Jump to content

Recommended Posts

Η χώρα …

Η Ταϊβάν, είναι νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας. Καταλαμβάνει έκταση 36.197 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της είναι 23.572.049 κάτοικοι, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2018. Η ονομασία «Φορμόζα» (Formosa), που σημαίνει «όμορφη» (νήσος) καθιερώθηκε έπειτα από το πέρασμα Πορτογάλων θαλασσοπόρων.

Το κλίμα της Ταϊβάν είναι υποτροπικό στο κέντρο και στα βόρεια, τροπικό στα νότια, με ζεστά, υγρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού αλλά πρακτικά έως και τον Οκτώβριο μήνα, κάνουν αισθητό το πέρασμά τους τροπικές καταιγίδες και τυφώνες που ενίοτε είναι καταστροφικοί. Η χώρα είναι επίσης έντονα σεισμογενής.

Map+of+China+Taiwan.JPG   Taiwanmap.jpg

… και το whisky της

Το αποστακτήριο Kavalan (αλλιώς Yuan Shan Distillery)  ιδρύθηκε το 2005 και είναι το πρώτο αποστακτήριο παραγωγής whisky της Ταϊβάν. To Kavalan, πήρε το όνομά του, από το παλιό όνομα του Yilan, που βρίσκεται το αποστακτήριο, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ταϊβάν, περίπου μία ώρα από την πρωτεύουσα Taipei. Το καθαρό νερό και το περιβάλλον/μικροκλίμα που επικρατεί σε αυτό το τμήμα του νησιού, καθιστούν τις συνθήκες ιδανικές για την παραγωγή whisky.

Το Kavalan Distillery ήταν το όνειρο του επιχειρηματία Tien-Tsai Lee. Ο ιδρυτής του ομίλου King Car είχε ονειρευτεί από καιρό να παράγει ένα Ταϊβανέζικο whisky, όμως μόνο το 2002, όταν και η Ταϊβάν προσχώρησε στον World Trade Organization (WTO, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), ο στόχος του αυτός, θα μπορούσε να επιτευχθεί. Ο όμιλος King Car ιδρύθηκε το 1956 και σήμερα είναι ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ταϊβάν.

Έχει αναφερθεί ότι μεγάλο μέρος από την επιτυχία του αποστακτηρίου, οφείλεται στον master blender Ian Chang και τον ειδικό σύμβουλο του αποστακτηρίου Dr Jim Swan. Η κατασκευή του αποστακτηρίου, ολοκληρώθηκε την 31η  Δεκεμβρίου του 2005 και την 11η Μαρτίου του 2006, απελευθερώθηκε το πρώτο new make spirit. Στις 4 Δεκεμβρίου 2008, το αποστακτήριο άνοιξε για το κοινό, ενώ το πρώτο Kavalan whisky (το Kavalan Classic Single Malt Whisky), ήταν γεγονός.

Το 2010, παρουσιάστηκαν τα Kavalan Solist Fino Sherry Single Cask Strength Single Malt Whisky και Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength Single Malt Whisky, ενώ η συγκεκριμένη χρονιά, αποτελεί την απαρχή για τις βραβεύσεις του αποστακτηρίου, που θα ακολουθήσουν αμείωτα, τα επόμενα χρόνια.

Ο ρυθμός παραγωγής στο Kavalan, αυξάνεται με τα χρόνια. Το αποστακτήριο παρήγαγε 1,5 εκατομμύρια λίτρα αλκοόλης μέχρι το 2015, αλλά μετά την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού απόσταξης η ετήσια παραγωγή ανερχόταν σε 4,5 εκατομμύρια λίτρα αλκοόλης. Ο στόχος είναι να διπλασιαστεί αυτός ο ρυθμός παραγωγής, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Το υποτροπικό κλίμα της περιοχής, διαδραματίζει το δικό του ρόλο. Μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου έχουν ψυχρούς ανέμους που προέρχονται από τη Σιβηρία και φέρνουν βροχοπτώσεις και υγρασία μαζί με τον αέρα. Στην πραγματικότητα, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 58F (14.4C) τον Ιανουάριο έως 83F (28.4C) τον Ιούλιο. Έτσι δεν είναι πάντα σταθερή η θερμοκρασία στην περιοχή. Ωστόσο, η υγρασία είναι πάντα υψηλή: 89-94% όλο το χρόνο.

Λίγες χώρες έχουν φτάσει στη φήμη που απολαμβάνει το ταϊλανδέζικο whisky σήμερα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες στην επιτυχία του Kavalan, περιελάμβαναν: τη τεράστια χρηματοδότηση από τον όμιλο King Car, την εμπειρογνωμοσύνη από το σύμβουλο του αποστακτηρίου Dr. Jim Swan, ο οποίος απεβίωσε το 2017, την ικανότητα του εξαιρετικά ταλαντούχου master blender, Ian Chang, αλλά και τις βραβεύσεις, το σωστό marketing και την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, κανένα ποσό χρηματοδότησης και εμπειρίας δεν μπορεί να κάνει το whisky στα βαρέλια να ωριμάσει γρηγορότερα. Το κλίμα της Ταϊβάν φροντίζει για αυτό. Η θερμοκρασία και το μικροκλίμα της περιοχής, λέγεται ότι επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία ωρίμανσης, επιτυγχάνοντας σε τέσσερα χρόνια αυτό το οποίο άλλες, πιο δροσερές χώρες, μπορούν να κάνουν σε δέκα.

Συνδυάστε την γρήγορη, ταχεία ωρίμανση, με τις απώλειες που προκύπτουν από το angel’s share (περίπου 12-15% ετησίως) και το τεράστιο ρυθμό παραγωγής, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την επιτυχία του Kavalan. Ωστόσο, αυτή η απώλεια του angel’s share, αλλά και η καθολική αναγνώριση, βοήθησαν σημαντικά στην αύξηση των τιμών των μπουκαλιών.

6a00e553b3da20883401b8d1223916970c-580wi

6a00e553b3da20883401b7c798bd6f970b-580wi

Πριν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε από το Kavalan και ενώ αυτό αναπτύσσεται τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα δεύτερο αποστακτήριο στη Ταϊβάν, το Nantou Distillery, είναι γεγονός. Ιδρύθηκε το 2008, από την Taiwan Tobacco and Liquors company (η οποία ιδρύθηκε το 1947 και δημιούργησε το πρώτο αποστακτήριο της το 1978) και παράγει το single malt whisky Omar, το οποίο σημαίνει «amber».

Πηγές:

https://el.wikipedia.org

https://blog.distiller.com/taiwanese-whisky/

www.kavalanwhisky.com

www.whisky.com/whisky-database

http://www.alcademics.com/2015/06/kavalan-whisky-distillery-visit-in-yilan-taiwan.html

https://www.thewhiskyexchange.com/b/305/omar-rest-of-the-world-whisky

http://domaineselect.com/producer/omar/

Φώτο:

http://1.bp.blogspot.com/-QiKSfZ905ro/Vcj0YnoFx8I/AAAAAAAAGPU/Pw2iO0_E_OE/s640/Map%2Bof%2BChina%2BTaiwan.JPG

http://www.overseastravel.gr/images/Taiwan/Taiwanmap.jpg

http://alcademics.typepad.com/.a/6a00e553b3da20883401b8d1223916970c-580wi

http://alcademics.typepad.com/.a/6a00e553b3da20883401b7c798bd6f970b-580wi

 

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...