Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

    Dear Guest,

    On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

    forum1.jpg

    Slainte!

Επίσκεψη σε οινοποιείο


Recommended Posts

11 minutes ago, mitsubae said:

Λογικά εδώ κάτσατε την περισσότερη ώρα, έ ατιμούτσικα????

11-12:00: ξενάγηση στο Μουσείο

12-(με 13:00 ήταν κανονικά) αλλά φύγαμε 14:15 και μακάρι να μπορούσαμε να κάτσουμε περισσότερο

Link to comment
Share on other sites

@DMTK συγχαρητηρια κι απο μενα για την πρωτοβουλια και την οργανωση. Ηταν πραγματικα εντυπωσιακος ο χωρος.  Ενα πολυ ομορφο μουσειο και αξιολογο, ελπιζω να εχει την επισκεψιμοτητα που του αξιζει. Απ΄ οτι βλεπει κανεις κι απο τις φωτογραφιες του φιλου μας @Tassos Roubeidis, ειναι εξαιρετικοι ολοι οι χωροι του. Οι οικοδεσποτες ηταν εξισου καταπληκτικοι και κατατοπιστικοτατοι ολοι  και μου εδωσαν την εντυπωση, απο τον κο. Φωτιαδη μεχρι και τις κοπελες στο τελος, οτι πραγματικα αγαπουν αυτο που κανουν!

Θελω να ελπιζω οτι θα καταφερουμε καποιου ειδους συνεργια μαζι τους, οπως ειπωθηκε καποια στιγμη. Επισης, οι αιθουσες του για τυχον εκδηλωσεις και καθε ειδους συγκεντρωσεις ειναι ιδανικες και μακαρι  να κανουμε κατι εκει, ειτε σε "οικογενειακο" επιπεδο (φορουμ κτλ) ειτε σε πιο διευρυμενο.

Μεχρι την επομενη λοιπον "εκδρομη" μας..... :turned:

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/27/2019 at 10:37 PM, Uisge-Beatha said:

Γιατί πολύ απλά το 

Ακούγετε πολύ πιο: αριστοκρατικό, ακριβό και Ελληνικό 😉

Θα ρίξω μια ματιά στο φάκελο όταν ευκαιρήσω και θα επανέλθω...

Αυτό είναι το σχετικό απόσπασμα οπότε αν δεν πληρεί τις προθέσεις είναι θέμα είτε abv απόσταξης είτε είτε πτητικών ουσιών 

Brandy ή Weinbrand α) Brandy ή Weinbrand είναι το αλκοολούχο ποτό που: i) ii) παράγεται από αποστάγματα οίνου, με ή χωρίς την προσθήκη προϊόντος απόσταξης οίνου που έχει αποσταχθεί σε λιγότερο από 94,8 % vol., υπό τον όρο ότι αυτό το προϊόν απόσταξης δεν υπερβαίνει κατ’ ανώτατο όριο το 50 % της περιεκτικότητας σε καθαρή αλκοόλη του τελικού προϊόντος, έχει υποστεί παλαίωση σε δρύινα δοχεία επί ένα τουλάχιστον έτος ή επί έξι τουλάχιστον μήνες, εάν πρόκειται για δρύινα βαρέλια χωρητικότητας μικρότερης από 1 000 λίτρα, iii) iv) β) έχει περιεκτικότητα σε πτητικές ουσίες ίση ή μεγαλύτερη από 125 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol., οφειλόμενη αποκλειστικά στην απόσταξη ή επαναπόσταξη των πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν, έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε μεθανόλη 200 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol. Ο ελάχιστος κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος του Brandy ή Weinbrand είναι 36 %. γ) δ) ε) 6. Δεν μπορεί να προστίθεται αλκοόλη, όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι σημείο 5, αραιωμένη ή μη. Το Brandy ή Weinbrand δεν μπορεί να αρωματίζεται. Αυτό δεν αποκλείει τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής. Το Brandy ή Weinbrand μπορεί να περιέχει μόνο πρόσθετο καραμελόχρωμα ως μέσο προσαρμογής του χρώματος. Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής α) β) γ) δ) ε) 7. Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής είναι το αλκοολούχο ποτό που πληροί τους ακόλουθους όρους: i) ii) iii) iv) v) vi) παράγεται αποκλειστικά με ζύμωση στεμφύλων, σταφυλής ακολουθούμενη από απόσταξη, είτε κατευθείαν με υδρατμούς, είτε ύστερα από προσθήκη νερού, στα στέμφυλα είναι δυνατόν να προστίθεται οινολάσπη σε αναλογία που δεν υπερβαίνει τα 25 χιλιόγραμμα οινολάσπης ανά 100 χιλιόγραμμα χρησιμοποιηθέντων στεμφύλων σταφυλής, η ποσότητα της προερχόμενης από την οινολάσπη αλκοόλης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35 % της συνολικής ποσότητας αλκοόλης που περιέχει το τελικό προϊόν, η απόσταξη συντελείται παρουσία των στεμφύλων, σε λιγότερο από 86 % vol., επιτρέπεται η επαναπόσταξη στον ίδιο αλκοολικό τίτλο, έχει περιεκτικότητα σε πτητικές ουσίες μεγαλύτερη ή ίση με 140 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol., και μέγιστη περιεκτικότητα σε μεθανόλη 1 000 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol. Ο ελάχιστος κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος του αποστάγματος στεμφύλων σταφυλής είναι 37,5 %. Δεν μπορεί να προστίθεται αλκοόλη, όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι σημείο 5, αραιωμένη ή μη. Το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής δεν μπορεί να αρωματίζεται. Αυτό δεν αποκλείει τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής. Το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής μπορεί να περιέχει μόνο πρόσθετο καραμελόχρωμα ως μέσο προσαρμογής του χρώματος.

Link to comment
Share on other sites

Το κάνω paste με μορφοποίηση για να διαβάζεται πιο εύκολα. Thanks @Uisge-Beatha

a) Brandy ή Weinbrand είναι το αλκοολούχο ποτό που:

i.        παράγεται από αποστάγματα οίνου, με ή χωρίς την προσθήκη προϊόντος απόσταξης οίνου που έχει αποσταχθεί σε λιγότερο από 94,8 % vol., υπό τον όρο ότι αυτό το προϊόν απόσταξης δεν υπερβαίνει κατ’ ανώτατο όριο το 50 % της περιεκτικότητας σε καθαρή αλκοόλη του τελικού προϊόντος,

ii.      έχει υποστεί παλαίωση σε δρύινα δοχεία επί ένα τουλάχιστον έτος ή επί έξι τουλάχιστον μήνες, εάν πρόκειται για δρύινα βαρέλια χωρητικότητας μικρότερης από 1 000 λίτρα,

iii.     έχει περιεκτικότητα σε πτητικές ουσίες ίση ή μεγαλύτερη από 125 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol., οφειλόμενη αποκλειστικά στην απόσταξη ή επαναπόσταξη των πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν, iv) έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε μεθανόλη 200 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol.

β) Ο ελάχιστος κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος του Brandy ή Weinbrand είναι 36 %. γ) Δεν μπορεί να προστίθεται αλκοόλη, όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι σημείο 5, αραιωμένη ή μη.

δ) Το Brandy ή Weinbrand δεν μπορεί να αρωματίζεται. Αυτό δεν αποκλείει τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.

ε) Το Brandy ή Weinbrand μπορεί να περιέχει μόνο πρόσθετο καραμελόχρωμα ως μέσο προσαρμογής του χρώματος.

==============================================================================================================================

α) Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής είναι το αλκοολούχο ποτό που πληροί τους ακόλουθους όρους:

i.        παράγεται αποκλειστικά με ζύμωση στεμφύλων, σταφυλής ακολουθούμενη από απόσταξη, είτε κατευθείαν με υδρατμούς, είτε ύστερα από προσθήκη νερού,

ii.      στα στέμφυλα είναι δυνατόν να προστίθεται οινολάσπη σε αναλογία που δεν υπερβαίνει τα 25 χιλιόγραμμα οινολάσπης ανά 100 χιλιόγραμμα χρησιμοποιηθέντων στεμφύλων σταφυλής,

iii.     η ποσότητα της προερχόμενης από την οινολάσπη αλκοόλης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35 % της συνολικής ποσότητας αλκοόλης που περιέχει το τελικό προϊόν,

iv.     η απόσταξη συντελείται παρουσία των στεμφύλων, σε λιγότερο από 86 % vol.,

v.      επιτρέπεται η επαναπόσταξη στον ίδιο αλκοολικό τίτλο, vi) έχει περιεκτικότητα σε πτητικές ουσίες μεγαλύτερη ή ίση με 140 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol., και μέγιστη περιεκτικότητα σε μεθανόλη 1 000 γραμμάρια ανά εκατόλιτρο αλκοόλης 100 % vol.

β) Ο ελάχιστος κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος του αποστάγματος στεμφύλων σταφυλής είναι 37,5 %.

γ) Δεν μπορεί να προστίθεται αλκοόλη, όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι σημείο 5, αραιωμένη ή μη.

δ) Το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής δεν μπορεί να αρωματίζεται. Αυτό δεν αποκλείει τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.

ε) Το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής μπορεί να περιέχει μόνο πρόσθετο καραμελόχρωμα ως μέσο προσαρμογής του χρώματος

=====================================================================================================================

Και το link για όσου θέλουν να κατεβάσουν τον ορισμό. https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:039:0016:0054:EL:PDF

Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, mallios said:

Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής είναι το αλκοολούχο ποτό που πληροί τους ακόλουθους όρους:

Πάντως άλλο το απόσταγμα σταφυλής που ήταν το συγκεκριμένο, άλλο το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής που αναφέρετε (εσύ κι ο UB). Το τελευταίο είναι το γνωστό μας τσίπουρο ή τσικουδιά (όπως ονομάζεται στη Κρήτη) ή η ζιβανία (της Κύπρου).

Εγώ θα επιμείνω στην αρχική μου άποψη λοιπόν. Δεν είναι ούτε brandy ούτε απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, αλλά "Απόσταγμα φρούτων"

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, DMTK said:

Πάντως άλλο το απόσταγμα σταφυλής που ήταν το συγκεκριμένο, άλλο το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής που αναφέρετε (εσύ κι ο UB). Το τελευταίο είναι το γνωστό μας τσίπουρο ή τσικουδιά (όπως ονομάζεται στη Κρήτη) ή η ζιβανία (της Κύπρου).

Εγώ θα επιμείνω στην αρχική μου άποψη λοιπόν. Δεν είναι ούτε brandy ούτε απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, αλλά "Απόσταγμα φρούτων"

Μοντίφικά μου δεν εκφέρω άποψη. Απλά έβαλα πιο formatted τον κανονισμό για να διαβάζεται πιο εύκολα. Από κρασί κλπ... είμαι άσχετος.

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, mallios said:

Μοντίφικά μου δεν εκφέρω άποψη. Απλά έβαλα πιο formatted τον κανονισμό για να διαβάζεται πιο εύκολα. Από κρασί κλπ... είμαι άσχετος.

καλά εγώ είμαι άσχετος απ' όλα, μόνο να πίνω ξέρω...:p, απλά είπα τη γνώμη μου, που μάλλον είναι αντίθετη απ του @Uisge-Beatha

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, DMTK said:

καλά εγώ είμαι άσχετος απ' όλα, μόνο να πίνω ξέρω...:p, απλά είπα τη γνώμη μου, που μάλλον είναι αντίθετη απ του @Uisge-Beatha

Ναι 😝 μια που δεν προβλέπεται αυτούς κανονισμούς 🤔 πάντως πολλές φορές οι παραγωγοί προς ευκολία τούς βρίσκουν κάποια μεσοβεζικη λύση ώστε να έχουν νομικά θέματα... πάντως θα γίνει επερώτηση στους αρμόδιους για διευκρινίσεις  😋

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...