Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum21.png

    Slainte!

Η ιστορία της SMWS


Recommended Posts

Η Scotch Malt Whisky Society, είναι ένα private members club, ένας ιδιωτικός σύλλογος μελών και ταυτόχρονα ένας από τους παλαιότερους «σύγχρονους» ανεξάρτητους εμφιαλωτές της Σκωτίας. Αποτελεί επίσης ένα πολύ σημαντικό θεσμό στο χώρο του whisky, ο οποίος διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην προώθηση και επέκταση του ενθουσιασμού για το malt whisky, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό.

Ήταν ακόμη, μία από τις βασικές εταιρείες για την προώθηση της εμφιάλωσης cask strength και την ιδέα των «single casks». Τα whiskies του συλλόγου, είναι αξιοσημείωτα για την ομοιόμορφη παρουσίασή τους και το σύστημα κωδικοποίησης με το οποίο υποδηλώνονται οι διάφορες εμφιαλώσεις.

smws_logo_black_grande.jpg?v=1490221825

Η SMWS ιδρύθηκε το 1983 από μια ομάδα φίλων όπως ο φορολογικός σύμβουλος Philip 'Pip' Hills, ο ηθοποιός Russel Hunter, ο εργολάβος David Alison, ο συγγραφέας W Gordon Smith και ο αρχιτέκτονας Ben Tindall.

Η ομάδα των φίλων αυτών, αγόρασε ένα βαρέλι από το αποστακτήριο Glenfarlcas, από το οποίο κατά καιρούς θα αντλούσαν μπουκάλια και θα τα μοιραζόταν. Το 1983 μέρος των κτιρίων Vault στο Leith έγινε διαθέσιμο και σιγά σιγά, δημιουργήθηκε μια membership society, ενώ έγινε και η πρώτη εμφιάλωση από το βαρέλι που είχαν στην κατοχή τους (1975 Sherry cask). Ήταν η πρώτη εμφιάλωση της SMWS, με την ένδειξη 1.1, τον Αύγουστο του 1983.

Το 1995 ο Philip 'Pip' Hills  παραιτήθηκε και ο σύλλογος συνέχισε χωρίς αυτόν. Το επόμενο έτος η SMWS προσέφερε στα μέλη της ένα ιδιωτικό σύστημα μετοχών και τα χρήματα που αντλήθηκαν επανεπενδύθηκαν στην απόκτηση ενός δεύτερου members club στην Greville Street στο Λονδίνο.

Το 2004, η SMWS άνοιξε το τρίτο members club στην 28 Queen Street στο Εδιμβούργο. Το ίδιο έτος η SMWS  πωλήθηκε στο Glenmorangie.

Το 2008, για να σηματοδοτήσει την 25η επέτειό της, η SMWS προχώρησε σε κάποιες αλλαγές στο σχήμα της φιάλης και μικρές αλλαγές στην ετικέτα ώστε να συμπεριλάβει πιο εκτεταμένες σημειώσεις γευσιγνωσίας.  Η SMWS πωλήθηκε σε μια ιδιωτική κοινοπραξία επενδυτών το 2015.

Η SMWS, παρέχει στα μέλη της ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό ταξίδι για την ανακάλυψη της ευρύτερης συλλογής single cask whiskies. Κάθε ένα από τα single cask whiskies, πρέπει να περάσει από τις ασυμβίβαστες μύτες της ειδικής επιτροπής γευσιγνωσίας (Tasting Panel), προτού θεωρηθεί άξιο, ώστε να αποτελέσει κομμάτι των εμφιαλώσεών της. Τα κριτήρια επιλογής είναι απλά: η ποιότητα και το ενδιαφέρον. Όλες οι εργασίες του Tasting Panel πραγματοποιούνται χωρίς πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, την προέλευση ή τον τύπο του βαρελιού.

Όλα τα whiskies είναι cask strength και δεν υπόκεινται σε ψυχρό φιλτράρισμα ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, έτσι τα μέλη να μπορούν να απολαύσουν το dram τους σαν να ήταν απευθείας από το βαρέλι. Βέβαια το πάθος της εξερεύνησης που διακατέχει την SMWS, δε σταματά στο whisky. Υπάρχουν και εμφιαλώσεις Cognac, Armagnac, Ρούμι και Gin.

Υπάρχουν 12 διαφορετικές κατηγορίες με βάση τη γευστικό χαρακτήρα (Whisky Flavour Profiles)

YOUNG & SPRITELY

SWEET, FRUITY & MELLOW

SPICY & SWEET

SPICY & DRY

DEEP, RICH & DRIED FRUITS

OLD & DIGNIFIED

LIGHT & DELICATE

JUICY, OAK & VANILLA

OILY & COASTAL

LIGHTLY PEATED

PEATED

HEAVILY PEATED

Το σύστημα αρίθμησης των φιαλών: Η SMWS επικεντρώνεται περισσότερο στο γευστικό χαρακτήρα και προφίλ κάποιου αποστάγματος παρά στα brands και τα αποστακτήρια. Στις φιάλες, δεν αναγράφεται το αποστακτήριο από το οποίο έχει προέλθει το απόσταγμα κι αυτό επειδή πιθανότατα υπάρχει η τάση να μην επηρεάζονται τα μέλη από την ονομασία και μόνο του αποστακτηρίου, πάνω στην ετικέτα της φιάλης.

Ο πρώτος αριθμός είναι ο μοναδικός αριθμός του αποστακτηρίου και ο δεύτερος αριθμός αφορά το βαρέλι από το αποστακτήριο που έχει εμφιαλωθεί. Έτσι, αν λχ είχαμε μια ετικέτα που αναγράφει 27.6 αυτό θα ήταν ένα μπουκάλι από το 6ο βαρέλι που εμφιαλώνεται από το αποστακτήριο Springbank για την SMWS (τυχαίο ήταν @Celtic...:lol:).

e64a85850469c5d4599c47cdaf708c31.jpg

Οι κωδικοί των αποστακτηρίων (SMWS Code) υπάρχουν όλοι μαζί σε ακόλουθο Post.

https://www.smws.com/blog/news/smws-new-bottle-look-revealed/

Διεύθυνση: The Scotch Malt Whisky Society, 28 Queen Street, Edinburgh, EH2 1JX, United Kingdom

 

Πηγές:

https://www.smws.com/about/smws-story

https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2281/the-scotch-malt-whisky-society/

https://thewhiskyphiles.com/whisktionary-beersaurus/smws-codes/

Φώτο:

http://cdn.shopify.com

https://scotchwhisky.com

 

  • Like 4
  • Thanks 6
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 months later...
  • 4 months later...
  • 5 weeks later...
  • mallios changed the title to Η ιστορία της SMWS και οι cask codes
  • 1 month later...

3 νέοι κωδικοί θα προστεθούν σύντομα (ο ένας αύριο με το ballot) στην λίστα της SMWS. Ιδιαίτερα ο αυριανός, είναι και συναισθηματικά συνδεδεμένος με το μικρό μας forum αφού αφορά ένα μικρό αποστακτήριο στην Σουηδία που κρύβει στις αποθήκες του ένα πολύ αγαπημένο βαρελάκι.

144.1 Single Malt Swedish Whisky, aged 7 years και peated!

144.1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Όπως είχα ενημερώσει, ήρθαν και οι επόμενοι κωδικοί από Σουηδία και Αγγλία. Η λίστα με τους κωδικούς έχει ήδη ενημερωθεί. Είναι πάντως για εμάς τα μέλη εξαιρετικά σημαντικό ότι πλέον από έναν ανεξάρτητο εμφιαλωτή έχουμε πρόσβαση σε τόσο μεγάλη ποικιλία και σε τόσες χώρες.

default  146.1-web.png 

Μην ξεχνάμε ότι εκτός από Single malts υπάρχουν ακόμα Grain, αλλά πλέον και Rum, Armagnac, Gin, Cognac, Bourbon (?).

 

Link to comment
Share on other sites

  • mallios changed the title to Η ιστορία της SMWS

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...