Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Recommended Posts

Αγαπητά μέλη

Κατόπιν της πρόσφατης Μαγιάτικης (από τον μήνα Μάιο κι όχι τους Μάγια ή την γνωστή σάλτσα...), συγκέντρωσης  του φόρουμ, καθώς και των σχολίων που ακολούθησαν, προέκυψαν κάποια ζητήματα, τυπικά και ουσιαστικά, που η αλήθεια είναι οτι απασχολούν τους περισσότερους από εμάς, εδώ και αρκετό καιρό, κάποια από αυτά δυστυχώς εδώ και χρόοονια.....,  και τα οποία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ μας κατ’ιδίαν, αλλά και μέσω του φόρουμ, ουκ ολίγες φορές. Αντιλαμβάνεστε όλοι οτι αναφέρομαι σε θέματα όπως ώρα προσέλευσης, συμμετοχές, αριθμός φιαλών, σειρά δοκιμής κλπ

Κρίθηκε λοιπόν απαραίτητο από την διαχειριστική ομάδα, να θεσπιστούν κάποιες βασικές αρχές, κάποιοι κανόνες, τους οποίους και θα οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να τηρούμε, προκειμένου να απολαμβάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις τακτικές συναντήσεις μας. 

Για τον λόγο αυτό, ανοίγω το συγκεκριμένο topic, ώστε να πέσουν εδώ οι όποιες προτάσεις, να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος, και να καταλήξουμε σε 5 πραγματάκια, τα οποία και θα καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις μας στο εξής. 

Μέχρι τότε, είναι κοινή απόφαση των διαχειριστών να μην πραγματοποιηθεί καμμία συγκέντρωση υπό την σκέπη του whiskyforum.gr σε δημόσιο-επαγγελματικό χώρο (αίθουσες, μπαρ, παραλίες, βουνά, κλπ). Οι συγκεντρώσεις σε ιδιωτικούς-οικιακούς χώρους μελών (όπως π.χ. το καθιερωμένο πια Leftover's Orgy), δεν άπτονται της αρμοδιότητας του φόρουμ, αλλά του μέλους εκείνου που θα την οργανώσει στο χώρο του, συνεπώς δεν συμπεριλαμβάνονται στο θέμα.


Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει η βασική αρχή που ακολουθεί, η οποία θα ισχύει και στην περίπτωση εκδηλώσεων σε ιδιωτικό χώρο κάποιου μέλους, με ευθύνη του μέλους που την οργανώνει.

ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ - ΠΙΝΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης, ή κατα την αποχώρηση κάποιου νωρίτερα, εφ'όσον υπάρχει η απο κοινού πεποίθηση οτι το μέλος αυτό δεν είναι σε θέση να οδηγήσει το μηχανοκίνητο του μέσο (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα), με τρόπο ώστε να μην καθιστά τον εαυτό του, και οποιονδήποτε άλλο πεζό ή οδηγό στο δρόμο, υποψήφιο θύμα δυστυχήματος, το/τα μέλη αυτά υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υπολοίπων προς ανακούφιση της κατάστασης τους και να αποχωρήσουν με κάποιον άλλο νηφάλιο οδηγό ή taxi.

Σε περίπτωση που οποιοδήποτε μέλος δεν τηρήσει τον εν λόγω κανόνα, θα αποκλειστεί η συμμετοχή του σε οποιαδήποτε μελλοντική συγκέντρωση whiskyforum/hmws, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, και το οποίο θα καθοριστεί οριστικά μετά από απόφαση της διαχειριστικής ομάδας του φόρουμ.

Θεωρήθηκε εκ των ων ουκ άνευ, να ισχύει αυτή η βασική αρχή, πέραν της κοινής λογικής, ως δείγμα υπευθυνότητας και συνέπειας, και με γνώμονα πάνω απ'όλα την προσωπική ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα του καθενός.

Εκτός της ως άνω Βασικής Αρχής που θα διέπει στο εξής κάθε συγκέντρωση που θα διοργανώνεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας whiskyforum.gr/hmws.gr, καλούνται τα ενεργά μέλη να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την θέσπιση των υπολοίπων κανόνων διεξαγωγής συγκεντρώσεων σε δημόσιους-επαγγελματικούς χώρους, και να ξεκινήσει η σχετική κουβέντα. 

 

Προκειμένου να μην τραβήξει η συζήτηση επ' άπειρον, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η Παρασκευή 8 Ιουνίου.

Την Δευτέρα 11 Ιουνίου θα υπάρξει η οριστική ανακοίνωση και ανάρτηση.

 

Ευχαριστώ και αναμένω τη συμμετοχή σας.

Celtic

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • Celtic pinned this topic

οι προτάσεις μου:

0.-δεκτές και συζητήσιμες όλες οι εναλλακτικές προτάσεις για χώρους συγκέντρωσης. Ας κάνουμε μια σχετική λίστα και ανάλογα με την περίσταση μπορούμε να επιλέγουμε.

1.-πέρας άφιξης η 21:30 (όσοι πρόκειται να καθυστερήσουν καλό είναι να ενημερώνουν για την ώρα προσέλευσής τους είτε μέσω forum είτε μέσω τρίτου παρευρισκόμενου)

2.-φωτογράφιση φιαλών με κουτιά

3.-φωτογράφιση φιαλών χωρίς κουτιά

4.-ταξινόμηση μπουκαλιών με σειρα (βαθμοί, c/s, καπνιστά κλπ)

5.-σφάξιμο κάθε μπουκαλιού από τον ιδιοκτήτη της με βάση τη σειρά που έχει προκαθοριστεί

6.-κέρασμα στα ποτήρια των συμμετεχόντων απο τον ιδιοκτήτη της φιάλης

7.-ψηφοφορία στο τελος της βραδιάς για το καλύτερο μπουκάλι

8.-μη συμμετοχή του νικητή στο συνολικό ποσό του λογαριασμού

9.-προσωπικά θα προτιμούσα το φαγητό να ακολουθεί των δοκιμών, αλλά ξέρω οτι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι το φαγητό είναι δυστυχώς αναγκαία προυπόθεση αφού θα πρέπει να κάνουμε κάποια κατανάλωση.

10.-τέλος να έχουμε κατα νου ότι μπορεί το κλίμα που επιθυμούμε και έχουμε πετύχει να είναι παρείστικο και όχι όμοιο μιας τυπικής και ψυχρής γευσιγνωσίας, αλλά σκοπός μας πρέπει είναι να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες και όχι να πίνουμε άναρχα και ακατάστατα σαν να μην υπάρχει αύριο...

11.-συμφωνώ απόλυτα με τη ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΠΙΝΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

:drinks:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ βαρυσήμαντη και μη αναμενόμενη ανακοίνωση θα έλεγα. Εν μέρη με εκπλήσσει κιόλας διότι πραγματικά θεωρούσα ότι όλοι περνούσαμε καλά και ότι κατά κάποιο τρόπο όλοι βρίσκαμε τον τρόπο, μέσω αμοιβαίων παραχωρήσεων να θεωρήσουμε τη κάθε βραδυά όμορφη και πετυχημενη, Αφού Ήταν όμορφη και ευχάριστη. 

Σίγουρα δεν μπορούν οι συναντήσεις μας να θεωρηθούν γευσιγνωστικες. Δεν ξέρω όμως αν πραγματικά αυτό είναι και το ζητούμενο. 

Σε περίπτωση που οι διαχειριστές θεωρούν ότι οι συναντήσεις Πρέπει να είναι αυστηρά γευσιγνωστικες τότε θα πρέπει ν αλλάξουν πολλά.  Ο χώρος κατάλληλος και χωρίς μυρωδιές, όχι φαγητό εκτός αν επιχειρηθεί φοοδ πεαρινγκ η Αλλιώς food pearing, αυστηρή ώρα προσέλευσης, τήρηση χρόνου δοκιμής κάθε φιάλης και πολλά άλλα.

Αν πάλι η διάθεση είναι για ένα πιο χαλαρό και φιλικό tasting τότε λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. 

Ως προς τον αριθμό των φιαλών, είναι λίγο πολύ δεδομένο, ότι όσες και να υπάρχουν, κάνεις δεν είναι υποχρεωμένος να τις δοκιμάσει όλες. Αν ανοιγούν με κάποια σειρά και για κάποιο χρονικό διάστημα τότε εν τοις πραγμασι δεν προλαβαίνουμε να τις δοκιμάσουμε όλες. Αν παρ ολα αυτά καθίσταται τόσο απαραίτητο να μπει  φραγμός τότε ποιές θα αποκλειστούν και με ποιό κριτήριο. Και είναι σωστό ν απορρίπτουμε την με τόση ευχαρίστηση προσφορά κάποιου μέλους απριορι? Από την άλλη δεν είναι και σημαντικό να δοκιμαζουμε πρωτίστως φιάλες που δεν έχουμε δοκιμάσει οι περισσότεροι απ το να δοκιμαζουμε κάποια που τα έχουμε ξαναπιει?

Ως προς τα ωράρια θέλω να πω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν με ευλάβεια.  Δουλειά, οικογένεια, κούραση, υποχρεώσεις, διάθεση, απόσταση.  Τόσες συνιστώσες.  Είναι πράγματι τόσο σημαντική η ακρίβεια στις συναντήσεις μας που πρέπει να μας δημιουργεί ένα επιπρόσθετο άγχος να προλάβουμε και εκεί όπως προσπαθούμε να προλάβουμε τα πάντα μέσα στην καθημερινότητά μας?

Εκεί που δεν υπάρχει λόγος να διαφωνήσω είναι στην σειρά ανοίγματος των φιαλών και στο τιμητικο άνοιγμά κάθε φιάλης από τον προσφεροντα αυτήν. Αν και θα ζητήσω από την ομήγυρη μια εξαίρεση στο πρόσωπό μου για τον λόγο της πιο γρήγορης αναχώρησής μου για συγκεκριμένο λόγο που δεν χρειάζεται να αναλυθεί. 

Σε γενικές γραμμές περνάω πολύ καλά, πολύ καλύτερα απ όσο έχω περάσει ποτέ σε επαγγελματική γευσιγνωσία. Ίσως φταίει και το ότι ποτέ δεν το είδα με αυτή την έννοια όσο περισσότερο σαν κάτι που μου αρέσει και που μου αρέσει ακόμα περισσότερο όταν μπορώ να το απολαύσω με άτομα που επίσης το εκτιμούν. Και να πω και την ωμή αλήθεια, δεν θα προτιμούσα όλη η συζήτηση να αναλώνεται στο απόσταγμα όπως συμβαίνει στις επαγγελματικές γευσιγνωστικες δοκιμές . Προτιμώ να μιλώ  και με τους υπολοίπους για την καθημερινότητά μας όπως συμβαίνει μέχρι τώρα και να ανταλλάσουμε παράλληλα και τη γνώμη μας για το ουίσκι. 

Είναι απολύτως κατανοητή η διάθεση για θέσπιση κανόνων.  Δουλειά μου είναι και το καταλαβαίνω.  Από την άλλη όμως καμία φορά οι κανόνες λειτουργούν εις βάρος της εξέλιξης αν δεν προσαρμόζονται εύκολα και στην προκειμένη περίπτωση ίσως εις βάρος της ευχαρίστησης. 

Όμως, για να μπορέσω να τοποθετηθώ ακόμα πιο συγκεκριμένα θα πρέπει πρώτα να μπει ένα πλαίσιο από τη διαχείριση για διαβούλευση.  Τι είναι αυτό που φαίνεται ενοχλητικό και υπάρχει ανάγκη να μπει σε καλούπι με μορφή κανόνα?

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14) Αν και δεν έχω παρευρεθεί σε κάποια γευσιγνωσία θα ήθελα να πω κάτι για το χώρο που θα μαζευόμαστε. Να είναι κοντά σε τραινα  (ή μέτρο) ή σε πιάτσα ταξί εάν  βολεύουν τους περισσότερους ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τη μετακίνηση με δικά μας μέσα. Όσο και να το κάνουμε πάντα τα 2 ποτά είναι πάνω απ το όριο. Επομένως και νηφάλιοι να είμαστε εάν μας σταματήσουν για έλεγχο/αλκοτέστ πιθανώς να μας βγει ξυνή η έξοδος. 

15) θα μπορούσαμε οι φιάλες εκτός από βαθμούς, καπνιστά/sherry να ορίζονται και από γεωγραφικές περιοχές ή από διαφορετικά μέρη του κόσμου. 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, thanasist said:

Ως προς τον αριθμό των φιαλών, είναι λίγο πολύ δεδομένο, ότι όσες και να υπάρχουν, κάνεις δεν είναι υποχρεωμένος να τις δοκιμάσει όλες. Αν ανοιγούν με κάποια σειρά και για κάποιο χρονικό διάστημα τότε εν τοις πραγμασι δεν προλαβαίνουμε να τις δοκιμάσουμε όλες. Αν παρ ολα αυτά καθίσταται τόσο απαραίτητο να μπει  φραγμός τότε ποιές θα αποκλειστούν και με ποιό κριτήριο. Και είναι σωστό ν απορρίπτουμε την με τόση ευχαρίστηση προσφορά κάποιου μέλους απριορι? Από την άλλη δεν είναι και σημαντικό να δοκιμαζουμε πρωτίστως φιάλες που δεν έχουμε δοκιμάσει οι περισσότεροι απ το να δοκιμαζουμε κάποια που τα έχουμε ξαναπιει?

Αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Νομίζω οτι το 7 είναι ένας ιδανικός αριθμός αλλά αν είναι παραπάνω ας μην τα ανοίγουμε όλα, ας επιλέγουμε τις 7 φιάλες που θα ανοιχτούν.

 

11 hours ago, thanasist said:

Από την άλλη όμως καμία φορά οι κανόνες λειτουργούν εις βάρος της εξέλιξης αν δεν προσαρμόζονται εύκολα και στην προκειμένη περίπτωση ίσως εις βάρος της ευχαρίστησης. 

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα προταθεί στη συνέχεια και τι τελικά θα ισχύσει, αλλά αυτά που πρότεινα εγώ, ε δε τα λες και κανόνες. Είναι ουσιαστικά μια σειρά ενεργειών, όπως τις έμαθα στις πρώτες συγκεντρώσεις που ήρθα. 

Νομίζω ότι και τότε περνούσαμε εξίσου καλά, με το ίδιο φιλικό και παρείστικο κλίμα αλλά λίγη παραπάνω αυτοσυγκράτηση.

Δεν ξέρω τελικά αν σκοπός είναι να τεθούν πιο αυστηροί κανόνες... αλλά το τρίπτυχο: αυτοσυγκράτηση-φιλότιμο-σεβασμός, είναι μια καλή αφετηρία για την έναρξη της οποιασδήποτε συζήτησης.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς χαιρετίζω το ποστ του @Celtic το οποίο και με βρίσκει σύμφωνο και στο πνέυμα αλλά και στην διάθεση να προφυλαχτεί τόσο το άτομο (με εμένα μέσα φυσικά) όσο και το forum.

Όπως είναι αναμενόμενο, θα πάρω τον χρόνο μου και θα προτείνω και εγώ κάποια πραγματάκια τα οποία θεωρώ βασικά (αν δεν έχουν ήδη προταθεί). Το forum μεγαλώνει και αυτό είναι ένα ευχάριστο και όμορφο γεγονός. Αποκτά δυναμική (μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η επίσης διευρυμένη society) και αυτό βάζει τις βάσεις για επιπλέον πράγματα.

Θέσπιση κανόνων, ή ενός πλαίσιου ενεργειών υπάρχει σε κάθε κοινωνία, φόρουμ κλπ και δεν σημαίνει ότι κάτι μας χαλάει ή κάτι πρέπει να αλλάξει, ούτε ότι πρέπει να αλλάξει το παρεΪστικο κλίμα και να πάμε σε γευσιγνωστικό. Το φορουμ έχει ετήσια συγκέντρωση για να πιουν όσοι θέλουν όσο θέλουν (left overs) αλλά και αυτό ακόμα δεν σημαίνει ότι είναι σωστό και ασφαλές μετά να φύγουν και όσοι θέλουν όπως θέλουν. 

@thanasist λόγω δουλειάς η τοποθέτησή σου είναι λίγο αμυντική  "Όμως, για να μπορέσω να τοποθετηθώ ακόμα πιο συγκεκριμένα θα πρέπει πρώτα να μπει ένα πλαίσιο από τη διαχείριση για διαβούλευση.  Τι είναι αυτό που φαίνεται ενοχλητικό και υπάρχει ανάγκη να μπει σε καλούπι με μορφή κανόνα?" αλλά η θέση των πιο παλιών μελών δεν είναι να βρούμε κάτι που φταίει και ενοχλεί, αλλά να μην φτάσουμε σε σημείο κάτι να φταίει και να ενοχλεί. Είναι σημαντικό να έχουμε απόψεις από κάθε μέλος που ενδιαφέρεται και να υπάρξει θετικός διάλογος.

Τα υπόλοιπα με ησυχία, γιατί οι 2 τελευταίες βδομάδες είναι στο full και θεωρώ ότι πρέπει να συμμετέχω στην όλη διαδικασία (πλεόν της συμφωνίας στον βασικό κανόνα) με χαλαρότητα και ηρεμία. Όσα γράφουν τα παιδιά, είναι πράγματα που ήδη ίσχυαν και μπορούν να ισχύουν και πάλι αν θεσπιστούν. Δεν νομίζω ότι 12 μπουκάλια σε 11 παρευρισκόμενους πραγματικά προσφέρουν κάτι.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι καλώς τέθηκε το θέμα. Συγκρίνοντας την εμπειρία μου από τις πρώτες συναντήσεις που είχα παρευρεθεί ομολογώ πως τα πράγματα έχουν αλλάξει. 

Καταρχήν συγγνώμη για τις φορές που άργησα αλλά μου ήταν απίστευτα πιεσμένο το πρόγραμμα.

Κάποιες σκέψεις σε ότι αφορά τις μαζώξεις:

1.Μέγιστος αριθμός φιαλών 5-6. Εξηγώ: αν θεωρήσουμε ότι δοκιμάζουμε 15ml από το καθένα, αυτομάτως καταλήγουμε στα 90ml συνήθως πάνω από 46% ποτού, δηλαδή αλκοόλης ισοδύναμης 2-3 ποτών. Κατανάλωση σε διάστημα 3 ωρών και με ένα γεύμα, διασφαλίζουμε ότι κανείς δεν θα φεύγει μεθυσμένος, στο αλκοτέστ μπορεί να τον γράψουν αλλά χωρίς να διακινδυνεύει ο ίδιος ή κάποιος τρίτος.

2. Αυτομάτως με μάζωξη τριών ωρών και με το δεδομένο ότι κάποιοι θέλουν να αποχωρήσουν με μετρό καταλήγουμε σε ώρα 8.30 με 11.30

3. όσο αφορά τη γευσιγνωσία

α) σε κάθε Dram να  αφιερώνουμε 20 λεπτά τουλάχιστον

β) να ορίζεται σειρά σφαξίματος

γ) ο καθένα που κερνά να λέει δυο λόγια γι'αυτό που έφερε, γιατί το διάλεξε κ.ο.κ.

δ) αναλόγως των μπουκαλιών να σφάζονται κάποια πριν και κάποια μετά το φαγητό

ε) ένα εσπρεσάκι μετά το φαγητό είναι ιδανικό για να καθαρίσει την παλέτα του καθενός

4.να ψηφίζουμε αυτό που μας άρεσε περισσότερο

5. να υπάρχει μια θεματική κάθε φορά.. που να μην περιορίζει αλλά να θέτει ένα πλαίσιο

π.χ.τύρφη και σέρυ, τύρφη εκτός islay, ίδιο αποστακτήριο διαφορετικοί τύποι ξύλου, απόσταγμα με χαρακτήρα, που να προδίδει δηλαδή το αποστακτήριο, old school malts,  refill casks, spirit driven , η cask driven, ή πιο ασαφείς όπως ανοιξιάτικο πρωινό, ψαροκασέλες, κ.τ.λ.π.

6. συμφωνώ απόλυτα με Θανάση στο ότι δεν πρέπει να είναι στεγνές βραδιές γευσιγνωσίας αλλά κάτι πιο παρείστικο, άλλωστε έτσι πάντα πιστεύω ότι ήταν

Απλά θεωρώ πως πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες προκειμένου να προστατεύεται και το γευσιγνωστικό του πράγματος και να μην υπάρχουν υπερβολές και καταχρήσεις  

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Πχ έχει λείψει το εξής

Μπάμπης φέρνει Jameson 18yo

@mitsubae φωνάζει "Πωωωω τι εμετός είναι αυτό που έφερες ρε παλιοπυργιώτη"

@Celtic "είναι το unmalted barley ρε ψάρακες"

Δηλαδή η γευσιγνωσία πλάι πλάι με τη "μαλακία"

  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Eilean a' Cheo said:

6. συμφωνώ απόλυτα με Θανάση στο ότι δεν πρέπει να είναι στεγνές βραδιές γευσιγνωσίας αλλά κάτι πιο παρείστικο, άλλωστε έτσι πάντα πιστεύω ότι ήταν

Απλά θεωρώ πως πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες προκειμένου να προστατεύεται και το γευσιγνωστικό του πράγματος και να μην υπάρχουν υπερβολές και καταχρήσεις  

 

Και όσο αφορά στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, το παρεϊστικο ούτε θα αλλάξει και ούτε έχει αλλάξει τόσα χρόνια. Thanks @Eilean a' Cheo γιατί με απλά μαθηματικά έδειξες ότι μπορούμε να εχουμε λογική κατανάλωση και ευχαρίστηση ταυτόχρονα.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, charkyriak said:

Μπάμπης φέρνει Jameson 18yo

@mitsubae φωνάζει "Πωωωω τι εμετός είναι αυτό που έφερες ρε παλιοπυργιώτη"

@Celtic "είναι το unmalted barley ρε ψάρακες"

DMTK: "αυτό Μπάμπη συνδυάζεται ιδανικά με κρητική γραβιέρα εξάμηνης ωρίμανσης, χουρμάδες και τσιπς λιαστής ντομάτας..."

@mitsubae: "ρε τι λέει αυτός μαζέψτε τον!!!"

@Celtic: "εγώ Δου Μου Του Κου, θα συνεχίσω τον μοναχικό μου δρόμο"

:lol:

  • Like 1
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

@thanasist σειρά μου να απορήσω, για την έκπληξη σου. Ίσως να φταίει οτι το κείμενο μου είναι σχετικά πιο φορμαλιστικό απ'ότι συνηθίζω, και το επέλεξα έτσι γιατί θέλω να το δούμε πιο σοβαρά απ'ότι συνήθως και να μην αναλωθεί η κουβέντα σε πλακίτσα και χαβαλέ. Ξέρεις πολύ καλά οτι κι εγώ ο ίδιος όπως εσύ, είμαι της γνώμης οτι το "παρεϊστικο" κλίμα είναι το "αλάτι" των συγκεντρώσεων μας, είναι αυτό που τις κάνει και ξεχωρίζουν από οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση γευσιγνωσίας στην Ελλάδα, τουλάχιστον εξ'όσων γνωρίζω, και είμαι από τους τελευταίους που θέλει αλλαγή σε αυτό. Δεν μου αρέσουν επίσης τα καλούπια, και δεν τίθεται θέμα μετατροπής των τακτικών συγκεντρώσεων-εκδηλώσεων του whiskyforum σε "γευσιγνωστικές και μόνο", και καλά κάνει που είναι έτσι, και έτσι θα συνεχίσει, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ προσωπικά ένας εκ των καπετάνιων στη γέφυρα. Άλλο αυτό και άλλο να συμφωνήσουμε σε 5 θέματα οργάνωσης που κρίνω οτι είναι απαραίτητα για την βελτιστοποίηση της ευχαρίστησης που αποκομίζουμε συμμετέχοντας σε μια συνάντηση. Αυτό είναι το ζητούμενο, όχι να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε ούτε στρατιωτάκια, ούτε όμως και εκδρομή νηπιαγωγείου, χωρίς να λέω οτι κάτι τέτοιο είμαστε τώρα, προς αποφυγή και πάλι παρεξηγήσεων.

Σχετικά με την βασική αρχή, νομίζω οτι κι εγώ κι ο @mallios είμαστε ξεκάθαροι, το θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, δεν τίθεται υπο συζήτηση, και δεν πιστεύω οτι μπορεί να υπάρχει μέλος που να έχει αντίρρηση. 

Ευχαριστώ όσους καταθέτουν προτάσεις, με κάποιες συμφωνώ, με κάποιες όχι, θα επανέλθω εντός της εβδομάδας και με τις δικές μου. Αναμένω κι από τα υπόλοιπα ενεργά μέλη το ίδιο.

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Celtic said:

Σχετικά με την βασική αρχή, νομίζω οτι κι εγώ κι ο @mallios είμαστε ξεκάθαροι, το θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, δεν τίθεται υπο συζήτηση, και δεν πιστεύω οτι μπορεί να υπάρχει μέλος που να έχει αντίρρηση. 

Για να είμαι και εγώ λιγάκι πιο σαφής.

Δεν είναι θέμα εγώ, ή ο @Celtic ¨η κάποιο άλλο μέλος. Είναι κάτι που είναι ανάγκη και υπευθυνότητα, υπάρχει σε κάθε φόρουμ από κάθε αποστακτήριο το drink responsively και φυσικά σε άλλα φορουμ στο εξωτερικό είναι και αρκετά πιο σκληρή η δατύπωση. Οπότε, για να μην χάνουμε χρόνο, ο πρώτος κανόνας είναι σαφής και εκτός διαβούλευσης. Όλοι οι άλλοι είναι κάτι που με μεγάλη μας χαρά θέλουμε να δούμε α αποτελέσουν μέλος μιας παραγωγικής συζήτησης (και δεν το λέω χαρτογιακάδικα και με ξύλινη γλώσσα) ώστε να καταλήξουμε κάπου. Παρακαλώ με την σειρά μου τα μέλη να κοιτάξουν την ουσία και όχι την διατύπωση.

Σε θέματα διατύπωσης, οταν αποφασίσουμε (δουλειά μου είναι) θα στρογγυλέψω τις γωνίες και με χαρά να δώ τον @thanasist ή όποιον άλλο θέλει να δει και το κανονιστικό / νομικό θέμα διατύπωσης (αν υπάρχει).

Ακόμα μια φορά παρακαλώ, να δούμε την ουσία και όχι το αν ο τρόπος γραφής μου είναι δύσκολος ή παρεξηγήσιμος.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά χάρηκα όταν είδα το αρχικό πόστ, γιατί πολλά από τα θέματα που τέθηκαν είναι πράγματα που σκέφτομαι συχνά τελευταία στις συναντήσεις μας και λίγο ή πολύ τα έχω εκφράσει σε μέλη που έχω λίγο περισσότερη άνεση, όμως δεν βρήκα τον τρόπο προσωπικά να συζητήσω δημόσια γιατί δεν γνώριζα αν εκφράζουν και άλλους.
Πιστεύω πως επειδή ακριβώς η φύση της ομάδας και των συναντήσεών μας είναι σαφώς δημοκρατική, χρειάζεται να θεσπιστεί ένα κοινώς αποδεκτό σύνολο κανόνων το οποίο να ορίζει το τι -δεν- είναι, έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε αποφασίσει συνειδητά να παρεκκλίνει να μην θεωρεί και ότι αυτό εκφράζει το σύνολο της ομάδας απαραίτητα.

Βέβαια πολλά πράγματα χρειάζεται να δοκιμαστούν για να λειτουργήσουν οπότε προφανώς δεν λεω πως πρέπει να δημιουργηθεί μια άκαμπτη βάση, αλλά μια ευέλικτη και περιεκτική συμφωνία μεταξύ μας.

>Πάνω στο θέμα της ώρας, θεωρώ πως είναι καλό να έχουν φτάσει ως τις 8.30-9 τουλάχιστον τα άτομα που σκοπεύουν να φέρουν μπουκάλι, ώστε στις 9 το αργότερο να έχουν μπει όλα σε μια σειρά και να ξεκινάμε ακόμα κι αν λείπουν κάποιοι που δεν μπορούν να φτάσουν εγκαίρως.

>Επειδή ακριβώς η παρέα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο των συναντήσεών μας, μου φαίνεται πολύ ωραία ιδέα να γνωστοποιείται το πώς επιλέχθηκε από τον καθένα το συγκεκριμένο μπουκάλι που διαλέγει να φέρει, ώστε να γνωριζόμαστε ακόμα καλύτερα και να μαθαίνουμε πράγματα που ίσως να μην ήταν πρώτη μας επιλογή να εξετάσουμε υπό άλλες συνθήκες.

>Επίσης θεωρώ σημαντικό να συναντιόμαστε όσο το δυνατόν ήρεμες ημέρες καθημερινές για να έχουμε άνεση και ηρεμία στους χώρους των συναντήσεων, το οποίο συνήθως γίνεται αλλά όποτε τυχαίνει Σ/Κ είναι πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμο σαν εμπειρία.

>Όσον αφορά την ποσότητα με βρίσκει πολύ σύμφωνη το σκεπτικό του @Eilean a' Cheo (15ml/μπουκάλι) γιατί θεωρώ πως η ποσότητα αυτή είναι υπερ αρκετή για να δοκιμάσουμε όσα άτομα κι αν είμαστε. Επίσης μια ελεγχόμενη ποσότητα διατηρεί οξυμένες τις αισθήσεις γιατί είναι πεπερασμένη, τουλάχιστον για εμένα, και γι'αυτό και προσπαθώ να βάζω λιγότερο και να παρατηρώ περισσότερο. Από την άλλη αναρωτιέμαι και πόσο εύκολο είναι πρακτικά, αλλά θα ήθελα να δοκιμαστεί και ας αποτύχει.
Σε κάθε περίπτωση ένας τρόπος οριοθέτησης της κατανάλωσης διασφαλίζει κατά τη γνώμη μου και το σεβασμό στις επιλογές μπουκαλιών όλων των μελών.

Γενικότερα, επειδή είμαστε μια ομάδα ανοιχτή χωρίς κριτήρια επιλογής των μελών της ή αυστηρούς κανονισμούς, θεωρώ πως η ποσότητα είναι σημαντικό να ελέγχεται και για έναν ακόμη λόγο. Υπάρχει πάντα η περίπτωση να συμβεί κάτι δυσάρεστο στο δρόμο της επιστροφής, τόσο σε άτομα που οδηγούν όσο και σε άτομα που δεν οδηγούν, γιατί είμαστε στο κέντρο της πόλης και ώρες που δεν είναι για όλους εύκολες. Και γι'αυτό χρειάζεται να μπουν σε ένα καλούπι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν, για να μην βρεθούμε ποτέ σε δύσκολη θέση χωρίς λόγο αλλά να διατηρηθεί ένα προστατευόμενο παρεϊστικο κλίμα. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Επειδή πάντα όταν πρόκειται να θεσπισθούν κάποιοι κανόνες είναι σημαντικό να ελεγχονται όλες οι παραμετροι ώστε η σχέση ωφέλειας προς  τυχόν αρνητικές παραμέτρους να είναι σημαντικά η έστω αρκετά υπερτερη θα διατυπώσω αρχικά λίγες σκέψεις πάνω σε όσα έχουν ως τώρα ειπωθεί και θα βάλω σε άλλα τους προβληματισμούς μου ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο η συζήτηση και να διευκολυνθεί ίσως. 

1. Για τις ώρες προσέλευσης έγραψα την άποψή μου. 

2.ως προς τον αριθμό των φιαλών εγώ θα πω 6 με 7. Ο λόγος είναι κυρίως τα αραιά διαστήματα που βρισκόμαστε αλλά και γιατί θεωρώ ότι μεσα στο χρονικό διάστημα που διαρκούν οι συναντήσεις μας υπάρχει αρκετός χρόνος για να δοκιμαστεί αυτός ο αριθμός.  Και πάλι είναι ταβάνι ας το πούμε λαϊκά.  Αν οποιοσδήποτε θεωρεί ότι δεν μπορεί η δεν θέλει να δοκιμάσει πάνω από 5 δεν είναι αναγκασμένος να το κάνει. Το να μη δοκιμάσεις παραπάνω αν δε θες γίνεται.  Το να δοκιμάσεις παραπάνω αν δεν υπάρχει δεν γίνεται.  Οπότε θεωρώ υπέρμετρη την δέσμευση όλων για πολύ λιγότερα ενώ κάλλιστα μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να επιλέξουν μέσα σε ένα λίγο πιο ευρύ πλαίσιο μεν αλλά όχι και απεριόριστο σύμφωνα και με την συντριπτικη απαίτηση οπως φαινεται της πλειοψηφίας. 

Πώς θα γίνεται η ψηφοφορία σε αυτή την περίπτωση? Απλά θα ψηφίζει ο καθένας απ'όσα έχει δοκιμάσει . Προσωπικά μου φαίνεται έστω και έτσι πιο δίκαιο από το να κόψουμε τόσο των αριθμό όταν βλέπω κιόλας ότι δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία για συνεναιση στον αριθμό πλην του ορίου των 7 . 

3.ως προς την ποσότητα.  Προσωπικά όσα περισσότερα είναι τα μπουκάλια τόσο λιγότερο βάζω από το καθένα. Όμως θεωρώ ότι ως υποχρεωτικό το 15ml είναι εξαιρετικά λίγο.  Ήδη μόλις προσφάτως ουσιαστικά άρχισε να χρησιμοποιείται σαν μερίδα τα 20ml και αυτό εχει σφόδρα  κατακριθει και σχολιαστεί αφού είναι ουσιαστικά απόρροια της αυξανόμενης τιμής των αποσταγματων και μόνο. 

Επίσης το μικρότερο μετρήσιμο μέγεθος σε ποτήρι αυτή τη στιγμή είναι τα 20ml άρα τα 15 μόνο με το μάτι ή αν φέρνουμε μαζί μας σταγονόμετρο. 

Μια ιδέα θα ήταν η ομαδική αγορά glencairn που έχουν σημαδεμένη τη στάθμη στα 20 και 40ml. 

Σκεφτείτε απλά αυτόν που σερβιρει να κοιτάει στο σκοτάδι καλά καλά καθε ποτήρι που γεμίζει πόσο βάζει και να συμπληρώνει σταγόνα σταγόνα η να ζητάει την αφαίρεση απο το ποτήρι του συνδετημονα αν τυχόν πέσει από αβλεψία η τυχαίο παράγοντα μεγαλύτερη ποσότητα. 

4. Συμφωνώ απόλυτα ότι κανένας δεν θα πρέπει να οδηγεί αν δεν είναι σε θέση να το κάνει.  Και κυρίως για τους άλλους αν δεν σέβεται τον εαυτό του ο ίδιος.  Με τι κριτήριο όμως θα που Με ότι πράγματι κάποιος δεν είναι σε θέση να οδηγήσει ?

Επειδή οι κανόνες θεσπίζονται για να εφαρμόζονται γενικώς και όχι κατά το δοκούν , από τη στιγμή που κάποιος έχει ξεπεράσει το νόμιμο, το νομοθετικά θεσμοθετημένο όριο αλκοόλ στο αίμα του, δεν είναι σε θέση να οδηγήσει με απόλυτη ασφάλειά σύμφωνα με το νόμο και τις παρατηρήσεις τις ιατρικής επιστήμης. Επομένως  ποιό θα είναι το δικό μας κριτήριο και ποιός ό κριτής που θα εφαρμόσει και τις προτεινόμενες αυστηροτατες ποινές?

Που είχα μείνει?

Α 

5. Συμφωνώ γιατί είναι και θέμα σαβουαρ βιβρ ό προσφέρων να έχει αποκλειστικά την τιμή να ανοίγει την φιάλη που προσφέρει και να σερβίρει. Τώρα @zoubov το να πούμε γιατί ο καθένας διάλεξε αυτό που διάλεξε δεν ξέρω.  Οκ φυσικά αν σε ενδιαφέρει να ρωτήσεις αλλά να το βάλουμε και σαν προϋπόθεση?

6. Ένα άλλο βασικό σημείο που με προβληματίζει είναι η διαδικασία επιλογής των φιαλών όταν προσφέρονται περισσότερες.  Ποιό θα είναι το βασικό κριτήριο? Της ισότητας η της ποιότητας? Μια απλή λύση θα ήταν να μην φέρνουμε ξανά φιάλη που έχει ανοιχτεί στο παρελθόν σύμφωνα με τις λίστες που σε τόσο κόπο μπήκε ο @Celtic να ανανεώσει άσχετα αν και εγώ ακόμα δεν έχω δοκιμάσει ούτε  το 10% ίσως της λίστας. 

Ενδεχόμενα να αναφερθώ διεξοδικά σε άλλο μήνυμα καθώς οι προβληματισμοί μου είναι αρκετοί για το συγκεκριμενο θέμα  και θελουν ενδελεχή ίσως ανάπτυξη προς αποφυγή περαιτέρω παρεξηγήσεων. 

Πάντως εν κατακλείδι προς το παρόν, καίτοι οι κανόνες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία μιας κοινωνίας εντούτοις το πέρασμα από εθιμικους κανόνες σε εγγραφους και με κυρώσεις δημιουργεί πολλές φορές περισσότερα προβλήματα απ όσα λύνει ενώ παράλληλα αναγάγει κάτι εκ φύσεως σε πιο οργανωμένο η επαγγελματικό γι αυτό και είμαι κάπως επιφυλακτικός ως προς την συζήτηση για τα απολύτως απαραίτητα σε σχέση μόνο με όσες στρεβλώσεις παρατηρήθηκαν.  

@Celtic συγγνώμη αν ο τόνος μου ήταν λίγο απότομος, δεν το ήθελα.  Απλά αιφνιδιάστηκα λίγο με το ύφος και τον αυστηρό τόνο. 

Καταλαβαίνω και συμφωνώ με πολλά από αυτά που λέτε αλλά να μην καταλήξουμε σε υπερβολές ρυθμίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. 

Ps γράφω από κινητό και ελπίζω να μου συγχωρέσετε τυχόν τυπογραφικά λάθη. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, zoubov said:

Επίσης μια ελεγχόμενη ποσότητα διατηρεί οξυμένες τις αισθήσεις γιατί είναι πεπερασμένη, τουλάχιστον για εμένα, και γι'αυτό και προσπαθώ να βάζω λιγότερο και να παρατηρώ περισσότερο. Από την άλλη αναρωτιέμαι και πόσο εύκολο είναι πρακτικά, αλλά θα ήθελα να δοκιμαστεί και ας αποτύχει.

Ακριβώς και μπράβο Ελισάβετ:thumbsup:

Όσο για το αν γίνεται πρακτικά, βεβαίως και γίνεται και πολύ εύκολα υπάρχουν μεζουρες (ασχέτως αν αυτό είναι ενάντια στην γενναιόδωρη φύση μάς)

1 hour ago, zoubov said:

για να μην βρεθούμε ποτέ σε δύσκολη θέση χωρίς λόγο αλλά να διατηρηθεί ένα προστατευόμενο παρεϊστικο κλίμα. 

Ούτε στο μυαλό μού να σουν:iiam:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, thanasist said:

5. Συμφωνώ γιατί είναι και θέμα σαβουαρ βιβρ ό προσφέρων να έχει αποκλειστικά την τιμή να ανοίγει την φιάλη που προσφέρει και να σερβίρει. Τώρα @zoubov το να πούμε γιατί ο καθένας διάλεξε αυτό που διάλεξε δεν ξέρω.  Οκ φυσικά αν σε ενδιαφέρει να ρωτήσεις αλλά να το βάλουμε και σαν προϋπόθεση?

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ πως οτιδήποτε από αυτά που προτείνονται και που προτείνω έχουν στόχο να γίνουν προϋποθέσεις. Περισσότερο τα αντιμετωπίζω σαν "έθιμα" προς δοκιμή. 

Στις κυρώσεις είμαι πολύ αντίθετη, δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος στο φόρουμ που να μπορεί να ορίσει το μη αποδεκτό και ούτε το θέλω. Είναι πολύ πιο εποικοδομητικό για όλες τις ανθρώπινες σχέσεις να συνεννοούμαστε με καταφάσεις και όχι με αρνήσεις, να προτείνουμε αυτά που μας ευχαριστούν από το να καταδικάζουμε αυτα που μας δυσαρεστούν. Μπορεί να ακούγεται το ίδιο αλλά δεν είναι.

Όπως πχ είναι διαφορετικό το να απαγορευτεί η κατανάλωση περισσότερου αποστάγματος, σε σχέση με την περιορισμένη προσφορά εξ'αρχής.

Θα μου άρεσε λοιπόν να μαθαίνω κάθε φορά πως επιλέχθηκε ένα μπουκάλι γιατί είναι κάτι ενδιαφέρον για εμένα. Σαν νεότερο μέλος νομίζω πως είναι μια πληροφορία απλή αλλά εκπαιδευτική μεταξύ μας βάζοντας όλους σε διαδικασία να σκεφτούν για λίγο και άλλες οπτικές για το πως θα αποφασίσουν τι τους άρεσε περισσότερο στο τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και από εμένα.

Διάβασα όλα τα σχόλια και συμφωνώ .

Γενικά δεν είμαι πολύ του να γράφω γιαυτό περίμενα να διαβάσω τα σχόλια σας.

Βασικά δεν πρέπει να χαθεί αυτό το παρειστικο μεταξύ μας γιατί μετά δεν υπάρχει ουσία σε αυτό που κάνουμε .

Από τότε που μπήκα και εγώ στην παρέα προσπαθώ πάντα να είμαι μαζί σας και να μαθαίνω από τους παλαιότερους.

Καλό θα ήταν όλοι να δοκιμάζουμε τα μπουκάλια όλων και ας μην μας άρεσε κάτι στο παρελθόν που μπορεί να το είχαμε πιει.

Καλή είναι και η κριτική από τους άλλους και είναι πάντα καλοδεχούμενη, όπως και οι κανόνες να είναι σεβαστοί από όλους.

Και τέλος θα ήθελα να πω αυτό το κλίμα που επικρατεί μεταξύ μας να παραμείνει,γιατί ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι το ουίσκι .

Υγ.1 Να ξέρετε ότι όλοι είστε τρομερή παρέα.

Υγ.2 Φιλια σε όλους και γρήγορα να ξανά βρεθούμε.

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, thanasist said:

4. Συμφωνώ απόλυτα ότι κανένας δεν θα πρέπει να οδηγεί αν δεν είναι σε θέση να το κάνει.  Και κυρίως για τους άλλους αν δεν σέβεται τον εαυτό του ο ίδιος.  Με τι κριτήριο όμως θα που Με ότι πράγματι κάποιος δεν είναι σε θέση να οδηγήσει ?

Επειδή οι κανόνες θεσπίζονται για να εφαρμόζονται γενικώς και όχι κατά το δοκούν , από τη στιγμή που κάποιος έχει ξεπεράσει το νόμιμο, το νομοθετικά θεσμοθετημένο όριο αλκοόλ στο αίμα του, δεν είναι σε θέση να οδηγήσει με απόλυτη ασφάλειά σύμφωνα με το νόμο και τις παρατηρήσεις τις ιατρικής επιστήμης. Επομένως  ποιό θα είναι το δικό μας κριτήριο και ποιός ό κριτής που θα εφαρμόσει και τις προτεινόμενες αυστηροτατες ποινές?

@Celtic συγγνώμη αν ο τόνος μου ήταν λίγο απότομος, δεν το ήθελα.  Απλά αιφνιδιάστηκα λίγο με το ύφος και τον αυστηρό τόνο. 

Καταλαβαίνω και συμφωνώ με πολλά από αυτά που λέτε αλλά να μην καταλήξουμε σε υπερβολές ρυθμίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. 

 

Θανάση, εσύ ο ίδιος πρώτα υμνείς το "παρεϊστικο" κλίμα και τώρα, παρασυρόμενος ίσως από την επαγγελματική σου ιδιότητα, αναζητάς την νομοτέλεια.

Όπως πολύ σωστά το λες στην αρχή "..κυρίως για τους άλλους αν δεν σέβεται τον εαυτό του ο ίδιος..". Οι περισσότεροι εδω μέσα είμαστε ενήλικες στα -άντα μας, έχουμε κάνει τις μαλακίες μας, έχουμε ζήσει σκηνικά κι απ'την καλή αλλά κι απ' την ανάποδη, έχουμε ψηθεί για τα καλά και θεωρώ οτι κατέχουμε την απαιτούμενη υπευθυνότητα, αυτοσεβασμό και σεβασμό προς τους άλλους, και είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τις όποιες καταστάσεις. Όπως έγραψα στην διατύπωση της Βασικής Αρχής, το κριτήριο θα είναι η " η απο κοινού πεποίθηση", ούτε αλκοολόμετρα, ούτε νομικές συμβατότητες, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Τώρα, άν, ο μοι γένοιτω, φτάσουμε σε αυτό το σημείο, και κάποιος αποδειχτεί κατώτερος των περιστάσεων, μη αποδεχούμενος την απο κοινού προτροπή να γυρίσει σπίτι του με taxi ή να τον πάει κάποιος από τους υπόλοιπους (σιγά το φοβερό δηλαδή....), θα υποστεί την ......βαρύτατη ποινή του αποκλεισμού από μελλοντικές συγκεντρώσεις για ένα Α χρονικό διάστημα.....σοβαρά τώρα, θεωρείς αυστηρότατο κάτι τέτοιο?????? Δε λέω, η άποψη σου είναι ιδιαίτερα κολακευτική για τις συγκεντρώσεις μας, αλλά ......ντάξει.....πιστεύω θα το ξεπεράσει.

Κατα τ'άλλα συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σου πρόταση " να μην καταλήξουμε σε υπερβολές ρυθμίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια". Και με την  ευκαιρία, επειδή διαβάζω κάποιες ιδέες που προτάθηκαν για συγκεκριμένα ml και μεζούρες και τέτοια, εμένα με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο κατι τέτοιο.

Για τον μέγιστο αριθμό μπουκαλιών, επειδή βλέπω οτι είναι κάτι που σχεδόν όλοι επιθυμούν, η γνώμη μου είναι 6 το μέγιστο, με εξαίρεση την κοπή της πίτας που σκέφτομαι για μέγιστο αριθμό 8. Προυπόθεση να είναι κλειστά, να έχει καθοριστεί κάποιες μέρες πριν τη συγκέντρωση ποιά μέλη θα φέρουν, και να υπάρχει κάποιο hint της εμφιάλωσης για να μην έχουμε συμπτώσεις. Εφ'οσον προθυμοποιούνται να φέρουν περισσότεροι, προτεραιότητα θα εχουν όσοι έχουν σοβαρό λόγο κεράσματος (γιορτή, γενέθλια κλπ), όσοι είναι νέα μέλη και θα είναι η 2η, 3η παρουσία τους σε συγκέντρωση, όσοι έχουν να φέρουν πολύ καιρό κλπ. Επίσης, να μην επιτρέπεται να φέρουν όσοι έχουν φέρει σε 4-5 συνεχόμενες προηγούμενες συγκεντρώσεις...και γενικά κάτι τέτοια είναι στη σκέψη μου.
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά χαιρετίζω την πρωτοβουλία η αποία με βρίσκει απολύτως σύμφωνο, αν και κακά τα ψέματα έχω καταφέρει μόνο μια φορά να παρευρεθώ σε συγκέντρωση. Ωστόσο, θα καταθέσω κι εγώ τη γνώμη μου κι ελπίζω στο μέλλον να βολέψει πιο συχνά να βρεθούμε.

Αρχικά να πω πως η βασική αρχή περί ποτού κι οδήγησης με βρίσκει 99% σύμφωνο κι εδώ θα σταθώ πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα γιατί είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος με το θέμα κι αρκετές φορές ακόμα κι ευέξαπτος. Να εξηγηθώ λοιπόν γιατί 99% για να μην παρεξηγηθώ. Για εμένα προσωπικά αλκοόλ κι οδήγηση δεν πάνε μαζί. Κι αυτό το γράφω έχοντας υπάρξει θύμα της μαλακίας ασυνείδητου δολοφόνου χωρίς συνέπειες, πλην υλικές μόνο ευτυχώς. Είτε έχεις πιει ένα ποτηράκι είτε 3 βαρέλια τιμόνι μετά δεν πιάνεις. Ναι ο νόμος ορίζει ένα ελάχιστο (το οποίο για εμένα δεν είναι και τόσο ελάχιστο συγκρίνωντας με ΚΟΚ άλλων χωρών) αλλά αυτό βγήκε από διάφορες στατιστικές και ιατρικές γνωματεύσεις. Το πως όμως ανταποκρίνεται ο κάθε οργανισμός την κάθε διαφορετική στιγμή στην ίδια ποσότητα αλκοόλ δεν μπορεί δυστυχώς κανένας νόμος να το προβλέψει. Δικαιολογίες του τύπου "ναι μεν με πιάνει αλλά εγώ είμαι νηφάλιος", "ξέρω τον ευατό μου και ξέρω πόσο να πιω" κλπ για εμένα είναι άνευ σοβαρότητας. Για εμένα λοιπόν ο πρώτος κι αδιαπραγμάτευτος κανόνας των συναντήσεων θα έπρεπε να είναι: ΚΑΝΕΙΣ δεν φεύγει με αυτοκινούμενο όχημα που οδηγεί ο ίδιος από τις συγκεντρώσεις. Και φυσικά έχει δίκιο ο thanasist που αναρωτιέται ποιο θα είναι το κριτήριο που θα κρίνει αν κάποιος μπορεί να οδηγήσει ή όχι. Επομένως όλοι όσοι ήπιαν έστω κι ένα ποτήρι δεν πρέπει να οδηγήσουν κι έτσι αυτομάτως έχουμε το αναγκαίο κριτήριο διαχωρισμού. Ήπιες; Δεν οδηγάς. Αναγνωρίζω πως στην Αθήνα πολλές περιοχές δεν φτάνονται χωρίς αυτοκίνητο, αναγνωρίζω πως το μετρο δεν πάει παντού ή σταματάει νωρίς, αναγνωρίζω πως δεν μας περισεύουν όλους για να δίνουμε 10αρικα και 20αρικα στο ταξί, αλλά αν σκεφτούμε λίγο τη ζωή μας, τη ζωή του παιδιού μας, τη ζωή του οποιουδήποτε παιδιού ή ανθρώπου που θέτουμε σε κίνδυνο αξίζουν όλα αυτά ένα 20αρικο;  Ξέρω ότι ίσως φανώ υπερβολικός ή απόλυτος και ζητάω συγγνώμη αν ο τόνος μου φαίνεται επιθετικός κι επικριτικός. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κανέναν εδώ μέσα. Απλώς με θυμώνει απίστευτα η έλλειψη οδηγικής παιδείας που βιώνω κάθε φορά γυρνώντας στην Ελλάδα κι εφόσον είμαστε ένα φόρουμ με θέμα το αλκοόλ θεωρώ κθήκον του καθενός μας να περάσουμε ένα μήνυμα σε όσους μας διαβάζουν ενεργά και μη.

Στα υπόλοιπα θέματα θα καταθέσω κι εγώ κάποιες σκόρπιες σκέψεις οι οποίες πιστεύω πως θα βοηθήσουν στη μέγιστη γευσιγνωστική απόλαυση των συναντήσεων, χωρίς φυσικά να χαθεί το όμορφο κλίμα παρέας όπως έχουν ήδη επισημάνει όλοι. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να βρεθέι μια ισορροπία ανάμεσα στην γευσιγνωσία και τη χαλαρή διάθεση.

Προτείνω η βραδιά να χωρίζεται σε 2 φάσεις. Η πρώτη φάση να έχει διάρκεια 60-90 λεπτά και η δεύτερη όσο πάει. Συγκκριμένα:

ΦΑΣΗ Α

Η φάση Α έχει καθαρά γευσιγνωστικό χαρακτήρα. Αν είναι δυνατόν σε συνεργασία με το αγαζί να γίνεται η παραγγελία του φαγητού κατά την προσέλευση και πριν την έναρξη της φάσης Α (ούτως ώστε να γνωρίζει το μαγαζί ότι όντως θα παραγγείλουμε) αλλά να ζητάμε ευγενικά από το μαγαζί να ετοιμάσει και να σερβίρει το φαγητό με το που ολοκληρωθεί η φάση Α. Θα εξηγήσω παρακάτω λεπτομέρεις.

Σε συναντήσεις μέχρι 15 ατόμων στη φάση Α να ανοίγονται μέχρι 5 μπουκάλια. Για το δίκαιο του θέματος αυτά θα είναι τα 5 πρώτα που γράφτηκαν στο φόρουμ. Δηλαδή όταν ο καθένας συμπληρώνει τη λίστα και γράφει αν θα φέρει μπουκάλι να τηρείται σειρά προτεραιότητας. Τώρα επειδή γνωρίζω πως ευτυχώς είστε όλοι γενναιώδοροι, υπαρχει περίπτωση κάποιος να θέλει να κεράσει για προσωπικούς λόγους αλλά να μην προλάβει μέσα στα 5 πρώτα. Αυτός θα μπορεί να φέρει το μπουκάλι αλλά θα το κρατάει για τη φάση Β. Καλό είναι να μην είναι πάνω από 2 τα έξτρα μπουκάλια. Σε συναντήσεις άνω των 15 ατόμων προτείνω +1 μπουκάλι για κάθε 5 άτομα, με μέγιστο αριθμό τα 7 μπουκάλια (εδώ τα 2 έξτρα τυχόν κεράσματα δεν προσμετρούνται).

Να ορίζεται ώρα προσέλευσης με την απαραίτητη ελαστικότητα των 15-20 λεπτών γιατί άνθρωποι είμαστε, αλλά να μην καταντά αυτή η ελαστικότητα η ουσιαστική ώρα προσέλευσης. Μετά το πέρας της να ξεκινάει η διαδικασία. Ορίζεται η σειρά που θα ανοιχτούν τα μπουκάλια και ξεκινάμε να τα ανοίγουμε 1 προς 1. Το κάθε μπουκάλι ανοίγει αυτός που το έφερε. Αυτός σερβίρει όλα τα μέλη μερίδα 2-4 cl με το μάτι κι αφιερώνουμε όλοι 10-15 λεπτά αναταλάσοντας απόψεις πριν πάμε στο επόμενο. Αν έχουμε 7 μπουκάλια (20+ άτομα) ο χρόνος να περιορίζεται στα 12-13 λεπτά, ούτως ώστε να μην ξεπερνάει τα 90 λεπτά η φάση Α. Αν κάποιο μέλος που θα φέρει μπουκάλι καθυστερήσει τότε το μπουκάλι του ανοίγεται τελευταίο στη σειρά. Αν κάποιο μέλος γενικά καθυστερήσει τότε το μέλος ξεκινάει τη γευσιγνωσία από το μπουκάλι που δοκιμάζουν οι υπόλοιποι την ώρα που φτάνει κι αν έχει χάσει κάποια μπουκάλια μπορεί να αναπληρώσει στη φάση Β.  Στη διάρκεια της γευσιγνωσίας του προτελευταίου μπουκαλιού μπορούμε να ενημερώσουμε το μαγαζί ότι σε 20 λεπτά μπορεί να σερβίρει το φαγητό. Καλό θα είναι εδώ να μην ακυρώσουμε κάποιες παραγγελίες γιατί έτσι θα χάσουμε την αξιοπιστία μας για την επόμενη φορά. Η Φάση Α ολοκληρώνεται με το τελευταίο μπουκάλι και περνάμε στη φάση Β.

ΦΑΣΗ Β

Εδώ αρχικά σερβίρεται το φαγητό και ουσιαστικά δεν υπάρχουν κανόνες. Αφού έχουν όλοι αποκτήσει μια εικόνα για τα μπουκάλια που δοκίμασαν μπορούν να πιουν ότι έχει μείνει και με όποια σειρά θέλουν. Εδώ αν κάποιο μέλος άργησε να έρθει κι έχασε κάποιο μπουκάλι στη φάση Α έχει προτεραιότητα να δοκιμάσει. Αν υπάρχουν έξτρα μπουκάλια (μέχρι 2) τα ανοίγει όποιος τα έφερε και κερνάει την παρέα. Στο τέλος γίνεται ψηφοφορία για τα μπουκάλια της φάσης Α κι ο νικητής δεν πληρώνει για το φαγητό του. Φυσικά ψηφίζουν κι όσοι άργησαν εφόσον κατάφεραν να δοκιμάσουν τα μπουκάλια στη φάση Β.

Γενικές παρατηρήσεις:

Φαίνεται σύνθετο αλλά νομίζω είναι αρκετά απλό. Εννοείται πως οι χρόνοι που αναφέρω είναι προσεγγιστικοι, δεν θα βάλουμε και κριτή με χρονόμετρο από πάνω ή μήπως να βάλουμε;:tongue: Προσπάθησα να παντρέψω την παλιά μορφή συναντήσεων που ήταν πιο οργανωμένη (φάση Α) με την νέα που είναι πιο αυθόρμητη (φάση Β)

Η πρότασή μου φυσικά επιδέχεται αλλαγών ή και ολικής απόριψης. Αλλά αν την απορίψετε να ξέρετε δεν θα φέρω ποτέ να σας κεράσω το 25αρι springbank που ομορφαίνει τα ράφια μου:english_en:

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, McRookie said:

Η πρότασή μου φυσικά επιδέχεται αλλαγών ή και ολικής απόριψης. Αλλά αν την απορίψετε να ξέρετε δεν θα φέρω ποτέ να σας κεράσω το 25αρι springbank που ομορφαίνει τα ράφια μου:english_en:

ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ !!! :lol:

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Celtic said:

ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ !!! :lol:

εύγε άξιο μέλος του whisky forum που μπορείς να αναγνωρίζεις αξιέπαινες προτάσεις:clapping:

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Celtic said:

Θανάση, εσύ ο ίδιος πρώτα υμνείς το "παρεϊστικο" κλίμα και τώρα, παρασυρόμενος ίσως από την επαγγελματική σου ιδιότητα, αναζητάς την νομοτέλεια.

 

:) Εδώ παρεξήγησες λίγο σε αυτό που έγραψα στο υπ' αριθμόν 4 στην δεύτερη παράγραφο. 

Ουσιαστικά το έγραψα για να επισημάνω ότι ούτως ή άλλως είμαστε λίγο πολύ εκτός νόμου και ότι με το να ορίζουμε εμείς έναν κανόνα όπως εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται σύμφωνα με όσα ανέφερε και για τις μερίδες ο @Eilean a' Cheo και η @zoubov δεν θεωρώ ότι έχει λογική.  Δεν θεωρώ δηλαδή ότι μπορούμε να ορίσουμε με κάποιο τρόπο εμείς όρια στο αλκοόλ τα οποία είναι ήδη καθορισμένα. Όμως ναι, συμφωνώ μαζί σου έτσι όπως το έθεσες τώρα. Όταν είναι προφανές ότι   κάποιος έχει ξεπεράσει κάθε, ακόμα και εμφανές, μέτρο, ναι οφείλουμε να τον προστατέψουμε και τον ίδιο από τον εαυτό του και τους άλλους από τον ίδιο. 

Και κάνεις λάθος ως προς το οτι αναζητώ την νομοτέλεια. Το αντίθετο. Θέλω μαζί σας να χαλαρώνω από την αίσθηση αυτή και γενικά όταν είμαι έξω. Και βλέπω ότι η νομοτέλεια όπως εξήγησα έχει και επιπτώσεις και ουσιαστικά υπάρχει για συγκεκριμένους λόγους που ανάγονται στην φιλοσοφία του δικαίου που δεν είναι επί του παρόντος. Εν τούτοις, με όσο λιγότερους και απλούς κανόνες λειτουργεί κάτι σωστά τόσο περισσότερο σημαίνει ότι ειναι επιτυχημένο. 

αντίθετα, όσο περισσότεροι κανόνες χρειάζονται για να ρυθμιστεί κάτι, τόσο περισσότερο σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα που χρήζουν εξαντλητικής ρύθμισης.

Και έχει δίκιο και ο @McRookie αλλά εδώ είναι Ελλάδα ! αποκλείεται ή σχεδόν αποκλείεται αυτά να γίνουν εδώ έτσι απλά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, McRookie said:

 

Η πρότασή μου φυσικά επιδέχεται αλλαγών ή και ολικής απόριψης. Αλλά αν την απορίψετε να ξέρετε δεν θα φέρω ποτέ να σας κεράσω το 25αρι springbank που ομορφαίνει τα ράφια μου:english_en:

 

 

και χωρίς περιεχόμενο μια χαρά θα ομορφαίνει τα ράφια σου, οπότε μην αγχώνεσαι. Ας συμφωνήσουμε επί της αρχής και τα τροποποιούμε μετά το σφάξιμο

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Μήπως τελικά αν καταλήξουμε σε 5-6 μπουκάλια, θα ήταν καλό να τεθούν και κάποια κριτήρια επιλογής και φυσικά δεν εννοώ οικονομικά κριτήρια. πχ να επιλέγουμε φιάλες που πιστεύουμε ότι δεν έχουν δοκιμαστεί από το σύνολο των συμμετεχόντων. Γιατί αν απ τα πέντε, τα τρία τα έχουμε δοκιμάσει όλοι και όχι μόνο από μια φορά, τότε τι νόημα έχουν όλα αυτά τα περί γευσιγνωσίας που προτείνουν οι @zoubov, @Eilean a' Cheo και @McRookie

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...