Jump to content
 • Welcome to our whiskyforum

  Dear Guest,

  On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

  Slainte

Recommended Posts

Το 1864 ο Jasper Newton Daniel, πιο γνωστός ως Jack, εγκαταλείπει το σπίτι του σε νεαρή ηλικία και πηγαίνει να ζήσει μαζί με τον Αιδεσιμότατο Dan Call, έχοντας μια αρκετά δύσκολη σχέση με τη μητέρα του. Στο οικογενειακό αγρόκτημα του Call, μαθαίνει την τέχνη του whiskey από τον ιεροκήρυκα και έναν σκλάβο, που ονομάζεται Nathan "Nearest" Green. Το αγρόκτημα του Call βρισκόταν περίπου πέντε μίλια από το Lynchburg, στο Tennessee.

Υπάρχει μάλιστα, μια πολύ ενδιαφέρουσα και ιστορική φωτογραφία, που είναι κρεμασμένη στο παλιό γραφείο του Jack Daniel. Αυτό που κάνει τη φωτογραφία τόσο ενδιαφέρουσα είναι ο κύριος που κάθεται ακριβώς δίπλα στον Jack, ένας Αφρο-Αμερικανός εργάτης. Δεδομένου του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο λήφθηκε αυτή η φωτογραφία και του γεγονότος ότι το φυλετικό χάσμα που διαπερνά, την εποχή εκείνη τον αμερικανικό νότο, είναι πολύ ενδιαφέρον που βλέπουμε έναν Αφρο-Αμερικανό να κάθεται δίπλα στον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης. Αλλά αυτή ακριβώς η μεταξύ τους εγγύτητα, υπογραμμίζει την αξιοσημείωτη μεταξύ τους σχέση.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, η εκκλησία και η σύζυγος του Reverend Call έδωσαν στον ιεροκήρυκα ένα τελεσίγραφο: να αφοσιωθεί στο Θεό ή στο whiskey. Έτσι ο Αιδεσιμότατος Dan Call, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Να πουλήσει την επιχείρησή του, στον Jack.

 Το 1866, το Jack Daniel Distillery, καθιερώνεται επίσημα, καθιστώντας το, το πρώτο καταγεγραμμένο αποστακτήριο εντός των Η.Π.Α., με τον Jack να ασκεί τα καθήκοντα του πρώτου Master Distiller, του αποστακτηρίου. Την απόκτηση και λειτουργία του αποστακτηρίου θα ακολουθήσει σύντομα η προμήθεια του απαραίτητου για την παραγωγική διαδικασία νερού από το Cave Spring Hollow.

Το Cave Spring Hollow, ήταν και παραμένει ακόμη ο μεγαλύτερος φυσικός πόρος του Lynchburg. Ο Jack Daniel αγόρασε τη φυσική αυτή πηγή και τη γύρω περιοχή της, για $2,148, τα οποία τότε, ήταν μια περιουσία, ένα ποσό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν διστακτικοί να δαπανήσουν, ανεξάρτητα από την επένδυση. Ο Jack Daniel, είδε μια φυσική πηγή με καθαρό, γάργαρο νερό, χωρίς ακαθαρσίες και ιζήματα, πρόσφορο και ιδανικό για την παραγωγή του αγαπημένου του, whiskey. Τα στρώματα ασβεστόλιθου του σπηλαίου προσδίδουν φυσικά μια ποικιλία μεταλλικών στοιχείων στο νερό που συμβάλλουν στο χαρακτήρα του Jack Daniel's. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ασβεστόλιθος απομακρύνει επίσης το σίδερο από το νερό. Ο σίδηρος έχει σίγουρα τις χρήσεις του, αλλά είναι απολύτως άχρηστος στην παραγωγή whiskey.

Ακολουθούν οι βραβεύσεις. Το 1904, το Old No. 7 παίρνει το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Έκθεση στο St. Louis, στο Missouri. Είναι το πρώτο από τα επτά χρυσά μετάλλια που του απονεμήθηκαν. Μάλιστα το αντικείμενο της συγκεκριμένης έκθεσης, ήταν να εισάγει τους ανθρώπους, στις τελευταίες καινοτομίες στον κόσμο της επιστήμης και του πολιτισμού. Αυτό είναι που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Jack Daniel, με την έμφυτη ικανότητά του να ξεχωρίζει στο πλήθος, μοιράστηκε το προϊόν του με τον κόσμο και αφού τράβηξε όλα τα μάτια πάνω του, κατάφερε να το διαφημίσει τέλεια.

Το 1906, συνέβη μια κατά πολλούς ανεπιβεβαίωτη ιστορία. Ο Jack Daniel, έχοντας φθάσει νωρίς στην εργασία του, αδυνατεί να ανοίξει το χρηματοκιβώτιό του και απογοητευμένος το κλωτσάει σπάζοντας το δάχτυλο του ποδιού του. Ο τραυματισμός από τη μόλυνση που υπέστη, επιδεινώνεται και τελικά θα στοιχίσει τη ζωή του, το 1911. Όμως, όπως και πολλά άλλα γεγονότα στη ζωή του, έτσι κι ο τρόπος θανάτου του, παραμένει ένας θρύλος. Το 1907, όντας χωρίς συζύγους ή παιδιά ως κληρονόμους, ο Jack Daniel εγκαταλείπει το αποστακτήριο στον ανιψιό του, τον Lem Motlow.

Το 1911, ο Jess Motlow, αδελφός του Lem Motlow, χρησιμοποιώντας ότι είχε μάθει από τον Jack Daniel, γίνεται ο Master Distiller του αποστακτηρίου.

Φτάνουμε στην πολύ δύσκολη για όλους τους επαγγελματίες του είδους, εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Το 1919 λοιπόν, επικυρώνεται ο Νόμος για την ποτοαπαγόρευση και ο Jess Motlow που δεν μπορεί να πωλήσει νόμιμα την προμήθεια whiskey, το αποθηκεύει σε αποθήκες στο Birmingham, το Cincinnati και το St. Louis. Η ποτοαπαγόρευση καταργείται το 1933 και έτσι λήγει μια οδυνηρή περίοδος, κατά την οποία το αποστακτήριο βρισκόταν παροπλισμένο.

To 1941 o Master Distiller του αποστακτηρίου, Lem Tolley, προμηθεύεται με ένα άγαλμα του Jack Daniel, σε πραγματικό μέγεθος, προκειμένου να ανεγερθεί μπροστά από στη πηγή νερού του σπηλαίου. Εν τω μεταξύ, οι συνέπειες του πολέμου δεν αργούν να φανούν και στο αποστακτήριο. Η έλλειψη εφοδίων, καθιστά δυσκολότερη την παραγωγή του Old No. 7 και η ζήτηση εκτοξεύεται.

1948.jpg

Το 1944, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωσή του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αποστακτήριο σταματά την παραγωγή, έτσι ώστε οι πόροι να αναπροσανατολιστούν για να βοηθήσουν τον κοινό στόχο, δηλαδή αυτό της πολεμικής προσπάθειας.

Το 1947 γίνεται η απαρχή μιας μακρόχρονης και δυνατής φιλίας. Ο Frank Sinatra πηγαίνει σε ένα μπαρ της Νέας Υόρκης, προκειμένου να πιεί ένα ποτό. Εκεί τον συναντά ο κωμικός ηθοποιός Jackie Gleason, που του κάνει μια πρόταση, να πιεί ένα ποτό που ο Frank δεν θα ξεχάσει σύντομα: «Jack Daniel’s. That’s a good place to start». Λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν τη δια βίου φιλία μεταξύ Frank & Jack που θα ακολουθούσε.

Το 1956, θα σημαδευτεί από μια σημαντική εξαγορά, το αποστακτήριο θα περάσει στο δυναμικό της Brown-Forman.

Το 1964, ο Master Distillers Jess Gamble, βοηθά σημαντικά στην ασπρόμαυρη διαφημιστική καμπάνια του αποστακτηρίου.

Από το 1988 και μετέπειτα, ξεκινά μια συναρπαστική νέα εποχή καινοτομίας. Το ίδιο έτος (1988) ο Master Distiller Jimmy Bedford ('88 -'07), εισάγει το double-mellowed Gentleman Jack στην αμερικάνικη αγορά. Είναι ο ίδιος  Master Distiller, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα, συνδυάζει το Old No. 7 με την κουλτούρα του BBQ. Το Lynchburg φιλοξενεί τον πρώτο ετήσιο διαγωνισμό Barbecue, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Jack Daniel's Invitational Barbecue.

Το 1997, παράγονται τα πρώτα μπουκάλια του Single Barrel Select.

Το 2011 το αποστακτήριο εισάγει την πρώτη flavored έκφραση, το Jack Daniels Tennessee Honey και τέσσερα χρόνια αργότερα, το Jack Daniels Tennessee Fire.

Το 2015, εισάγεται μια νέα εμφιάλωση, το Single Barrel Rye.

Αναφορικά με την παραγωγική διαδικασία:

1.-Το νερό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγική διαδικασία, πηγάζει από την πηγή Cave Spring Hollow, μια πανέμορφη πηγή με ασβεστολιθικά πετρώματα που το νερό αναβλύζει μέσα από τα βάθη μιας σπηλιάς μήκους 2 μιλίων.

2.-Η δημιουργία του ξυλοκάρβουνου από σφένδαμο, γίνεται εντός των εγκαταστάσεων του αποστακτηρίου. Τρεις μέρες την εβδομάδα, τρεις φορές την ημέρα, τοποθετούνται παλέτες από ξυλεία σφενδάμου, ύψους πέντε ποδιών οι οποίες φλέγονται στους 2,000 degrees Fahrenheit, ώστε να μετατραπούν σε ψιλοκομμένα κομμάτια κάρβουνου.

3.-Το μίγμα καλαμποκιού, σίκαλης και κριθαριού είναι ξεκάθαρο. Ο Jack Daniel επέλεξε μια συνταγή που αποτελείται από 80% καλαμπόκι, 12% κριθάρι και 8% σίκαλη και που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται έως και  σήμερα, από το αποστακτήριο. Χρησιμοποιώντας ένα πολύ ποιοτικό είδος καλαμποκιού, που δίνει μια ελκυστική γλυκύτητα, μια άφθονη ποσότητα σίκαλης που στρογγυλεύει τη γλυκύτητα με έντονες νότες πιπεριού και μπαχαρικών, καθώς και βύνη που προσφέρει μια κρεμώδη ομαλότητα. Ο πολτός των δημητριακών ζυμώνεται για έξι ολόκληρες μέρες.

4.-Η διαδικασία που κάνει όμως το Jack Daniel να ξεχωρίζει, είναι αυτή που έχει ονομαστεί ως «Lincoln County Process» ή πιο απλά ως charcoal mellowing. Η απόσταξη γίνεται σε αποστακτήρα συνεχούς απόσταξης και αφού το νέο απόσταγμα, αποσταχθεί στους 140-proof, φιλτράρεται σε ξυλοκάρβουνο σφενδάμου για 3-5 ημέρες.

5.-Τα βαρέλια στα οποία γίνεται η παλαίωση του αποστάγματος, κατασκευάζονται από American White Oak με 33 ξεχωριστές ξύλινες σανίδες, ίδιου μεγέθους. Μετά την κατασκευή του βαρελιού, ακολουθεί η διαδικασία του  toasting στο εσωτερικό του βαρελιού, ώστε να καραμελοποιηθούν τα φυσικά σάκχαρα του ξύλου.

Το αποστακτήριο προμηθεύεται βαρέλια, από την Brown-Forman Cooperage, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βαρελιών whisky στον κόσμο και θυγατρική της Brown-Forman.

Οι θρύλοι και οι παραδόσεις που ακολουθούν το αποστακτήριο, τον αριθμό 7 αλλά και το ίδιο το πρόσωπο του Jack Daniel, τη γέννηση, τη ζωή και το θάνατό τους, είναι τόσες πολλές, όσες και οι διαφορετικές εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του!

Κάποιες από τις βασικές εκδόσεις του αποστακτηρίου: OLD NO. 7, TENNESSEE RYE, GENTLEMAN JACK, TENNESSEE FIRE, TENNESSEE HONEY, SINGLE BARREL SELECT, SINGLE BARREL RYE, SINGLE BARREL BARREL STRENGTH, SINGLE BARREL 100 PROOF.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Brown-Forman, εκτός του Jack Daniel’s, έχει στο δυναμικό της τα αμερικάνικα Woodford Reserve και Old Forester, το ιρλανδέζικο Slane Irish Whiskey, τα σκωτσέζικα BenRiach, GlenDronach και Glenglassaugh, τη τεκίλα Jimador, τη βότκα Finlandia κ.α.

Διεύθυνση αποστακτηρίου: 133 Lynchburg Highway, Lynchburg, TENNESSEE

Πηγές:

www.jackdaniels.com

www.brown-forman.com

Φώτο:

www.nashvillelifestyles.com/_scripts/img_pp_crop.php?w=632&h=475&img=/_uploads/articles/1948.jpg

Βίντεο:

www.youtube.com/watch?v=cQfE2BB1t4Y

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
 • 4 weeks later...
 • 3 weeks later...

Καταπληκτικο το αρθρο...αγαπω πολυ το jack Daniels ...Eιναι ιδιαιτερο με χαρακτηρα και μεγαλη επιγευση..Ειναι ενα ευχαριστο διαλειμμα στη μεση της εβδομαδας...

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Χεντυ said:

Καταπληκτικο το αρθρο...αγαπω πολυ το jack Daniels ...Eιναι ιδιαιτερο με χαρακτηρα και μεγαλη επιγευση..Ειναι ενα ευχαριστο διαλειμμα στη μεση της εβδομαδας...

Κρίμα που δεν ήσουν στην παρέα μας δυο μήνες νωρίτερα. Είχε γίνει μια εκδήλωση/σεμινάριο για το αμερικάνικο whiskey, που συμμετείχα και δοκίμασα ένα μεγάλο μέρος της σειράς, μεταξύ των οποίων τα spirits: JACK DANIEL'S UNMATURED BEFORE MELLOWING και JACK DANIEL'S UNMATURED AFTER MELLOWING, εμφιαλώσεις προ και μετά το φιλτράρισμα σε ξυλοκάρβουνο σφενδάμου, φυσικά πριν την παλαίωση σε βαρέλι. Αυτό που μου εντυπωσίασε ήταν βεβαια το JACK DANIEL'S SINGLE BARREL RYE. Το ωραίο είναι ότι η ίδια εκδήλωση θα γινόταν και στη Λάρισα στις 13/12.

Δες εδώ:

 

 

Link to post
Share on other sites

Πραγματικα πολυ κριμα..Αλλα δεν πειραζει ελπιζω στο μελλον να μου δωθει η ευκαιρια για κατι αναλογο..Σου ευχομαι καλο ΣΚ..

Link to post
Share on other sites
 • 5 months later...
 • 8 months later...
On 12/15/2017 at 2:33 PM, DMTK said:

η εκκλησία και η σύζυγος του Reverend Call έδωσαν στον ιεροκήρυκα ένα τελεσίγραφο: να αφοσιωθεί στο Θεό ή στο whiskey. Έτσι ο Αιδεσιμότατος Dan Call, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Να πουλήσει την επιχείρησή του, στον Jack.

Για την ιστορία να προσθέσω ότι ο Jack ήταν γύρω στα 13 όταν ανέλαβε το αποστακτηριο κάτι πού για ευνόητους λόγους σήμερα δεν αναφέρεται αλλά τον κάνει σίγουρα τον νεαρότερο distiller όλων των εποχών ?

On 12/15/2017 at 2:33 PM, DMTK said:

Το 1866, το Jack Daniel Distillery, καθιερώνεται επίσημα, καθιστώντας το, το πρώτο καταγεγραμμένο αποστακτήριο εντός των Η.Π.Α.

Μικρή μεταφραστική αστοχία "Registered" στη περίπτωση αυτή αποδίδεται καλύτερα εγγεγραμμένο, γιατί το "καταγεγραμμένο" υπονοεί ότι ήταν το πρώτο στη Ιστορία

On 12/15/2017 at 2:33 PM, DMTK said:

Ο σίδηρος έχει σίγουρα τις χρήσεις του, αλλά είναι απολύτως άχρηστος στην παραγωγή whiskey.

Σίγουρα τα πιο πολλά αποστακτήρια χρησιμοποιούν "μαλακό" νερό αλλά ο χαρακτηρισμός "άχρηστος" είναι λάθος, φαντάζομαι ότι πρόκειται για μετάφραση του μάρκετινγκ της JD

On 12/15/2017 at 2:33 PM, DMTK said:

Το 1907, όντας χωρίς συζύγους ή παιδιά ως κληρονόμους, ο Jack Daniel εγκαταλείπει το αποστακτήριο στον ανιψιό του, τον Lem Motlow.

Άλλη μια μικρή μεταφραστική αστοχία "leave" στην συγκεκριμένη περίπτωση αποδίδεται καλύτερα ως αφήνει η κληροδοτεί

On 12/15/2017 at 2:33 PM, DMTK said:

ο Jess Motlow που δεν μπορεί να πωλήσει νόμιμα την προμήθεια whiskey, το αποθηκεύει σε αποθήκες

Θα με ενδιέφερε πολύ η πηγή για το συγκεκριμένο μίας και η εντύπωση μού είναι ότι οποιοδήποτε αλκοόλ (Χωρίς την άδεια για ιατρική χρήση) είτε καταστράφηκε είτε επανααποσταχθει για βιομηχανική η άλλες χρήσεις 

On 12/15/2017 at 2:33 PM, DMTK said:

Το 1947 γίνεται η απαρχή μιας μακρόχρονης και δυνατής φιλίας. Ο Frank Sinatra πηγαίνει σε ένα μπαρ της Νέας Υόρκης, προκειμένου να πιεί ένα ποτό. Εκεί τον συναντά ο κωμικός ηθοποιός Jackie Gleason, που του κάνει μια πρόταση, να πιεί ένα ποτό που ο Frank δεν θα ξεχάσει σύντομα: «Jack Daniel’s. That’s a good place to start». Λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν τη δια βίου φιλία μεταξύ Frank & Jack που θα ακολουθούσε.

Πράγματι ο μεγαλύτερος και άμισθη διαφημιστής του JD ο οποίος κατά τις εποχές της δόξας τού είχε όρο μέσα στο συμβόλαιο του να υπάρχει πάντα ένα μπουκάλι JD (Αλλιώς έφευγε) σε κάθε εμφάνιση του και δημιουργία το JD Club για αυτόν και τού διάσημους φίλους του....Γι'αυτό και πριν μερικά χρόνια το JD τον τίμησε ονομάζοντάς την ναυαρχίδα της γκάμας τους "Sinatra Select" 

On 12/15/2017 at 2:33 PM, DMTK said:

3.-Το μίγμα καλαμποκιού, σίκαλης και κριθαριού είναι ξεκάθαρο. Ο Jack Daniel επέλεξε μια συνταγή που αποτελείται από 80% καλαμπόκι, 12% κριθάρι και 8% σίκαλη

Τα ποσοστά αυτά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για malted barley και όπως έχουμε συζητήσει σε άλλο νήμα είναι δύσκολο 

On 12/15/2017 at 2:33 PM, DMTK said:

4.-Η διαδικασία που κάνει όμως το Jack Daniel να ξεχωρίζει, είναι αυτή που έχει ονομαστεί ως «Lincoln County Process»

Επίσης μάρκετινιστηκη κορώνα μίας που ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό ουίσκι (εντός και εκτός Tennessee) ήταν που χρησιμοποιούσε την συγκεκριμένη μέθοδο.

@DMTK εννοείτε και πάλι μπράβο για την δουλειά σού ?

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
35 minutes ago, Uisge-Beatha said:

Θα με ενδιέφερε πολύ η πηγή για το συγκεκριμένο

λογικά κάπου εδώ: www.jackdaniels.com, το βρήκα

38 minutes ago, Uisge-Beatha said:

Μικρή μεταφραστική αστοχία

 

38 minutes ago, Uisge-Beatha said:

Άλλη μια μικρή μεταφραστική αστοχία

σου έχω πει ότι δεν ξέρω ούτε την αγγλική αλφάβητο ε; :biggrin1:

Link to post
Share on other sites
40 minutes ago, DMTK said:

λογικά κάπου εδώ: www.jackdaniels.com, το βρήκα

 

σου έχω πει ότι δεν ξέρω ούτε την αγγλική αλφάβητο ε; :biggrin1:

Καλά άντε δε σε είπαμε και καμπούρη? ούτος ή άλλος ήταν κλασσική περίπτωση σωστής μετάφρασης λανθασμένης έννοιας ??

 • Haha 2
Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...
2 hours ago, thanasist said:

Άμα η φώτο τελείωνε με νεροχύτη αντί για ποτήρι θα έβαζα και 10 like

😲Θανάση τσέκαρε το ζάχαρο σού στάζεις μέλι τώρα τελευταία 😋😀😝

Link to post
Share on other sites
 • 9 months later...
 • 6 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...