Jump to content
 • Welcome to our whiskyforum

  Dear Guest,

  On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

  forum1.jpg

  Slainte!

Αποθήκες παλαίωσης (warehouses)


Recommended Posts

Όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας στο whisky, διαδραματίζουν άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό, το δικό τους ρόλο, ως προς το χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος. Δηλαδή του αποστάγματος που θα προκύψει μετά και το πέρας της παλαίωσης. Πόσο μπορεί όμως να επηρεάσει, ο τύπος της αποθήκης, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η παλαίωση;

Οι αποθήκες παλαίωσης στη Σκωτία, έχουν εξελιχθεί βάσει της επέκτασης της παραγωγής και της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για σκωτσέζικο whisky. Έτσι, ενώ  κάποτε υπήρχαν αρκετές αποθήκες δίπλα στα αποστακτήρια, τώρα συναντάμε τεράστια πάρκα μεγάλων αποθηκών στην κεντρική ζώνη της Σκωτίας.

 Σε γενικές γραμμές, η βιομηχανία σκωτσέζικου whisky χρησιμοποιεί τρία είδη/τύπους αποθηκών:

1.-την παραδοσιακή dunnage warehouse,

2.-την πιο μοντέρνα racked type και

3.-την palletised warehouse.

Η κλασική, παραδοσιακή dunnage warehouse, είναι ένα χαμηλό και συχνά χωρίς παράθυρα, κτίριο με παχιούς πέτρινους (μερικές φορές από τούβλο) τοίχους και οροφή από σχιστόλιθο και ξύλο. Στο εσωτερικό, τα βαρέλια είναι συνήθως στοιβαγμένα σε σειρές γνωστές ως «stows», δύο ή τριών επιπέδων καθ’ ύψος και μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από έναν όροφο, με ξύλινα δάπεδα που χωρίζουν αυτούς. Το πάτωμα είναι συνήθως γήινο και η υγρασία επηρεάζεται όπως είναι φυσικό, από την κατάσταση του περιβάλλοντος εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Τα παχιά τοιχώματα και το χαμηλό ανάστημα δημιουργούν μια σχετικά δροσερή θερμοκρασία όλη την ημέρα, την εβδομάδα, το μήνα και το έτος.

Ωστόσο, οι αποθήκες αυτές είναι δαπανηρές, δεδομένου ότι αποθηκεύουν σχετικά μικρό αριθμό βαρελιών ανά τετραγωνικό μέτρο, και δεδομένου ότι η μετακίνηση των βαρελιών, είναι απαραίτητα ένα χειρωνακτικό έργο, εντατικής εργασίας.

96d2ad8a9d6a8ab194693e1f78b8bc88.jpg

Από την άλλη πλευρά, στις racked warehouses, οι οποίες χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950, τα βαρέλια στοιβάζονται σε 8 ή 12 χαλύβδινα ράφια και σε μακριές, παράλληλες σειρές. Ενώ στις palletised warehouses αποθηκεύουν τα βαρέλια στα άκρα τους, σε παλέτες, από τις οποίες προκύπτει το όνομά τους και μέχρι οκτώ σε ύψος.

Και τα δύο αυτά συστήματα είναι αποτελεσματικά, επιτρέποντας την αποθήκευση μεγάλου αριθμού βαρελιών σε ένα μέρος, με φορτωτές που μπορούν να μεταφέρουν τα βαρέλια αυτά, με σχετικά μεγάλη ευκολία.

Οι πιο σύγχρονες αποθήκες κατασκευάζονται γενικά από τούβλα, τσιμεντόλιθους ή ατσάλι (χαλύβδινες επενδύσεις), με δάπεδα από μπετόν και μονωμένες στέγες αλουμινίου ή αμιάντου. Αυτός ο μεγάλος χώρος στέγης και η (σε σύγκριση με τις παλαιότερες dunnage warehouses) φτωχότερη μόνωση οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό διακύμανσης της θερμοκρασίας στις αποθήκες racked ή palletised, μεταξύ των υψηλότερων και των χαμηλότερων σειρών από βαρέλια.

Βέβαια, ενώ στη Σκωτία τα υψηλότερα βαρέλια σε μια αποθήκη, μπορεί να βρίσκονται σε μια θερμοκρασία 20C το καλοκαίρι, σε σύγκριση με 12-15C στο κάτω μέρος, αυτό είναι αμελητέο σε σύγκριση με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η ωρίμανση του Bourbon στο Kentucky, όπου, το καλοκαίρι, οι τελευταίοι όροφοι των αποθηκών μπορεί να φτάσουν στους 50-60C, έναντι 18-21C στο κάτω μέρος. Επίσης η υγρασία, θα μειωθεί καθώς πηγαίνετε ψηλότερα σε μια αποθήκη racked ή palletised, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται.

20130503_162733.jpg   20130503_163047.jpg

Γενικότερα, οι συνθήκες στο πάτωμα μιας αποθήκης dunnage, racked ή palletized, είναι πιθανό να είναι αρκετά παρόμοιες, με σταθερές, σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και σχετικά υψηλή υγρασία. Αυτό προάγει τις αυξημένες απώλειες από την εξάτμιση αιθανόλης, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του αλκοολικού τίτλου. Όμως, στα ανώτερα επίπεδα μιας αποθήκης racked ή palletized, η εικόνα αλλάζει. Εδώ, οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες λόγω εξατμίσεων.

Θεωρητικά, στην ίδια αποθήκη και με την πάροδο του χρόνου, ένα βαρέλι στο κάτω μέρος θα μπορούσε να μειώσει τον αλκοολικό τίτλο, ενώ ένα βαρέλι στην κορυφή θα μπορούσε να τον αυξήσει. Αυτό θα αλλάξει σταδιακά καθώς ανεβαίνετε (ή αντίστοιχα κατεβαίνετε) τα ράφια και τις παλέτες.

Ο ρόλος του αερισμού είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί. Ο ρυθμός εξάτμισης δύναται να επηρεαστεί από τη ροή αέρα γύρω από το βαρέλι, αλλά πολλοί παράγοντες συμμετέχουν σε αυτό, όπως το πόσο προστατευμένη είναι η αποθήκη μέχρι το πόσο συχνά ανοίγουν οι πόρτες της. Οι αποθήκες dunnage τείνουν να έχουν καλή κυκλοφορία αέρα, σε σύγκριση με τις κάπως συνωστισμένες συνθήκες racked ή palletized.

Περαιτέρω, μελέτες έχουν δείξει ότι ένα απόσταγμα δημητριακών, παλαιωμένο σε υψηλότερες θερμοκρασίες τείνει να είναι πιο γλυκό, αλλά λιγότερο «clean», ενώ η παλαίωση σε πιο δροσερές συνθήκες περιγράφηκε ως smoother και πιο ευχάριστη. Εν τω μεταξύ, έρευνες στην Ιαπωνία έχουν εντοπίσει αξιοσημείωτες διαφορές στην επίδραση των συνθηκών ωρίμανσης: το απόσταγμα που έχει ωριμάσει στην κορυφή της αποθήκης λέγεται ότι έχει περισσότερες φαινολικές ενώσεις και εστέρες, προκαλώντας περιγραφές όπως woody, vanilla, fruity, estery, σε σχέση με το απόσταγμα που έχει ωριμάσει στο κάτω μέρος της αποθήκης και το οποίο περιγράφηκε ως more green/grassy, cereal, ακόμη και feinty.

Οι εποχιακές, μηνιαίες και ακόμη και ημερήσιες διακυμάνσεις στις επικρατούσες συνθήκες ωρίμανσης μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε όλα τα παραπάνω. Βεβαίως, το εύκρατο κλίμα της Σκωτίας είναι τέτοιο που τα επίπεδα μέσης θερμοκρασίας και υγρασίας είναι σχετικά ομοιόμορφα.

Η κατασκευή των αποθηκών, το πάχος των τοίχων, τα υλικά της στέγης, όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τις συνθήκες ωρίμανσης. Τέλος, υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Αν σε όλα αυτά, συνυπολογίσουμε τον αντίκτυπο της γεωγραφικής θέσης της αποθήκης, το μικροκλίμα της συγκεκριμένης τοποθεσίας, το υψόμετρο και πολλούς ακόμη παράγοντες, κατανοούμε ότι ο αντίκτυπος του τύπου της αποθήκης που χρησιμοποιείται, δεν είναι εύκολα μετρήσιμο μέγεθος.

Θα μου πείτε, πάντα δε λέγαμε ότι σκοπός μας είναι η απόλαυση; Γιατί πρέπει να ασχοληθούμε με όλα αυτά, τα terroir, το τύπο του κριθαριού, το νερό, το τύπο της μαγιάς που χρησιμοποιείται, τις αποθήκες, το μικροκλίμα, τα επίπεδα θερμοκρασίας, υγρασίας και άλλα τέτοια παρόμοια; Θα πω απλά την άποψή μου. Στην εποχή των super duper ultra premium ουάουυυ vodkas!!! (ήμαρτον πια), εγώ δε θα πάψω να διαβάζω τέτοιες σχετικές μελέτες, για το Βασιλιά των αποσταγμάτων!

Πηγές:

https://www.greatdrams.com/dunnage-racked-warehouse/

https://www.smws.com/blog/basics/difference-dunnage-racked-warehouse/

http://forum.whiskymag.com/viewtopic.php?t=3880

https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/21776/do-dunnage-warehouses-create-better-whisky/

https://bourbonveach.com/2017/01/30/how-warehouses-affect-whiskey/

Φώτο:

https://media.scotchwhisky.com/images/media/96d2ad8a9d6a8ab194693e1f78b8bc88.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-oieZwJWKzBU/UY4QR5F1RrI/AAAAAAAACWE/kJRtisgcrgM/s320/20130503_162733.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-Z3cmZST-lA4/UY4QVOYIqDI/AAAAAAAACWM/jWCAZB-oLqs/s320/20130503_163047.jpg

 

 • Like 5
 • Thanks 4
Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, DMTK said:

σε σύγκριση με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η ωρίμανση του Bourbon στο Kentucky, όπου, το καλοκαίρι, οι τελευταίοι όροφοι των αποθηκών μπορεί να φτάσουν στους 50-60C, έναντι 18-21C στο κάτω μέρος.

 

45 minutes ago, DMTK said:

ένα απόσταγμα δημητριακών, παλαιωμένο σε υψηλότερες θερμοκρασίες τείνει να είναι πιο γλυκό

 

46 minutes ago, DMTK said:

το απόσταγμα που έχει ωριμάσει στην κορυφή της αποθήκης λέγεται ότι έχει περισσότερες φαινολικές ενώσεις και εστέρες, προκαλώντας περιγραφές όπως woody, vanilla, fruity, estery

The temperature extremes between hot summer and cool winter seasons where bourbon is crafted contribute greatly to the aging process in bourbon whiskey. The temperature changes affect how the bourbon reacts with the oak, resulting in an accelerated aging process, relative to other whiskeys. American Bourbon Association

Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια...δεν θυμάμαι που αλλού το εἰχα διαβάσει αλλά στο Kentucky θεωρούν τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι πολύ σημαντικές για την παλαίωση και γενικά τη γεύση του τελικού προιόντος..και το διαφημίζουν κιόλας!και πάλι μπράβο..

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, DMTK said:

Όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας στο whisky, διαδραματίζουν άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό, το δικό τους ρόλο, ως προς το χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος. Δηλαδή του αποστάγματος που θα προκύψει μετά και το πέρας της παλαίωσης. Πόσο μπορεί όμως να επηρεάσει, ο τύπος της αποθήκης, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η παλαίωση;

Οι αποθήκες παλαίωσης στη Σκωτία, έχουν εξελιχθεί βάσει της επέκτασης της παραγωγής και της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για σκωτσέζικο whisky. Έτσι, ενώ  κάποτε υπήρχαν αρκετές αποθήκες δίπλα στα αποστακτήρια, τώρα συναντάμε τεράστια πάρκα μεγάλων αποθηκών στην κεντρική ζώνη της Σκωτίας.

 Σε γενικές γραμμές, η βιομηχανία σκωτσέζικου whisky χρησιμοποιεί τρία είδη/τύπους αποθηκών:

1.-την παραδοσιακή dunnage warehouse,

2.-την πιο μοντέρνα racked type και

3.-την palletised warehouse.

Η κλασική, παραδοσιακή dunnage warehouse, είναι ένα χαμηλό και συχνά χωρίς παράθυρα, κτίριο με παχιούς πέτρινους (μερικές φορές από τούβλο) τοίχους και οροφή από σχιστόλιθο και ξύλο. Στο εσωτερικό, τα βαρέλια είναι συνήθως στοιβαγμένα σε σειρές γνωστές ως «stows», δύο ή τριών επιπέδων καθ’ ύψος και μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από έναν όροφο, με ξύλινα δάπεδα που χωρίζουν αυτούς. Το πάτωμα είναι συνήθως γήινο και η υγρασία επηρεάζεται όπως είναι φυσικό, από την κατάσταση του περιβάλλοντος εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Τα παχιά τοιχώματα και το χαμηλό ανάστημα δημιουργούν μια σχετικά δροσερή και ζεστή θερμοκρασία όλη την ημέρα, την εβδομάδα, το μήνα και το έτος.

Ωστόσο, οι αποθήκες αυτές είναι δαπανηρές, δεδομένου ότι αποθηκεύουν σχετικά μικρό αριθμό βαρελιών ανά τετραγωνικό μέτρο, και δεδομένου ότι η μετακίνηση των βαρελιών, είναι απαραίτητα ένα χειρωνακτικό έργο, εντατικής εργασίας.

96d2ad8a9d6a8ab194693e1f78b8bc88.jpg

Από την άλλη πλευρά, στις racked warehouses, οι οποίες χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950, τα βαρέλια στοιβάζονται σε 8 ή 12 χαλύβδινα ράφια και σε μακριές, παράλληλες σειρές. Ενώ στις palletised warehouses αποθηκεύουν τα βαρέλια στα άκρα τους, σε παλέτες, από τις οποίες προκύπτει το όνομά τους και μέχρι οκτώ σε ύψος.

Και τα δύο αυτά συστήματα είναι αποτελεσματικά, επιτρέποντας την αποθήκευση μεγάλου αριθμού βαρελιών σε ένα μέρος, με φορτωτές που μπορούν να μεταφέρουν τα βαρέλια αυτά, με σχετικά μεγάλη ευκολία.

Οι πιο σύγχρονες αποθήκες κατασκευάζονται γενικά από τούβλα, τσιμεντόλιθους ή ατσάλι (χαλύβδινες επενδύσεις), με δάπεδα από μπετόν και μονωμένες στέγες αλουμινίου ή αμιάντου. Αυτός ο μεγάλος χώρος στέγης και η (σε σύγκριση με τις παλαιότερες dunnage warehouses) φτωχότερη μόνωση οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό διακύμανσης της θερμοκρασίας στις αποθήκες racked ή palletised, μεταξύ των υψηλότερων και των χαμηλότερων σειρών από βαρέλια.

Βέβαια, ενώ στη Σκωτία τα υψηλότερα βαρέλια σε μια αποθήκη, μπορεί να βρίσκονται σε μια θερμοκρασία 20C το καλοκαίρι, σε σύγκριση με 12-15C στο κάτω μέρος, αυτό είναι αμελητέο σε σύγκριση με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η ωρίμανση του Bourbon στο Kentucky, όπου, το καλοκαίρι, οι τελευταίοι όροφοι των αποθηκών μπορεί να φτάσουν στους 50-60C, έναντι 18-21C στο κάτω μέρος. Επίσης η υγρασία, θα μειωθεί καθώς πηγαίνετε ψηλότερα σε μια αποθήκη racked ή palletised, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται.

20130503_162733.jpg   20130503_163047.jpg

Γενικότερα, οι συνθήκες στο πάτωμα μιας αποθήκης dunnage, racked ή palletized, είναι πιθανό να είναι αρκετά παρόμοιες, με σταθερές, σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και σχετικά υψηλή υγρασία. Αυτό προάγει τις αυξημένες απώλειες από την εξάτμιση αιθανόλης, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του αλκοολικού τίτλου. Όμως, στα ανώτερα επίπεδα μιας αποθήκης racked ή palletized, η εικόνα αλλάζει. Εδώ, οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες λόγω εξατμίσεων.

Θεωρητικά, στην ίδια αποθήκη και με την πάροδο του χρόνου, ένα βαρέλι στο κάτω μέρος θα μπορούσε να μειώσει τον αλκοολικό τίτλο, ενώ ένα βαρέλι στην κορυφή θα μπορούσε να τον αυξήσει. Αυτό θα αλλάξει σταδιακά καθώς ανεβαίνετε (ή αντίστοιχα κατεβαίνετε) τα ράφια και τις παλέτες.

Ο ρόλος του αερισμού είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί. Ο ρυθμός εξάτμισης δύναται να επηρεαστεί από τη ροή αέρα γύρω από το βαρέλι, αλλά πολλοί παράγοντες συμμετέχουν σε αυτό, όπως το πόσο προστατευμένη είναι η αποθήκη μέχρι το πόσο συχνά ανοίγουν οι πόρτες της. Οι αποθήκες dunnage τείνουν να έχουν καλή κυκλοφορία αέρα, σε σύγκριση με τις κάπως συνωστισμένες συνθήκες racked ή palletized.

Περαιτέρω, μελέτες έχουν δείξει ότι ένα απόσταγμα δημητριακών, παλαιωμένο σε υψηλότερες θερμοκρασίες τείνει να είναι πιο γλυκό, αλλά λιγότερο «clean», ενώ η παλαίωση σε πιο δροσερές συνθήκες περιγράφηκε ως smoother και πιο ευχάριστη. Εν τω μεταξύ, έρευνες στην Ιαπωνία έχουν εντοπίσει αξιοσημείωτες διαφορές στην επίδραση των συνθηκών ωρίμανσης: το απόσταγμα που έχει ωριμάσει στην κορυφή της αποθήκης λέγεται ότι έχει περισσότερες φαινολικές ενώσεις και εστέρες, προκαλώντας περιγραφές όπως woody, vanilla, fruity, estery, σε σχέση με το απόσταγμα που έχει ωριμάσει στον πυθμένα και το οποίο περιγράφηκε ως more green/grassy, cereal, ακόμη και feinty.

Οι εποχιακές, μηνιαίες και ακόμη και ημερήσιες διακυμάνσεις στις επικρατούσες συνθήκες ωρίμανσης μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε όλα τα παραπάνω. Βεβαίως, το εύκρατο κλίμα της Σκωτίας είναι τέτοιο που τα επίπεδα μέσης θερμοκρασίας και υγρασίας είναι σχετικά ομοιόμορφα.

Η κατασκευή των αποθηκών, το πάχος των τοίχων, τα υλικά της στέγης, όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τις συνθήκες ωρίμανσης. Τέλος, υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Αν σε όλα αυτά, συνυπολογίσουμε τον αντίκτυπο της γεωγραφικής θέσης της αποθήκης, το μικροκλίμα της συγκεκριμένης τοποθεσίας, το υψόμετρο και πολλούς ακόμη παράγοντες, κατανοούμε ότι ο αντίκτυπος του τύπου της αποθήκης που χρησιμοποιείται, δεν είναι εύκολα μετρήσιμο μέγεθος.

Θα μου πείτε, πάντα δε λέγαμε ότι σκοπός μας είναι η απόλαυση; Γιατί πρέπει να ασχοληθούμε με όλα αυτά, τα terroir, το τύπο του κριθαριού, το νερό, το τύπο της μαγιάς που χρησιμοποιείται, τις αποθήκες, το μικροκλίμα, τα επίπεδα θερμοκρασίας, υγρασίας και άλλα τέτοια παρόμοια; Θα πω απλά την άποψή μου. Στην εποχή των super duper ultra premium ουάουυυ vodkas!!! (ήμαρτον πια), εγώ δε θα πάψω να διαβάζω τέτοιες σχετικές μελέτες, για το Βασιλιά των αποσταγμάτων!

Πηγές:

https://www.greatdrams.com/dunnage-racked-warehouse/

https://www.smws.com/blog/basics/difference-dunnage-racked-warehouse/

http://forum.whiskymag.com/viewtopic.php?t=3880

https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/21776/do-dunnage-warehouses-create-better-whisky/

https://bourbonveach.com/2017/01/30/how-warehouses-affect-whiskey/

Φώτο:

https://media.scotchwhisky.com/images/media/96d2ad8a9d6a8ab194693e1f78b8bc88.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-oieZwJWKzBU/UY4QR5F1RrI/AAAAAAAACWE/kJRtisgcrgM/s320/20130503_162733.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-Z3cmZST-lA4/UY4QVOYIqDI/AAAAAAAACWM/jWCAZB-oLqs/s320/20130503_163047.jpg

 

Μπράβο τέλεια δουλειά 

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, mallios said:

Μπράβο παιδι μοθ @DMTK !!! Πραγματικά καλή δουλειά και ελπίζω τα νέα (τουλάχιστον) μέλη να σε διαβάζουν.

Εγώ θέλω να συμμετέχουν όλοι. Παλαιοί και νέοι. Το whiskyforum είναι και πρέπει να παραμείνει, ζωντανό και διαδραστικό.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα φίλε @DMTK μπράβο και από εμένα ?

Και τώρα στο αγαπημένο σου κομμάτι τι διορθώσεις ?? λίγα πράγματα κυρίως διατυπώσεως "δημιουργούν μια σχετικά δροσερή και ζεστή θερμοκρασία" φίλε ξανά δες το πρωτότυπο γιατί δεν γίνεται αυτό είτε δροσιά θα έχει είτε ζέστη ? μήπως αναφερόταν στην υγρασία και την ζέστη;  

"απόσταγμα που έχει ωριμάσει στον πυθμένα" ποιόν πυθμένα ρε κουμπάρε μήπως διάβαζες για τον Θαλασσιτη και μπερδεύτηκες??

On 12/6/2018 at 8:09 AM, DMTK said:

περιγράφηκε ως smoother

Εδώ μου τα γ@μησ3ς?? τι είναι smooth???? Μου θυμίζει κάτι ανηδεους "I like smooth whisky" ? εντάξει φαντάζομαι φταίει το πρωτότυπο αλλά δεν μπόρεσα να κρατηθώ ?

Keep up the good work ?

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Uisge-Beatha said:

Καλημέρα φίλε @DMTK μπράβο και από εμένα ?

Και τώρα στο αγαπημένο σου κομμάτι τι διορθώσεις ?? λίγα πράγματα κυρίως διατυπώσεως "δημιουργούν μια σχετικά δροσερή και ζεστή θερμοκρασία" φίλε ξανά δες το πρωτότυπο γιατί δεν γίνεται αυτό είτε δροσιά θα έχει είτε ζέστη ? μήπως αναφερόταν στην υγρασία και την ζέστη;  

"απόσταγμα που έχει ωριμάσει στον πυθμένα" ποιόν πυθμένα ρε κουμπάρε μήπως διάβαζες για τον Θαλασσιτη και μπερδεύτηκες??

Εδώ μου τα γ@μησ3ς?? τι είναι smooth???? Μου θυμίζει κάτι ανηδεους "I like smooth whisky" ? εντάξει φαντάζομαι φταίει το πρωτότυπο αλλά δεν μπόρεσα να κρατηθώ ?

Keep up the good work ?

Πάντα καλοδεχούμενες οι παρατηρήσεις σου UB:

1.-πράγματι είναι "δροσερή" και όχι "δροσερή και ζεστή"

2.-ο "πυθμένας", μάλλον ήταν λάθος ως λέξη αφού χρησιμοποιείται για τη θάλασσα. Ορθότερο, είναι το πάτωμα της αποθήκης ή το κάτω μέρος της αποθήκης.

3.- το smoother ήταν από το πρωτότυπο κείμενο (...was described as smoother and more pleasant) γι' αυτό και το άφησα ως έχει.

thanks!

 

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Uisge-Beatha said:

"απόσταγμα που έχει ωριμάσει στον πυθμένα" ποιόν πυθμένα ρε κουμπάρε μήπως διάβαζες για τον Θαλασσιτη και μπερδεύτηκες??

Εδώ μου τα γ@μησ3ς?? τι είναι smooth???? Μου θυμίζει κάτι ανηδεους "I like smooth whisky" ? εντάξει φαντάζομαι φταίει το πρωτότυπο αλλά δεν μπόρεσα να κρατηθώ ?

Keep up the good work ?

Σύντεκνε θα σε "μαλώσω". ?  Τη λέξη smooth έχω βαρεθεί να την ακούω από πολλούς επαγγελματίες του χώρου που περιγράφουν whisky και έχουν πιει καμιά 10αριά πισίνες malt. (Smooth and pleasant, soft and smooth και κάθε τι άλλο). Δεν λέω ότι έχεις δίκιο ή άδικο, απλά ότι την χρησιμοποιούν.

Αναφορικά με τον πυθμένα, τι να πω?! Μπορεί ο @DMTK να είναι πολύ μπροστά και να έχει δει και υποβρύχιες αποθήκες! :db:

 

 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, mallios said:

(Smooth and pleasant, soft and smooth και κάθε τι άλλο). Δεν λέω ότι έχεις δίκιο ή άδικο, απλά ότι την χρησιμοποιούν.

Ναι για ρωτά τούς τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις;? η ένσταση και αντίρρηση πού έχω είναι η εξής για εμένα τοArdbeg Uigeadail και το Laphroaig Cask Strength και το Port Charlotte είναι "Smooth and pleasant, soft and smooth" μπορεί με αυτήν την περιγραφή να καταλάβει ο απλώς καταναλωτής να καταλάβει τίποτα; επίσης είναι 100% σίγουρα ότι στους 100 καταναλωτές πάνω από τους 60 θα τα θεωρήσουμε το ακριβώς αντίθετο του  "smooth" κτλ κτλ γι'αυτό διαφάνεια και στην παραγωγή αλλά και στην γευστική περιγραφή του ουίσκι 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, mallios said:

Σύντεκνε θα σε "μαλώσω". ?  Τη λέξη smooth έχω βαρεθεί να την ακούω από πολλούς επαγγελματίες του χώρου που περιγράφουν whisky και έχουν πιει καμιά 10αριά πισίνες malt. (Smooth and pleasant, soft and smooth και κάθε τι άλλο). Δεν λέω ότι έχεις δίκιο ή άδικο, απλά ότι την χρησιμοποιούν.

 

7 hours ago, Uisge-Beatha said:

Ναι για ρωτά τούς τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις;? η ένσταση και αντίρρηση πού έχω είναι η εξής για εμένα τοArdbeg Uigeadail και το Laphroaig Cask Strength και το Port Charlotte είναι "Smooth and pleasant, soft and smooth" 

πάντως επειδή κι εγώ, δυσκολεύομαι να κατανοήσω την έννοια του smooth ή να το μεταφέρω στην ελληνική, επισυνάπτω ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι από ενα άρθρο που είχα διαβάσει στο παρελθόν και αν έχετε όρεξη, απο κάτω στο link, όλο το άρθρο:

Let’s start with what you perceive to be ‘smooth’, which is a term generally used to describe a whisky that has little burn on the finish. Smoothness is often associated with a light style of whisky, but the two shouldn’t be confused. Some light-flavoured whiskies can be harsh, while some heavy, robust whiskies can also be smooth. There are a number of factors that can contribute to smoothness, but fundamentally it’s all down to the number of congeners and impurities in the spirit.

https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/8796/does-triple-distillation-make-smooth-whisky/

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...
 • 8 months later...
 • 7 months later...
 • 4 weeks later...
 • 1 month later...
 • 3 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...