναι οι εξής:

1.-Πετρωτή Άνδρου

Η πετρωτή ή αρμεξιά είναι ένα λευκό αγελαδινό τυρί, φρέσκο, με ημίσκληρη υφή. Ιδιαίτερα νόστιμο, με ήπια αλμύρα και ελαφριά οξύτητα, ταιριάζει με το φρέσκο πιπέρι, μπαίνει σε πίτες, ενώ σερβίρεται και με ξερά φρούτα για επιδόρπιο. Το όνομά του το παίρνει από τον τρόπο παρασκευής, αφού μόλις στεγνώσει το τυρί κρεμασμένο στην τσαντίλα, το «πετρώνουν», δηλαδή τοποθετούν πάνω στο τυρί μια βαριά, επίπεδη πέτρα, που βοηθάει να φύγουν όλα τα υγρά του.

2.-Μανούρι ΠΟΠ

Χαρακτηρίζεται από τη μεστή, βουτυράτη και πλούσια γεύση του και από το λευκό του χρώμα. Σε αυτή την ώριμη εκδοχή, έχει πιο συμπυκνωμένα αρώματα και πιο συμπαγή υφή. Δίνει υπέροχη γεύση στις πράσινες σαλάτες, ελαφρώς ψημένο στη σχάρα ή ωμό, ταιριάζει με μαρμελάδες κόκκινων φρούτων ή σύκου, με τσάτνεϊ ή με μέλι.

3.-Κατσικίσιο με πιπέρια

Τα αρώματα του γίδινου γάλακτος, η οξύτητά του και οι κόκκοι του μαύρου πιπεριού φτιάχνουν ένα υπέροχο ημίσκληρο τυρί, εξαιρετικά ισορροπημένο. Το λένε και μαΐσιο γιατί τυροκομείται τον Μάιο. Αποκλειστική παραγωγή του ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο, έχει χρώμα λευκό προς γκρι, με διάσπαρτους κόκκους πιπεριού στη μάζα του.

4.-Φρέσκο κατσικίσιο με πιπέρια

Λευκό μαλακό τυρί με την απαραίτητη οξύτητα χωρίς όμως τα αρώματα του κατσικίσιου γάλακτος, αφού έχει υποστεί απόσμηση. Ισορροπημένο, φρέσκο παίρνει την έντασή του από τους ολόκληρους κόκκους πιπεριού που το περιβάλλουν. Από κατσίκια των Αγράφων, παράγεται από την Ίναχος για τη σειρά Ερίφι.

5.-Ώριμο βολάκι Άνδρου

Το βολάκι γίνεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, ως φρέσκο έχει υφή που θυμίζει μοτσαρέλα, με πλούσια, βουτυράτη γεύση και σχήμα αβγού. Μπαίνει σε σαλάτες, τρώγεται σκέτο με ψωμί, αλλά του ταιριάζουν πολύ και οι υπόξινες μαρμελάδες κόκκινων φρούτων και κάθε είδους μέλι, κάνοντάς το μία ξεχωριστή λιχουδιά για πρωινό. Όταν ωριμάζει, αποκτά σκληρή υφή, υποκίτρινο χρώμα και πικάντικη γεύση παλαιωμένου τυριού.

6.-Πετρωτή Άνδρου με μάραθο

Από το τυροκομείο Ασούτη, αυτή η πετρωτή με το πλούσιο άρωμα αγελαδινού γάλακτος και τη μαλακή υφή έχει εμπλουτιστεί αρωματικά με φρέσκο μάραθο επιτυγχάνοντας έναν εξαιρετικό συνδυασμό γεύσης που ισορροπεί τα γλυκανισάτα αρώματα του μυρωδικού με την ευχάριστη τυρένια οξύτητα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η δεύτερη ποικιλία περιλαμβάνει ημίσκληρα τυριά, με διαφορετική γευστική ένταση το καθένα:

1.-Γίδινο Τζουρμπάκης

Με ιδιαίτερα ευχάριστη υπόγλυκη γεύση και ελαστική μάζα γίνεται αποκλειστικά από γίδινο γάλα ζώων του ορεινού Ρεθύμνου, στις Καρίνες. Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό; Το γάλα δεν έχει υποστεί απόσμηση, που σημαίνει ότι όλα τα αρώματα του γίδινου γάλακτος παραμένουν ζωντανά, κλεισμένα μέσα στα μικρά τύρινα κεφαλάκια.

2.-Γραβιέρα με σαφράν

Από 100% ελληνικό πρόβειο παστεριωμένο γάλα, αλάτι και πυτιά, αυτή η γραβιέρα από την Αργολίδα και το τυροκομείο Αραχναίου του Ρόζη εμπλουτίζεται με τα αρώματα του σαφράν (κρόκος Κοζάνης) και παίρνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Το ντελικάτο βουτυράτο άρωμα ισορροπεί ευχάριστα με το σαφράν, χωρίς το ένα να καλύπτει το άλλο, ενώ η υφή είναι καλή, όχι ιδιαίτερα σκληρή.

3.-Μακρυλίσιο Σαμοθράκης

Τα κατσίκια και τα πρόβατα είναι ιερά στη Σαμοθράκη και στην άκρη του χωριού Μακρυλιές, ανάμεσα στο Λάκωμμα και στην Καμαριώτισσα, λίγα μέτρα από τον ορεινό οικισμό του Ξηρόκαμπου, παράγεται αυτό το τυρί, με τον τρόπο που γίνεται το κασκαβάλι, ένας τύπος κασεριού κοινός σε Ανατολίτες και Βαλκάνιους. Με ωραία μεστή σάρκα, πλούσιο άρωμα γάλακτος εμπλουτισμένο από τα βότανα και τη θάλασσα του νησιού που απολαμβάνουν τα αμνοερίφια.

4.-Μελίπαστο

Από αιγοπρόβειο γάλα, αυτό το ημίσκληρο τυρί της Λήμνου από το τυροκομείο Κωσταρέλος έχει πλούσια αρώματα γάλακτος, βουτυρένιο τελείωμα και νότες ξηρών καρπών. Με μέτρια προς σκληρή υφή, έχει ήπια, μαλακή γεύση.

5.-Λαδοτύρι

Από αιγοπρόβειο γάλα, ωριμάζει 6 μήνες σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, δίνοντας ένα νόστιμο ημίσκληρο τυρί. Έχει μέτρια έντονη και ισορροπημένη γεύση, ενώ η παραμονή του στο ελαιόλαδο του δίνει ωραίο βάθος και νότες καβουρντισμένου αμύγδαλου, με μακριά πλούσια επίγευση.

6.-Πλεξούδα καπνιστή Πατρίδα

Τυρί από αγελαδινό γάλα, που καπνίζεται όμορφα, με τον παραδοσιακό τρόπο των ποντίων τυροκόμων. Η ιδιαίτερη υφή του το κάνει να κόβεται σε ίνες σαν κουρελάκια για να στολίσει τις σαλάτες, τρώγεται σκέτο και δίνει όμορφα, βουτυρένια αρώματα. Έχει 20%-25% λιπαρά, με γάλα από αγελάδες ελευθέρας βοσκής της λίμνης Κερκίνης. Από το τυροκομείο Πατρίδα, στην Αξιούπολη Σερρών.

7.-Γραβιέρα με άρκευθο

Τα πειράματα αρέσουν στους αδελφούς Παππά και τα τυριά που μας δίνουν είναι πάντοτε εξαιρετικά ισορροπημένα. Όπως αυτό με τα μπαχαρένια αρώματα κέδρου (άρκευθου) που ισορροπούν τέλεια με τα βουτυρένια γαλακτώδη αρώματα του τυριού. Έχει υποκίτρινο χρώμα, συμπαγή μάζα, ανάλαφρη υφή και γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα.

8.-Καπνιστό Μετσόβου με πάπρικα

Ένας μικρός κύλινδρος κρύβει την παράδοση τυροκόμησης του Μετσόβου. Από αιγοπρόβειο γάλα, αφού ωριμάσει στον αέρα, καπνίζεται σε αρωματικά φυτά και ξύλα. Με ωραία, μαστιχωτή υφή, οικεία και γνώριμα αρώματα καπνιστού, γλυκιά γεύση και μακρά βουτυρένια επίγευση, παίρνει ένταση από την πάπρικα και γίνεται ένα από τα αγαπημένα μας τυριά.

Link to comment
Share on other sites

Με την τρίτη ποικιλία, που στην πραγματικότητα περιλαμβάνει μόνο γραβιέρες, με διαφορετικές προελεύσεις και επίπεδο ωρίμανσης, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, άρα και πιο ενδιαφέροντα:

1.-Γραβιέρα Κρήτης

Από το τυροκομείο Τσιτσιρίδη στο Ασκύφου των Σφακίων, μια γραβιέρα 4ετούς παλαίωσης, χωρίς παραφίνη, που επιτρέπει στο τυρί να δείξει την ηλικία του. Ωραία λιπαρότητα, βαθιά γεύση, με υφή κοκκώδη, που οφείλεται στην έλλειψη καλλιέργειας, οπότε η τυρίνη στην ωρίμανση δημιουργεί κόκκους όπως στην παρμεζάνα.

2.-Γραβιέρα Τήνου

Σκληρό τυρί με υπόγλυκη χαρακτηριστική γεύση που οφείλεται στο αγελαδινό γάλα, με συμπαγή μάζα και όμορφο κίτρινο ως υποκίτρινο χρώμα. Παρασκευάζεται στο παραδοσιακό τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου και αποτελεί την εξέλιξη του παλιού «βραστού τυριού» της Τήνου.

3.-Γραβιέρα Κάσου

Από αιγοπρόβειο γάλα του νησιού, με τα αρώματα των βοτάνων και της θάλασσας στην καρδιά της, μια γραβιέρα 15 μηνών ωρίμανσης. Με αρώματα γάλακτος που συνδυάζονται με τις πικάντικες νότες της ωριμότητας, νόστιμο, ελαφρά αλμυρό και με υφή παρμεζάνας.

4.-Γραβιέρα Μυτιλήνης

Το άρωμα φρέσκου γάλακτος σε πιάνει από τη μύτη, ενώ ξηροί καρποί φαίνονται στο βάθος. Με ήπια γεύση και ελαφρά πικάντικες πιπεράτες αιχμές, αφήνει βουτυράτη επίγευση και καλή αίσθηση ωρίμανσης. Είναι από πρόβειο γάλα, με μικρή πρόσμιξη γίδινου.

5.-Γραβιέρα Άνδρου

Ωριμάζει 4 χρόνια πριν την απολαύσουμε στο τραπέζι μας. Από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα, έχει κοκκώδη υφή, βαθυκίτρινο χρώμα, θρυμματίζεται σαν καλή παρμεζάνα και τη θυμίζει σε γεύση. Με ώριμα αρώματα και μακρά επίγευση.

6.-Γραβιέρα λαδιού Ζακύνθου

Από αιγοπρόβειο γάλα ζώων που βόσκουν ελεύθερα στο νησί της Ζακύνθου, το τυροκομείο Μπάστα παράγει μια γραβιέρα, η οποία μετά την ολοκλήρωση της ωρίμανσής της συνεχίζει να ωριμάζει μέσα σε λάδι. Το αποτέλεσμα είναι μια λαδογραβιέρα με ξεχωριστή γεύση, πιο πικάντικη και πιο λιπαρή.

7.-Σαν Μιχάλη Σύρου ΠΟΠ

Σκληρό, κίτρινο τυρί από αγελαδινό γάλα, με χρώμα βαθύ κίτρινο, μάζα συμπαγή, με ακανόνιστες τρυπούλες που θρυμματίζεται όπως η παρμεζάνα. Με πλούσια αρώματα ξηρών καρπών, έχει γεύση πικάντικη και ελαφρά αλμυρή.

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει κανείς τι επισκεψιμότητα έχει το forum;

Βλέπω τώρα που θα πάω για λίγες ημέρες επαρχία, στο καφενείο του χωριού τον μπάρμπα-Γιάννη να φωνάζει: «Πιάσε ένα ουισκάκι και μια ποικιλία για δύο άτομα» :D

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, DMTK said:

Γνωρίζει κανείς τι επισκεψιμότητα έχει το forum;

 

Βλέπω τώρα που θα πάω για λίγες ημέρες επαρχία, στο καφενείο του χωριού τον μπάρμπα-Γιάννη να φωνάζει: «Πιάσε ένα ουισκάκι και μια ποικιλία για δύο άτομα» :D

 

Σίγουρα είναι ανεβασμένη ειδικά για εορταστικές μέρες...νούμερα θα μπορούν οι admin
όσο για το "ουισκάκι και μια ποικιλία" μπορεί να δημιούργησες μια νέα κατηγορια μεζεδοπωλείων :lol::drinks:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Uisge-Beatha said:

Σίγουρα είναι ανεβασμένη ειδικά για εορταστικές μέρες...νούμερα θα μπορούν οι admin
όσο για το "ουισκάκι και μια ποικιλία" μπορεί να δημιούργησες μια νέα κατηγορια μεζεδοπωλείων

Φυσικά και αστειεύομαι….  :D

… κάποτε όμως μπορεί να δικαιωθώ! Ήδη διαβάζω πάντως, ένα ωραίο βιβλίο που βρήκα και αναλύει τις βασικές γεύσεις (χημική σύσταση κλπ) των τροφίμων και κυρίως το συνδυασμό τους με αλκοολούχα, με έμφαση φυσικά στο κρασί :drinks:

 

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, Uisge-Beatha said:

Σίγουρα είναι ανεβασμένη ειδικά για εορταστικές μέρες...νούμερα θα μπορούν οι admin
όσο για το "ουισκάκι και μια ποικιλία" μπορεί να δημιούργησες μια νέα κατηγορια μεζεδοπωλείων :lol::drinks:

Σύμφωνα με τα σταστιστικα του IPBoard το Δεκέμβριο κινηθήκαμε από 5 Posts την ημέρα (λιγότερο) έως 44 σε μία ημέρα (μεγαλύτερο).

Έχουμε περίπου 5 νέα registrations ανά μήνα (λίγο πιο πάνω) και ένα μέσο όρο 5 νέα topics ανά εβδομάδα το τελευταίο δίμηνο. Έχουμε φτάσει (αν δεν κάνω λάθος) στα 489 validated μέλη εκ των οποίων στο προηγούμενο bulk mail (τότε ήμασταν περίπου 380 μέλη) οι 90 είχαν απαντήσει ότι επισκέπτονται το forum αλλά μόνο για ανάγνωση, χωρίς να θέλουν να έχουν κάποια συμμετοχή. Σημαντικό είναι ότι φέτος έχουμε αυξημένη κίνηση νέων μελών.

Για ένα forum χωρίς καμία διαφήμιση, χωρίς να ανεβάζουμε περιεχόμενο στο facebook κλπ κλπ, τα νούμερα είναι σημαντικά. Ελπίζουμε να πάμε και πιο πάνω.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, mallios said:

Σύμφωνα με τα σταστιστικα του IPBoard το Δεκέμβριο κινηθήκαμε από 5 Posts την ημέρα (λιγότερο) έως 44 σε μία ημέρα (μεγαλύτερο).

Έχουμε περίπου 5 νέα registrations ανά μήνα (λίγο πιο πάνω) και ένα μέσο όρο 5 νέα topics ανά εβδομάδα το τελευταίο δίμηνο. Έχουμε φτάσει (αν δεν κάνω λάθος) στα 489 validated μέλη εκ των οποίων στο προηγούμενο bulk mail (τότε ήμασταν περίπου 380 μέλη) οι 90 είχαν απαντήσει ότι επισκέπτονται το forum αλλά μόνο για ανάγνωση, χωρίς να θέλουν να έχουν κάποια συμμετοχή. Σημαντικό είναι ότι φέτος έχουμε αυξημένη κίνηση νέων μελών.

Για ένα forum χωρίς καμία διαφήμιση, χωρίς να ανεβάζουμε περιεχόμενο στο facebook κλπ κλπ, τα νούμερα είναι σημαντικά. Ελπίζουμε να πάμε και πιο πάνω.

Νομίζω ότι το επίπεδο και το περιεχόμενο του forum, αποτελούν από μόνα τους διαφήμιση :good:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
54 minutes ago, Celtic said:

Φοβερό άρθρο το οποίο δεν θέλει απλά διάβασμα, αλλά απαιτεί μελέτη. Υπόσχομαι λοιπόν μόλις το μελετήσω καλά, να κάνω ένα συγκεντρωτικό πινακάκι με όλους τους συνδυασμούς για να μπορούμε εύκολα να το συμβουλευόμαστε :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά κι εγώ δεν θα σε αφήσω έτσι, θα ανταποδώσω άμεσα.

Ξεχάστε τον πατροπαράδοτο συνδυασμό ήλιος-παραλία-ουζάκι-όστρακα, O συνδυασμός ενός peated ή ενός νησιώτικου με αύρα ιωδίου malt whisky με τα στρείδια, είναι αδιαμφισβήτητα μοναδικός. Στο άρθρο που ακολουθεί και ιδίως στο σκίτσο που παραθέτω, παρουσιάζεται ένας ιδιαίτερος και εν μέρει «ελληνικός» τρόπος να απολαμβάνουμε το αγαπημένος μας malt whisky με στρείδια. Απλά διαβάστε προσεκτικά τα βήματα που ακολουθούμε:

http://www.forbes.com/sites/katiebell/2016/06/06/weird-pairings-that-work-scotch-whisky-and-oysters/#2d1058e340fd

photo oyster_zpsagvzes8j.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Ένας συγκεντρωτικός πίνακας, με το συνδυασμό whisky-τυρί και τις εναλλακτικές προτάσεις:

whisky

Τυρί

Παρατηρήσεις

Laphroaig 10 Cask Strength

Stilton

Π.Ο.Π «μπλε» τυρί που παράγεται μόνο σε 6 τυροκομεία στις κομητείες Derbyshire, Leicestershire, και Nottinghamshire της Αγγλίας, από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Το βρίσκουμε σε ελληνικά delicatessen αλλά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το blue cheese που βρίσκουμε σε όλα τα S/M.

Glen Grant 17

cheddar

Παλαιωμένο cheddar

Σκληρό, κίτρινο –από ανοιχτό έως σκούρο- τυρί από γάλα αγελάδας, που παίρνει το όνομά του από το χωριό Cheddar της κομητείας του Somerset, όπου παρασκευάστηκε αρχικά, ενώ τώρα παρασκευάζεται σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και σε άλλες χώρες. Ωριμάζει 3-18 μήνες και ανάλογα με την ωρίμανση, η γεύση του μπορεί να είναι από γλυκιά και ήπια έως πλούσια, με γήινες νότες φουντουκιού. Το βρίσκουμε σε αρκετά S/M.

Caol Ila 12

White Rock

Τυρί που προσομοιάζει με το γνωστό μας blue cheese.

Ardbeg Corryvreckan

Raclette cheese

Γαλλικό ή ελβετικό τυρί που μοιάζει με το ελβετικό Gruyère, ένα τυρί σκληρό, κίτρινο από μη-παστεριωμένο γάλα αγελάδας, με συμπαγή μάζα και ιδιαίτερα πλούσιο γιατί παρασκευάζεται από γάλα με πλήρη λιπαρά. Θα πρότεινα τη γραβιέρα Νάξου, ως ιδανική ελληνική επιλογή.

Glenkinchie 12

Wensleydale

Τυρί από το Ηνωμένο Βασίλειο από αγελαδινό και πρόβειο γάλα. Θα πρότεινα την παρμεζάνα ως εναλλακτική επιλογή.

Highland Park 18

Tomatin 12

Παλαιωμένο Gouda

Ολανδικό, ημίσκληρο, κίτρινο τυρί που παράγεται, συνηθέστερα, από παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα (ποικιλίες παράγονται και από πρόβειο ή κατσικίσιο). Υπάρχουν 7 τύποι Gouda, που κατηγοριοποιούνται βάσει της παλαίωσής τους, ξεκινώντας από το πολύ φρέσκο, λίγων μηνών και φτάνοντας μέχρι το παλαιό, 12 ετών. Το χρώμα, η γεύση γίνονται πιο έντονα με την ηλικία, ενώ το τυρί γίνεται πιο σκληρό. Καλύπτεται πάντα από κερί, κίτρινο ή μαύρο, ανάλογα με την ηλικία του.

Balvenie Portwood 1993

White Rock

Τυρί που προσομοιάζει με το γνωστό μας blue cheese.

Macallan 15

Gouda με κύμινο

Δύσκολο να βρεθεί στη χώρα μας, μπορούμε όμως εύκολα να δημιουργήσουμε αυτό το συνδυασμό.

Glenfiddich 18

Balvenie Roasted Malt

Springbank 18

Brebirousse d’Argental cheese

Μαλακό γαλλικό τυρί από πρόβειο γάλα. Προτείνω το γκερεμέζι, ένα μαλακό ελληνικό τυρί που παράγεται από πρόβειο γάλα.

Jura 10

Comté

Γαλλικό ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα. Θα πρότεινα τη γραβιέρα Νάξου ή μια κρητική γραβιέρα.

Ballantine’s

Balvenie Caribbean Cask

Camembert

Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά τυριά της Γαλλίας. Παρακευάζεται συνήθως από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα με ζύμωση που ξεκινά από την φλούδα και προχωράει προς το εσωτερικό του τυριού. Έχει χαρακτηριστική μαλακή και βρώσιμη φλούδα και κρεμώδες εσωτερικό με νότες μανιταριού και μούχλας.

Το βρίσκουμε σε όλα τα S/M.

Black Bottle

ohnnie Walker Black

Smokey Joe

Θα πρότεινα χωρίς περαιτέρω σχολιασμό, το υπέροχο καπνιστό μετσοβόνε.

Wild Geese Single Malt

Tullamore DEW

Teeling Small Batch

Dubliner

Πολυβραβευμένο, σκληρό κίτρινο τυρί από παστεριωμένο, αγελαδινό γάλα, που παίρνει το όνομά του από την πόλη του Δουβλίνου. Ανήκει στην οικογένεια των Cheddar, η ωρίμανσή του είναι 12 μήνες, η υφή του είναι σφικτή και «κρυσταλλική» και η γεύση του έχει κάτι από ώριμο cheddar, κάτι από Ελβετικό τυρί και κάτι από παρμεζάνα. Το βρίσκουμε σε ελληνικά delicatessen.

Laphroaig Quarter Cask

Dalmore Cigar Malt

Bowmore Enigma 12

Amrut Two Continents

Blue Tower

Μπλε τυρί που ομοιάζει με το ιταλικό τυρί Gorgonzola. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το blue cheese που βρίσκουμε σε όλα τα S/M.

Jim Beam Black

Cheddar

Εναλλακτικά με παλαιωμένο Cheddar.

Glen Grant Major Reserve

Balvenie Caribbean Cask 14

The Black Grouse

Brie

Μαλακό τυρί από την περιοχή Brie, το πιο γνωστό Γαλλικό τυρί, ονομάζεται και η «Βασίλισσα των τυριών». Παρασκευάζεται από πλήρες ή ημι-αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδας, παλαιώνεται για τουλάχιστον 4 εβδομάδες αλλά η ωρίμανσή του δεν σταθεροποιείται. Έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα, με μια γκρίζα γραμμή μεταξύ τυριού και φλούδας, το ώριμο brie είναι μαλακό και «τρέχει» όταν το κόβεις, ενώ η γεύση του είναι έντονη και χαρακτηριστική. Το βρίσκουμε σε όλα τα S/M.

Tullibardine 225 Sauternes

Glenfarclas 12 yo

Macallan 15 yo

Ardbeg Uigeadail

Red Leicester

 

Τυρί από το Ηνωμένο Βασίλειο από αγελαδινό γάλα, που ανήκει στην οικογένεια του Cheddar.

Glen Moray Single Malt

Glenfiddich 19Madeira Cask

Monkey Shoulder Bl. Malt

Creamy Lancashire

Αγγλικό κρεμμώδες τυρί από αγελαδινό γάλα. Θα πρότεινα τη γραβιέρα Νάξου, δεν είναι κρεμμώδες, αλλά τη θεωρώ ιδανική επιλογή.

Singleton Tailfire

Glenfiddich Age of Discovery 19 Madeira Cask

Etorki

Γαλλικό σκληρό τυρί από πρόβειο γάλα. Εναλλακτικά προτείνω γραβιέρα λαδιού Ζακύνθου, κεφαλοτύρι Πάρου, λαδοτύρι Μυτιλήνης ή μια πρόβεια γραβιέρα Μακεδονίας.

Balblair 2000

Crown Royal Rye

Royal Ashton

Σκληρό τυρί που έχει ωριμάσει για δύο μήνες. Προτείνω ως εναλλακτικό το υπέροχο Σαν Μιχάλη της Σύρου.

Glenfiddich Rich Oak

Naked Grouse

Laphroaig PX Cask

Camembert

Το βρίσκουμε σε όλα τα S/M.

Τα στοιχεία για τα τυριά είναι από το www.cheeselovers.gr και το www.cheese.com

 

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο για την δουλειά που έκανες και το κόπο να τα συγκέντρωσεις όλα σε ένα πίνακα καθώς επίσης γιατί μου έμαθες άλλη μια καλή ελληνική ιστοσελίδα  :good:

Έχω μερικές ένστασεις σε κάποια από τα τυριά και θα πρότεινα τα εξής:

Το wensleydale είναι κρεμωδες με γλυκες νότες, πολύ πιο ελαφρύ από την παρμεζανα και δεν έχει καθόλου την nutty savoury γεύση της.  Θα πρότεινα καλύτερα είτε ένα νεαρό κασερι είτε μανουρι, ανθοτυρο η και μυζηθρα  (χωρίς αλάτι).

Το Smokey Joe είναι επίσης ελαφρύ τυρί με πολύ ελαφριά κάπνα  (μερικές φορές αντί κάπνισμα το φτιάχνουν με διαφορά μυρωδικα με το ίδιο αποτέλεσμα) πιο κοντά σε νεαρό cheddar η Smokey baverian. Το Μετσόβονε είναι κλάσης ανώτερο και θα πήγαινε πολύ καλύτερα με καπνιστα ουίσκι  (ίσως και πολύ καπνιστα  όπως Ardbeg αλλά δεν το έχω δοκιμάσει)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Uisge-Beatha said:

Μπράβο για την δουλειά που έκανες και το κόπο να τα συγκέντρωσεις όλα σε ένα πίνακα καθώς επίσης γιατί μου έμαθες άλλη μια καλή ελληνική ιστοσελίδα  :good:

Έχω μερικές ένστασεις σε κάποια από τα τυριά και θα πρότεινα τα εξής:

Το wensleydale είναι κρεμωδες με γλυκες νότες, πολύ πιο ελαφρύ από την παρμεζανα και δεν έχει καθόλου την nutty savoury γεύση της.  Θα πρότεινα καλύτερα είτε ένα νεαρό κασερι είτε μανουρι, ανθοτυρο η και μυζηθρα  (χωρίς αλάτι).

Το Smokey Joe είναι επίσης ελαφρύ τυρί με πολύ ελαφριά κάπνα  (μερικές φορές αντί κάπνισμα το φτιάχνουν με διαφορά μυρωδικα με το ίδιο αποτέλεσμα) πιο κοντά σε νεαρό cheddar η Smokey baverian. Το Μετσόβονε είναι κλάσης ανώτερο και θα πήγαινε πολύ καλύτερα με καπνιστα ουίσκι  (ίσως και πολύ καπνιστα  όπως Ardbeg αλλά δεν το έχω δοκιμάσει)

Καταρχάς ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα του whisky foodpairing είναι πολύ υποκειμενικό. Αν και έχω προσπαθήσει αρκετές φορές να αναζητήσω ή να εφεύρω ο ίδιος κάποιους βασικούς κανόνες-άξονες, αυτό είναι αρκετά δύσκολο (…παρόλα αυτά ακόμη δεν τα παρατάω, έχει πολύ ψωμί το θέμα:blink:). Δεν μπορεί λοιπόν να τεθεί σε στενά καλούπια και για το λόγο αυτό επιδέχεται συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Έτσι, όταν βλέπω συμμετοχή στο συγκεκριμένο θέμα, δεν το κρύβω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος;). Άλλωστε οι ιδέες που έχουν προταθεί σε αυτό το forum, για το συγκεκριμένο θέμα, ξεπερνούν κατά πολύ τα δεδομένα της ελληνικής τουλάχιστον, βιβλιογραφίας ή διαδικτυακής ενημέρωσης (ας ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας:thumbsup:).

Στο θέμα μας τώρα, τα συγκεκριμένα τυριά (wensleydale και Smokey Joe), δεν τα έχω δοκιμάσει, οπότε κάθε πληροφορία γι’ αυτά από κάποιον που τα έχει γευτεί είναι πολύ χρήσιμη. Για το συνδυασμό Glenkinchie 12-παρμεζάνας μίλησα από προσωπική εμπειρία γιατί το έχω δοκιμάσει και ταίριαζαν αρκετά καλά, οι floral νότες ενός χαρακτηριστικού δείγματος Lowland malt με την επιθετική-δριμεία γεύση της παρμεζάνας. Από την άλλη πλευρά, δεν έχει τύχει να κάνω κάποια δοκιμή με το Johnnie Walker Black, διαβάζοντας για το χαρακτήρα του Smokey Joe, το μυαλό μου πήγε απευθείας στο δικό μας μετσοβόνε. Ξανά λέω όμως, όλα είναι προς δοκιμή, προς πειραματισμό:drinks:.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ το θέμα γεύση είναι πραγματικά υποκείμενικη υπόθεση και ακόμα περισσότερο το food pairing. 

Τα δύο συγκεκριμένα τυριά τα έχω δοκιμάσει και ομολογω οτι δεν είναι καθόλου τις αρεσκείας μου. Το wensleydale είναι πολύ ήπιο με μια ελαφριά γλυκοφρουτινη γεύση και θρουλαει σαν την φέτα προσωπικά για ήπια τυρί προτιμώ maasdam, jarlsberg (εχω προτίμηση στις nuty γεύσεις) η brie. Το δε Smokey Joe το βρίσκω πολύ πλαστικό και σχεδόν αγευστο το δεν Smokey  baverian που αναφέρω είναι κάπως καλύτερο αν και πάλι όχι το αγαπημένο μου.

Από τον συνδυασμό Glenkinchie παρμεζανα βγάζω το συμπέρασμα : οτι είσαι της σχολής των αντίθετων (contrasting) γεύσεων, προσωπικά είμαι στην αντιπερα οχθη της σχολής των συμπληρωματικών η αρμονικων (complimentary- harmonious) γεύσεων όπως και ο συγγραφέας που πρότεινε το wensleydale σαν pairing με το Glenkinchie  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να πω την -λίγο άσχετη- εμπειρία μου. Έκοψα στο χασάπη γουρουνοπούλα, τα μπριζολάκια, για να την ψήσω στα κάρβουνα και είπα να δοκιμάσω την πιο κοινή delicatessen συνταγή για επάλειψη με μουστάρδα, μέλι κλπ κλπ.  Ε λοιπόν, αδιάφορο έως κακό το αποτέλεσμα. Μου θύμισε πολύ αυτά τα pork ribs που συναντάς πολύ στο εξωτερικό. Καμία σχέση με την απλότητα. Αλάτι - πιπέρι ρίγανη και μετά φρέσκο λεμονάκι. Τ' άλλα όλα είναι για τους ξένους που έχουν άνοστα κρέατα μπας και νοστιμίσουν λιγάκι. Λυπάμαι που το σακάτεψα το γουρουνάκι με αυτά τα ξενόφερτα :(

Δε λέω ότι στα μαγειρευτά δεν πάνε αυτά αλλά στα ψητά με τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

  • mallios changed the title to Whisky and Junk Food / Food pairing

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...