Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Ταξίδι στην Ινδία

Recommended Posts

Η Ινδία

Η Ινδία, ή επίσημα Δημοκρατία της Ινδίας (Bhārat Ganarājya) είναι χώρα στη νότια Ασία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό, με 1.354.051.854 κατοίκους, με βάση τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2018, και η έβδομη μεγαλύτερη σε έκταση με 3.287.590 τ.χλμ. Εκτείνεται ανάμεσα στα Ιμαλάια όρη και τον Ινδικό ωκεανό από τον οποίο ορίζεται στα νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά. Συνορεύει ανατολικά με το Μπανγκλαντές και τη Βιρμανία, βόρεια με την Κίνα και τα κρατίδια Μπουτάν, Νεπάλ, βορειοδυτικά με το Πακιστάν, ενώ δυτικά βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και νότια-νοτιοανατολικά από τον Ινδικό ωκεανό και τον κόλπο της Βεγγάλης.

Η Ινδία, κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών και θρησκειών. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα σταδιακά υποτάχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 1947 απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά από γενικευμένο αγώνα αυτοδιάθεσης που χαρακτηρίστηκε από μη βίαιες αντιδράσεις. Σήμερα η Ινδία είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο. Σήμερα η Ινδία θεωρείται μια από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις. Η Ινδία είναι χώρα γεωργική και βιομηχανική. Παράγει ρύζι, κεχρί, κριθάρι, σουσάμι, λινάρι, κάνναβη, ζαχαροκάλαμο και τσάι. Τα δάση της καλύπτουν το 11% του εδάφους της και παρέχουν πολύτιμη ξυλεία.

1200px-India_-_administrative_map.png

Το Indian whisky

Στην Ινδία υπάρχουν αρκετά αποστακτήρια, βέβαια το αποκαλούμενο «whisky» που παράγουν είναι έννοια σχετική, αφού ως πρώτη ύλη δύναται να χρησιμοποιηθεί η μελάσα, το καλαμπόκι ή και το ρύζι. Το μεγαλύτερο μέρος από το απόσταγμα αυτό, που παράγεται στην Ινδία, αφορά ένα προϊόν που προκύπτει από ανάμιξη αποστάγματος μελάσας (παρόμοιο με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ρούμι) είτε με grain whisky (από καλαμπόκι, σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι) είτε με προσμίξεις σκωτσέζικου ουίσκι, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να πωληθεί στην Ευρώπη ως whisky. Το μεγαλύτερο εμπορικό σήμα, Officer's Choice, πούλησε το εκπληκτικό νούμερο των 400 εκατομμυρίων φιαλών το 2015! Βέβαια η ετικέτα του συγκεκριμένου προϊόντος σε άλλες, πλην της χώρας καταγωγής του χώρες, αναγράφει: Grain neutral spirits and scotch whisky with caramel colour added.

Για να μπορούν να πωλούνται ως whisky στην ΕΕ και αλλού, τα ινδικά single malts παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και στη Σκωτία, δηλαδή με βυνοποιημένο κριθάρι, σε pot stills και με παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Λόγω των ψυχρότερων θερμοκρασιών, το ινδικό κριθάρι αναπτύσσεται σχεδόν αποκλειστικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, κυρίως κοντά στα σύνορα με την Κίνα, το Νεπάλ και το Πακιστάν. Για τα νότια αποστακτήρια (Amrut και Paul John), αυτό σημαίνει ότι το κριθάρι πρέπει να μεταφερθεί περίπου 1.500 μίλια οδικώς στα αποστακτήρια. Για τα peated whiskies, η τύρφη ή το pre-smoked barley, εισάγονται από τη Σκωτία.

Μπορεί να εμφιαλωθεί scotch whisky στην Ινδία; Οι Scotch Whisky Regulations, επιτρέπουν την εισαγωγή χύμα blended Scotch whisky για εμφιάλωση σε άλλη χώρα. Η Ινδία είναι ένας από τους πολλούς τόπους που συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα μπορείτε να βρείτε τοπικά εμφιαλωμένα Vat 69 και Black & White.

Η υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί για τα τρία αποστακτήρια που παράγουν single malt. Μια μέση θερμοκρασία ακόμη και το καλοκαίρι, είναι 35 °C στη Bangalore (Amrut), 31 °C στο Rampur και ένα βαθμό μικρότερη στο Paul John που βρίσκεται στη Goa. Το Kentucky και το Tennessee αντιμετωπίζουν παρόμοιες θερμοκρασίες.

Η έλλειψη υγρασίας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ινδικού whisky για δύο λόγους: προκαλεί επιτάχυνση τόσο της διαδικασίας παλαίωσης (περίπου έξι φορές, επομένως ένα ινδικό malt ηλικίας τριών ετών είναι όμοιo με την ωριμότητα ενός 18 ετών, σκωτσέζικου) και επίσης αυξάνεται το λεγόμενο angel’s share.

indianwhiskyinfographic-585x306.jpg

Τα αποστακτήρια

1.-Το Amrut Distillery ιδρύθηκε το 1948, με την επωνυμία Amrut Laboratories, με ιδρυτή τον  Shri J.N. Radhakrishna ή J.N.R όπως ονομάζεται μέχρι σήμερα. Υπό την ηγεσία του ιδρυτή του, το Amrut Distilleries πλέον έκανε μεγάλη πρόοδο ώστε να εδραιωθεί ως ένας σημαντικός και προτιμώμενος προμηθευτής του Indian Made Liquor (IML) στην αγορά. Η λέξη amrut προέρχεται από τη σανσκριτική γλώσσα και σημαίνει "νέκταρ των θεών", έκφραση την οποία συχνά χρησιμοποιεί το αποστακτήριο, ως συνώνυμο της έκφρασης, το "νερό της ζωής".

Μετά την κατάρρευση του J.N. Radhakrishna Rao Jagdale το 1976, η ηγεσία του αποστακτηρίου μεταβιβάστηκε στον γιο του, τον Shri Neelakanta Rao, τον σημερινό Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο. Με βάση τα στερεά θεμέλια που έθεσε ο πατέρας του, είδε την Amrut Distilleries να ανθίζει με ένα πολυεθνικό εμπορικό σήμα.

Τη δεκαετία του 1960, το Amrut Distilleries συμμετέχει στην απόσταξη και την παραγωγή ρούμι, ενώ στη δεκαετία του '70, η συνεχώς εξελισσόμενη αγορά της Ινδίας είδε την είσοδο του Amrut σε μια ακόμη διαφορετική παραγωγή, την απόσταξη Brandy. Στη δεκαετία του '80, σε μια προσπάθεια να προσφέρει στους ινδούς καταναλωτές ποιοτικά προϊόντα, το Amrut αποτόλμησε την απόσταξη malt whisky.

Το 2004 to Amrut Single Malt λανσάρεται στο Cafe India, ένα κορυφαίο εστιατόριο στη Γλασκώβη, ενώ το 2010, βραβεύτηκε το Amrut Fusion, που κυκλοφόρησε το 2009. Το Amrut Distillery παράγει περίπου 7 εκατομμύρια λίτρα whisky κάθε χρόνο, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος χρησιμοποιείται για single malt, το μεγαλύτερο μέρος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τα blends της εταιρείας.

footer.png

2.-Αν σκεφτεί κάποιος τη βιομηχανία του αλκοόλ στην Ινδία, ένα από τα πρώτα ονόματα που έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι το Radico Khaitan, μια από τους μεγαλύτερες εταιρείες στην ινδική βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών, παλαιότερα γνωστή ως Rampur Distillery και η οποία ιδρύθηκε το 1943. Η εταιρεία ανέκαθεν είχε αποστολή να παρέχει στους καταναλωτές ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, οικοδομώντας διαχρονικές μάρκες.

Μέχρι σήμερα τα αποστακτήρια της Radico Khaitan, έχουν παραγάγει διάφορα Whiskies, συμπεριλαμβανομένου 8PM Whisky (το πρώτο ινδικό ουίσκι που αναμειγνύεται με Scotch) και άλλα Indian Grain Whiskies, συμπεριλαμβανομένων των After Dark Whiskey, Whytehall, Gold Supreme, Crown κλπ.

Η εταιρεία διαθέτει εκτεταμένες εγκαταστάσεις παραγωγής σε όλη την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων πέντε αποστακτηρίων σε δύο τοποθεσίες, με μια συνδυασμένη ικανότητα απόσταξης άνω των 13 εκατομμυρίων λίτρων το μήνα.

Καύχημα της εταιρείας το Rampur το οποίο είναι ένα Indian Single Malt Whisky, που παλαιώνει στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Το Rampur Distillery βρίσκεται στη βόρεια Ινδία κοντά στο Νέο Δελχί, πήρε το όνομά του από την πατρίδα του στο Uttar Pradesh της Ινδίας και άρχισε να παράγει malt whisky το 1990 για να ανάμιξη με τα παραδοσιακά ινδικά ουίσκι με βάση την μελάσα και άλλα αποστάγματα. 26 χρόνια αργότερα, το malt whisky Rampur εισέρχεται για πρώτη φορά στην αρένα του single malt whisky.

Αν και μοιράζεται μερικές από τις ίδιες κλιματικές συνθήκες που οδηγούν σε ταχεία ωρίμανση, η τοποθεσία του Rampur στους πρόποδες των Ιμαλαΐων προσδίδει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που επηρεάζουν την ωρίμανση.

rampur_distillery_RAMPUR_SINGLE_MALT_WHI

3.-H John Distilleries ιδρύθηκε το 1992 από τον Paul P John και εξελίχθηκε σε μια κορυφαία εταιρεία αποσταγμάτων μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία. Η δημιουργία του «Paul John Single Malt» που λανσαρίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012, βραβεύτηκε σύντομα από τους ενθουσιώδεις οπαδούς του malt whisky, σε όλο τον κόσμο.

Το απόσταγμα, αποστάζεται και ωριμάζει στη Goa, η οποία λόγω του μοναδικού μικροκλίματός της, ωθεί την ωρίμανση με ταχύτητα τρείς ή τέσσερις φορές υψηλότερη από ότι στη Σκωτία.

Ο Asa Abraham του Paul John λέει: «Η κοινή αντίληψη για τα ινδικά ουίσκι είναι ότι είναι κατασκευασμένα από μελάσα και επομένως όχι καλής ποιότητας. Αλλά οι αντιλήψεις αλλάζουν». Πάντως οι προβλέψεις για το Indian whisky, κάθε άλλο παρά δυσοίωνες είναι. Οι πωλήσεις αυξάνονται κατά περίπου 10% ετησίως και συνεχώς κερδίζουν πόντους, σε διεθνείς διαγωνισμούς αλλά και μεταξύ των φανατικών του αποστάγματος.

csm_IMG_0438_d95cff591b.jpg

Τα αδέρφια Sukhinder και Rajbir Singh

Κλείνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στους Ινδούς Sukhinder και Rajbir Singh. Αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στο λιανεμπόριο, αφού μεγάλωσαν βοηθώντας το εμπόριο κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στην οικογενειακή επιχείρηση των γονιών τους, «The Nest» στο Hanwell, που ξεκίνησε το εμπόριο ποτών το 1973.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Sukhinder, ο μεγαλύτερος των αδελφών, είχε ήδη μια πολύ μεγάλη συλλογή ουίσκι, αρχίζοντας να συλλέγει μινιατούρες στα μέσα της δεκαετίας του '80 και προχωρώντας σε κανονικές φιάλες, λίγα χρόνια αργότερα.

 Όταν οι γονείς τους αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν το 1999, οι αδελφοί έλαβαν τη δύσκολη απόφαση να πουλήσουν την οικογενειακή επιχείρηση και ίδρυσαν το The Whisky Exchange. Λειτουργώντας όπως λέει και το όνομά του, ως μια ηλεκτρονική πύλη όπου οι οπαδοί του ουίσκι μπορούσαν να αγοράσουν, να πουλήσουν ή να ανταλλάξουν μπουκάλια.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια περίοδος ταχείας επέκτασης για το The Whisky Exchange. Το 2006, ξεκίνησε ξανά τη λειτουργία της ιστοσελίδας και μετακόμισε τους αποθηκευτικούς χώρους και χώρους γραφείων από το αρχικό σπίτι τους στο Hanwell, σε μια πολύ μεγαλύτερη εγκατάσταση στο Park Royal. Αυτό επέτρεψε στην εταιρεία να επεκτείνει το προσωπικό του γραφείου και να βελτιώσει περαιτέρω την υπηρεσία και την παρουσία του στο διαδίκτυο. Στα τέλη του 2014, ο ιστότοπος επανασχεδιάστηκε πλήρως, η πλοήγηση βελτιώθηκε, επιτρέποντας στους επισκέπτες να βρίσκουν τα προϊόντα ευκολότερα.

 

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/Ινδία

https://blog.thewhiskyexchange.com/2016/08/everything-you-need-to-know-about-indian-whisky/

http://blog.thewhiskyexchange.com/core/wp-content/uploads/2016/08/indian-whisky-infographic.pdf

https://www.alcoholprofessor.com/blog-posts/blog/2017/11/07/spotlight-on-indian-whisky

www.amrutdistilleries.com

www.whisky.com

http://rampursinglemalt.com/

https://pauljohnwhisky.com

https://www.thewhiskyexchange.com/about/history

Φώτο:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9c/India_-_administrative_map.png/1200px-India_-_administrative_map.png

http://blog.thewhiskyexchange.com/core/wp-content/uploads/2016/08/indianwhiskyinfographic-585x306.jpg

http://www.amrutdistilleries.com/web/img/footer.png

http://rampursinglemalt.com/wp-content/uploads/2017/01/rampur_distillery_RAMPUR_SINGLE_MALT_WHISKY.jpg

https://www.whisky.com/fileadmin/_processed_/csm_IMG_0438_d95cff591b.jpg

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/9/2018 at 7:13 AM, DMTK said:

προκαλεί επιτάχυνση τόσο της διαδικασίας παλαίωσης (περίπου έξι φορές, επομένως ένα ινδικό malt ηλικίας τριών ετών είναι όμοιo με την ωριμότητα ενός 18 ετών, σκωτσέζικου)

 

On 10/9/2018 at 7:13 AM, DMTK said:

Για τα peated whiskies, η τύρφη ή το pre-smoked barley, εισάγονται από τη Σκωτία.

@DMTK μπράβο φίλε για την δουλειά που κάνεις, έχω μερικές ένστασεις στα παραπάνω διό σημεία αλλά δεν προλαβαίνω να δω τις πηγές σου αν είναι εύκολο να μου γράψεις θα βοηθούσε. Επίσης νομίζω η αναφορά στους Singh είναι λίγο ατοπη μια που δεν έχουν σχέση με το ινδικό ουίσκι πέραν της κοινής καταγωγής 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, Uisge-Beatha said:

έχω μερικές ένστασεις στα παραπάνω διό σημεία αλλά δεν προλαβαίνω να δω τις πηγές σου αν είναι εύκολο να μου γράψεις θα βοηθούσε.

τα συγκεκριμένα είναι από εδώ:

https://blog.thewhiskyexchange.com/2016/08/everything-you-need-to-know-about-indian-whisky/

και για να μη ψάχνεις τα μεταφέρω εδώ:

 it causes both the ageing process to accelerate (around six times, so a three-year-old Indian malt is similar in maturity to an 18-year-old Scotch).. 

....For peated whiskies, either peat or pre-smoked barley is imported from Scotland.

18 minutes ago, Uisge-Beatha said:

Επίσης νομίζω η αναφορά στους Singh είναι λίγο ατοπη μια που δεν έχουν σχέση με το ινδικό ουίσκι πέραν της κοινής καταγωγής

 😀... επειδή είναι Ινδοί τους ανέφερα

 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×