Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

PUNI DISTILLERY


Recommended Posts

Μετά από χρόνια περισυλλογής και σχεδιασμού, ο Albrecht Ebensperger έθεσε κυριολεκτικά τα θεμέλια για το πρώτο αποστακτήριο αποκλειστικής παραγωγής ιταλικού whisky το 2010.

Ο μεγάλος ενθουσιασμός και το πάθος για το whisky, ενθάρρυνε την οικογένεια Ebensperger να κατασκευάσει το αποστακτήριο PUNI. Μέσα στις Άλπεις, κοντά στην οροσειρά Ortler, βρίσκεται το κτίριο του αποστακτηρίου, λίγο έξω από τη μικρή πόλη Glurns στην κοιλάδα Vinschgau, στα βόρεια της Ιταλίας. Τα επονομαζόμενα και «Highlands της Ιταλίας», ήταν άλλωστε ένα ιδανικό μέρος για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού whisky.

Η καλλιέργεια σιτηρών έχει μακρά παράδοση στην κοιλάδα Vinschgau. Με το χαρακτηριστικό ξηρό κλίμα και τις χαμηλές βροχοπτώσεις, η σίκαλη ήταν πάντα η κυρίαρχη ποικιλία. Ακόμη και σε όλο τον Μεσαίωνα η κοιλάδα ήταν γνωστή ως σημαντική περιοχή καλλιέργειας σίκαλης. Το αποστακτήριο PUNI χρησιμοποιεί μόνο τοπικά καλλιεργημένη σίκαλη, η οποία προσθέτει χαρακτηριστική γεύση στο whisky.

Το αποστακτήριο πήρε το όνομά του από τον κοντινό ποταμό Puni, ο οποίος διέρχεται από την κοιλάδα του Vinschgau. Παρόμοια με τα αποστακτήρια της Σκωτίας, τα οποία πολύ συχνά έχουν γαελικά ονόματα, το PUNI είναι ένα αρχαίο raetic όνομα, βαθιά ριζωμένο στην τοπική ιστορία.

Το αποστακτήριο σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε πολύ προσεκτικά. Οι δύο Pot Stills κατασκευάστηκαν χειροποίητα στο Rothes στη Σκωτία πριν εγκατασταθούν υπό την επίβλεψη ειδικών από τη Σκωτία.

Ο σχεδιασμός του εξωτερικού κελύφους του αποστακτηρίου είναι εμπνευσμένος από τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των παραθύρων ενός αχυρώνα και αντικατοπτρίζει την αρμονική αλληλεπίδραση της παράδοσης και του νεωτερισμού.

PUNI-Header.jpg

Μετά την ολοκλήρωση της μονάδας απόσταξης και μετά από δύο χρόνια κατασκευής, την άνοιξη του 2012 ξεκίνησε η παραγωγή του πρώτου whisky.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012, το Wash Still θερμάνθηκε για πρώτη φορά. Ήταν μια συναρπαστική και ζωτικής σημασίας στιγμή, για όλη την ομάδα του PUNI.

Το φθινόπωρο του 2012 άνοιξε επίσημα και το κέντρο επισκεπτών του PUNI. Στο χώρο του κέντρου επισκεπτών, προσφέρονται όλο το χρόνο εκτενείς ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες καθώς και το ευρύ φάσμα των προϊόντων του αποστακτηρίου. Υπάρχει επίσης διαθέσιμη αποκλειστικά στο αποστακτήριο, μια ειδική εμφιάλωση.

Μετά από τρία χρόνια ωρίμανσης, το 2015 εμφιαλώθηκε το πρώτο Malt Whisky.

Από το μεσαίωνα, η κοιλάδα Vinschgau στα δυτικά του νότιου Tyrol, ήταν γνωστή ως σημαντική περιοχή καλλιέργειας σιτηρών. Με φόντο το υψηλότερο αβαείο της Ευρώπης, το Marienberg Abbey, μια πολύ παλιά τοπική ποικιλία σίκαλης, καλλιεργείται αποκλειστικά για αποστακτήριο PUNI. Το χαρμάνι του πρώτου whisky αποτελείται από ένα μίγμα malted rye, barley και wheat.

Οι δεξαμενές ζύμωσης είναι μεγάλα ανοικτά βαρέλια κατασκευασμένα από ξύλο τριανταφυλλιάς της Νότιας Tyrolean.

Όσον αφορά τη διαδικασία της απόσταξης, στο αποστακτήριο πιστεύουν ότι ο έλεγχος της θερμοκρασίας κατά την απόσταξη είναι ζωτικής σημασίας για τη γεύση του παραγόμενου αποστάγματος. Εξαιτίας αυτού δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο σύστημα θέρμανσης και αντί του ατμού, το υπερθερμανθέν νερό χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και των δύο αποστακτήρων. Αυτό επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο των θερμοκρασιών κατά την απόσταξη.

Το κλίμα της περιοχής, χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Αυτές οι σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία προάγουν μια επιταχυνόμενη ωρίμανση μέσα στις αποθήκες του αποστακτηρίου.

Το whisky που προορίζεται να ωριμάσει για μεγάλες χρονικές περιόδους ωριμάζει μέσα σε military bunkers από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και έχουν ανακαινιστεί για να χρησιμοποιηθούν ως αποθήκες). Έτσι τα βαρέλια φυλάσσονται σε σταθερές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Μέσα σε αυτά τα «καταφύγια», βρίσκονται τα πολύτιμα βαρέλια.

Το αποστακτήριο χρησιμοποιεί Bourbon cask από τις Η.Π.Α., Marsala casks από τη Σικελία, wine casks από το South Tyrol και άλλα βαρέλια από τη Σκωτία.

Όσο για την αρχιτεκτονική του αποστακτηρίου, ο κύβος PUNI (σχήμα του αποστακτηρίου) αντικατοπτρίζει την αρμονική αλληλεπίδραση της παράδοσης και της νεωτερικότητας. Το οίκημα είναι ταυτόχρονα μοντέρνο, κομψό και ευφυές. Μια συγχώνευση της κλασικής αρχιτεκτονικής και της σύγχρονης έμπνευσης. Το whisky παράγεται μέσα σε ένα οίκημα σε σχήμα κύβου. Το κέντρο επισκεπτών και το κατάστημα PUNI μέσα στον κύβο, είναι ανοιχτά για επισκέπτες όλο το χρόνο.

Κάποιες από τις εμφιαλώσεις: PUNI NOVA, PUNI ALBA, PUNI SOLE,   PUNI NERO Limited Edition 2017.

Διεύθυνση αποστακτηρίου: PUNI distilleria, 39020 Glorenza (BZ), Italia

 

Πηγές:

1.-www.whisky.com

2.-www.puni.com

Φώτο:

maltymates.com/en/whiskynews/puni-italian-malt-whisky-distillery

Βίντεο:

www.whisky.com

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
18 hours ago, DMTK said:

Ένα όμορφο αφιέρωμα του Alexey Nearonov στο PUNI Distillery

http://whiskytalk.ru/nearonov_english/italian-whisky-a-visit-to-puni-distillery/

 

Ο Alexey είναι πολύ καλός και καταρτισμένος αν και με ζορισε λίγο γ "διχασμένη" προσωπικότητα του ? μια που τον ξέρω με το άλλο τού όνομα ?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Uisge-Beatha said:

Ο Alexey είναι πολύ καλός και καταρτισμένος αν και με ζορισε λίγο γ "διχασμένη" προσωπικότητα του ? μια που τον ξέρω με το άλλο τού όνομα ?

Ενδιαφέρον ακούγεται.. ξέρασέ τα όλα...:p

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, DMTK said:

Ενδιαφέρον ακούγεται.. ξέρασέ τα όλα...:p

Μα καλά δεν τα διαβάζεις αυτά που ποστάρεις;?? Αφού το γραφεί στο τέλος το άρθρο ότι στα social media υπογράφει με άλλο όνομα και με αυτό τον έχω φίλο στο fb ??

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Uisge-Beatha said:

Μα καλά δεν τα διαβάζεις αυτά που ποστάρεις;?? Αφού το γραφεί στο τέλος το άρθρο ότι στα social media υπογράφει με άλλο όνομα και με αυτό τον έχω φίλο στο fb ??

εγώ γιατί βλέπω Alexey Nearonov και στην αρχή και στο τέλος;;; :crazy:

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, DMTK said:

εγώ γιατί βλέπω Alexey Nearonov και στην αρχή και στο τέλος;;; :crazy:

Γιατί εγώ έκανα ενδελεχή έρευνα ? (το διάβασα από την ιστοσελίδα του κάτω από το bio??)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...