Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Δρυς (οι τύποι και η διαδικασία κατασκευής ενός βαρελιού)

Recommended Posts

Η βελανιδιά ή βαλανιδιά (επιστ. Δρυς, Quercus) είναι γένος φυτών της οικογένειας των Φηγοειδών (Fagaceae) με 531 αυτοφυή είδη του βόρειου ημισφαίριου της γης. Είναι το κατ΄ εξοχήν δένδρο των δρυμών.

Είναι δέντρα ψηλά, αιωνόβια που βρίσκονται είτε σε πεδινές είτε σε ορεινές περιοχές. Ο καρπός της βελανιδιάς είναι το βελανίδι, χρήσιμο για ζωοτροφές και στη βυρσοδεψία. Το ξύλο όλων των ειδών είναι βαρύ, σκληρό και δεν σαπίζει εύκολα. Χρησιμοποιείται στην οικοδομική, ναυπηγική, επιπλοποιία, στην κατασκευή σανίδων, δοκαριών και παρασκευάζονται από αυτό ξυλάνθρακες πολύ καλής ποιότητας.

Οι πήλινοι αμφορείς ήταν για πολλούς αιώνες το μόνο μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση και τη μεταφορά του οίνου. Αργότερα αντικαταστάθηκαν από το βαρέλι. Στην αρχαία Ελλάδα τα βαρέλια φαίνεται ότι ήταν άγνωστα. Πρώτος ο Πλίνιος, αναφέρει την ύπαρξη ξύλινων δοχείων που έφεραν κυκλικά στεφάνια τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των Άλπεων για την τοποθέτηση του οίνου (Πλιν. XIV 27).

Η πρώτη εμφάνιση του βαρελιού, ως αποθηκευτικό μέσο, πραγματοποιήθηκε σε χώρες με ψυχρά κλίματα, οι οποίες αφενός είχαν μεγάλες δασικές εκτάσεις και άρα ευνοούνταν η χρησιμοποίηση του ξύλου για την κατασκευή των βαρελιών, αφετέρου η κεραμική τέχνη δεν ήταν τόσο προηγμένη σ' αυτούς τους λαούς όσο στους Έλληνες και στους Ρωμαίους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν πήλινα πιθάρια.

Με τα χρόνια, η δρυς έγινε το κυρίαρχο ξύλο για τη κατασκευή ενός βαρελιού, καθόσον εξασφάλιζε την απαραίτητη στεγανότητα για την ωρίμανση και παλαίωση του οίνου επιτρέποντας την αργή είσοδο του οξυγόνου, είχε τη δυνατότητα να εμπλουτίζει τον οίνο με τανίνες και άλλα κρίσιμα αρωματικά συστατικά που βελτίωναν τις οργανοληπτικές του ιδιότητες, ήταν ανθεκτικό, σκληρό ξύλο, ήταν πυκνό αλλά συνάμα και πορώδες, ώστε να μπορεί να αναπνέει, είχε την επιθυμητή ευκαμψία και τη σχετική στεγανότητα στα υγρά. Με λίγα λόγια, αποδείχθηκε ότι ήταν το καταλληλότερο ξύλο, για τη κατασκευή ενός βαρελιού.

Τύποι δρυός

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι δρυός που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βαρελιών στα οποία πραγματοποιείται η ωρίμανση του whisk(e)y:

1.-Quercus alba ή λευκή αμερικανική δρυς

Προσδίδει αρώματα βανίλιας, καρύδας και γλυκών μπαχαρικών. Όλα τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία bourbon ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Κάποια βαρέλια sherry κατασκευάζονται κι αυτά από Q.alba.

m233501007.gif

2.-Quercus robur ή ισπανική/ευρωπαϊκή δρυς

Είναι ο πιο κοινός τύπος βαρελιών sherry. Αυτό το είδος δρυός έχει υψηλά ποσοστά τανίνης, που προσδίδουν μια αίσθηση ξηρότητας στο στόμα, ενώ επίσης έχει αρώματα αποξηραμένων φρούτων, γαρίφαλου και ρητίνης.

robur+distribution.jpg

3.-Quercus petraea, ή δρυς Sessile, ή γαλλική δρυς

Χρησιμοποιείται κυρίως από τη βιομηχανία κονιάκ, καθώς και τις βιομηχανίες ουίσκι της Σκωτίας και της Ιαπωνίας. Από άποψη γεύσης, είναι κάτι μεταξύ Q.alba και Q.robur, με υψηλά επίπεδα τανίνης και πολλά μπαχαρικά.

petraea+distribution.jpg

4.-Quercus mongolica ή ιαπωνική δρυς/mizunara

Σπάνιο και ακριβό είδος, που στις μέρες μας γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, καθώς προσδίδει έντονα αρώματα λιβανιού (αετόξυλου), σανταλόξυλου, ανανά και καρύδας. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει περισσότερες λακτόνες.

mizunara_oak_flavour_profile.jpg

Η διαδικασία κατασκευής ενός δρύινου βαρελιού

Τα παρακάτω που αφορούν τα βασικά στάδια της διαδικασίας κατασκευής ενός βαρελιού, περιγράφουν την παραγωγή βαρελιών American Standard Barrels (ASB).

Τα κυριότερα μέρη ενός βαρελιού:

Hoops: Οι μεταλλικοί δακτύλιοι που περιβάλλουν το βαρέλι και είναι στερεωμένοι με πριτσίνια.

Head: Τα δύο επίπεδα άκρα ενός βαρελιού.

Bilge: Το ευρύτερο τμήμα ενός βαρελιού.

Stave: Μια από τις ξύλινες λωρίδες (σανίδες) που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός βαρελιού.

Bung Hole: Το μικρό άνοιγμα σε ένα βαρέλι, συνήθως κλειστό με ένα πώμα, που επιτρέπει την δειγματοληψία του αποστάγματος καθώς και τη μετακίνησή του από βαρέλι σε βαρέλι (επίσης γνωστό ως racking).

image_20087315472225.jpg

Ένα φρεσκοκομμένο δέντρο έχει υγρασία περίπου 50%. Αυτό το ποσοστό υγρασίας, είναι πάρα πολύ υψηλό για την παραγωγή βαρελιών. Η ξυλεία (σανίδες) ξηραίνεται σε περιεκτικότητα υπολειμματικής υγρασίας 12% σε διάφορα στάδια. Ορισμένες από τις σανίδες ωριμάζουν για μερικούς μήνες, ώστε να αφυδατωθούν σε κάποιο ποσοστό (seasoned). Το ξύλο που έχει υποστεί την παραπάνω διαδικασία (seasoned wood), περιέχει πολύ λιγότερες τανίνες, που είναι υπεύθυνες για την πικρότητα στη γεύση. Έτσι, οι σανίδες του ξύλου, πρέπει να «ξεκουραστούν» για τουλάχιστον έξι μήνες στον αέρα.

image_20087917161818603.jpg

Η επόμενη σημαντική εργασία, είναι η τεταρτημοριακή κοπή. Αυτή η κοπή, εξασφαλίζει ότι ο προσανατολισμός των δακτυλίων ανάπτυξης του ξύλου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι το βαρέλι θα έχει αρκετή σταθερότητα και στεγανότητα, κάτι που είναι φυσικά απαραίτητο. Αυτή η κοπή επίσης διαιρεί τις σανίδες σε πλατιά και στενά κομμάτια.

image_20087914966634.jpg

Οι επιφάνειες του ξύλου πρέπει να είναι πλανισμένες. Στη συνέχεια, ένα μηχάνημα δημιουργεί οπές στις πλευρές των σανίδων και εισάγει ξύλινους ακιδωτούς πείρους στη μία πλευρά. Τώρα διαθέτουμε τα στενά κομμάτια ξύλου που χρειαζόμαστε και που μπορούν να τοποθετηθούν μαζί, ώστε να δημιουργηθεί το βαρέλι μας.

Στο επόμενο βήμα, κάποιες από τις σανίδες αυτές, θα συνδεθούν σε τετράγωνη μορφή επίπεδου ξύλου. Αυτό το τετράγωνο κόβεται σε τέλειο κύκλο με στρογγυλεμένα άκρα και θα αποτελέσει το ακατέργαστο άκρο του βαρελιού.

Οι κεφαλές (Heads, δηλαδή τα καπάκια του βαρελιού) έπειτα θα υποστούν θερμική επεξεργασία για περίπου 90 δευτερόλεπτα. Το τελικό βήμα για τα καπάκια είναι η εμβάπτιση των άκρων σε κερί παραφίνης. Το κερί εξασφαλίζει την αεροστεγανότητα μεταξύ του καπακιού και του κυλίνδρου του βαρελιού. Τέλος τα καπάκια στοιβάζονται και μεταφέρονται σε ξεχωριστό χώρο, ώστε να είναι έτοιμα για τη τελική τους χρήση.

Οι μακριές δοκοί (Staves, σανίδες) πλανιάζονται επίσης και σμιλεύονται σε ένα περίπλοκο σχήμα. Η διατομή του τελικού σχήματός τους είναι ένα τραπεζοειδές, επειδή η εσωτερική περιφέρεια του κυλίνδρου είναι μικρότερη από το εξωτερικό. Το επάνω και το κάτω μέρος του στελέχους είναι στενότερο από τη μέση, επειδή το βαρέλι είναι ευρύτερο στη μέση παρά στα άκρα.

Η συνέχεια δίνεται στον barrel raiser. Αυτός συναρμολογεί 31 έως 33 δοκούς (σανίδες) σε ένα προσωρινό χαλύβδινο δακτύλιο που τους συγκρατεί στη θέση τους, ώστε να είναι βέβαιο ότι οι φαρδιές και στενές δοκοί κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από τον κύκλο.

Αν απλά λυγίζαμε τις δοκούς για να δημιουργήσουμε το επιθυμητό σχήμα, οι σανίδες θα έσπαζαν και το βαρέλι δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί. Έτσι τα ανυψωμένα βαρέλια τοποθετούνται ανάποδα με το φαρδύ άκρο προς τα κάτω. Στη συνέχεια, καυτός ατμός διοχετεύεται μέσω των δοκών για να είναι εύκαμπτοι. Ένας εργαζόμενος μπορεί τότε να βάλει το δεύτερο προσωρινό χαλύβδινο δακτύλιο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το βαρέλι παίρνει το τελικό σχήμα του. Άλλοι δύο χοντροί χαλύβδινοι δακτύλιοι, προστίθενται και τώρα το μελλοντικό μας βαρέλι, κατευθύνεται για τη θερμική επεξεργασία.

Toasting: Προκειμένου να είναι εύκαμπτοι οι δοκοί/σανίδες, πρέπει να θερμαίνονται. Είναι η λιγνίνη στη δρυς που πρέπει να μαλακώσει. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη βαρελοποιία, αλλά για όλες τις μορφές επεξεργασίας που περιλαμβάνουν μορφοποιημένο ξύλο. Η διαδικασία ονομάζεται toasting  και είναι κρίσιμη για τις γεύσεις, που θα δημιουργηθούν μετέπειτα. Διαφορετικές γεύσεις δημιουργούνται ανάλογα με τη θερμοκρασία και τον χρόνο που θα δαπανηθεί  για τη διαδικασία αυτή. Οι ουσίες μετασχηματίζονται, καραμελοποιούνται και συσσωρεύονται σε ποικίλους βαθμούς και με τον τρόπο αυτό παρέχουν πολύ διαφορετικές γεύσεις, κατά την ωρίμανση. Το ψήσιμο του ξύλου της βελανιδιάς όχι μόνο παρέχει νέα αρώματα, αλλά αφαιρεί επίσης και πολλά ανεπιθύμητα αρώματα από την ακατέργαστη βελανιδιά. Οι σανίδες τοποθετούνται πάνω σε μια πηγή θερμότητας. Μετά από περίπου 20 λεπτά θέρμανσης το βαρέλι  περιστρέφεται και οι δοκοί υποκλίνονται για να πάρουν το τελικό σχήμα τους.

flavorwheel-2x.png

Charring: Εκτός από το Toasting, που είναι μια μακρά και βαθιά θερμική επεξεργασία, η βελανιδιά μερικές φορές αφήνεται υπό την επίδραση της φωτιάς για περίπου 10 έως 60 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα στρώμα κάρβουνου στο εσωτερικό του βαρελιού. Αυτό είναι συνηθισμένο με την αμερικανική δρυς.

Για να μπορέσουν τα σάκχαρα από το βαρέλι να περάσουν στο whisky και να δώσουν αυτές τις νότες απαιτείται το charring, φανταστείτε μια κουταλιά ζάχαρη, η οποία είναι άοσμη. Αν όμως, πάρουμε ένα μαγειρικό φλόγιστρο και την κάψουμε σιγά σιγά θα αλλάξει μορφή και θα έρθει σε μία υγρή κατάσταση όπου θα έχει τη μορφή καραμέλας και θα έχει έντονα αρώματα.

Το Charring κάνει μια σειρά από πράγματα. Βοηθά στην περαιτέρω διάσπαση της δομής της δρυός επιτρέποντας ευκολότερη και βαθύτερη διείσδυση από το απόσταγμα και μια πιο έντονη αλληλεπίδραση με τις γεύσεις που παράγονται από την αποικοδόμηση της λιγνίνης. Οι ρωγμές που παράγονται στην επιφάνεια αυξάνουν επίσης την επιφάνεια που είναι διαθέσιμη για το απόσταγμα. Το στρώμα ξυλάνθρακα που έχει δημιουργηθεί λειτουργεί επίσης ως σύστημα φιλτραρίσματος, βοηθώντας στην απομάκρυνση των ανεπιθύμητων γεύσεων, όπως το θείο, από το νέο απόσταγμα. Το Charring αυξάνει επίσης τα επίπεδα της βανιλλίνης, των γεύσεων κακάο και του πικάντικου χαρακτήρα. Από την άλλη πλευρά, όσο πιο βαρύ είναι το char, τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα λακτόνης και τανίνων.

29e89c54561d3424c8170f84b8cb8d21.jpg

Συνεχίζοντας τη διαδικασία κατασκευής του βαρελιού, σειρά παίρνουν τα στεφάνια (Hoops), που σχηματίζονται από σίδηρο, σε τρία διαφορετικά μήκη. Αυτά σχηματίζουν τα τρία διαφορετικά είδη στεφανιών που έχει ένα βαρέλι. Πρώτα είναι η στεφάνη του κεφαλιού (head hoop) στα άκρα του βαρελιού. Τα τεταρτημοριακά στεφάνια (quarter hoops) είναι τα επόμενα στο εσωτερικό και στη συνέχεια υπάρχουν τα δύο επόμενα, προς το εσωτερικό και τη κορυφη του βαρελιού, στεφάνια (bilge hoops).

Προτού συνεχιστεί η παραγωγή, πρέπει να ψυχθεί το βαρέλι. Κατά τη διάρκεια της ψύξης το βαρέλι συρρικνώνεται. Αν βάζαμε τα στεφάνια πριν τη ψύξη, το βαρέλι θα συρρικνωνόταν (με τη ψύξη) και τα στεφάνια θα έπεφταν, οδηγώντας στην κατάρρευση του βαρελιού. Μετά την ψύξη, τα προετοιμασμένα καπάκια ενώνονται με το υπόλοιπο του κυλίνδρου. Τελικά οι προσωρινές στεφάνες αντικαθίστανται από τα πραγματικά στεφάνια του κεφαλιού που ακολουθούνται από τα άλλα στεφάνια. Αυτά, συμπιέζονται από μια μηχανή που ονομάζεται hooper.

Εν συνεχεία, δημιουργείται μια μικρή ωπη (Bung Hole) στο βαρέλι και αφού το βαρέλι ολοκληρωθεί, γεμίζεται με νερό και στη συνέχεια περιστρέφεται έτσι ώστε το νερό να αγγίξει όλες τις δοκούς και το βαρέλι να γίνει υγρό στο εσωτερικό του. Προστίθεται πίεση αέρα και μπορούμε με αυτό τον τρόπο να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν διαρροές. Αν υπάρχει διαρροή, θα δούμε να σχηματίζονται φυσαλίδες νερού. Είναι σημαντικό να κρατάμε το βαρέλι υγρό. Εάν το βαρέλι στεγνώσει το ξύλο συρρικνώνεται και η σταθερότητα όπως και η αεροστεγανότητα του βαρελιού, τίθεται σε κίνδυνο.

Αν ένα βαρέλι δεν περάσει τη δοκιμή στεγανότητας πηγαίνει στο Cooper Station. Εδώ οι πιο έμπειροι εργάτες του εργοστασίου θα επιδιορθώσουν το βαρέλι.

Πηγές:

Δρυς/τύποι δρυός

http://nestor.teipel.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/14269/STEG_TEGEP_00078_Medium.pdf?sequence=1

https://el.wikipedia.org/wiki/Βελανιδιά

https://www.silveroak.com/american-oak/barrels/

Ελληνικό whisky magazine, τεύχος 3,  άρθρο του Dave Broom με τίτλο: Η επίδραση του ξύλου, σελ.26-29.

http://whiskyscience.blogspot.com/2011/01/oak-species_30.html

http://www.kaiyowhisky.net/mizunara_oak.htm

Κατασκευή βαρελιού

https://www.whisky.com/information/knowledge/production/background-knowledge/barrel-production.html

http://masterclass.boxwhisky.se/en/toasting

https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/20468/why-are-whisky-casks-toasted-and-charred/

https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/american-whiskey

www.phillybite.com/index.php/food-beverage/1336-whisky-charred-barrel-vs-toasted-barrel

http://hydewhiskey.ie/the-wood/

www.whisky.com/information/knowledge/production/background-knowledge/types-of-whisky-casks.html

https://heavenhilldistillery.com/barrel.php

https://www.nicks.com.au/vintage-school/vintage-school-2-13-76.1499

Φώτο:

Δρυς/τύποι δρυός

http://4.bp.blogspot.com/_hLAI6CJTABo/TTHvFo3xzCI/AAAAAAAAAAM/m4VN30hmQ5U/s1600/m233501007.gif

http://4.bp.blogspot.com/_hLAI6CJTABo/TTHysmsvlTI/AAAAAAAAAA0/o4_zGbovWDw/s1600/robur+distribution.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_hLAI6CJTABo/TTHyoaQ8zQI/AAAAAAAAAAs/WnICyMgl3RU/s1600/petraea+distribution.jpg

http://www.kaiyowhisky.net/mizunara_oak_flavour_profile.jpg

Κατασκευή βαρελιού

https://media.nicks.com.au/media/imported-cms/image_20087917161818603.jpg

https://media.nicks.com.au/media/imported-cms/image_20087914966634.jpg

https://media.nicks.com.au/media/imported-cms/image_20087315472225.jpg

https://www.silveroak.com/Content/img/am-oak/flavorwheel-2x.png

https://i.pinimg.com/originals/29/e8/9c/29e89c54561d3424c8170f84b8cb8d21.jpg

βίντεο:

https://www.whiskyforum.gr/forums/index.php?/forum/23-whiskypedia/&do=add

 

  • Like 4
  • Thanks 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραία..ευχαριστούμε!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημητρη σ ευχαριστουμε για μια ακομη φορα! :turned:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο @DMTK, άλλη μια εξαιρετική "εργασία" !

Απορία τώρα, δηλαδή οι σανίδες ενώνονται μεταξύ τους με καβίλιες; Τουλάχιστον έτσι καταλαβα διαβάζοντας το παρακάτω κομμάτι

10 hours ago, DMTK said:

Οι επιφάνειες του ξύλου πρέπει να είναι πλανισμένες. Στη συνέχεια, ένα μηχάνημα δημιουργεί οπές στις πλευρές των σανίδων και εισάγει ξύλινους ακιδωτούς πείρους στη μία πλευρά. Τώρα διαθέτουμε τα στενά κομμάτια ξύλου που χρειαζόμαστε και που μπορούν να τοποθετηθούν μαζί, ώστε να δημιουργηθεί το βαρέλι μας.

Επίσης, σχετικά με το ακόλουθο

10 hours ago, DMTK said:

Ένα φρεσκοκομμένο δέντρο έχει υγρασία περίπου 50%. Αυτό το ποσοστό υγρασίας, είναι πάρα πολύ υψηλό για την παραγωγή βαρελιών. Η ξυλεία (σανίδες) ξηραίνεται σε περιεκτικότητα υπολειμματικής υγρασίας 12% σε διάφορα στάδια. Ορισμένες από τις σανίδες ωριμάζουν για μερικούς μήνες, ώστε να αφυδατωθούν σε κάποιο ποσοστό (seasoned). Το ξύλο που έχει υποστεί την παραπάνω διαδικασία (seasoned wood), περιέχει πολύ λιγότερες τανίνες, που είναι υπεύθυνες για την πικρότητα στη γεύση. Έτσι, οι σανίδες του ξύλου, πρέπει να «ξεκουραστούν» για τουλάχιστον έξι μήνες στον αέρα.

Το θέμα του "seasoning" και μόνο, αξίζει περαιτέρω ανάλυσης και έχω την εντύπωση οτι το "air-seasoning" δεν είναι το τελικό στάδιο, αλλά η ίδια διαδικασία με φυσικό τρόπο και φυσικά πολύ πιο χρονοβόρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minutes ago, Celtic said:

Απορία τώρα, δηλαδή οι σανίδες ενώνονται μεταξύ τους με καβίλιες; Τουλάχιστον έτσι καταλαβα διαβάζοντας το παρακάτω κομμάτι

Αυτό προκύπτει ναι. Φαίνεται και στο βίντεο και στην παρακάτω εικόνα

csm_Pined_Oak_Boards_3a96f28d6b.jpg

  • Wow 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Celtic said:

Το θέμα του "seasoning" και μόνο, αξίζει περαιτέρω ανάλυσης και έχω την εντύπωση οτι το "air-seasoning" δεν είναι το τελικό στάδιο, αλλά η ίδια διαδικασία με φυσικό τρόπο και φυσικά πολύ πιο χρονοβόρα.

Σωστό και το είχα ψάξει αρκετά μετά τη δοκιμή του Midleton Barry Crockett, που μας είχες κεράσει, απλά είχα βρει μεμονωμένες αναφορές.

Γενικότερα, η ενότητα "βαρέλι-παλαίωση" αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο και για το λόγο αυτό, το χώρισα σε τέσσερα ανεξάρτητα κεφάλαια (χρωστάω τα 2,3):

1.-Δρυς (οι τύποι και η διαδικασία κατασκευής ενός βαρελιού)

2.-Τα είδη και τα μεγέθη των βαρελιών

3.-Η επιστήμη του βαρελιού

4.-Αποθήκες παλαίωσης (warehouses),

σε καθένα φυσικά από τα οποία μπορούμε να επεκταθούμε.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Only in Japan

We look at Japan-specific casks used in the maturation of whisky

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα είδη βαρελιών που χρησιμοποιούνται ειδικά στην Ιαπωνία. Χρήζει περαιτέρω έρευνας και μετάφρασης, αλλά θα ήταν καλύτερα να αναμένουμε τα σχόλια του φίλου @sir mihas (...με απλά κατανοητά λόγια, τι ισχύει και τι όχι, μη μας μπερδέψεις περισσότερο :p)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/26/2019 at 8:47 PM, DMTK said:

Αυτό προκύπτει ναι. Φαίνεται και στο βίντεο και στην παρακάτω εικόνα

csm_Pined_Oak_Boards_3a96f28d6b.jpg

 

On 3/26/2019 at 7:50 PM, Celtic said:

Απορία τώρα, δηλαδή οι σανίδες ενώνονται μεταξύ τους με καβίλιες; Τουλάχιστον έτσι καταλαβα διαβάζοντας το παρακάτω κομμάτι

Νομίζω ότι λόγω του μικρού βίντεο, υπάρχει μια παρανόηση. Οι σανίδες που χρησιμοποιούν καμβύλιες είναι μόνο για τα barrel heads. Οι υπόλοιπες σανίδες πλανάρονται για να εφαρμόζουν καλύτερα, δεν μπαίνουν καμβύλιες.

Διαφωτιστικό το πιο κάτω βίντεο αλλά και η εικόνα.

Image result for whisky barrel stave joint

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/16/2019 at 9:19 AM, DMTK said:

Only in Japan

We look at Japan-specific casks used in the maturation of whisky

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα είδη βαρελιών που χρησιμοποιούνται ειδικά στην Ιαπωνία. Χρήζει περαιτέρω έρευνας και μετάφρασης, αλλά θα ήταν καλύτερα να αναμένουμε τα σχόλια του φίλου @sir mihas (...με απλά κατανοητά λόγια, τι ισχύει και τι όχι, μη μας μπερδέψεις περισσότερο :p)

Επιτελους!!! Ενα αρθρο συμπαγες, πυκνο, καλογραμμενο που δημοσιευει διαπιστωμενες γνωσεις και πεπραγμενα και οχι φλυαρες, πιασαρικες αερολογιες και κοινοτυπιες.  Αν και δινει υπερβολικη εμφαση στα βαρελια απο shochu αποσταγμα (τα οποια χρησιμοποιουνται πολυ λιγοτερο απ' οτι το δημοσιευμα αφηνει να εννοηθει), εν τουτοις περιπου ετσι ειναι η σημερινη βαρελοκατασταση και πραγματικοτητα στην ευλογημενη χωρα.  Ιδιαιτερα τα βαρελια απο ξυλο κερασιας εχουν αρχισει να δεχονται  ολοενα και περισσοτερη αναγνωρισιμοτητα μιας και ειναι πολυ ευκολη η ξυλευση του συγκεκριμενου δενδρου, με το Kamiki whisky ( παραγομενο απο το αποστακτηριο με το ελληνοπρεπεστατο ονομα Helios  που εμφιαλωνει επισης whisky σε βαρελι απο ιαπωνικο ρουμι :this:) να ειναι εκεινο το οποιο - προς το παρον- απολαμβανει παγκοσμια αναγνωριση. :king: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και για όσους διάβασαν το άρθρο  της whisky a go lady για το Waterford, θα διάβασαν και είδαν και τα βαρελάκια από καστανιά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...