Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Recommended Posts

Posted

Το Fettercairn είναι ένα από τα παλαιότερα πιστοποιημένα αποστακτήρια στη Σκωτία. Ιδρύθηκε το 1824/1825 από τον Sir Alexander Ramsay, τον ιδιοκτήτη του κτήματος στο οποίο βρίσκεται το αποστακτήριο. Το αποστακτήριο ονομαζόταν αρχικά "Nethermill". Ο Sir Ramsay αποφάσισε να ιδρύσει το αποστακτήριο μετά τον νόμο περί τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης του 1823, ο οποίος μείωσε δραστικά το ποσό της φορολογίας που επιβαλλόταν στην παραγωγή whisky.

Εν συνεχεία, η διαχείριση του αποστακτηρίου πέρασε στα χέρια του κ. James Durie, ο οποίος αργότερα αποκτά και την κυριότητα του αποστακτηρίου. Η ευθύνη για τη λειτουργία του Fettercairn πέρασε από γενιά σε γενιά στην οικογένεια Durie, με τον γιο του Durie, David Durie, να αποκτά το αποστακτήριο μετά το θάνατο του πατέρα του.

Το 1887, μια πυρκαγιά μέσα στο αποστακτήριο, κατέστρεψε τη συντριπτική πλειοψηφία του εξοπλισμού. Το αποστακτήριο έπρεπε να κλείσει για τα επόμενα τρία έτη για μια πλήρη ανακαίνιση προκειμένου να επανέλθει στο επίπεδο λειτουργικής ικανότητας που απαιτείται για την παραγωγή. Αυτό, ουσιαστικά περιελάμβανε την ανακατασκευή ολόκληρης της εγκατάστασης.

Το 1890 το αποστακτήριο ανοίγει εκ νέου. Οι επόμενες δεκαετίες ήταν εξαιρετικά ήρεμες για το Fettercairn, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του αποστακτηρίου το 1926. Το Fettercairn παρέμεινε ανενεργό έως το 1939, όταν αποκτήθηκε από την Associated Scottish Distillers Ltd.

csm_view_from_the_steet_d36c7bda5fc1fc4f

Η παραγωγή συνεχίστηκε αμέσως υπό τη νέα ιδιοκτησία και το Fettercairn απολάμβανε τις επόμενες δεκαετίες μια κατάσταση συνεχιζόμενης παραγωγικότητας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, το αποστακτήριο γνώρισε έκρηξη στην παραγωγή και ο αριθμός των αποστακτήρων επεκτάθηκε από δύο σε τέσσερις, αυξάνοντας την παραγωγική του ικανότητα.

Η δεκαετία του 1970 αποδείχτηκε μια ταραχώδης δεκαετία για το Fettercairn, αλλάζοντας χέρια πολλές φορές, ως αποτέλεσμα διαφόρων εταιρικών συγχωνεύσεων. Το 1971 πωλείται στην The Tomintoul Glenlivet Distillery, η οποία το 1973 αγοράζεται από την Whyte and Mackay.

Ιστορική αναδρομή των ιδιοκτητών:

1.-Sir Alexander Ramsay 1825 - 1830

2.-The Gladstone Family 1830 - 1923

3.-Ross & Coulter 1923 - 1927

4.-James Mann 1927 – 1939

5.-Associated Scottish Distillers 1939 - 1954

6.-Tom Scott Sutherland 1954 - 1971

7.-The Tomintoul Glenlivet Distillery 1971 - 1973

8.-Emperador Distillers Inc 2014  -   (Parent company)

Whyte and Mackay Group 1973 -     (Current owner)

Η παραγωγή του αποστακτηρίου είναι περίπου 2,2 εκατομμύρια λίτρα αλκοόλης ετησίως. Ο χρόνος ζύμωσης είναι το ελάχιστο 48 ώρες. Το αποστακτήριο διαθέτει τέσσερις αποστακτήρες (Lampglass) και οκτώ ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης.

Στο Fettercairn χρησιμοποιούν επίσης μια ιδιαίτερη μέθοδο, προκειμένου να αυξήσουν την αναρροή (reflux) - Fettercairn reflux still (τρέχει δροσερό νερό κατά μήκος και εξωτερικά του λαιμού του άμβυκα, που αυξάνει την αναρροή, με αποτέλεσμα να παράγεται ένα ελαφρύτερο απόσταγμα)

Το Fettercairn έχει μια αρκετά ιδανική τοποθεσία, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε μία από τις υψηλότερες οροσειρές στη Σκωτία. Αυτό εξασφαλίζει ότι το αποστακτήριο έχει πρόσβαση όλο το χρόνο στο εξαιρετικά καλό νερό που συσσωρεύεται από τις βροχοπτώσεις και το χιόνι που λιώνει στα πηγάδια και τις λίμνες των βουνών, από τα οποία το Fettercairn αντλεί το νερό που χρησιμοποιείται στη διαδικασία απόσταξης.

Το Fettercairn διαθέτει δεκατέσσερις εντυπωσιακές αποθήκες dunnage, οι οποίες έχουν την ικανότητα να φιλοξενούν 32.000 βαρέλια malt whisky.

Το κέντρο επισκεπτών του Fettercairn άνοιξε το 1989 και προσφέρει την ευκαιρία περιήγησης στο αποστακτήριο.

Διεύθυνση αποστακτηρίου: Fettercairn Distillery, Distillery Road, Fettercairn, Aberdeenshire, AB30 1YB, United Kingdom, Website: www.fettercairndistillery.co.uk, Phone: +44 1561 340244

Πηγές:

1.-www.whisky.com

2.-scotchwhisky.com/whiskypedia

3.-www.fettercairndistillery.co.uk

Φωτογραφία:

www.whisky.com

Βίντεο:

www.youtube.com/watch?v=nmdcE9VuVoo

  • Like 1
  • 4 years later...
  • 7 months later...
  • 1 year later...
Posted

At the foothills of the Cairngorm Mountains, between Aberdeen and Dundee, lies the Howe o’ the Mearns, where farmlands bristle with barley against the backdrop of heather-flecked hills. This is where Fettercairn has stood for two centuries. As this Highland distillery marks its 200th year, it is just coming of age. Though known so far to a select few, Fettercairn is loved by those in the know for its immensely complex new-make spirit and elegant whiskies. The distillery’s story is one of tradition, innovation, and characters who haven’t shied away from asking, “What if?”

In celebration of this milestone, Fettercairn is releasing a new film in partnership with Whisky Magazine, featuring renowned Scottish chef Julie Lin, regular Whisky Magazine contributors Kristiane Sherry and Abbie Moulton, and Peter Gilchrist of Tenement Kitchen. Titled 200 Years Of Imagination, the film explores Fettercairn’s legacy, evolution, and some of the stories and people behind the past two centuries of single malt Scotch whisky, delving into the spirit’s history, craftsmanship, and innovations.

 

  • Like 2

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...