Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Independent Bottlers (Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές)

Recommended Posts

Μια σύντομη ανασκόπηση στην ιστορία των Ανεξάρτητων Εμφιαλωτών

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το σκωτσέζικο whisky, το ιρλανδικό whiskey, όπως και το αμερικάνικο bourbon εξασφάλισαν τη θέση τους στην ιστορία. Στα τέλη του 19ου/αρχές του 20ου αιώνα, τα φτηνά blends σε γυάλινες φιάλες αντικατέστησαν τα βαρέλια malt whisky στις pubs. Οι κυβερνήσεις χρειάζονταν χρήματα και οι άδειες για απόσταξη κατέστησαν σχεδόν ανέφικτες για τους αγρότες. Σιγά σιγά, η αγορά άρχισε να τροποποιείται και εκτός των επίσημων αποστακτηρίων, έκαναν την εμφάνισή τους έμποροι και επιχειρήσεις που είχαν ως σκοπό, απλά να εμπορευτούν το παραγόμενο προϊόν, ώστε να επωφεληθούν από αυτό.

Η εταιρεία Gordon & MacPhail ιδρύθηκε ως επιχείρηση με προϊόντα παντοπωλείου το 1895 στην καρδιά της περιοχής Speyside της Σκωτίας, αρχικά επιμελήθηκε και εμπορεύτηκε κάθε είδους τρόφιμα και ποτά από όλο τον κόσμο, όπως τσάι, καφέδες, κρασιά και whisky. Η εκτίμησή τους για την πλούσια γκάμα γεύσεων που συνάντησαν οδήγησαν τους ιδρυτές της επιχείρησης, James Gordon και John Alexander MacPhail, να αναζητήσουν και να συμπληρώσουν την ποικιλία αυτή των προϊόντων που διέθεταν με εξίσου ωραία προϊόντα και ποικίλων μορφών σκωτσέζικο whisky. Έτσι οι ιδρυτές της εταιρείας αποφάσισαν να αγοράσουν malt whisky σε βαρέλια και να το διαθέσουν στο εμπόριο, για λογαριασμό τους.

Σημαντικά αποστακτήρια της περιοχής του Speyside, όπως το Macallan και το Mortlach αναγνώρισαν το θετικό αποτέλεσμα της νέας αυτής προσπάθειας. Σημαντική ήταν η συμβολή σε αυτά τα πρώτα χρόνια της επιχείρησης του νεαρού John Urquhart, ο οποίος ως μαθητευόμενος κάτω από τους δύο ιδρυτές συνεργάτες, γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας πολύτιμος βοηθός του James Gordon για την επιλογή, αγορά και ωρίμανση whisky, από τα τοπικά αποστακτήρια.

Σειρές όπως οι Connoisseurs Choice, Generations, Cask Strength, Private Collection, Distillery Labels, Rare Vintage, The MacPhail's Collection, Speymalt from Macallan Distillery, Rare Old, Queen Elizabeth II Diamond Jubilee, MacPhail's και Dunkeld Atholl Brose, έχουν μείνει στην ιστορία.

Όμως την αγορά δεν γνώριζαν μόνο οι James Gordon και John Alexander MacPhail. Την πορεία τους ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, πολλοί ακόμη λιανοπωλητές. Αρκετοί βέβαια χάθηκαν μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και κρίσιμο αιώνα, με δύο παγκοσμίους πολέμους και πολλές άλλες αναταραχές.

Ο ανεξάρτητος εμφιαλωτής Cadenhead's ιδρύθηκε το 1842 στο Aberdeen, από τον George Duncan. Η επιχείρηση άκμασε υπό την κυριότητά του και μια δεκαετία αργότερα, ο ιδιοκτήτης κάλεσε τον γαμπρό του, William Cadenhead, να συμμετέχει κι αυτός στην εταιρεία. Ο Duncan πέθανε το 1858, αφήνοντας τον Cadenhead να αναλάβει την επιχείρηση. Σήμερα η επιχείρηση ανήκει στην J. & A. Mitchell and Co., ιδιοκτήτη του Springbank distillery στην περιοχή του Campbeltown και έχει προχωρήσει σε σημαντικές και επιτυχημένες εμφιαλώσεις.

Η Duncan Taylor ιδρύθηκε στη Γλασκώβη το 1938 ως μεσίτρια και εμπορική εταιρεία με βαρέλια, συγκεντρώνοντας με την πάροδο του χρόνου ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο σπάνιων whisky, που αποτέλεσαν τον πυρήνα μιας ανεξάρτητης επιχείρησης εμφιαλώσεως. Η σύγχρονη ιστορία της Duncan Taylor όμως, ξεκίνησε το 2001 όταν ο Euan Shand απέκτησε την επιχείρηση και τα αποθέματα whisky.

Η Douglas Laing & Co., ιδρύθηκε το 1948 από τον Fred Douglas Laing και μεταξύ των ετικετών που εμπορεύεται, συμπεριλαμβάνονται τα blended malt whisky, Big Peat, Rock Oyster, Timorous Beastie, Scallywag, Yula, The Epicurean και Gauldrons, αλλά και οι ευρέως γνωστές σειρές Double Barrel, Old Particular και Provenance.

Μόλις στη δεκαετία του '80 εισήλθε στην αγορά ένας ακόμη νέος και σημαντικός ανεξάρτητος εμφιαλωτής, η εταιρεία Signatory Vintage Ltd. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1988 από τον Andrew Symington, ο οποίος είχε προηγουμένως διαχειριστεί το διάσημο Prestonfield House Hotel στο Εδιμβούργο. Η πρώτη εμφιάλωση που έκανε, ήταν ένα Glenlivet που είχε ωριμάσει σε βαρέλι από sherry. Σήμερα, η Signatory είναι ένας ευέλικτος και καινοτόμος ανεξάρτητος εμφιαλωτής που εμφιαλώνει συνεχώς νεοσύστατα malt whisky.

Η Scotch Malt Whiskey Society (SMWS) ένας ιδιωτικός σύλλογος μελών, από τους παλαιότερους «σύγχρονους» ανεξάρτητους εμφιαλωτές της Σκωτίας και ένας σημαντικός θεσμός που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προώθηση και επέκταση του ενθουσιασμού για τo single malt whisky, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό, ιδρύθηκε το 1983 από μια ομάδα φίλων μεταξύ των οποίων οι Philip 'Pip' Hills, Russel Hunter, David Alison, W Gordon Smith και Ben Tindall, που ξεκίνησαν την πορεία τους αγοράζοντας ένα βαρέλι Glenfarlcas.

Το 1968 στη Ρώμη, ιδρύθηκε η Samaroli, από τον Silvano S Samaroli, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ανεξάρτητους εμφιαλωτές της εποχής του. Καθ 'όλη τη δεκαετία του '80, η Samaroli εμφιάλωσε δεκάδες μπουκάλια τα οποία θεωρούνται πλέον «θρύλοι».

Η Vintage Malt Whiskey Co ιδρύθηκε το 1992 από τον Brian Crook και προσφέρει εμφιαλώσεις από ένα ευρύ φάσμα αποστακτηρίων, με πιο γνωστή τη σειρά Cooper's Choice, αλλά και τα malt, Finlaggan, Islay Storm και The Ileach.

Η Hunter Laing & Co ιδρύθηκε το 2013, όταν οι αδελφοί Fred και Stewart της Douglas Laing & Co αποφάσισαν να χωρίσουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και να λειτουργήσουν τις δικές τους ανεξάρτητες επιχειρήσεις εμφιάλωσης. Eπικεφαλής της επιχείρησης είναι ο Stewart Laing και οι δύο γιοί του, Andrew και Scott. Γνωστές σειρές της επιχείρησης αποτελούν οι The Old Malt Cask, The Old and Rare “Platinum” και Hepburn’s Choice.

Oι Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές (IB) λοιπόν, αγοράζουν βαρέλια με whisky από κάποιο αποστακτήριο και εν συνεχεία εμφιαλώνουν τα αποστάγματα αυτά κάνοντας τρόπον τινά τους δικούς τους πειραματισμούς, π.χ. στα έτη παλαίωσης και τους αλκοολικούς βαθμούς που αυτοί επιθυμούν, ώστε να πετύχουν μια διαφορετική εμφιάλωση και γευστικό προφίλ, απ’ ότι οι εμφιαλώσεις του επίσημου αποστακτηρίου (OB). Επίσης, πολλοί ανεξάρτητοι εμφιαλωτές δίνουν μεγάλη έμφαση και προτιμούν εμφιαλώσεις  non chill filtration, για να τονώσουν το μάρκετινγκ.

 

Πηγές:

www.whisky.com/information/knowledge/production/independent-bottlers/the-history-of-the-independent-bottlers.html

www.gordonandmacphail.com/about-us/our-story/

www.whisky.com/information/knowledge/science/study-on-the-chill-filtration-of-scotch-single-malt-whiskies/differences-between-original-bottlings-and-independent-bottlings.html

www.scotchwhisky.com/whiskypedia

whiskyadvocate.com/buying-from-independent-whisky-bottlers/

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λίστα με τους Ανεξάρτητους Εμφιαλωτές

Στο topic αυτό έχει γίνει μια συζήτηση σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος ανεξάρτητος εμφιαλωτής. Επειδή όμως δεν υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένοι, έκανα μια αλφαβητική λίστα με τους ανεξάρτητους εμφιαλωτές. Για τυχόν παραλείψεις, λάθη, συμπληρώσεις κλπ, ενημερώστε για να γίνει η σχετική τροποποίηση της λίστας.

 

12 Barrels (Netherlands)                                       

1423 - World Class Spirits (Denmark)                

3006 Whisky (Netherlands)                                                  

 

A      

A Few Barrels Company (Switzerland)                                                                                             

A. Gillies & Co (Scotland)                       

Abbey Whisky (Scotland)                                                                                      

Abbeyhill Distilling Co. Ltd. (Scotland)                                                                                              

Aceo Limited (United Kingdom)                                                         

Acla da Fans (Switzerland)                                    

Acorn (Japan)                                             

Acredyke Whisky Ltd. (Scotland)                                                                       

Adelphi (Scotland)                                   

Adolf Weisenbach (Germany)                                            

Aflodal (Sweden)                                                     

Aged Spirits  (Scotland)                                                                                                                          

Alambic Classique (Germany)                                                             

Alba Import  (Germany)                                         

Alba Whisky Shop (Germany)                                                             

Alchemist (Scotland)                                                                                                                                               

Alexander Murray & Co (Scotland)                                                                   

Alexander Weine & Destillate (Switzerland)                                                 

Alte Tabakstube (Germany)                                                

Amazing Spirits - Markus Mattonet (Germany)                           

Anam na h-Alba (Germany)                                                                 

Anderson & Mortimer (United Kingdom)                                                                                      

Angelshare   (Scotland)                                          

Angus Dundee Distillers (United Kingdom)                                                   

Anne McKenzie's (Switzerland)                                                          

Antique Lions of Spirits (Italy                )                             

Anton Plekhov Whisky Merchant (Russian Federation)                                                           

Archives (Netherlands)                                          

Army & Navy Stores (United Kingdom)                                                                           

Arran Japan Limited  (Japan)                                                

Art of Whisky (Germany)                                                      

Asta Morris (Belgium)                                                             

Auld Rare Whisky Sweden AB (Sweden)                                        

Austrian Whisky Connoisseurs (Austria)                                                         

Averys (United Kingdom)                                                                                     

Awico (Switzerland)                

 

B      

barbara's wine-yards               (Germany)                                                                                                        

Baron of Strichen (Scotland)                                

Barrique (Germany)                                                

Bartels Rawlings International Ltd (United Kingdom)                                

Battlehill Scotch Whisky Co. (Scotland)                                            

Bayway World of Liquor (United States)                                                                                         

Beacon Spirits (Belgium)                                                                                                                        

Bennachie (United Kingdom)                                                                                              

Berry Bros & Rudd (United Kingdom)                                                                              

Best Dram (Germany)                                            

Best of Whisky (Netherlands)                                                             

Bestofwhisky.pl (Poland)                                      

Bestwhisky (Germany)                                          

BHP Smokewood Gold (Germany)                                                    

Big Market (Germany)                                                           

Blackadder (United Kingdom)                                             

Bladnoch Forum (Scotland)                                                                                                                  

Bloomsbury Spirit Co. (Scotland)                                        

Bluebird Selection (Switzerland)                                                                        

Bond #1 (Japan)                                        

Bonner Pfeifen- & Cigarrenhaus (Germany)                                                 

Boogieman Import (Netherlands)                                                                     

Borås Whiskyklubb (Norway)              

Bottles & More (Germany)                                                  

Box Destilleri (Sweden)                                                         

Brachadair (Belgium)                                               

Braunstein (Denmark)                                                            

Brdr. D's Vinhandel (Denmark)                                           

Bristol Brandy Company Ltd. (United Kingdom)                                                          

Bristol Spirits Ltd (United Kingdom)                                                                  

Brothers in Malt (Germany)                                                                                                 

Brühler Whiskyhaus (Germany)                                                                         

 

C                                                      

Cadenhead (Scotland)                                            

Cairngorm Whisky Centre (Scotland)                                               

Cambridge Wine Merchants (United Kingdom)           

Caora (Switzerland)                                                 

Captain Burn's (United Kingdom)                                      

Càrn Mòr (Scotland)                                

Casa Verde (Germany)                                          

Casillo Getraenke (Switzerland)                                         

Cask88 Trading Limited (Macau)                                         

CaskAid (Belgium)                    

Caskplan (Netherlands)                                         

Caskstrength.net (Scotland)                                

CasQueteers               (Netherlands)                                                 

Caves de Bécon (France)                                       

Ceder & Tjeder (Sweden)                                                                     

Celtic Connections                                                   

Celtic Whisky (Germany)                                       

Celtic Whisky Compagnie (France)                                    

Celtic Whisky Dreams Ansbach (Germany)                                                    

Chapter 7 (Switzerland)                                         

Chess Malt (Denmark)                                           

Chester Whisky & Liqueur Company (United Kingdom)                                           

Chorlton Whisky (United Kingdom)                                  

cigarrenversand.de (Germany)                                          

Clansman Malt Connection (Germany)                                                           

Classic Whisky & Lifestyle/Smoke and Whisky (Germany)                      

Claxton's (United Kingdom)                                 

Club Qing (Hong Kong)                                           

Coastalboy (Germany)                                           

Commitment to Malt (Netherlands)                

Cooper's Choice (Scotland)                                                  

Copper Monument (United Kingdom)                                                            

Craigton Packaging Ltd. (Scotland)                    

Creative Whisky Company (Scotland)                                                              

Crom (Germany)                                      

Cumbrae Supply Company (Scotland)             

 

D                      

D&M Wines and Liquors (United States)                                                                        

Dà Mhìle Distillery (United Kingdom)                                                               

Daily Dram (Belgium)                              

Dansk Maltwhisky Akademi (Denmark)                                                                                          

De Vere (Scotland)                                  

Deerstalker (United Kingdom)                                                            

derwhisky.de (Germany)                                                                      

Dewar Rattray (Scotland)                                                      

DH17 (Netherlands)                                                

Douglas Hamilton (Scotland)                                                

Douglas Laing (Scotland)                                                                        

Douglas McGibbon (Scotland)                                                             

Douglas McNiven (Scotland)                

Douglas Murdoch (Scotland)                               

Douglas Of Drumlanrig (United Kingdom)                                                      

Dram 242 (Belgium)                 

Dram Brothers Whisky Society (Luxembourg)                                                              

Dramfool (Scotland)

Dramtime (Netherlands)                                       

Dream Drams (United Kingdom)                        

Dun Eideann                (Scotland)                                         

Duncan Piper Ltd. (Scotland)                               

Duncan Taylor (Scotland)                                                      

Dutch Whisky Society (Netherlands)                                                

 

E

Edinburgh Whisky Ltd (Scotland)                                       

Edition Spirits (Scotland)                                        

Eilan Gillan (France)                                 

Eiling Lim (Malaysia)                

El Vino (United Kingdom)                                                                      

Elgin Bonding Co. Ltd. (Scotland)                                                        

Elixir Distillers (United Kingdom)                                                        

Enjoy Whisky (Germany)                      

ePower (Japan)                         

Erkens Whisky (Netherlands)                                                              

Eskilstuna Whiskykultur (Sweden)                                    

eSpirits Whisky (Germany)                                                   

 

F

F. Schollenberger (Germany)                              

Fadandel.dk (Denmark)                                                        

Faszination Stralsund (Germany)                                       

Feinkost Reifferscheid (Germany)                                                    

Finest Whisky (Germany)                                                                     

First Cask (United Kingdom)                                                                

Fisser Brouwerij (Belgium)                                                   

Five Lions (Germany)                                              

Flaviar (United States)                                                            

Flickenschild                (Germany)                                        

Fortnum & Mason (United Kingdom)                                              

Friends of Malt (Germany)                                                   

 

G

G. Wagner (Germany)                                                            

Gall & Gall (Netherlands)                                      

Genuss im Quadrat   (Germany)                                                                         

George Strachan Ltd. of Deeside (Scotland)                 

Getränke Breunig GmbH (Germany)                               

Getränke Stendel Dortmund                (Germany)                        

Getränke-Weiser (Germany)                              

Gillespie & Partners (Austria)                              

Gleann Mór (Scotland)                                          

Glen Fahrn (Germany) GmbH (Germany)                      

Glen Master                                               

Glen Stuart Whisky Co. (Scotland)                     

Glenhaven (Scotland)                             

Glenscoma (Germany)                                           

Glock Spirits (Germany)                                         

Golden Decanters (Scotland)                                              

Golden Duck Brand (Poland)                               

Golgo 13 (Japan)                                       

Gordon & Company (Scotland)                                           

Gordon & MacPhail (Scotland)                                                                            

Gordon Bonding (Scotland)                                  

Goren's Whisky Distillery LTD (Israel)                               

Gradls Whiskyfässla (Germany)                                                         

Groninger Vaatjes Club (Netherlands)             

 

H

H.P. de Vreng en Zonen (Netherlands)                           

H.R. Ingram Aberdeen (Scotland)                                                                      

Hallmark of St. James (United Kingdom)                                                        

Hammerschmiede Spirituosen (Germany)                    

Hard to Find (United Kingdom)                                           

Harris Whisky (United Kingdom)                                        

Hart Brothers (Scotland)                                                                                        

Hedges & Butler Ltd.                (Scotland)                                                                         

Heidelberg Highlands (Germany)                      

Heinz Eggert                (Germany)                                        

Helen Arthur (United Kingdom)                         

Helgoheiner (Germany)                                        

Hellmanns Naturextrakte (Germany)              

Hidden Spirits (Italy)

High Spirits' Collection (Italy)                               

Highlander Inn (Scotland)                     

Highlands Whisky Company (Scotland)                           

Hilgering Weinhaus (Germany)                          

Hill, Thomson & Co. Ltd. (Scotland)                                                                   

House of Whisky (Germany)                                               

Houston Bottling & Co-Pack (Scotland)                           

Hunter Hamilton (Scotland)                                                 

Hunter Laing                (Scotland)                                         

 

I

Ian Macleod (Scotland)                                         

Intertrade (Italy)                                       

Inverarity Vaults (Scotland)                  

Irish Castle Pub (Germany)                                                  

Irish Whiskeys (Germany)                                    

Islay Scotch & more (Germany)                                                          

 

J

J.G. Thomson & Co. Ltd. (Scotland)                                                                   

Jack Wiebers Whisky World (Germany)                                                          

James Devereaux Ltd. (United Kingdom)                       

James Eadie (United Kingdom)                                           

James MacArthur (Scotland)                               

James Mc Allister's Selection                (France)                             

Jas. Gordon & Co. (Scotland)                               

Jean Boyer (France)                

Jeffrey St. (Scotland)                                              

Jewish Whisky Company (United States)                       

Joe's Malt Shop (Germany)                                  

John Alexander's Collection  (France)                              

John Aylesbury (Germany)                                  

John Cor Whisky Society (Sweden)                   

John McCrae & Co. (Scotland)                             

John McEwan & Co Ltd. (Scotland)                    

John Milroy (United Kingdom)                            

John Murray & Co. (Scotland)                             

 

K        

K&L Wine Merchants (United States)                                                              

Kierzek-Berlin (Germany)                     

Kik-Bar (Italy)                                             

Kincardine Bottlers (Scotland)                             

King's Court Whisky Society (Netherlands)                    

Kingsbury (Japan)                                                     

Kintra Whisky (Netherlands)                               

Kirsch Import (Germany)                      

König & Schubert (Germany)                                              

Königsmann (Germany)                                                         

Krügers Whiskygalerie (Germany)                    

 

L

L. van der Heijden (Switzerland)                        

La Famiglia Nostra (Germany)                             

La Maison du Whisky (France)                            

La Réserve (Scotland)                                                             

LAB whisky & cocktail (China )             

Lady of the Glen (Scotland)                  

Laird of Glenmore (Germany)                             

Lands of (Scotland) (Scotland)                            

Langside Distillers (United Kingdom)                                

Laux Feinkost (Germany)                      

Le Gus't (France)                                      

Leander Wein + Spirits (Liechtenstein)                            

Les Domaines Qui Montent (France)                               

Liquid Art (Belgium)                                                 

Liquid Gold Enterprises (United Kingdom)                     

Liquid Sun (Germany)                             

Liquid Treasures (Germany)                                                

Loch Fyne Whiskies (Scotland)                                                            

Lockett Bros (Scotland)                                         

Longside Distillers (Scotland)                                                               

Lord of the Drams (Belgium)                

Luvians Bottle Shop (Scotland)                           

 

M

Mac Malt (Germany)                                              

Mac Y (Denmark)                                                      

MacAlabur (Denmark)                                            

Macaloney Distillers (Canada                )                             

Macfarlane Bruce & Co. (Scotland)                   

Macgregor's Whisky Cellar (Germany)                            

MacKenzie Brothers (Cyprus)                                                                             

Mackillop's Choice (United Kingdom)              

Magni Spirits AB (Sweden)                                   

Malcolm Pride Ltd. (United Kingdom)              

Malt Brothers (Germany)                     

Malt of the Earth (Scotland)                 

Malt Whisky Company (Germany)                    

Maltmountains (Germany)                  

Malts of (Scotland) (Germany)                           

Mandibolari (Italy)                                   

Mara Malt Rarities (Germany)                            

Master of Malt (United Kingdom)                     

Matthew Gloag & Son Ltd. (Scotland)                                              

maxi vins (Luxembourg)                        

Mc Rätzke (Germany)            

McDowall (Scotland)                               

McIntyre's Malt Whisky Coy (United Kingdom)                           

McNeill's Choice (Germany)                                                

McWhisky.com (Germany)                  

Meadowside Blending (Scotland)                      

Milroy's of Soho (United Kingdom)                   

Mitra Kisjes Meppel (Netherlands)                  

MMM Mark & Manny's Malts (Belgium)                        

Mo's Whisky Corner (Germany)                         

Moncreiffe & Co. (Scotland)                

Monnier Trading (Switzerland)                           

Montgomerie's (United Kingdom)                    

Moon-Import (Italy)                

Moray Golf Club (Scotland)                                                  

Morrison and MacKay (United Kingdom)                       

Morrison Fairlie Distillery Co.                (Scotland)                         

mortlach.de (Germany)                        

Mr.Whisky (Germany)                           

Muir Mackenzie & Co. (Scotland)                      

Munich Spirits (Germany)                     

Munro Watson & Co                (Scotland)                         

Murray McDavid (Scotland)                 

 

N     

Natural Color (France)                                            

Norse Cask Selection               (Denmark)                        

North Star Spirits (Scotland)                                 

Northern Distillers (Scotland)                              

Notierequired (Estonia)                                         

 

O

Oddbins (United Kingdom)                  

Offside Wedding (Germany)                                               

Old Bothwell (Scotland)                                         

Orcines (France)                       

 

P

Pacific Caledonian (Scotland)                               

Parkers Whisky (Scotland)                                    

Part des Anges (France)                        

Pat's Wine & Spirit Store (Netherlands)                          

Paul's Prime (Germany)                                                         

Peat Summer (Germany)                                      

Pfeifen Diehl (Germany)                                       

Phil & Simon Thompson (United Kingdom)                   

Pin'art (Belgium)                                                       

Pipe House (Germany)                                          

Planet of the Grapes                (United Kingdom)                          

Premier Bond (United Kingdom)                       

Premium Bottlers Inc. (Canada)                                         

Private Barrel Co. (South Africa)                                         

Private Cellar (Scotland)                        

Pure Spirit (France)                  

 

Q

Quality Spirits International Ltd. (United Kingdom)                    

QV.ID (Belgium)                        

 

R

R. Thorne & Sons Ltd. (Scotland)                        

R. W. Duthie & Co. (Scotland)                              

R.N. MacDonald & Co (United Kingdom)                        

Ramseyer's  (Switzerland)                                                    

Regensburger Whisky- & Weinclub (Germany)                           

Regis Whisky Mad (Scotland)                              

Rest & be Thankful Whisky Company               (Scotland)                         

Rhein-Main-Stammtisch (Germany)                

Riegger's Selection (Germany)                           

Riverstown   (Scotland)                          

Robert Graham (Scotland)                    

Robert Watson (Scotland)                                    

Rochdale & Co. Ltd (Scotland)                             

Rolf Kaspar GmbH (Germany)                             

Row & Company (Distillers) Ltd (Scotland)                     

Royal Mile Whiskies  (Scotland)                          

Rudolf Futterer (Germany)  

RYF Malts Ltd. (Scotland)                       

 

S

Samaroli (Italy)                                          

Sansibar (Germany)                

Schenken & Geniessen (Germany)                  

Schmachtendorf Hotel & Restaurant                (Germany)                        

Scotch Malt Sales (Japan)                      

Scotch Malt Whisky Society                  

Scotch Single Malt Circle (Germany)                 

Scotchconnection (Germany)                                             

Scotia Royale (Scotland)                        

Scotland Grindlay Ltd.  (Scotland)

Scotland's Glory (Germany)                 

Scotland-and-Malts  (Germany)                         

Scotspain (Denmark)                                                              

Scotswhisky.de (Germany)                  

Scott's Selection (Scotland)                  

Scottish Liqueur Centre (Scotland)                    

Secret Treasures (Scotland) 

Sente Whisky Society (Belgium)                         

Sestante (Italy)                          

Sgaile.ch (Switzerland)                                           

Sherwoods   (Netherlands)                                  

Shieldaig Collection (Germany)                          

Shinanoya (Japan)                                                    

Signatory Vintage (Scotland)                               

Signo d'Oro (Sweden)                                             

Silver Seal (Italy)                                                       

Simon Brown Traders (Germany)                      

Sin-Gold (Germany)                                                

Single & Single (United Kingdom)                      

Single Cask Collection (Austria)                           

Single Malt Academy of Dalecarlia (Sweden)                

Single Malt Stekene (Belgium)                           

Single Malts Direct (Scotland)                              

Sirius Whisky Purvey                (United States)                               

Skene (Scotland)                                                      

Skorupa rareliquids   (Germany)                         

Skovgaard Vine (Denmark)                  

Skye High Spirit (France)                                                        

Slijterij Bams                (Netherlands)                 

Société Dugas (France)                                          

Spahns Scotchwarehouse (Germany)                             

Speciality Drinks Ltd (United Kingdom)                           

Speymalt Whisky Distributors Ltd.                     

Spieler Wein & Getränke (Germany)               

spirit stock (Germany)                                                            

spiritscorner                (Germany)                                                        

SPIRITUOS (Germany)                                            

Spirituosen Superbillig (Germany)    

Squadron Malts (Scotland)                   

Square Barrel Whisky Ltd (Scotland)                 

St Andrews Whisky Company (Scotland)                        

St. Andrews Beverages Ltd.  (United Kingdom)                           

St. Andrews Distilling Co. (Scotland)                                                                 

Steinhauser (Germany)                         

Stillman's DE (Germany)                                                        

Stilnovisti (Scotland)                

Strathblair Whisky Co. Ltd. (Scotland)              

Streah Independent                (Scotland)                         

Stuart MacNair & Co. (Scotland)                         

stupidcask.de (Germany)                     

Suntory Whisky (Japan)                                                         

Svensk Whiskyförmedling (Sweden)                               

Svenska Eldvatten (Sweden)                               

Sylter Trading GmbH                (Germany)                        

Symposion International AB (Sweden)                           

Syndicate 58/6 (Scotland)                     

T. & A. McClelland Ltd. (Scotland)                      

 

T

Taste of Scotland.de (Germany)                        

Taste Still (Belgium)                 

Tasting Fellows (Germany)                   

Tasttoe (Belgium)                                     

That Boutique-y Whisky Company (Scotland)                              

The Antique Collection East Kilbride (Scotland)                           

The Association of Swedish Whisky Clubs (Sweden))               

The Auld Alliance (Singapore)             

The Barreliers (Germany)                                     

The Bonding Dram (Belgium)               

The Bottlers (Scotland)                         

The Classic Cask (United States)                         

The Classic Whisky Guild (United Kingdom)                  

The Clydesdale Original (United Kingdom)                    

The Daily Dram (Netherlands)             

The Dalriada Whisky Company (Scotland)                    

The Distillers Agency                (Scotland)                                         

The Distillers Society (Scotland)                                          

The Dram Good Whisky Co.  (Scotland)                                          

The Drambusters (Scotland)                                

The Duchess                (Netherlands)                 

The Finest Notes (Belgium)                                  

The Highlands & Islands (Scotland)                                   

The House of MacDuff (Scotland)                                     

The Israeli Whisky Society (Israel)                     

The Leaking Cask (Germany)                               

The Lost Distillery Company  (Scotland)                                          

The Malt Whisky Association                (United Kingdom)                          

The Malt Whisky Company (Scotland)                                             

The Mash Tun Tokyo                (Japan)                                               

The Merchant's Collection (Italy)                       

The Queen of the Moorlands               (United Kingdom)                          

The Scottish Independent Distillers Co. Ltd.   (Scotland)                                          

The Shining Dram (Germany)                              

The Single Barrel Collection (Germany)                           

The Single Cask Ltd. (United Kingdom)                            

The Spirit Safe Whisky Co. (Scotland)                               

The Stillman's (Switzerland)                 

The Vintage Malt Whisky Co Ltd. (Scotland)                                  

The Wee Dram (United Kingdom)                     

The Whisky Agency  (Germany)                         

The Whisky Barrel (Scotland)                                               

The Whisky Cask (Germany)                

The Whisky Cask Company (Switzerland)                       

The Whisky Castle (Scotland)                              

The Whisky Chamber (Germany)                      

The Whisky Connoisseur (Scotland)                 

The Whisky Exchange (United Kingdom)                        

The Whisky Experience Ltd (United Kingdom)                             

The Whisky Fair (Germany)                  

The Whisky Gallery (Bulgaria)                              

The Whisky Hoop (Japan)                     

The Whisky House Scotland (Cyprus)                               

The Whisky Lounge (United Kingdom)                            

The Whisky Mercenary (Belgium)                                                     

The Whisky Roundabout (Italy)                          

The Whisky Shop (Scotland)                

The Whisky Shop Dufftown (Scotland)                            

The Whisky Society (United Kingdom)                            

The Whisky Talker (Netherlands)                      

The Whisky Warehouse No.8  (Germany)                      

The Whiskyfind (Taiwan)                                       

The Whiskyman (Belgium)    

The Whiskymouse (United Kingdom)                              

The Wine Society (United Kingdom)

The Wright Wine Company (United Kingdom)             

Thisted Frø (Denmark)                                           

Thistle Collection (Scotland)                 

Thompson's (France)                                              

Thosop Import (Belgium)                      

Three Rivers Tokyo (Japan)                  

Timstasting (Belgium)                                             

Tjaerdalen (Sweden)                                              

Trader Joe's                 (United States)                

 

U

UD – bottler (Scotland)                          

Usquebaugh Society                (Netherlands)                 

 

V

Valinch & Mallet (United Kingdom)                  

van Wees (Netherlands)                       

Villa Konthor (Germany)                       

Vin & Spirit AB (Sweden)                       

Vinmonopolet ApS (Denmark)                           

Vive La Vie (Taiwan)                                                

vom Fass (Germany)                                               

 

W

Waddell Hepburn (Italy)                        

We Are Whisky (Belgium)                                                     

Weeesky (New Zealand)                       

Wein & Whisky Depot Schleswig (Germany)                

Weinroman  (Germany)                                                         

Weinturm (Austria)                                 

Wemyss Malts (Scotland)                     

Westwood Whisky (Germany)                           

whic – Whiskycircle (Germany)                          

Whisk(e)y and More                (Germany)                         

Whisk-e Ltd.                (Japan)                                               

Whiskey Thieves (United States)                       

Whiski (Scotland)                                      

Whisky & Cigars (Germany) 

Whisky & Dreams (Germany)                              

Whisky & Rhum, Le Caviste Spécialiste (France)                          

Whisky & Whiskey (Netherlands)                      

Whisky Antique (Italy)                                            

Whisky Club of Austria (Austria)                         

Whisky Club Royal (Germany)                             

Whisky Dungeon Münster (Germany)                            

Whisky Freund Pfalz (Germany)                        

Whisky Import BELUX (Belgium)                        

Whisky Import Nederland (Netherlands)                       

Whisky Mew               (Japan)                               

Whisky Relish (Germany)                      

Whisky Room (Germany)                      

Whisky Society Waterland (Netherlands)                      

Whisky Square (Germany)                   

Whisky Tales                (Germany)                        

Whisky Tempel (Germany)                  

Whisky Tower (Germany)                     

Whisky Universe (Switzerland)                           

Whisky Wizard (Germany)                    

Whisky-Baron (Germany)                     

Whisky-Depot Köln (Germany)                          

Whisky-Doris (Germany)                       

Whisky-Fässle (Germany)                     

Whisky-Weekend (Germany)                             

whisky.dk (Denmark)                             

Whiskybase.com (Netherlands)                         

WhiskyBlender (Scotland)                    

Whiskybox (Germany)                           

Whiskybroker.co.uk                 (Scotland)                          

Whiskybrunnen (Germany)                 

Whiskyclub Cask Six (Belgium)                            

Whiskyclub Lichtenstein (Germany)                 

whiskyclub.it (Italy)                                 

Whiskycorner (Belgium)                        

Whiskyflaskan.se (Sweden)                 

Whiskyforum.se (Sweden)                  

whiskyforyou.it (Italy)                            

Whiskyfreunde Essenheim (Germany)                           

Whiskyhort (Germany)                                          

Whiskyjace (Germany)                          

Whiskykanzler (Germany)                    

Whiskykeller (Germany)                                       

Whiskykoch (Germany)                                         

Whiskyladen Radebeul (Germany)                   

Whiskymania.de (Germany)                

Whiskymax (Germany)                          

Whiskymesse Ruesselsheim                 (Germany)                         

Whiskymessen.dk (Denmark)                             

WhiskyNerds (Netherlands)                

Whiskypack (Germany)                         

Whiskysite.nl (Netherlands)                

Whyte & Whyte Importers Ltd. (Scotland)                    

Wild Scotsman (United States)                           

Wilson & Morgan (Italy)                         

WM Spirits (Germany)                           

Wolsdorff Tobacco (Germany)                           

WoodWinters (United Kingdom)                       

World Single Malt (Germany)           

 

Πηγή:

1.-www.scotchwhisky.com/whiskypedia

2.-www.whiskybase.com/whiskies/bottlers

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω ξανα αναφερθεί στις δικές μου προτιμήσεις. Μην υποτιμάμε καινούργιους εμφιαλωτές.

Σίγουρα τα μεγαλύτερα, και βαριά ονόματα με παράδοση είναι στην παραπάνω λίστα όπως και σε κάθε λίστα παγκοσμίως.

Τα διαμαντάκια κρύβονται μόνο αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά και ψάχνεις. Οκ οι λίστες βγήκαν απο αγγλικές σελίδες, αναμενόμενο,

ούτε είναι παράξενο να απέχουν γερμανικοί ανεξάρτητοι που κάνουν παπάδες κυριολεκτικά. Δε νοείται π.χ. να υπάρχουν μέσα οι γερμανοί

Kirsh και Krüger και να απέχουν τα τιτανοτεράστια ονόματα The Whisky Agency και Malts of Scotland (μιλώ για ποιότητα αναλογικά με την ποσότητα).

Επίσης με μια πρόχειρη ματιά λείπει και ο ανεξάρτητος σκωτσέζος "Cooper's Choice". Προφανώς και πολλοί άλλοι. Αυτά φιλικά απο έναν άρρωστο ανεξαρτάκια.

Τι άρρωστο, βαποράκι!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου @gebdra.

Τροποποίησα και συμπλήρωσα την σχετική λίστα. Ήθελε πράγματι κάποιες μικρές αλλαγές.... οι 2 σελίδες σε word έγιναν 18! ;)

Όποιος δεν έχει ακόμη πρόβλημα με την όραση του, όπως εγώ (και επιθυμεί να αποκτήσει), ας ξαναρίξει μια ματιά....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εύχομαι κάποτε στο μέλλον, να έχω τη χαρά να προσθέσω σε αυτή τη λίστα  τις λέξεις: Hellenic Malt Whisky Society !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο DMTK για την ιδέα και την πραγματοποίηση της, όμως έχω μια σημαντική παρατήρηση. Η λίστα αυτή που έβαλες δεν είναι λίστα ανεξάρτητων και μόνο, είναι μια λίστα "τα πάντα όλα".....για δες την λίγο πάλι και θα καταλάβεις, έχει μέσα diageo, whyte&mackay, Wm Grant, suntory και πάει λέγοντας....

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minutes ago, Celtic said:

Μπράβο DMTK για την ιδέα και την πραγματοποίηση της, όμως έχω μια σημαντική παρατήρηση. Η λίστα αυτή που έβαλες δεν είναι λίστα ανεξάρτητων και μόνο, είναι μια λίστα "τα πάντα όλα".....για δες την λίγο πάλι και θα καταλάβεις, έχει μέσα diageo, whyte&mackay, Wm Grant, suntory και πάει λέγοντας....

Ω ναι...:blush1: . Έγιναν διαγραφές αλλά όχι όσες έπρεπε. Θέλει πάλι απ την αρχή να τα δω ένα ένα, με ησυχία.Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 15/2/2018 at 7:18 PM, Celtic said:

Η λίστα αυτή που έβαλες δεν είναι λίστα ανεξάρτητων και μόνο, είναι μια λίστα "τα πάντα όλα".....για δες την λίγο πάλι και θα καταλάβεις, έχει μέσα diageo, whyte&mackay, Wm Grant, suntory και πάει λέγοντας....

Η λίστα επικαιροποιήθηκε και πιστεύω ότι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν

Share this post


Link to post
Share on other sites

Independent bottler Gordon & MacPhail (G&M) has released two new single cask bottlings from its Private Collection series, a 33-year-old Inverleven and 44-year-old Glenrothes, in redesigned bottles and packaging

d20610989f93a9b259265fbce7a17a24.jpg

https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/21512/g-m-unveils-new-look-private-collection/

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/14/2018 at 2:02 PM, DMTK said:

Εύχομαι κάποτε στο μέλλον, να έχω τη χαρά να προσθέσω σε αυτή τη λίστα  τις λέξεις: Hellenic Malt Whisky Society !!!

@DMTK αυτό δεν θα μας κάνει ανεξάρτητο εμφιάλωτη και πάνω σε αυτό θα πρόσθετα ότι όνομα που έχεις στην λίστα είναι λάθος, το ότι έχουν πολλές αποκλειστικές εμφιάλωσεις δεν τους κάνει ανεξάρτητο εμφιάλωτη πχ τα Oddbins...

Επίσης φίλε τώρα που είσαι admin θα σε πρηξω😝😂 

Τα τελευταία 2 ποστ σου δεν νομίζω ότι ανοικουν εδώ αλλά στο νήμα καινούργιες εμφιάλωσεις...

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minutes ago, Uisge-Beatha said:

@DMTK αυτό δεν θα μας κάνει ανεξάρτητο εμφιάλωτη

σωστό

51 minutes ago, Uisge-Beatha said:

πάνω σε αυτό θα πρόσθετα ότι όνομα που έχεις στην λίστα είναι λάθος, το ότι έχουν πολλές αποκλειστικές εμφιάλωσεις δεν τους κάνει ανεξάρτητο εμφιάλωτη πχ τα Oddbins..

πες μου ποιά είναι λάθος να τα διαγράψω (αφού είχα γράψει απ την αρχή να τους ρίξετε μια ματιά)

56 minutes ago, Uisge-Beatha said:

Επίσης φίλε τώρα που είσαι admin θα σε πρηξω

δεν είμαι admin.... :sarcastic_blum:

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Uisge-Beatha said:

@DMTK αυτό δεν θα μας κάνει ανεξάρτητο εμφιάλωτη και πάνω σε αυτό θα πρόσθετα ότι όνομα που έχεις στην λίστα είναι λάθος, το ότι έχουν πολλές αποκλειστικές εμφιάλωσεις δεν τους κάνει ανεξάρτητο εμφιάλωτη πχ τα Oddbins...

Επίσης φίλε τώρα που είσαι admin θα σε πρηξω😝😂 

Τα τελευταία 2 ποστ σου δεν νομίζω ότι ανοικουν εδώ αλλά στο νήμα καινούργιες εμφιάλωσεις...

Δώσε ξύλο "στον moderator"... να μάθει να είναι ενεργός. :jump:  Λογικά θα πρέπει να έχει αλλαχθεί το όνομα, αλλιώς είναι σωστό. Hellenic Malt Whisky Society είμαστε. 

Σε ότι αφορά το θέμα ανεξάρτητος εμφιαλωτής, υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ κάνουμε αποκλειστικές εμφιαλώσεις (όπως στην Κύπρο και σε τόσα άλλα μέρη) και είμαστε ανεξάρτητοι εμφιαλωτές. Τεχνικά, λόγω απόστασης δεν συμφέρει να φέρεις βαρέλια στην Ελλάδα σε warehouse under bond και να τα εμφιαλώσεις. Απλά το κόστος θα είναι απαγορευτικό.  Κατά τα άλλα, μια χαρά έυκολο είναι να βρεις μια χώρα με καλό φορολογικό περοβάλλον, να ανοίξεις εταιρεία, να βρεις ή να νοικίασεις μια warehouse  κλπ κλπ.

Μετά.... θα χρειαστείς funding (τα κοινώς λεγόμενα λεφτουδάκια) και μετά.... αγοραστές.

Όλα αυτά προϋποθέτουν και λιγάκι market research (αν θέλεις να μείνεις στο business και να μην γίνει και η εταιρεία συλλεκτική) και φυσικά να ρωτήσεις πιο πριν και τους μικρούς ανεξάρτητους αν αυτό είναι η κυρια δουλειά τους ή το δευτερεύον επάγγελμα. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί σαν κύριο επάγγελμα να ζήσει στην Ελλάδα σαν μικρός ανεξάρτητος εμφιαλωτής whisky, be my guest και θα βοηθήσω όσο θέλει και τσάμπα με το business planning process (τσάμπα = χωρίς πληρωμή σε χρήματα / μην παρεξηγούμαστε / επειδή μας διαβάζουν πολλά παιδιά, κριτήρια επιλογής συνεργατών υπάρχουν / μεγάλωσα πια και επιλέγω τις επαγγελματικές μου παρέες).

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, mallios said:

Τεχνικά, λόγω απόστασης δεν συμφέρει να φέρεις βαρέλια στην Ελλάδα σε warehouse under bond και να τα εμφιαλώσεις. Απλά το κόστος θα είναι απαγορευτικό. 

@mallios δεν είναι το κόστος το απαγορευτικό αλλά ο νόμος που απαγορεύει πια την εξαγωγή Σκωτσεζικου ουίσκι σε "ενεργά δοχεία" οπότε τα βαρέλια είναι out of the question  

16 hours ago, DMTK said:

Δεν είμαι

Ε καιρός να γίνεις 😉😋😆

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Uisge-Beatha said:

@mallios δεν είναι το κόστος το απαγορευτικό αλλά ο νόμος που απαγορεύει πια την εξαγωγή Σκωτσεζικου ουίσκι σε "ενεργά δοχεία" οπότε τα βαρέλια είναι out of the question

Συμφωνώ και σε αυτό, αλλά μπορείς να πάρεις new spirit σε φορτηγό για υγρά και να το μεταφέρεις Ελλάδα, και να μπει σε βαρέλια εδώ. Σωστά? Και εκεί, το κόστος έιναι απαγορευτικό και φυσικά εμείς εδώ, δεν ξέρουμε και όλη την Αγγλική νομοθεσία και φυσικά, (ένας ακόμα παράγοντας) πως θα αλλάξει μετά το Brexit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/17/2018 at 1:07 PM, mallios said:

Συμφωνώ και σε αυτό, αλλά μπορείς να πάρεις new spirit σε φορτηγό για υγρά και να το μεταφέρεις Ελλάδα, και να μπει σε βαρέλια εδώ. Σωστά? Και εκεί, το κόστος έιναι απαγορευτικό και φυσικά εμείς εδώ, δεν ξέρουμε και όλη την Αγγλική νομοθεσία και φυσικά, (ένας ακόμα παράγοντας) πως θα αλλάξει μετά το Brexit.

Βέβαια σε όλη αυτή την ιστορία απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή scotch η Scottish κτλ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://recenteats.blogspot.com/p/the-complete-list-of-american-whiskey.html

Πολύ μεράκι ο τύπος, φοβερή δουλειά για πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα κυρίως για τα ανεξάρτητα αποστακτήρια της Αμερικής.

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, ioannis said:

http://recenteats.blogspot.com/p/the-complete-list-of-american-whiskey.html

Πολύ μεράκι ο τύπος, φοβερή δουλειά για πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα κυρίως για τα ανεξάρτητα αποστακτήρια της Αμερικής.

εύγε! ωραία ανακάλυψη

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/9/2019 at 11:33 AM, ioannis said:

http://recenteats.blogspot.com/p/the-complete-list-of-american-whiskey.html

Πολύ μεράκι ο τύπος, φοβερή δουλειά για πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα κυρίως για τα ανεξάρτητα αποστακτήρια της Αμερικής.

Συμφωνώ αναλυτική δουλειά απλά θα κολλούσε καλύτερα σε θέμα με τα αμερικανικά αποστακτηρια και όχι τους Ανεξάρτητους Εμφιάλωτες

On 1/9/2019 at 11:48 AM, DMTK said:

εύγε! ωραία ανακάλυψη

@DMTK θα σε μαλώσω με αυτό τον τρόπο διατηρείς την χαώδης και δαιδαλώδες κατάσταση του φόρουμ παρακαλώ όπως αυτότιμωρήθης καταλλήλως και όπως μεταφερεις το άτοπο ποστ κάπου εντοπια😋😜😂

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Uisge-Beatha said:

@DMTK θα σε μαλώσω με αυτό τον τρόπο διατηρείς την χαώδης και δαιδαλώδες κατάσταση του φόρουμ παρακαλώ όπως αυτότιμωρήθης καταλλήλως και όπως μεταφερεις το άτοπο ποστ κάπου εντοπια😋😜😂

Αχ UB, αν ψάξω από το 2006 θα βρώ χιλιάδες τέτοια παραδείγματα που δε κολλούν ακριβώς ή χρήζουν μεταφοράς σε άλλα topic. Απ την άλλη, αυτά έχει ένα ζωντανό, ενεργό forum. Θα γίνουν και λάθη, θα γίνουν και συζητήσεις off topic, θα ανοιχτούν και παραπανίσια νήματα, θα επαναληφθεί η μεταφορά κάποιων ειδήσεων και άλλα πολλά.  

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, DMTK said:

Απ την άλλη, αυτά έχει ένα ζωντανό, ενεργό forum. Θα γίνουν και λάθη, θα γίνουν και συζητήσεις off topic, θα ανοιχτούν και παραπανίσια νήματα, θα επαναληφθεί η μεταφορά κάποιων ειδήσεων και άλλα πολλά.  

😏😋Έλα παππού να σού δείξω τα κριθαροχωραφα σού 😛🤣

Πόσες άλλες 😛😝🤣 πρέπει να βάλω για να καταλάβεις το μεταμεσονύχτιο Βρετανικό μού 😂😋 χιούμορ;😘

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×