Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum1.jpg

    Slainte!

Springbank 12y.o., 'Cask Strength', 54.2%, OB 2017 & 56.3% ΟΒ 2018


Recommended Posts

Σήμερα αγαπητά μου παιδιά θα μιλήσουμε για το:

springbank-12-year-old-cask-strength-54.2-web.thumb.jpg.916cb69b42860a560262a123f2a047e3.jpg

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/92131/springbank-12-year-old

Τσεκάροντας τιμές στο whisky base σκέφτομαι τι τον θες τον ήλιο σ αυτήν την κωλοχώ... εεε ευλογημένη γη εννοώ, όταν έχεις τέτοιες τιμές στα ουίσκι. Κι αφού κατεβάσω άλλη μια γουλιά πάμε στο ψητό:

Χρώμα: αγόρασα έξτρα φακούς επαφής για σένανε μπαγάσα και σε βλέπω λαμπερό χρύσαφί. Εύγε. Παρένθεση για το μπουκάλι: εμένα μ αρέσει γαμώτη μου. αυτά. κλεινει παρένθεση.

Ότι μυρίζει γυρίζει: στο ποτήρι για να αναδυθούν τα αρώματα βεβαίως βεβαίως. Η πρώτη αίσθηση μου είναι> τυπικό springbank λέω και γελάω με τον εαυτό μου που χω δοκιμάσει μόλις άλλα 3 και έμαθα και το τυπικό τρομάρα μου! Η μύτη του μου θυμίζει πολύ το local barley 11yo και η καρδιά μου φτερουγίζει από χαρά στη θύμισή του. Ελαφριά αίσθηση καπνού στο βάθος με κάτι τι ιατρικό, το medicinal που λένε και στο χωριό μου στα ορεινά Τρίκαλα. και δώστου από πίσω το σέρι (70% sherry 30% bourbon) εμφανίζεται δυναμικά στο προσκήνιο και από κοντά αποξηραμένα φρούτα. μμμμ θυμάμαι εκείνον τον καιρό που ημανε ολορόσος και κλεφτοκοιτάζω το glendronach allardice (εκεί κλαίνε μανούλες) αλλά για να επανέλθουμε στην τάξη. Εδώ το σέρι παίζει σε άλλο επίπεδο μπάλα χωρίς να γίνεται dominant όπως μου χε μάθει να λέω ο συγχωριανός κυρ Τάκης. Με λίγο νερό τα αποξηραμένα φρούτα γίνονται ώριμα αχλάδια και κάποιος εδώ παραδίπλα άνοιξε τον τενεκέ με τη λαδομπογιά κι έβαψε κάτι δερμάτινες μπότες ή κάτι τέτοιο, τι να σου πω εγώ καινούριος είμαι...

Και πίνε πίνε:  πρώτα σε τσιμπάει λίγο το αλκοόλ αλλά για τους βαθμούς του εμείς στην πεδινή Λάρισα ( όπου κατέβηκα μετά τα Τρίκαλα) το λέμε just a little, almost not at all. Και malty (πάρε έναν ποζερά ρε φίλε) θα το λεγα στο στόμα και κάτι πικραμύγδαλα αλλά αν του βάλεις λίγο νερό είναι σαν τότε που μασούσα βρεγμένες σανίδες φρασκοκομένου νεαρού ξύλου. φαντάζομαι ξέρουμε όλοι τι εννοώ. Αλλά η πικράδα παραμένει και να πω την αμαρτία μου με χαλάει λίγο γιατί κάτι μου κρύβει και δεν βρίσκω τι ακριβώς.... μια κρεατίλα; ίσως. Στη γεύση αποκλίνει αρκετά από το local barley 11 που ήταν πιο εκλεπτισμένο.

Θα το καταπιώ κι αυτό: Εδώ ναι ρε φίλε, εδώ είμαστε, εδώ μάλιστα αναφωνώ. Μακριά, ζεστή ευχάριστη, συναρπαστικά πικάντικη επίγευση. Καίει γλυκα το λαιμό μετά τα σωθικά μετά το είναι μου όλο. Και κρατάει και σε ζεσταίνει. Τώρα που το ξενασκέφτομαι μην το πιείτε καλοκαίρι ή πιείτε το, ποιος είμαι εγώ για να σας πω; Πολύ δυνατό σημείο η επίγευσή του!

Σε γενικές γραμμές μιλάμε για πολύ μεγάλο malt! Το μόνο που με χάλασε λίγο είναι η έντονη πικράδα στο στόμα που με δυσκόλεψε να βρω τι κρυβόταν από πίσω αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποτρεπτικός παράγονταςκαι με μαζοχιστικούς προσνατολισμούς την λες κι ευχάριστη στην τελική. ξέρω κι εγώ τι γράφω μωρέ...;

  • Like 5
Link to post
Share on other sites

Νομίζω σας το έχω πει ε; Δεν πειράζει, το ξαναλέω, πεθαίνω να διαβάζω McRookie !!! :D

Tώρα για το φρέσκο εμπόρευμα της περιγραφής, τον 12ετή, με δύναμη βαρελιού, καρπό της πόλης του Κάμπελ, με βάση τα γλαφυρά πληκτρολογοπατήματα του ΜακΝέου, σα να μου φαίνεται πως τις προηγούμενες χρονιές οι αντίστοιχες μποτίλιες είχαν, εκτός από ομορφότερη ετικέτα, και καλύτερο σταφ από τούτο δω....

Link to post
Share on other sites

@Celtic επειδή είσαι απο τους λίγους ίσως που μπορεί να κάνει σύγκριση με το περιεχόμενο μποτιλιων παρελθόντων ετών άνοιξε το δειγματακι και πες μας τη γνώμη σου. 

Θα ήθελα πολύ να την ακούσω γιατί έμενα Προσωπικά μου άρεσε παρα πολύ σε σημείο να πάρω μερικές φιάλες να έχω μιας και οι τιμές του έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα τελευταία και πολλά καταστήματα να βαζουν και όριο 1 ανά πελάτη στις παραγγελίες.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
22 hours ago, Celtic said:

Νομίζω σας το έχω πει ε; Δεν πειράζει, το ξαναλέω, πεθαίνω να διαβάζω McRookie !!! :D

Tώρα για το φρέσκο εμπόρευμα της περιγραφής, τον 12ετή, με δύναμη βαρελιού, καρπό της πόλης του Κάμπελ, με βάση τα γλαφυρά πληκτρολογοπατήματα του ΜακΝέου, σα να μου φαίνεται πως τις προηγούμενες χρονιές οι αντίστοιχες μποτίλιες είχαν, εκτός από ομορφότερη ετικέτα, και καλύτερο σταφ από τούτο δω....

Μαθαίνω απ τους καλύτερους! Προς θεού μην παρεξηγηθώ όμως είναι πολύ δυνατό ουίσκι, απλώς αυτές οι πιο πικρές νότες με μπέρδεψαν λίγο. Αυτό που η ψαρωμένη γλώσα μου όμως το λέει πικρό, μπορεί κάποιου άλλου να το λέει μαύρη σοκολάτα 84,39% με καβουρδισμένα αμύγδαλα που βουτήχτηκαν 2 μέες στο χοντρό αλάτι πριν σιγοψηθούν στη χόβολη.... οπότε για να μην τα πολυλογώ συμφωνώ με thanasist ότι πρέπει σύντομα να μοιραστείς τις εμπειρίες σου μαζί μας αφού ανοίξεις το δειγματάκι

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Φυσικά και θα το κάνω, αλλά δεν ισχύει αυτό της "εμπειρίας" που είπε ο Thanasist, ένα batch έχω πιει όλο κι όλο ρε παιδιά.....κι αυτό με την παρέα εδώ ήταν

........ω, ναι!

Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, Celtic said:

Φυσικά και θα το κάνω, αλλά δεν ισχύει αυτό της "εμπειρίας" που είπε ο Thanasist, ένα batch έχω πιει όλο κι όλο ρε παιδιά.....κι αυτό με την παρέα εδώ ήταν

........ω, ναι!

Βρε @Celtic με φτιάχνεις να πάω να διαβάσω σχόλια με το λινκ που βάζεις και πατωντας το τρώω πόρτα VIP members only 8)

:p

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, thanasist said:

Βρε @Celtic με φτιάχνεις να πάω να διαβάσω σχόλια με το λινκ που βάζεις και πατωντας το τρώω πόρτα VIP members only 8)

:p

Ουπς! sorry ρε φίλε....ε, ντάξει όπου νά'ναι θα αλλάξει κι αυτό για κάποιους....

Link to post
Share on other sites
12 hours ago, thanasist said:

Βρε @Celtic με φτιάχνεις να πάω να διαβάσω σχόλια με το λινκ που βάζεις και πατωντας το τρώω πόρτα VIP members only 8)

:p

ειναι αυτο που λένε φτανεις στην πηγή και δεν πινεις....ουίσκι!!:D

 

Link to post
Share on other sites
On 15/6/2017 at 0:18 AM, thanasist said:

@Celtic  άνοιξε το δειγματακι και πες μας τη γνώμη σου. 

 

On 15/6/2017 at 10:16 PM, McRookie said:

 Αυτό που η ψαρωμένη γλώσα μου όμως το λέει πικρό, μπορεί κάποιου άλλου να το λέει μαύρη σοκολάτα 84,39% με καβουρδισμένα αμύγδαλα που βουτήχτηκαν 2 μέρες στο χοντρό αλάτι πριν σιγοψηθούν στη χόβολη.... οπότε για να μην τα πολυλογώ συμφωνώ με thanasist ότι πρέπει σύντομα να μοιραστείς τις εμπειρίες σου μαζί μας αφού ανοίξεις το δειγματάκι

Το λοιπόν, γράφω και παράλληλα απολαμβάνω τις τελευταίες γουλιές του δείγματος από τον Thanasist (thanks φίλε !)

Πρώτο συμπέρασμα, είναι ένα Springbank αντάξιο του ονόματος του! Πολύπλοκο, γεμάτο, λαχταριστό......"crafted" που λέγαμε όταν είμασταν μικροί στις αλάνες της ουισκοαναζήτησης μας. 

Το άρωμα του πνίγεται από το υψηλό οινόπνευμα, θέλει το χρόνο του και μια τοσοδούλα υποβοήθηση από νεράκι για να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Διέκρινα ξύλο, τύρφη, δημητριακά, βοτάνια, μπαχάρια, φρούτα.....και άν έπρεπε να το χαρακτηρίσω με μια λέξη, αυτή θα ήταν classic Springie dirty coastal attitude. Τί είπατε? Αυτό είναι πάνω από μια λέξη? E και? Springbank πίνω κι ότι θέλω κάνω!

Το αυτό βρίσκει ανταπόκριση και στη γεύση. Δυνατό, ελαιώδες, γλυκόξινο. "Apparently my dear, it's fucking brilliant!"... που λέγαμε και στις προφορικές εξετάσεις του lower, στο περίπου έστω. Με μία λέξη πάλι, είναι "Dirty, mean and mighty unclean..." για να θυμηθώ και ένα στίχο από το κομμάτι "TNT" των AC/DC της δεκαετίας του 70, με μια από τις μεγαλύτερες rock'n'roll τυπάρες ever στα φωνητικά, τον Bon Scott. 

Cos I'm TNT, I'm dynamite

TNT, and I'll win the fight

TNT, I'm a power load,

TNT, watch me explooooooooode !

=@=@=@

 

 

Τελειώνοντας τη μινιατούρα και την παρούσα γευσιγνωστική κριτική, που αύριο θα έχει αναδημοσιευτεί σε όλα τα σοβαρά έντυπα και ηλεκτρονικά μουμουέ που ασχολούνται με το ουίσκυ, την υψηλή γαστρονομία, το ροκ'νρολ, την χημεία, την αστρονομία, το ποδόσφαιρο, τη ναυτιλία και την πολιτική, να τονίσω πως το συγκεκριμένο Springbank, πάνω απ'όλα στη γεύση μου έβγαζε μαύρη σοκολάτα 84,39% με καβουρδισμένα αμύγδαλα που βουτήχτηκαν 2 μέρες στο χοντρό αλάτι πριν σιγοψηθούν στη χόβολη...

Μάλλον πρέπει να χτυπήσω μπουκάλα! :biggrin1:

PS Εύγε McRookie, και βάλε στόχο το 21yo !

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
On ‎16‎.‎06‎.‎2017 at 11:33 PM, Celtic said:

PS Εύγε McRookie, και βάλε στόχο το 21yo !

εγώ να το βάλω στόχο αλλά ψάχνω επενδυτή! 8P

Link to post
Share on other sites

Πολύ καλό και το καινούργιο 21. Μία φιάλη άδειασα. Δεν ξερω όμως σε τι τιμή πραγματικά θα αξίζει. Εγώ για 200-220€ πάντως προτίνω το 18 ετών έκδοση Βελγίου αντί του 21. Εξαιρετικό!

Link to post
Share on other sites
  • Celtic changed the title to Springbank 12y.o., 'Cask Strength', 54.2%, OB

Σωτήριο έτος 2018 και είπαμε φέτος στην αρχή της χρονιάς να αποκτήσουμε μπουκάλα ολόκληρη απο δαύτη την έκδοση, στην νέα της μορφή των 56.3% αλκοολικών βαθμών, όπερ και εγένετο.

Η φιάλη άντεξε να παραμείνει κλειστή για κάνα εξάμηνο, ώσπου ένα ηλιοκαμμένο (από το σύνδρομο του ταξιτζή) χέρι, την άρπαξε, την ταρακούνησε, της έσκισε με βία το foil και της έβγαλε το καπάκι.....δε ρεστ ιζ χίστορυ που λένε και οι Άγγλοι ευγενείς στα VIP clubs του Λόντον Τάουν, αλλά και κάποιοι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Άγραφα.

Πως είπατε; Θέλετε να μάθετε την συνέχεια της ιστορίας; ...Χου Αμ Αϊ να σας χαλάσω το χατήρι?

Το λοιπόν...μυτιά καταρχήν και έχουμε ιώδιο, δημητριακά, φρεσκοψημένο κέικ βανίλιας, και μια έντονη μυρωδιά ενός συνδυασμού με κόλλα, νέφτι, και μουχλιασμένη υπόγεια γκαρσονιέρα στην Νέα Ιωνία. Μόλις το υγρό κεχριμπαρένιο απόσταγμα έρθει σε επαφή με τις απολήξεις νεύρων της γλώσσης, εντός της στοματικής κοιλότητας, αυτομάτως θα νοιώσετε ένα αλμυρό και πιπεροκαγιενάτο τσίμπημα. Μην τρομάξετε όμως, υπάρχει μια ουσία, το υδρογόνο2οξυγόνο που θα ξυπνήσει το ερπετό από τον λήθαργο και θα καλμάρει την ένταση του υψηλού οινοπνεύματος. Προσθέστε την και οι πικάντικες νότες θα αφήσουν το πόδι από το γκάζι και θα αλλάξουν λωρίδα στην εθνική οδό, από την αριστερή στην μεσαία. Γενικά η άσφαλτος θα μπορούσε να είναι καλύτερα στρωμένη, και ειδικά στα τελευταία χιλιόμετρα,  μια bitter γεύση μας στέλνει στο exit από την εθνική σε μια επαρχιακή οδό, αλλά αυτό δεν μας πτοεί, είμαστε στην εξοχή!

Εντάξει τώρα?

 

  • Like 3
Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Celtic said:

Εντάξει τώρα?

όχι θέλουμε κι άλλο. Τι ακολούθησε στην επαρχιακή οδό;;; ?

  • Haha 1
Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...
On 9/14/2018 at 10:42 PM, Celtic said:

Σωτήριο έτος 2018 και είπαμε φέτος στην αρχή της χρονιάς να αποκτήσουμε μπουκάλα ολόκληρη απο δαύτη την έκδοση, στην νέα της μορφή των 56.3% αλκοολικών βαθμών, όπερ και εγένετο.

 

Το λοιπόν. Μόλις δοκίμασα το εν λόγω, που είναι το batch 16 παράλληλα με το batch 17 (56.2%). Η αυτοψία έδειξε πως καλό το 16 αλλά το 17 ένα επίπεδο πάνω. Το κατουράει το 16 για πλάκα! Στα αξιοσημείωτα με τα που τα βάζεις στο ποτήρι και τα 2 στη ναρχή σου βγάζουν πολύ περίεργες νότες. Πολύ sulphury. To 16 θύμιζε υπερλαδερό μπριάμ και το 17 αυγό την τρίτη βδομάδα στο ψυγείο. Θέλουν χρόνο, πολύ χρόνο. Και λίγες σταγονίτσες νερό και τα 2. Αλλά με το που περάσει η ώρα το 17 πραγματικά τα σπάει σε μύτη-στόμα-επίγευση. @Celtic  σου συστήνω ανεπιφύλακτα αν δεν το έχεις δοκιμάσει ήδη να το κάνεις!

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

@McRookie συμφέρει ρε φίλε? Λέω μήπως αντ'αυτού να αφήσω ένα αυγό για 3 βδομάδες στο ψυγείο......:biggrin1:

Άσε που την ερχόμενη Παρασκευή 1/2 βγαίνει το καινούργιο, στα 54.8% αυτη τη φορά, και με βαρελοσυνταγή 50-50 (bourbon-sherry).

Πάρε official tasting notes νά'χεις εφιάλτες και να ιδρώνεις, κάνει κρύο εκεί στη Γερμανία και σε φροντίζω....:wave:

Palate: Rich & Malty; milk chocolate, honey, creme brulee and caramel shortcake. Then sandal wood shavings with typical Springbank coastal notes of sea salt and brine.

Link to post
Share on other sites

Να σας υπολογίζω για δείγμα ή μπουκάλι? Στο συγκεκριμένο συνήθως 1 η 2 μου κρατάνε αλλά θα υπάρχει διαθέσιμο οπότε θα βάλω link  μόλις βγει σε συγκεκριμένο μαγαζί 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
On 1/27/2019 at 10:55 PM, Celtic said:

@McRookie συμφέρει ρε φίλε? Λέω μήπως αντ'αυτού να αφήσω ένα αυγό για 3 βδομάδες στο ψυγείο......:biggrin1:

Άσε που την ερχόμενη Παρασκευή 1/2 βγαίνει το καινούργιο, στα 54.8% αυτη τη φορά, και με βαρελοσυνταγή 50-50 (bourbon-sherry).

Πάρε official tasting notes νά'χεις εφιάλτες και να ιδρώνεις, κάνει κρύο εκεί στη Γερμανία και σε φροντίζω....:wave:

Palate: Rich & Malty; milk chocolate, honey, creme brulee and caramel shortcake. Then sandal wood shavings with typical Springbank coastal notes of sea salt and brine.

και για το batch 16 σύμφωνα με την περιγραφή μου θα μπορούσες να μαγειρέψεις μπριάμ με μπόλικο λάδι αλλά παρόλα αυτά δεν το έκανες!

μας έκλεισες το στπίτι με το καινούριο batch:gamer4:

  • Haha 1
Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, McRookie said:

μας έκλεισες το στπίτι με το καινούριο batch:gamer4:

διαβάζεις την περιγραφή....όσο διαβάζεις τρέχουν τα σάλια....και στο τέλος σου πετάει και κείνο το "typical Springbank coastal notes"-μαχαιριά στην καρδιά.... και σε στέλνει.....ε McSpringie? 80

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
  • Celtic changed the title to Springbank 12y.o., 'Cask Strength', 54.2%, OB 2017 & 56.3% ΟΒ 2018

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...