Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Γευσιγνωσία και αισθήσεις

Recommended Posts

Εισαγωγή

Το θέμα είναι εισαγωγικό του ήδη υπάρχοντος: «ΠΩΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΕΝΑ SINGLE MALT WHISKY» και αφορά γενικότερα τη λειτουργία των αισθήσεων που συμμετέχουν σε μια γευσιγνωσία.

Όσοι απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας whisk(e)y, απλά και μόνο γιατί μας χαρίζει έντονες στιγμές, όλοι μας λίγο ή πολύ, έχουμε μπει κάποια στιγμή στη διαδικασία ερασιτεχνικής αξιολόγησης μιας εμφιάλωσης που μας ενθουσίασε. Κατά τη γνώμη μου, είναι μια αυθόρμητη ενέργεια, στην οποία σε ωθεί το ίδιο το απόσταγμα που δοκιμάζεις. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι οργανοληπτική ανάλυση ή δοκιμασία, μιας και συμμετέχουν όλα τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου. Δηλαδή:

η όραση, αναλύει την εμφάνιση, την απόχρωση, τη διαύγεια του αποστάγματος καθώς και τα δάκρυα που σχηματίζονται στα τοιχώματα του ποτηριού,

η όσφρηση, αξιολογεί το άρωμα (που γενικά ονομάζουμε «μύτη»), την αρωματική ένταση, την ποιότητα και την καθαρότητα του αρώματος,

η γεύση, αξιολογεί τις βασικές γεύσεις, την ποιότητα του αποστάγματος στο στόμα αλλά και τα αρώματα του στόματος,

η αφή, κρίνει την πληρότητα και την υφή του αποστάγματος στο στόμα, τη θερμοκρασία, το ιξώδες, τη στυφότητα που προκαλούν οι φαινολικές ενώσεις, την αίσθηση δροσιάς, ξηρότητας, οξύτητας, τον πικάντικο/καυτερό χαρακτήρα, όπως και το σώμα του αποστάγματος,

αλλά και η ακοή, αν συμπεριλάβουμε τον ήχο του φελλού, όταν αυτός αφαιρείται από το μπουκάλι ή τον ήχο που προκαλεί το απόσταγμα όταν πέφτει στο ποτήρι μας, ακόμη και το τσούγκρισμα των ποτηριών (αυτό που λέει ο @Celtic Slàinte ωρέ…)

Αισθήσεις

Η αίσθηση είναι το αποτέλεσμα ερμηνείας των ερεθισμάτων που φτάνουν στον εγκέφαλο. Η ερμηνεία τα καθιστά συνειδητά. Με αυτόν τον τρόπο η μικρού μήκους κύματος φωτεινή ακτινοβολία που πέφτει στον οφθαλμό γίνεται αντιληπτή ως κυανό χρώμα, ενώ η ζάχαρη στη γλώσσα γίνεται αντιληπτή ως γλυκιά γεύση. Επειδή ο τρόπος δημιουργίας και μεταφοράς της νευρικής ώσης είναι ο ίδιος, ανεξάρτητα από το είδος του ερεθίσματος, οι διαφορετικές αισθήσεις είναι αποτέλεσμα διαφορετικού τρόπου ανάλυσης και ερμηνείας αυτών των νευρικών ώσεων που σχετίζεται με την περιοχή του φλοιού όπου καταλήγουν οι νευρικές ώσεις.

Οι αισθήσεις διακρίνονται σε σωματικές (Πόνος, Αφή/Πίεση, Θερμοκρασία) και ειδικές (Όραση, Όσφρηση, Γεύση, Αφή, Ακοή). Αξίζει κυρίως να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω, με τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης, γιατί νομίζω ότι είναι οι πιο σημαντικές.

 

Όσφρηση

Αφορμή για να το ψάξω λίγο παραπάνω ήταν (εκτός από τον κάλο στον εγκέφαλο, που λέει κι ο φίλος @mallios…), μια εκδήλωση που συμμετείχα. Σε αυτήν ο ομιλητής, μας προέτρεψε να κάνουμε ένα πείραμα. Να μυρίσουμε το απόσταγμα κλείνοντας εναλλάξ το ένα ρουθούνι της μύτης. Εν συνεχεία εξήγησε ότι κάθε ρουθούνι θα μας οδηγήσει σε διαφορετικά αρώματα και κατ’ επέκταση σε διαφορετικά συμπεράσματα, καθόσον κάθε ρουθούνι δίνει ερεθίσματα σε διαφορετικό σημείο του εγκεφάλου.

Ας το πάρουμε όμως απ’ την αρχή, πριν φθάσω εκεί. H όσφρηση λοιπόν, είναι από τις πιο αρχέγονες αισθήσεις, αλλά αποκρυπτογραφήθηκε με μεγάλη βραδύτητα από τις σύγχρονες επιστήμες.

Το αισθητήριο της όσφρησης είναι ο οσφρητικός βλεννογόνος, που καλύπτει εσωτερικά το πάνω τμήμα της ρινικής κοιλότητας. Αποτελείται από επιθηλιακά κύτταρα και υποδεκτικά τριχοφόρα κύτταρα, οι βλεφαρίδες των οποίων προεκβάλλουν στη ρινική κοιλότητα. Οι χημικές ουσίες που εισέρχονται στη ρινική κοιλότητα σε αέρια μορφή διαλύονται στα υγρά που περιβάλλουν τις βλεφαρίδες και έρχονται σε επαφή με αυτές (δηλαδή ο εισπνεόμενος αέρας θερμαίνεται και υγραίνεται), με αποτέλεσμα τη δημιουργία νευρικής ώσης. Οι νευρικές ώσεις μεταφέρονται, μέσω του οσφρητικού νεύρου, στο κέντρο της όσφρησης στη βάση του κροταφικού λοβού.

Υπάρχουν ομάδες υποδοχέων που αναγνωρίζουν μία ή περισσότερες ουσίες και μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε, με διαφορετική ευαισθησία, μεγάλη ποικιλία οσμηρών ουσιών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ύστερα από την επίδραση της συγκεκριμένης ουσίας, για ορισμένο χρόνο, η αίσθηση της όσφρησης μειώνεται η χάνεται, αυτό λέγεται εξοικείωση υποδοχέα (συμπέρασμα: μην αφήνετε τη μυτόγκα κολλημένη στο ποτήρι). Οι υποδοχείς της όσφρησης διατηρούν όμως την ικανότητά τους να ανιχνεύουν άλλες οσμηρές ουσίες. Πρόκειται για την άμεση γραμμή όσφρησης.

img10_16.jpg

Μέσα στην μύτη έχουμε 3 ρινικές κόγχες σε κάθε πλευρά (άνω, μέση, κάτω). Για αυτήν που συχνά αναφερόμαστε είναι την κάτω ρινική κόγχη. Ο ρόλος της είναι να θερμαίνει και να υγραίνει τον εισπνεόμενο αέρα. Φουσκώνει και ξεφουσκώνει πολλές φορές μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Βρίσκεται στα πλαϊνά τοιχώματα της μύτης απέναντι από το διάφραγμα με αποτέλεσμα όταν μεγαλώνει να στενεύει η οδός του αέρα και να υπάρχει δυσκολία της αναπνοής. Η πιο συχνή περίπτωση όπου γίνεται αυτό είναι το κοινό κρυολόγημα. Υπάρχουν όμως καταστάσεις όπου οι κόγχες είναι μόνιμα φουσκωμένες και τότε αν δεν υποχωρούν με φαρμακευτική αγωγή πιθανόν να χρειάζονται καυτηρίαση.

Το διάφραγμα είναι ο σκελετός στο εσωτερικό της μύτης που χωρίζει τις 2 ρινικές κοιλότητες και αποτελείται από χόνδρο και οστό. Θεωρητικά αυτός ο σκελετός πρέπει να είναι ευθύς αλλά πολλές φορές παίρνει διάφορες μορφές τέτοιες που προκαλούν στένωση της μιας ή και των 2 ρινικών κοιλοτήτων με αποτέλεσμα την δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη.

Επίσης, υπάρχουν 4 ζεύγη παραρρίνιων κόλπων στον άνθρωπο (ιγμόρεια, μετωπιαίοι, ηθμοειδής κυψέλες, σφηνοειδής). Ουσιαστικά πρόκειται για άδειες κοιλότητες μέσα στο πρόσωπο που παράγουν βλέννη. Όταν η βλέννη αυτή δεν απομακρύνεται και λιμνάζει τότε έχουμε έναρξη της οξείας ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδα). Τα αίτια που προκαλούν αυτή την στασιμότητα είναι κυρίως οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (κρυολόγημα), οι πολύποδες της μύτης, η αλλεργική ρινίτιδα, οι διαταραχές κρύου ζεστού, το τσιγάρο, η δυσκινησία των κροσσων  και η υπερτροφία των ρινικών κογχών.

rinikes_kogxes.jpg

Οσφρητική μνήμη

Μια μελέτη, που έκανε διεθνής ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν στη Γερμανία κα Κατερίνα Χαρβάτη, έδειξε ότι η «παραμελημένη» μέχρι σήμερα αίσθηση της όσφρησης ήταν άκρως σημαντική για την ανθρώπινη εξέλιξη αφού σε μεγάλο βαθμό μας έκανε… ανθρώπους. «Η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται με τη μνήμη περισσότερο από κάθε άλλη αίσθηση. Αυτό εξηγεί για ποιον λόγο οι οσμές προκαλούν άμεσα έντονα συναισθήματα σε ό,τι αφορά παλαιά γεγονότα αλλά και έντονα συναισθήματα σχετικά με ανθρώπους» σημειώνει η κα Χαρβάτη.

Ποια άλλη από τις πέντε μας αισθήσεις μπορεί να συνδεθεί τόσο έντονα με τα συναισθήματα μας, όσο η όσφρηση; Μια «δυνατή» εικόνα μπορεί να μείνει χαραγμένη στην μνήμη μας για χρόνια, όμως είναι αποδεδειγμένο πως καιρό με τον καιρό η ανάμνηση της ξεθωριάζει. Το ίδιο συμβαίνει και με έναν ήχο ή κάποιο άγγιγμα. Γεύσεις και μυρωδιές, από την άλλη, μένουν ανεξίτηλες στον ανθρώπινο εγκέφαλο, άρρηκτα συνδεδεμένες με αναμνήσεις που δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ.

Στον οργανισμό μας όμως η γεύση δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη. Μπορεί να αποτελεί έναν από τους δύο «αισθητήρες» ουσιών του ανθρώπου, ωστόσο δεν είναι αρκετά δυνατή για να «ξυπνήσει» όσα με ευκολία επαναφέρει στην μνήμη η όσφρηση. Είναι πλέον δεδομένο, μετά από πολλές έρευνες αλλά και προσωπικές εμπειρίες, πως τα αρώματα είναι ικανά να μας ταξιδέψουν βαθιά πίσω στον χρόνο, αποκαλύπτοντας «κρυστάλλινα» τις θαμμένες μας εμπειρίες.

Οι αναμνήσεις που συνδέονται με μυρωδιές, συνηθίζουν να είναι καθαρές αλλά και συναισθηματικές. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που οι εμπειρίες αποθηκεύονται στον εγκέφαλο.  Για παράδειγμα η μυρωδιά της παιδικής κρέμας ή της πούδρας, μπορεί να μας μεταφέρει συναισθηματικά στην παιδική μας ηλικία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο περιοδικό Neuron, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος κυττάρων, τα κύτταρα Μπλέιν, που είχαν ανακαλυφθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα αλλά δεν είχε μελετηθεί ο ρόλος τους, διέθεταν ιδιαίτερες ικανότητες χάρη στην οποίες μπορούν να αναγνωρίσουν με ευκολία τις διαφορετικές οσμές, μπορούν να συγκρατήσουν πληροφορίες σχετικά με κάποια μυρωδιά, να την απομνημονεύσουν, δηλαδή, και στη συνέχεια να μεγιστοποιήσουν την αντίδραση του εγκεφάλου μας στα οσφρητικά ερεθίσματα. H διαδικασία με την οποία αυτά τα κύτταρα αποθηκεύουν τις μνήμες προφανώς αναπαράγεται και σε άλλα τμήματα του εγκεφάλου που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην επεξεργασία των διαφορετικών αναμνήσεων.

Πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζαμε σχετικά με την όσφρηση και τη μύτη

1.-Μπορεί να μην είμαστε σκύλοι στην όσφρηση, όμως η ανθρώπινη μύτη δεν τα πάει και άσχημα, αφού μπορεί να μυρίσει τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις αμερικανών επιστημόνων. Τα ζώα είναι τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές καλύτερα στην όσφρηση από τους ανθρώπους, επειδή αφιερώνουν σε αυτήν μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου τους.

2.-Μια μελέτη του Brown University, το 2004, διαπίστωσε ότι η αίσθηση της όσφρησης, ουσιαστικά, «σβήνει» ενώ κοιμόμαστε. Η μελέτη προσπάθησε να ξυπνήσει τους ανθρώπους από τον ύπνο χρησιμοποιώντας ορισμένες οσμές, συμπεριλαμβανομένου του καπνού από μια φωτιά. Δυστυχώς, τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι θα χρειαστούν κι άλλες αισθήσεις για να μπορέσετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

3.-Η όσφρηση κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική. Όπως διαφορετική είναι και η οσφρητική μνήμη κάθε ανθρώπου, αυτή έχει να κάνει με τα προσωπικά του βιώματα, τις εμπειρίες του και γενικότερα τον τρόπο που έχει ζήσει.

4.-Η μύτη δεν είναι μόνο όργανο της όσφρησης. Η μύτη ή ρινική κοιλότητα διαμορφώνει τη χαρακτηριστική χροιά του ήχου της φωνής.

5.-Η μύτη, επίσης, βοηθά και στη λειτουργία της αναπνοής. Ο αέρας που εισπνέουμε καθαρίζεται και θερμαίνεται περνώντας μέσα από τη μύτη.

6.-Με τη μύτη επίσης, μπορούμε ανιχνεύσουμε πράγματα που δε βλέπουμε, δεν αγγίζουμε και δεν ακούμε. Μπορεί να μας προειδοποιήσει για κάτι που καίγεται, προτού δούμε τη φωτιά ή τον καπνό (εάν δεν κοιμόμαστε βέβαια).

7.-Η όσφρηση επιδεινώνεται μόνο με αργό ρυθμό λόγω της αύξησης της ηλικίας σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν, δεν παίρνουν φάρμακα ή δεν έχουν ιστορικό ασθενειών της μύτης όπως για παράδειγμα ιγμορίτιδα.

8.-Η όσφρηση είναι καλύτερη σε υγιείς γυναίκες από ότι σε υγιείς άνδρες. Όμως η επίδραση του φύλου εξαφανίζεται σε άτομα που καπνίζουν, που λαμβάνουν φάρμακα ή που έχουν ιστορικό παθήσεων που επηρεάζουν τη μύτη.

9.-Τι σχέση μπορεί να έχει η όσφρηση με την άνοια και το εγκεφαλικό; Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η όσφρηση μπορεί να δώσει πληροφορίες για την υγεία τις οποίες είναι δύσκολο να συνδέσει κανείς μεταξύ τους. Μερικές από αυτές είναι οι παραπάνω: οι ημικρανίες, ακόμη και ο πρόωρος θάνατος.

10.-Η αύξηση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών, είναι φυσιολογικό φαινόμενο, κατά την διάρκεια του χειμώνα όταν κάνει πολύ κρύο, διότι αυξάνοντας το μέγεθός τους καταφέρνουν να θερμαίνουν τον κρύο αέρα που αναπνέουμε.

11.-Είναι επίσης, φυσιολογικό φαινόμενο να διογκώνονται οι κάτω ρινικές κόγχες κατά την σεξουαλική επαφή και τον οργασμό (πληροφορία αφιερωμένη στον sir).

12.-Τελειώνω με αυτό που άρχισα. Στους περισσότερους ανθρώπους υπάρχει μια κυκλική εναλλαγή της λειτουργίας της μύτης. Δηλαδή λειτουργεί εναλλάξ το κάθε ρουθούνι. Κάθε 6-8 ώρες όπου εναλλάσεται η αυξομείωση του μεγέθους της δεξιάς με την αριστερή, δηλ. αυξάνει το μέγεθος της μιας και μειώνεται της άλλης (ρινικές κόγχες). Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ρινικός κύκλος και έτσι είναι φυσιολογικό να εναλλάσσεται και η αναπνοή μας από το ένα ρουθούνι στο άλλο.

Γεύση

Τα ειδικά όργανα της γεύσης είναι οι γευστικοί κάλυκες. Βρίσκονται κυρίως στις αναδιπλώσεις του βλεννογόνου της γλώσσας (γευστικές θηλές) και, σε μικρότερους αριθμούς, στον ουρανίσκο και στο φάρυγγα. Οι γευστικοί κάλυκες αποτελούνται από στηρικτικά και ειδικά υποδεκτικά τριχοφόρα κύτταρα (50-150 ανά κάλυκα)

Οι χημικές ουσίες, για να ανιχνευτούν, πρέπει να διαλυθούν πρώτα στο σάλιο. Αυτό αιτιολογεί την αδυναμία μας να αντιληφθούμε τη γεύση ξηράς τροφής, όταν στη γλώσσα δεν υπάρχει σάλιο. Η επαφή των διαλυμένων χημικών ενώσεων με τις βλεφαρίδες των υποδεκτικών κυττάρων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νευρικής ώσης, η οποία, μέσω της γευστικής οδού, μεταφέρεται αρχικά στο θάλαμο και καταλήγει στο κέντρο της γεύσης (βρεγματικός λοβός).

Πιστεύεται ότι υπάρχουν τέσσερις, τουλάχιστον, ομάδες υποδοχέων που είναι υπεύθυνες για την ανίχνευση των τεσσάρων βασικών γεύσεων: του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Κύτταρα της καθεμίας από τις ομάδες των υποδοχέων βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση σε συγκεκριμένες περιοχές της γλώσσας. Όπως και στην όσφρηση, η πολυπλοκότητα των γευστικών αισθημάτων είναι το αποτέλεσμα διέγερσης μιας ή περισσότερων ομάδων γευστικών υποδοχέων.

Οι υποδοχείς της γεύσης εξοικειώνονται ταχύτατα με τις χημικές ενώσεις που ανιχνεύουν. Η «απώλεια της γεύσης» μπορεί να αποφευχθεί αν η τροφή μετακινείται σε όλη την επιφάνεια της γλώσσας, έτσι ώστε να διεγείρει διαφορετικούς κάθε φορά υποδοχείς.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει κατά τη γέννησή του περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες, ο αριθμός των οποίων μειώνεται αισθητά μετά την ηλικία των 50 ετών. Παρόμοια μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των υποδοχέων της όσφρησης, οι οποίοι επιπλέον γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι στις οσμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ηλικιωμένα άτομα να βρίσκουν τα φαγητά άγευστα και άοσμα.

Η γεύση είναι μια απλή αίσθηση. Μπορούμε να γευτούμε μόνο τέσσερις γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό. Η ξινή γεύση, εξαρτάται από τα οξέα, η γλυκιά γεύση οφείλεται στα σάκχαρα, η πικρή γεύση εξαρτάται από οργανικές αλλά και ανόργανες ουσίες και η αλμυρή γεύση οφείλεται στο χλωριούχο νάτριο. Επίσης το αλμυρό γίνεται αντιληπτό με το πλάγιο μέρος της γλώσσας, και το γλυκό με την άκρη (εμπρόσθιο άκρο) της γλώσσας. Το ξινό γίνεται αντιληπτό με τα εμπρόσθια άκρα της γλώσσας και τα ούλα, και το πικρό με το πίσω μέρος της πάνω επιφάνειας της γλώσσας. Βέβαια, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αυτές οι ζώνες, ίσως να μην ισχύουν και τόσο τυπικά.

tongue_map.jpg

 

Τελευταία, γίνεται λόγος και για μια πέμπτη γεύση, το ουμάμι. Ο όρος, ο οποίος σημαίνει «υπέροχη γεύση» στα γιαπωνέζικα, πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1908, από τον καθηγητή, Δρ. Κικουνάε Ικέντα, ο οποίος ανακάλυψε ότι οι οι γλουταμάτες (αμινοξέα) που βρίσκουμε στο κόμπου (αποξηραμένα φύκια κέλπες) αφήνουν μία νόστιμη γεύση. Το ουμάμι είναι κάτι απροσδιόριστο να περιγράψεις, καθώς πρόκειται για μια λεπτή αίσθηση νοστιμιάς που τείνει να ενισχύει τις υπόλοιπες γεύσεις σε ένα πιάτο.

Έμμεση γραμμή όσφρησης

Οι οσμές είναι πτητικά μόρια που απελευθερώνονται στον ατμοσφαιρικό αέρα. Ο εγκέφαλος προσλαμβάνει τις οσμές, όταν τις εισπνέουμε από τα ρουθούνια ή από το ρινοφάρυγγα, όπως όταν τρώμε ή πίνουμε.

Με λίγα λόγια άρωμα (όσφρηση) και γεύση, είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Όταν έχουμε στο στόμα μια γουλιά ενός αποστάγματος, την ζεσταίνουμε και ταυτόχρονα την οξυγονώνουμε μέσω του αέρα που εισπνέουμε από το στόμα, έτσι τα αρώματα απελευθερώνονται, περνούν μέσω του λάρυγγα στον οσφρητικό βολβό και γίνονται αντιληπτά. Εκτός λοιπόν, από τη ρινική ή άμεση όσφρηση, υπάρχει και η έμμεση γραμμή όσφρησης. Είναι αυτό που λέμε αρώματα στόματος.

Αφή στόματος

Βεβαίως στη γεύση, συμμετέχει κι η αίσθηση της αφής. Με το στόμα και πιο συγκεκριμένα την αφή του στόματος, μπορούμε να αξιολογήσουμε την πληρότητα και την υφή ενός αποστάγματος. Οι πληροφορίες που μπορούμε να συλλέξουμε αφορούν τη θερμοκρασία, το ποσοστό της αλκοόλης, τον πικάντικο/καυτερό χαρακτήρα, τη στυφότητα, τη ξηρότητα, την οξύτητα και φυσικά το ιξώδες (το φυσικό μέγεθος που χαρακτηρίζει την εσωτερική τριβή ενός ρευστού και μας δείχνει την αντίσταση που παρουσιάζει το ρευστό κατά τη ροή του) ή αλλιώς το σώμα του αποστάγματος, που αξιολογούμε.

 

Πηγές:

1.-www.thewhiskymag.gr/column/knowhow/noses Part1

2.-Βιολογία, A' Τάξης Ενιαίου Λυκείου

3.-Τσακίρης Αρ., Η απόλαυση της γεύσης, εκδόσεις Ψύχαλου, Αθήνα 2013 (σελ.19-24)

4.-www.protothema.gr, Χριστίνα Χαραλαμπίδου, 04/11/2017 «Έξι τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας, όταν κοιμόμαστε!».

5.-www.kathimerini.gr, alex stone/the new york times, 25.10.2014, «Οι εκπληκτικές δυνατότητες της όσφρησης».

6.-www.tovima.gr, Τσώλη Θεοδώρα, 13/12/2011, «Η όσφρηση μάς έκανε... ανθρώπους».

7.-www.protothema.gr, 21/03/2014, «Η ανθρώπινη όσφρηση πιάνει ένα τρισεκατομμύριο μυρωδιές!».

8.-www.iefimerida.gr, 13/07/2015, «Ο άγνωστος κόσμος των αρωμάτων: Γιατί οι μυρωδιές ξυπνούν τις πιο βαθιές μας αναμνήσεις».

9.-www.kathimerini.gr, 21.03.2006, «Δίκτυο κυττάρων αποθηκεύει τη μνήμη οσμών».

10.-www.medlook.net/Γήρανση

11.-www.dimokratianews.gr, 02.11.2014, «Η όσφρηση χτυπά πρώτη τον κώδωνα του κινδύνου».

12.-Γκελης Ν. Δημ., «Η Αίσθηση της όσφρησης», gkelikosagiorgitiko.gr.

13.-www.kounounis.com

14.-kolliasrhinoplasty.gr/rinikes-kogxes-ypertrofia

15.-Κωνσταντίνου Γιάννος, «Ανακαλύπτω το κρασί», εκδ. Μεταίχμιο, σελ.24-25.

16.-panosplatritis.com

17.- www.bitterbooze.com, Ουμάμι, ως η «πέμπτη γεύση».

 

 • Like 6
 • Thanks 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαίρετη δουλειά από τον μετρ του είδους. Bravo @DMTK παιδί μου, ιδιαίτερα για το ουμάμι δεν είχα ιδέα και πλέον σε κάθε event που πηγαίνω θα ρωτάω τον κόσμο πως βρήκαν το ουμάμι τους! :tongue:  (τον @sir mihas δεν τον ρωτάω, φοβάμαι). 

Νομίζω πως πλέον είναι εμφανές το πως μπορούμε να εντυπωσιάζουμε κάποιον με την γευστική μας ικανότητα . Γνωρίζοντας ποια περιοχή είναι ποια στην γλώσσα, "μασάμε" το whisky μας και ανάλογα με το ποια περιοχή ερεθιστεί, λέμε με ύφος γευσηγνώστη, "είναι γλυκό, αλμυρό κλπ" ή αν κάτσει ο ερεθισμός στο κέντρο της γλώσσας λέμε "rounder" και το παίζουμε υπεράνω. Σύμφωνα με τα tasting notes του McEwan, παίζει ρόλο και η ηλικία στη γλώσσα. (ένα νεαρό malt θα ερεθλίσει το μπροστινό τμήμα της γλώσσας και όσο πιο παλαιό είναι θα προχωράει προς τα πίσω).  Άρα, μία αίσθηση έντονη στο μπροστινό τμήμα και με ερεθισμό στο πλάι πίσω μιλάει  για ένα νεαρό γλυκόξινο malt.  Βέβαια αυτοί είναι γενικοί κανόνες (γενικότητες θα έλεγα) αφού όλα τα rounder θα έπρεπε να είναι και πιο ηλικιωμένα ενώ ένα πικρό malt θα έπρεπε να είναι και πάντα παλαιό. 

Αφού καταλάβαμε και πως λειτουργεί η αίσθησή μας, να αναφέρουμε και την βασική ειδοποιό διαφορά ανάμεσα σε μας και σε ανθρώπους επαγγελματίες του είδους. Σωστή γευσηγνωσία σημαίνει (κυρίως) ότι:

 • μπορείς να μετατρέψεις / μεταφέρεις την αίσθηση σε συγκεκριμένη περιγραφή (μου μυρίζει ώριμη μπανάνα)
 • κάθε φορά που αναγνωρίζεις το ίδιο άρωμα / γεύση το περιγράφεις με τον ίδιο τρόπο (consistency) ώστε να μπορούν και οι άλλοι να σε καταλάβουν (αν βρεις 10 φορές τον ίδιο συνδυασμό, και τις δέκα θα πεις ώριμη μπανάνα)
 
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

DMTK εύγε! Θα το διαβάσω κάποια στιγμή με την ησυχία μου.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/7/2018 at 4:15 PM, mallios said:

Εξαίρετη δουλειά από τον μετρ του είδους. Bravo @DMTK παιδί μου, ιδιαίτερα για το ουμάμι δεν είχα ιδέα και πλέον σε κάθε event που πηγαίνω θα ρωτάω τον κόσμο πως βρήκαν το ουμάμι τους! :tongue:  (τον @sir mihas δεν τον ρωτάω, φοβάμαι). 

Νομίζω πως πλέον είναι εμφανές το πως μπορούμε να εντυπωσιάζουμε κάποιον με την γευστική μας ικανότητα . Γνωρίζοντας ποια περιοχή είναι ποια στην γλώσσα ανάλογα με το ποια περιοχή ερεθιστεί, λέμε με ύφος γευσηγνώστη, "είναι γλυκό, αλμυρό κλπ" ή αν κάτσει ο ερεθισμός στο κέντρο της γλώσσας λέμε "rounder" και το παίζουμε υπεράνω παίζει ρόλο και η ηλικία στη γλώσσα. (ένα νεαρό θα ερεθλίσει το μπροστινό τμήμα της γλώσσας και όσο πιο παλαιό είναι θα προχωράει προς τα πίσω).  Άρα, μία αίσθηση έντονη στο μπροστινό τμήμα και με ερεθισμό στο πλάι πίσω 

 

Ο μαικηνας της μπαρας Κος Suzuki,στις εν τη ιαπωνικη γαια περιπλανησεις μου ειχε αναλωσει μεγιστο χρονο στην παρουσιαση,αναλυση,αποδομηση και δημιουργικη ανασυνθεση του ουμαμεως και της επιδρασης/επιγευσης σε πλειστες εφαρμογες,γαστρονομικες και οινοπνευματοφιλικες. Με ιαπωνικη περηφανεια και ματακια πλαγιασμενα μισοφεγγαρα με υποψια λεβεντικου δακρεως,φιλολογησε για την ανακαλυψη,την επιμονη,την διαφορετικοτητα και την ασυγκριτη οσο και πρωτοτυπη απολαυση του . Κατοπιν,εσιαξε και κανα δυο cocktails με γενναια δοση umami bitters και αλιευσε αντιδρασεις. Τα γραικικα φρυδοβλεφαρα αναρριχηθηκαν ψηλα στο μετωπο,αλλες μυτες σκιαχτηκαν και αλλες εκσπερματωσαν,η τελικη αποτιμηση ηταν ισοπαλη,κατι σαν χαραηδια και βαρακλαιω συμπτηξη. Η πλεον κοντινη (οσο και απλοικη ) στοματικη αποτυπωση μου θυμισε προσωπικα σαλτσα σογιας ...

Οι λεκτισμοι του @mallios με σαγηνευσαν...:girl_wink:Η γευσιγνωστικη γεωγραφια του,οι σεξουαλικοι υπαινιγμοι,η ιμερη ελευθεριοτητα και χαλαροτητα της στοματικης υποδοχης σε αμεσο συνδυασμο με την αποσταγματικη συγκινηση,τις χειρογραφιες,το αφατο παιχνιδισμα του ποτηριου στο ακροχειλο ...Ακριβως οπως πρεπει να προσεγγιζουμε καθε γουλια,καθε σταγονα ξεχωριστα,πρωτογκομενικα,σαν ηλιοβασιλεμα διχως λυκαυγες..Βιβλιογραφιες οπως "The brief history of oral sex " και η σφριγηλη "δικη μας" ποιητικη συλλογη "Καυτο μελι",τετοιες οσμωσεις προκρινουν ως την απολυτη ατομικη ηδονη. Ακομα και ο φιλος Ινδος λαος ,συναμα με την auparistaka πρακτικη ειχε καβατζωμενο και κατρουτσο οινικο για να φιληδονει ξεχειλα.

ΥΓ...πολυ καλη δουλεια και εργωδης κοπος @DMTK.... :hi:

 • Like 2
 • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ντάξει, δεν παίζει με την καμία να το διαβάσω (sorry man), ξέρεις πως σε αγαπάω αλλά ούτε να κατουρήσω δεν προλαβαίνω.......

Όπως και να έχει, μπράβο που έκατσες και το έγραψες....

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minutes ago, mitsubae said:

Ντάξει, δεν παίζει με την καμία να το διαβάσω (sorry man), ξέρεις πως σε αγαπάω αλλά ούτε να κατουρήσω δεν προλαβαίνω.......

Δεκτόν. Μη νομίζεις, όλοι στην ίδια κατάσταση βρισκόμαστε....Απλά βρήκα λίγο παραπάνω χρόνο αυτή την εβδομάδα, γιατί το δείγμα που μας έβαλλες να βρούμε ήταν αρκετά εύκολο :lol:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όντως ωραίο και πολύπλοκο ανάγνωσμα. Ο όρος αφή δεν μου κάθεται τόσο σωστός, αλλά γούστα είναι αυτά. Τεσπα σημαντικό είναι πέρα από την κατανόηση του πως δουλεύει η γευσιγνωσία, η εκπαίδευση, και αυτό γίνεται με συνεχή προσπάθεια, και πολλές εμπειρίες από διάφορες γεύσεις και αρώματα. Οπότε τώρα που αρχίζει η άνοιξη ξεχυθητε στις εξοχές, και μυριστε, γευτείτε ζήστε με όλες τις αισθήσεις σας. 

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έτσι για την ιστορία, να αναφέρω ότι ο κύριος @o_koulos με έμαθε να μυρίζω/διακρίνω το άρωμα του αχλαδιού...:good:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

για την ιστορία υπάρχουν εκεί έξω τα εξής αρώματα αχλάδι για σένα να ανακαλύψεις.

αχλάδι, μαρμελάδα αχλάδι, αχλάδι κοντούλα, γκροτσάχλαδο,  αχλαδόμηλο [αν και πολλοί το μπερδεύουν με το απλό αχλάδι]

 

και που να αρχίσουμε τα εσπεριδοειδή.... ακόμα απορώ που βρίσκουν το κουμκουάτ μερικοί ξένοι γευσιγνώστες, εδώ δεν το αναγνωρίζουν οι Κερκυραιοι....

 

 • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα ωραίο βιβλίο που επεξηγεί πως ο εγκέφαλος δημιουργεί τη γεύση του κρασιού και γενικότερα πως διεγείρονται οι διάφορες περιοχές του εγκεφάλου μας κατά την οργανοληπτική δοκιμή:

9780231177009.jpg

https://link.springer.com/article/10.1186/s13411-014-0030-9

http://www.houseofwine.gr/how/club/i-geysi-tou-krasiou-yparxei-mono-sto-myalo-sas/

και φυσικά υπάρχει απο τον ίδιο συγγραφέα και το αντίστοιχο βιβλίο που αναφέρεται στη γαστρονομία:

9780231159111.jpg

εντάξει μην το κάψουμε τελείως που λέει κι ο @mallios. Η πληροφόρηση είναι καθαρά εγκυκλοπαιδική, όμως θα μπορούσε να έχει λίγο παραπάνω ενδιαφέρον για άτομα με παρόμοιες ανησυχίες όπως ο @Uisge-Beatha αν δε τα έχει διαβάσει ακόμη... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φίλε ακόμα και αν η μέρα είχε 34 ώρες πάλι δεν θα προλάβαινα να διαβάσω όλα τα δευτερογενή βιβλία που με ενδιαφέρουν

Gastrophysics: The New Science of Eating https://www.amazon.co.uk/dp/0241270081/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_zUE8AbRQ2ABFA

Αυτό είναι στο wishlist στο Amazon για το προσεχές μέλλον (ελπίζω χρόνου επιτρέποντος)

Share this post


Link to post
Share on other sites

umami στο whisky μου;

Συνεχίζοντας τις γευστικές μου αναζητήσεις, σκέφτηκα να μην ανοίξω νέο νήμα και με καταριέται ο φίλος @Uisge-Beatha :lol:

Αφορμή για την αναζήτησή μου, στάθηκε η βραδιά “Οδηγός εξωτικών προορισμών για την τελευταία Δευτέρα του Αύγουστου, 27/8/2018” και συγκεκριμένα η δοκιμή του Port Askaig 100 Proof, 57.1%, που προσέφερε η @Ρένα

Υπάρχει άραγε η 5η γεύση στο αγαπημένο μας απόσταγμα, δηλαδή το γνωστό και ως umami (ή αλλιώς αίσθηση του @mallios !), εκτός το όξινο, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό; ερώτημα που με βασανίζει από τότε, μη μπορώντας να κοιμηθώ τα βράδια. Βέβαια στιγμιαία περνάει και η εικόνα του @Celtic από μπροστά μου, διαβάζοντας αυτό το κείμενο, να κουνάει το κεφάλι και να αναρωτιέται με τη γνωστή ρήση του λατρεμένου μας Σέρτζιο Μαρκαριάν … :D

Τι είναι όμως το umami;

Στα ιαπωνικά σημαίνει «καλή γεύση» ή «νοστιμιά» και είναι η 5η βασική γεύση μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό. Έχετε αναρρωτηθεί γιατί ένα cheeseburger μας δίνει εκτός από το αίσθημα του κορεσμού και μια ανεπανάλληπτη χαρά; Γιατί πολύ απλά ο συνδυασμός των τροφών που το αποτελούν έχει υψηλότατα επίπεδα γλουταμινικού οξέος, είναι δηλαδή γεύση Umami.

Το Umami ανακαλύφθηκε από τον ιάπωνα χημικό Kikunae Ikeda το 1908 (μη χαίρεσαι @sir mihas...), μόλις όμως το 2000 θεμελιώθηκε επιστημονικά, όταν διαπιστώθηκε ότι οι γεύσεις umami γίνονται αντιληπτές από τους γευστικούς μας κάλυκες χάρη στο γλουταμινικό οξύ που περιέχουν πολλά τρόφιμα.

Ο τόνος, οι γαρίδες, τα όστρακα, τα ψητά μανιτάρια, τα καπνιστά θαλασσινά, το σέλινο, το σπανάκι και το πράσινο τσάι περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες umami. Το ίδιο και τα σπαράγγια, τα αυγά, το ώριμο μαλακό τυρί, τα παστά κρεατικά, η κέτσαπ και η σόγια.

Τι γεύση, όμως, έχει το umami; Αν κρίνουμε από τα παραπάνω τρόφιμα, θα λέγαμε κάτι ανάμεσα σε αλμυρή και καπνιστή. Πρόκειται για μια γεύση που δεν μπορεί εύκολα να εντοπιστεί και να περιγραφεί, η οποία προσδίδει μια βελούδινη αίσθηση στη γλώσσα, προκαλώντας ευχάριστα τον ουρανίσκο. Είναι μια γεύση με βάθος, όπως λένε οι σεφ, που αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο από τους συνδυασμούς των υλικών και τις αλυσιδωτές διεγέρσεις που προκαλούν στους γευστικούς μας κάλυκες. Στο χώρο της γεύσης, πάντως, το Umami έχει συνδεθεί με την ουσία της νοστιμιάς, τη μέγιστη απόλαυση και τη γευστική πληρότητα.

Η πρώτη επαφή του ανθρώπου με το μητρικό γάλα είναι και η πρώτη του επαφή με το umami. Τα βρέφη μάλιστα αισθάνονται αυτή την πληρότητα και την ευδαιμονία που προκαλεί η 5η γεύση, όταν έρχονται σε επαφή με τον θηλασμό, αλλά δεν έχουν τη συνείδηση για να το ξεχωρίσουν. Όσο για τους ενήλικες, αρκεί να δώσουν βάση στους παρακάτω συνδυασμούς για να διακρίνουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που απογειώνουν τη γεύση.

Το cheeseburger, δηλαδή το μοσχαρίσιο μπιφτέκι σε συνδυασμό με το τυρί, τη ντομάτα και την κέτσαπ, έχει υψηλότατα επίπεδα γλουταμινικού οξέος. Προσθέτοντας και μπέικον η γεύση umami πραγματικά απογειώνεται! Την 5η γεύση πυροδοτούν επίσης οι τηγανητές πατάτες με κέτσαπ (246mg/100g), τα καρότα που μαγειρεύονται με κρέας ή γλυκοπατάτες και η παρμεζάνα (100 γραμμ. παρμεζάνας περιέχουν 1200mg φυσικού γλουταμινικού οξέος!). Τελικά μερικές από τις πιο αμαρτωλές γευστικές απολαύσεις του πλανήτη είναι umami!

Ενώ πολλά τρόφιμα περιέχουν φυσικές ποσότητες ουμάμι, η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί όταν υποβάλλονται σε διάφορες μεταλλάξεις. Η πιο στοιχειώδης από αυτές είναι η ωρίμανση των φρούτων και των λαχανικών. Για παράδειγμα, μια ώριμη ντομάτα έχει 10 φορές περισσότερη γλουταμίνη από μια άγουρη. Η ξήρανση, η σκλήρυνση, η γήρανση και η ζύμωση,  όλα αυτά, αυξάνουν το επιπέδου του ουμάμι. Για παράδειγμα, τα αποξηραμένα μανιτάρια, και οι σαρδέλες έχουν σημαντικά περισσότερο ουμάμι από τα φρέσκα.

Εάν η γεύση του umami δεν μπορεί να αποτυπωθεί ακόμη στο μυαλό σας, αντί να το σκέφτεστε ως γεύση, σκεφτείτε το ως μια εμπειρία. Είχατε ποτέ γευτεί ένα πλούσιο και λαχταριστό ζωμό που να πλημμύρισε με τη νοστιμιά του, το στόμα σας;

Έχετε δοκιμάσει κάτι περισσότερο από το συνηθισμένο αλμυρό? μια αλμυρότητα που είχε βάθος ή διακυμάνσεις και δε σας άφηνε στο στόμα απλά και μόνο την αλμύρα; ή έχετε δοκιμάσει κάτι που λόγω της ασύγκριτης νοστιμιάς, αδυνατείτε ακόμη να περιγράψετε; Εάν ναι, έχετε δοκιμάσει το umami.

Τα πλούσια κόκκινα κρασιά, ιδιαίτερα εκείνα με υψηλά επίπεδα ωριμότητας και τα λευκά που έχουν εκτεταμένη επαφή με ιζήματα όπως τα λιπαρά, ώριμα, κρεμώδη Chardonnay αλλά και οι στρογγυλεμένες, λαχταριστές σαμπάνιες τείνουν να έχουν περισσότερη γεύση ουμάμι. Το βρίσκουμε στο κρασί, γιατί όχι στο whisky μας που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ένταση και πολυπλοκότητα;

Βέβαια δεν εννοώ ότι σε ένα whisky έχει ρίξει κάποιος μερικές σταγόνες γλουταμινικού οξέος. Αλλά μια λεπτή γεύση/αίσθηση, που ενισχύει το αλμυρό και γλυκό, τα κάνει να μην μπορούν να περιγραφούν εύκολα με λέξεις. Εγώ την έχω συναντήσει αυτή την αίσθηση, σε whisky όπως το Port Charlotte, ''PC12'', Oileanach Furachail, 58.7%vol, 2014, που με την απίθανη γλυκιά καπνίλα του με έκανε να αναφωνήσω: η αλήθεια δεν βρίσκεται στους Sex Pistols, η αλήθεια βρίσκεται στο Port Charlotte, γκέγκε; το Bunnahabhain 'Moine Oloroso', NAS, 60.1%, για το μοναδικό τρόπο που συνδυάζει τη τύρφη με τις γλυκιές εκρήξεις σταφίδας στο στόμα, κάποια Ardbeg, γιατί πολλές φορές παρομοιάζω το glencairn με καπνιστό μπέικον ή παϊδάκι στη σχάρα που θέλω να ξεκοκαλίσω και άλλα…

Συμπέρασμα: η γευστική αναζήτηση του DMTK είχε αποτέλεσμα. Ε, ναι λοιπόν στο whisky, περισσότερο από κάθε άλλο αλκοολούχο, υπάρχουν πέντε γεύσεις, το όξινο, το γλυκό, το πικρό, το αλμυρό και το umami!

 

https://www.olivemagazine.gr/χρήσιμα/διατροφικά-χρήσιμα/umami-πόσα-ξέρεις-για-την-5η-γεύση

http://www.krasiagr.com/umami-kai-sto-krasi/

https://whiskysmiths.com/whiskey-wednesday-newsletter/2018/8/8/umami-and-whiskey

https://whiskysmiths.com/whiskey-wednesday-newsletter/2016/11/30/umami-and-whisky

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, DMTK said:

umami στο whisky μου;

Αφορμή για την αναζήτησή μου, στάθηκε η βραδιά “Οδηγός εξωτικών προορισμών για την τελευταία Δευτέρα του Αύγουστου, 27/8/2018” και συγκεκριμένα η δοκιμή του Port Askaig 100 Proof, 57.1%, που προσέφερε η @Ρένα

 

Συμπέρασμα: η γευστική αναζήτηση του DMTK είχε αποτέλεσμα. Ε, ναι λοιπόν στο whisky, περισσότερο από κάθε άλλο αλκοολούχο, υπάρχουν πέντε γεύσεις, το όξινο, το γλυκό, το πικρό, το αλμυρό και το umami!

 

δικαιωση.... :turned:

απο εκει που το καταταξαμε καταλληλο για εντριβες... (βλεπε @Tassos Roubeidis) , το Port Askaig μου, αποτελεσε εμπνευση για τις γευστικες σου ανακαλυψεις.... 

χαιρετιζουμε το umami με ιδιαιτερη συγκινηση! 

 

 

 

 • Like 1
 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, DMTK said:

πρώτη επαφή του ανθρώπου με το μητρικό γάλα είναι και η πρώτη του επαφή με το umami. Τα βρέφη μάλιστα αισθάνονται αυτή την πληρότητα και την ευδαιμονία που προκαλεί η 5η γεύση, όταν έρχονται σε επαφή με τον θηλασμό, αλλά δεν έχουν τη συνείδηση για να το ξεχωρίσουν.

Ρωτήσαμε εκατό βρέφη να μας πουν τι είναι το umami. 

Ποιά ήταν η δημοφιλέστερη απάντηση?

Ό χρόνος αρχίζει από τώρα 

..... Και τελειώνει όταν τελειώσει το blind samples game #2

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/7/2018 at 10:12 PM, sir mihas said:

Ο μαικηνας της μπαρας Κος Suzuki,στις εν τη ιαπωνικη γαια περιπλανησεις μου ειχε αναλωσει μεγιστο χρονο στην παρουσιαση,αναλυση,αποδομηση και δημιουργικη ανασυνθεση του ουμαμεως και της επιδρασης/επιγευσης σε πλειστες εφαρμογες,γαστρονομικες και οινοπνευματοφιλικες. Με ιαπωνικη περηφανεια και ματακια πλαγιασμενα μισοφεγγαρα με υποψια λεβεντικου δακρεως,φιλολογησε για την ανακαλυψη,την επιμονη,την διαφορετικοτητα και την ασυγκριτη οσο και πρωτοτυπη απολαυση του . Κατοπιν,εσιαξε και κανα δυο cocktails με γενναια δοση umami bitters και αλιευσε αντιδρασεις. Τα γραικικα φρυδοβλεφαρα αναρριχηθηκαν ψηλα στο μετωπο,αλλες μυτες σκιαχτηκαν και αλλες εκσπερματωσαν,η τελικη αποτιμηση ηταν ισοπαλη,κατι σαν χαραηδια και βαρακλαιω συμπτηξη. Η πλεον κοντινη (οσο και απλοικη ) στοματικη αποτυπωση μου θυμισε προσωπικα σαλτσα σογιας ...

Οι λεκτισμοι του @mallios με σαγηνευσαν...:girl_wink:Η γευσιγνωστικη γεωγραφια του,οι σεξουαλικοι υπαινιγμοι,η ιμερη ελευθεριοτητα και χαλαροτητα της στοματικης υποδοχης σε αμεσο συνδυασμο με την αποσταγματικη συγκινηση,τις χειρογραφιες,το αφατο παιχνιδισμα του ποτηριου στο ακροχειλο ...Ακριβως οπως πρεπει να προσεγγιζουμε καθε γουλια,καθε σταγονα ξεχωριστα,πρωτογκομενικα,σαν ηλιοβασιλεμα διχως λυκαυγες..Βιβλιογραφιες οπως "The brief history of oral sex " και η σφριγηλη "δικη μας" ποιητικη συλλογη "Καυτο μελι",τετοιες οσμωσεις προκρινουν ως την απολυτη ατομικη ηδονη. Ακομα και ο φιλος Ινδος λαος ,συναμα με την auparistaka πρακτικη ειχε καβατζωμενο και κατρουτσο οινικο για να φιληδονει ξεχειλα.

ΥΓ...πολυ καλη δουλεια και εργωδης κοπος @DMTK.... :hi:

 

10 hours ago, DMTK said:

umami στο whisky μου;

Το Umami ανακαλύφθηκε από τον ιάπωνα χημικό Kikunae Ikeda το 1908 (μη χαίρεσαι @sir mihas...), μόλις όμως το 2000 θεμελιώθηκε επιστημονικά, όταν διαπιστώθηκε ότι οι γεύσεις umami γίνονται αντιληπτές από τους γευστικούς μας κάλυκες χάρη στο γλουταμινικό οξύ που περιέχουν πολλά τρόφιμα.

 

Χαιρομαι που ειχα ακρονυχιαια αναφερθει στην ουμαμοαπολαυση οπως ακριβως την εισεπραξα απο χερι ιερο σε χωρο παραδοσιακο. :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, sir mihas said:

 

Χαιρομαι που ειχα ακρονυχιαια αναφερθει στην ουμαμοαπολαυση οπως ακριβως την εισεπραξα απο χερι ιερο σε χωρο παραδοσιακο. :music:

Soy sauce, όπως ακριβώς το περιγράφεις :good:

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, thanasist said:

Ρωτήσαμε εκατό βρέφη να μας πουν τι είναι το umami. 

Ποιά ήταν η δημοφιλέστερη απάντηση?

Ό χρόνος αρχίζει από τώρα 

..... Και τελειώνει όταν τελειώσει το blind samples game #2

δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη λέξη που είπα όταν ήμουν μωρό... ήταν ου-μά-μι.. :laugh3:

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Ρένα said:

δικαιωση.... :turned:

απο εκει που το καταταξαμε καταλληλο για εντριβες... (βλεπε @Tassos Roubeidis) , το Port Askaig μου, αποτελεσε εμπνευση για τις γευστικες σου ανακαλυψεις.... 

χαιρετιζουμε το umami με ιδιαιτερη συγκινηση! 

 

 

 

1. Δεν το κατατάξαμε, ο Τάσσος το πέρασε για φωτιστικό οινόπνευμα :unknw:

2. Έμπνευση, γιατί μου έβγαλε κάτι νόστιμο, όπως καπνιστή πάπρικα, πατατάκια με γεύση bbq ή κάτι σχετικό.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο ρε @DMTK . Κοίτα να δεις που τόσα χρόνια δεν ήξερα γιατί μου αρέσουν τόσο τα καπνιστά ή/και αλμυρά ουίσκυ. Απλά μου αρέσει το ουμάμι :p

Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση γιατί χωρίς να το ξέρεις μου βελτίωσες τη ζωή. Στην επόμενη μάζωξη στις σημειώσεις που κρατάω, αντί να γράφω το σύνηθες: "βγάζει στο στόμα μια απολαυστική λιμανίσια αλμύρα που σε συνδυασμό με την κάπνα της τύρφης και τη μακριά επίγευση προκαλεί τις αισθήσεις μου για να συνεχίσω να πίνω κι άλλο, κι άλλο" θα γράφω απλώς... "Ουμάμι"! :p

Παίρνω παραμάσχαλα αγαπημένα μου δείγματα από Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg, Talisker, Old Pulteney και Springbank και τρέχω στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση να δω πόσο γλουταμινικό οξύ έχουν μέσα. Θα βαρέσουν τιλτ τα μηχανήματα!

ΥΓ1. @sir mihas εσύ που είσαι ειδικός σε αυτά, το γλουταμινικό οξύ ετυμολογικά προέρχεται από γλουτό που φοράει μίνι;

ΥΓ2. Το ουμάμι έχει κάποια σχέση με τις γνωστές καραμέλες;

image.png.23a0661ab7b661ed167a6246b1cb7c8d.png

ΥΓ3. Όταν τραγουδούσε ο Freddie Mercury στο Bohemian Rhapsody "Μάμα ου ου ου ουυ" στο ουμάμι αναφερόταν;

 • Like 3
 • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Wisdom said:

Μπράβο ρε @DMTK . Κοίτα να δεις που τόσα χρόνια δεν ήξερα γιατί μου αρέσουν τόσο τα καπνιστά ή/και αλμυρά ουίσκυ. Απλά μου αρέσει το ουμάμι :p

Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση γιατί χωρίς να το ξέρεις μου βελτίωσες τη ζωή. Στην επόμενη μάζωξη στις σημειώσεις που κρατάω, αντί να γράφω το σύνηθες: "βγάζει στο στόμα μια απολαυστική λιμανίσια αλμύρα που σε συνδυασμό με την κάπνα της τύρφης και τη μακριά επίγευση προκαλεί τις αισθήσεις μου για να συνεχίσω να πίνω κι άλλο, κι άλλο" θα γράφω απλώς... "Ουμάμι"! :p

Παίρνω παραμάσχαλα αγαπημένα μου δείγματα από Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg, Talisker, Old Pulteney και Springbank και τρέχω στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση να δω πόσο γλουταμινικό οξύ έχουν μέσα. Θα βαρέσουν τιλτ τα μηχανήματα!

ΥΓ1. @sir mihas εσύ που είσαι ειδικός σε αυτά, το γλουταμινικό οξύ ετυμολογικά προέρχεται από γλουτό που φοράει μίνι;

ΥΓ2. Το ουμάμι έχει κάποια σχέση με τις γνωστές καραμέλες;

image.png.23a0661ab7b661ed167a6246b1cb7c8d.png

ΥΓ3. Όταν τραγουδούσε ο Freddie Mercury στο Bohemian Rhapsody "Μάμα ου ου ου ουυ" στο ουμάμι αναφερόταν;

Έχω παρατηρήσει πως την ημέρα κάθε μεγάλης Χριστιανικής εορτής δίνεις ρέστα! Εύγε!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/7/2019 at 10:35 AM, DMTK said:

WHAT TIME OF DAY IS BEST TO APPRECIATE A WHISKY’S AROMAS?

https://www.smws.com/blog/basics/what-time-of-day-is-best-to-appreciate-a-whiskys-aromas/

?Κάτι μού θυμίζει αυτό @mallios η έχω πάθει Déjà vu;??

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Uisge-Beatha said:

?Κάτι μού θυμίζει αυτό @mallios η έχω πάθει Déjà vu;??

?? ο αγαπητός μοντίφικας δεν με ακολουθεί στο facebook  ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, mallios said:

?? ο αγαπητός μοντίφικας δεν με ακολουθεί στο facebook  ?

μα .... ντεν έκο φουμπού κύριος :unknw:

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
 • Create New...