Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Το δικό σας Vatted Malt Whisky!!!


Recommended Posts

Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που σηκώνει πολύ κουβέντα!

Μπορούμε να κάνουμε διάφορες εναλλαγές στην ''συνταγή'' και φυσικά να δημιουργούμε και νέες!!!

15% Mortlach

10% Aberlour

10% Linkwood

15% Bunnahabhain

15% Highland Park

20% Glen Garrioch

10% Tobermory

5% Auchentoshan

---------------------------

100%

Ένα καθαρά εμπορικό vatted malt για τα Ελληνικά γούστα.

Θα επανέλθω σύντομα όμως με νέα συνταγή.... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Όχι ρε φίλε έτσι! Κάτι πιο απλό, ώστε να αναδείξει πιο εύκολα τα χαρακτηριστικά. Πρόταση:

- 50% Bunnahabhain για βάση, μια που είναι στιβαρό και περιέχει πολλά χαρακτηριστικά.

- 15& Abunad'h για τη γλύκα

- 15% Ardbeg για τα πράσινα φρούτα, τη μέντα και την τύρφη

- 10% Glenfarclas για τα μπαχαρικά, αλλά όχι κανένα από τα sherry monster του

- 10% Benromach 21 για τα περίεργα φρούτα του

Φοβερό θέμα πάντως!

Link to comment
Share on other sites

Το ήπια χτες και νομίζω θα το ΞΑΝΑΠΙΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!!

40% Lagavulin 16 y.o.

35% Talisker 10 y.o.

25% Laphroaig 10 y.o.

Βάζεις ένα κουταλάκι του γλυκού νερό (περίπου 1 καπάκι) για Glencairn μέχρι την μέση (λίγο πιο πάνω από το σημείο που άρχίζει και στενεύει πάλι το ποτήρι) και νομίζω ότι

έχεις ένα πολύ καλό Islay malt. :cool:

Link to comment
Share on other sites

40% Lagavulin 16 y.o.

35% Talisker 10 y.o.

25% Laphroaig 10 y.o.

Χαίρω πολύ ρε mallios. Μου κοτσάρισες 3 από τα αγαπημένα μου malt, τι περίμενες; Μου κάνει μάλιστα εντύπωση που έχεις βάλει περισσότερη ποσότητα από το ακριβότερο (Lagavulin), μετά στο πιο φθηνό (Talisker) και λιγότερη ποσότητα από το φθηνότερο (Laphroaig). Νομίζω πως στα vatted, όπως και στα blended, η μαγκιά είναι να χρησιμοποιήσεις ως "βάση" το φθηνότερο ουίσκυ και να παίξεις με τις γεύσεις που προσδίδουν τα υπόλοιπα.

Link to comment
Share on other sites

Wisdom άκου το απίστευτο!!!!!

Είχα βάλει Lagavulin και μου λέει η Χαρά ότι θέλει να δοκιμάσει και ένα "καπνιστό" ουίσκυ, οπότε της έβαλα και λίγο Talisker και Laphroaig για να βρει τις διαφορές. ΕΤΣΙ προέκυψε το vatted malt το οποίο και αποτελείωσα εγώ!!!!

Πάντως διαφωνώ με την λογική του πιο απλού malt σαν βάση. Αυτό ισχύει για κάποιον που κάνει ένα εμπορικό vatted malt ενώ εμείς (νομίζω) ότι θέλουμε κάτι πιο ποιοτικό και παιχνιδιάρικο. Αν ήταν για κάτι πιο απλό θα χρησιμοποιούσα Bunnahabhain ή ένα 10άρι Laddie και μετά θα έπαιζα.

Επίσης σας έχω πει ότι το πρώτο vatted που έφτιαξα ήταν Laddie με Balwhinnie το οποίο και ήταν αρκετά πετυχημένο!!!!

Link to comment
Share on other sites

Είχα βάλει Lagavulin και μου λέει η Χαρά ότι θέλει να δοκιμάσει και ένα "καπνιστό" ουίσκυ, οπότε της έβαλα και λίγο Talisker και Laphroaig για να βρει τις διαφορές.
Από περιέργεια, ποιο της άρεσε ποιο πολύ; Εσένα ξέρω, το Lagavulin.
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν....

Βρήκε πιο βαθύ και πλούσιο το Lagavulin, της βρώμαγε το Laphroaig και πιο προσιτό και απαλό βρήκε το Talisker το οποίο και δοκίμασε και 2 -3 φορές.

Πιο κοντά στο Talisker ήτανε γιατί δεν έβγαζε τόσο πολύ ιώδιο. :D

Link to comment
Share on other sites

Επίσης σας έχω πει ότι το πρώτο vatted που έφτιαξα ήταν Laddie με Balwhinnie το οποίο και ήταν αρκετά πετυχημένο!!!!

να μαι και γω μετα απο μια βδομαδα χωρις internet.

ρε,παιδια δεν δικαιολογουμαστε να κανουμε τετοια λαθη,

mallios φιλε αυτο το vatted ειναι το αγαπημενο μου που προτεινεις,

Βalvenie + Dalwhinnie = BALWHINNIE :o

Link to comment
Share on other sites

Αμάν ρε Tomy δεν με αφήνεις σε χλωρό κλαρί :D

ΟΚ έχεις δίκιο!!!! Ένα μικρό λάθος έκανα αλλά νομίζω ότι τελικά θα μας βγει σε καλό.

Σήμερα θα δοκιμάσω το Balwhinnie!!!! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Αμάν ρε Tomy δεν με αφήνεις σε χλωρό κλαρί :D

ΟΚ έχεις δίκιο!!!! Ένα μικρό λάθος έκανα αλλά νομίζω ότι τελικά θα μας βγει σε καλό.

Σήμερα θα δοκιμάσω το Balwhinnie!!!! :lol:

φιλε με ολο το συμπαθειο ενα αστειο εκανα,

παντως δεν μας ειπες τη συμπερασμα εβγαλες

απο το αγαπημενο μου΄?????

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά δεν τα λυπάστε τα malt σας και τα μπερδεύετε μεταξύ τους :o:D;) ;;;

Πες βρε Theo γιατί εγώ είμαι "νέος" και λέω να μη μαλώσω κανέναν.Ειλικρινά παιδιά ποτέ δεν μου πέρασε απ'το μυαλό να κάνω κάτι τέτοιο.Εξάλλου αν θέλω να πιώ κανένα vatted αφήνω την δουλειά του vatting να την κάνει καμιά καλή "nose" κι όχι εγώ.

Link to comment
Share on other sites

Tomy φίλε μου εννοείται ότι είναι πλάκα!!!! :lol:

Δυστυχώς λόγω δουλειάς δεν είχα καθόλου χρόνο (και ηρεμία) να πιω Bal-whinnie!!!

Αν με πρόλαβες περιμένω tasting notes, αν όχι θα σου απαντήσω με αναλυτική δοσολογία και σημειώσεις την Δευτέρα εκτός απροόπτου (να βρω λίγο χρόνο ηρεμίας).

Theo είναι γνωστό ότι εμείς οι Νότιοι είμαστε επιρρεπείς στους πειραματισμούς. Αφού δεν έχουμε μπαράκια με Brora 30 κλπ κλπ :lol::tongue::D το ρίχνουμε στα πειράματα!!!!

Φιλιά στο Βορρά (ελπίζω να τα καταφέρω για μια ημέρα στο Φεστιβάλ με Σταμάτη).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Χτες το δοκίμασα αλλά δεν πέτυχα τις τέλειες αναλογίες.

ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΠΙΖΩ να έχω (αργά το βράδυ) διαμορφώσει πλήρη άποψη για το Impervenie ή αλλιώς Balverial.

(ελπίζω να καταλάβατε ποια δύο malt αναμειγνύω). :cool:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Και αφού δεν είχα άλλη δουλειά να κάνω....ΕΧΩ ΣΑΛΤΑΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΓΕΥΣΗ!!!

Μακριά ..... πολύ μακρυά .... πολύυυυυυυυυυυυ μακρυά!!!

Ας πάω από την αρχή.

Μύτη: θάλασσα, αλάτι, αμύγδαλα φρέσκα (μάλλον όχι αλατισμένα) βανίλια, λίγη ώριμη μπανάνα και ανεπαίσθητες γλυκιές νότες. Το αλκοόλ έντονο και παρόν σε όλες τις εισπνοές. Μέντα στο βάθος και πικρή σοκολάτα.

Στόμα: Αναπάντεχα φιλικό στην αρχή, σκληρό με αλάτι και τύρφη στην συνέχεια.Ελαιώδες πιο πολύ από βουτυρώδες και δύσκολο για τους αμαθείς θα έλεγα.Έντονη η επίδραση του bourbon βαρελιού, γεμάτο αλλά κάπως μονοδιάστατο αφού χάνονται πολλά από την μύτη.Σκληρό, θαλασσινό, λιμανίσιο θα έλεγα, με όστρακα και παστά θαλασσινά.Στην αρχή της τέταρτης γούλιάς ή το συνήθισα ή έβγαλε (επειδή το παλεύω κανα τέταρτο) γλυκιές νότες ενώ το αλάτι χάνεται λίγο και η γλώσσα αρχίζει να "βουτυρώνει".Ξηροί καρποί βγαίνοθν στο φώς και η γεύση γεμίζει.Γίνεται φιλικότερο.

Επίγευση: ΜΑΚΡΥΑ!! μία ζέστη που σε συντροφεύει αρκετή ώρα, πολύ φιλική αλλά έντονη και με αρκετά από την μύτη.

Ζεστό ξύλο.

Το όνομα αυτού του blend:

4/10 Laddie 10 y.o.

4/10 Old Pulteney 12 y.o.

2/10 Airigh Naim Beast

Link to comment
Share on other sites

Και αφού δεν είχα άλλη δουλειά να κάνω....ΕΧΩ ΣΑΛΤΑΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΓΕΥΣΗ!!!

Μακριά ..... πολύ μακρυά .... πολύυυυυυυυυυυυ μακρυά!!!

Ας πάω από την αρχή.

Μύτη: θάλασσα, αλάτι, αμύγδαλα φρέσκα (μάλλον όχι αλατισμένα) βανίλια, λίγη ώριμη μπανάνα και ανεπαίσθητες γλυκιές νότες. Το αλκοόλ έντονο και παρόν σε όλες τις εισπνοές. Μέντα στο βάθος και πικρή σοκολάτα.

Στόμα: Αναπάντεχα φιλικό στην αρχή, σκληρό με αλάτι και τύρφη στην συνέχεια.Ελαιώδες πιο πολύ από βουτυρώδες και δύσκολο για τους αμαθείς θα έλεγα.Έντονη η επίδραση του bourbon βαρελιού, γεμάτο αλλά κάπως μονοδιάστατο αφού χάνονται πολλά από την μύτη.Σκληρό, θαλασσινό, λιμανίσιο θα έλεγα, με όστρακα και παστά θαλασσινά.Στην αρχή της τέταρτης γούλιάς ή το συνήθισα ή έβγαλε (επειδή το παλεύω κανα τέταρτο) γλυκιές νότες ενώ το αλάτι χάνεται λίγο και η γλώσσα αρχίζει να "βουτυρώνει".Ξηροί καρποί βγαίνοθν στο φώς και η γεύση γεμίζει.Γίνεται φιλικότερο.

Επίγευση: ΜΑΚΡΥΑ!! μία ζέστη που σε συντροφεύει αρκετή ώρα, πολύ φιλική αλλά έντονη και με αρκετά από την μύτη.

Ζεστό ξύλο.

Το όνομα αυτού του blend:

4/10 Laddie 10 y.o.

4/10 Old Pulteney 12 y.o.

2/10 Airigh Naim Beast

Γεια σου ρε mallios με τις ΧΗΜΕΙΕΣ σου :lol: .

Link to comment
Share on other sites

Vatted No 2.

Glenrothes Select (4/10)

Clynelish 14 y.o. (4/10)

Glenfarclas 105 (2/10)

Δεν έδεσε το πράγμα....Το Glenfarclas τα σκεπάζει όλα πολύ άνετα και γενικά υπάρχει μία έντονη κολλώδης γλυκάδα που με χάλασε.

Δεν το συνιστώ.

Link to comment
Share on other sites

Mε αφορμή τις συνταγές του Mallios να πω οτι τελευταία διαβάζω ένα παλιό βιβλίο (The Whiskies of Scotland - R.J.S. McDowall, 1969) και κάπου o συγγραφέας προτείνει ένα πολύ σπέσιαλ μίγμα, Clynelish με Glenlivet .

Βέβαια τα malts της εποχής εκείνης θα ήταν και πιο βαριά αλλά το αναφέρω ενδεικτικά για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τέτοια πειράματα.

Link to comment
Share on other sites

Mου φαίνεται θα πάρω δοκιμαστικό σωλήνα και θα αρχίσω και εγώ τους πειραματισμούς :tongue: .

Και αρχίζουμε να ξεφεύγουμε λέω :lol::lol::lol: .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...