Jump to content
Sign in to follow this  
maltakias

LAGAVULIN DISTILLERY

Recommended Posts

lagavulin-distillery.jpg

Έχει περιγραφεί ως ο "αριστοκράτης" των Islays.Με το αλάνθαστο,δυνατό,τυρφοκάπνιστο άρωμα,συχνά χαρακτηρίζεται από το γεμάτο σώμα του,την ισορροπία και την απαλότητα στη γεύση με μια αξιοπερίεργη γλυκάδα στην παλέττα του.

Η κυρίως έκφραση του αποστακτηρίου είναι αυτή των 16 ετών (43% ABV),χωρίς να λείπουν όμως εκδοχές 12ετών cask strength ή τα διάσημα distiller's edition με φινίρισμα σε βαρέλια Pedro Ximenez καθώς και εκδοχές μεγάλης παλαίωσης στα 25 ή και 30 χρόνια.Μια πρόσφατη εμφιάλωση 21 ετών πλήρους ωρίμανσης σε βαρέλια sherry έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από τους ένθερμους λάτρεις του αποστακτηρίου.

Το "νερό της ζωής" του Lagavulin παράγεται από την White Horse Distillers που ανήκει στην United Distillers & Vinters που με τη σειρά της βρίσκεται στην ιδιοκτησία του κολοσσού που ακούει στο όνομα Diageo.Επιλέχτηκε μάλιστα από την τελευταία ως ο εκφραστής των Islay στην γνωστή σειρά της Classic Malts.

Τοποθετημένο σε έναν κολπίσκο κοντά στην νότια ακτή του νησιού,το Lagavulin ιδρύθηκε σε μια περιοχή "ζωντανή" για την απόσταξη στην δεκαετία του 1740.Το μέρος επιλέχτηκε εν μέρει λόγω της ευκολίας που προσέδιδε στο λαθρεμπόριο(μέχρι το τέλος του 1700 πιστεύεται πως στην περιοχή λειτουργούσαν εως και 10 παράνομα αποστακτήρια).Το όνομά του προήλθε από την Γαελική ονομασία της κοιλότητας στην οποία είναι χτισμένες οι εγκαταστάσεις.

Η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του αποστακτηρίου θεωρείται το 1816 όταν οι John Jonston και Archibald Campbell κατασκεύασαν στην περιοχή δύο αποστακτήρια.Ένα εξ'αυτών πιστεύεται πως ονομαζόταν "Kildalton" και το άλλο "Lagavulin".Το βέβαιο είναι πως μέχρι το 1837 είχε απομείνει μόνο το δεύτερο υπό τον Donald Jonston και στη συνέχεια ,περί το 1867,πέρασε στα χέρια της εταιρείας Mackie & Company Distillers Limited.Μέχρι το 1875 η ετήσια παραγωγή είχε φτάσει τα 75.000 γαλόνια.Το διάσημο πλέον blend με την ονομασία White Horse πρωτοεμφανίστηκε το 1890 έχοντας ως βάση του το απόσταγμα του Lagavulin.

Το αποστακτήριο παίρνει το απαραίτητο νερό του από τα Solum Lochs που κατά το παρελθόν είχαν αποτελέσει μήλον της έριδος για το Lagavulin ,το παρακείμενο ομώνυμο χωριό αλλά και το γειτνιάζον αποστακτήριο του Laphroaig.Προμυθεύεται το κριθάρι του από την παραγωγή του Port Ellen και το καπνίζει στα 35ppm,αρκετά καπνιστό αλλά όχι στα επίπεδα του επίσης γείτονα Ardbeg ,στα 50ppm.Η ετήσια παραγωγή του πλέον φτάνει τα 2,4εκατ. λίτρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagavulin experience 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagavulin still house

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagavulin warehouse

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...