Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

Το αποστακτήριο ιδρύεται το 1869 από τον John Smith, που θεωρείται από τους πιο έμπειρους ποτοποιούς της εποχής του. Ο πρώην διευθυντής των αποστακτηρίων Macallan, Glenlivet και Wishaw και μισθωτής του αποστακτηρίου Glenfarclas, ιδρύει ένα νέο αποστακτήριο στο Ballindalloch δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή Strathspey, για να εκμεταλλευτεί αυτό ακριβώς το σημαντικό πλεονέκτημα. Το Cragganmore ήταν το πρώτο αποστακτήριο στη Σκωτία, που επιλέχθηκε και κατασκευάστηκε ειδικά για να εκμεταλλευτεί την εγγύτητά του με το σιδηροδρομικό δίκτυο Strathspey.

Το όνομα που επιλέχθηκε για το αποστακτήριο, προέρχεται από τα βασαλτικά πετρώματα του όρους Craggan που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Η περιοχή επιλέχθηκε από τον Smith, γιατί εκτός του γεγονότος ότι ήταν πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού, ήταν στρατηγικά τέλεια, καθότι συνόρευε με το βουνό Craggan, πράγμα που επέτρεπε την παροχή μιας μεγάλης ποσότητας καθαρού νερού που ήταν μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας.

Το 1886 ο John Smith πεθαίνει αφήνοντας την επιχείρηση στο γιο του, Gordon, ο οποίος ήταν μόνο 21 ετών εκείνη τη στιγμή.

Το 1887, το πρώτο «whisky special» αφήνει το σταθμό Ballindalloch για το Aberdeen, είναι 25 βαγόνια που μεταφέρουν 300 βαρέλια Cragganmore.

Το 1901 η οικογένεια Smith, ζητάει τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Charles Doig, ο οποίος σχεδιάζει την ανακαίνιση και ανακατασκευή του Cragganmore, φέρνοντας το αποστακτήριο πιο κοντά στον 20ο αιώνα.

Cragganmore Distillery tour

Το 1912 ο Gordon Smith πεθαίνει σε μικρή ηλικία και το αποστακτήριο αναλαμβάνει η χήρα του, Mary Jane. Το 1917, το αποστακτήριο κλείνει για ένα έτος και ανοίγει εκ νέου 1919, οπότε εγκαθίσταται ηλεκτρικός φωτισμός.

Το 1923, η Mary Jane πωλεί το αποστακτήριο, ενώ το 1925 δημιουργείται μια νέα αποθήκη, στην οποία μπορούν να παλαιώσουν περί τα 360.000 γαλόνια Cragganmore. Το 1941 η παραγωγή του αποστακτηρίου διακόπτεται και πάλι, λόγω της έλλειψης κριθαριού, συνέπεια που επέρχεται λόγω του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Το 1964 οι αποστακτήρες διπλασιάζονται και γίνονται τέσσερις. Το 1988, το Cragganmore 12 ετών γίνεται ένα από τα έξι single malt που επιλέχθηκαν προσεκτικά για να αποτελέσουν μέρος της Classic Malts Range της United Distiller.

Ιστορική αναδρομή των ιδιοκτητών του αποστακτηρίου:

1.- The Smith Family 1869 – 1923

2.- Mackie & Co 1923 – 1927

3.- Distillers Company Limited 1927 – 1986

4.- United Distillers 1986 – 1997

5.- Diageo 1997 - σήμερα

Η παραγωγική ικανότητα του αποστακτηρίου είναι 1,52 εκατομμύρια λίτρα ετησίως.

 Το αποστακτήριο προμηθεύεται το απαραίτητο για την παραγωγική διαδικασία νερό, από την πηγή Cragganmore Hill και χρησιμοποιεί ελαφρώς καπνιστή βύνη. Διαθέτει τέσσερις άμβυκες και έξι ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης. Οι άμβυκες έχουν ένα ιδιαίτερο σχήμα, με επίπεδη κορυφή και σχετικά μικρό λαιμό, διαμορφωμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επηρεάζει το χαρακτήρα του αποστάγματος.

Το Cragganmore διαθέτει ένα βραβευμένο κέντρο επισκεπτών, το οποίο άνοιξε το 2002. Το κέντρο προσφέρει περιήγηση στις εγκαταστάσεις και περιλαμβάνει κατάστημα δώρων.

Διεύθυνση αποστακτηρίου: Cragganmore Distillery, Ballindalloch, Banffshire, AB37 9AB, Cragganmore, Tel: 01479 874715, Email: cragganmore.distillery@diageo.com

Κάποιες από τις βασικές εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου:

Cragganmore 12 Year Old, Cragganmore Distillers Edition

 

Πηγές:

1.-www.malts.com

2.-www.whisky.com

3.-scotchwhisky.com/whiskypedia/

4.-www.whiskyitaly.it/it/distillerie/scozia/speyside/cragganmore

Φωτογραφία:

www.itison.com/Aberdeen/deals/cragganmore-distilliery-tour

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ιδιαίτεροι οι άμβυκες με την "κομμένη" κορυφή....

Cragganmore-Stills.jpg

καθώς και οι μεταλλικές δεξαμενές που ψύχουν τους "χαλκοσκώληκες" στο τελευταίο στάδιο της απόσταξης

42040118.jpg

Και η είσοδος με την γοητευτική σιδερένια καλλιγραφική καγκελόπορτα

cragganmore_dist_comp.jpg

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

.. και φυσικά αν δεν είχα διαβάσει την εκπληκτικοτρομερή :laugh1: περιγραφή/αξιολόγηση του @Celtic για το Cragganmore 12, πολύ πριν γνωρίσω τον ίδιο αλλά και γραφτώ στο forum, μπορεί ακόμη να μην είχα αγοράσει το συγκεκριμένο μπουκάλι, το οποίο καταναλώθηκε σε χρόνο dt!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...