Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

Από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το λιμάνι του Wick της Βορειοανατολικής Σκωτίας, ήταν η πρωτεύουσα του εμπορίου ρέγγας. Το τεράστιο λιμάνι της πόλης, δημιουργήθηκε το 1808 και μια δεκαετία αργότερα στο λιμάνι αγκυροβολούσαν 822 σκάφη. Μέχρι το 1860 αυτός ο αριθμός είχε αυξηθεί σε πάνω από 1.000. Αυτή η έκρηξη στο εμπόριο, ανάγκασε το 1810 τον Thomas Telford να δημιουργήσει μια νέα πόλη στη νότια όχθη του ποταμού, την οποία ονόμασε Pulteneytown, από το όνομα του βουλευτή Sir William Pulteney, ο οποίος ως επικεφαλής του συμβουλίου αλιείας συνέβαλε στην επέκταση του Wick.

Το Wick, που έγινε ευρέως γνωστό για τη ρέγγα και το whisky, προϊόντα τα οποία έφευγαν από το λιμάνι σε μεγάλες ποσότητες, ήταν για περίπου 500 χρόνια το διοικητικό κέντρο του Caithness. Το όνομα της πόλης, προέρχεται από το νορβηγικό Vik, που σημαίνει κόλπο και οι Βίκινγκς χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τον κόλπο Wick ως λιμάνι για τα εμπορικά πλοία. Το Wick σήμερα εξακολουθεί να έχει την αίσθηση μιας πόλης που περιστρέφεται γύρω από το λιμάνι και τις ναυτικές παραδόσεις της.

Το αποστακτήριο Pulteney, ιδρύθηκε το 1826 από τον James Henderson στο Wick και είναι ένα από τα βορειότερα αποστακτήρια της ενδοχώρας. Σε μια εποχή που δεν είχαν ακόμη δημιουργηθεί οι οδικές συνδέσεις με την πόλη, το αποστακτήριο εξαρτάται αποκλειστικά από τη θάλασσα για την προμήθεια της βασικής πρώτης ύλης, του κριθαριού αλλά και για το εμπόριο του παραγόμενου προϊόντος.

Όταν το 1920 το αποστακτήριο αγοράστηκε από τον James Watson, ο νέος ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δυο χρόνια αργότερα, το 1922, η κατάσταση στο Wick θα αλλάξει δραματικά. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Wick, με ψήφισμά του, θα καταστήσει το Wick, μια «ξηρή» πόλη, με την πλήρη ποτόαπαγόρευση η οποία θα διαρκέσει για 25 ολόκληρα χρόνια.  Έτσι, κάθε χρόνο στις 28 Μαΐου, οι κάτοικοι του Wick γιορτάζουν την κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης

Η ποτοαπαγόρευση στο Wick, καθώς και η κακή οικονομική κατάσταση που ακολούθησε, προκάλεσε προβλήματα για το αποστακτήριο Pulteney. Το 1930 η παραγωγή έπαυσε και το αποστακτήριο ήταν ανενεργό για πάνω από είκοσι χρόνια. Το 1951, όταν άρχισε να αυξάνεται η ζήτηση για whisky στη μεταπολεμική Ευρώπη, το αποστακτήριο αποκτήθηκε από τον Robert "Bertie" Cumming, δικηγόρο από το Banff. Η παραγωγή άρχισε σύντομα και δεν έχει σταματήσει από τότε.

Το 1955, το αποστακτήριο αλλάζει και πάλι ιδιοκτησία. Αυτή τη φορά περνάει στα χέρια της James & George Stodart Ltd, θυγατρικής εταιρείας της Hiram Walker & Sons και το 1958, το αποστακτήριο υποβάλλεται σε σημαντική ανακαίνιση. Στα πλαίσια της ανακαίνισης αυτής, παροπλίζεται το παραδοσιακό maltings floor. Σήμερα ο χώρος αυτός είναι προσαρμοσμένος και λειτουργεί ως Κέντρο Επισκεπτών.

distillery-450.jpg

Μέσω εξαγορών και αλλαγών στις δομές της εταιρίας, το αποστακτήριο κατέληξε στην Allied, η οποία το 1995 το πούλησε στους σημερινούς ιδιοκτήτες, Inver House Distillers. Το 1997 παρουσιάζεται στο διεθνές ακροατήριο το Old Pulteney 12 Year Old.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς:

1.- James Henderson 1826 – 1920

2.- James Watson & Co 1920 - 1924

3.- John Dewar & Sons 1924 - 1925

4.- Distiller Company Limited 1925 - 1951

5.- Robert Cumming 1951 - 1958

6.- Hiram Walker & Sons 1958 – 1961

7.- Allied Breweries 1961 - 1981

8.- Allied Lyons 1981 - 1995

9.- Inver House Distillers 1995-σήμερα (Current owner)

International Beverage Holdings 2006 –σήμερα (Parent company)

Πηγή νερού για το αποστακτήριο, αποτελεί η λίμνη Loch Hempriggs, μέσω του ποταμού Lade. Το αποστακτήριο διαθέτει μύλο τεσσάρων κυλίνδρων (four-roller Porteus mill) και έξι δοχεία ζύμωσης, πέντε από ατσάλι και ένα από ανοξείδωτο χάλυβα, με χωρητικότητα 23.500 λίτρα. Ο τύπος μαγιάς που χρησιμοποιείται είναι Dried distillers M strain και ο χρόνος ζύμωσης, ανέρχεται σε 52 ώρες. Για τις ανάγκες του αποστακτηρίου βρίσκονται σε  λειτουργία δύο μοναδικά σχεδιασμένοι αποστακτήρες, οι οποίοι μάλιστα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το σχήμα της φιάλης.

Pulteney-Stills.jpg

Η παραγωγή του αποστακτηρίου ανέρχεται σε 1.8 εκατομμύριο λίτρα ετησίως. Τα απόβλητα, πωλούνται για τροφή βοοειδών σε τοπικούς αγρότες. Επιπροσθέτως, το αποστακτήριο διαθέτει συνολικά πέντε αποθήκες, ενώ υπάρχει και ένα κέντρο επισκεπτών με ένα όμορφο μικρό κατάστημα δώρων στο Pulteney Distillery, που λειτουργούν ως εξής:

Οκτώβριος-Απρίλιος:

Δευτέρα-Παρασκευή: 10AM-4PM

Μάιος-Σεπτέμβριος:

Δευτέρα-Παρασκευή: 10AM-5PM

Σάββατο: 10AM-4PM

Εμφιαλώσεις (από το site του αποστακτηρίου):

12 Year Single Malt Scotch Whisky

Navigator Single Malt Scotch Whisky

17 Year Old Single Malt Scotch Whisky

21 Year Old Single Malt Scotch Whisky

35 Year Old 2nd Release Single Malt Scotch Whisky

1989 Vintage Single Malt Scotch Whisky

1990 Vintage Single Malt Scotch Whisky

Flotilla 2005

35 Year Old Single Malt Scotch Whisky

Clipper Commemorative Single Malt Whisky

Dunnet Head Single Malt Scotch Whisky

Pentland Skerries Single Malt Scotch Whisky

Noss Head Single Malt Scotch Whisky

Duncansby Head Single Malt Scotch Whisky

40 Year Old Single Malt Scotch Whisky

30 Year Old Single Malt Scotch Whisky

23 Years Old Single Malt Scotch Whisky (Bourbon)

23 Years Old Single Malt Scotch Whisky (Sherry)

Flotilla 2000 Single Malt Scotch Whisky

Flotilla 2004 Single Malt Scotch Whisky

WK499 - The Isabella Fortuna

WK217 – Spectrum

WK209 - Good Hope

Row to the Pole Commemorative

Stroma Malt Whisky Liqueur

    

Πηγές:

1.-www.oldpulteney.com/visit-pulteney-distillery/distillery-history

2.-scotchwhisky.com/whiskypedia/1885/pulteney/

3.-www.whisky.com/whisky-database/distilleries/

4.-iainthepict.blogspot.gr/2011/05/prohibition-day-in-wick.html

5.-www.undiscoveredscotland.co.uk/wick/wick/

Φωτογραφίες:

1.-www.undiscoveredscotland.co.uk/wick/pulteneydistillery/images/distillery-450.jpg

2.-blog.thewhiskyexchange.com/core/wp-content/uploads/2011/08/Pulteney-Stills.jpg

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο @DMTK έχεις πέσει με τα μούτρα στην δουλειά και συγχαρητήρια γι'αυτό :clapping:

Μια συμπλήρωση η IntBev είναι με την σειρά της το Διεθνές σκέλος της ThaiBev.

Επίσης θα πρότεινα να μην συμπεριλαμβάνει τις ώρες λειτουργίας μια που αλλάζουν πολύ συχνά απλά βάλε το website η contact details. Το ίδιο νομίζω και για τις εμφιάλωσεις ανάφερε τις βασικές και όχι όλα τα limited edition και Travel Retail που αλλάζουν συχνά πυκνά.:drinks:

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο DMTK ! Το σχήμα των αποστακτήρων όλα τα λεφτά !!!

Συμφωνώ με τις συμβουλές του UB και θα συμπληρώσω οτι καλό θα είναι να βαζεις και περισσότερες φωτογραφίες. Φυσικά, αυτό μπορεί και από οποιοδήποτε άλλο μέλος με μήνυμα στο topic.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
5 hours ago, Uisge-Beatha said:

Ένα πολύ καλό άρθρο για το Old Pulteney και με κάποιες ωραίες φωτογραφίες 

https://www.whiskyandwisdom.com/pulteney/

Ενδιαφέρον το site γενικά (εκ πρώτης όψεως). Βέβαια... whisky and wisdom μοιάζει λίγο κλεμμένο (ένας είναι ο @Wisdom ) και ίσως να πρέπει να το δούμε! 😁

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...