Jump to content
Sign in to follow this  
DMTK

Τα είδη και τα μεγέθη των βαρελιών

Recommended Posts

1.-ΒΑΡΕΛΙΑ BOURBON (γνωστά και ως ASBs/Yankees)

Κατασκευάζονται από Q.alba και έχουν χωρητικότητα 200 λίτρων. Σύμφωνα με το νόμο, η βιομηχανία bourbon μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο καινούργια, καμένα δρύινα βαρέλια. Μόλις χρησιμοποιηθούν στην Αμερική, μεταπωλούνται σε σκωτσέζικα, ιαπωνικά, ιρλανδικά και άλλων χωρών αποστακτήρια ουίσκι, καθώς και σε εταιρείες που παράγουν άλλα αποστάγματα, όπως το ρούμι και η τεκίλα.

2.-HOGSHEAD

Το hogshead ή αλλιώς όπως ονομάζεται hoggie, είναι ένα είδος βαρελιού που έχει χωρητικότητα 225 – 250 λίτρων και συνήθως φτιάχνεται από δρυς Q.alba (Quercus alba ή λευκή αμερικανική δρυς). Οι κατασκευαστές σπάνε τα βαρέλια bourbon, και τους προσθέτουν βαρελοσανίδες (αυξάνοντας έτσι τη χωρητικότητα) και καινούργια στεφάνια. Ένας μεγάλος αριθμός από σκωτσέζικα και ιρλανδικά whisk(e)y, ωριμάζουν σε βαρέλια αυτού του μεγέθους.

Η ετυμολογία της λέξης «hogshead», δεν έχει εξακριβωθεί επαρκώς, όμως υπάρχουν κάποιες θεωρίες που προέκυψαν γύρω από αυτό, το μυστηριώδη όρο.

Στο Gregorys Chronicle of London (1460) γίνεται αναφορά σε «hoggys hedys of wyne», ενώ το 1483, ένα καταστατικό διευκρίνισε ότι ένα «hogshead» αναφέρεται σε ένα βαρέλι κρασιού που περιέχει 63 wine-gallons. Με την πάροδο του χρόνου θα καθοριστεί επίσης η χωρητικότητά του ως εξής: 54 γαλόνια [545 λίτρα] μπύρας ή μηλίτη.

Αυτή η τυποποίηση του μεγέθους δείχνει ότι ήταν ένας όρος που ήταν ήδη σε κοινή χρήση και βεβαίως ήταν ανοικτός στην εκμετάλλευσή του, από τους εμπόρους.

Επίσης, ο σκωτσέζος Sir Thomas Urquhart, γράφει [1693] «let us go and break our fast… to fill the mill-hopper and hogshide of my stomach». Το γεγονός αυτό, οδήγησε σε μια ολόκληρη συζήτηση σχετικά με το αν το "hogshead" είναι μια παραφθορά ενός παλαιότερου σκωτσέζικου όρου hogshide ή αν χρησιμοποιήθηκε  μόνο από τον  Sir Thomas δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο μια νέα λέξη.

Η ετυμολογία του όρου διερευνήθηκε αρχικά τον 19ο αιώνα από τον Walter Skeat, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν αγγλική παραφθορά ενός παλαιότερου όρου γερμανικής προέλευσης, που σημαίνει «ox-head». Στα ολλανδικά ήταν oxhooft, στα δανέζικα oxehoved, και oxhufvod στην παλιά σουηδική γλώσσα. Η προέλευση του όρου, όπως πίστευε, προήλθε από μια παράδοση που χαρακτήριζε το τέλος του βαρελιού ως το κεφάλι ενός βοδιού. Τα συμπεράσματα του Skeat αμφισβητήθηκαν, καθώς στην ολλανδική γλώσσα οι όροι για ένα βαρέλι, hukeshovet και hoekshoot, ήταν παλαιότεροι. Επιπλέον, στα ολλανδικά το βόδι είναι os και όχι «ox».

Κατά μια άλλη εκδοχή, στη γαελική γλώσσα, το tocsaid είναι η λέξη για το βαρέλι και το ίδιο προέρχεται από το tog, που σημαίνει «to brew».

Τέλος, υπάρχει και μια πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή (το ξέρω ως τώρα τα πράγματα ήταν λίγο βαρετά). Το πρόθεμα «Hog-» εμφανίζεται τακτικά στα βιβλία της γνωστής σειρας «Harry Potter», της J.K. Rowling. Το χωριό Hogsmeade έχει μια παμπ που ονομάζεται The Hog's-Head όπου οι μαθητές από το κοντινό σχολείο του Hogwarts τακτικά επισκέπτονται. Θα μπορούσαν να συνδέονται οι μάγοι με τη λέξη hogshead; Εγώ σίγουρα δεν μπορώ να απαντήσω τη συγκεκριμένη ερώτηση, καθώς δεν έχω δει ποτέ μου, καμία ταινία του Harry Potter…

8cfb19751f9737ee2cdcf1fe634df5e2.jpg

3.-BUTT

Έχουν χωρητικότητα 500 λίτρων και είναι αλλιώς γνωστά ως βαρέλια sherry. Ήδη, από τον περασμένο αιώνα τα περισσότερα οινοποιεία στο Jerez είχαν αρχίσει να προτιμούν Q. Alba και η χρήση Ισπανικής και γενικά ευρωπαϊκής δρυός ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Σήμερα τα ελάχιστα Butt από Q. Robur είναι ειδική παραγγελία από τα αποστακτήρια .

4.-PUNCHEON

Έχουν την ίδια χωρητικότητα με τα butt, αλλά είναι πιο κοντά και πιο στρογγυλά. Κατασκευάζονται είτε από Q.robur είτε από Q.alba.

5.-MADEIRA DRUM/PORT PIPE                               

Είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα butt, με χωρητικότητα 650 λίτρων, και συνήθως χρησιμοποιούνται στη δεύτερη φάση ωρίμανσης. Ωστόσο, μερικά αποστακτήρια τα χρησιμοποιούν τώρα πια για μακροπρόθεσμη ωρίμανση. Τα Madeira drum κατασκευάζονται συνήθως από Q.petraea, ενώ τα port pipe κυρίως από Q.robur.

6.-BARRIQUE

Είναι κοινώς γνωστά ως βαρέλια κρασιού, έχουν χωρητικότητα ως 300 λίτρα και κατασκευάζονται από Q.alba ή Q.petraea.

7.-GORDAS

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νόμιμο μέγεθος βαρελιών ωρίμανσης, με χωρητικότητα 700 λίτρων. Τα Gordas (η λέξη στα Ισπανικά σημαίνει «χοντρός») χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά sherry και κατασκευάζονταν από Q.robur. Σπάνια τα συναντάμε πια στις μέρες μας.

8.-QUARTER CASKS/BLOOD TUBS/FIRKIN

Είναι τα βαρέλια με τη μικρότερη χωρητικότητα και κατασκευάζονται κυρίως από Q.alba. Συνήθως αποκαλούνται και «firkin». Παλαιότερα, τα quarter cask και τα blood tub χρησιμοποιούνταν στα αποστακτήρια για ιδιώτες καταναλωτές.

Cask-types-and-sizes.png

 

Πηγές:

Ελληνικό whisky magazine, τεύχος 3,  άρθρο του Dave Broom με τίτλο: Η επίδραση του ξύλου, σελ.26-29.

https://www.whiskyinvestdirect.com/about-whisky/scotch-whisky-casks-and-barrels

https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/21148/where-does-the-word-hogshead-come-from/

Φώτο:

Cask-types-and-sizes.png

https://media.scotchwhisky.com/images/media/8cfb19751f9737ee2cdcf1fe634df5e2.jpg

 

 

  • Like 3
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νομίζω ότι μετά τα είδη των βαρελιών, ας δούμε και ενδεικτικά κάποιες τιμές.

https://www.barrel-shop.com/oakbarrels/used-barrels?p=1

Είμαι σίγουρος ότι κάποιο σχιζοφρενές μέλος θα θέλει να παλαιώσει το δικό του whisky! 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θεωρητικά μιλώντας, εφόσον η παλαίωση σταματά στο μπουκάλι..ένα whisky cask strength/barrel proof εάν τοποθετηθεί από το μπουκάλι σε βαρέλι, σε ελεγχόμενες συνθήκες, δεν μπορεί να εξελιχθεί, να συνεχίσει να παλαιώνει;

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, ioannis said:

Θεωρητικά μιλώντας, εφόσον η παλαίωση σταματά στο μπουκάλι..ένα whisky cask strength/barrel proof εάν τοποθετηθεί από το μπουκάλι σε βαρέλι, σε ελεγχόμενες συνθήκες, δεν μπορεί να εξελιχθεί, να συνεχίσει να παλαιώνει;

Βάζεις 2 θέματα ιερό μέλος του forum.

  1. Παλαίωση
  2. Ωρίμανση

Πολύ επιγραμματικά.

Τo whisky παλαιώνει στο βαρέλι. Το whisky ωριμάζει στο βαρέλι. Το πρώτο δεν προϋποθέτει το δεύτερο. Ένα whisky μπορεί να μπει σε ένα άχρηστο (πολυχρησιμοποιημένο) βαρέλι και να μην ωριμάσει καθόλου. (ωρίμανση ορίζεται πολύ απλά ως η τριπλή διαδικασία της αφαίρεσης, της πρόσθεσης και της δημιουργίας μέσω σύνθεσης αρωμάτων μέσα στο βαρέλι).

Ένα "κακό" βαρέλι μπορεί να μην κάνει τίποτα από τα παραπάνω, οπότε μιλάμε για παλαίωση αλλά όχι για ωρίμανση. Στην συγκεκριμένη ερώτησή σου, εφόσον το βαρελάκι είναι καλό και το whisky cask strength, η απάντηση είναι ναι και το κάνουν ήδη πολλοί. Το θέμα είναι ότι δεν σε συμφέρει γιατί ένα whisky στο μπουκάλι ενσωματώνει και όλους τους φόρους κλπ κλπ κλπ. Αν έχει να χαλάσεις (ένα φτηνό cask strength είναι κάπου στα 50 eur τα 70 cl) αρκετά λεφτάκια (θέλεις 15 μπουκαλάκια περίπου για ένα 10λιτρο βαρέλι + το κόστος του βαρελιού και τα μεταφορικά) be my guest.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν και ελληνικές εταιρίες που φτιάχνουν πολύ καλά δρύινα βαρέλια, πιο φτηνά και γλυτώνεις τα μεταφορικά. 

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, mallios said:

ωρίμανση ορίζεται πολύ απλά ως η τριπλή διαδικασία της αφαίρεσης, της πρόσθεσης και της δημιουργίας μέσω σύνθεσης αρωμάτων μέσα στο βαρέλι).

Για αυτά μες την εβδομάδα, θα ακολουθήσει ξεχωριστό κεφάλαιο.

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, DMTK said:

Για αυτά μες την εβδομάδα, θα ακολουθήσει ξεχωριστό κεφάλαιο.

Νομίζω υπάρχει. Για ψάξε.. δεν είμαι σίγουρος.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, mallios said:

Νομίζω υπάρχει. Για ψάξε.. δεν είμαι σίγουρος.

Σαν το δικό μου, δεν υπάρχει σίγουρα...?

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/1/2019 at 8:08 AM, DMTK said:

3.-BUTT

Συνήθως κατασκευάζονται από Q.robur και εμποτίζονται με sherry πριν πωληθούν σε αποστακτήρια ουίσκι. Κάποια φτιάχνονται επίσης από Q.alba.

Δεν ευσταθεί η ποικιλία του δρυ. Ήδη  από τον περασμένο αιώνα τα περισσότερα οινοποιεία στο Jerez είχαν αρχίσει να προτιμούν Q. Alba (Για διάφορους λόγους) και η χρήση Ισπανικής και γενικά ευρωπαϊκής δρυός ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Σήμερα τα ελάχιστα Butt από Q. Robur είναι ειδική παραγγελία από τα αποστακτήρια τα ίδια τα οποία επεξεργάζονται με γλυκό κρασί (ο θεος να το κάνει) και μετά τα στέλνουν στην Σκωτία

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Uisge-Beatha said:

Δεν ευσταθεί η ποικιλία του δρυ. Ήδη  από τον περασμένο αιώνα τα περισσότερα οινοποιεία στο Jerez είχαν αρχίσει να προτιμούν Q. Alba (Για διάφορους λόγους) και η χρήση Ισπανικής και γενικά ευρωπαϊκής δρυός ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Σήμερα τα ελάχιστα Butt από Q. Robur είναι ειδική παραγγελία από τα αποστακτήρια τα ίδια τα οποία επεξεργάζονται με γλυκό κρασί (ο θεος να το κάνει) και μετά τα στέλνουν στην Σκωτία

διορθώθηκε

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/9/2019 at 4:04 PM, ioannis said:

Θεωρητικά μιλώντας, εφόσον η παλαίωση σταματά στο μπουκάλι..ένα whisky cask strength/barrel proof εάν τοποθετηθεί από το μπουκάλι σε βαρέλι, σε ελεγχόμενες συνθήκες, δεν μπορεί να εξελιχθεί, να συνεχίσει να παλαιώνει;

https://www.whisky.de/forum/discussion/41091/ein-gegluecktes-experiment-im-eigenen-fass

Παραθέτω πολύ ενδιαφέρον νήμα από γερμανικό φόρουμ, όπου κάποιος έκανε ακριβώς αυτό. Όποιος έχει χρόνο και καλό translator ή ξέρει γερμανικά αξίζει να το διαβάσει. Αλλιώς θα περιγράψω πολύ επιγραμματικά τι έκανε ο τύπος κι αξίζει να σκρολαρετε στο νήμα εκεί για να δείτε φωτογραφίες.

Αγόρασε καινούργιο βαρελάκι 5 λίτρων από ευρωπαϊκή δρυ. Πρώτα το γεμισε 24 ώρες με νερό για να σιγουρευτεί ότι είναι στεγανό. Μάλιστα δοκίμασε και το νερό που όπως λέει είχε καθαρή γεύση ξύλου.

Έπειτα για 2 μήνες παλαιωσε φτηνό ρούμι 54% το οποίο όταν το έβγαλε έπειτα από 2 μήνες είχε φοβερή διαφορά στο χρώμα. Η γεύση ήταν επίσης τρομερά διαφορετική. Βανίλια και δρυς σε μεγάλο βαθμό.

Στη συνέχεια γέμισε το βαρέλι με glenfarclas 105. Το συγκεκριμένο επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, επειδή είναι ήδη σχετικά γλυκό κι επειδή δεν έχει καραμελοχρωμα. Μετά από 16 βδομάδες τα αποτελέσματα στην αλλαγή του χρώματος είναι εντυπωσιακά.

Μετά ο τύπος άδειασε το βαρέλι, χάρηκε τα αποτελέσματα του κόπου του και το γέμισε 6 μήνες με κρασί Πόρτο. Κι εκεί ξεκινάει το δεύτερο πείραμα με καπνιστό ουίσκι. Finlaggan CS. Μετά από 1 μήνα μεγάλη διαφορά στο χρώμα και στη μύτη. Στη γεύση όχι τόσο. Τελικά το εμφιαλωσε μετά από 4 μήνες κι όπως λέει ο ίδιος αλλά και άλλα μέλη του φόρουμ που δοκίμασαν, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Και φτάνουμε στον Ιούλιο του 2018 που βάζει σερυ για 6 μήνες στο βαρέλι. Το βγάζει και τον Ιανουάριο του 2019 βάζει bunna 12 ο σατανάς. Τέλος Μαρτίου το βγάζει κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε του στέλνω μήνυμα αν μπορώ να παραγγείλω να δοκιμάσω γιατί τα μοιράζει και στο φόρουμ.

  • Like 4
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, McRookie said:

Και φτάνουμε στον Ιούλιο του 2018 που βάζει σερυ για 6 μήνες στο βαρέλι. Το βγάζει και τον Ιανουάριο του 2019 βάζει bunna 12 ο σατανάς. Τέλος Μαρτίου το βγάζει κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε του στέλνω μήνυμα αν μπορώ να παραγγείλω να δοκιμάσω γιατί τα μοιράζει και στο φόρουμ.

Συμπεράσματα:

1. Αν τελικά παραγγείλεις ... σκέψου και το bunnaλάτρη φίλο σου....

2. Επειδή το βαρελάκι με τόσο κακοποίηση κάποια στιγμή σίγουρα θα βγάλει χέρια, πες του να προσέχει.. γιατί έχει να πέσει πολύ καρπαζιά :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
47 minutes ago, McRookie said:

Στη συνέχεια γέμισε το βαρέλι με glenfarclas 105. Το συγκεκριμένο επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, επειδή είναι ήδη σχετικά γλυκό κι επειδή δεν έχει καραμελοχρωμα. Μετά από 16 βδομάδες τα αποτελέσματα στην αλλαγή του χρώματος είναι εντυπωσιακά.

@McRookie είμαστε σίγουροι ότι δεν περιέχει καραμελόχρωμα?! Σε όσες αναφορές έψαξα λένε ότι περιέχει (εκτός και αν οι νέες εμφιαλώσεις δεν περιέχουν).

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, mallios said:

@McRookie είμαστε σίγουροι ότι δεν περιέχει καραμελόχρωμα?! Σε όσες αναφορές έψαξα λένε ότι περιέχει (εκτός και αν οι νέες εμφιαλώσεις δεν περιέχουν).

Κι εμένα με παραξένεψε όταν το διάβασα αλλά απ' ότι βλέπω στο wb λέει πως δεν έχει. Βέβαια δεν έχω μπουκάλι να το κοιτάξω ο ίδιος αν το γράφει εκεί οπότε αν κάποιος έχει μπορεί να βοηθήσει.

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/32091/glenfarclas-105

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, DMTK said:

Συμπεράσματα:

1. Αν τελικά παραγγείλεις ... σκέψου και το bunnaλάτρη φίλο σου....

2. Επειδή το βαρελάκι με τόσο κακοποίηση κάποια στιγμή σίγουρα θα βγάλει χέρια, πες του να προσέχει.. γιατί έχει να πέσει πολύ καρπαζιά :lol:

Ίσα ίσα με αγάπη του συμπεριφέρεται. Ας με γέμιζαν κι εμένα με malt και τι στον κόσμο. Οκ τώρα που με ξαναδιαβάζω δεν ακούγεται πολύ φυσιολογικό αυτό που προτείνω...

Κάτσε να δούμε αν έχει μείνει τίποτα και θα σε φτιάξω αν υπάρχει διαθέσιμο

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, McRookie said:

Κι εμένα με παραξένεψε όταν το διάβασα αλλά απ' ότι βλέπω στο wb λέει πως δεν έχει. Βέβαια δεν έχω μπουκάλι να το κοιτάξω ο ίδιος αν το γράφει εκεί οπότε αν κάποιος έχει μπορεί να βοηθήσει.

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/32091/glenfarclas-105

Yep... από την άλλη εδώ λέει άλλα http://scotchcoloring.blogspot.com/2015/12/list-of-scotch-whiskies-with-or-without.html  , όμως πιο έγκυρο είναι το whiskybase θεωρώ και επίσης και εδώ https://thewhiskeywash.com/whiskey-styles/scotch-whiskey/whiskey-review-glenfarclas-scotch-whisky-round-up/ βλέπουμε ότι δεν έχει κανένα colouring. 

I will take this for granted! Non-Coloured! Thanks @McRookie

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, McRookie said:

https://www.whisky.de/forum/discussion/41091/ein-gegluecktes-experiment-im-eigenen-fass

Παραθέτω πολύ ενδιαφέρον νήμα από γερμανικό φόρουμ, όπου κάποιος έκανε ακριβώς αυτό. Όποιος έχει χρόνο και καλό translator ή ξέρει γερμανικά αξίζει να το διαβάσει. Αλλιώς θα περιγράψω πολύ επιγραμματικά τι έκανε ο τύπος κι αξίζει να σκρολαρετε στο νήμα εκεί για να δείτε φωτογραφίες.

Αγόρασε καινούργιο βαρελάκι 5 λίτρων από ευρωπαϊκή δρυ. Πρώτα το γεμισε 24 ώρες με νερό για να σιγουρευτεί ότι είναι στεγανό. Μάλιστα δοκίμασε και το νερό που όπως λέει είχε καθαρή γεύση ξύλου.

Έπειτα για 2 μήνες παλαιωσε φτηνό ρούμι 54% το οποίο όταν το έβγαλε έπειτα από 2 μήνες είχε φοβερή διαφορά στο χρώμα. Η γεύση ήταν επίσης τρομερά διαφορετική. Βανίλια και δρυς σε μεγάλο βαθμό.

Στη συνέχεια γέμισε το βαρέλι με glenfarclas 105. Το συγκεκριμένο επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, επειδή είναι ήδη σχετικά γλυκό κι επειδή δεν έχει καραμελοχρωμα. Μετά από 16 βδομάδες τα αποτελέσματα στην αλλαγή του χρώματος είναι εντυπωσιακά.

Μετά ο τύπος άδειασε το βαρέλι, χάρηκε τα αποτελέσματα του κόπου του και το γέμισε 6 μήνες με κρασί Πόρτο. Κι εκεί ξεκινάει το δεύτερο πείραμα με καπνιστό ουίσκι. Finlaggan CS. Μετά από 1 μήνα μεγάλη διαφορά στο χρώμα και στη μύτη. Στη γεύση όχι τόσο. Τελικά το εμφιαλωσε μετά από 4 μήνες κι όπως λέει ο ίδιος αλλά και άλλα μέλη του φόρουμ που δοκίμασαν, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Και φτάνουμε στον Ιούλιο του 2018 που βάζει σερυ για 6 μήνες στο βαρέλι. Το βγάζει και τον Ιανουάριο του 2019 βάζει bunna 12 ο σατανάς. Τέλος Μαρτίου το βγάζει κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε του στέλνω μήνυμα αν μπορώ να παραγγείλω να δοκιμάσω γιατί τα μοιράζει και στο φόρουμ.

Ήδη έχω φτιάξει αλλαντικά τύπου προσούτο..και διάφορα αλίπαστα..μη με διαολίζεις...πολύ με ψήνουν κάτι τέτοια..

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minutes ago, ioannis said:

Ήδη έχω φτιάξει αλλαντικά τύπου προσούτο..και διάφορα αλίπαστα..μη με διαολίζεις...πολύ με ψήνουν κάτι τέτοια..

εσένα σου βρήκα βαρελάκι...:p

fishes-in-barrel-picture-id187394933?k=6

regges.jpg

 

  • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, DMTK said:

εσένα σου βρήκα βαρελάκι...:p

fishes-in-barrel-picture-id187394933?k=6

regges.jpg

 

Έκλαψα...

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, DMTK said:

μη νομίζεις οτι δεν έχει γίνει...

https://scotchwhisky.com/magazine/features/20215/10-of-the-world-s-weirdest-whiskies/ (κοίτα το FISHKY)

Ε,θα μας τρελάνουν...

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, McRookie said:

Κι εμένα με παραξένεψε όταν το διάβασα αλλά απ' ότι βλέπω στο wb λέει πως δεν έχει. Βέβαια δεν έχω μπουκάλι να το κοιτάξω ο ίδιος αν το γράφει εκεί οπότε αν κάποιος έχει μπορεί να βοηθήσει.

Ελα μωρέ καημένε, στη Γερμανία είσαι.....μπες σε ενα σουπερμαρκετ, πιάσε ένα 105 και δες αν γραφει στην ετικέτα "mit farbstoff".....

Ουφ πχια εσείς οι νέοι, όλα ηλεκτρονικά τα θελετε....ουίσκυμπέϊς και ουίσκυφόρουμ και σερτς εντζιν.......

McAfee.....έ McAfee ! :biggrin1:

YΓ Σχετικά με τα βαρέλια. Γιατί δεν βλέπω πουθενά αναφορά στα Octaves? Είναι ίδιο πράμα με τα Quarter Casks ?

  • Like 2
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, Celtic said:

YΓ Σχετικά με τα βαρέλια. Γιατί δεν βλέπω πουθενά αναφορά στα Octaves? Είναι ίδιο πράμα με τα Quarter Casks ?

Octave είναι μέχρι 70 λίτρα και Quarter είναι μέχρι125 (αλλά το 125 παίζει).

http://whiskyscience.blogspot.com/2011/04/cask-sizes.html

image.png

 

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

(@DMTK αν νομίζεις ότι κολλάει κάπου αλλού πιο καλά μετέφερε το )

Ένα πολύ καλογραμμένο άρθρο σχετικά με τα Αμερικανικά βαρέλια και πώς επηρεάζουν την γεύση του ουίσκι 

http://whiskyadvocate.com/charring-toasting-wood-flavor/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...