Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Τα δάκρυα (legs) στο ποτήρι και η σημασία τους, κατά την αξιολόγηση ενός αποστάγματος

Recommended Posts

Διαβάζοντας ξανά τις σημειώσεις μου, σχετικά με την παρουσίαση-αξιολόγηση ενός whisky, θυμήθηκα και πάλι ένα πολύ ενδιαφέρον τουλάχιστον για εμένα, ζήτημα. Τα δάκρυα στο ποτήρι (legs) είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε κατά την αξιολόγηση ενός malt. Τα αντιλαμβανόμαστε οπτικά, συνήθως μετά την εκτίμηση της απόχρωσης του αποστάγματος.

Η ελαφρά κυκλική ανακίνηση του ποτηριού που κρατάμε στο χέρι μας, δημιουργεί αυτά τα δάκρυα, καθώς το απόσταγμα γλείφει τα τοιχώματα του ποτηριού και λόγω της βαρύτητας επιστρέφει στον πάτο του ποτηριού.

Από τις σημειώσεις μου λοιπόν, οι οποίες προέρχονται κατά βάση από ξενόγλωσση αλληλογραφία, προκύπτουν συνοπτικά τα παρακάτω:

Πολλά, λεπτά δάκρυα, τα οποία κυλούν γρήγορα: ελαφρύ σώμα ή νέο απόσταγμα

Λιγότερα, παχιά δάκρυα που κυλούν αργά: παλαιότερο ή βαρύτερου σώματος απόσταγμα

Αν η γραμμή διαβροχής λεία και ομαλή: κανονικοί αλκοολικοί βαθμοί

Αν η γραμμή διαβροχής σπασμένη, απότομη: υψηλοί αλκοολικοί βαθμοί

Το ερώτημα μου είναι το εξής, ισχύουν στην πράξη αυτά; Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία η παρατήρηση των δακρύων στα τοιχώματα του ποτηριού; ή όλα αυτά είναι για λόγους εντυπωσιασμού;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα έλεγα ότι ισχύουν. Υπάρχει και μία ακόμα διάσταση που δεν υπάρχει πιο πάνω, το chill-filtration. Γενικά, τα έλαια (όταν υπάρχουν και δεν έχουν "αφαιρεθεί" με το chlf) επηρεάζουν την "ροή" στα δάκρυα. Ένα απλό τεστ είναι ανάμεσα σε 2 ίδιας ηλικίας (και περιοχής) τα οποία να είναι το ένα chlf και το άλλο όχι. Πάντως τα δάκρυα και οι παρατηρήσεις που μπορούμε να κάνουμε με βάση το δομή τους έχουν υπόσταση και βάση γενικά (υπάρχει πάρα πολύ βιβλιογραφία και αρθρογραφία) ξεκινώντας από το κρασί.

Share this post


Link to post
Share on other sites

στο κρασί [ειδικά στο κόκκινο] τα δάκρυα είναι ολόκληρη επιστήμη.

 

στο whisky , ειδικά αν μιλάμε για glencairn, δεν θα έδινα την πιο μεγάλη σημασία στο θέμα δάκρυ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, o_koulos said:

 

στο κρασί [ειδικά στο κόκκινο] τα δάκρυα είναι ολόκληρη επιστήμη.

 

Πράγματι για το κρασί υπάρχει ικανοποιητική βιβλιογραφία και μάλιστα ελληνική. Το θέμα είναι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα συμπεράσματα και για ένα whisky;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το θέμα με τα δάκρυα με έχει απασχολήσει κι εμένα πολύ καιρό τώρα κι ακόμα δεν μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα για ηλικία σώμα κλπ  παρατηρώντας τα. Όσον αφορά στο πόσο λεία είναι η γραμμή νομίζω πως τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα.

Ωστόσο όταν αναφερόμαστε στην ταχύτητα με την οποία ρέουν τα δάκρυα νομίζω ότι πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η γεωμετρία του ποτηριού και ειδικότερα σε glencairn η σε nosing glass και η στάθμη κάθε φορά. Σκεφτείτε ότι το ποτήρι έχει διαφορετική κλίση στο κάτω μέρος του (<90°) κάπου προς τη μέση η κλίση γίνεται περίπου 90° και μετά αρνητική (>90°) και όσο πάμε προς τα επάνω επανέρχεται στις 90°. Άρα βλέποντας το θέμα καθαρά μηχανικά, το δάκρυ δέχεται σε κάθε διαφορετική θέση μέσα στο ποτήρι διαφορετική κατακόρυφη συνισταμένη της τριβής του με το ποτήρι. Αν τώρα πάμε να συγκρίνουμε και διαφορετικά ποτήρια κλάφτα Χαράλαμπε.... :dash2:

Άρα υποθέτω πως αν όντως θέλουμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για την ταχύτητα που ρέουν τα δάκρυα, το ιδανικότερο είναι το νεροπότηρο με γωνία 90° ανάμεσα στο τοίχωμα και τον πάτο οπότε η γωνία παραμένει πάντοτε σταθερή ανεξαρτήτως στάθμης. Αν είναι έτσι όμως να ρίξουμε και κοκακολίτσα μέσα κι 6-7 παγάκια και να το κλείσουμε το μαγαζί!:icecream:

Και επειδή μέχρι να τα σκεφτώ όλα αυτά κάθε φορά θα έχω κατεβάσει ήδη το μισό μπουκάλι φτάνω πάλι σε αδιέξοδο.... άρα η αλήθεια βρίσκεται στους sex pistols!:punk:

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, McRookie said:

Και επειδή μέχρι να τα σκεφτώ όλα αυτά κάθε φορά θα έχω κατεβάσει ήδη το μισό μπουκάλι φτάνω πάλι σε αδιέξοδο.... άρα η αλήθεια βρίσκεται στους sex pistols!:punk:

Γεγονός! Η αλήθεια είναι στους Sex Pistols.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, McRookie said:

Το θέμα με τα δάκρυα με έχει απασχολήσει κι εμένα πολύ καιρό τώρα κι ακόμα δεν μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα για ηλικία σώμα κλπ  παρατηρώντας τα. Όσον αφορά στο πόσο λεία είναι η γραμμή νομίζω πως τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα.

Ωστόσο όταν αναφερόμαστε στην ταχύτητα με την οποία ρέουν τα δάκρυα νομίζω ότι πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η γεωμετρία του ποτηριού και ειδικότερα σε glencairn η σε nosing glass και η στάθμη κάθε φορά. Σκεφτείτε ότι το ποτήρι έχει διαφορετική κλίση στο κάτω μέρος του (<90°) κάπου προς τη μέση η κλίση γίνεται περίπου 90° και μετά αρνητική (>90°) και όσο πάμε προς τα επάνω επανέρχεται στις 90°. Άρα βλέποντας το θέμα καθαρά μηχανικά, το δάκρυ δέχεται σε κάθε διαφορετική θέση μέσα στο ποτήρι διαφορετική κατακόρυφη συνισταμένη της τριβής του με το ποτήρι.

Οκ, μια με τον μαθηματικό τύπο αναπνοής στο ποτήρι, μία με την ανάλυσή σου περί ταχύτητας ρεύσης των δακρύων στο ποτήρι, μιλάμε είμαστε πολύ μπροστά σαν forum:shok:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θαρρω οτι η ουσιαστικη αξιολογηση ενος ουισκιου δεν εχει να κανει μητε με γυαλινες ανασες ουτε με συνισταμενα δακρυα...8PΚαι η προσπαθεια καταγραφης και αναλυσης της ταχυτητας ρευσης   πιο πολυ σε σεξολογικη αποτιμηση ανδρολογικης ικανοτητας του συναδελφου σχεσολογου Ασκητη παραπεμπει παρα σε φορουμ διαλεκτικης παραθεσης περι του πυρφορου ημων αποσταγματος.

Μακρια απο σχολαστικισμους και τζακντανιελιστικες ασκησεις καλογερικης υπομονης και παρατηρησης των πυθαγορειων κλισεων,η ορθολογικη οσο και απολαυστικη αξια καταγραφεται στο ρινικο διχαλο, στον στοματικο καδο,στον γλωσσοταπητα και στην υποϋπερωα καταβαση . Τοιουτοσαυτα ειναι τα κλειτοριδικης ρωμης σημεια που αποσαφηνιζουν πληθωριστικα και απροκαλυπτα την γευστικη ποιοτητα και ξεκλειδωνουν -ή οχι- τον παρα απο την τσεπη .Ουχι οι οφθαλμοι μηδε η ευκλειδειος λοβιτουρα ορθοτομουν την αλκοολικη αληθεια παρα μικρο,κομπολογιστικο μερος της, ισαμε για να πασατεμπαρει η ωρα .  :ball:

 

On 6/6/2017 at 3:33 PM, DMTK said:

  με την ανάλυσή σου περί ταχύτητας ρεύσης των δακρύων στο ποτήρι

ΥΓ...γραφη λανθανουσα αληθειες γραφει ,κραζει ο Sir και αναρωτιεται για τα ορχικα στερηματα και τις αποκλινουσες σεξουαλικες παρακαταθηκες του ομοφορουμιτη DMTK που χειραγωγουν την ποντικογραφιδα του σε λεκτικες πλανες και μυαλικες εξομολογησεις περι ρευσης (ροης ,το ορθο λεξημα) :book:

 • Like 2
 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, mallios said:

 

Μια ακόμα φορά απολαυστικός και κατατοπιστικός @sir mihas

 

Ακριβώς… Απολαυστικός, Τιτανοπελώριος και Συμπαντοδιάστατος Sir :hi:

Παρακαλώ για τις  19-06-17 να προστεθεί στην ενημερωτική ημερίδα ενότητα υπό το τίτλο:

«H ρεύση της ροής, ως αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά» :laugh4:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ιξώδες ενός ρευστού (στη Φυσικοχημεία) είναι ένα μέτρο της αντίστασης που αυτό παρουσιάζει στη σταδιακή παραμόρφωσή του μετά από διατμητική ή εντατική τάση,[1] που εκφράζεται επίσης και με την αντίσταση που προβάλει κατά τη ροή του. Για υγρά, ειδικότερα, αντιστοιχεί στην ιδιότητα της «πηκτότητας».*

Το ιξώδες είναι μια ιδιότητα ενός ρευστού που προκύπτει από τις συγκρούσεις μεταξύ γειτονικών σωματιδίων (δηλαδή μορίων, με την ευρεία έννοια), καθώς τμήματα του ρευστού αυτού κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες, αλλά και από την εφαρμογή των δυνάμεων συνοχής μεταξύ των μορίων αυτών. Όταν ένα ρευστό υποχρεώνεται να ρεύσει μέσα από ένα σωλήνα, τα σωματίδια από τα οποία αποτελείται το ρευστό κινούνται ταχύτερα κατά μήκος του άξονα του σωλήνα στο εσωτερικό του και βραδύτερα κοντά στα τοιχώματα του σωλήνα. Γι' αυτό χρειάζεται να ασκηθεί κάποια τάση, όπως μια διαφορά πίεσης ανάμεσα στα δυο άκρα του σωλήνα, για να υπερπηδηθεί η τριβή ανάμεσα στα στρώματα του ρευστού που κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες και να συνεχιστεί η ροή του ρευστού. η τάση που απαιτείται για ένα δεδομένο μοτίβο κίνησης αντιστοιχει στο ιξώδες του ρευστού αυτού.**

Η λέξη ιξώδες προέρχεται από τη λέξη «ἰξός» (τη γνωστή κολλώδη ουσία που περιβάλλει κάποιους καρπούς) και σημαίνει το «κολλώδες».

Η ιδιότητα του ιξώδους για τα υγρά εξετάζεται ιδιαίτερα από την Υδροδυναμική.

Το μέτρο του ιξώδους είναι ο συντελεστής συνεκτικότητας ή συντελεστής εσωτερικής τριβής ή συντελεστής ιξώδους του υγρού. Όσο πιο παχύρρευστο είναι ένα υγρό, τόσο μεγαλύτερο ιξώδες λέμε ότι έχει.***

Το υλικό της επιφάνεις που καλείτε να ρεύσει το υγρό μας (whisky) είναι κοινό, γυαλί. Το σχήμα πάλι κοινό (τις περισσότερες φορές) glencairn . Η ποσότητα (1 dram - υπάρχουν και οι βουλιμικοί τύποι με το glencairn να ξεχειλίζει;δεν ξέρω) όπως και η ταχύτητα περιστροφής δεν νομίζω ότι διαφέρουν και πολύ (μεταξύ νορμάλ ανθρώπων, χωρίς ψυχαναγκασμούς).

Κυρίαρχος παράγοντας η θερμοκρασία, θα πρέπει για να γίνει σύγκριση μεταξύ αποσταγμάτων η θερμοκρασία να είναι η ίδια...όχι το ένα στο μπαλκόνι με τσιγάρο το Δεκέμβρη και το άλλο μετά από λίγη ώρα μπροστά στο τζάκι.

Άρα αφού οι συνθήκες περιβάλλοντος είναι κοινές, μένει το υγρό. Ασφαλώς και το ιξώδες (δάκρυα) υποδηλώνει πολλά για το απόσταγμα. Η σύσταση είναι αυτή που καθορίζει το ιξώδες και γι'αυτή παίζουν πολλοί παράγοντες το ρόλο τους.

Ένα απόσταγμα νεαρής ηλικίας δεν έχει χάσει (λόγω εξάτμισης) μεγάλο ποσοστό σε νερό γι'αυτό και το ιξώδες παραμένει χαμηλό. Αντιθέτως σ'ένα μεγάλης ηλικίας απόσταγμα συμβαίνει το αντίθετο. Παράλληλα ένα cask strength θα έχει μεγαλύτερο ιξώδες από ένα αραιωμένο.

Όπως είχε αναφέρει και ο @mallios το chill-filtration παίζει κι αυτό ρόλο καθώς τα έλαια που παραμένουν επηρεάζουν το ιξώδες.

Η ισχύς των διαμοριακών δυνάμεων διαλύτη –διαλυμένης ουσίας

Αν η διάλυση της διαλυμένης ουσίας σε ένα διαλύτη είναι εξώθερμη τότε οι διαμοριακές δυνάμεις διαλύτη – διαλυμένης ουσίας είναι ισχυρότερες από εκείνες μεταξύ των μορίων του διαλύτη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ολική ισχύς των διαμοριακών δυνάμεων του διαλύματος, συνεπώς θα αυξηθεί το ιξώδες. Το αντίθετο συμβαίνει εάν η διάλυση είναι ενδόθερμη. Για παράδειγμα η αιθανόλη έχει μικρότερο ιξώδες από το νερό (το νερό έχει ισχυρότερος δεσμούς υδρογόνου), η διάλυση της στο νερό είναι εξώθερμη επειδή οι δεσμοί υδρογόνου που σχηματίζονται μεταξύ των μορίων της και των μορίων του νερού είναι ισχυρότεροι από εκείνους μεταξύ των μορίων του νερού, πράγμα που εξηγεί την αύξηση του ιξώδους διαλυμάτων αιθυλικής αλκοόλης όσο αυξάνεται η περιεκτικότητας σε αιθυλική αλκοόλη μέχρι περίπου 45%, ύστερα αρχίζει και μειώνεται.****

Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί ένα απόσταγμα υψηλών αλκοολικών βαθμών έχει μεγαλύτερο ιξώδες, δηλαδή πιό αργά δάκρυα και ακανόνιστη γραμμή.

( Κάθε συστατικό επηρεάζει το ιξώδες του διαλύματος  με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετικό συντελεστή . Το ολικό ιξώδες ενός διαλύματος με κ συστατικά βρίσκεται από την σχέση :

        η = a + b1x1 + b2x2 + b3x3 + b4x4 +--------+bk xk

Όπου η = ιξώδες, a =σταθερά που αντιστοιχεί στο ιξώδες του διαλύτη ,b1,b2 b3 ------ bk, είναι οι συντελεστές μερικής εξάρτησης, και x1, x2 , x3….. xk είναι τα συστατικά του διαλύματος. )*****

Γενικά συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από τα δάκρυα όμως η σύγκριση μεταξύ αποσταγμάτων με βάσει τα δάκρυα νομίζω ότι είναι πιο δύσκολη λόγω των πολλών παραγόντων.

On 6/2/2017 at 3:48 PM, DMTK said:

ή όλα αυτά είναι για λόγους εντυπωσιασμού; 

Κάθε άλλο...

* Βικιπαιδεία

** Βικιπαιδεία

***, ****, ***** Μηχανική Ρευστών ΠΜ ΑΠΘ, Διαφορες πηγές Χημείας στο διαδίκτυο.

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minutes ago, ioannis said:

Το ολικό ιξώδες ενός διαλύματος με κ συστατικά βρίσκεται από την σχέση :

        η = a + b1x1 + b2x2 + b3x3 + b4x4 +--------+bk xk

Όπου η = ιξώδες, a =σταθερά που αντιστοιχεί στο ιξώδες του διαλύτη ,b1,b2 b3 ------ bk, είναι οι συντελεστές μερικής εξάρτησης, και x1, x2 , x3….. xk είναι τα συστατικά του διαλύματος....

Ντάξει μας αποτελείωσες...:p

οχι τίποτα άλλο, επειδή μου την λέει συνέχεια ο @Celtic που ποστάρω μπεργκερς, ούζα και φαγητά για φουδ πέρυν....:biggrin1:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, ioannis said:

Γενικά συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από τα δάκρυα όμως η σύγκριση μεταξύ αποσταγμάτων με βάσει τα δάκρυα νομίζω ότι είναι πιο δύσκολη λόγω των πολλών παραγόντων.

Καταρχάς, χαρά στο κουράγιο σου που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο topic από επιστημονικής πλευράς. Όπως λες, τα δάκρυα είναι ένας (ακόμα) παράγοντας. Εντυπωσιακός, πολύ "πιασάρικος" σε παρουσιάσεις, αλλά (για εμένα) μέχρι εκεί. Thanks @ioannis !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γενικά δίνει πληροφορίες για το απόσταγμα αλλά δεν είναι και παράγοντας ποιότητας. Λόγω μηχανικής Ρευστών, αναμόχλευσα παλιές γνώσεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εμενα πονεσε το μυαλο μου παντως:wacko1:😂😂😂

Παω να παρατηρησω μερικα "δακρυα" τωρα πριν τα πιω...

 • Like 1
 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/29/2019 at 2:58 PM, ioannis said:

Γενικά δίνει πληροφορίες για το απόσταγμα αλλά δεν είναι και παράγοντας ποιότητας. Λόγω μηχανικής Ρευστών, αναμόχλευσα παλιές γνώσεις.

Βρε τσολιά μου μας πήρε 5 εξεταστικές να το περάσουμε το γαμωμάθημα και μου το κοτσάρεις εδώ να το κάνω εικόνα δίπλα σε springbank 25 να μπουκώσει από τη στεναχώρια η καταπιόλα, να μην κατεβαίνει γουλιά όσο το θυμάμαι.... :hang3:

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/6/2017 at 3:33 PM, DMTK said:

ταχύτητας ρεύσης

 

On 6/8/2017 at 12:23 AM, sir mihas said:

κλειτοριδικης ρωμης [...] ορχικα στερηματα

 

1 hour ago, McRookie said:

να μπουκώσει από τη στεναχώρια η καταπιόλα, να μην κατεβαίνει γουλιά

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν διαβάζω forum για το whisky ή το σενάριο της τελευταίας ταινίας της Sirina Productions :crazy:

 • Haha 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, McRookie said:

Βρε τσολιά μου μας πήρε 5 εξεταστικές να το περάσουμε το γαμωμάθημα και μου το κοτσάρεις εδώ να το κάνω εικόνα δίπλα σε springbank 25 να μπουκώσει από τη στεναχώρια η καταπιόλα, να μην κατεβαίνει γουλιά όσο το θυμάμαι.... :hang3:

Ήμαρτον συνάδελφε..βλέπεις και το post υποδηλώνει τα ανεξίτηλα σημάδια του μαθήματος στο υποσυνείδητό μου..την έκοψες για νορμάλ ανάρτηση;

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minutes ago, ioannis said:

Ήμαρτον συνάδελφε..βλέπεις και το post υποδηλώνει τα ανεξίτηλα σημάδια του μαθήματος στο υποσυνείδητό μου..την έκοψες για νορμάλ ανάρτηση;

Μας έχει κανει ανεπανόρθωτη ζημιά αυτή η σχολή. Προτείνω καθημερινές γαργαρες με caol ila 25 για να επανέλθουμε

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, McRookie said:

Μας έχει κανει ανεπανόρθωτη ζημιά αυτή η σχολή. Προτείνω καθημερινές γαργαρες με caol ila 25 για να επανέλθουμε

Μη τα συζητάς...δεν θα πω όχι στη συμβουλή γιατρέ μου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλά απλώς το τερμάτισες φίλε @ioannis αλλά και όλοι οι υπόλοιποι με την στιχομυθία κρατάω την κοιλιά μου από τα γέλια 😋😀:jump:

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
 • Create New...