Jump to content
 • Welcome to our whiskyforum

  Dear Guest,

  On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

  forum1.jpg

  Slainte!

Οι ασυνήθιστες πρώτες ύλες


Recommended Posts

Θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο για ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο θεματικό event (το κατοχυρώνω @mallios :D). Δε ξέρω πως μου κόλλησε η ιδέα, αλλά εδώ και αρκετό καιρό, προσπαθώ να μπω λίγο στο μυαλό των ανθρώπων που πειραματίζονται με κάποιες ιδιαίτερες πρώτες ύλες και προσπαθούν να δημιουργήσουν νέους γευστικούς χαρακτήρες, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ή επαναφέροντας από το παρελθόν, ξεσκονίζοντας κάποια ξεχασμένα βιβλία συνταγών, κάπως ασυνήθιστες για την εποχή μας, πρώτες ύλες. Κάποιες πρώτες ύλες, που μπορεί βέβαια να μην είναι τόσο αποδοτικές όσο το γνωστό μας κριθάρι (ή το καλαμπόκι, η σίκαλη και το σιτάρι), για εμπορική χρήση μαζικότερης παραγωγής, έχουν όμως το δικό τους ενδιαφέρον…

1.-Oats/βρώμη

Η βρώμη ανήκει στα δημητριακά και είναι γνωστή επιστημονικά ως Avena sativa. Η βρώμη καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, ειδικά β-γλυκάνης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι η μοναδική πηγή μιας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που πιστεύεται ότι έχουν σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Η βρώμη συνήθως συμπιέζεται σε νιφάδες και μπορεί να καταναλωθεί ως έχει, σε αρτοσκευάσματα, σε ψωμί, σε μούσλι και σε διάφορα άλλα προϊόντα. Το πίτουρο βρώμης (αποτελείται κυρίως από το πλούσιο σε ίνες εξωτερικό φλοιό των κόκκων) καταναλώνεται συχνά ξεχωριστά σε διάφορες συνταγές, σε μούσλι ή σε αρτοσκευάσματα.

Χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη Σκωτία μέχρι και το 18ο αιώνα καθώς και στην Ιρλανδία μέσα στον 20ο αιώνα. Στις μέρες μας, κάποια αποστακτήρια στη Γερμανία, την Αυστρία και τις Η.Π.Α. (π.χ. Buffalo Trace), πειραματίζονται και προσπαθούν πάλι να εισάγουν τη βρώμη.

Ένα μικρής παραγωγής αποστακτήριο που μπορεί να μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια και με τα πειράματα που πραγματοποιεί με εντυπωσίασε πραγματικά, είναι το Corsair Distillery στις Η.Π.Α. (εδώ σε θέλω @ioannis)

Οι παιδικοί φίλοι  Darek Bell και Andrew Webber, ξεκίνησαν την εγχώρια παραγωγή μπίρας και κρασιού. Το 2008, ιδρύθηκε το Corsair Distillery στο Bowling Green. Μέχρι το 2010, το Corsair είχε θέσει γερά θεμέλια, καθιστώντας το πρώτο craft distillery στο Nashville από την ποτοαπαγόρευση. Τα αποστάγματα του Corsair έχουν κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία και οι καινοτομίες των ιδρυτών του αποστακτηρίου, τα φώτα της δημοσιότητας.Το αποστακτήριο πλην των άλλων, χρησιμοποιεί τη βρώμη στο Corsair Oatrage (51% malted oats, 27% 6-row malted barley, 22% coffee malt).

b8511e71-c07b-4bd8-bd0f-6e605c87b8c3-And

Διάβασα λίγο παραπάνω για τον Darek Bell και διαπίστωσα ότι εκτός από πολύ ενδιαφέρον τύπος, με όρεξη για δουλειά, έχει μια μανία με τους πειραματισμούς. Έχει γράψει και δύο εξαιρετικά βιβλία, δίνοντας αρκετές ιδέες και σκέψεις για μελλοντικούς πειραματισμούς (στα link που παραθέτω μπορείτε να πάρετε μια ικανοποιητική ιδέα, σχετικά με τα βιβλία αυτά):

-Alt Whiskeys: Alternative Whiskey Recipes and Distilling Techniques for the Adventurous Craft Distiller

http://altwhiskeys.com/abouttheauthor.html

-Fire Water: Experimental Smoked Whiskeys

http://firewaterbook.com/samplechapter.html (από μια ματιά που έριξα στα περιεχόμενα, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον @Celtic)

Άλλο ένα παράδειγμα, είναι το KOVAL Distillery στις Η.Π.Α. που παράγει ένα 100% oat whiskey. Η βρώμη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στο Jim Beam Signature Craft's Whole Rolled Oat Bourbon, που αποτελεί μέρος της σειράς Harvest Bourbon Collection. Η βρώμη, δίνει μια πικρή νότα και πιο κρεμμώδες αίσθηση χυλού.

2.-Buckwheat/φαγόπυρον

Το Φαγόπυρον το εδώδιμον (Fagopyrum esculentum) ή κοινώς φαγόπυρο, πολύγονον ο τριγωνόσπορος ή μαυροσίταρο (buckwheat), είναι φυτό που καλλιεργείται για τους σπόρους του που ομοιάζουν με των σιτηρών, και επίσης χρησιμοποιείται για την εναλλαγή καλλιεργειών. Δεν έχει σχέση με το σιτάρι αλλά συγγενεύει με το λάπαθο και το ραβέντι. Αναφέρεται ως ψευδοδημητριακό επειδή οι σπόροι του τρώγονται και πλούσιοι σε σύνθετους υδατάνθρακες. Η καλλιέργεια του φαγόπυρου μειώθηκε απότομα κατά τον 20ο αιώνα, καθώς η παραγωγικότητα άλλων βασικών προϊόντων αυξήθηκε με την υιοθέτηση αζωτούχων λιπασμάτων.

Ο καρπός είναι ένα αχαίνιο, παρόμοιο με τον σπόρο ηλιελαίου, με ένα μόνο σπόρο μέσα σε ένα σκληρό εξωτερικό κέλυφος. Το αμυλούχο ενδοσπέρμιο είναι λευκό και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο των αλεύρων φαγόπυρου. Το περίβλημα του σπόρου είναι πράσινο ή καστανόχρυσου χρώματος, το οποίο σκουραίνει το αλεύρι φαγόπυρου. Ο φλοιός είναι σκούρος καφέ ή μαύρος και μερικοί, μπορούν να συμπεριληφθούν στο αλεύρι φαγόπυρου ως σκούροι λεκέδες. Το σκουρόχρωμο αλεύρι είναι γνωστό ως blé noir (μαύρο σιτάρι) στα Γαλλικά, μαζί με την ονομασία sarrasin (Σαρακηνός).

Fleur_blenoir-200x300.jpg

Χρησιμοποιήθηκε στη Σκωτία κατά το 18ο και 19ο αιώνα, αλλά σήμερα το πιο διάσημο παράδειγμα είναι το Eddu, με καταγωγή από τη Βρετάνη της Γαλλίας (φυσικά με το φαγόπυρο δε μπορούσε να μην ασχοληθεί και το Corsair Distillery).

Το Distillerie des Menhirs, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στο Plomelin, λίγα μίλια από το Quimper στο Finistère της Βρετάνης. Η γενέτειρα του αποστακτηρίου, αποτελεί και τη βασική πηγή έμπνευσής του, καθώς το αποστακτήριο φημίζεται για το whisky από φαγόπυρο και το μηλίτη που παράγει. Κι ενώ η ιστορία του αποστακτηρίου ξεκινά από το 1921, τα θεμέλια για ένα νέο τολμηρό βήμα τέθηκαν το 1998, με την παρασκευή whisky από φαγόπυρο, που ευδοκιμεί στην περιοχή. Ως εκ τούτου το όνομά του, Eddu, που σημαίνει φαγόπυρο" στη Breton language.

Κάποιες από τις εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου: Eddu Silver, Eddu Silver Brocéliande, Eddu Gold, Eddu Grey Rock, Eddu Grey Rock Brocéliande, Ed Gwenn Whisky.

Περισσότερα σχετικά με την παραγωγική διαδικασία, μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://www.distillerie.bzh/en/distillery/the-buckwheat/

3.-Triticale/τριτικάλε

Τα τριτικάλε είναι τα προϊόντα διασταύρωσης μεταξύ ειδών σιταριού και σίκαλης. Οι κύριοι στόχοι των προσπαθειών για τη δημιουργία και τη βελτίωση των τριτικάλε είναι η παραγωγή ενός σιτηρού με αποδόσεις ανάλογες ή υψηλότερες του σιταριού, με αυξημένες δυνατότητες παραγωγής κάτω από δυσμενείς συνθήκες (εδάφη μέτριας γονιμότητας, χαμηλές θερμοκρασίες) και βελτιωμένη βιολογική αξία του προϊόντος. Οι πρώτες προσπάθειες χρονολογούνται από το 1875, όταν ο Γερμανός Rimpau κατάφερε για πρώτη φορά να διασταυρώσει σιτάρι με σίκαλη, αλλά τα υβρίδια ήταν στείρα.

Ο ίδιος ερευνητής κατάφερε το 1891 να δημιουργήσει το πρώτο γόνιμο υβρίδιο από διασταύρωση μαλακού σιταριού και σίκαλης. Αξιοσημείωτη ήταν η δραστηριότητα του Πειραματικού Σταθμού του Saratov στην Ουκρανία (1918-1934), όπου οι Μeister και Lebedeff κατάφεραν να δημιουργήσουν από φυσικά υβρίδια μεταξύ μαλακού σιταριού και σίκαλης, προϊόντα γόνιμα σε ικανοποιητικό βαθμό. Στο Σταθμό αυτό ξεκίνησαν και οι πρώτες κυτταρολογικές έρευνες για την ερμηνεία της γενικά χαμηλής γονιμότητας των υβριδίων. Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στη δεκαετία του 1930. Ο Muntzing ξεκίνησε το 1935 στη Σουηδία ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα που άνοιξε νέους δρόμους στην κυτταρολογία, γενετική και βελτίωση των τριτικάλε. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Γενικά, υπολογίζεται ότι σήμερα τα τριτικάλε καλλιεργούνται σε 30 διαφορετικές χώρες περίπου και καλύπτουν συνολικά γύρω στα 7.5 εκατομμύρια στρέμματα.

Whiskey με συμμετοχή τριτικάλε στις πρώτες ύλες, παράγει το Corsair Distillery. To τριτικάλε συμμετέχει επίσης σε μια εμφιάλωση της σειράς Jim Beam’s Signature Craft Collection, ενώ γνωστό είναι και το Dry Fly Triticale Whiskey.

4.-Millet/κεχρί

Το κεχρί είναι η γενική ονομασία διαφόρων ειδών ποωδών φυτών της οικογένειας Αγρωστώδη (Graminae), τα οποία παράγουν μικρά εδώδιμα σπέρματα και χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου ή ως ζωοτροφή. Το κεχρί ανακαλύφθηκε και καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κίνα το 7500 π.Χ.

Τα κυριότερα είδη είναι:

Πανικό το κεχροειδές Panicum miliaceum του γένους Πανικό.

Σεταρία η ιταλική, Setaria italica (Χαιτοχλόα, Chaetochloa) τού γένους Σεταρία.

Ελευσίνη η κορακάνα, Eleusine coracana του γένους Ελευσίνη.

Πεννίζετο το γλαυκό (Pennisetum glaucum) ή Πεννίζετο το αμερικανικό (Pennisetum americanum) γνωστό ως «κεχρί των μαύρων» φυτό τού γένους Πεννίζετο.

Whiskey από κεχρί, παράγει το KOVAL Distillery στις Η.Π.Α. Γενικότερα το κεχρί, προσδίδει μια αίσθηση ξηρών καρπών

5.-Spelt/όλυρα ή αγριοσίταρο ή ντίνκελ

Η όλυρα ή αγριοσίταρο ή ντίνκελ (Triticum spelta, Σίτος η σπέλτα) είναι ποικιλία σίτου. Η όλυρα ήταν σημαντικό προϊόν σε σημεία της Ευρώπης από την Εποχή του Χαλκού έως τον Μεσαίωνα. Σήμερα επιβιώνει ως ενδημική καλλιέργεια στην Κεντρική Ευρώπη και αναζωογονήθηκε η παρουσία της στη νέα αγορά της υγιεινής διατροφής. Η όλυρα μερικές φορές θεωρείται υποείδος του κοινού σίτου.

Η όλυρα περιλαμβάνει περίπου 57,9% υδατάνθρακες (εκτός από 9,2% ινών), 17,0% πρωτεΐνη και 3,0% λίπος, όπως επίσης και τα διαιτητικά ανόργανα συστατικά και βιταμίνες. Καθώς περιέχει μια μέτρια ποσότητα γλουτένης, είναι κατάλληλη για ψήσιμο. Στη Γερμανία, οι άγουροι κόκκοι όλυρας ξηραίνονται και τρώγονται ως Grünkern, που κυριολεκτικά σημαίνει «πράσινοι κόκκοι". Η όλυρα συνδέεται στενά με το μαλακό σίτο και δεν είναι κατάλληλη για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Ορισμένα άτομα με αλλεργία σίτου ή δυσανεξία σίτου δέχονται την όλυρα.

Η όλυρα χρησιμοποιείται από το γερμανικό αποστακτήριο Finch Whiskeydestillerieπειραματικά και δίνει ένα πιο σταθερό και nutty χαρακτήρα, σε σχέση με το κεχρί.

6.-Quinoa/κινόα

Η κινόα ή κουϊνόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa (Χηνοπόδιον η κινόα) και ανήκει στα ψευτοδημητριακά. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Καλλιεργείται από τους πληθυσμούς των Άνδεων εδώ και τρεις έως και τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτή ως chisaya mama ή αλλιώς "η μητέρα όλων των καρπών".

Η κινόα είχε μεγάλη διατροφική σημασία για τους προκολομβιανούς πολιτισμούς των Άνδεων. Ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και ακολουθούνταν από το καλαμπόκι. Η κινόα με την πρώτη ματιά μοιάζει μορφολογικά με το πολύ γνωστό ζιζάνιο λουβουδιά και χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων των ταξιανθιών και των καρπών της.

Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.

To Corsair Distillery παράγει το Quinoa Whiskey (whiskey is made with a 20% golden quinoa mash, sustainably sourced from Saskatchewan, Canada). Η κινόα, προσδίδει μια γήινη και nutty γεύση στο απόσταγμα

7.-Brown rice/καστανό ρύζι

Η σειρά Jim Beams Signature Craft, έχει πειραματιστεί ακόμη με το καστανό ρύζι (Jim Beam Signature Craft Brown Rice Bourbon 11 y.o.).

jim-beam-harvest-rice01.jpg

Πηγές:

Dave Broom, Whisky: The Manual, σελ.46

https://athenslab.gr/blog/trofiki-dusanexia-trophoscan/vromi-ofeli-gia-tin-ugeia-kai-kindunoi-apo-tin-katanalosi-tis

http://www.koval-distillery.com/newsite/whiskey/oat

https://thewhiskylady.net/2017/02/16/5-whiskies-made-unusual-grain/

https://blog.distiller.com/whiskey-grains/

https://el.wikipedia.org/wiki/Φαγόπυρον_το_εδώδιμον

http://www.distillerie.bzh/en/

https://thewhiskeywash.com/lifestyle/buckwheat-whiskey-really-whiskey/

http://www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php/Τριτικάλε_φυτό

http://www.dramdevotees.com/what-is-triticale-whiskey/

http://www.corsairdistillery.com/titicale-whiskey/

https://el.wikipedia.org/wiki/Κεχρί

https://el.wikipedia.org/wiki/Κινόα

http://www.corsairdistillery.com/quinoa-whiskey/

https://el.wikipedia.org/wiki/Όλυρα

https://www.finch-whisky.com/

Φώτο:

https://www.gannett-cdn.com/presto/2018/09/06/PNAS/b8511e71-c07b-4bd8-bd0f-6e605c87b8c3-AndrewAndDarek.jpg?width=534&height=401&fit=bounds&auto=webp (corsair)

http://www.distillerie.bzh/wp-content/uploads/2014/06/Fleur_blenoir-200x300.jpg (φαγόπυρο)

https://cdn.caskers.com/catalog/product/cache/e4d64343b1bc593f1c5348fe05efa4a6/j/i/jim-beam-harvest-rice01.jpg (Brown rice)

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Όπως λέμε μεράκι!πολύ ωραία δουλειά,συγχαρητήρια!

1 hour ago, DMTK said:

Corsair Distillery

Νύχτα μαύρη ο δικός σου...

Ακόμα ερευνώ τα βασικά..ἀμα πάω και στις εναλλακτικές πρώτες ύλες, πάει θα χαθεί η μπάλα!μόλις αποβιβάστηκα στη νέα γη..μη με κάνεις να γυρίζω πίσω...

Πάντως είναι πολύ σημαντικό άνθρωποι να αφιερώνουν ζωές και καριέρες και να επενδύουν χρήματα σε αβέβαια εγχειρήματα..έτσι γίνονται οι ανακαλύψεις.Ειδικά μεγάλες εταιρείες οφείλουν να επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση..βέβαια να μη γίνεται μόνο και μόνο για το marketing..

Και πάλι εύγε...

*Το φαγόπυρο δοκιμάστε το στο φαγητό, πολύ υγιεινό και νόστιμο..το τιμάω!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά @DMTK, τα σέβη μου και πάλι.

Να συμπληρώσω οτι γίνεται πολύς ντόρος στην Ιρλανδία τα τελευταία 2 χρόνια για τις εναλλακτικές α' ύλες, καθότι η παραδοσιακή συνταγή του Pure Pot Still, εκτός από malted & unmalted barley, περιελάμβανε διάφορα άλλα δημητριακά, σε ποικιλία ποσοστών, κυρίως καλαμπόκι, σίκαλη και βρώμη. Πάνω στον τομέα αυτό έχει κάνει, και συνεχίζει να κάνει πολύ δουλειά ο γνωστός συγγραφέας-ιστορικός Ιρλανδικού Ουίσκυ,  Fionnnan O'Conor, με άρθρα του σε περιοδικά, ειδικά στο Irish Whiskey Magazine, σε social media, κλπ.

Και απ'ότι φαίνεται, αρκετά (ειδικά νέα) Ιρλανδέζικα αποστακτήρια ακούνε και πειραματίζονται.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Οι ασυνήθιστες πρώτες ύλες (...συνέχεια)

8.-Sorghum/σόργο

Το σόργο (Sorghum) είναι γένος αγγειόσπερμων μονοκότυλων φυτών της οικογένειας αγρωστώδη ή αγρωστίδες (Graminae) που ανήκει στην ομάδα των σιτηρών. Με την ονομασία σόργος είναι γνωστοί οι εδώδιμοι αμυλούχοι καρποί του. Το γένος σόργος περιλαμβάνει 60 περίπου είδη ποωδών φυτών που είναι ιθαγενή των τροπικών και υποτροπικών περιοχών, όλες ωστόσο οι καλλιεργούμενες μορφές σόργου προέρχονται από ένα είδος, το Sorghum bicolor (Σόργος ο δίχρωμος) ή σόργος ο κοινός (Sorghum vulgare), που κατάγεται πιθανότατα από την Αφρική.

Η ποικιλία σόργου: Σόργος ο δίχρωμος, είναι ετήσιο φυτό που μοιάζει πολύ με τον Αραβόσιτο. Χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή στις ανεπτυγμένες χώρες και για διατροφή στις αναπτυσσόμενες. Η σημασία του στις τροπικές κυρίως περιοχές είναι μεγάλη γιατί αναπτύσσεται εύκολα και δίνει μεγάλες αποδόσεις σε καρπό και ζωοτροφή χωρίς μεγάλες καλλιεργητικές περιποιήσεις. Είναι επίσης πολύτιμο στις θερμές και άνυδρες περιοχές χάρη στην ανθεκτικότητα του στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το High Wire Distilling Company, παράγει το New Southern Revival Brand Sorghum Whiskey

9.-Jimmy Red corn

Μια υποβαθμισμένη ποικιλία καλαμποκιού,  το Jimmy Red, εμπιστεύτηκε στις αρχές του 2014, ο Glenn Roberts στο αποστακτήριο High Wire Distilling Company, για να μεγαλώσει σε 2,5 στρέμματα. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Dr. Brian Ward του Πανεπιστημίου Clemson.

Πρόκειται για ένα καλαμπόκι ξηρό και γλυκό με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια, που παρέχει ασυνήθιστα κρεμμώδη αίσθηση στο στόμα και στο απόσταγμα. Το αποστακτήριο, παράγει το Jimmy Red whiskey το οποίο παλαιώνει για τουλάχιστον 2 χρόνια.

 Screen+Shot+2017-09-03+at+1.41.28+PM.png

Η αλήθεια είναι ότι οι πειραματισμοί και οι καινοτομίες, των μικρών σε παραγωγή αποστακτηρίων στις Η.Π.Α., δεν σταματούν στις διαφορετικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, προσπαθώντας να πετύχουν κάτι ξεχωριστό, ένα διαφορετικό γευστικό χαρακτήρα. Ενώ και τα μεγάλα αποστακτήρια προσπαθούν να μην μείνουν αμέτοχα και να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, το Buffalo Trace έχει από καιρό αποδεχθεί τους πειραματισμούς και το Woodford Reserve έχει κυκλοφορήσει πολλές limited edition εμφιαλώσεις, ενώ το Jim Beam, ενσωμάτωσε πρώτες ύλες όπως το καστανό ρύζι, το triticale και η βρώμη.

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς και εφευρετικούς τρόπους με τους οποίους καινοτομούν τα craft distilleries στις Η.Π.Α., είναι ο καπνός και ο τρόπος που χρησιμοποιούν για το κάπνισμα και για να στεγνώσουν το κριθάρι τους.

Το αποστακτήριο Sonoma County Distilling, χρησιμοποιεί ξύλο κερασιάς και παράγει ένα Black Truffle Rye (100% rye with black truffle addition) καθώς και cherrywood-smoked rye.

b5c3d3bea2c8021023e0de71cacb764e.jpg

Το Rock Town Distillery, παράγει το Hickory Smoked Whiskey (91% Arkansas Wheat, 9% Malted Barley), με κάπνισμα σε ξύλο ενός είδους καρυδιάς (Hickory, που επί τη ευκαιρία, οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν πολύ και στο ψήσιμο των κρεάτων τους –bbq).  

Το Deerhammer, παράγει το Rough & Tumble Hickory Smoked Corn Whiskey.

Και φυσικά εκτός των πρώτων υλών και του καπνίσματος με διάφορα ξύλα, ένας ακόμη μεγάλος τομέας πειραματισμών, είναι η δευτεροβάθμια ωρίμανση.

Το αποστακτήριο Virginia Distillery Co. παράγει cider cask-finished whiskies, το Catoctin Creek παρουσίασε μια limited edition του Roundstone rye με φινίρισμα σε hickory syrup barrel. Το Nelson’s Green Brier distillery, χρησιμοποιεί βαρέλια Cognac, Sherry και Madeira. Το Bainbridge Organic Distillers, χρησιμοποιεί Japanese mizunara oak.

Το Copper Fox Distillery, χρησιμοποιεί ξύλα μηλιάς, ροδακινιάς, Sassafras και κερασιάς, παράγει διάφορα single malt και rye, κάνοντας πειραματισμούς τόσο σε θέματα καπνίσματος με διάφορα ξύλα, όσο και σε θέματα φινιρίσματος (Apple Brandy barrels, port  wine barrels, cognac barrel).

και παραφράζοντας τη φράση του @o_koulos που διάβασα μόλις πριν... άβυσσος η ψυχή του Αμερικάνου @ioannis .... ;)

Πηγές:

https://scotchwhisky.com/magazine/features/25098/how-innovation-is-shaping-american-whiskey/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8C%CF%81%CE%B3%CE%BF

http://highwiredistilling.squarespace.com/#

https://www.copperfoxdistillery.com/

https://www.rocktowndistillery.com/

https://www.deerhammer.com/spirits.html

https://www.rocktowndistillery.com/products/hickory-smoked-whiskey/

https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/american-whiskey/whiskey-review-sonoma-county-distilling-black-truffle-rye/

Φώτο:

https://static1.squarespace.com/static/522e0038e4b04c838fb125b5/59ac3f16d7bdcefdcdc6433a/59ac3f2acd0f68fff53a2674/1504460717338/Screen+Shot+2017-09-03+at+1.41.28+PM.png?format=500w

https://media.scotchwhisky.com/images/media/b5c3d3bea2c8021023e0de71cacb764e.jpg

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο συμπλήρωμα!Άβυσσος λέει...είναι αυτό το ανικανοποίητο που έχει ο άνθρωπος..είμαι υπέρ των πειραματισμών και των αναζητήσεων..ο μόνος δαίμονας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα (σε όλους του τομείς) είναι το marketing..σατανιασμένη επιστήμη ( Ελένη Λουκά speaking..αλλά το πιστεύω)..σίγουρα κάτι καλό θα βγεί..απόδειξη τα πολύ καλά λόγια σας για rye whiskies..πάθος για το whisky να υπάρχει και όλα θα είναι για καλό...ερε φιλοσοφία πρωινιάτικο...

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, ioannis said:

Αρχικά συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο συμπλήρωμα!Άβυσσος λέει...είναι αυτό το ανικανοποίητο που έχει ο άνθρωπος..είμαι υπέρ των πειραματισμών και των αναζητήσεων..ο μόνος δαίμονας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα (σε όλους του τομείς) είναι το marketing..σατανιασμένη επιστήμη ( Ελένη Λουκά speaking..αλλά το πιστεύω)..σίγουρα κάτι καλό θα βγεί..απόδειξη τα πολύ καλά λόγια σας για rye whiskies..πάθος για το whisky να υπάρχει και όλα θα είναι για καλό...ερε φιλοσοφία πρωινιάτικο...

Το θέμα είναι η οπτική του καθενός. Το πως το βλέπεις ή προτιμάς να το βλέπεις. Εγώ, γενικά την ενότητα "Αποστάγματα" (δυστυχώς ή ευτυχώς) τη βλέπω με τη ρομαντική, αγαθή, καλοπροαίρετη ματιά, σε αντίθεση με τη τεχνοκρατική, στυγνή, εμπορική ματιά που πιθανόν να επικρατεί στο μυαλό κάποιου άλλου, χωρίς βέβαια να είναι λανθασμένη η τελευταία...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

διάβασα το άρθρο και μου ήρθε στο μυαλό η Ειδική Γεωργία που έκανα στην σχολή. Μήπως να γραφτείς στο ανοικτό πανεπιστήμιο; κρίμα τέτοια όρεξη για μάθηση να μην την εκμεταλευτείς... 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, o_koulos said:

Μήπως να γραφτείς στο ανοικτό πανεπιστήμιο; κρίμα τέτοια όρεξη για μάθηση να μην την εκμεταλευτείς... 

οχι άλλο κάρβουνο...τέλειωσα ήδη μια σχολή, μόνο και μόνο λόγω "όρεξης για μάθηση", άσε που δεν υπάρχει και το μαρούλι για ανοιχτό, εκτός αν έχεις υπόψη σου κανένα τμήμα σχετικό με τα αποστάγματα...?

 • Like 1
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Λοιπόν τα κατάφερα και το διάβασα και εγώ οπότε τα συνήθης συγχαρητήρια για το πόνημα του φίλου @DMTK 👍  και φυσικά μια παρατήρηση 😉 αρκετά από τα αναφερόμενα δεν εμπίπτουν στο ουίσκι "το ένα και αληθινό εκ βρετανικών νήσων εκπορευομενον"😋 και ούτε φυσικά θα μπορούσαν να πωληθούν στην ΕΕ ως τέτοια είτε λόγο του ότι η πρώτη ύλη δεν είναι της οικογένειας των δημητριακών είτε λόγο προσθέτων. Το αναφέρω απλά ώστε μην προκαλέσουν σύγχυση σε μερικούς αναγνώστες 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 1 month later...
 • 2 months later...
 • 5 months later...
 • 3 months later...
 • 8 months later...
 • 8 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...