Jump to content

Recommended Posts

Δίπλα στις όχθες του ποταμού Spey, το Dalmunach είναι ένα από τα νεότερα και πιο σύγχρονα αποστακτήρια της Σκωτίας. Χτισμένο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Pernod Ricard (Chivas Brothers) το 2014, το μεγάλο αλλά φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο του αποστακτηρίου, καταλαμβάνει τον πρώην τόπο του Imperial Distillery, το οποίο και κατεδαφίστηκε το 2013.

csm_Dalmunach_Distillery2_98cda38cd7.jpg

Ο Thomas Mackenzie, συνιδιοκτήτης των Dalaluine και Talisker, ίδρυσε το Imperial Distillery το 1897 στις όχθες του ποταμού Spey στο Carron, του Moray. Σχεδόν όλο το παραγόμενο απόσταγμα του Imperial, απορροφήθηκε σε blends όπως τα Teacher’s, Ballantine’s και Old Smuggler.

Κατά τη διάρκεια των 100 χρόνων ζωής του, το αποστακτήριο Imperial άλλαξε χέρια πολλές φορές, είχε σποραδικές περιόδους αδράνειας και τελικά έπεσε στην αγκαλιά της Pernod Ricard μετά την εξαγορά της Allied Domecq το 2005. Μέχρι τότε το αποστακτήριο ήταν εντελώς ανενεργό.

Μέχρι το 2013, η βιομηχανία σκωτσέζικου whisky βίωσε μια περίοδο ανερχόμενης ζήτησης τόσο για τα blends όσο και για τα single malts, προκαλώντας τις εταιρείες να επενδύουν είτε στην επέκταση της παραγωγικής τους ικανότητας στα υφιστάμενα αποστακτήρια είτε στην οικοδόμηση ενός νέου αποστακτηρίου, εξαρχής.

Για την Chivas Brothers, ένα νέο αποστακτήριο με την ικανότητα να προμηθεύει με single malt whisky τα blends Chivas Regal, Ballantine’s και Royal Salute, ήταν επιτακτική ανάγκη. Με το Imperial να σιωπά και να χρειάζεται μια βαριά και δαπανηρή ανακαίνιση, η εταιρτεία αποφάσισε να κατεδαφίσει το παλαιό αποστακτήριο και να χτίσει ένα νέο, μοντέρνο αποστακτήριο στη θέση του.

Το 2014, ξεκίνησε η απόσταξη.

Το νέο αποστακτήριο Dalmunach χτίστηκε από την εταιρεία Robertson για λογαριασμό της Chivas Brothers και πήρε το όνομά του από την κοντινή λιμνούλα του ποταμού Spey, στις όχθες του οποίου βρίσκεται. Είναι ένα από τα περισσότερα από 20 αποστακτήρια που βρίσκονται σε ακτίνα πέντε μιλίων, που βρίσκονται τοποθετημένα στη διάσημη κοιλάδα του ποταμού Spey.

Η διάταξη του αποστακτηρίου, σχεδιάστηκε από τον Archil Norr και εμπνεύστηκε από το σχήμα του κριθαριού, βασικού συστατικού του malt whisky. Το αποστακτήριο σχεδιάστηκε για να δείχνει τον εξοπλισμό του.

4c9fb6231b6f52c76342963ce3f6f10f.jpg

Επίσης δημιουργήθηκε μια νέα δομή άρδευσης νερού από τον ποταμό Spey με δυνατότητα να αντλεί 400.000 λίτρα νερού ανά ώρα.

Ο κεντρικός, μεγάλος χώρος της αίθουσας παραγωγής με τη γυάλινη πρόσοψη στεγάζει οκτώ αποστακτήρες από χαλκό, σχήματος κρεμμυδιού που χρησιμοποιούνται για την απόσταξη αντιγράφοντάς αυτούς που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Imperial Distillery. Σε μια απόκλιση από την παράδοση του αποστακτηρίου, οι άμβυκες είναι τοποθετημένοι μέσα σε ένα κυκλικό μοτίβο, το οποίο δίνει μια αίσθηση ευρυχωρίας.

Το νέο αποστακτήριο έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και έχει επιλεγεί ως μια από τις κορυφαίες αρχιτεκτονικές κατασκευές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ετήσια παραγωγή του Dalmunach ύψους δέκα εκατομμυρίων λίτρων αλκοόλ ανά έτος το καθιστά ένα από τα πιο παραγωγικά αποστακτήρια της χώρας.

Το αποστακτήριο λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να παράγει 10 εκατομμύρια λίτρα αλκοόλης ετησίως! Η προμήθεια νερού γίνεται από την ύδρευση Balintomb. Ο χρόνος ζύμωσης είναι 54 ώρες. Διαθέτει οκτώ αποστακτήρες και δεκαέξι δεξαμενές ζύμωσης.

Dalmunachstills.jpg

Ιδιοκτήτης:

Pernod Ricard 2014 – (Parent company)

Chivas Brothers Holdings (Current owner)

Διεύθυνση αποστακτηρίου: Dalmunach Distillery, Carron, Moray, AB38 7QP, United Kingdom

Πηγές:

1.- www.robertson.co.uk

2.-scotchwhisky.com/whiskypedia

Φώτο:

https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2207/dalmunach/

https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/dalmunach.html

https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/scotch-whiskey/new-25-million-scottish-dalmunach-distillery-launches/

 

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...