Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

WOLFBURN DISTILLERY


Recommended Posts

csm_Wolfburn_distillery_a3aac49fdb.jpg

Το 1821 ο William Smith ίδρυσε ένα αποστακτήριο στα περίχωρα του Thurso και το ονόμασε Wolfburn  από το "burn" που ήταν η σκωτσέζικη λέξη για το ρέμα ή το μικρό ποτάμι. Ο Smith επένδυσε στο Wolfburn και γρήγορα έγινε σημαντικός παραγωγός malt whisky - τα φορολογικά αρχεία από τις αρχές του 19ου αιώνα δείχνουν ότι ήταν το μεγαλύτερο αποστακτήριο στο Caithness. Το 1826 η ετήσια παραγωγή του ήταν 28.056 " Total Gallons of Proof Spirt ", περίπου 125.000 λίτρα.

Το νέο κτίριο του αποστακτηρίου Wolfburn βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την παλιά τοποθεσία που βρίσκονταν τοποθετημένο αυτό.

Το αποστακτήριο Wolfburn διατηρήθηκε από την οικογένεια Smith τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 1850, όταν η παραγωγή φαίνεται σταδιακά να παύει. Η ακριβής ημερομηνία κλεισίματος χάνεται στα βάθη των χρόνων, με κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να παρήγαγε whisky στη δεκαετία του 1860. Το 1872 δημοσιεύθηκε ο πρώτος χάρτης της περιοχής Ordnance, ο οποίος έδειχνε ότι το αποστακτήριο ήταν κατεστραμμένο, αλλά το 1877, όταν εκδόθηκε η επόμενη έκδοση του χάρτη, οι λέξεις «in ruins» (ερείπια) είχαν αφαιρεθεί. Ίσως το αποστακτήριο να λειτουργούσε κατά διαστήματα προς το τέλος της προηγούμενης ζωής του.

Το Thurso είναι η πιο βόρεια πόλη στην βρετανική ηπειρωτική χώρα και μια σημαντική πύλη προς τη Σκωτία από τη Σκανδιναβία και τα βόρεια νησιά. Η περιοχή είναι πλαισιωμένη στα βόρεια και ανατολικά από πανέμορφα παράκτια τοπία και φιλοξενεί μεγάλες αποικίες διεθνώς σημαντικών θαλάσσιων πτηνών.

Ο κόλπος του Thurso και το αποστακτήριο βλέπουν τα ταραγμένα νερά της Pentland Firth προς τους επιβλητικούς βράχους του Ορκαδικού νησιού Hoy. Η περιοχή Thurso κατοικήθηκε πολύ πριν φτάσουν οι Βίκινγκς για να της δώσουν το όνομά της. Με μια σημαντική κληρονομιά από τη νεολιθική εποχή, ολόκληρη η κομητεία του Caithness είναι γεμάτη με υπέροχα μνημεία και κάστρα.

Πρόκειται για μια περιοχή, με αρκετά υγρό περιβάλλον, που ενθαρρύνει την ανάπτυξη της βρύων και στο σχηματισμό  τύρφης. Οι ίδιες συνθήκες καθιστούν τη γη ακατάλληλη για καλλιέργεια, που σημαίνει ότι η περιοχή έχει διατηρηθεί ανέπαφη σε μεγάλο βαθμό από την ανθρώπινη ανάπτυξη και το νερό είναι αξιοσημείωτα καθαρό. Η ίδια η τύρφη εξακολουθεί να αποτελεί χρήσιμο πόρο.

Τον Μάιο του 2011 ένας από τους εμπνευστές του νέου αποστακτηρίου, πήγε να βρει το χώρο του παλαιού αποστακτηρίου Wolfburn στο Thurso. Μετά από 150 χρόνια παραμέλησης, αυτό που βρήκε ήταν μια δυσδιάκριτη στοίβα από πέτρες, αλλά ένα πράγμα παρέμεινε από τα παλαιότερα του αποστακτηρίου Wolfburn, και αυτό ήταν το νερό. Τα κρύα καθαρά νερά που τροφοδοτούσαν το μύλο και τα αποστακτήριο πριν από όλα αυτά τα χρόνια, εξακολουθούσαν να ρέουν όπως ακριβώς πάντα.

Η αγορά της γης ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2012. Το νέο αποστακτήριο Wolfburn εγκαινιάστηκε και στις 25 Ιανουαρίου 2013 άρχισε να κυκλοφορεί το πρώτο απόσταγμα.

Το λογότυπο του Wolfburn προέρχεται από σχέδιο του Konrad Gesner, ενός από τους πιο διάσημους και σημαντικούς φυσικούς Ελβετούς επιστήμονες και εμφανίζεται στο έργο του «The History of Four-footed Beasts and Serpents», που δημοσιεύθηκε το 1658. Ο λύκος ήταν ένα κοινό θέαμα στο βορειότερο άκρο της Σκωτίας και στην ακτή λέγεται ότι έχει έναν υπερφυσικό συγγενή: τον λύκο της θάλασσας. Ο λύκος της θάλασσας, ζούσε τόσο στη θάλασσα όσο και στη γη. Η ξυλογραφία του Gesner θεωρείται ότι δείχνει το πλάσμα που περπατά στο νερό, αλλά το ίδιο επίσης ζώο φέρνει καλή τύχη σε όλους εκείνους που είναι αρκετά τυχεροί να το δουν.

Η παραγωγή του αποστακτηρίου είναι 0.115 εκατομμύρια λίτρα αλκοόλης ετησίως. Ο χρόνος ζύμωσης κυμαίνεται μεταξύ 55 και 72 ωρών. Το αποστακτήριο αντλεί το απαραίτητο για την παραγωγή νερό, από το The Wolf Burn. Διαθέτει δύο αποστακτήρες (1 wash, 1 spirit) και τρείς δεξαμενές ζύμωσης, από ανοξείδωτο ατσάλι.

ΕΔΩ, μπορείτε να δείτε (και αξίζει να το κάνετε) ένα όμορφο σχεδιάγραμμα της παραγωγικής διαδικασίας του αποστακτηρίου.

Κάποιες από τις εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου: NORTHLAND, AURORA

Επίσης υπάρχει και η σειρά Kylver, που ονομάστηκε έτσι από μια ταφική πέτρα και αντικατοπτρίζει την ιστορία της κομητείας του Caithness που περιβάλλει το αποστακτήριο. Η σειρά Kylver θα εξελιχθεί καθώς το Wolfburn θα μεγαλώνει και καταγράφει το ταξίδι του αποστακτηρίου, μέσα στο χρόνο. Σε κάθε εμφιάλωση της σειρά, υπάρχει ένα γράμμα, ενός περίεργου αλφάβητου, το οποίο επεξηγείται παρακάτω:

http://wolfburn.com/portfolio_page/kylver/

Διεύθυνση αποστακτηρίου: Wolfburn Distillery, Henderson Park, Thurso, Caithness, KW14 7XW, United Kingdom, Phone: +44 800 944759

Ιδιοκτήτης: Aurora Brewing 2013 -

και ένα ωραίο βίντεο από τις εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου:

http://wolfburn.com/wp-content/uploads/2016/08/Wolfburn-SD-2-2.mp4?id=0

Πηγές:

1.-wolfburn.com

2.-scotchwhisky.com/whiskypedia

Βίντεο:

wolfburn.com/wp-content/uploads/2016/08/Wolfburn-SD-2-2.mp4?id=0

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον. Στο ταξίδι που θα κάνω το καλοκαίρι στην Σκωτία θα περάσω από εκεί. Είναι στον δρόμο μου. Οπότε αν επιτρέπεται θα το επισκεφθω

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Tasos said:

Πολύ ενδιαφέρον. Στο ταξίδι που θα κάνω το καλοκαίρι στην Σκωτία θα περάσω από εκεί. Είναι στον δρόμο μου. Οπότε αν επιτρέπεται θα το επισκεφθω

@Tasos είναι ακόμα μακρυά το καλοκαίρι, αλλά πριν πας στείλε μήνυμα ώστε να κανονίσουμε κάτι καλό για σένα (εφόσον μπορέσουμε). Έχουμε κάποιες σχέσεις με Wolfburn από Κύπρο πλευρά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Tasos said:

Στο ταξίδι που θα κάνω το καλοκαίρι στην Σκωτία θα περάσω από εκεί. Είναι στον δρόμο μου. Οπότε αν επιτρέπεται θα το επισκεφθω

Άντε μπορεί να είσαι τυχερός και να γνωρίσεις και το θαλασσόλυκο...;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 1 month later...
  • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...