Jump to content

Recommended Posts

Η ιστορία του Cardhu ξεκινά το έτος 1811. Ο John Cumming και η σύζυγός του μισθώνουν ένα αγρόκτημα στο Cardow, το οποίο προφέρεται ως «Cardoo» και όπως και άλλοι αγρότες κοντά στον ποταμό Spey, ξεκινούν μια μικρής κλίμακας απόσταξη. Το 1816 ο John Cumming καταδικάζεται τρίτη φορά για απόσταξη χωρίς τη νόμιμη άδεια.

Ο νόμος περί ειδικών φόρων κατανάλωσης του 1823 μειώνει τον φόρο και οι ιδιοκτήτες αποστακτηρίου μπορούν πλέον να πληρώσουν, προκειμένου να πάρουν άδεια. Έτσι, ο John Cumming είναι από τους πρώτους που παίρνουν άδεια. Ο γιος του Lewis, έχοντας πολλούς φίλους στη βιομηχανία του ουίσκι, συμβουλεύει τον Cumming να αγοράσει νέους άμβυκες για το νεοσύστατο αποστακτήριο τους. Ο George Smith, ιδρυτής του Glenlivet, αγοράζει και διανέμει το ουίσκι του Cardow, μέχρι να μπορέσουν οι Cummings να βρουν τους μεσίτες τους.

Το 1832, ο Lewis αναλαμβάνει τη λειτουργία του αποστακτηρίου, το οποίο αν και μικρό, αποκτά μια ισχυρή τοπική φήμη. Το 1846, η λειτουργία ολόκληρου του αγροκτήματος αλλά και του αποστακτηρίου παραδίδεται στον Lewis, καθόσον ο John Cummings πεθαίνει.

Το 1863 ενώ άλλα αποστακτήρια τροφοδοτούνται από το νεόκτιστο σιδηρόδρομο του Strathspey, το Cardow είναι πάνω από τέσσερα μίλια από τον πλησιέστερο σταθμό και βρίσκεται σε δυσχερή θέση έναντι των άλλων.

Ο Lewis Cumming πεθαίνει το 1872, αφήνοντας τη μητέρα του και τη σύζυγό του Elizabeth,  με δύο νέους γιους τους, να στηρίξουν την επιχείρηση. Η Elizabeth αναλαμβάνει τη διαχείριση του αποστακτηρίου, καταγράφοντας το Car-Dhu ως εμπορικό σήμα αυτού και καταγράφει μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα το 1874, πεθαίνει και η Helen Cumming σε ηλικία 97 ετών.

Το 1884, οι απαιτήσεις των Blenders αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και η Elizabeth δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, παρότι η παραγωγή ουίσκι αυξάνεται κάθε χρόνο από το 1872. Έτσι, η Elizabeth αγοράζει τέσσερα στρέμματα γης και χτίζει το New Cardow, ένα αποστακτήριο με τα ίδια αποθέματα νερού, αλλά τρεις φορές μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα.

distillery.jpg?v=feb2015

Το 1892, η ζήτηση ξεπερνά την ικανότητα του Cardow για άλλη μια φορά. Ένα χρόνο αργότερα 1893, η Elizabeth πωλεί το Cardow την κατάλληλη στιγμή, στην John Walker & Sons. Αγοράζει 100 μετοχές στην ευημερούσα επιχείρηση του Walker για τον γιο της και εξασφαλίζει ουσιαστικά με τη κίνησή της αυτή, το μέλλον της οικογένειάς της. Το 1894 η Elizabeth Cumming πεθαίνει.

Το 1899, το Cardow διπλασιάζει τους άμβυκές του, τους κάνει τέσσερις, ενώ ένας νέος δρόμος, που χρηματοδοτείται από τους Walkers, συνδέει τελικά το αποστακτήριο με τη σιδηροδρομική γραμμή Strathspey, κάτι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του αποστακτηρίου.

Το 1917, η ανάγκη διατήρησης του κριθαριού για τον πόλεμο, σταματά την παραγωγή. Δύο χρόνια αργότερα όμως το αποστακτήριο ανοίγει ξανά. Το 1920 προστίθενται ένας wash still και ένας spirit still.

Το 1933, ο John Cumming πεθαίνει. Την ίδια στιγμή, ο George Thomson, ο οποίος ξεκίνησε στο Cardhu ως υπάλληλος το 1927, γίνεται Διευθυντής Παραγωγής του Walker. Επίσης, ο Ronald Cumming, γιος του John, γίνεται διευθυντής εξαγωγών του Walker.

Το 1961, ο Ronald Cumming γίνεται πρόεδρος της The Distillers Company και φροντίζει να πωλείται το Cardhu ως «Cardow 100% Pure Pot Still Highland Malt Whiskey». Τελικά, το 1965, η λέξη «Cardhu» καταχωρείται ως το επίσημο εμπορικό σήμα του αποστακτηρίου. Το 1981, αλλάζει και το όνομα του αποστακτηρίου, από το Carlow στο Cardhu, για να ταιριάζει με το προϊόν που παράγει. 

Ιστορική αναδρομή των ιδιοκτητών του αποστακτηρίου:

1.- The Cumming Family 1811 - 1893

2.- John Walker & Sons 1893 - 1925

3.- Distillers Company Limited 1925 - 1986

4.- United Distillers 1986 - 1997

5.- Diageo 1997 - σήμερα

Για να εξασφαλιστεί η παραγωγή των 3,4 εκατομμυρίων λίτρων αλκοόλης ετησίως, απαιτείται εργασία επτά ημερών την εβδομάδα. Οι πηγές νερού για την παραγωγή του Cardhu, βρίσκονται στους λόφους του Mannoch. Ο χρόνος ζύμωσης είναι περίπου 75 ώρες.
Το αποστακτήριο διαθέτει έξι άμβυκες και δέκα δεξαμενές ζύμωσης, οκτώ ξύλινες και δύο χαλύβδινες.

Πλησιάζοντας στο αποστακτήριο, ένα από τα πρώτα στοιχεία που βλέπει ο επισκέπτης, είναι οι παλιές μεγάλες πέτρινες αποθήκες. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Cardhu δεν αποθηκεύεται εδώ, αλλά στις κεντρικές αποθήκες της Diageo. Τέλος, το αποστακτήριο, διαθέτει και ένα σύγχρονο, οργανωμένο κέντρο επισκεπτών.

Όπως έγινε εμφανές, στην ιστορική διαδρομή του αποστακτηρίου, έπαιξαν σημαντικό ρόλο δύο γυναίκες, η Helen και η Elisabeth Cumming. Άλλωστε αν παρατηρήσει κανείς ένα μπουκάλι Cardhu, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι πάνω σε αυτό, προέχει μια όμορφη γυναικεία σιλουέτα, η οποία κρατά μια σημαία. Αυτή η σιλουέτα έχει την ιστορία της.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Helen Cumming, η οποία ασχολούταν με την παραγωγική δραστηριότητα στο αποστακτήριο, μια ημέρα που αντιλήφθηκε ότι πλησίαζαν στην περιοχή οι έφοροι, κατόρθωσε να κρύψει τον αποστακτήρα, να αντικαταστήσει τις πρώτες ύλες με υλικά παραγωγής ψωμιού και εφόσον η συγκεκριμένη περιοχή δεν διέθετε πανδοχείο, κάλεσε τους εφόρους, να μείνουν το βράδυ στη φάρμα της. Όταν ετοίμασε τα γεύματά τους, πήγε στη πίσω πλευρά και ύψωσε μια κόκκινη σημαία πάνω από τον αχυρώνα. Με αυτό τον τρόπο, κατάφερε να προειδοποιήσει εγκαίρως, τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής, ότι οι έφοροι είχαν φθάσει για ελέγχους στην περιοχή τους.

helencumming.jpg?w=226&h=300

Διεύθυνση αποστακτηρίου: Cardhu Distillery, Knockando, Moray, AB38 7RY, United Kingdom, Phone +44 1479 874635, www.malts.com

Κάποιες από τις βασικές εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου: Cardhu 12 Years Old, Cardhu 15 Years Old, Cardhu 18 Years Old, Cardhu Gold Reserve, Cardhu Amber Rock

Πηγές:

1.-www.malts.com/en-ca/single-malt-whisky-history/cardhu/

2.-www.whisky.com

3.-scotchwhisky.com/whiskypedia/

4.-historywitch.com/tag/helen-cumming/

Φωτογραφίες:

1.- www.thewhiskyexchange.com/components/feature/maltofthemonth/february2015

2.-historywitch.files.wordpress.com/2015/05/helencumming.jpg?w=226&h=300

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ασταμάτητος και ασυγκράτητος ο @DMTK

Bravo αγαπητό μέλος και σύντομα θα αναβαθμιστείς σε επίσημο ανθυπασπιστή του @sir mihas

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, mallios said:

και σύντομα θα αναβαθμιστείς σε επίσημο ανθυπασπιστή του @sir mihas

Βεβαίως και αποδέχομαι το αξίωμα, αλλωστε ένας Sir απαιτείται να έχει ολόκληρο Επιτελείο ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...