Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

KAVALAN DISTILLERY


Recommended Posts

Το αποστακτήριο Kavalan (αλλιώς Yuan Shan Distillery)  ιδρύθηκε το 2005 και είναι το πρώτο αποστακτήριο παραγωγής whisky της Ταϊβάν. To Kavalan, πήρε το όνομά του, από το παλιό όνομα του Yilan, που βρίσκεται το αποστακτήριο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ταϊβάν, περίπου μία ώρα από την πρωτεύουσα Taipei. Το καθαρό νερό και το περιβάλλον/μικροκλίμα που επικρατεί σε αυτό το τμήμα του νησιού, καθιστούν τις συνθήκες ιδανικές για την παραγωγή whisky.

Το Kavalan Distillery ήταν το όνειρο του επιχειρηματία Tien-Tsai Lee. Ο ιδρυτής του ομίλου King Car είχε ονειρευτεί από καιρό να παράγει ένα Ταϊβανέζικο whisky, όμως μόνο το 2002, όταν και η Ταϊβάν προσχώρησε στον World Trade Organization (WTO, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), ο στόχος του αυτός, θα μπορούσε να επιτευχθεί. Ο όμιλος King Car ιδρύθηκε το 1956 και σήμερα είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ταϊβάν.

Έχει αναφερθεί ότι μεγάλο μέρος από την επιτυχία του αποστακτηρίου, οφείλεται στον master blender Ian Chang και τον ειδικό σύμβουλο του αποστακτηρίου Dr Jim Swan. 

Η κατασκευή του αποστακτηρίου, ολοκληρώθηκε την 31η  Δεκεμβρίου του 2005 και την 11η Μαρτίου του 2006, απελευθερώθηκε το πρώτο new make spirit.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2008, το αποστακτήριο άνοιξε για το κοινό, ενώ το πρώτο Kavalan whisky (το Kavalan Classic Single Malt Whisky), ήταν γεγονός.

Το 2009, παρουσιάστηκαν τα Kavalan Concertmaster Single Malt Whisky, Solist ex-bourbon Single Malt Whisky και Solist Sherry Single Cask Strength Single Malt Whisky.

Το 2010, παρουσιάστηκαν τα Kavalan Solist Fino Sherry Single Cask Strength Single Malt Whisky και Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength Single Malt Whisky, ενώ η συγκεκριμένη χρονιά, αποτελεί την απαρχή για τις βραβεύσεις του αποστακτηρίου, που θα ακολουθήσουν αμείωτα, τα επόμενα χρόνια.

Το 2011, παρουσιάστηκε το King Car Conductor (46% ABV) Single Malt Whisky, η πρώτη εμφιάλωση που εμπνεύστηκε το όνομά της από τον όμιλο King Car, που κατέχει ιδιοκτησιακά το αποστακτήριο.

Το 2012, παρουσιάστηκε το Kavalan Podium (46%ABV) Single Malt Whisky.

Το 2015, παρουσιάστηκαν τα Kavalan Solist Amontillado Sherry Single Cask Strength, Manzanilla Sherry Single Cask Strength, PX Sherry Single Cask Strength και Moscatel Sherry Single Cask Strength. Επίσης το ίδιο έτος, ολοκληρώθηκε η δεύτερη αποθήκη παλαίωσης του αποστακτηρίου.

Το 2016, παρουσιάστηκε το Kavalan Solist Port Single Cask Strength Single Malt Whisky.

Ο ρυθμός παραγωγής στο Kavalan, αυξάνεται με τα χρόνια. Το αποστακτήριο παρήγαγε 1,5 εκατομμύρια λίτρα αλκοόλης μέχρι το 2015, αλλά μετά την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού απόσταξης η ετήσια παραγωγή ανερχόταν σε 4,5 εκατομμύρια λίτρα αλκοόλης. Ο στόχος είναι να διπλασιαστεί αυτός ο ρυθμός παραγωγής, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Το νερό που χρησιμοποιείται στο αποστακτήριο για την παραγωγή, αντλείται από τις πηγές των Snow Mountain και Central Mountains, που χαρακτηρίζονται για το καθαρό και αγνό νερό τους.

Η βύνη για το single malt που παράγεται στο Kavalan δεν καλλιεργείται στην Ταϊβάν λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά εισάγεται από τη Σκωτία και τη Φινλανδία.

Η ζύμωση πραγματοποιείται σε δεξαμενές ζύμωσης ανοξείδωτου χάλυβα και ο χρόνος ζύμωσης κυμαίνεται μεταξύ 60 έως 72 ωρών.

Το Kavalan ξεκίνησε την παραγωγική διαδικασία με δύο χάλκινους pot stills (wash still: 12,000 litres, spirit still: 7,000 litres). Το 2015, προστέθηκαν έξι pot stills και ο στόχος ήταν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί περαιτέρω. Στο αποστακτήριο, εφαρμόζεται η μέθοδος της διπλής απόσταξης, με αποστακτήρες που λειτουργούν σε ζεύγη.

Το Kavalan διαθέτει δύο γιγαντιαίες αποθήκες παλαίωσης, οι οποίες είναι πολύ ψηλές (5 storeys high). Λόγω του κινδύνου των σεισμών, τα στοιβαγμένα βαρέλια είναι συνδεδεμένα σε μικρές ομάδες 2x2 βαρελιών. Άλλωστε κατά την παλαίωση, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της Ταϊβάν.

Επίσης διαθέτει ένα πολύ οργανωμένο πρόγραμμα περιήγησης, στις εγκαταστάσεις του αποστακτηρίου.

Διεύθυνση αποστακτηρίου: 326, Section 2, Yuan-shan Road, Yuan-Shan, Yi-Lan, Taiwan. 26444 / EE121° 41’ 32.2” NN24° 42’ 50.5”.

Ιδιοκτήτης: King Car Group  

 

Πηγές:

1.-www.kavalanwhisky.com

2.-www.whisky.com/whisky-database

Βίντεο:

 www.youtube.com/watch?v=rIq1mGyHyXc

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...