Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Celtic's blind sample (BENRIACH 'Peated Cask Strength', batch#1, NAS, 56%, OB)


Celtic

Recommended Posts

Παρακαλώ, έχετε την τιμή, το θέμα άνοιξε, όποιος θέλει γράφει. Ευχαριστώ.

Σημείωση : Posts με σχόλια, αφού συμπληρωθούν όλες οι αναρτήσεις των συμμετεχόντων

Link to comment
Share on other sites

Celtic  (25-09-2017)

A.-Χρώμα: ανοιχτό χρυσό.

B.-Μύτη: ωχ… αυτά περίμενα εγώ από ένα φανατικό οπαδό του πράσινου νησιού, από ένα θιασώτη της κέλτικης τίγρης, τέλος πάντων, συνεχίζω… Λεμόνι, κίτρο και λάιμ, αρκετά όξινο για αρχή. Επίσης θαλασσινό, για την ακρίβεια η θαλασσινή αύρα σε χτυπάει κατά κύματα στα ρουθούνια. Μου θυμίζει έντονα ελληνική παραλία νωρίς το πρωί, την ώρα που κάποιος μυρίζει τα αυθεντικά, παρθένα αρώματα της θάλασσας, χωρίς αντηλιακά, καφέδες, τσιγάρα κλπ. Για το τέλος γλυκός καπνός.

Γ.-Στόμα: ακανθώδες και επιθετικό, όπως επιτίθονταν κατά κύματα η  Barca την εποχή του Pep Guardiola. Το υψηλό αλκοόλ, σου καυτηριάζει τα σωθικά. Πικάντικο. Μαύρο πιπέρι και μπαχάρι, εναλλάσσονται σταδιακά. Σώμα αρκετά γεμάτο και ελαιώδες. Με λίγες σταγόνες νερού, έβγαλε προς τα έξω το πραγματικό θαλασσινό του χαρακτήρα, την άλμη, τα φύκια και τα όστρακα. Τέλος μου αφήνει μια γλυκιά γεύση καπνού και μια απαλή αίσθηση φαρμακευτικού ιωδίου, στο στόμα. 

Δ.-Επίγευση: μακρά και πικάντικη.

Ε.-Γενική εντύπωση/πρόβλεψη: γεροδεμένο, ζεστό και ζωηρό. Για να μη προκαλέσω την οργή του «Τιτάνα» (Προέδρου), δε θα προτείνω ιδέα για food pairing.

Αρχικά στη μύτη, μου θύμισε αρκετά το Ledaig, για τον όξινο και θαλασσινό του χαρακτήρα. Όμως στην πορεία άλλαξα γνώμη και πήγα προς Islay. Έχω λοιπόν την εντύπωση ότι πρόκειται για μια εμφιάλωση cask strength, στους 55-58% βαθμούς, σχετικά νέο σε παλαίωση (10-12 χρόνια υπολογίζω). Νομίζω (αφού βέβαια περιπλανήθηκα μεταξύ Ledaig και Longrow), ότι καταλήγω στο Laphroaig (αν δε γίνει η έκπληξη με κάποιο Connemara Cask Strength!)

Link to comment
Share on other sites

Celtic
N: fruits, even hints of tropical ones, sweet ashes, caramel fudge, burnt wood, green spices
M: so hot and sweet as you first sip but gets softer , the peat smoke gets more delicate, more complex, green tea, smoked milky oolong tea
F: very long, with different aspects of peat, first it is sharp and citric, the gets woody and more sophisticated
Μαντεψιά: cask strength μάλλον 52+/-4 %vol, 8-12 ετών, bourbon sweetness plus sherry ξηρότητα οπότε μάλλον όχι single cask αλλά small batch. Η αρχική μου εντύπωση ήταν για Laphroaig με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Εναλλακτική μαντεψιά λες μπας και είναι το Lagavulin 8 αλλά όχι..μπααα.Laphroaig θα ναι…μήπως όμως δεν είναι ..δεν είναι τόσο medicinal για Laphroaig..όμως εκεί πήγε πρώτα το μυαλό..πφφφ ό,τι και να είναι, είναι εξαιρετικό
Βαθμολογία: 90
 

Link to comment
Share on other sites

Μύτη: καπνός, αλάτι, ιώδιο, και κάτι δυσάρεστο στο τελείωμα σαν εμετός.

Γευση: κυριαρχία καπνού σε συνδυασμό με έντονη γλύκα. Το αλκοόλ τσιμπάει λίγο. Βανίλια, σταφίδες.

Επιγευση μέτρια

48-50% αλκοολ. Μάλλον κάποιο laphroaig. 

Link to comment
Share on other sites

Celtic 14/10/2017

Χρώμα: χρυσό

Μύτη: Κάπναααααα. Γροθιά τύρφης στα ρουθούνια. Τα εγκεφαλικά κύτταρα γρήγορα ενεργοποιούνται και ετοιμάζονται για αυτό που θα ακολουθήσει. Κανένα άλλο άρωμα δεν διακρίνεται, η καπνίλα τα υπερκαλύπτει όλα.

Στόμα: Τσιμπάει πολύ το αλκοόλ. Cask strength λοιπόν και τύρφη, ο αγαπημένος μου συνδυασμός. Αυτόν ακριβώς τον συνδυασμό είχα επιλέξει και εγώ για το blind tasting, μόνο που τούτο εδώ βγάζει πολύ περισσότερες φαινόλες. Μόνο φαινόλες; Βενζόλιο και ποάνθραξ χορεύουν dirty dancing. Ο ορισμός του peat monster whisky. Μπρουτάλ βαρβατίλα, χωρίς να διεκδικεί δάφνες υψηλής ποιότητας. Βάζω νερό αναγκαστικά (το μόνο blind sample που με ανάγκασε να το νερώσω). Τώρα κάτι γίνεται με λοιπές γεύσεις και αρώματα. Σοκολάτα και λίγα γρασίδια. Συνεχίζει να μην ενθουσιάζει, παρότι πατάει επάνω στις γευστικές μου προτιμήσεις. Περίεργος συνδυασμός μέτριας ποιότητας αλλά έντονου αισθήματος να πιω κι άλλο, κι άλλο.

Επίγευση: Μακριά και απολαυστική. Κέλτη κράτα όσο έχει μείνει να το πιούμε ακούγοντας Fear of the dark μαζί με Tomy κι εγώ να ανάβω φωτιές.

Υψηλοί αλκοολικοί βαθμοί 52-60%. Αν δεν είναι Islay θα πρόκειται για σκάνδαλο αντιγραφής, χειρότερο και από Κινέζικη απομίμηση κάποιου supercar. Δε νομίζω ο Κέλτης να έπεφτε ποτέ σε τέτοιο ηθικό ολίσθημα μόνο και μόνο για να παραπλανήσει το πόπολο, άρα θα μείνω στο Islay. Αναζητείται κάποιο peat monster cask strength, non-coloured, αλλά chill-filtered (δεν θολώνει με νερό). Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι κάποιο Octomore, ένα από τα πολλά πειράματα του Laddie με τα πολλά ppm. Όμως από την άλλη στο ποτήρι διακρίνω πολύ αργά δάκρυα και τα Octomore δεν τα λες και παλαιά αποστάγματα, ακριβώς το αντίθετο. Να είναι ένα Ardbeg Supernova; Μάλλον όχι, δεν είναι τόσο ποιοτικό. Να είναι Laphroaig C/S; Μπα, δεν είναι τόσο θαλασσινό, του λείπει η ψαρίλα. Ρε λες να είναι Lagavulin 12; Όμως αυτό δεν βγάζει τόση κάπνα και σου περνάει την ποιότητα. Να είναι Port Charlotte, π.χ. PC11; Δεν μου ταιριάζει το χρώμα. Αδιέξοδο, συνεπώς ελπίζοντας ότι έχω κάνει λάθος ως προς τα χρονάκια του επιστρέφω στην πρώτη μου σκέψη και ο Θεός βοηθός.

Μαντεψιά: κάποιο Octomore, αδύνατο να πεις ποιο ακριβώς από τις δεκάδες διαφορετικές εκδόσεις.

Link to comment
Share on other sites

καραζηλέυω του κερατά... αλλά τι να κάνω. Να είμαι λίγο αιρετικός διαβάζοντας τις επιλογές σας και να πω ότι η κάπνα έφτασε μέχρι την Κύπρο, οπότε επιτρέψτε μου ένα πιο bling και από blind tasting με βάση μόνο τις κριτικές σας. 

δεν θα πάω στο εύκολο Connemara παρότι ο Ιρλανδός φίλος μας μπορεί να το προτίμησε τελικά και Θα ποντάρω σε:

  • κάποιο Kilchoman (Machir bay?) 
  • bunnahabhain toiteach

Επίσης πολύ πιθανό είναι και το MouLipeteKoufalesKaiTaExoPareiTrela stous 120% kai 408 ppm

  • Like 1
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Παρέα με το μικρό Νικόλα ο Κέλτης ξεκινά για το γνωστό γήπεδο της Λ.Αλεξάνδρας λιγάκι αργοπορημένος. Κινείται στην Αλεξάνδρας με τέρμα τα γκάζια.Parking μπαμπαααα !!! και το απότομο φρενάρισμα με το που βλέπει τη θέση parking μας χαρίζει μια γενναία δόση Michelin. Αλμυρό το εισητήριο αλλά όλα για την ομάδα. Δεν τα κατάφερε η ομάδα οπότε κ οι αγανακτισμένοι φίλαθλοι τα βάζουν με τα Ματ. Τα δάκρυα κυλούν βασανιστικά αργά και όσο λεμόνι και αν ρίξεις στα μάτια κοντά δεν βοηθάει για να νιώσεις καλύτερα από τα δακρυγόνα  και τα καπνογόνα.

:DΜου άρεσε ! Εξαιρετική επιλογή 

 

Λες να’ναι τούτο?Laphroaig και στο πίσω μέρος του μυαλού μου PC και παραπίσω Ledaig. Όλα σε c.s εκδόσεις. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Celtic

Μύτη: φαίνεται να έχει αρκετό αλκοόλ χωρίς να καίει δυσάρεστα. αλατισμένα φυστίκια, στο βέθος σέρυ, αποξηραμένα φρούτα όσο περνάει η ώρα και κυρίως σύκα, σοκολατάκι με γέμιση λικέρ κεράσι, φυστικοβούτυρο, βανίλια και με νερό πιο πολλά κεράσια, πιο πολύ αλάτι, farmy-malty. Πολύ ωραία μύτη (και δεν αναφέρομαι στη δικιά μου που είναι πραγματικά ένα κόσμημα!)

Στόμα: γεμάτο, αλάτι, λίγος καπνός, καρβουνισμένο ξύλο που πικρίζει, πιπέρι

Επίγευση: αλάτι, πιπέρι, το αλκοόλ το "νιώθεις", καβουρνισμένο ξύλο, ευχάριση ζεστασιά και στο τέλος πικρίζει λίγο

Γενικά μου άρεσε πάρα πολύ. πολύπλοκο ντραμ που εξελίσεται με την ώρα. Το πιο αδύναμο σημέιο του είναι το στόμα αλλά η μύτη του πολύ καλή!

86/100

θα έλεγα 15-18 χρόνια, CS 50-53%, κάποιο νησιώτικο single malt και τείνω προς Talisker

Link to comment
Share on other sites

Μύτη: Ξύλο, κέδρος, βανίλια

Στόμα: Ξύλο, αλάτι που στο τελείωμα γίνεται πιο έντονη.

Μεγάλη επίγευση

Θα έλεγα γύρω στους 50 βαθμούς και Spingbank - Longrow 

Link to comment
Share on other sites

CELTIC

Χρώμα: Λευκό κρασί

Δάκρυα αργά και λεπτά

Μύτη: πολύ ήρεμη εξ αρχής, κάτι βοτανικό, αχλάδια, 

Στόμα: τσιμπάει (cs???), πιπεράκι, τζίντζερ, ξινόμηλο 

Επίγευση: Μακρυά, γλυκό αλλά και ξινούλι, λίγο τύρφη η με κοροιδεύει?

δε μου θυμίζει κάτι, πολύ ωραίο αλλά με μπερδεύει

Κάτι σε Springbank, Longrow Cs θα έλεγα....

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν..

ο DMTK είπε ...."Νομίζω (αφού βέβαια περιπλανήθηκα μεταξύ Ledaig και Longrow), ότι καταλήγω στο Laphroaig (αν δε γίνει η έκπληξη με κάποιο Connemara Cask Strength!)"

ο Eilean είπε..."Η αρχική μου εντύπωση ήταν για Laphroaig με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Εναλλακτική μαντεψιά λες μπας και είναι το Lagavulin 8 αλλά όχι..μπααα.Laphroaig θα ναι…μήπως όμως δεν είναι ..δεν είναι τόσο medicinal για Laphroaig..όμως εκεί πήγε πρώτα το μυαλό...."

ο Thanasist είπε....."Μάλλον κάποιο laphroaig"

ο Wisdom είπε....  "Να είναι ένα Ardbeg Supernova; Μάλλον όχι, δεν είναι τόσο ποιοτικό. Να είναι Laphroaig C/S; Μπα, δεν είναι τόσο θαλασσινό, του λείπει η ψαρίλα. Ρε λες να είναι Lagavulin 12; Όμως αυτό δεν βγάζει τόση κάπνα και σου περνάει την ποιότητα. Να είναι Port Charlotte, π.χ. PC11; Δεν μου ταιριάζει το χρώμα. Αδιέξοδο, συνεπώς ελπίζοντας ότι έχω κάνει λάθος ως προς τα χρονάκια του επιστρέφω στην πρώτη μου σκέψη και ο Θεός βοηθός. Μαντεψιά: κάποιο Octomore, αδύνατο να πεις ποιο ακριβώς από τις δεκάδες διαφορετικές εκδόσεις."

ο Giorgos είπε....."Laphroaig και στο πίσω μέρος του μυαλού μου PC και παραπίσω Ledaig. Όλα σε c.s εκδόσεις."

ο McDonald  :lol: είπε...."CS 50-53%, κάποιο νησιώτικο single malt και τείνω προς Talisker"

o James είπε...."Θα έλεγα γύρω στους 50 βαθμούς και Spingbank - Longrow

ο Mitsubae είπε...."Κάτι σε Springbank, Longrow CS"

o Mallios (διαβάζοντας μόνο..) είπε....."κάποιο Kilchoman (Machir bay?) ή bunnahabhain toiteach"

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, DMTK said:

Καταλαβα θα δει την Εθνική πρώτα....

Ακριβώς...και πόνεσαν τα μάτια μου....τι διάολο, βουντού τους έκαναν και παίζουν έτσι;;; Τεσπα, πάμε στα δικά μας.

Μπράβο σε όλους. Είναι πράγματι ένα peated C/S single malt Scotch whisky.

Και είναι .....from the heart of Speyside !

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/94418/benriach-peated-cask-strength-batch-1

img_4131.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 .... και την ώρα που το χέρι πήγαινε να γράψει ένα ξερό Benriach η φωνή της λογικής είπε πως ο Celtic δεν θα έκανε "κομπίνα" στο blind tasting. Να ακούμε την καρδιά μας καμιά φορά...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 11/8/2017 at 11:32 AM, Wisdom said:

Αν δεν είναι Islay θα πρόκειται για σκάνδαλο αντιγραφής, χειρότερο και από Κινέζικη απομίμηση κάποιου supercar. Δε νομίζω ο Κέλτης να έπεφτε ποτέ σε τέτοιο ηθικό ολίσθημα μόνο και μόνο για να παραπλανήσει το πόπολο, άρα θα μείνω στο Islay.

:angry::negative:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...