Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    Slainte

Recommended Posts

Το BenRiach Distillery χτίστηκε από τον John Duff, το 1898, στην καρδιά του Speyside, στη βορειοανατολική περιοχή του Morayshire, στην ίδια τοποθεσία με το Longmorn Distillery. Η δεκαετία του 1890 αντιπροσώπευε μια πραγματική περίοδο άνθησης στην ανάπτυξη αποστακτηρίων καθώς δημιουργήθηκαν 33 νέα αποστακτήρια, 21 από τα οποία βρίσκονταν στο Speyside.

Μετά από δύο μόλις χρόνια λειτουργίας, το 1900, το αποστακτήριο θα πέσει θύμα μιας χρονικής συγκυρίας. Το «Pattison Crash» θα οδηγήσει σε μια πολύ κρίσιμη για τη βιομηχανία whisky περίοδο, καθώς και στο κλείσιμο πολλών αποστακτηρίων. Η κατάρρευση της οικογενειακής επιχείρησης των αδερφών Pattison, υπήρξε καταλύτης για την κατάρρευση της βιομηχανίας whisky της Σκωτίας στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Οι ανεξέλεγκτες δαπάνες στο διαφημιστικό τομέα (έφθασαν σε σημείο να αγοράσουν 500 αφρικανικούς γκρίζους παπαγάλους, να τους διδάξουν φράσεις όπως το «Pattison’s whisky is best» και  «Buy Pattison’s whisky» και να τους μοιράσουν σε ιδιοκτήτες pub σε ολόκληρη τη χώρα), αλλά και οι υπερβολικές καταχρήσεις σε οικονομικό επίπεδο σε άλλους κρίσιμους τομείς, οδήγησαν στην ολοκληρωτική καταστροφή της επιχείρησης των Pattison, γεγονός που οδήγησε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το χώρο της βιομηχανίας whisky.

Το BenRiach παραμένει κλειστό μέχρι το 1965, ωστόσο, τα floor maltings του BenRiach παραμένουν σε συνεχή λειτουργία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρέχοντας βυνοποιημένο κριθάρι για το σποραδικά λειτουργικό Longmorn Distillery.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετίων του 60 και του 70, η βιομηχανία whisky εισέρχεται σε μια νέα, διαφορετική περίοδο άνθησης λόγω της αυξανόμενης ζήτησης του σκωτσέζικου whisky στις Η.Π.Α., ενώ δημιουργούνται νέα αποστακτήρια και ανακαινίζονται κάποια από τα ήδη υπάρχοντα.

Έτσι, το BenRiach ανοίγει εκ νέου από την Glenlivet Distillers Ltd, έχοντας σχεδόν ολοκληρωτικά ανοικοδομηθεί εσωτερικά, αλλά και διατηρώντας κάποια από τα χαρακτηριστικά της πρώτης περιόδου και του πρωτότυπου χαρακτήρα του κτιρίου.

Το 1972, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της εποχής, το αποστακτήριο, εκτός από την κανονική παραγωγή προχωρά και στη δημιουργία peated malt whisky.

Το 1978, αγοράζεται από την Seagrams και το 1985 οι αποστακτήρες από δύο, διπλασιάζονται και γίνονται τέσσερις.

Το 2001 αγοράζεται από τη γαλλική εταιρεία Pernod Ricard, ενώ το 2004, ολοκληρώνεται η εξαγορά του «The BenRiach Distillery» από ανεξάρτητη κοινοπραξία, με επικεφαλή τον Billy Walker και έτσι ιδρύεται η BenRiach Distillery Co.

Ιστορική αναδρομή των ιδιοκτητών:

1.- John Duff 1897 - 1900

2.- Longmorn Distillery Co 1900 - 1965

3.- Glenlivet Distilleries 1965 - 1978

4.- Seagram Distillers 1978 - 2001

5.- Chivas Brothers Holdings 2001 - 2003

6.- The BenRiach Distillery Company 2003 – σήμερα (Current owner)

       Brown-Forman 2016 – σήμερα (Parent company)

Benriach.JPG

 

Το αποστακτήριο έχει παραγωγική ικανότητα 2 εκατομμύριων λίτρων αλκοόλης ετησίως.

Ο χρόνος ζύμωσης είναι 48-50 ώρες και ο τύπος μαγιάς που χρησιμοποιείται είναι Mauri liquid yeast. Το νερό που απαιτείται για την παραγωγική διαδικασία αντλείται από τις πηγές The Burnside. Το αποστακτήριο διαθέτει τέσσερις παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες σχήματος κρεμμυδιού και οκτώ δεξαμενές ζύμωσης, από ανοξείδωτο ατσάλι.

Δεν υπάρχει κέντρο επισκεπτών στο αποστακτήριο Benriach, αλλά παρέχεται η δυνατότητα να γίνει κράτηση μέσω της ιστοσελίδας, για μια περιήγηση στους χώρους του αποστακτηρίου.

Διεύθυνση αποστακτηρίου: The Benriach Distillery, by Elgin, Moray, IV30 8SJ, United Kingdom, +44 1343 862888, www.benriachdistillery.co.uk

Κάποιες από τις βασικές εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου: The BenRiach Heart of Speyside, The BenRiach 10 y.o., The BenRiach 16 y.o., The BenRiach 20 y.o., The BenRiach Curiositas και πολλές ακόμη limited εκδόσεις.

 

Πηγές:

1.-www.benriachdistillery.co.uk

2.-www.whisky.com

3.-scotchwhisky.com/whiskypedia

4.-foodanddrink.scotsman.com/drink/pattison-bros-men-nearly-brought-scotch-whisky-industry

Φωτογραφία:

http://whiskystory.blogspot.gr/2012/01/benriach-distillery-near-elgin.html

Βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=r1BGwIc7lVU

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Μπράβο DMTK για άλλη μια παρουσίαση αποστακτηρίου! Ενός από τα αγαπημένα μου τελευταία.

Να σημειώσω οτι το μεγάλο boom του Benriach στην κατηγορία των single malts έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν το πήρε ο Billy Walker, έμπειρος blender και διευθυντής παραγωγής της εταιρίας Burn Stewart, με τη βοήθεια 2 Νοτιοαφρικανών επενδυτών, περνώντας έτσι πλέον στην κατηγορία των ανεξάρτητων. Τότε έγινε πολύ γνωστό για τις εξαιρετικές peated εμφιαλώσεις του Curiositas 12yo  και Authenticus 21yo από στοκ που ευτυχώς δεν κατέληξε να γίνει συστατικό κάποιων blended whisky. Επίσης, άρχισαν να χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι βαρελιών πέραν των 2 συνηθισμένων, είτε για finishing είτε για εξ'ολοκλήρου ωρίμανση peated & unpeated malt. Χαρμόσυνο γεγονός οτι το 2013 άρχισαν να χρησιμοποιούνται και πάλι τα παραδοσιακά malting floors!

csm_Malting_floor_5d8f35_aaea9b53fe8c147c91fe851b321aab96_bdf0ba5e16.jpg

To σχήμα "Benriach Distillery Co." αγορασε στη συνέχεια και το Glendronach, γεγονός που αιτιολογεί και το επιτυχημένο comeback του μεγάλου επίσης αυτού αποστακτηρίου, που έγινε πάνω στην ίδια φιλοσοφία. Ακολούθησε και η απόκτηση του Glenglassaugh από την εταιρία, η οποία μάλιστα το 2015 πήρε το βραβείο "Whisky Distiller of the year". Η καταξίωση έφερε και την εξαγορά της από την Brown Forman.

Τέλος, βάζω και μια φωτό των αποστακτήρων, εκεί που χτυπάει η καρδιά της παραγωγής.
csm_Pot_Sills__2__06335b_212c9abfae5a625f22e67995f11f046d_6ba22c0786.jpg

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...
  • 7 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...