Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    Slainte

Cutty Sark Blended Malt, NAS, 40%


Recommended Posts

Αποτέλεσμα εικόνας για cutty sark blended malt

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/36946/cutty-sark-blended-malt-scotch-whisky

Επανέρχομαι στο θέμα των Blended Malt με την δοκιμή, μέσω της ευγενικής χορηγείας του McChariz, ενός Cutty Sark Blended Malt. Εκτός από την παγια θέση μου ότι τα Blended Malt είναι παραγνωρισμένα, το συγκεκριμένο έχει και προσμείξεις από σεβαστά αποστακτήρια (Glendronach, Highland Park, Glenrothes) και έχει τα εχέγγυα να φέρει σε επαφή με το Malt πολύ κόσμο. Ας δούμε λοιπόν.

Χρώμα: Χρυσό

Μύτη: Ξύλο, μπαχαρικά, κάτι σαν αποξηραμένα φρούτα. Επίσης εμένα μου έβγαλε ένα φευγαλέο άρωμα ψημένου κρέατος :o . Τι να πω... Γενικά μια μάλλον δεμένη αλλά ασθενής μύτη. Ευχάριστη αλλά όχι πολύ δυνατή.

Στόμα: Μάλιστα! Πολύ ευχάριστο, ευκολόπιοτο, με νότες γλύκας και ξύλου.

Επίγευση: Μέτριας διάρκειας, αλλά πολύ ευχάριστη, σαν ξύλο με την χημική γλυκύτητα μιας τσιχλόφουσκας.

Λοιπόν μου άρεσε! Ένα πολύ ευκολόπιοτο Malt για όλες τις εποχές, με ευχάριστα χαρακτηριστικά στη γεύση και την επίγευση. Ότι πρέπει για δώρο και για everyday malt αυτών που δεν πίνουν 30άρι Glenfarclas κάθε μέρα :D:tongue:

Link to post
Share on other sites

Εγώ πάντως προτείνω να διατηρήσουμε την ονομασία vatted malt για την κατηγορία αυτή γιατί το blended malt νομίζω ότι μπερδεύει τους νέους χρήστες. Και τα blended whiskies από τα vatted έχουν πολύ μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι τα single malt από τα vatted ;)

Link to post
Share on other sites
Μύτη: Ξύλο, μπαχαρικά, κάτι σαν αποξηραμένα φρούτα. Επίσης εμένα μου έβγαλε ένα φευγαλέο άρωμα ψημένου κρέατος :o . Τι να πω... Γενικά μια μάλλον δεμένη αλλά ασθενής μύτη. Ευχάριστη αλλά όχι πολύ δυνατή.

Εύγε ambu! Οι περιγραφές σου είναι πολύ καλές και με φαντασία. Μου αρέσει που την ψάχνεις την μύτη τοσο πολύ (και εγώ κάπως έτσι γράφω). Θα ήθελα μια blind Η2Η αρωματική γευσιγνωσία μαζί σου. Θα έχει πολύ πλάκα. (και μην γράψεις καμιά π@π@ριά μετριοφροσύνης για εμπειρία και τέτοια)

Link to post
Share on other sites

Theo είμαι μέσα! Με την πρώτη ευκαιρία μάλιστα, κυρίως γιατί θέλω να δω πόσα από αυτά που μυρίζω είναι επηρρεασμένα από τη 'μεταγνώση' για το ποτό (ότι είναι από την τάδε περιοχή, τόσων χρονών κτλ ) και ποσα όντως τα μυρίζω. Άσε όσα θα μάθω από εσένα (π@π@ρι@ για τη σχετική εμπειρία είναι αυτό, αλήθεια όμως παρόλαυτα). Αν έχω ένα παράπονο - αν μπορείς να το πεις έτσι- από τον Celtic είναι ότι πολλές φορές απολαμβάνει τόσο πολύ τη διαδικασία της δοκιμής που δεν αναλύει (τουλάχιστον φωναχτά :) ) αυτό που πίνει, ώστε να μαθαίνουμε και οι νεοφώτιστοι...

Link to post
Share on other sites
Αν έχω ένα παράπονο - αν μπορείς να το πεις έτσι- από τον Celtic είναι ότι πολλές φορές απολαμβάνει τόσο πολύ τη διαδικασία της δοκιμής που δεν αναλύει (τουλάχιστον φωναχτά :) ) αυτό που πίνει, ώστε να μαθαίνουμε και οι νεοφώτιστοι...

Τι να κάνουμε, ο καθένας δοκιμάζει το malt με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Link to post
Share on other sites
Αν έχω ένα παράπονο - αν μπορείς να το πεις έτσι- από τον Celtic είναι ότι πολλές φορές απολαμβάνει τόσο πολύ τη διαδικασία της δοκιμής που δεν αναλύει (τουλάχιστον φωναχτά :) ) αυτό που πίνει, ώστε να μαθαίνουμε και οι νεοφώτιστοι...

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Παίδες καλημέρα.

Theo αν γίνεται να συμμετάσω και εγώ σε αυτό το blind tasting.Νομίζω ότι το δικαιούμαι αφού είμαι και ο ειδικός επί του σανδαλόξηλου ενώ μπορώ κα αναγνωρίζω τα ρείκια ιδιαίτερα όταν είναι ακόμα υγρά.

Ambu σε βρίσκω λάθος :lol: . Ο Celtic δεν δοκιμάζει ένα malt!!! :D Του μιλάει στα Κέλτικα και ανταλάσσουν απόψεις, οπότε και να σου πει δεν θα καταλάβεις. :D

Link to post
Share on other sites

:D :D Mallios έχεις δίκιο! Εκεί που εμείς δοκιμάζουμε, ο celtic νοιώθει. :D :D

:) :) :) :) :) Είμαι στο τσάκ να αρχίσω Thread με το όνομα Celtic Facts ( a la Μάκης facts), το οποίο μάλιστα -και το λέω ειλικρινά- θα το εννοώ σαν κοπλιμέντο.

Link to post
Share on other sites
:D :D Mallios έχεις δίκιο! Εκεί που εμείς δοκιμάζουμε, ο celtic νοιώθει. :D :D

ΟΚ, αλλά κι εσείς δεν πάτε πίσω. Έχω δει πως κρατάτε το Glencairn με τα 2 χέρια και χώνετε τη μύτη σας μέσα.... 8P

Link to post
Share on other sites
  • 3 years later...

Η άτιμη ριμαδοκρίση και τα μειωμένα εισοδήματα (ή κέρδη ή περίσσεμα ή όπως θέλετε πείτε το) με έχει κρατήσει μακριά από αγορές για πολύ μεγάλο διάστημα, έτσι όταν στο Super Market είδα το συγκεκριμένο Vatted Whisky με την τρελά ελκυστική τιμή (26 ευρώ) δεν μπόρεσα να αντισταθώ.

Εν τω μεταξύ νόμιζα ότι δεν υπάρχει καταχώρηση και θα συνεισέφερα ένα ακόμα topic στις αξιολογήσεις... anyway προχωράμε στο ζουμί!

Είναι το δεύτερο dram που πίνω από το μπουκάλι, οπότε δεν θα είναι πλήρης ανάλυση.

Καταρχάς έχει τσαμπουκά, παρά τους μόλις 40%, οπότε πρέπει να έχει κάμποσα νεούδια το vat. Του δίνω αρκετό χρόνο να ηρεμίσει για μπορέσω να απολαύσω αρώματα.

Η καταγωγή φωνάζει speyside, αλλά έχει και ελάχιστα ίχνη καπνού. Πιπέρια, μέλια, γαρύφαλλα, ποτισμένο ξύλο και εσπεριδοειδή εναλλάσονται σε μία πολύ όμορφη αρωματική παλέτα.

Το στόμα έρχεται με τη χαρακτηριστική ζέστη του νέου whisky και αμέσως γεμίζει με γεύσεις από μαύρο πιπέρι, άσπρο πιπέρι, μέλι, ξύλο, νότες σοκολάτα γάλακτος (!) και λίγο πικρίζει στη επίγευση.

Η επίγευση είναι πολύ σύντομη, αλλά ευχάριστη.

Όσο περνάει η ώρα γίνεται πιο ευχάριστο και νότες από sherry γίνονται ξεκάθαρες πλέον.

Ένα πολύ αξιόλογο vat και great value for money. Είναι ευκολόπιοτο, αλλά θέλει χρόνο στο ποτήρι πριν την πρώτη δοκιμή. Νερό δεν έβαλα, άλλη φορά ίσως.

Βαθμολογία: 8 0 /100 (vatted mark)

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Δεν ξέρω ρε παιδιά!!

Μάλλον πρέπει να πάω να κοιταχτώ στους γιατροί!

Το ήπια σήμερα το απογευματάκι στο γραφείο μαζί με mallios.

Ήρθε ευγενώς προσφερθείς για να μου φτιάξει κάτι στο PC, το άνοιξα γιατί ήταν το μόνο που είχα εκεί και...

από την αρχή μέχρι το τέλος το ίδιο πράγμα.

Μονοδιάστατο, μονότονο, αυτά. Καταλαβαίνεις κάπου στα βάθη του ψαξίματος ότι θυμίζει αμυδρά malt, αλλά, τίποτε άλλο.

Άσε το χρώμα, ποικιλία Κορωνέικη αναμεμειγμένη με τσάι Ταυγέτου.

Δε λέω έχουμε πιεί και χειρότερα, αλλά αυτό, σίγουρα βάζει σοβαρές υποψηφιότητες για μια θέση στο βάθρο.

Link to post
Share on other sites
  • 5 years later...

Σήμερα βρήκα ένα cutty sark blended malt σε ένα παντοπωλείο και ήταν όχι στο κουτί αλλά σαν σε τυλιγμένο δέρμα (ειδική έκδοση;). Το είχε μου είπε καμιά 10ετία και το έδινε στα 19Ε. Δεν το αγόρασα (γιατί έψαχνα johnnie walker πράσινο), αλλά ψάχνοντας στο διαδίκτυο για πληροφορίες, το βλέπω εξαντλημένο. Γνωρίζει κάποιος αν έχει σταματήσει η παραγωγή του;

Link to post
Share on other sites

Διχως φωτογραφια και στοιχειωδεις λεπτομερειες (ετη,χρωμα δερματος κλπ ) δεν μπορει να υπαρξει και ολοκληρωμενη απαντηση,μοναχα εικασιες. Σε γενικες γραμμες παντως ,η παραγωγη της εμφιαλωσης δεν θα εχει σταματησει. Συνηθεστατα,το "πακεταρισμα" με δερματινες θηκες και αλλα καλουδια ειναι περιορισμενης παραγωγης και εξυπηρετει συγκεκριμενους εμπορικους λογους (γιορτες,επετειοι ) χωρις ομως αυτη η πρακτικη να αναβαθμιζει με βεβαιοτητα και την σχετικη αξια της μελλοντικα. Σε καθε περιπτωση και μιλωντας καθαρα εμπειρικα,η εμφιαλωση στην οποια αναφερεσαι ειναι πολυ δυσκολο (εως απιθανο) να αποκτησει συλλεκτικη χρησιμοτητα,τουλαχιστον για την δικη μας γενια. 

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Τελικά το αγόρασα και παραθέτω τις φωτογραφίες παρακάτω. Δεν ήταν από δέρμα η θήκη αλλά από φλοιό ξύλου. Σαν εμφάνιση, όλα ωραία. Σαν γεύση, θα δούμε όταν ανοιχθεί.:D

5bBUuuQ.jpg

UKuubYQ.jpg

Link to post
Share on other sites
On 17/2/2008 at 3:09 PM, giorgos said:

Αξιοσέβαστο vatted malt θα έλεγα και με πάρα πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

Το ίδιο πιστεύω και μετά απο 9 χρόνια. 

Αν θυμάμαι καλά το 2008 κυκλοφορούσε στα 18 ευρώ. 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Kαι να σκεφτεί κανείς οτι σε αυτη την τιμή πωλούνται σήμερα τα απλά στάνταρ blends.....

Πολύ καλή ανακάλυψη φίλε @bill Θέτει υποψηφιότητα για value for money αγορά της χρονιάς!

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...
4 hours ago, Guest στεφαν said:

Ξέρει κανείς γιατί γραφει σε πολλά μπουκάλια Scots το Cutty Sark?

Σου παραθέτω το κομμάτι της Wikipedia.

Cutty Sark is a range of blended Scotch whisky produced by La Martiniquaise. The whisky was created on 23 March 1923 as a product of Berry Bros. & Rudd, with the home of the blend considered to be at The Glenrothes distillery in the Speyside region of Scotland. The name comes from the River Clyde-built clipper ship Cutty Sark, whose name came from the Scots term "cutty-sark", the short shirt [skirt] prominently mentioned in the famous poem by Robert Burns, "Tam o' Shanter". The drawing of the clipper ship Cutty Sark on the label of the whisky bottles is a work of the Swedish artist Carl Georg August Wallin. He was a mariner painter, and this is probably his most famous ship painting. This drawing has been on the whisky bottles since 1955. The Tall Ships' Races for large sailing ships were originally known as The Cutty Sark Tall Ships' Races, under the terms of sponsorship by the whisky brand.

Πιστεύω να σου λύθηκε η απορία.

Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Guest στεφαν said:

Ξέρει κανείς γιατί γραφει σε πολλά μπουκάλια Scots το Cutty Sark?

Παλιότερα το έγραφε, πιστεύω για εμπορικούς σκοπούς, για να ξεχωρίζει. Πλέον γράφει Scotch όπως όλα, δεν ξέρω από πότε, ίσως βοηθήσει ο @Uisge-Beatha

Link to post
Share on other sites
Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...