Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

THE MACALLAN DISTILLERY


Recommended Posts

d_macallan.jpg

Δεν είναι εύκολο να μετατρέψεις ένα άσημο τοπικό αποστακτήριο σε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες ετικέτες παγκοσμίως μεσα σε 30 χρόνια,οι άνθρωποι του Macallan όμως το πέτυχαν.

Το αποστακτήριο Macallan βρίσκεται δίπλα στο Easter Elchies House του Craigellachie της περιοχής του Speyside,για την ακρίβεια πάνω στις όχθες του ποταμού Spey,κοντά στο παλιό πέρασμα των χωρικών της περιοχής που κατευθύνονταν στις αγορές των Lowlands.

Πρώτος ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου την εποχή της νομιμοποίησής του ,το 1824,ήταν ο Alexander Reid υπό την ονομασία Elchies Distillery.Το 1847 ο κύριος Reid δημιουργεί έναν συνεταιρισμό με την συμμετοχή των James Priest και James Davidson που διατηρούν την ιδιοκτησία του αποστακτηρίου μέχρι το 1868 οπότε και το αγοράζει ο James Stuart.Και η ιστορία συνεχίζεται.το αποστακτήριο ξαναπωλείται το 1892 στον Roderick Kemp που άμεσα ανακαινίζει και εκμοντερνίζει τις εγκαταστάσεις.Πέραν αυτών το μετονομάζει και σε Macallan-Glenlivet πλέον.Έναν αιώνα αργότερα ,το 1996 συγκεκριμένα,σε μία από τις πλέον επιθετικές εξαγορές η Highland Distilleries αγοράζει την Macallan και την Suntory.Έκτοτε την Highland την έχει στην κατοχή της η "The 1887 Company " που αποτελεί κοινοπραξία της Edrington Group με την William Grant & Sons Ltd.(ουφ ξεμπέρδεψα με το ιδιοκτησιακό).

Για την διαδικασία της ζύμωσης το αποστακτήριο χρησιμοποιεί νερό πηγών του υπεδάφους,ενώ για το κρύωμα των αποστακτήρων το "ευλογημένο' νερό του Spey.Η ποικιλία του κριθαριού είναι αυστηρά και μόνο η "Golden Promise " μέρος του οποίου καλλιεργείται ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις,πέραν της κυρίως προμήθειάς του από κεντρικές αποθήκες.Η διαδικασία της πολτοποίησης διαρκεί 3 ώρες και 20 λεπτά και καθώς αυτή επαναλαμβάνεται 7 φορές αυτό σημαίνει πως οι εγκαταστάσεις λειτουργούν καθ'όλο το εικοσιτετράωρο.Η διαδικασία της ζύμωσης διαρκεί περίπου 48 ώρες με την βοήθεια 125 κιλών μαγιάς ανα washback(δοχείο ζύμωσης στην ελληνική;).

Μεταξύ του 1965 και 1975 ο αριθμός των αποστακτήρων αυξήθηκε από έξι σε δεκαπέντε και είναι όλοι τους σε σχήμα κρεμμυδιού.Ύστερα από μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία απόσταξης το απόσταγμα μειώνεται από 74 σε 68,5 βαθμούς αλκοόλ πριν σφραγιστεί σε βαρέλια και φυλαχτεί για να ωριμάσει.

Μέχρι το πρόσφατο(2004) και αποτυχημένο πείραμα των fine oak,το Macallan ορίμαζε αποκλειστικά σε βαρέλια sherry από σεγκόγια από το Jerez(Χερέθ) της Ισπανίας.Κανένα βαρέλι ,από τα εν λόγω, δεν επαναγεμίζεται πάνω από δύο φορές,καθώς η φιλοσοφία του αποστακτηρίου βρίσκει πως η αλληλεπίδραση του βαρελιού έχει πλέον μειωθεί στο ελάχιστο.

To αποστακτήριο διαθέτει αποθήκες σε παρακείμενο σημείο με συνολική χωρητικότητα τα 150.000 βαρέλια!!Η πρόσφατη καταμέτρηση έδειξε την παρουσία 130.000 βαρελιών.Οι αποθήκες διατηρούν το παραδοσιακό ύφος με πάτωμα το φυσικό έδαφος και αποθήκευση σε ύψος μέχρι 2 ορόφων με εξαίρεση την κεντρική μεγάλη αποθήκη που φτάνει τους 11.Βαρέλια της ίδιας χρονιάς φυλάσονται σε διαφορετικές αποθήκες για λόγους ασφαλείας.

Το 1989 η παραγωγή έφτασε τα 5,5 εκατ. λίτρα(σήμερα πλησιάζει τα 6) με το 70% εξ'αυτών να πωλούνται ως single malt.Το υπόλοιπο 30 "καταπίνεται" από το διάσημο blend του Famous Grouse.Τέλος το Macallan εμφιαλώνεται στο Drumchapel λίγο έξω απ'τη Γλασκώβη.

Το 2007 ένα μπουκάλι Macallan vintage 1926 πωλήθηκε σε δημοπρασία των Christie's έναντι του ποσού των 54.000$ καθιστόντας το ένα από τα ακριβότερα μπουκάλια οινοπνευματώδους όλων των εποχών.

Δείγματα των εμφιαλώσεων του αποστακτηρίου αποτελούν τα παρακάτω:

Sherry Oak series:

The Macallan 7, 10, 12, 18, 25, & 30 years old

The Macallan Elegancia

Fine Oak series:

The Macallan 8, 10, 12, 15, 17, 18, 21, 25, & 30 years old

Special releases:

The Macallan (dated, in order of release): 1961 (40yo), 1946 (52yo), 1948 (51yo), & 1951 (49yo)

The Macallan Replica (in order of release): 1861, 1874, 1841, 1876, and 1851

The Macallan Vintage Travel: 20s, 30s, 40s, and 50s

The Macallan Exceptional: I, II, III, IV, V, & VI

The Macallan Cask Strength: US & UK

The Macallan 50 Years Old

The Macallan Adami

The Macallan Blake

The Macallan Gran Reserva 1979, 1980

The Macallan Gran Reserva 1982, 2002 bottling

The Macallan Millennium Dec

The Macallan Private Eye 1961

The Macallan Speaker Martin's

The Macallan Lalique

474716934_17aae57466.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι το πρόσφατο(2004) και αποτυχημένο πείραμα των fine oak ...

Προφανώς αυτό είναι δική σου πινελιά :tongue::D:lol::D . Αν και συμφωνούν όλοι στο forum...

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς αυτό είναι δική σου πινελιά :tongue::D:lol::D . Αν και συμφωνούν όλοι στο forum...

Έχω την εντύπωση οτι αυτό το λέμε όλοι κρίνοντας απο το FineOak 12y.o.

Άραγε άν δοκιμάσουμε κανένα 15 ή 18 y.o. αλλάξουμε γνώμη? :unsure:

Link to comment
Share on other sites

όντως καλή η απορία, αν και δεν προσφέρομαι για εθελοντής, θα ήθελα να μάθω εντυπώσεις απο κάποιον απο εμάς.

τώρα βλέπω να λείπει η πασίγνωστη σε μένα σειρά 50's, 60's κτλ τκλ, την έχεις με άλλο όνομα ή δεν είναι τόσο πασίγνωστη όσο νόμιζα;

Link to comment
Share on other sites

τώρα βλέπω να λείπει η πασίγνωστη σε μένα σειρά 50's, 60's κτλ τκλ, την έχεις με άλλο όνομα ή δεν είναι τόσο πασίγνωστη όσο νόμιζα;

Κύριο μέλημα μου είναι η παρουσίαση του αποστακτηρίου κι ύστερα οι εμφιαλώσεις του,γι'αυτό εξάλλου γράφω και "δείγματα των εμφιαλώσεων".

Επίσης γι'αυτό είστε κι εσείς εδώ.

Link to comment
Share on other sites

όντως καλή η απορία, αν και δεν προσφέρομαι για εθελοντής, θα ήθελα να μάθω εντυπώσεις απο κάποιον απο εμάς.

Γιατί δεν προσφέρεσαι αλήθεια?

τώρα βλέπω να λείπει η πασίγνωστη σε μένα σειρά 50's, 60's κτλ τκλ, την έχεις με άλλο όνομα ή δεν είναι τόσο πασίγνωστη όσο νόμιζα;

Μα νομίζω τη γράφει

"The Macallan Vintage Travel: 20s, 30s, 40s, and 50s "

Link to comment
Share on other sites

όντως την γράφει, :cool: εκτός απο κουλός και στραβός!!!

τώρα γενικά δεν το πηγαίνω το αποστακτήριο αυτό, ίσως λόγω της πολιτικής του αποκλεισμού απο εδώ των sherry casks οπότε αφού μπορώ να γευτώ κάποια άλλα αποστακτήρια δεν με απασχολεί να δοκιμάσω τα aged fine oak!

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Έχω την εντύπωση οτι αυτό το λέμε όλοι κρίνοντας απο το FineOak 12y.o.

Άραγε άν δοκιμάσουμε κανένα 15 ή 18 y.o. αλλάξουμε γνώμη? :unsure:

Νόμιζα ότι σας το είχα ήδη πεί.

Πέρσυ Ιούνιο, που ήμουν Δουβλίνο, είχα πιεί το 18 y.o. Fine Oak για δεύτερη φορά (την πρώτη φορά σε μπαρ της παραλίας η εμπειρία δεν μετράει αφού η μπαρ-γουμαν μου το σέρβιρε με πάγο!!!).

Πάρα πολύ ξύλο, ένα "ξερό" malt με λίγα στοχεία τα οποία μπορεί κανείς να εκτιμήσει. Πραγματικά δεν το θυμάμαι σχεδόν καθόλου (μόνο τα έντονα ξηροκάρπια και αμύγδαλα, λίγη βανίλια και μικρή για 18άρι επίγευση).

Υπήρχε ένα κοινό σημείο με το 18 y.o. που μου είχα σερβίρει με πάγο. Το έντονο ξύλο που (ιδιαίτερα με τον πάγο που τα σκότωσε όλα τα λοιπά στοιχεία) κυριαρχεί.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτος

αυτό που θα πρότεινα σαν ποιο ενδιαφέρον είναι το 1851 inspiration βασισμένο σε 18ari από τα ποιο ενδιαφέρον fine oak που έχω δοκιμάσει αλλα όπως πάντα dry

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Το έγραψα ήδη στις ειδήσεις, ότι το Macallan ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει νέο αποστακτήριο και visitors' centre στο Speyside, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2017 και θα κοστίσει γύρω στα 100 εκ. λίρες. Αξίζει να δούμε όμως το πριν και το μετά:

Πριν:

d_macallan.jpg

Μετά:

The-Macallan-new-distillery_s.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 1 year later...
  • 5 months later...

Amazing που λένε και οι φίλοι ας οι Brexitάδες, εύχομαι να μπορέσω να το επισκεφτώ γιατί είναι One of a kind. Ελπίζω να βελτιωθούν και τα whisky του τα οποία (προσωπική μου άποψη) εδώ και χρόνια είναι λιγάκι αδιάφορα (το τελευταίο καλό Macallan που δοκίμασα ήταν το Oscuro, αλλά και τα 800 eur είναι εξαιρετικά πολλά.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 8 months later...
  • 5 months later...
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, DMTK said:

Ένα πολύ ωραίο άρθρο μπας και αλλάξεις και σταματήσεις να πίνεις bunna!!

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που βρίσκεται ελεύθερη (σχεδόν) στο ίντερνετ και αφορά στο παλιό αποστακτήριο. 

Ημερομηνία που ανέβηκε 2022, υπάρχει στο scribd και έχει πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την παραγωγική διαδικασία. 

Μεταφέρεται εδώ με κάθε επιφύλαξη. 

Macallan-Production-Notes-ppt.pdf

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...