Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    Slainte

Recommended Posts

53 minutes ago, Chris84 said:

Χαχα συζήτηση να γινεται’ θελω να καταλάβω τη σκέψη και των άλλων ατόμων πάνω σε αυτο το θέμα! Οσως κάνω κατι λάθος ισως Οχι. Πάντως οι πολλές γνωμες και απόψεις μονο καλό θα μου κάνουν! Πάντως η απάντηση του @mallios και του @Celtic μου άρεσαν. Και κάποια κομμάτια που έχετε αναφέρει ολοι σας! 

Να δούμε λίγο και το θέμα ανάποδα.  Όταν είναι να επιλέξεις να αγοράσεις ένα μπουκάλι ψάχνεις καθόλου τις κριτικές που έχει? Αν αγοράσεις κάποια στιγμή στο μέλλον κάποιο glenfarclas από τα family casks τα πιο ακριβά,  θα κοιτάξεις κριτικές η θα πάρεις στη τύχη με βάση ότι γράφει το μπουκάλι? Η κάποιο άλλο κριτήριο?

 

Η βαθμολογία είναι πολλές φορές η σύνοψη κάποιων χαρακτηριστικών. Για μένα πχ παίζει ρόλο και η τιμή στη βαθμολογία γι αυτό πχ δεν έβαλα στο ταλισκερ 30 παρά ελάχιστα μεγαλύτερη βαθμολογία από το 10. Γιατί δεν θεωρώ ότι αξίζει την διαφορά στην τιμή στα επίπεδα που έχει φτάσει.  Αν το είχα δοκιμάσει όταν είχε πχ 110 ευρώ θα του έβαζα υψηλότερη βαθμολογία.  Άλλοι δεν περιλαμβάνουν αυτό τ8 κριτήριο στη βαθμολογία και βαθμολογούν αυστηρά με το πώς νιώθουν αυτό που πίνουν. 

Είναι ένας γενικός οδηγός η βαθμολογία.  Είτε προσωπικός για να θυμάσαι περίπου την εντύπωση της στιγμής είτε γενικός σαν ένας δείκτης,  μια βάση συζήτησης. 

Πολλές φορές προτιμώ να πίνω ουίσκι που έχω βαθμολογήσει χαμηλότερα στην καθημερινότητα παρά κάποια άλλα που έχω βαθμολογήσει υψηλότερα.  Γιατί η ιδιαιτερότητα τους δεν με εμπνέει για καθημερινή χρήση.  Ίσως ακούγεται περίεργο αλλά μου συμβαίνει. 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Ωραια πάσα. Θα σου απαντήσω τι ισχύει για μένα στην αγορά φιάλης. Πρώτα θέτω τα οικονομικά επίπεδα που θα κινηθώ. Μετα κοιτάζω πόσο εύκολα μπορώ να ξαναβρώ μια φιάλη (βασικο να μου αρεσει). Πχ ενα glenfarclas 15 θα το βρεις πιο εύκολα απο ενα yamazaki 12. Ειμαι της άποψης καλύτερα ολόκληρη φιάλη ώστε να τη δοκιμάσω με διάφορους τρόπους ( σκέτο, με νερό, με πάγο, highball, με ενα συνδυασμό φαγητού/τυριών). Κριτικές θα διαβάσω αφού το δοκιμάσω ώστε να δω εάν εχω πέσει κοντα σε αυτα που γεύομαι εγω με τους υπόλοιπους. Πολλές φορες με πιάνει η καταναλωτική μανία και θέλω να ξοδέψω και το τελευταίο ευρώ που εχω στη τσέπη (ευτυχώς δε διαβάζει η γυναίκα μου όσα γράφω). Επίσης δίνω βάση σε άτομα που εκτιμώ! Πχ εκτιμώ εσένα και αν μου πεις οτι το HΡ 18 ήταν απ τα καλύτερα που χεις δοκιμάσει συναρτήσει με την τιμή του θα κοιτάξω να το αγοράσω κι εγω να το δοκιμασω. Ενα καλό παράδειγμα. Στο WL παρέλειψα να δοκιμάσω ο PC 10 γτ είχα αλλου το μυαλό μ. Ολοι είπαν καλα λόγια. Θα κοιτάξω να το αγοράσω μελλοντικά γτ εμπιστεύομαι και την κρίση αρκετών. Η βαθμολογία του δε με επιρεαζει. Άλλες δυο μελλοντικές αγορές θα κοιτάξω να ειναι το Blantons gold edition (ναι θέλω να δω γτ ψηφίστηκε το καλύτερο bourbon όσο η τιμή του το επιτρέπει) και ο glenmorangie the Quinta Ruban γτ το δοκίμασα στους tasters τη βραδιά του glenmorangie και μου άρεσε περισσότερο απο το signet (έπαιξε ρόλο και η τιμή). Βέβαια αυτα ειναι γούστα... ελπίζω να μη κούρασα με τη τόσο μεγάλη ανάλυση.

Link to post
Share on other sites
19 hours ago, thanasist said:

Η βαθμολογία είναι πολλές φορές η σύνοψη κάποιων χαρακτηριστικών. Για μένα πχ παίζει ρόλο και η τιμή στη βαθμολογία γι αυτό πχ δεν έβαλα στο ταλισκερ 30 παρά ελάχιστα μεγαλύτερη βαθμολογία από το 10. Γιατί δεν θεωρώ ότι αξίζει την διαφορά στην τιμή στα επίπεδα που έχει φτάσει.  Αν το είχα δοκιμάσει όταν είχε πχ 110 ευρώ θα του έβαζα υψηλότερη βαθμολογία.  Άλλοι δεν περιλαμβάνουν αυτό τ8 κριτήριο στη βαθμολογία και βαθμολογούν αυστηρά με το πώς νιώθουν αυτό που πίνουν. 

O παράγοντας value for money είναι πολύ σημαντικός σαφέστατα, αλλά είναι λάθος να τον συμπεριλαμβάνουμε στην βαθμολογία ενός ουίσκυ. Θα μπορούσε να αποτελούσε μια ξεχωριστή βαθμολογική κατηγορία αλλιώς μπερδεύεται η κατασταση. Προσωπικά όταν κοιτάω την βαθμολογία που έχει βάλει κάποιος σε ένα ουίσκυ, θέλω να ξέρω οτι αφορά τα γευστικά χαρακτηριστικά και μόνο. Ανεξαρτήτως τιμής αλλά και άλλων σημαντικών εξωγευστικών παραγόντων όπως διαθεσιμότητα, σπανιότητα κλπ

Link to post
Share on other sites

Στην ουσία ο καθένας απο τη δίκη του οπτική εχει δίκιο.. αλλα όταν ειχες πιει το yamazaki Sherry Cask πριν 10 χρονια ( δε θυμάμαι αν το ειχες δοκιμάσει @Celtic), όπως είχα διαβάσει σε ενα post με τιμή τοτε 100-200€ (αν θυμάμαι καλα) και τωρα βλέποντας οτι εχει φτάσει 2500€ δε θα σ επιρεασειβαθτη η άνοδος; Εάν τοτε ου ειχες βάλει 90 πχ τωρα ξέροντας τη τιμή δε θα πεις οτι δεν αξίζει για τόσο και θα βάλεις 80;;; Τα νούμερα ειναι τυχαία. Αυτο μαλλον εννοει ο @thanasist

Link to post
Share on other sites
Just now, Chris84 said:

Στην ουσία ο καθένας απο τη δίκη του οπτική εχει δίκιο.. αλλα όταν ειχες πιει το yamazaki Sherry Cask πριν 10 χρονια ( δε θυμάμαι αν το ειχες δοκιμάσει @Celtic), όπως είχα διαβάσει σε ενα post με τιμή τοτε 100-200€ (αν θυμάμαι καλα) και τωρα βλέποντας οτι εχει φτάσει 2500€ δε θα σ επιρεασειβαθτη η άνοδος; Εάν τοτε ου ειχες βάλει 90 πχ τωρα ξέροντας τη τιμή δε θα πεις οτι δεν αξίζει για τόσο και θα βάλεις 80;;; 

Όχι.

Δεν θυμάμαι ούτε εγώ αν το εχω πιει το συγκεκριμενο, δεν νομίζω. Αλλά έστω οτι το έχω πιει, και του είχα βάλει 90, και δοκίμαζα το ίδιο σήμερα, και το έβρισκα το ίδιο σαν γεύση-αίσθηση, θα του ξανάβαζα 90 και δίπλα θα έγραφα οτι "δεν θα έδινα όμως πάνω από 300€" ή/και θα κοτσάριζα και μια ξεχωριστή βαθμολόγηση π.χ. vfm 60

Kαι τώρα που το σκέφτομαι, μήπως όσοι βαθμολογείτε να κάνετε αυτό ακριβώς? Να προσθέσετε και ένα ξεχωριστό δείκτη vfm στη βαθμολογία σας? Νομίζω είναι πιο σωστό-λογικό-τίμιο.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Ή ακομα καλύτερα ο ένας βαθμός θα ναι τα χαρακτηριστικά του και ο δεύτερος βάση της τιμής. Έτσι θα βγαίνει ένας Μ.Ο. Που θα ναι ο πιο δίκαιος! 

Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, Chris84 said:

Ή ακομα καλύτερα ο ένας βαθμός θα ναι τα χαρακτηριστικά του και ο δεύτερος βάση της τιμής. Έτσι θα βγαίνει ένας Μ.Ο. Που θα ναι ο πιο δίκαιος! 

ή κάτι πιο απλό για να μη μπλέκεις με δυο βαθμολογίες, προσθέσεις, διαιρέσεις, μ.ο. κλπ. Μια βαθμολογία βάσει χαρακτηριστικών και ένα σύμβολο σχετικό με το εύρος τιμής (π.χ. €: έως 50 ευρώ, €€: 51-120 ευρώ...). Έτσι θα προκύπτει πολύ εύκολα και η παράμετρος vfm.

Link to post
Share on other sites

Έτσι δε θα ναι απολύτως δίκαιο. Γτ ο βαθμός vfm αφορά την τιμή του σε σχεση με τα χαρακτηριστικά του. Πχ το laga 21 όσο καλό κι αν ειναι δε δικαιολογεί τα 1000+ €! Όταν μπορεις να βρεις αντίστοιχα 21 σε λιγότερα λεφτά (έστω και με διαφορετικά/ υποδειεστερα  χαρακτηριστικά). Εγω εάν βαθμολογουσα το συγκεκριμένο (χωρις να το εχω πιει) θα έβαλαν 95 χαρακτηρίστηκα και 75 vfm. Τελικός βαθμός 85. Και θα το εξηγούσα..

Link to post
Share on other sites
On 1/1/2019 at 11:31 AM, thanasist said:

Haig club . Του έχω βάλει μεταξύ 40 και 50.

Και πολλά λες ??

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

R = 50 (Undrinkable)
51 < R < 60 (Undrinkable - not my taste )    
61 < R < 70 (Medium - everyday malt)    
71 < R < 80. (Everyday malt - Pretty good)    
81 < R < 90 (Recommendable - Highly Recommendable)    
R >= 90 (Best overall)

Αυτή είναι η προσωπικη μου κλίμακα (θεωρώντας ότι για να βγεί κάτι στην παραγωγή έχει τουλάχιστον την βάση του 50 - δηλαδή υπάρχει κάποιος βλαμμένος που του αρέσει το Haig Club ? ? ή το Longrow tokaji finished 80. )

Κοιτώντας τα κιτάπια μου, έχω 5-6 50άρια και άλλα τόσα μέχρι το 60. Έχω επίσης και κάποια N/A τα οποία είναι whisky(ies) που θεωρώ ότι δεν μπορώ να βαθμολογήσω για διάφορους λόγους. Δεν μπλέκω ποτέ παράγοντες που έχουν να κάνουν με την τιμή (όσο κι αν το θεωρώ λογικό) γιατί για εμένα μετράνε (ή πρέπει να μετράνε) τα ποιοτικά και μόνο χαρακτηριστικά και όχι το αν είναι προσιτό στην αγορά.

Για να αντιστρέψω το συγκεκριμένο, αν βάζαμε το vfm στην αξιολόγηση, κανένα "κινέζικο" ?  whisky δεν θα έπαιρνε πάνω από 65-70 αφού δεν υπάρχει και κανένας ποιοτικός λόγος (γεύση κλπ) για να έχει το "γιατομαγαζάκι 12 y.o." 2-3 χιλιάρικα. :wtf:  ή το κάθε νέο απόσταγμα να ξεκινάει από 600 eur επειδή κάποια στιγμή της "εν βαρέλι" ζωής του μπήκε και σε βαρέλι Port Ellen. Επίσης δεν θα βαθμολογούσα και καθόλου κάποια blended τα οποία έχουν όμορφα ιδεογράμματα αλλά στην ουσία είναι όμορφες ετικέττες που έχουν blends από Καναδά, Σκωτία κλπ κλπ αλλά επειδή τα φτιάχνει η toyota τα πουλάμε ακριβά. (γνωστή η αγάπη μου στα japan και στην άρνηση μέχρι τώρα της συγκεκριμένης βιομηχανίας να ωρίσει με συγκεκριμένη νομοθεσία - έστω και χαλαρή -  τι είναι το japan whisky).

Από την άλλη, κοιτώντα και πάλι τα  κιτάπια μου εντυπωσιάστηκα και από κάποια 60άρια τα οποία έχω βάλει σε εμφιαλώσεις που το κοινό και παραδοσιακό "marketing" τα πλασσάρει για μεγάλα malts. Σε αυτό το σημείο έρχεται και ένας άλλο παράγοντας (μη τα χώνω μόνο στους japan) που ίσως μας επηρεάζει. Ποιος από εμάς θα έβγαινε σε ένα ανοικτό forum και θα έλεγε / υποστήριζε ότι το Macallan 12 y.o., fine oak 40% (η πρώτη τέτοια εμφιάλωση) είναι για 60 βαθμουλάκια? , ιδιαίτερα αν έχει και άμεση επάγγελματική σχέση με τον χώρο.

(Σημείωση. για να μη με δείρει ο @sir mihas που κακολογώ τα japan. Αν βάλουμε σαν παράγοντα και τον χαρακτήρα του αποστακτηρίου - πολύ της μόδας τελευταία-  την διαδικασία παραγωγής, τους ελέγχους κλπ κλπ κλπ τότε πολλά παραδοσιακά αποστακτήρια με 100+ χρονια ιστορίας στην Σκωτία θα έπρεπε να έχουν -10 βαθμουλάκια αφού η διαδικασία παραγαγωγής ελέγχεται από τον μαστρομήτσο και τον μπαρμπαγιάννη το μάστορα και όχι από αισθητήρες, analytics και computers).

Επειδή μπορούμε όλοι να σκεφτούμε 100άδες τέτοιους λόγους, προσπαθώ απλά και μόνο να αξιολογώ με χρώμα, μύτη, στόμα, επίγευση και όταν έχω χρόνο και όρεξη με το δικό μου glass feeling δηλαδή ποια είναι τα αρώματα που μένουν μέσα στο ποτήρι την επόμενη μέρα.

Link to post
Share on other sites
5 hours ago, mallios said:

Αυτή είναι η προσωπικη μου κλίμακα (θεωρώντας ότι για να βγεί κάτι στην παραγωγή έχει τουλάχιστον την βάση του 50 - δηλαδή υπάρχει κάποιος βλαμμένος που του αρέσει το Haig Club ? ? ή το Longrow tokaji finished 80

Ναι υπάρχει! Πες τον master blender ή όπως αλλιως θες! Αλλα ειναι αυτός που έδωσε το οκ να μπει σε φιάλη και να βγει στη παραγωγή!

Γι αυτο είπα για δυο βαθμούς. Χαρακτηριστικά και vfm. Έχοντας βάλει μια αντικειμενική βαθμολογία και έχοντας δοκιμάσει αρκετές ετικέτες μπορεις να κρίνεις αν αυτο που πίνεις αξίζει τα λεφτά του. Δλδ το yamazaki, το nikka, τα τραπουλόχαρτα μπορει να ειναι σούπερ Ουαου!! 98αρια’ αλλα η τιμη τους να ειναι απογορευτικη!! Αυτο θα σε επιρεασει σε μια μελλοντική αγορά τους.. και έρχεται σε αντίθεση με το PC 10 (σου ρίχνω χτύπημα κάτω απο τη ζώνη ?????) και λες οκ χαρακτηριστικά 87 αλλα vfm 99!!! Εκει δε θα πας να το αγοράσεις;;

Link to post
Share on other sites
55 minutes ago, Chris84 said:

Δλδ το yamazaki, το nikka, τα τραπουλόχαρτα μπορει να ειναι σούπερ Ουαου!! 98αρια’ αλλα η τιμη τους να ειναι απογορευτικη!! Αυτο θα σε επιρεασει σε μια μελλοντική αγορά τους.. και έρχεται σε αντίθεση με το PC 10 (σου ρίχνω χτύπημα κάτω απο τη ζώνη ?????) και λες οκ χαρακτηριστικά 87 αλλα vfm 99!!! Εκει δε θα πας να το αγοράσεις;;

'Οπως λέω, το περιορίζω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι στην τιμή, οπότε στην κριτκή μου δεν έχω το vfm. Στην αγορά (εκεί υπάρχει το vfm), κατά 99% με οδηγεί το τι μπορώ να αγοράσω χωρίς να στερηθώ κάτι εγώ ή η οικογένειά μου.

Για το PC10 δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη αφού το μπουκάλι τελείωσε την πρωτοχρονιά και δεν πρόλαβα να γράψω tasting notes! ? :jump:

Για το πρώτο σου σχόλιο, συνμφωνώ, πάντα υπάρχει κάποιος που του αρέσουν αποστάγματα με βαθμολογία γύρω στο 50 (υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, προσωπικό γούστο, αποθέματα που μας μένουν και πρέπει να ξεστοκάρουμε, συμβόλαια με προμηθευτές για απορρόφιση παραγωγής, whisky που το βαρέλι τα σκότωσε οπότε τους αλλάζουμε βαρελάκι να πάρουν 2-3 γεύσεις παραπάνω και τα βάζουμε μετά σε μπυκαλάκι, κλπ κλπ κλπ).

Βέβαια στο whisky δεν υπάρχει η απόσυρση από την αγορά αν κάτι είναι ελλατωματικό  (το λέμε πιο sic - discontinued και άμα λάχει παίρνει και συλλεκτική αξία ? ) οπότε ότι θέλουν το βάζουν σε μπουκαλάκια και το πλασάρουν όμορφα (για να μην παρεξηγηθώ για μονομερή σχόλια, έχω ασκήσει και εδώ την ίδια κριτική για τα "πειράματα" του Laddie πιο παλιά).

  • Haha 1
Link to post
Share on other sites
On 1/3/2019 at 7:54 PM, Celtic said:

Δεν θυμάμαι ούτε εγώ αν το εχω πιει το συγκεκριμενο, δεν νομίζω. Αλλά έστω οτι το έχω πιει, και του είχα βάλει 90, και δοκίμαζα το ίδιο σήμερα, και το έβρισκα το ίδιο σαν γεύση-αίσθηση, θα του ξανάβαζα 90 και δίπλα θα έγραφα οτι "δεν θα έδινα όμως πάνω από 300€" ή/και θα κοτσάριζα και μια ξεχωριστή βαθμολόγηση π.χ. vfm 60

Το εχουμε δοκιμασει το Yamazaki το 2010. Το ειχα φερει τοτε που εκανε (ακομα) κατω απο 100 ευρα και βρισκοταν αρκετα ευκολα. Τωρα ειναι ανυπαρκτο και κοστολογειται πανω απο 2500 :heat: Εχουμε γραψει και κριτικη για τουτο στο αντιστοιχο νημα και - για το πολυβραβευμενο και κορυφαιο δαυτο μπουκαλι- ειχες αναφερει οτι δεν ηταν καν whisky :rolleyes:

On 2/27/2010 at 5:56 PM, Celtic said:

Καλό ποτό, δεν νομίζω οτι εχει σχεση με ουίσκυ, με την κλασσική έννοια του όρου, έτσι όπως θέλω εγώ τουλάχιστον να είναι το ουίσκυ μου. Υπερβολική σερίλα, όπως μου φάνηκε too much το Ardbeg Supernova σε καπνό και τύρφη, έτσι κι αυτό μου φάνηκε too much σε sherry cask influence.

 

17 hours ago, mallios said:

Για να αντιστρέψω το συγκεκριμένο, αν βάζαμε το vfm στην αξιολόγηση, κανένα "κινέζικο" ?  whisky δεν θα έπαιρνε πάνω από 65-70 αφού δεν υπάρχει και κανένας ποιοτικός λόγος (γεύση κλπ) για να έχει το "γιατομαγαζάκι 12 y.o." 2-3 χιλιάρικα. :wtf:  ή το κάθε νέο απόσταγμα να ξεκινάει από 600 eur επειδή κάποια στιγμή της "εν βαρέλι" ζωής του μπήκε και σε βαρέλι Port Ellen. 

 

Ακλονητη πεποιθηση μου ειναι οτι οι φιαλες που πωλουνται πανω απο μερικες εκατονταδες ευρωπουλα, στο συνολο τους ελαχιστα εχουν να κανουν με την ποιοτικη/γευστικη τους αξια και στην τιμολογηση τους ουσιαστικα και επαρκως αντανακλαται η ξεκαθαρη συλλεκτικη, μοναδικη, ανεπαναληπτικη "επενδυτικη" αποδοση.  Πραγματικα ευαριθμοι - εκτιμω- μερακληδες και προνομιουχοι της τσεπης αγοραζουν μια φιαλη με κριτηριο τα βαθμολογημενα και καθολικα παραδεκτα θετικα χαρακτηριστικα τους προκειμενου να την μπουκωσουν με φιλους και γνωστους σε γευσιγνωστικα τραπεζωματα. Ρεαλιστικη αποτυπωση της αναποδραστης πραγματικοτητας ειναι οτι προοριζονται να σκονιστουν σε αφωτα ντουλαπια  και να επανεμφανιστουν σε σοφα δοκιμο και ευλογο χρονικο διαστημα που θα επιτρεπει την πιθανη ονειρωξη προσπορισης πολλαπλασιου κεφαλαιου/κερδους.  Ιδιαιτερα στα γιαπωνεζικα, περα απο την απροσπελαστη φυσικη και μονιμη απωλεια συγκεκριμενων αποστακτηριων που a priori  και αξιωματικα μεγενθυνει την ζητηση και μειωνει σταδιακα την προσφορα, συνυπολογιζεται και η περιορισμενη παραχθεισα ποσοτητα καθως και το εξαιρετικα πετυχημενο marketing που πυραυλωνουν τα κερδοσκοπικα ενστικτα και χειραγωγουν σε αλυσιδωτες πληθωρικες αντιδρασεις την κτηση τους  (εχω πολλακις αναφερθει και σιχτιρισει το συγκεκριμενο θεμα σε καποια νηματα)...8)

Παρα ταυτα, ενιοτε επειδη και οι καταναλωτες/αγοραστες/συλλεκτες επιδεικνυουν πεφωτισμενη συμπεριφορα και δεν αποπροσανατολιζονται απο τις εμπορευματολογικες νουθεσιες των παραγοντων, παραβλεπουν στον Καιαδα των ραφιων εμφιαλωσεις εγνωσμενες με εμπειρικη σαφηνεια αμφιλεγομενης  ή/και χοντροκομμενης  υπερτιμολογησης (οπως η συγκεκριμενη που αναφερει ο @mallios ή οι αντιστοιχες manager editions ) οι οποιες τελικα ειτε αναγκαζονται να αποσυρθουν σε κατωτερες προσφορες προκαλωντας γενικευμενη χλευη και δυσφορια ειτε διασυρονται αιωνια πεπαλαιωμενες απο site σε site παραφυλωντας για το αφελες κοροϊδο που θα πιασουν τσεπικα  κοτσο.   

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
6 hours ago, sir mihas said:

Παρα ταυτα, ενιοτε επειδη και οι καταναλωτες/αγοραστες/συλλεκτες επιδεικνυουν πεφωτισμενη συμπεριφορα και δεν αποπροσανατολιζονται απο τις εμπορευματολογικες νουθεσιες των παραγοντων, παραβλεπουν στον Καιαδα των ραφιων εμφιαλωσεις εγνωσμενες με εμπειρικη σαφηνεια αμφιλεγομενης  ή/και χοντροκομμενης  υπερτιμολογησης (οπως η συγκεκριμενη που αναφερει ο @mallios ή οι αντιστοιχες manager editions ) οι οποιες τελικα ειτε αναγκαζονται να αποσυρθουν σε κατωτερες προσφορες προκαλωντας γενικευμενη χλευη και δυσφορια ειτε διασυρονται αιωνια πεπαλαιωμενες απο site σε site παραφυλωντας για το αφελες κοροϊδο που θα πιασουν τσεπικα  κοτσο.   

Σαφής, εμπεριστατωμένος και επαρκέστατος στην αιτιολόγησή του, απλά να ευχαριστήσω που τοποθετήθηκε ο αγαπητός @sir mihas στο πνεύμα των όσων γράφω. Παράλληλα, επίσης να συμφωνήσω για τα "μανατζερς εντιτιονς" που ξεκινάγανε από 200-300 ευρουλάκια χωρίς απολύτως κανέναν λόγο.

Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ κι εγω με τα λεγόμενα του sir. Και μιας και είπαμε για Japan ?? Να πω τι ειδα σε ενα πρόχειρο ψάξιμο στο google χτυπώντας τη μαγική λέξη yamazaki 12. Τιμή Ελλαδος 200 €. Και εκει κολλάει αυτο που είπε ο @sir mihas. Οτι ψάχνουν το κορόιδο... 

Link to post
Share on other sites

Κατά την άποψη μου πάντα σχετικά με τις βαθμολογίες είναι λίγο περίεργη φάση το πως κρίνει ο καθένας το ουίσκι που δοκιμάζει.

Παρατηρώ πχ.whiskybase ότι ο καθένας βάζει ότι να ναι βαθμό είτε γιατί έχει κάποιο μαγαζί και θέλει να  σπρώξει τα μπουκάλια του  είτε γιατί βλέπει βαθμολογία υψηλή από κάποιους άλλους και λέει δεν βάζω και εγώ τσάμπα είναι και ούτε καν το έχει δοκιμάσει.

Προσωπικά μου έχει τύχη να έχω πιει το ίδιο ουίσκι  διαφορετικές στιγμές και να έχω εντελώς διαφορετική άποψη πχ η διάθεση πως απολαμβάνουμε το ποτό μας πιστεύω ότι παίζει μεγάλη σημασία.

Το ότι βλέπουμε κάποια BRANDS να έχουν  ξεφύγει σε τιμές αυτό είναι αλλού παπά ευαγγέλιο πχ ,σχετικά με τα γιαπωνέζικα οι τιμές έχουν ξεφύγει και ξεφεύγουν όπως και στο macallan δηλαδή να δούμε σε σύγκριση κάποια μεταξύ τους και επειδή το ένα να λέει 50  ετών και το άλλο 18 ετών να πρέπει να πούμε το 50αρι καλύτερο (λάθος) για έμενα.

Αν μου αρέσει το 18y θα πω 18y αν μου αρέσει το 50y θα πω 50y και δεν θα βάλω όλες αυτές τις κουλές βαθμολογίες, προτιμώ το 1 έως το 10 με πάντα γνώμονα τι μου αρέσει στον δικό μου ουρανίσκο.

Μακάρι να μπορούσαμε να δοκιμάσουμε όλα αυτά τα ακριβά και ωραία αποστάγματα που βλέπουμε κατά καιρούς να εμφανίζονται αλλά δυστυχώς οι τιμές είναι για αλλά βαλάντια πάλι καλά που υπάρχουν κάποια πιο οικονομικά πχ,το PORT CHARLOTTE 10Y 50% γύρω στα 50€ απλά καταπληκτικό και τίμιο για τα λεφτά του  και  δεν ήμουν  και πολύ fan του συγκεκριμένου αποστακτήριου.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
On 1/4/2019 at 8:13 AM, mallios said:

 Σε αυτό το σημείο έρχεται και ένας άλλο παράγοντας (μη τα χώνω μόνο στους japan) που ίσως μας επηρεάζει. Ποιος από εμάς θα έβγαινε σε ένα ανοικτό forum και θα έλεγε / υποστήριζε ότι το Macallan 12 y.o., fine oak 40% (η πρώτη τέτοια εμφιάλωση) είναι για 60 βαθμουλάκια? , ιδιαίτερα αν έχει και άμεση επάγγελματική σχέση με τον χώρο.

Εδώ δεν σε πιάνω. Τί πρόβλημα θα είχε ο οποιοσδήποτε whisky fan, να γράψει σε ένα φόρουμ οτι το οποιοδήποτε whisky είναι για 60 ή 50 ή 40 βαθμους;

Δεν μιλάμε για κάποιον που εχει επαγγελματική σχέση με τον χώρο, πόσο μάλλον με συγκεκριμένη εταιρία - αποστακτήριο. Εκεί απλά προσπερνάμε και δεν λαμβάνουμε υπόψη τη γνώμη-βαθμολογία του.

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Celtic said:

Εδώ δεν σε πιάνω. Τί πρόβλημα θα είχε ο οποιοσδήποτε whisky fan, να γράψει σε ένα φόρουμ οτι το οποιοδήποτε whisky είναι για 60 ή 50 ή 40 βαθμους;

Δεν μιλάμε για κάποιον που εχει επαγγελματική σχέση με τον χώρο, πόσο μάλλον με συγκεκριμένη εταιρία - αποστακτήριο. Εκεί απλά προσπερνάμε και δεν λαμβάνουμε υπόψη τη γνώμη-βαθμολογία του.

Σωστό. Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία πρόταση και αυτό είναι που ισχύει / και πρέπει να ισχύει / και φυσικά ισχύει σε εμάς σαν forum. Το σχόλιό μου μάλλον παραήταν γενικό, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι (και αυτό προσπαθούσα να πω) το όνομα ενός αποστακτηρίου συχνά επηρεάζει κόσμο από το να γράψει μια πιο αντικειμενική κριτική.

Για τους επαγγελματίες του χώρου, πιστεύω ότι παίζει και πιο σημαντικό ρόλο. 

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...
3 hours ago, DMTK said:

🤔 ρε μπας και έχεις μετοχές σε αυτό το blog?😉😀😋

  • Haha 1
Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Uisge-Beatha said:

🤔 ρε μπας και έχεις μετοχές σε αυτό το blog?😉😀😋

το 51% :p

  • Haha 2
Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...