Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Ice Stones (πρώην Πάγο στο whisky μου)


Recommended Posts

Όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάποιο topic αν και νομίζα ότι το είχαμε συζητήσει.Anyway από όσο σας γνωρίζω όλοι

θα πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ !!! Το καλοκαιράκι όμως το πράμα δυσκολεύει πολύ.Μέχρι σήμερα ομολογώ ότι δεν γνώριζα

την ύπαρξη των whisky stones!!! Αν λοιπόν σας έλεγαν ότι υπάρχει κάτι σαν πάγος που δεν επιρρεάζει τα αρώματα

από το whisky μας αλλά ούτε και την γεύση θα τα χρησιμοποιούσατε;;; Πάρτε μια ιδέα https://www.forscotchlovers.com/catalog/product_info.php?cPath=4&products_id=263

Link to comment
Share on other sites

Kαταρχήν μόλις συνειδητοποίησα πως δεν έχω πιει ποτέ στη ζωή μου malt με πάγο,χμμμμ ψέμματα ίσως να έχω πιει κανά δυό φορές έξω Cardhu με πάγο (κανονικό :D ) .

Νομίζω πως πρέπει να το δοκιμάσω μια φορά.

Από εκεί και πέρα θα αναφέρω επιγραμματικά ένα περιστατικό που μου συνέβει πριν κανά μήνα σπίτι.Έρχεται φίλος σπίτι μου και καθόμαστε λιγάκι πριν βγούμε,μυ λέει βάλε να δοκιμάσω κανένα από αυτά τα περίεργα,του βάζω Tomatin 12 και Balvenie Signature :drinks: καίνε καίνε πολύ φέρε να ρίξω κανάν πάγο μέσα και συνειδητοποιώ πως δεν πάίζει τίποτα από πάγο στην κατάψυξη και ακούω το εξής φοβερό.Καλά ρε ντεμέκ ξέρεις και πίνεις ουίσκια και δεν έχεις ούτε έναν πάγο σπίτι? :blink::blink::blink::blink::blink: .

Link to comment
Share on other sites

Από εκεί και πέρα θα αναφέρω επιγραμματικά ένα περαστικό που μου συνέβει πριν κανά μήνα σπίτι.Έρχεται φίλος σπίτι μου και καθόμαστε λιγάκι πριν βγούμε,μυ λέει βάλε να δοκιμάσω κανένα από αυτά τα περίεργα,του βάζω Tomatin 12 και Balvenie Signature :drinks: καίνε καίνε πολύ φέρε να ρίξω κανάν πάγο μέσα και συνειδητοποιώ πως δεν πάίζει τίποτα από πάγο στην κατάψυξη και ακούω το εξής φοβερό.Καλά ρε ντεμέκ ξέρεις και πίνεις ουίσκια και δεν έχεις ούτε έναν πάγο σπίτι? :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: .

Κλασσικές φράσεις

"βάλε να δοκιμάσω κανένα από αυτά τα περίεργα"

"Καλά ρε ντεμέκ ξέρεις και πίνεις ουίσκια και δεν έχεις ούτε έναν πάγο σπίτι?"

Πάντως εγώ το καλοκαίρι το βάζω το παγάκι στο ποτήρι μου.

Link to comment
Share on other sites

Από εκεί και πέρα θα αναφέρω επιγραμματικά ένα περαστικό που μου συνέβει πριν κανά μήνα σπίτι.Έρχεται φίλος σπίτι μου και καθόμαστε λιγάκι πριν βγούμε,μυ λέει βάλε να δοκιμάσω κανένα από αυτά τα περίεργα

a) αν το γεγονος που συνεβη στο παρελθον λεγεται "περαστικο",το μελλοντικο πως λεγεται? μεταστικο ή υπεραστικο? :tongue:

:cool: συ λεει ο φιλος σου? τσελιγκας ειναι?

c) "βάλε να δοκιμάσω κανένα από αυτά τα περίεργα"... εχει γουστο να ειναι (και) αυτα που φανταζομαι :yahoo:

Link to comment
Share on other sites

a) αν το γεγονος που συνεβη στο παρελθον λεγεται "περαστικο",το μελλοντικο πως λεγεται? μεταστικο ή υπεραστικο? :tongue:

:cool:συ λεει ο φιλος σου? τσελιγκας ειναι?

c) "βάλε να δοκιμάσω κανένα από αυτά τα περίεργα"... εχει γουστο να ειναι (και) αυτα που φανταζομαι :yahoo:

Ε όχι που θα το άφηνες να <<πέσει>> εσύ,άσε και τζάμπα ξυπνήσαμε νωρίς σήμερα,με απογοήτευσε το Ardbeg . . .

Link to comment
Share on other sites

a) αν το γεγονος που συνεβη στο παρελθον λεγεται "περαστικο",το μελλοντικο πως λεγεται? μεταστικο ή υπεραστικο? :tongue:

:cool:συ λεει ο φιλος σου? τσελιγκας ειναι?

c) "βάλε να δοκιμάσω κανένα από αυτά τα περίεργα"... εχει γουστο να ειναι (και) αυτα που φανταζομαι :yahoo:

'Εκαψα λάδια από το γέλιο... Καιρό είχα να γελάσω έτσι με μήνυμα. Ευγε ρε Sir! Η πλάκα είναι ότι διαβάζοντας το αρχικό μήνυμα βιαστικά δεν πήρα χαμπάρι...

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα του πάγου το συναντω σχεδόν καθημερινά στην δουλειά και στα σεμινάρια από πελάτες και η απάντηση σε επαγγελματικό επίπεδο είναι φυσικά ότι ο πάγος εκτος από το "κλείσιμο" του whisky προκαλεί και την "αναισθησία" της παλέτα μας άρα από καθαρά οργανοληπτική θέση είναι No No

αλλα σε τελική περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Σε προσωπικό επίπεδο δεν θα έβαζα ποτε πάγο για τους παραπάνω λόγους

τα καλοκαίρις στην Ελλάδα πάντα παίζει ένα Tobamory 10 η κάτι ανάλογος ελαφρύ

και στις πολλές ζεστες cutty με soda.

Όσον αναφορά τις ενλόγω πέτρες νομίζω ότι ο ισχυρισμός τους ότι δεν αλλοιώνουν την γεύση και τα αρώματα

του whisky είναι μάλλον ουτοπικός γιατί οι εστέρες χρειάζονται θερμοκρασία δωματίου για να δώσουν όλα τα αρώματα και τις γεύσεις που έχουν κλειδωμένες μέσα τους.

Aρα η προσθήκη της παγωμένης πετρας θα καθυστέρηση αυτήν την ανάδυση αλλοιώνοντας την γεύση και την απόλαυση του αγαπημένου μας whisky.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Οι συγκεκριμένες πέτρες (whisky stones), αναπαύονται σε ένα συρτάρι της κατάψυξης του ψυγείου μου, εδώ και μήνες. Η αλήθεια είναι ότι για εφέ καλές είναι, αλλά από αποτέλεσμα τίποτα το ιδιαίτερα. Μένουν παγωμένες για λίγα λεπτά της ώρας αφού μπουν στο ποτήρι.

Διαβάστε όμως, μια νέα ελληνική πατέντα:

«Από εδώ και στο Εξής θα Πίνεις το Ουίσκι σου με Μάρμαρο»

Τις πρωινές ώρες θα τον βρει κανείς στο εργαστήρι του, στο χωριό Μεσαριά της Σαντορίνης, να σκαλίζει τα μάρμαρά του με τα γλωσσάκια και να τα χτυπά με τον ματρακά. Περιστοιχίζεται από μαρμάρινους όγκους που φτάνουν εδώ από την Έδεσσα, τον Διόνυσο, την Πάρο και την Τήνο, ακόμη και από τον βυθό της θάλασσας.

Τέταρτη γενιά μαρμαρογλύπτης, με καταγωγή από την Τήνο, ο Γρηγόρης Κουσκούρης δημιουργεί μικρά και μεγάλα έργα από το αγαπημένο του υλικό, όπως και λίγα διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα. Τελευταία του έκπληξη αποτελούν τα ευφυή «παγάκια»: μικρογλυπτά που αντικαθιστούν τα παγάκια στα ποτά μας, προκειμένου να μην αλλοιώνεται η γεύση τους. Ωστόσο, καλλιτεχνικές του δουλειές όπως οι «Υδρόβιες Πτήσεις», στην οποία τα γλυπτά αψηφούν τη βαρύτητα και πλέουν στον αέρα, ή η πρόσφατη σειρά του «Tiles», ένα σχόλιο για τον «τετράγωνο» ανθρώπινο εγκέφαλο, κερδίζουν τις εντυπώσεις με την αφαιρετικότητα και την αισθητική προσέγγιση του Γρηγόρη.

Από τη νέα σεζόν το εργαστήρι του θα ανοίξει στο κοινό, ενώ θα γίνονται επίσης και τρίωρα σεμινάρια μαρμαρογλυπτικής, στα οποία το κοινό θα μαθαίνει τα εργαλεία, κάποιες βασικές αρχές της τέχνης και θα κάνει τις πρώτες του απόπειρες να τιθασεύσει το μάρμαρο. Όποιος έχει αποπειραθεί, ξέρει τι σημαίνει αυτό.

VICE: Πώς σκέφτηκες την ιδέα για τα παγάκια από μάρμαρο; Πώς λειτουργούν;

Γρηγόρης Κουσκούρης: H ιδέα ήταν της Φατίμα, της γυναίκας μου. Στο παρελθόν είχα κάνει ήδη μια σειρά αντικειμένων και εργαλείων για την κουζίνα και τώρα θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι πρωτότυπο, πάντα χειροποίητο, για τον χώρο του ποτού. Η χρήση είναι πολύ απλή: τοποθετούμε τα μαρμάρινα παγάκια στην κατάψυξη για μερικές ώρες κι έπειτα τα μεταφέρουμε στο ποτήρι για να δώσουν ιδανική θερμοκρασία στο ουίσκι, τη βότκα ή όποιο άλλο ποτό. Το σημαντικό είναι πως δεν αλλοιώνουν τη γεύση των ποτών, ενώ ο πάγος αναπόφευκτα θα λιώσει. Φτιάχνω αυτά τα μικρά γλυπτά από πέντε διαφορετικά είδη μάρμαρου, τέσσερα ελληνικά (Διόνυσος, Εδέσσης, Χρυσή Αράχνη και Χρυσή Αράχνη λευκή – πολύ σπάνιο υλικό το τελευταίο) και ένα εισαγωγής, που λέγεται Καλιφόρνια.

(06-10-2016, www.vice.com)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, DMTK said:

...«Από εδώ και στο Εξής θα Πίνεις το Ουίσκι σου με Μάρμαρο»...

 

για το μάρμαρο έχω μια παραπάνω ένσταση (εκτος αν κάνω λάθος σχετικά με το υλικό) νομίζω ότι είναι αρκετά πορώδες και θα απορρόφηση γεύσεις από το υγρό οποτε αν τις χρησιμοποίησης για άλλο ποτό πιθανό να επέλθει αλλοίωση των γεύσεων

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραίος ο Σαντορινιός !

Μια επισήμανση ότι τα παγάκια από πέτρα κ μάρμαρο κυκλοφορούν εδώ και καμιά 5ετία στο εξωτερικό καθώς επίσης και από μέταλλο (γεμισμένο μέσα με νερό). Όπως και ναχει μπράβο και στη Φατίμα

Link to comment
Share on other sites

Τα παγάκια που ελέγχουν πόσο πίνεις…

Mια απίστευτη έμπνευση την οποία υλοποίησε κιόλας είχε ένας 23χρονος φοιτητής από το ΜΙΤ. Ο Dhairya Dand, δημιούργησε παγάκια τα οποία μας λένε με επιτυχία την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε, προκειμένου να μην το παρακάνουμε και να είμαστε νηφάλιοι.

Πως γίνεται αυτό; Χρησιμοποιώντας ζελατίνη, δημιούργησε κύβους, στους οποίους ενσωμάτωσε υπέρυθρους πομπούς, επιταχυνσιόμετρα και LED φώτα που αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε κίτρινο και σε κόκκινο, ανάλογα με το πόσο γρήγορα καταναλώνουμε αλκοόλ και πόσα ποτηράκια έχουμε ήδη πιει και επιταχυνσιόμετρα μετρούν πόσες γουλιές έχουμε πιει κι υπολογίζουν την περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα του με 80% επιτυχία.

Αν όμως τελικά ξεχαστείτε και πιείτε λίγο παραπάνω τότε τα ειδικά παγάκια στέλνουν γραπτό μήνυμα σε εσάς ή οποιοδήποτε φιλικό πρόσωπο επιθυμείτε για να έρθει στην κυριολεξία κάποιος να σας μαζέψει να κάτι πάει στραβά!

Αφορμή για την εφεύρεσή του, στάθηκε ένα άσχημο μεθύσι που είχε ο ίδιος σε πάρτι πριν ένα χρόνο με αποτέλεσμα να καταλήξει στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείου αφότου είχε λιποθυμήσει από το πολύ αλκοόλ!  (www.techfrog.gr)

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, giorgos said:

καθώς επίσης και από μέταλλο

Στη χώρα μας όπως λες, πλέον κυκλοφορούν τα πάντα, μεταλλικά παγάκια σε σχήμα κύβου, σφαίρας, καρδιάς (για τους ρομαντικούς:wub:), ακόμη και ανθρώπινου κρανίου:unknw:! Παγάκια glace luxury ice διάρκεια 40 λεπτών, παγάκια whiskey wedge το οποίο είναι μια πατέντα με σιλικόνη και πολλά άλλα.

Για μένα όταν μιλάμε για ένα ποιοτικό απόσταγμα και ειδικά όταν κάνουμε λόγο για malt whisky, λίγες σταγόνες νερού είναι αρκετές, τα υπόλοιπα είναι περιττά.-

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, DMTK said:

Για μένα όταν μιλάμε για ένα ποιοτικό απόσταγμα και ειδικά όταν κάνουμε λόγο για malt whisky, λίγες σταγόνες νερού είναι αρκετές, τα υπόλοιπα είναι περιττά.-

Αυτό! Και οι σταγόνες ακόμα με μέτρο. "Σαν δροσοσταλίδες σε τριαντάφυλλο" όπως έλεγαν οι παλιοί....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καινοτόμα κυβάκια, των οποίων το υλικό και η ποιότητα ποικίλει, υπόσχονται να κρυώσουν το whisk(e)y σας (εν προκειμένω) χωρίς να νερώσει. Δυστυχώς δεν ισχύει λόγω...φυσικής!

https://us.cnn.com/2018/01/18/cnn-underscored/whiskey-stones-review-shop/index.html

https://www.epicurious.com/expert-advice/do-whiskey-stones-work-as-well-as-ice-cubes-to-chill-a-drink-article

Το εξειγούν απλά..γενικά αν δεν λίωσει..δεν θα το κρυώσει..

Εμπειρίες της πολύπειρης ομάδος υπάρχουν; (σκέφτηκα να το βάλω και στις ερωτήσεις, αλλά μου κολλούσε πιο πολύ εδώ, αν θέλετε το μεταφέρετε, ευχαριστώ)

Link to comment
Share on other sites

χωρίς να διαβάσω τα άρθρα γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν με ενδιαφέρουν αφού δεν θα τα χρησιμοποιήσω θα πω απλά το εξής. Η επαφή ενός οποιουδήποτε σώματος με χ θερμοκρασία με ένα άλλο με ψ θερμοκρασία θα δημιουργήσει μια αλληλεπίδραση η οποία θα επηρεάσει σίγουρα και τα 2 σώματα. Το πλήθος των υπολοίπων παραγόντων θα είναι εκείνο που θα καθορίσει την τελική θερμοκρασία που θα αποκτήσουν τελικώς και τα 2 αλληλεπιδρώντα σώματα.  Αν δεν υπήρχε αποτέλεσμα τότε και οι παγοκύστες θα ήταν άχρηστες αφού στην ίδια λογική βασίζονται. Ναι, η απευθείας επαφή με τον πάγο έχει σαφώς πιο άμεσο αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι και η άλλη επιλογή δεν έχει αποτέλεσμα. Η παρεμβολή του πλαστικού ή οποιουδήποτε υλικού μεταξύ του παγωμένου περιεχομένου του κύβου και του περιεχομένου του ποτηριού επηρεάζει. Σαφώς το πλαστικό δεν είναι από τους καλύτερους αγωγούς της θερμότητας. Το μέταλλο πχ είναι πολύ καλύτερος αγωγός. Αλλά εκεί υπάρχουν άλλα προβλήματα.

επίσης έχω να πω ότι η ανακάλυψη αυτή μόνο νέα δεν είναι αφού θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια να μου έχουν αγοράσει κάτι αντίστοιχα πλαστικά παγάκια σε διάφορα χρωματιστά σχήματα.

 

Link to comment
Share on other sites

Η αναφορά γίνεται για το αν παρέχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τον πάγο...που δεν το κάνουν, οι διαφημίσεις άλλωστε σχεδόν πάντα υπερβάλουν.Δεν παρουσιάστηκε ως νέα..δεν υπήρχε αναφορά..οπότε..έγινε. Ίσως τα γραφόμενά μου δεν ήταν σαφή.

Link to comment
Share on other sites

  • mallios changed the title to Ice Stones (πρώην Πάγο στο whisky μου)
1 hour ago, ioannis said:

Εμπειρίες της πολύπειρης ομάδος υπάρχουν;

Εξαρτάται τι θες. Η άποψή μου:

Whisky stones δεν προσφέρουν τίποτα ιδιαίτερο, ίσως δροσίζουν το ποτό για λίγο, αλλά μπορούν να προκαλέσουν εντύπωση μέσα σε ένα ποτήρι (τα χρησιμοποιούν και κάποια bar στην Αθήνα).

Tovolo's Sphere Ice Molds, για παιδικό πάρτυ καλά είναι. Σε μια κανάτα με σπιτική λεμονάδα!

Corkcicle's Whiskey Wedge, εξίσου εντυπωσιακό και για περισσότερη διάρκεια.

Γνώμη μου. Ένας επαγγελματίας βρίσκει πολλούς τρόπους να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Εσύ αν θες να πιείς κάτι παγωμένο, χρησιμοποίησε τα κλασσικά παγάκια. Απλό και κυρίως οικονομικό!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, ioannis said:

Εμπειρίες της πολύπειρης ομάδος υπάρχουν; (σκέφτηκα να το βάλω και στις ερωτήσεις, αλλά μου κολλούσε πιο πολύ εδώ, αν θέλετε το μεταφέρετε, ευχαριστώ)

Ψάχνοντας στο forum βλέπουμε ότι και εμπειρία υπάρχει (υπάρχουν ακόμα και διάσπαρτες αναφορές σε άλλα topics) αλλά και άποψη αναφορικά με την αποτελεσματικότητά των ice cubes.

  • Όπως είπαν και τα άλλα μέλη, δεν χρειάζεται να λιώσει κάτι για να μεταφέρει θερμότητα.
  • Όπως λέει και ο επικούριος, το λιώσιμο δεν είναι (ή τουλάχιστον όχι μόνο) για να μεταφέρει θερμότητα αλλά για να αραιώνει το απόσταγμα και να ελευθερώνει τα αρώματα (όσα δεν έχουν παγώσει / αδρανοποιηθεί από την απότομη επαφή με τον πάγο).
  • Όπως λέει και ο mallios βάλτε στο whisky σας ότι θέλετε (ακόμα πίνω haig - cola) αν σας αρέσει. Προσωπικά, αν θέλω να πιω ένα κρύο malt whisky, βάζω νεράκι δροσερό. Όχι πάγο. Αν απλά θέλω να έχω κάτι στο χέρι και να περνάει η ώρα ( @sir mihas δεν είναι αυτό που νομίζεις) βάζω και παγάκια, και καροτάκια και αγγουράκια και ότι άλλο θέλει ο μπάρμαν.
Link to comment
Share on other sites

On 11/7/2018 at 11:28 AM, DMTK said:

Εσύ αν θες να πιείς κάτι παγωμένο, χρησιμοποίησε τα κλασσικά παγάκια. Απλό και κυρίως οικονομικό!

Αυτό που λέει ο Μήτσος καθώς και οι παραπάνω φίλοι... Βέβαια όσο καλύτερος είναι ο πάγος τόσο λιγότερο το νερωμα...

Επίσης για κάποια μπουκάλια, ειδικά το καλοκαίρι στο νησί (ένα είναι το νησί ?) σερβίρισμα κατευθείαν από κατάψυξη και παγοθήκη ❄❄❄

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...