Jump to content
DMTK

Αφιέρωμα στον Οίκο METAXA (Επίσκεψη της HMWS την 13-03-2019)

Recommended Posts

Η ιστορία

Η εμπορική διαδρομή της οικογένειας Μεταξά, αρχίζει από τη Χαλκίδα στα μέσα του 19ου αιώνα. Προτού τα τρία από τα δώδεκα παιδιά του Αγγελή Μεταξά, οι Σπύρος, Ηλίας και Αλέξανδρος, δημιουργήσουν τη γνωστή ποτοποιία, δοκίμασαν την τύχη τους και σε άλλες εμπορικές δραστηριότητες.

Το πρώτο πρόσωπο της οικογένειας που εμφανίζεται {στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)}, είναι o Αγγελής Μεταξάς του Δημητρίου, μόνιμος κάτοικος Χαλκίδας στα μέσα του 19ου αιώνα, ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού στην τοπική αγορά και μιας οικίας με το γύρω οικόπεδό της στην ενορία του Αγίου Δημητρίου. Ο πατέρας της πολυμελούς οικογένειας των εμπορομεσιτών και κατόπιν ιδρυτών του εργοστασίου κονιάκ στον Πειραιά, κατά μία προφορική παράδοση που κληροδοτήθηκε στους απογόνους του, δεν ήταν γηγενής κάτοικος της Εύβοιας αλλά μέτοικος στην περιοχή από τα χρόνια της Επανάστασης.

Ο Αγγ. Μεταξάς πέθανε το 1871 αφήνοντας πίσω του δώδεκα παιδιά, εννέα γιους και τρεις κόρες.

Η περίοδος από το 1872 ως και το 1888 είναι το πρώτο δοκιμαστικό στάδιο των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών της οικογένειας. Σε αυτό το διάστημα των 16 χρόνων δοκιμάζονται αρκετές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τόσο στη Χαλκίδα όσο και στον Πειραιά.

Το καλοκαίρι του 1873 ο Σπύρος Μεταξάς παίρνοντας το μερίδιο που του αναλογούσε από την οικογενειακή περιουσία, αποσύρθηκε από την εταιρεία «Αδελφοί Α. Μεταξά» και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Εκεί, ο Σπύρος ξεχώρισε τον πρώτο του συνέταιρο, τον αιγινήτη Αντώνιο Β. Παππαλεονάρδο, και έτσι προσέθεσε στον κύκλο των συνεργατών της οικογένειας την ομόρρυθμη εταιρία αποικιακού εμπορίου «Παππαλεονάρδος και Μεταξάς». Η εταιρεία του Σπύρου Μεταξά με τον Παππαλεονάδρο ιδρύθηκε στις 4 Αυγούστου 1873 και διαλύθηκε στις 30 Αυγούστου 1875.

Το 1888 δημιουργείται ο «βιομηχανικός οίκος κονιακοποιίας Σ. και Η. και Α. Μεταξά», όπως καταγράφεται στο «Πανελλήνιο Λεύκωμα Ελληνικής Εκατονταετηρίδος 1821-1921» (Αθήνα 1923), ο οποίος από τότε έμελλε να διαδραματίσει έναν ξεχωριστό ρόλο τόσο στην ελληνική ποτοποιία όσο και στη διεθνή αγορά των ποτών.

metaxa1.jpg

Ουσιαστικά, το 1885, ο Σπυρίδων Μεταξάς, σε ηλικία 37 ετών, ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέλφια {είχε γεννηθεί το 1848}, αποφάσισε να δημιουργήσει στον Πειραιά το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής κονιάκ «εκ καθαρού αποστάγματος σταφυλής» και το 1888 άρχισε η παραγωγή. Αρχικώς στην επιχείρηση ήταν οι δύο αδελφοί, οι Σπυρίδων και Ηλίας, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1893, προστέθηκε και ο τρίτος, ο μικρότερος, ο Αλέξανδρος Μεταξάς.

ο Σπύρος Μεταξάς, ήταν από τη φύση του εξερευνητής και άνθρωπος με ιδιαίτερη αισθητική. Στα πολλά ταξίδια του, ανακαλύπτει διαφορετικά ποτά και κρασιά από όλο τον κόσμο. Τα ποτά εκείνη την εποχή ήταν έντονα στη γεύση, χωρίς όμως ιδιαίτερο άρωμα ή χαρακτήρα. Ο Σπύρος Μεταξάς ονειρεύτηκε τη δημιουργία ενός μοναδικού ποτού, απαλού όσο κι έντονου. Αυτό το ποτό θα ήταν ένα πραγματικό ταξίδι των αισθήσεων.

Το μοναδικό, κεχριμπαρένιο ποτό του σύντομα αρχίζει να εξάγεται στις χώρες της Μεσογείου. Η νεαρή και πρωτότυπη βιομηχανία «κονιακοποιίας», όπως λεγόταν τότε, δεν άργησε να κερδίσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών της εποχής εκείνης. Οι επιδόσεις της δεν περιορίζονται στην ελληνική αγορά. Το νέο προϊόν αρχίζει να ταξιδεύει στη μία μετά την άλλη ξένη αγορά. Πρωτίστως στις χώρες όπου υπήρχαν ελληνικοί πληθυσμοί.

Το επιστέγασμα όμως της εξωτερικής καταναλώσεως υπήρξε η Αμερική. Βέβαια, ένα από τα θύματα της περίφημης αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης ήταν, όπως είναι φυσικό, και οι εισαγωγές του «Μεταξά». Αυτό δεν τους πτόησε και η εταιρεία στρέφεται σε άλλες αγορές, όπως η Αφρική, η Ινδία, η Περσία και η Αυστραλία.

Το 1909 ο ιδρυτής του «Οίκου Μεταξά» πεθαίνει και τη θέση του αναλαμβάνει η χήρα του, Δέσποινα Μεταξά. Λίγα χρόνια αργότερα αποβιώνει και ο Αλέξανδρος και τον διαδέχεται επίσης η χήρα του, Αγγελική. Το 1920 η διαδοχή έχει ολοκληρωθεί και τα πέντε παιδιά του Σπ. Μεταξά αναλαμβάνουν πλέον ολόκληρη την ομόρρυθμο βιομηχανική επιχείρηση. Πρόκειται, εκτός από τον Αγγελο, για τον Ανδρέα, τον Γεώργιο, τη Θηρεσία και την Αγγελική.

Η εταιρεία κατόρθωσε να επιβιώσει στη διάρκεια της Κατοχής και να ανασυγκροτηθεί αμέσως μετά {ο Α. Μεταξάς πέθανε το 1954}, ενώ μόλις το 1963, όταν κατασκευάζεται το νέο εργοστάσιο και από τον Πειραιά μεταφέρεται στην Κηφισιά, μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία.

Η μεταφορά των εγκαταστάσεών της ολοκληρώθηκε το 1968. Οι Σπ. και Η. Μεταξάς, γιοι του Αγγέλου, που ανέλαβαν, κατόρθωσαν να μεγαλώσουν την επιχείρηση διευρύνοντας τον αριθμό των αγορών στις οποίες εξαγόταν το «Γνήσιον Μεταξά», αξιοποιώντας τις νέες παραγωγικές δυνατότητες του νέου εργοστασίου.

Ωστόσο οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά τη δεκαετία του ’70 και κυρίως τη δεκαετία του ’80 ήταν κοσμογονικές. Οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι του κλάδου των ποτών είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν με εντατικούς ρυθμούς τη διεθνή αγορά στα χέρια τους.

Έτσι, το 1989, συμπληρώνοντας ακριβώς 100 χρόνια λειτουργίας, το εργοστάσιο άλλαξε χέρια. Είναι η τρίτη γενιά της οικογένειας, τα παιδιά του Ανδρέα Μεταξά (1896-1980), οι Σπύρος και Ηλίας Μεταξάς. Αγοράστρια ήταν η πολυεθνική Grand Metropolitan, που ανήκε στην International Distillers & Vitners (IDV) και αργότερα μεταβιβάστηκε στην United Distillers & Vitners.

 Τον Νοέμβριο του 1999 την απέκτησε η ολλανδική εταιρεία Bols Royal Distilleries, ενώ η εταιρία ανήκει από το 2000 στη Rémy Cointreau.

Metaxa_ShareImages_HouseOfMetaxa.png

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε ποια κατηγορία ανήκει το METAXA;

Τo METAXA ξεκίνησε ως κονιάκ. Όμως το 1936, το cognac αναγνωρίζεται ως προϊόν με Ονομασία Προελεύσεως Ελεγχόμενη (Appellation d’ Origine Controlee - AOC). Αυτό σημαίνει ότι, για να πάρει ένα απόσταγμα αυτό το όνομα, πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές και να ακολουθούνται με αυστηρότητα οι κανόνες τόσο της αμπελοκαλλιέργειας όσο και της παραγωγής του προϊόντος. Οτιδήποτε δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις ονομάζεται μπράντι.

Έτσι, το METAXA συνέχισε την καριέρα τους ως μπράντι. Το 1987 οριοθετείται νομοθετικά και ο όρος του brandy. Το ΜΕΤΑΧΑ και πάλι δεν πληροί τους θεσμοθετημένους όρους, αυτό σημαίνει ότι η λέξη brandy πρέπει να αφαιρεθεί από τις ετικέτες του.

Παρ’ότι λοιπόν στην αρχή άνηκε στην κατηγορία του κονιάκ και αργότερα του μπράντι, οι διάφορες νομικές ανακατατάξεις, οδήγησαν στη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας κατηγορίας, αυτής του ΜΕΤΑΧΑ. Οπότε αποτελεί μια ειδική κατηγορία, από μόνο του!

Το έμβλημα του Οίκου-Ο Σαλαμινομάχος

Σύμφωνα με μια ωραία ιστορία όταν ο Σπύρος Μεταξάς έχτιζε το αποστακτήριο στον Πειραιά, ανακάλυψε ένα μετάλλιο με τη μορφή του Σαλαμινομάχου χαραγμένη πάνω του. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε το 480 π.Χ., κοντά στα νερά του Πειραιά.

METAXA_SalaminaWarrior.jpg

Τα κελάρια του Οίκου

Στα κελάρια του Οίκου Μεταξά, σε ξηρό περιβάλλον με ήπια θερμοκρασία, φιλοξενείται ένα δάσος από δρύινα βαρέλια: η καρδιά του Αυθεντικού Ελληνικού Ποτού, εκεί όπου κρύβονται ιστορίες, μυστικά και αρώματα.

Το αποστακτήριο του Οίκου Μεταξά ιδρύθηκε στον Πειραιά, αλλά η φήμη και η μεγάλη ζήτηση για το ποτό έκανε απαραίτητη τη μετακόμιση σε νέες, μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Στα περίχωρα της Αθήνας, σε μία τοποθεσία που ευνοείται από το δροσερό αεράκι των τριγύρω βουνών, τα κελάρια του Οίκου βρήκαν ένα νέο σπίτι.

Εδώ είναι ο χώρος όπου τα Μοσχάτα από τη Σάμο και φίνα αποστάγματα ωριμάζουν αργά, μέχρι να φτάσουν τον ιδανικό τους χαρακτήρα και να επιλεγούν για να γίνουν ΜΕΤΑΧΑ.

Η σύνδεση με το νησί της Σάμου

Στην αγκαλιά της ανατολικής Μεσογείου, κυκλωμένη από τη βαθιά θάλασσα, η Σάμος είναι ένα νησί με πλούσια βλάστηση και αμπέλια που ήταν ήδη διάσημα στους Αρχαίους Έλληνες εμπόρους.

Η Σάμος είναι ευλογημένη με τις ιδανικές εκείνες συνθήκες που προσφέρουν στα ξακουστά κρασιά της έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ζεστός ήλιος, ένα σκληρό έδαφος πλούσιο σε μεταλλεύματα και βροχοπτώσεις την κατάλληλη εποχή του χρόνου είναι όλα στοιχεία του μοναδικού περιβάλλοντος του νησιού. Εδώ οι συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια Μοσχάτων σταφυλιών, πλούσιων σε γεύση και αρώματα. Από την περιορισμένη παραγωγή σταφυλιών που συλλέγονται κάθε χρόνο με το χέρι, μόνο τα καλύτερα επιλέγονται από τον ίδιο τον Metaxa Master.

Ο Metaxa Master

Ο Οίκος Μεταξά δεν έχει Master ποτοποιό, ούτε Master Blender. Έχει έναν Metaxa Master, τον Κωνσταντίνο Ράπτη. Είναι μόλις ο πέμπτος κατά σειρά Metaxa Master, από την ημέρα που ιδρύθηκε ο Οίκος.

Ο Κωνσταντίνος Ράπτης διψά για έμπνευση και πάθος. Όπως αναμειγνύει τα συστατικά που δημιουργούν το ΜΕΤΑΞΑ, έτσι κι ο ίδιος δένει αρμονικά το παλιό με το καινούργιο. Οφείλει να διατηρήσει την παράδοση και το στιλ του ΜΕΤΑΧΑ, την ίδια ώρα που δημιουργεί τις νέες του εκφράσεις, όπως το ΜΕΤΑΧΑ 12 Αστέρων ή το Angels’ Treasure.

original_dpoupalos_METAXA_Cellars_Final8

Η τέχνη της δημιουργίας

Ο Metaxa Master αρχικά επιλέγει Μοσχάτα κρασιά από τη Σάμο που ξεχωρίζουν για την αρωματική τους συγκέντρωση. Το μοσχάτο αυτό, δεν είναι το κρασί που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, για να εμποδιστεί η ζύμωση, προστίθεται 15% καθαρού οινοπνεύματος. Ακολουθεί η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια και θα χρησιμοποιηθούν blends από διάφορες χρονιές.

Αμέσως μετά ο Metaxa Master επιλέγει φίνα οινικά αποστάγματα με βάση τον χαρακτήρα και την κομψότητά τους.

Τα Μοσχάτα κρασιά και τα οινικά αποστάγματα ωριμάζουν ξεχωριστά σε δρύινα βαρέλια μέχρι εκείνος να αποφασίσει ότι είναι έτοιμα να σμίξουν.

 Ένα μπουκέτο μεσογειακά βότανα έρχεται να δώσει την τελευταία πινελιά. Πρόκειται για ένα αρωματικό εκχύλισμα βοτάνων, με πρωταγωνιστή τα ροδοπέταλα, από τριαντάφυλλα που καλλιεργούνται στο Αίγιο.

Ακολουθεί η ανάμιξη (blending) των παραπάνω συστατικών, η παλαίωση εκ νέου σε πολύ μεγαλύτερα και εντυπωσιακά βαρέλια, το φιλτράρισμα ψύξεως, η φιλοξενία για μικρό χρονικό διάστημα σε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές και η εμφιάλωση.

Η συλλογή

METAXA 5 SΤARS

METAXA 7 STARS

METAXA 12 STARS

ΜΕΤΑΧΑ GRANDE FINE

METAΧΑ PRIVATE RESERVE

ΜΕΤΑΧΑ ANGELS’ TREASURE

Metaxa.jpg

Πηγές:

https://www.metaxa.com/el/house-of-metaxa/art-of-making/

https://www.tovima.gr/2008/11/25/finance/gnision-metaksa-mia-diadromi-poy-ekteinetai-se-treis-aiwnes/

http://www.oinoxoos.net/apostagmata/3889/O-basilias-ton-poton

Φώτο:

https://www.newsbeast.gr/files/1/2018/02/metaxa1.jpg

http://www.krasiagr.com/wp-content/uploads/2013/11/METAXA_SalaminaWarrior.jpg

https://www.metaxa.com/wp-content/uploads/2018/05/Metaxa_ShareImages_HouseOfMetaxa.png

https://poupalos.s3.amazonaws.com/system/media/13228/original_dpoupalos_METAXA_Cellars_Final8637Vii.jpg?1540300528

https://djx5h8pabpett.cloudfront.net/wp-content/uploads/sites/4/2016/10/24144254/Metaxa.jpg

 • Like 3
 • Wow 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η επίσκεψη της HMWS στον Οίκο METAXA (13-03-2019)

Μια ιδέα που ξεκίνησε σαν μακρινό όνειρο και τελικά έγινε πράξη, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019.

Πιστεύω χωρίς υπερβολές, ότι αυτή η μέρα θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων όσων παρευρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Οίκου METAXA, γιατί πραγματικά ήταν μια μοναδική και σπουδαία εμπειρία!  

Στην είσοδο του Οίκου, αρχικά μας υποδέχθηκαν ο κ. Ανέστης Ζαμανόπουλος  Brand Ambassador της Rémy Cointreau στην Ελλάδα και η κα Χουΐτη Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Οίκου METAXA. Και οι δύο τους, μας συνόδευσαν καθ’ όλη την επίσκεψή μας, μας ξενάγησαν στα άδυτα του Οίκου, μας εκμυστηρεύτηκαν αρκετά από τα μυστικά τους και άκουσαν υπομονετικά κάθε ερώτηση-απορία που είχαμε, δίνοντάς μας και τις ανάλογες απαντήσεις.

Ξεκινήσαμε λοιπόν, εξιστορώντας και ξετυλίγοντας το κουβάρι της μακράς ιστορίας του Οίκου και προχωρώντας παρατηρήσαμε τους εργαζομένους στη γραμμή παραγωγής, κάποια παλαιά μηχανήματα, που έχουν μείνει ως ιστορικά εκθεσιακά κειμήλια στο χώρο και μετά τις μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για το χαρμάνιασμα, το γνωστό μας blending. Οδηγηθήκαμε στο χώρο που πραγματοποιείται η διαδικασία του ψυχρού φιλτραρίσματος και σιγά σιγά, κατηφορίσαμε προς το σημείο που βρίσκονται τα κελάρια του Οίκου.

1.jpg

2.jpg

Όταν άνοιξε η βαριά, διπλή σιδερένια πόρτα, νομίζω ότι όλοι νιώσαμε κάτι αρκετά περίεργο, μια περίεργη αύρα, ένα μαγικό συναίσθημα. Ο σκοτεινός, σχεδόν μυσταγωγικός χώρος με τα τεράστια δρύινα βαρέλια, αλλά και τις οσμές που ανέδυαν αυτά, σε κέρδιζε με την πρώτη ματιά. Ήταν νομίζω μια ιδιαίτερη στιγμή, που δύσκολα θα ξεχάσουμε.

Προσχωρήσαμε αργά αργά, παρατηρώντας με προσοχή την κάθε λεπτομέρεια και αγγίζοντας ευλαβικά τα βαρέλια. Ο φωτισμός πολύ χαμηλός, ειδικός για την περίσταση και τα φλας που άστραφταν, ο οδηγός μας, σε αυτό το σκοτεινό μονοπάτι που ακολουθούσαμε σιωπηλοί.

3.jpg

Τα κελάρια του Οίκου, έχουν μια αξιοσημείωτη ιδιότητα. Το κλίμα είναι σχετικά ξηρό, σε αντίθεση με άλλα κελάρια που η υγρασία κυριαρχεί. Έτσι, η έλλειψη υγρασίας, οδηγεί σε μεγαλύτερη εξάτμιση του νερού, απ’ ότι εξατμίζεται το αλκοόλ. Το απόσταγμα που βρίσκεται μέσα στα μεγάλα βαρέλια εμπλουτίζεται και τα αρώματά του, συμπυκνώνονται σημαντικά. Το γνωστό μας Angels share, εδώ παίρνει άλλη μορφή, που οι ειδικοί του Οίκου, ονομάζουν Angels Treasure!

Συνεχίζοντας τη ξενάγηση, ξαφνικά μπροστά μας, εμφανίστηκε ένας πιο φωτεινός διάδρομος περιτριγυρισμένος από βαρέλια, με ένα όμορφα διαμορφωμένο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, που πάνω του είχαν τοποθετηθεί επιμελώς, κρυστάλλινες φιάλες μεγάλες και μικρότερες, δοκιμαστικοί σωλήνες, πιπέτες και ποτήρια γευσιγνωσίας. Τα ποτήρια περιείχαν μοσχάτο Σάμου, οινικό απόσταγμα και ένα έτοιμο blend metaxa. Οι μεγάλες κρυστάλλινες φιάλες, μοσχάτο και οινικό απόσταγμα, ενώ η μικρότερη φιάλη το αρωματικό εκχύλισμα βοτάνων, το οποίο εν συνεχεία με μια πιπέτα τοποθετήθηκε σε σταγόνες, στις παλάμες μας, όπως δοκιμάζουμε τα αρώματα, πριν προβούμε στη τελική αγορά τους.

4.jpg

Όμως οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εδώ. Ενώ όλοι πήραμε τις θέσεις μας, γύρω από το μεγάλο τραπέζι, εμφανίστηκε μπροστά μας από το σκοτάδι, ο σημερινός Metaxa Master (και 5ος στη σειρά) κ. Κωνσταντίνος Ράπτης.

Ο κ. Ράπτης, μοιράστηκε μαζί μας, πολλά από τα μυστικά του και αφού μας εξήγησε με λεπτομέρειες την πορεία της παραγωγικής διαδικασίας, απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις μας. Έπειτα ήρθε η ώρα να γίνουμε εμείς metaxa master ή τουλάχιστον προσπαθήσαμε αλλά αποδειχθήκαμε πολύ άπειροι, αν αναλογιστούμε το τελικό αποτέλεσμα. Προσπαθήσαμε λοιπόν, σαν να μετέχουμε σε ένα δημιουργικό παιχνίδι, να κάνουμε blending των βασικών συστατικών ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας metaxa!

5.jpg

Μετά από αυτή την ευχάριστη για όλους μας διαδικασία, κατευθυνθήκαμε στα μεγάλα αριθμημένα και αφιερωμένα στους ιδρυτές βαρέλια (1 Σπύρος, 2 Δέσποινα, 3 Αλέξανδρος, 4 Ηλίας), ακούσαμε την ιστορία, τη χρήση τους και μετά φωτογραφηθήκαμε μπροστά τους, μαζί με την κα Κωνσταντινίδου και τον κ. Ράπτη.

IMG-6f3d1de34f95277156bae2509880ed61-V.jpg

Προχωρήσαμε βλέποντας τις ειδικές προθήκες, όπου φυλάσσονται σε μεγάλες γυάλινες φιάλες, κάποια από τα πολυτιμότερα αλκοολούχα του Οίκου και φθάσαμε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντός των κελαριών. Είχε γύρω στοιβαγμένα καθ΄ ύψος μικρότερα δρύινα βαρέλια, χαμηλό μπλε φωτισμό, αρκετά αναπαυτικά καθίσματα και στο κέντρο μια γιγαντοοθόνη. Εκεί κάναμε ένα εικονικό τρισδιάστατο ταξίδι στη Σάμο και τους αμπελώνες της, με ξεναγό τον κ. Ράπτη.

8.jpg

Όμως οι εκπλήξεις, διαδέχονταν η μία την άλλη. Αφού «απαλλαγήκαμε» έστω και για λίγο από τα ενοχλητικά κινητά μας τηλέφωνα, οδηγηθήκαμε σε έναν ακόμη μυστηριακό χώρο. Ήταν μια αίθουσα διαφορετική από τις άλλες, που συνδύαζε αρμονικά το παρελθόν, την παράδοση, την ποιότητα και τη τεχνολογία. Στο κέντρο της υπήρχε τοποθετημένο ένα φωτεινό στρογγυλό τραπέζι και αφού καθίσαμε στις θέσεις μας, κάποιες οθόνες που υπήρχαν περιμετρικά του χώρου, μας ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο, στην ιστορία του Οίκου.

Εν συνεχεία, στην αίθουσα μπήκε και ο κ. Άρης Χατζηαντωνίου, ο οποίος μαζί με την κα Κωνσταντινίδου μας σύστησε τις εμφιαλώσεις του Οίκου, αλλά και διάφορες επιλογές σε cocktails με βάση το METAXA, καθώς επίσης και τις γευστικές προτιμήσεις των εραστών του METAXA, ανά τον κόσμο.

Ακολούθησε γευστική δοκιμή με οδηγό τον κ. Ράπτη (δοκιμάσαμε ΜΕΤΑΧΑ 5*, ΜΕΤΑΧΑ 12* και METAXA Angels’ Treasure) και αρκετή συζήτηση.

Βγαίνοντας από την αίθουσα, είχε στηθεί ένα αυτοσχέδιο bar, όπου μας περίμενε με πολύ χαρά ο κ. Χατζηαντωνίου, προκειμένου να δοκιμάσουμε κάποιες από τις δημιουργίες του. Οφείλω να ομολογήσω ότι και τα τρία cocktails με METAXA που δοκιμάσαμε, ήταν υπέροχα.

Κάπου εκεί μετά από περίπου τρείς ώρες, τελείωσε και η ξενάγησή μας στον Οίκο. Δεν ξέρω αν κατάφερα να περιγράψω επαρκώς όλα όσα ζήσαμε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι επιβάλλεται να ευχαριστήσουμε τους οικοδεσπότες για την εγκάρδια και ζεστή υποδοχή, τη φιλοξενία, την επιμορφωτική και άρτια οργανωμένη περιήγηση, την ευγενική διάθεση να απαντήσουν σε κάθε απορία μας, αλλά και τα δώρα που μας προσέφεραν απλόχερα!

9.jpg

IMG-05ce6edebd04c3dd91c4f98a2e8edcd9-V.jpg

 

 • Like 9
 • Thanks 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Άλλη μια εξαιρετική δουλειά από τον Δημήτρη ,μπράβο .

Μια εταιρεία διαμάντι για τα ελληνικά δεδομένα με έργο στο παρελθόν και όραμα για το μέλλον .

Έπειδη ολα όσα θα ήθελα να πω και εγώ σχετικά με την επίσκεψη μας κάλυψε ο Δημήτρης με όσα ανέφερε παραπάνω θα ήθελα να προσθέσω ότι ήταν καταπληκτικά ιδίως ο χώρος με τα κελάρια ήταν μαγικός .

Ευχαριστουμε για όλα !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαιρετική δουλειά από τον @DMTK 

Να προσθέσω μία μικρή πινελιά αναφέροντας ότι σημαντικό ρόλο στα κελλάρια του οίκου και στα μεγάλα δρύινα βαρέλια παίζουν (όπως μας εξήγησε η κα. Κωνσταντινίδου και ο κ. Ζαμανόπουλος) παίζουν οι αράχνες που υπάρχουν (νομίζω ότι κάποιο μέλος πρέπει να έχει και μια καλή και ευκρινή φωτό από τους ιστούς) οι οποίες έχουν την σημαντικότατη αποστολή να προσατεύουν τα βαρέλια από "εχθρούς" (σαράκι).

Η προέλευση των βαρελιών είναι από Γαλλία (Quercus Petraea) και συγκεκριμένα από την περιοχή Limousine. Νομίζω ότι όλα τα μέλη του forum έχουν πρόσφατη τη συζήτηση και το άρθρο για τις διαφορές Quercus Alba vs Robur vs Petraea.

Τα πολλά λόγια δεν χρειάζονται σε αυτό το topic. Ελπίζω όλα τα μέλη που ήταν μαζί μας να προσθέσουν τις δικές τους όμορφες πινελιές. Με τη σειρά μου να ευχηθώ στο επόμενο ταξίδι μας στον μαγικό κόσμο του House of METAXA (για όσα μέλη μας ήταν εξωτερικό ή δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να έρθουν) και να ευχαριστήσω και από εδώ την  οικοδέσποινα και τους οικοδεσπότες μας (και προσωπικά τον Ανέστη) που δέχτηκαν το αίτημά μας και συντόνισαν την επίσκεψη.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστούμε γία το όμορφο ταξίδι πού μάς προσφέρατε μέσα από εικόνες καί 

λέξεις..

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό είναι που λέμε δεμένη ομάδα, όλοι αγκαλιά και @James με @thanasist χεράκι χεράκι! 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DMTK μπράβο πολύ ωραία δουλειά με το κριτικό μου μάτι αφού ξέρω ότι σού αρέσουν οι παρατηρήσεις 😉😋 θα πρόσθετα μια εισαγωγική παραγραφουλα με το τι είναι το Μεταξά σαν κατηγορία "ηδύποτο" και ότι οι αναφορές σε "Κονιάκ" και "Μπραντι" είναι απλώς ιστορικές αναφορές 

Επίσης σού ξέφυγε ένα "ε"😉

16 hours ago, DMTK said:

ο Σπύρος Μεταξάς, ήταν από τη φύση του ξερευνητής

 Ερώτηση δεν χρησιμοποιούν και κρασιά από την Λήμνο;

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minutes ago, Uisge-Beatha said:

 Ερώτηση δεν χρησιμοποιούν και κρασιά από την Λήμνο;

Από ότι γνωρίζουμε, μόνο Μοσχάτο Σάμου και από συγκεκριμένο αμπελώνα. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να μεταφέρω στο παρών topic και τις ευχαριστίες από House of METAXA και την υπέροχη κα. Χ.Κ. Ευελπιστούμε στο μέλλον να μπορέσουν και άλλα μέλη μας να παραβρεθούν.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, mallios said:

Από ότι γνωρίζουμε, μόνο Μοσχάτο Σάμου και από συγκεκριμένο αμπελώνα. 

Ο Master blender είπε πως αρκετές φορές χρησιμοποιείται και κρασί από Λήμνο όταν δε φτάνει η παραγωγή της Σάμου. 

 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να πω μπράβο με τη σειρά μου στον @DMTK για την αναφορά, συγχαρητήρια σε όσους το οργάνωσαν, και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα του METAXA που μας υποδέχτηκε και μας μύησε στα μυστικά του.

Ήταν πραγματικά μια σπουδαία εμπειρία που αξίζει να βιώσει κάθε λάτρης όμορφων αποσταγμάτων, ειδικά άν είναι Έλληνας. Η στιγμή της εισόδου στο σκοτεινό κελλάρι είναι μοναδική. Η ξενάγηση δε, και η όλη εμπειρία, είχε έναν επαγγελματικό αέρα, που δεν θυμίζει καμμία αντίστοιχη σε άλλες ποτοποιίες, ζυθοποιίες, αποστακτήρια του τύπου "ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε". Φυσικά αυτό συμβαίνει και γιατί ο οίκος δεν είναι ανοιχτά επισκέψιμος στο κοινό, αλλά τέτοιου είδους tour γίνονται μόνο κατόπιν συνεννόησης. Ένοιωσα ιδιαίτερα κολακευμένος και προνομιούχος, βιώνοντας αυτή την εμπειρία.

μετ5.jpg

Οι άνθρωποι του METAXA που μας έκαναν την τιμή να μας υποδεχτούν, να μας ξεναγήσουν και να μας μιλήσουν, με τον ιδιαίτερο τρόπο που περιέγραψε ο DMTK παραπάνω, έδειχναν κάθε στιγμή, σε κάθε περίπτωση, πόσο αληθινά αγαπούν το έργο τους, και συνολικά την ιστορία, την παραγωγή, τα μυστικά και γενικά ότι περιβάλλει αυτό το πολύ ιδιαίτερο ποτό, από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

μετ2.jpg

Το μόνο που με εξέπληξε και με "στεναχώρησε", είναι πως το βασικό συστατικό του METAXA, δηλ. το απόσταγμα οίνου, δεν παράγεται πλέον εδώ και χρόνια στη βάση του, αλλά προέρχεται από κάποια αποστακτήρια εντός και εκτός Ελλάδας. Γενικά διαπίστωσα οτι από την εταιρία δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο δεύτερο βασικό συστατικό, το Μοσχάτο, και την παραγωγή αυτού, από το αμπέλι ως το τέλος, αλλά και στην μυστική συνταγή εκχυλισμάτων ροδοπετάλων και διάφορων άλλων φυτών-βοτάνων-λουλουδιών, σε αντίθεση με τα οινικά αποστάγματα, και την απόσταξη γενικά, που μου δημιουργήθηκε η εντύπωση οτι αντιμετωπίζονται ως το απαραίτητο συμπλήρωμα του τελικού μίγματος. 

Επίσης, στο τέλος, προσωπικά θα προτιμούσα η εμπειρία της γευσιγνωσίας και των ερωτωαπαντήσεων-συζήτησης με τον κ. Ράπτη να διαρκούσε περισσότερο, σε βάρος της δοκιμής των cocktails. Είχα ορισμένες απορίες που δεν κατάφερα να λύσω....

Σχετικά με αυτό καθεαυτό το προιόν, το ΜΕΤΑΧΑ, έχω να πω, πως άν και δεν είμαι λάτρης των τόσο πολύ γλυκών γεύσεων, άσχετα το σεβασμό μου προς αυτό, εντούτοις στην έκδοση του 12*, βρήκα ένα πολύ αξιόλογο "αντικατάστατο" ορισμένων πολύ γλυκών whiskies. Είναι η εμφιάλωση του ΜΕΤΑΧΑ που μπορεί να κερδίσει πολλούς φίλους από την  κατηγορία "λάτρεις του καλού whisky".

μετ6.jpg

Τέλος, να αναφέρω πως καλά που είχαμε και τον @mitsubae στην παρέα, κατάφερε να σπάσει λίγο την κάποια σχετική αμηχανία και σοβαροφάνεια που είχαμε όλοι οι υπόλοιποι......εξαιτίας του δέους μάλλον.

Εις υγείαν ωρέ!

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αριστη η παρουσιαση της ιστοριας του αποσταγματος Metaxa καθως και της επισκεψης της ομαδας απο τον @DMTK:clapping:

Προνομιουχοι καλοπερασακηδες λοιπον, αξιοζηλευτη η εμπειρια σας. !!! :hi: 

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

και κάποιες διαφημίσεις από το παρελθόν...

4d8dc370fd82d4d6454b41ecd0767981.jpg

baf03f93a763197e8d72332bbfa6af7c.jpg

69d7e1e96eb81ca9eb1c5a473e286c5b.jpg

e68d358875d074f6a7eeb59b0b4326b4--old-gr

ithaquegr_palies_diafimiseis_metaxa.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπραβο Δημητρη ! Εξαιρετικη παρουσιαση και σε ευχαριστω κι εγω πολυ γι' αυτην! Να οργανωνετε παντα τοσο ωραιες επισκεψεις και να περνατε τελεια!!! Συγχαρητηρια για μια ακομη φορα! :turned:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Ρένα said:

Να οργανωνετε παντα τοσο ωραιες επισκεψεις και να περνατε τελεια!!!

Να οργανώνουμε παντα τοσο ωραιες επισκεψεις και να περνάμε τελεια!!!

Και ακολουθούν κι άλλες τέτοιες ωραίες επισκέψεις....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, DMTK said:

Να οργανώνουμε παντα τοσο ωραιες επισκεψεις και να περνάμε τελεια!!!

Και ακολουθούν κι άλλες τέτοιες ωραίες επισκέψεις....

 

Τελεια! Ειμαι σιγουρη οτι θα ειναι κι αυτες το ιδιο επιτυχημενες! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/16/2019 at 1:40 PM, Celtic said:

Το μόνο που με εξέπληξε και με "στεναχώρησε", είναι πως το βασικό συστατικό του METAXA, δηλ. το απόσταγμα οίνου, δεν παράγεται πλέον εδώ και χρόνια στη βάση του, αλλά προέρχεται από κάποια αποστακτήρια εντός και εκτός Ελλάδας.

😳 οφείλω να ομολογήσω ότι έπεσα από τα σύννεφα... @Celtic εννοείς ότι το απόσταγμα οίνου (Γιατί αλήθεια δεν το λένε brandy?🤔) εισάγετε από τρίτες χώρες;

On 3/16/2019 at 1:40 PM, Celtic said:

Γενικά διαπίστωσα οτι από την εταιρία δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο δεύτερο βασικό συστατικό, το Μοσχάτο, και την παραγωγή αυτού, από το αμπέλι ως το τέλος, αλλά και στην μυστική συνταγή εκχυλισμάτων ροδοπετάλων και διάφορων άλλων φυτών-βοτάνων-λουλουδιών, σε αντίθεση με τα οινικά αποστάγματα, και την απόσταξη γενικά, που μου δημιουργήθηκε η εντύπωση οτι αντιμετωπίζονται ως το απαραίτητο συμπλήρωμα του τελικού μίγματος. 

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει την γνώμη μου σε μια κατ' ιδίαν συζήτηση με τον @DMTK ότι το Μεταξά είναι λικέρ αφού το απόσταγμα χρησιμοποιείτε για την ενίσχυση των κύριων γευστικών υλικών.... ομολογώ ότι αυτή η εξέλιξη με εξέπληξε και με προβλημάτισε 🤔😔

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, Uisge-Beatha said:

😳 οφείλω να ομολογήσω ότι έπεσα από τα σύννεφα... @Celtic εννοείς ότι το απόσταγμα οίνου (Γιατί αλήθεια δεν το λένε brandy?🤔) εισάγετε από τρίτες χώρες;

Εισάγεται και από τρίτες χώρες. Αυτό καταλάβαμε / μας είπαν.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Uisge-Beatha said:

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει την γνώμη μου σε μια κατ' ιδίαν συζήτηση με τον @DMTK ότι το Μεταξά είναι λικέρ αφού το απόσταγμα χρησιμοποιείτε για την ενίσχυση των κύριων γευστικών υλικών.... ομολογώ ότι αυτή η εξέλιξη με εξέπληξε και με προβλημάτισε 🤔😔

είπαμε ... spirit drink 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Uisge-Beatha said:

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει την γνώμη μου σε μια κατ' ιδίαν συζήτηση με τον @DMTK ότι το Μεταξά είναι λικέρ αφού το απόσταγμα χρησιμοποιείτε για την ενίσχυση των κύριων γευστικών υλικών.... ομολογώ ότι αυτή η εξέλιξη με εξέπληξε και με προβλημάτισε 🤔😔

Ωπα, κάτσε, μην δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις. Το απόσταγμα είναι το βασικό συστατικό, το Μοσχάτο είναι το συμπλήρωμα (σε ποσοστό 5-25%, ανάλογα το τελικό blend που θέλουν να δημιουργήσουν), και τα εκχυλίσματα είναι ας πούμε "το κερασάκι στην τούρτα"....

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Celtic said:

Ωπα, κάτσε, μην δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις. Το απόσταγμα είναι το βασικό συστατικό, το Μοσχάτο είναι το συμπλήρωμα (σε ποσοστό 5-25%, ανάλογα το τελικό blend που θέλουν να δημιουργήσουν), και τα εκχυλίσματα είναι ας πούμε "το κερασάκι στην τούρτα"....

Καλά αυτή την στιγμή η συζήτηση είναι καθαρά φιλολογικου επιπέδου... οπότε αν το απόσταγμα ήταν το βασικό δεν θα του έδιναν και την δέουσα σημασία απ'το να το αγοράζουν χονδρική από τον φθηνότερο προμηθευτή; 🤔 Η όλη κατάσταση μού θυμίζει λίγο Gin που οι περισσότεροι παραγωγοί αγοράζουν το natural spirit  και μετά το ξανά αποσταζουν με τον άρκευθο και τα υπόλοιπα αρωματικά και μπαχαρικά 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, Uisge-Beatha said:

Καλά αυτή την στιγμή η συζήτηση είναι καθαρά φιλολογικου επιπέδου... οπότε αν το απόσταγμα ήταν το βασικό δεν θα του έδιναν και την δέουσα σημασία απ'το να το αγοράζουν χονδρική από τον φθηνότερο προμηθευτή;

Από πού προκύπτει οτι αγοράζουν από τον φθηνότερο προμηθευτή; Δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο, ούτε υπονοήθηκε από κανέναν. Μπορεί να μην αποστάζει η ίδια η εταιρία, και να δίνει έμφαση στο Μοσχάτο (το οποίο μας δηλώθηκε οτι συμμετέχει με 5% ως 25% ποσοστό, το ξαναλέω, υπάρχει λόγος να μην γίνει πιστευτό;), αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως την υποβάθμιση της ποιότητας των αποσταγμάτων. Μπορεί να γίνεται από τρίτους, αλλά υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια και προδιαγραφές, πέρα από την τιμή. Έχω την εντύπωση οτι κάποιος ανέφερε τα Γαλλικά βαρέλια Limousin για παράδειγμα.

Ας μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Όπως και νά'χει, σχετικά με την απόσταξη και τα κάθε είδους βαρέλια, είχα κι εγώ απορίες που δεν πρόλαβα να διατυπώσω. Ίσως μας δοθεί η ευκαιρία σε μια μελλοντική 2η επίσκεψη.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ειπώθηκε ότι αγοράζουν τα λοιπά από το εξωτερικό πλην του Μοσχάτου γιατί δεν έχουν την δυνατότητα και το χώρο να κάνουν απόσταξη πλέον. Θυμάμαι Ισπανία και άλλες χώρες. Τα limousine casks που αναφέρεις είναι αυτά που είδαμε και είπαν ότι χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτά για το blending και την παλαίωση. 

Τα κανελλογαρυφαλλα ουσιαστικά προστίθενται σαν σταγόνες για να προσδωσουν άρωμα 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×