Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

INCHGOWER DISTILLERY


Recommended Posts

INCHGOWER DISTILLERY

Το αποστακτήριο γεννιέται το 1824, όταν κτίστηκε κοντά στο Cullen, από ένα τοπικό παράγοντα της περιοχής, τον Alexander Wilson και μάλιστα με το όνομα Tochieneal (όπως γίνεται συνήθως, άλλες πηγές αναφέρουν ως έτος κατασκευής του αποστακτηρίου το 1871).

Το 1870, ο ανιψιός του Alexander Wilson, ο οποίος κατά περίεργο λόγο ονομάζεται θείος Sandy χτίζει μια ακμάζουσα επιχείρηση, αλλά αναγκάζεται να αναστείλει τις εργασίες όταν ο διπλασιασμός του ενοικίου καθιστά τις μικρές επιχειρήσεις, αντιοικονομικές για να λειτουργήσουν. Τελικά, ένα χρόνο αργότερα, το 1871. Ο θείος Sandy μετακινείται προς την ακτή όπου το ενοίκιο είναι χαμηλότερο και το Inchgower γεννιέται ως μοντέλο αποστακτηρίου (ίσως έτσι εξηγείται και η απόκλιση στο έτος ίδρυσης του αποστακτηρίου).

Ο διάσημος συγγραφέας whisky Alfred Barnard, επισκέφτηκε το Inchgower το 1885 και έγραψε: "... The buildings which are of stone and slate are erected in the form of an oblong quadrangle and cover nearly four acres of ground…. A modern work, and is fitted up with all the latest improvements of machinery and vessels."

Το 1910, ο μεγάλος ανιψιός του Alexander Wilson, Walter Wilson, αναλαμβάνει ως διευθύνων σύμβουλος του αποστακτηρίου.

Το αποστακτήριο γιορτάζει την εκατονταετηρίδα του, στις 12 Ιουλίου του 1922. Εν συνεχεία, κατά τη δεκαετία 1930-1940, το αποστακτήριο αλλάζει δύο φορές χέρια.

Λίγα χρόνια μετά το 1960, το αποστακτήριο αυξάνει τη δυναμικότητά του, προσθέτοντας δύο νέους αποστακτήρες.

Ιστορική αναδρομή των ιδιοκτητών του αποστακτηρίου:

1.-Alexander Wilson & Co 1871 - 1936

2.-Buckie Town Council 1936 - 1938

3.-Arthur Bell & Sons 1938 - 1985

4.-Guinness UDV 1985 - 1987

5.-United Distillers 1987 - 1997

6.-Diageo 1997 – σήμερα

Το αποστακτήριο, το οποίο έχει παραγωγική ικανότητα σχεδόν 3 εκατομμυρίων λίτρων, διαθέτει τέσσερις αποστακτήρες (δύο wash, δύο spirit), σχήματος «αχλαδιού», με εξαιρετικά μεγάλα σφαιρικά καπάκια και ψηλούς, κωνικούς λαιμούς καθώς και έξι δεξαμενές ζύμωσης. Πηγή του απαιτούμενου νερού, αποτελεί το Minduff Burn. Ο χρόνος ζύμωσης είναι 46 ώρες. Το αποστακτήριο δεν διαθέτει πρόγραμμα ξενάγησης. Υπάρχουν 13 αποθήκες στο χώρο του Inchgower, προσφέροντας χώρο για περίπου 60.000 βαρέλια. Μάλιστα, οι αποθήκες του αποστακτηρίου, δεν περιέχουν μόνο βαρέλια με malt από το Inchgower, αλλά whisky και από άλλα αποστακτήρια της Diageo.

inchgower.png?w=547&h=258

Η παραγωγή του αποστακτηρίου πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στα blends, όπως στην περίπτωση του γνωστού μας Bells (αλλά και στα Johnnie Walker και White Horse). Εξάλλου, μόνο το 1% της συνολικής παραγωγής του αποστακτηρίου πωλείται ως single malt whisky. Η πιο γνωστή εμφιάλωση είναι το Inchgower 14 Years Old Flora & Fauna, αλλά κατά καιρούς, έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες εμφιαλώσεις από ανεξάρτητους εμφιαλωτές (Hunter Laing, Gordon & MacPhail, όπως επίσης και Douglas Laing).

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, πάντα με εξιτάρουν οι ετικέτες των εμφιαλώσεων και οι όμορφες ιστορίες που κρύβουν. Έτσι και στο Inchgower 14 Years Old Flora & Fauna, απεικονίζεται ένα Oyster Catcher, ένα πτηνό που αποτελεί ετήσιο επισκέπτη στην παράκτια περιοχή που βρίσκεται το αποστακτήριο. Ο Oyster Catcher, είναι ένα παραθαλάσσιο πουλί με μαύρο και άσπρο ή σκέτο μαύρο φτέρωμα, με πορτοκαλί-κόκκινο ράμφος και κόκκινα-ροζ πόδια. Τρέφεται κυρίως με οστρακοειδή, εξ’ ου και η ονομασία του και αποτελεί συχνό θέαμα γύρω από το αποστακτήριο Inchgower, το οποίο βρίσκεται κοντά στη θάλασσα στο στόμιο του ποταμού Spey.

Διεύθυνση αποστακτηρίου: Inchgower Distillery, Buckie, Moray, AB56 5AB, United Kingdom, Phone +44 1542 836700.

Αυτά τα ολίγα σχετικά και με το Inchgower

 

Πηγές:

1.-https://www.malts.com/en-row/single-malt-whisky-history/Inchgower/

2.-https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1868/inchgower/

3.-https://www.maltmadness.com/whisky/inchgower.html

4.-https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/inchgower.html

Σχετικά με τον Oyster Catcher:

1.-https://www.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/bird-and-wildlife-guides/bird-a-z/o/oystercatcher/

2.-http://www.arkive.org/oystercatcher/haematopus-ostralegus/

Φωτογραφία:

https://whiskyrific.files.wordpress.com/2015/03/inchgower.png?w=547&h=258

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...