Jump to content
Sign in to follow this  
ioannis

Η στάθμη στη μέση της φιάλης και η απόδοση του whisk(e)y

Recommended Posts

Έχοντας φθάσει το Caol ila στη μέση παρατήρησα ότι το whisky έχει μια άλλη δυναμική στο άρωμα..δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τη βελτίωση της όσφρησής μου λόγω της πιο εντατικής ενασχόλησης ή με την υπόθεση του @mallios πως το whisky όταν έχει κάποιο παραπάνω χώρο στη φιάλη έχει άλλη απόδοση σε άρωμα (δεν θυμάμαι) αν λέει και για τη γεύση. Δεν βρήκα κάτι, αλλά έχει διατυπωθεί τέτοια θεωρία πιο εμπεριστατωμένα; η ομήγυρη τι άποψη έχει;..επίσης ΄γνωρίζουμε πως με την πάροδο του χρόνου (αρκετού) το απόσταγμα αλλοιώνεται λόγω της αντίδρασης με τον αέρα (οξυγόνο, να δεν κάνω λάθος)...

Συνεπώς από τη στιγμή που ανοίγει μια φιάλη και το whisky έρχεται σε επαφή με τον αέρα πως εξελίσεται το φαινόμενο;

α) Ξεκινάει από την αρχή,σταδιακά και αργά, να χάνει μέχρι να έρθει η αλλοίωση;

β) Παραμένει σταθερή η κατάσταση και μετά από ένα διάστημα αρχίζει να χάνει μέχρι την αλλοίωση;

γ) Ή αρχικά η επαφή με τον αέρα κατα κάποιο τρόπο βοηθά το whisky να αναδειχθεί και μετά από μια κορύφωση αρχίζει να χάνει μέχρι την αλλοίωση; 

Με έπιασαν οι προβληματισμοί...

Share this post


Link to post
Share on other sites

?? Δεν θυμάμαι να έχω πει κάτι τέτοιο ή να εννοώ ότι όταν το μπουκάλι είναι στη μέση "αποδίδει" καλύτερα. Αν θυμάμαι καλά έχω εμπειρικά δεί ότι όταν ένα μπουκάλι είναι στη μέση, μαλακώνει, αλλά αυτό έχει σχέση με πολλούς παράγοντες, και φυσικά πόσο χρόνος έχει περάσει.

Το οξυγόνο προκαλεί οξείδωση και ένα malt που είναι πολύ καιρό ανοικτο, γενικά εξασθενεί - χαλάει. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Εδώ το διάβασα..βέβαια έχει περάσει και μια 10ετία σχεδόν...είδες άμα διαβάζεις ένα forum 10ετίας και..πως είναι;

 

On 7/28/2010 at 10:36 AM, mallios said:

Το μπουκάλι στο AAW Χαλανδρίου είναι περίπου στη μέση (αν θυμάμαι καλά) και αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τη γνώμη μου ότι κάπου στα 2/3 - 1/2 το περιεχόμενο κάθε μπουκαλιού είναι στα καλύτερά του.

Εδώ

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από διάφορες απόψεις που έχω διαβάσει, απλά αλλάζουν λόγω της μεγαλύτερης επαφής τους με το οξυγόνο.  Δεν χαλάνε,  αλλάζουν.  Σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι.  Σε κάποια μπουκάλια πάει σε άλλα όχι.  Είναι ακόμα ένα παιχνίδι που μπορείς να παίξεις με το ποτό αυτό. Δεν είναι κρασί,  δεν ζυμώνεται,  απλά αλληλεπιδρά σε κάποια πλαίσια με το περιβάλλον του.  Όπως πολλές φορές λέμε ότι κάποιες εμφιαλωσεις θέλουν λίγο χρόνο στο ποτήρι για να βγάλουν περισσότερα στοιχεία.  Να φύγει πχ λίγο η έντονη αλκοολική κάψα,  να ηρεμήσει.  Αυτό συμβαίνει και στο κρασί βέβαια. 

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σωστός ο @ioannis και ισχύουν αυτά που λέω πιο πάνω (και ο @thanasist )Στο διαταύτα, εξαρτάται από το πόσο καιρό είναι ανοιχτό και από άλλους παράγοντες. 9 χρόνια μετά, η γνώμη μου αυτή έχει εμπλουτιστεί και με περισσότερη γνώση και εμπειρία, οπότε έχω βάλει και ένα χρονικό όριο για να τελειώνει ένα μπουκάλι μετά το άνοιγμα ή να το προφυλάσσω σφραγίζοντας τον φελλό για να μην μπαίνει επιπλέον αέρας.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, mallios said:

Σωστός ο @ioannis και ισχύουν αυτά που λέω πιο πάνω (και ο @thanasist )Στο διαταύτα, εξαρτάται από το πόσο καιρό είναι ανοιχτό και από άλλους παράγοντες. 9 χρόνια μετά, η γνώμη μου αυτή έχει εμπλουτιστεί και με περισσότερη γνώση και εμπειρία, οπότε έχω βάλει και ένα χρονικό όριο για να τελειώνει ένα μπουκάλι μετά το άνοιγμα ή να το προφυλάσσω σφραγίζοντας τον φελλό για να μην μπαίνει επιπλέον αέρας.

Συγχωρα με,  αλλά απ ότι μου έχει μείνει από τις γνώσεις μου στη φυσική απ το σχολείο,  από τη στιγμή που το υγρό κατεβαίνει,  αναπόφευκτα τη θέση του καταλαμβάνει αέρας. Όταν απλώς ταπωνεις το μπουκάλι αυτός ο αέρας εγκλωβίζεται μέσα.  Πώς ανανεώνεται? Τι το διαφορετικό αν προβεις στην πρόσθετη ενέργεια σφράγισης?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, mallios said:

Σωστός ο @ioannis και ισχύουν αυτά που λέω πιο πάνω (και ο @thanasist )Στο διαταύτα, εξαρτάται από το πόσο καιρό είναι ανοιχτό και από άλλους παράγοντες. 9 χρόνια μετά, η γνώμη μου αυτή έχει εμπλουτιστεί και με περισσότερη γνώση και εμπειρία, οπότε έχω βάλει και ένα χρονικό όριο για να τελειώνει ένα μπουκάλι μετά το άνοιγμα ή να το προφυλάσσω σφραγίζοντας τον φελλό για να μην μπαίνει επιπλέον αέρας.

Άρα είμαστε στη τρίτη περίπτωση (βάσει εμπειρίας) και του στοιχείου που δίνει ο @thanasist...

 

2 hours ago, thanasist said:

Συγχωρα με,  αλλά απ ότι μου έχει μείνει από τις γνώσεις μου στη φυσική απ το σχολείο,  από τη στιγμή που το υγρό κατεβαίνει,  αναπόφευκτα τη θέση του καταλαμβάνει αέρας. Όταν απλώς ταπωνεις το μπουκάλι αυτός ο αέρας εγκλωβίζεται μέσα.  Πώς ανανεώνεται? Τι το διαφορετικό αν προβεις στην πρόσθετη ενέργεια σφράγισης?

Μετά το άνοιγμα και την πτώση της στάθμης μπαίνει αέρας (οξυγόνο) και το σφράγισμα πλέον δεν είναι αεροστεγές..αν το σφραγίσεις καλά το whisky θα αντιδράσει μόνο με την υπάρχουσα ποσότητα οξυγόνου μέσα στο μπουκάλι..αν δεν σφραγιστεί καλά και ο αέρας ανανεώνεται..θα υπάρχει διαρκώς διαθέσιμο οξυγόνο προς αντίδραση και επιπλέον αλλοίωση του αποστάγματος..νομίζω..

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, ioannis said:

Άρα είμαστε στη τρίτη περίπτωση (βάσει εμπειρίας) και του στοιχείου που δίνει ο @thanasist...

 

Μετά το άνοιγμα και την πτώση της στάθμης μπαίνει αέρας (οξυγόνο) και το σφράγισμα πλέον δεν είναι αεροστεγές..αν το σφραγίσεις καλά το whisky θα αντιδράσει μόνο με την υπάρχουσα ποσότητα οξυγόνου μέσα στο μπουκάλι..αν δεν σφραγιστεί καλά και ο αέρας ανανεώνεται..θα υπάρχει διαρκώς διαθέσιμο οξυγόνο προς αντίδραση και επιπλέον αλλοίωση του αποστάγματος..νομίζω..

Νομίζω ότι συνήθως οι φελλοί που έχουν τα ουίσκι, σφηνώνουν επαρκώς ώστε να αποτρέπουν την ανανέωση του υπάρχοντος αέρα στη φιάλη. Τώρα, η εξτρά προστασία δεν βλάπτει κανέναν, αναλόγως και του τι θέλει να πετύχει χωρίς όμως πολλές φορές να προσφέρει και τίποτα παραπάνω. Αν πχ βάλεις 2 προφυλακτικά είσαι πιο ασφαλής από το να βάλεις 1 αλλά στο 95% των περιπτώσεων, όπως δείχνουν οι έρευνες, καλύπτεσαι και με το 1. Είναι μόνο και μόνο για την περίπτωση αστοχίας υλικού ας πούμε.

Προσωπικά, ιδίως τις πιο ακριβές φιάλες, τις οποίες και καταναλώνω πιο αργά, της μετεμφιαλώνω σε μικρότερα φιαλίδια των 50-100-200ml μετά το αρχικό άνοιγμα, προκειμένου να παραμείνουν όσο το δυνατό  πιο κοντά στην γεύση και άρωμα της αρχικής αποσφράγισης. Για τα υπόλοιπα, καθημερινά ουίσκι δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία καθώς και χρονοβόρα είναι αλλά και θέλω να τα έχω πρόχειρα να τα ανοίγω συχνά όπως και πράγματι κάνω :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, thanasist said:

Αν πχ βάλεις 2 προφυλακτικά

στο μπουκάλι;

  • Haha 1
  • Girl Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, charkyriak said:

στο μπουκάλι;

σαμπάνιας και μόνο 8P

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/18/2019 at 11:26 AM, thanasist said:

Νομίζω ότι συνήθως οι φελλοί που έχουν τα ουίσκι, σφηνώνουν επαρκώς ώστε να αποτρέπουν την ανανέωση του υπάρχοντος αέρα στη φιάλη.

Ο φελλός είναι πορώδες υλικό, οπότε πάντα επιτρέπει λίγο αέρα να περνάει. (από όσο ξέρω και θυμάμαι απο τότε που άνοιξα το κουτί σε ένα ολοκαίνουργιο Octomore και βρώμαγε το κουτί....εεεεε... μύριζε υπέροχη απαλή, διακριτική, γλυκιά κάπνα).

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, mallios said:

Ο φελλός είναι πορώδες υλικό, οπότε πάντα επιτρέπει λίγο αέρα να περνάει. (από όσο ξέρω και θυμάμαι απο τότε που άνοιξα το κουτί σε ένα ολοκαίνουργιο Octomore και βρώμαγε το κουτί....εεεεε... μύριζε υπέροχη απαλή, διακριτική, γλυκιά κάπνα).

Ναι μεν αλλά..... η Τάπα στο ουίσκι δεν αποτελείται αποκλειστικά από φελλό . έχει την άκρη του πώματος που είναι πλαστικό και μετά το κλείσιμο αυτό που έρχεται ουσιαστικά σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι το πλαστικό ως επί των πλείστων τμήμα του πώματος το οποίο δεν είναι πορώδες και δεν αφήνει τον αέρα να περνάει. Αν ίσχυε το αντίθετο το σπίτι μου ολόκληρο και όχι μόνο ένα κουτί θα μύριζε ουίσκι :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/19/2019 at 4:31 PM, thanasist said:

Ναι μεν αλλά..... η Τάπα στο ουίσκι δεν αποτελείται αποκλειστικά από φελλό . έχει την άκρη του πώματος που είναι πλαστικό και μετά το κλείσιμο αυτό που έρχεται ουσιαστικά σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι το πλαστικό ως επί των πλείστων τμήμα του πώματος το οποίο δεν είναι πορώδες και δεν αφήνει τον αέρα να περνάει. Αν ίσχυε το αντίθετο το σπίτι μου ολόκληρο και όχι μόνο ένα κουτί θα μύριζε ουίσκι :)

Ο Θανάσης τα λέει πολύ Καλά και το κόλπο με τα μικρότερα μπουκαλάκια είναι η πιο εύκολη και οικονομική λύση, για τους πιο  γκατζετακιδες υπάρχουν συσκευές αδρανών αερίων ??

On 3/19/2019 at 2:41 PM, mallios said:

(από όσο ξέρω και θυμάμαι απο τότε που άνοιξα το κουτί σε ένα ολοκαίνουργιο Octomore και βρώμαγε το κουτί....εεεεε... μύριζε υπέροχη απαλή, διακριτική, γλυκιά κάπνα).

Το πιθανότερο θα είχε μικρή διαρροή λόγο τής αυξομείωση τής θερμοκρασίας κατά την μεταφορά... βέβαια παίζει εκεί στο Bruichladdich να ραντίζουν λίγο Octomore στα κουτιά για διαφήμιση ???

  • Like 1
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...