Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

THE JAMES SEDGWICK DISTILLERY - South Africa


Recommended Posts

The James Sedgwick Distillery in Wellington (South Africa)

Η ιστορία αρχίζει το 1850 με τον Captain James Sedgwick, έναν από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της νοτιοαφρικανικής βιομηχανίας οινοπνευματωδών ποτών. Πλέοντας στο Table Bay με το clipper Undine”, ο Captain Sedgwick κατέφυγε στις όμορφες ακτές του Ακρωτηρίου, παίρνοντας την απόφαση να αποσυρθεί από την θάλασσα και τα ταξίδια και να ιδρύσει την επιχείρηση J. Sedgwick & Co. - προμηθευτή ποτών υψηλής ποιότητας, καπνού και πούρων.

 

Birthdate:  May 13, 1811 

Birthplace: Highbury Grove, Islington, London, Middlesex, England 

Death: October 03, 1872 (61 y.o.)  Cape Town, Western Cape, South Africa

Place of Burial: Rondebosch, Cape Town, Western Cape, South Africa

image.png

Μετά το θάνατό του το 1872, δύο από τους τέσσερις γιους του καπετάνιου συνέχισαν την επιχείρηση του πατέρα τους, η οποία μεγάλωσε εκθετικά υπό την ηγεσία τους. Εκτός από την πώληση εισαγόμενων οίνων και οινοπνευματωδών ποτών, η εταιρεία επεκτάθηκε με τους γιους που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους μπράντι και fortified wines (ενισχυμένα - αλκοολούχα κρασιά). Πήραν την απόφαση και το 1886 αγόρασαν κτίρια στις όχθες του ποταμού Berg, που κάποτε ήταν γνωστό ως Katryntjiesdrift. Αυτά τα κτίρια είναι σήμερα ο τόπος που φιλοξενεί το μόνο εμπορικό (που εμπορεύεται) αποστακτήριο ουίσκι στην Αφρική, το The James Sedgwick Distillery στο Wellington.

  image.pngimage.png     

Ευτυχώς για όλους τους θαυμαστές του whisky παγκοσμίως και για εμάς βέβαια, μπορούμε κι εμείς τώρα να γίνουμε μέρος της πλούσιας κληρονομιάς και του γοήτρου που είναι τόσο συνώνυμο με το Distillery του James Sedgwick. Λειτουργώντας ως το μοναδικό εμπορικό αποστακτήριο ουίσκι στην Αφρική και «σπίτι» της διεθνώς βραβευμένης σειράς Three Ships και του Bains Cape Mountain Whisky (100% single grain whiskey - βρείτε λεπτομέρειες στην συνέντευξή μας με τον Mr. Andy Watts, Master Distiller στο JSD καθώς και λεπτομέρειες της παραγωγικής διαδικασίας εδώ), το αποστακτήριο είναι πλέον επίσημα ανοιχτό στο κοινό, σε επιλεγμένες ημερομηνίες και ώρες, προσφέροντας Distillery tours που περιλαμβάνουν και food pairing στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αποστακτηρίου.

image.pngimage.png    

 Βρισκόμενο στην γραφική περιοχή Cape Wellelands του Wellington, περίπου 55 λεπτά από το Κέιπ Τάουν (Cape Town), το The James Sedgwick Distillery προσκαλεί όλους να εξερευνήσουν το αληθινό πάθος και τη δεξιοτεχνία των whiskies της Νότιας Αφρικής, να καταλάβουν την τέχνη του whiskey, να μάθουν για την ιστορία του αποστακτηρίου που ξεκινάει πριν από 130 χρόνια καθώς και να δοκιμάσουν μερικά από τα καλύτερα malt & grain whiskies στο κόσμο.

image.png

Με την επίσκεψη στο αποστακτήριο θα μάθετε για την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων σιτηρών και κριθαριού, πώς γίνεται η απόσταξη και πως ωριμάζουν τα ουίσκι μας και θα αποκτήσετε εμπειρία σε ότι αφορά στην αφοσίωση μας και το πάθος μας για ουίσκι που παράγουμε ", εξηγεί ο Simon Dicks, Sedgwick Distillery. "Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στη Σκωτία ή την Ιρλανδία για να το δοκιμάσετε - εδώ στη Νότια Αφρική κάνουμε ουίσκι που το οποίο βραβεύεται με τα κορυφαία διεθνή βραβεία, ξεπερνώντας όλες τις χώρες που παραδοσιακά παράγουν ουίσκι".

Σαν γνήσιο καινοτόμο brand, το αποστακτήριο JSD έχει μια σειρά από «πρωτιές» σε ότι αφορά την βιομηχανία whisky αφού ήταν  η πρώτη μάρκα ουίσκι στην περιοχή, το πρώτο 100% blended whisky της Νότιας Αφρικής, το πρώτο single malt και grain ουίσκι. Πλέον του ότι λειτουργούσε ως το μόνο εμπορικό αποστακτήριο ουίσκι στην Αφρική, το αποστακτήριο διαχειρίζεται και όλη την παραγωγική διαδικασία (μετά την προμήθεια barley – από milling έως και blending) εσωτερικά, εντός των εγκαταστάσεών του. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύει ότι επάξια έχει κερδίσει όλα τα διεθνή βραβεία και αναφορές

"Είναι ο τεράστιος όγκος που κάνει το The Distillery του James Sedgwick το μόνο εμπορικό αποστακτήριο στην Αφρική" εξηγεί ο Simon. "Σε κάθε δεδομένη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 150.000 βαρέλια που ωριμάζουν στο κελάρι ωρίμανσης για να μπορέσουν να καλύψουν την τοπική και διεθνή ζήτηση για τα whiskies μας"

image.png

Για τον επισκέπτη προσφέρονται προγραμματισμένες εκδρομές (pre-booked) στο αποστακτήριο οι οποίες συνδυάζονται με δοκιμή επιλεγμένων γεύσεων (food pairing) οι οποίες περιορίζονται στα 10 άτομα και προσφέρονται σε καθορισμένες ώρες (10:00 και 14:00 Παρασκευή και Σάββατο) για να εξασφαλίσουν μια πιο προσωπική και αποκλειστική εμπειρία στους επισκέπτες.

Κατά την άφιξη, οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα whisky-cocktail  - μια επιλογή από Three Ships αναμεμιγμένο με  «a dash of bitters, lots of ice and topped with ginger ale, a few mint leaves and a cherry» και  συνοδεύεται από ένα ενημερωτικό video.

"Το κοκτέιλ είναι πολύ αναζωογονητικό και υπενθυμίζει ότι το ουίσκι μπορεί να είναι εξίσου ευχάριστο είτε το πίνουμε σκέτο με ή χωρίς πάγο ή σαν ένα mixed drink / σε ένα cocktail ", εξηγεί ο Simon που καλωσορίζει τα group και παρουσιάζει το αποστακτήριο.

Μετά την ταινία, οι επισκέπτες οδηγούνται μέσω της περιήγησης στο αποστακτήριο σε όλα τα επιμέρους στάδια παραγωγής και δημιουργούν από πρώτο χέρι μία άποψη για το πως παράγεται το whisky, από την πρώτη ύλη μέχρι την ωρίμανση. Αφού ολοκληρωθεί η περιήγηση και επιστρέψουν στην αίθουσα γευσιγνωσίας, τα μέλη κάθε group συμμετάσχουν σε ένα ασυνήθιστο ζευγάρωμα (pairing) τριών ουίσκι και πέντε γενναιόδωρων γευστικών πιάτων προσπαθώντας να ανακαλύψουν από μόνοι τους πώς οι διάφορες γεύσεις ορισμένων πιάτων συμπληρώνουν τα αρώματα που υπάρχουν / αναδύονται μέσα σε κάθε συγκεκριμένο ουίσκι.

Οι γευσηγνωσίες περιλαμβάνουν τα Bains Cape Mountain Whisky, Three Ships Bourbon Cask Finish και Three Ships 5 Year Old Premium Select, ενώ τα δείγματα τροφίμων περιλαμβάνουν τσιπς μήλων, καπνιστό τσιπ μήλου, καπνιστό μοσχάρι, μπλε και κατσικίσιο τυρί με μάραθο και σέλινο, smoked snoek, 70% dark chocolate mousse και πίτα κολοκύθας.

Αφήνοντας το tour, επιστρέφουμε στο αποστακτήριο, την ιστορία του και τους ανθρώπους του. (συνέντευξη του Master Distiller, Mr. Andy Watts εδώ).

Το 2011 το JSD γιόρτασε τα 125 χρόνια λειτουργίας του αλλά και τα εικοστά γενέθλια (20th anniversary) του Andy Watts σαν manager και Master Distiller στο αποστακτήριο.

Κλείνοντας την σύντομη περιγραφή μας και ελπίζοντας να τα φέρει η τύχη έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε στο αποστακτήριο, ας πούμε:

1.      Λίγα λόγια για τον Andy Watts (τα υπόλοιπα στην συνέντευξή του):

  • Είναι μόλις ο έκτος (6) κατά σειρά manager στο The James Sedgwick Distillery από την ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1886.
  • Αρχικά ήταν επαγγελματίας παίκτης cricket με την Derbyshire CCC.
  • Η πρώτη του ενασχόληση με τα spirits ήταν στην εταιρεία Stellenbosch FarmersWinery (SFW).
  •  Έκανε εκπαίδευση δίπλα στον Jim McEwan στην Σκωτία στην Morrison Bowmore Distillers (Bowmore, Auchentoshan and Glen Garioch)

2.      Λίγα λόγια για τον Captain James Sedgwick

  • Γεννήθηκε το 1811,
  • Εντάχθηκε στην British East India Company σαν  δόκιμος αξιωματικός του ναυτικού (midshipman) και πολύ σύντομα, μόλις σε ηλικία 22 ετών « he took command of his first ship in 1833».
  • Σαν κυβερνήτης ο James Sedgwick ερχόταν συχνά στο Cape Town και κατά πάσα πιθανότητα σε μία από τις επισκέψεις του γνώρισε και παντρεύτηκε την Mary Bush Parke το 1839.
  • Τελευταίο του πλοίο το clipper Undine από το οποίο και αποχαιρέτησε την θάλασσα το 1850 χωρίς όμως ποτέ να χάσει την αγάπη του για την θάλασσα, παρόλο που μετά ασχολήθηκε με την γη σχεδόν αποκλειστικά.
  • Λόγω της εκτίμησης προς το πρόσωπό του, το 1853 η Oxford Press κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση με τις συμβουλές του «Golden Hints to Young Mariners». Η οποία ακόμα και σήμερα επανεκτυπώνεται και υπάρχει στο amazon.
  • Μετά την αποχώρηση από τα πλοία, άνοιξε μία The Captains Rooms, στην St Georges Street στην καρδιά της Cape Town.
  • Το 1859 – ή σύμφωνα με άλλε πηγές το 1853 – ίδρυσε την εταιρεία J Sedgwick & Company, “purveyor of quality liquor, tobacco and cigars”, ακριβώς απέναντι από την The Captains Rooms.
  •  Ο δρόμος αυτός, κοντά στο λιμάνι όπου είχε τις αποθήκες τους ονομάζεται σήμερα Sedgwick Lane.
  • Μετά το θάνατό του το 1872, δύο από τα τέσσερα παιδιά του, ο Charles και ο Alfred, συνέχισαν την επαγγελματική δραστηριότητα την οποία και μεγάλωσαν σημαντικά. Πρόσθεσαν πλέον της πώλησης τοπικών οίνων και αποσταγμάτων και την whisky και άλλων fortified drinks.
  • Το 1886 δημιούργησαν – σύμφωνα με άλλες πηγές αγόρασαν – ένα αποστακτήριο στις όχθες του ποταμού Berg River ο οποίος τότε λεγόταν Catryntjes Drift, το οποίο και είναι σήμερα το JSD.

3.      Λίγα λόγια για το whiskey στην Ν. Αφρική

  • Η πρώτη επίσημη καταγραφή απόσταξης στην Ν. Αφρική είναι το 1672 και αφορούσε σε brandy και όχι whisky.
  • Ένας Ούγγρος μετανάστης, ο H. Nellmapius έχτισε το πρώτο αποστακτήριο στην φάρμα Hetherley, ανατολικά της Pretoria. Το αποστακτήριο παρήγαγε gin και whisky. Το 1881 διαπραγματεύτηκε μια αποκλειστική εμπορική παραχώρηση / συμφωνία (concession) με την Transvaal Government (The Transvaal Colony (Afrikaans pronunciation: was the name used to refer to the Transvaal region during the period of direct British rule and military occupation between the end of the Anglo-Boer War in 1902 when the South African Republic was dissolved, and the establishment of the Union of South Africa in 1910. The physical borders of the Transvaal Colony were not identical to the defeated South African Republic (which had existed from 1856 to 1902) but was larger. In 1910 the entire territory became the Transvaal Province of the Union of South Africa) η οποία θα του έδινε το αποκλειστικό δικαίωμα απόσταξης αλκοόλ από καλαμπόκι και άλλες πηγές -πρώτες ύλες
  • Το αποστακτήριο ονομάστηκε “De Eerste Fabrieken” και εγκαινιάστηκε από τον President Paul Kruger στις 6 Ιουνίου 1883.
  • Ο Nellmapius πέθανε το 1893 και το παραχωρητήριο -συμφωνία μεταφέρθηκε -το ανέλαβε ο Sammy Marks και ο ξάδερφος του Isaac Lewis.
  • Το 1897, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος προχωρήσανε σε μία καμπάνια διαφήμισης στην οποία ενημέρωναν την Ευρώπη (καταχωρήσεις σε εφημερίδες) ότι ήταν ένα “experienced distiller”. Την διαφήμιση / καταχώρηση αυτή είδε ο 33χρονος René Santhagens ο οποίος και δούλευε σαν distiller στο Cognac.
  • Ο René Santhagens σημείωσε μεγάλη επιτυχία παράγοντας whisky από grain.
  • Την περίοδο εκείνη στη Ν.Αφρική δεν υπήρχε χρόνος για παλαίωση αφού η κοινότητα των miners (εξόρυξη χρυσού) το μόνο που ήθελε ήταν απλά strong liquor, ένα υψηλό σε αλκοολικούς βαθμούς ποτό.
  • Tο ξέσπασμα του πολέμου (Anglo Boer War) το 1899 έφερε το τέλος στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών, ενώ στο τέλος του πολέμου το Ενωμένο Βασίλειο ακύρωσε και το παραχωρητήριο – συμφωνία (concession).
  • Ο Santhagens επέστρεψε στην Ευρώπη και με το τέλος του πολέμου γύρισε στη Ν. Αφρική και εγκαταστάθηκε στο Cape αρχίζοντας την απόσταξη brandy.
  • Χρειάστηκε να φτάσει το 1952 μέχρι το επόμενο εμπορικό αποστακτήριο να ξεκινήσει και να βγει στην αγορά με το όνομα Tops.
  • Το Tops distillery (με το όνομα να προέρχεται από τον Mr. A. W. Tops) βρισκόταν στο Wemmershoek (Paarl) στο Cape και είχε μία μικρή εμπορική επιτυχία (σε διάρκεια ζωής).
  • Παρόλα αυτά, τα excise duties τα οποία ήταν παραπάνω από 200% σε σχέση με το brandy, οδήγησαν πολύ σύντομα το αποστακτήριο σε insolvency (χρεοκοπία – αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων) .
  • Στα μέσα των 60’s οι κ.κ. Donald Robertson & Noel Buxton έχτισαν ένα μικρό αλλά σχετικά μοντέρνο distillery στην φάρμα Groote Zalze στο Lynedoch district έξω από το Stellenbosch.
  • Tο αποστακτήριο ονομάστηκε R & B Distillery
  • Tο 1972 το SFW group (Stellenbosch Farmers Winery) αγόρασε το αποστακτήριο για πειραματικούς σκοπούς (for experimental purposes – προφανώς εννοεί για απόσταξη δοκιμαστικά για την αρχή ώστε να δουν αν μπορεί να σταθεί σαν επιχείρηση).
  • Αυτό ήταν ένα θετικό γεγονός αφού διασφάλισε την παραγωγή whisky στην South Africa και την δημιουργία / λανσάρισμα του Three Ships το 1977.
  • Το πρώτο εμπορικό και επιτυχές South Africas whisky ‘ήταν γεγονός.
  • Το μικρό R & B Distillery cδεν μπορούσε να ανταπεξέρθει στην ζήτηση και τις απαιτήσεις παραγωγής και οι εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν στο James Sedgwick Distillery το 1990.
  •  Το James Sedgwick Distillery είναι αυτή την στιγμή το μόνο πλήρως commercial whisky distillery στην Αφρική.

 

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • mallios changed the title to THE JAMES SEDGWICK DISTILLERY - South Africa
  • 3 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...