Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Ο Aeneas Coffey και ο αποστακτήρας συνεχούς απόσταξης (Coffey still)

Recommended Posts

Aeneas Coffey

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην εξέλιξη της σύγχρονης βιομηχανίας του σκωτσέζικου whisky, είναι ο Aeneas Coffey.

Ο Coffey γεννήθηκε, πιθανότατα στο Δουβλίνο, το 1780. Ο πατέρας του ήταν ο Andrew Coffey και εκπαιδεύτηκε στο Trinity College του Δουβλίνου. Ηταν ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος με ευρέως διαδεδομένα ενδιαφέροντα και πολλαπλά ταλέντα, τα οποία αυξήθηκαν γρήγορα. Δημιούργησε μια επιτυχημένη καριέρα στην Υπηρεσία Τελωνείων και Φόρων, στην οποία προσχώρησε το 1800. Το 1808 παντρεύτηκε τη Susanna Logie και είχαν τρεις γιους: τον Aeneas jnr, τον William και τον Philip.

Ο Coffey σημείωσε σημαντική εξέλιξη πάνω στην επαγγελματική του καριέρα, την οποία και τερμάτισε ως general examiner. Ήταν ένας ισχυρός, αποφασισμένος υποστηρικτής του νόμου. Έζησε πολλές άσχημες εμπειρίες και αψιμαχίες με παράνομους αποσταγματοποιούς και λαθρεμπόρους. Μάλιστα, κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία εξέθεσε ακόμη και την ίδια του τη ζωή σε κίνδυνο, ιδίως τον Νοέμβριο του 1810, όπου και είχε αποσταλεί κοντά στο Culdaff, στο Donegal κατά τη διάρκεια των επονομαζόμενων «poitín wars».

Aeneas Coffey

Το 1816, ο Coffey αναφέρθηκε στο περιστατικό αυτό, στην επιλεγμένη κοινοβουλευτική επιτροπή, ως εξής: «I was attacked by about 50 men… they fractured my skull, left my whole body one mass of contusion and gave me two bayonet wounds, one of which completely perforated my thigh… and to this day I feel bad effects from them, which I never expect entirely to get rid of».

Μεταξύ της εκπαίδευσής του και του έργου του ως δημόσιου υπαλλήλου, ο Aeneas Coffey είχε αρκετές ευκαιρίες να παρακολουθήσει το σχεδιασμό, τη λειτουργία και την παραγωγική διαδικασία των αποσταγμάτων whisky, καθώς η Ιρλανδία ήταν από τις κορυφαίες παραγωγούς τον 19ο αιώνα και το Δουβλίνο ήταν στο κέντρο αυτής της παγκόσμιας βιομηχανίας. Το 1821, ενεπλάκη σε κρίσιμα πειράματα με τις εφευρέσεις του Captain Pottinger στο αποστακτήριο του John Thompson στο Carrickfergus, οι οποίες είχαν ως στόχο να αποτρέψουν την απάτη.

Τον Ιανουάριο του 1823, ο Coffey πρότεινε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης να υιοθετηθεί ένα νέο, φθηνότερο αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματικό μέτρο για την περαιτέρω αποτροπή της απάτης. Μίλησε για ένα χαρτί ή ένα κομμάτι κάρτας, που περιέχει την υπογραφή του αξιωματικού ή μια σφραγίδα από το γραφείο ειδικών φόρων κατανάλωσης ή και τα δύο, που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο εσωτερικό πριν από την κλειδαριά, έτσι ώστε κάποιος να αδυνατεί να το ανοίξει χωρίς διάτρηση της κάρτας. Το μέτρο αυτό, τελικά εγκρίθηκε από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τον Ιούνιο του 1829.

Μετά την αποχώρηση του Coffey από την Υπηρεσία του, τον Μάρτιο του 1824, έχοντας συνεισφέρει στη σύνταξη του νόμου περί ειδικών φόρων κατανάλωσης του 1823, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις σημαντικές γνώσεις που είχε αποκομίσεικαι την τεχνογνωσία του και να εισέλθει στο νόμιμο εμπόριο. Συγκεκριμένα, έστρεψε την προσοχή του στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των σύγχρονων αποστακτήρων συνεχούς απόσταξης, που κατοχυρώθηκαν πρώτα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Sir Anthony Perrier (1770-1845), του Distillery Spring Lane στο Cork.

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, η επιστήμη και η πρακτική της απόσταξης ήταν σε συνεχή εξέλιξη, αλλά η πραγματική πρόοδος προς τη συνεχή απόσταξη έλαβε χώρα στα τέλη του αιώνα.

Το 1808, ο πρώτος πρακτικός συνεχής ακόμα εφευρέθηκε από τον Jean-Baptiste Cellier-Blumenthal και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1813. Σύντομα ακολούθησαν διάφορα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τα οποία εργάζονταν στην ίδια αρχή με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας, μεταξύ των οποίων και ο Savalle still, που πήρε το όνομά του, από τον έμπορο Armand Savalle, ο οποίος βελτίωσε τη διαδικασία του Cellier-Blumenthal. Πολλοί από αυτούς τους αποστακτήρες, εξακολουθούν να υπάρχουν στα αποστακτήρια ρούμι και μπράντυ σήμερα.

Εν τω μεταξύ, ο Robert Stein, ανέπτυξε το δικό του αποστακτήρα. Το Δεκέμβριο του 1827, ο Stein κατέγραψε το πρώτο του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο άνοιξε το δρόμο για το επόμενο στάδιο της συνεχούς απόσταξης. Στη συνέχεια ο Stein υπέβαλε αίτηση,για να του επιτρέψει να πειραματιστεί με το wash στο αποστακτήριο Wandsworth στο Λονδίνο.

Ο Coffey, έχοντας το δικό του σχέδιο, πήρε τα καλύτερα στοιχεία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του Stein, το οποίο ήταν ένας αποστακτήρας μονής στήλης και πρόσθεσε μια δεύτερη στήλη (rectifier), στην οποία το wash προθερμαινόταν (αφαιρώντας έτσι τους θερμαντήρες wash του Stein), πριν εισέλθει στην πρώτη στήλη (analyser), όπου άρχιζε η διαδικασία απόσταξης.

Ο Coffey υπέβαλε αίτηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του (5974, χορηγήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1831) το 1830, όταν ήταν ιδιοκτήτης του αποστακτήριου Dock στο Δουβλίνο. Ενώ οι αποστακτήρες του Stein λειτουργούσαν σε πολλά αποστακτήρια της Σκωτίας εδώ και πολλά χρόνια, ο αποστακτήρας του Coffey βρισκόταν σε διαρκή άνοδο και με τη τάση  να γίνεται ο πιο δημοφιλές στον κλάδο, εκτός από την πατρίδα του, την Ιρλανδία!

Το 1832, ο αποστακτήρας του Coffey είχε δοκιμαστεί στο αποστακτήριο Dock και σε άλλο στο Δουβλίνο που ανήκε στην οικογένεια Haig. Ένα χρόνο αργότερα, ο πρώτος αποστακτήρας Coffey στη Σκωτία εγκαταστάθηκε στο αποστακτήριο Grange στο Fife, σε μια εποχή κατά την οποία μόνο το βυνοποιημένο κριθάρι χρησιμοποιούταν κατά την παραγωγική διαδικασία.

Την εποχή εκείνη, ο Irish pot still εξακολουθούσε να κυριαρχεί στο εμπόριο και η τέχνη της ανάμειξης εξακολουθούσε να είναι κάπως ανοικτή, αλλά οι βασικότεροι ιρλανδοί αποσταγματοποιοί θεωρούσαν το προϊόν του Coffey, κατώτερο από τον παραδοσιακό αποστακτήρα. Αυτή η αδιαλλαξία των μεγάλων αποσταγματοποιών του Δουβλίνου θα οδηγούσε τελικά στην εγκατάλειψή τους, καθώς η πρακτική του blending έγινε κοινά αποδεκτή και η βιομηχανία του Scotch whisky έφτασε να ξεπεράσει τους ιρλανδούς ομολόγους της στα μέσα με τέλη, του 19ου αιώνα.

Το 1837 ο Coffey ίδρυσε την εταιρεία Aeneas Coffey & Sons στην οδό Barrow Street του Δουβλίνου, αλλά λόγω της άρνησης των μεγάλων ιρλανδών αποστακτηρίων να υιοθετήσουν την τεχνολογία του αλλά και το γεγονός ότι οι λιανοπωλητές του Λονδίνου και της Σκωτίας έκριναν με ενθουσιασμό την ευρεσιτεχνία του, ο Coffey παρέδωσε τα ηνία της εταιρείας στον μεγαλύτερο γιο του, Aeneas jnr, γύρω στο 1839 - και ολόκληρη η οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο.

Εγκαταστάθηκαν στην ενορία του St Leonard, Bromley, στο East End και έζησαν στο 82 High Street, Tower Hamlets. Η εταιρεία είχε την έδρα της στο Bow, αλλά αφού πέθανε η Susanna το 1850 και ο Aeneas, στις 26 Νοεμβρίου 1852, ο Aeneas jnr πώλησε τα συμφέροντά του στην John Dore & Co. Ο Aeneas jnr μετακόμισε στη Νότια Αφρική, όπου διεύθυνε ένα αποστακτήριο και παντρεύτηκε, αλλά η σύζυγός του πέθανε χωρίς παιδιά και επέστρεψε στο Λονδίνο για να περάσει τα τελευταία χρόνια.

Η φωτογραφία του Aeneas Coffey που χρησιμοποιείται ευρέως, θεωρείται από πολλούς ότι πιθανόν ανήκει στο γιό του, Aeneas jnr. Ο πατέρας του θάφτηκε στην αφάνεια, την 1η Δεκεμβρίου 1852 στο Tower Hamlets, αλλά άφησε τον κόσμο του whisk(e)y μια κληρονομιά που λίγοι μπορούν να αφήσουν. Η τελειοποίηση του αποστακτήρα συνεχούς απόσταξης και τα πλεονεκτήματα που προσέφερε απλόχερα η εφεύρεση που τελειοποίησε, του προσέδωσαν πολλά προσωνύμια. Ονομάστηκε «Henry Ford of distilling», «father of Irish whiskey» αλλά και «man who put the 'e' into whiskey»!

512bb463119b1efd220f6df64d0055e2.jpg

 

8e0201663b78d3312f389d41c7f072d6.jpg

8060a7bec26ca1cea2520844f3953652.jpg

Ο αποστακτήρας συνεχούς απόσταξης/Coffey Still

Η αρχή του αποστακτήρα Coffey, αν και είναι λίγο δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις, εμφανίζεται επιγραμματικά και συνοπτικά στην παρακάτω εικόνα. Αποτελείται από δύο, ψηλούς, αλληλοσυνδεόμενους κίονες από χαλκό και ανοξείδωτο χάλυβα, τον analyser και τον rectifier, οι οποίοι στέκονται δίπλα-δίπλα.

Ο ατμός που τροφοδοτείται με πίεση εισέρχεται στον analyser στη βάση και ανεβαίνει διαμέσου μιας σειράς διαμερισμάτων, τα οποία χωρίζονται από διάτρητες πλάκες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το wash τροφοδοτείται στην κορυφή του αναλυτή και κατεβαίνει μέσα από τα διαμερίσματα.

Ο ανερχόμενος ατμός απομακρύνει το αλκοόλ από το wash και το μεταφέρει στη βάση του rectifier, όπου και ανέρχεται ξανά μέσω μιας άλλης σειράς διαμερισμάτων. Κατ 'αυτόν τον τρόπο, έρχεται σε επαφή με τον σωλήνα παροχής ψυχρού wash, ο οποίος κατευθύνεται μέσω του rectifier σε μια σειρά βρόγχων και πηνίων.

Το απόσταγμα που παράγει αυτή η διαδικασία έχει λιγότερη πολυπλοκότητα στη γεύση σε σύγκριση με το απόσταγμα που παράγεται σε pot still, αλλά είναι πολύ υψηλής καθαρότητας σε περίπου 96% abv. O αποστακτήρας που τελειοποίησε ο Coffey, είχε πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα. Αρχικά, είχε τη δυνατότητα να παράγει αποστάγματα πολύ πιο γρήγορα, πιο οικονομικά και σε ασυγκρίτως μεγαλύτερες ποσότητες. Άλλωστε η παραγωγή, μπορούσε πλέον να είναι συνεχόμενη και όχι τμηματική. Επίσης, διέθετε το πλεονέκτημα ότι μπορούσε να εγκατασταθεί οπουδήποτε. Ακόμη, είχε  τη δυνατότητα να παράγει αλκοόλ σε περίπου 96% abv, ενώ οι pot stills δεν μπορούν να επιτύχουν τέτοιες αποδόσεις, ενώ θεωρήθηκε ιδανικός για το τζιν και τη βότκα.

Coffey still diagram

coffey-still.jpg

Πηγές:

https://scotchwhisky.com/magazine/whisky-heroes/20740/aeneas-coffey/

https://www.revolvy.com/main/index.php?s=Aeneas%20Coffey&item_type=topic

http://whiskyscience.blogspot.com/2013/08/history-of-column-still.html

https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/american-whiskey/understanding-whiskey-stills-pots-columns-hybrids/

Φωτογραφίες:

https://scotchwhisky.com/magazine/whisky-heroes/20740/aeneas-coffey/

https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/bourbon/coffey-stills-dont-make-americanos/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×