Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της τύρφης


Recommended Posts

Η τύρφη είναι ένα χαλαρό, οργανογενές (οργανικής προέλευσης) και οργανικό (οργανικής σύστασης) καύσιμο ίζημα, που σχηματίζεται με συσσώρευση περισσότερο ή λιγότερο αποσυντεθειμένων φυτικών συστατικών στα έλη και σε συνθήκες έλλειψης ατμοσφαιρικού αέρα. Ο σχηματισμός και η απόθεση τύρφης αναφέρονται ως τυρφογένεση.

Η χρήση της τύρφης κατά την παραγωγική διαδικασία του malt whisky, είναι γνωστή σε όλους μας. Επίσης, λίγο πολύ, γνωρίζουμε και για τη σπουδαία χρήση της τύρφης, στη γεωργία και την κηπουρική. Βέβαια, δε μιλάμε πάντοτε για το ίδιο είδος τύρφης. Διακρίνονται  πολλά  είδη  τύρφης,  ανάλογα  με  το  είδος  των φυτικών υπολειμμάτων, απ' όπου προέρχονται (π.χ. ξανθή τύρφη, μαύρη ή χουμώδη τύρφη κλπ) και ανάλογα με τη χώρα από την οποία προέρχεται. Αλλά ακόμη και μέσα στην ίδια τη χώρα, λ.χ. τη Σκωτία, ο χαρακτήρας της τύρφης στις διάφορες περιοχές της, μπορεί να ποικίλει.

Η τύρφη, διασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες για υγιή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών και παρέχει ιδανικό αερισμό και στράγγιση αποτρέποντας συνθήκες ασφυξίας στην ρίζα. Επίσης είναι κατάλληλη για θερμοκήπια και για ανοιχτές καλλιέργειες. Χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό εδάφους και για την παρασκευή μειγμάτων ανάπτυξης. Δεν περιέχει κομμάτια από ξύλο ή άμμο και είναι ελεύθερη από σπόρους, νηματώδεις, σκουλήκια και χημικά. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω  και της  περιορισμένης  διάθεσης  κοπριάς, η  τύρφη  αποτελεί  το  κυριότερο  οργανικό βελτιωτικό  υλικό  των  εδαφών  των  θερμοκηπίων. 

Εκτός των παραπάνω χρήσεων, η τύρφη χρησιμοποιείται στο ενεργειακό πεδίο και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ρωσία, για παράδειγμα, παράγει περίπου το 17% της τύρφης του κόσμου και διατηρεί δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από αυτήν. Περίπου το 7% της ενέργειας της Φινλανδίας προέρχεται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καίγουν τύρφη.

Όμως η τύρφη έχει και κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες (τις οποίες ανακάλυψα μετά την αγορά από τον @Celtic, της γνωστής τυρφοθερμοφόρας :cool:), οι οποίες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τις φυσικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δερματοθεραπεία και την κατασκευή καλλυντικών, έχει αυξηθεί. Μια τέτοια φυσική ουσία είναι και η τύρφη είναι μια πολύπλοκη φυσική πηγή χημικών ουσιών που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον τόσο για την δερματολογία όσο και για την κοσμετολογία.

Η τύρφη, έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στη φυσιοθεραπεία, τη ρευματολογία και την αθλητική ιατρική. Ενώ η πλήρης τύρφη χρησιμοποιείται κυρίως υπό αυτές τις συνθήκες, για ιατρική χρήση, τα εκχυλίσματα τύρφης και οι απομονωμένες χουμικές ουσίες (humic substances) που περιέχονται στη τύρφη, έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην δερματολογία και την κοσμετολογία.

Λόγω της ήπιας στυπτικότητας και της αντιφλεγμονώδους δραστηριότητας, οι ουσίες αυτές της τύρφης, είναι χρήσιμες στην τοπική θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ψωρίαση και η ήπια εστιακή υπεριδρωσία. Μια ανοιχτή δοκιμή με καθημερινή εφαρμογή τύρφης έδειξε όφελος σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια δερματίτιδα των χεριών και ψωρίαση.

Οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας τύρφης χρησιμοποιούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα στην Κεντρική Ευρώπη, όπου βρίσκονται τα παλαιότερα ιαματικά λουτρά που λειτουργούν σήμερα.

Η βιβλιογραφία δείχνει όλο και περισσότερο την αξία της λουτροθεραπείας στη θεραπεία των ρευματικών διαταραχών και του πόνου: αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, μυαλγία, οσφυαλγία, ισχιαλγία, μώλωπες, αιμάτωμα, διαστρέμματα, οστεοαρθρίτιδα, αρθρίτιδα, δυσκαμψία των αρθρώσεων, οίδημα, περιφερικές αγγειακές παθήσεις, φλεβίτιδα, αρτηριοσκλήρωση, δερματικές ασθένειες, ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, εγκαύματα, ουλές, ραγάδες, κυτταρίτιδα, γυναικολογικές διαταραχές και πολλές άλλες εφαρμογές.

Εκτός όμως από τη λουτροθεραπεία με τύρφη, σε κέντρα αισθητικής και spa, εφαρμόζονται μάσκες προσώπου, Body Wrap, Peat Bath, Peat Hand Treatment, Peat Foot Treat κλπ.

Μεταξύ των παραγόντων κατά της γήρανσης, οι φυτικές στερόλες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα γυναικεία καλλυντικά. Τα εκχυλίσματα στερόλης από τύρφη έχουν διατεθεί στο εμπόριο σε κρέμες προσώπου. Η απολεπιστική δραστηριότητα της τύρφης χρησιμοποιείται σε αφρόλουτρα μπάνιου. Επίσης, για την αντιφλεγμονώδης δράση, χρησιμοποιείται στις οδοντόκρεμες.

ΥΓ: @giorgos σου είπα μην μου δίνεις ιδέες....:lol:

Πηγές:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840924/

lithos.geology.upatras.gr

www.antemisaris.gr

repository.kallipos.gr/bitstream/11419/1374/1/02_chapter_4.pdf

openeclass.teimes.gr/modules/document

ndnr.com/dermatology/peat-therapy-the-newest-old-nature-cure-therapy-around/

whiskytastings.com/blog/2013/01/24/for-peats-sake-in-scotch-whisky-and-beyond/

  • Like 3
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Δεν είναι θεραπευτική, αλλά εναλλακτική χρήση...

It’s a disgrace’: Fuel merchants ‘rationing’ peat briquettes and forced to look to Europe for alternative supplies

https://amp.independent.ie/business/farming/rural-life/its-a-disgrace-fuel-merchants-rationing-peat-briquettes-and-forced-to-look-to-europe-for-alternative-supplies-40067830.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...