Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Η επίδραση των Port Casks

Recommended Posts

Λίγα λόγια για το Port

Οι πληροφορίες που ακολουθούν, έχουν αντληθεί από το βιβλίο του Γιάννου Κωνσταντίνου με τίτλο «Ανακαλύπτω το κρασί», των εκδόσεων Μεταίχμιο, σελ.100-101:

Η κοιλάδα Douro, όπου παράγεται το Port, είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές αμπελουργικές περιοχές του πλανήτη.  Σ’ αυτήν τη φαινομενικά αφιλόξενη γη η θερμοκρασία το καλοκαίρι φθάνει συχνά τους 40 βαθμούς, όμως το αμπέλι είναι φυτό που αντέχει. Τα επικλινή, σχιστολιθικά εδάφη, με κλίση που φθάνει τις 60 μοίρες, χρειάστηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα πέτρινων τοίχων στήριξης, προκειμένου να καταστούν κατάλληλα για φύτευση και καλλιέργεια. Η οινοποίηση των port γίνεται στη κοιλάδα Douro, η ωρίμανση και η εμφιάλωση, ωστόσο, λαμβάνουν συνήθως χώρα στην άλλη όχθη του ποταμού, στην πόλη Vila Nova de Gaia, από την οποία τα port ξεκινούν το μακρινό τους ταξίδι για τις οιναγορές του εξωτερικού, αν και κάποια κρασιά αφήνονται να ωριμάσουν στην κοιλάδα Douro, αναπτύσσοντας έναν πιο «ψημένο» χαρακτήρα, που οφείλεται στο θερμότερο κλίμα που επικρατεί εκεί.

Το port είναι πολυποικιλιακό κρασί. Η υψηλή του ποιότητα οφείλεται σ’ ένα χαρμάνι ποικιλιών, που αλληλοσυμπληρώνονται. Τα περισσότερα (και τα καλύτερα) port είναι κόκκινα, παράγονται όμως και λευκά. Το κλειδί στην παραγωγή του port είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη εκχύλιση χρώματος και τανινών από τις φλούδες κατά τη διάρκεια της πολύ σύντομης ζύμωσης, που διαρκεί μια έως δύο ημέρες. Μετά την ενδυνάμωση του κρασιού με οινόπνευμα, ο αλκοολικός τίτλος ανεβαίνει και κυμαίνεται μεταξύ 18 και 20%.

Τα πολλά είδη του port μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Ruby, Tawny, Vintage και White Port.

Ruby Port: οινοποιούνται από χαμηλότερης ποιότητας σταφύλια. Εμφιαλώνονται ενόσω είναι ακόμη νέα (2-3 ετών), φρουτώδη και λαμπερά στο χρώμα.

Tawny Port: το όνομά τους, το οφείλουν στο «χλωμό» χρώμα τους.  Είναι προϊόντα ανάμιξης, καθώς παράγονται από σταφύλια διαφορετικών εσοδειών και ωριμάζουν σε βαρέλια μέχρι και για σαράντα χρόνια. Είναι έτοιμα για κατανάλωση μόλις εμφιαλωθούν, αφού η μακρά περίοδος ωρίμανσης σε βαρέλια τους χαρίζει στρογγυλάδα, συμπύκνωση και φινέτσα.

Late Bottled Vintage-Colheita Port: τα κρασιά αυτά οινοποιούνται από σταφύλια μίας και μόνο εσοδείας, αν και στην περίπτωση αυτή η ποιότητα των σταφυλιών δεν είναι τόσο υψηλή όσο στην περίπτωση των Vintage Port. Τα LBV ωριμάζουν σε βαρέλια για 4-6 χρόνια και εμφιαλώνονται όταν έχουν  οριστικά απαλλαγεί  από το ίζημά τους. Τα Colheita Port είναι, επίσης, κρασιά μίας και μόνο εσοδείας, ωριμάζουν σε βαρέλια για πολλά χρόνια (κάποτε για δεκαετίες), είναι έτοιμα για κατανάλωση μόλις εμφιαλωθούν και εμπίπτουν στην κατηγορία των Tawny Port.

Vintage Port: αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής και φτιάχνονται μόνο στις καλύτερες χρονιές, από τους καλύτερους αμπελώνες  κάθε παραγωγού.

Crusted PortCrusting): είναι κρασιά ανάμειξης διαφορετικών εσοδειών, που εμφιαλώνονται αρκετά νωρίς, για να διασφαλιστεί η δημιουργία ιζήματος στη φιάλη. Το όνομά τους το οφείλουν στο ίζημα που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παλαίωσής τους στη φιάλη.

Άλλες πληροφορίες για το port, μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://winefolly.com/review/what-is-port-wine/

http://douroprofundo.com/port-wine-basics-an-infographic/

http://winefolly.com/tutorial/styles-of-port-and-their-pairings/

H Επίδραση των Port Casks στην παλαίωση του Whisky

Φαίνεται ότι η παλαίωση σε βαρέλι από κρασί port, προσδίδει διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο whisky, τα οποία οφείλονται είτε στη ξηρότητα είτε στη γλυκύτητα του συγκεκριμένου κρασιού.  Έτσι η επίδραση στο χρώμα αλλά και στη γεύση του whisky, εξαρτώνται αποκλειστικά από το είδος του port. Ένα πολύ ξηρό port, μπορεί να μην έχει καμμιά επίδραση στο χρώμα, αντιθέτως ένα γλυκό port ίσως επιδράσει στο χρώμα του αποστάγματος. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς την προσθήκη καραμελοχρώματος.

Στη μύτη και στο στόμα, μπορεί ανάλογα με την περίπτωση, να προσδώσει ξηρότητα ή γλυκύτητα, φρούτα, όπως φράουλα, βατόμουρο, cranberry, ψημένο μήλο, βερύκοκο, σύκο, μαρμελάδα φρούτων, αποξηραμένα φρούτα, ξερά δαμάσκηνα, σταφίδες, καρυκεύματα, γλυκά μπαχαρικά, κανέλα, γαρίφαλο, ξηρούς καρπούς όπως φουντούκι και καρύδι, σοκολάτα, καραμέλα και μαλακές τανίνες.

Άρθρα σχετικά με την επίδραση των βαρελιών Port:

Whisky in Port Casks

https://www.whisky.com/index.php?id=325              

Whisky in Ruby Port Casks

https://www.whisky.com/information/knowledge/production/background-knowledge/types-of-whisky-casks/whisky-in-ruby-port-casks.html

Port casks: what’s in a name?

https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/15351/port-casks-what-s-in-a-name/

Whisky and Port: can chaos create greatness?

https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/11683/whisky-and-port-can-chaos-create-greatness/

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της επίδρασης (έστω και μέσω δευτεροβάθμιας ωρίμανσης) των port casks:

Glen Moray Port Cask Finish, 40%

Arran Port Cask Finish, 50%

Ardmore 12 Year Old

Port Wood Finish, 46%

Glenmorangie Quinta Ruban 12 Year Old, 46%

Cragganmore 2004 Distillers Edition, 40%

Tomintoul 15 Year Old Portwood Finish, 46%

Glencadam 17 Year Old Portwood Finish Triple Cask, 46%

Benriach 21 Year Old Tawny Port Finish, 46%

Dalmore 2001, 15 Year Old Port Vintages Collection, 40%

Highland Park Fire 15 Year Old, 45.2%

Dalmore 1998, 18 Year Old Port Vintages Collection, 44%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...