Jump to content

Recommended Posts

Ο όρος «Proof» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να υποδηλώσει τον αλκοολικό τίτλο του whisk(e)y ή οποιοδήποτε άλλου αλκοολικού ποτού, αλλά πολλές φορές το νόημά του αλλάζει ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και τη χρονολογία του μπουκαλιού.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε,  είναι ο ίδιος ο όρος. Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που ήθελαν για πρώτη φορά να μετρήσουν την αλκοολική δύναμη ενός αλκοολούχου ποτού;

Ο όρος, όπως ευρέως είναι αποδεδειγμένο, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία κατά τον 17ο αιώνα (μερικοί λένε νωρίτερα), όταν το αλκοόλ έπρεπε να δοκιμαστεί, για να «αποδείξει» (prove) τη δύναμή του. Ο λόγος; Καθαρά φορολογικός, αφού ήταν υποχρεωτικό να επιβληθούν διαφορετικές εισφορές ανάλογα με την ισχύ του αλκοόλ και την απαραίτητη απόδειξη (proof) για τη δύναμη του αποστάγματος.

Ο τρόπος αυτής της δοκιμής ήταν κάπως περίεργος. Μια μικρή ποσότητα πυρίτιδας είναι εμποτισμένη με το απόσταγμα που δοκιμάζεται. Εάν καιγόταν με σταθερή φλόγα, το αλκοολούχο απόσταγμα θεωρούταν ότι ήταν «100 proof». Αν καιγόταν πιο έντονα (με άλλα λόγια, εξερράγη) ήταν «over proof». Ωστόσο, αν αποτύχει να αναφλεγεί θα χαρακτηριζόταν ως «under proof».

Ένα κάπως πιο επιστημονικό τεστ εφευρέθηκε το 1740 χάρη στην υιοθέτηση του Clark hydrometer, το οποίο αντικαταστάθηκε το 1816 από την έκδοση του επιστήμονα Bartholomew Sikes, του οποίου η χρήση κατοχυρώθηκε δια νόμου το 1818.

Καθορίστηκε η περιεκτικότητα σε αλκοόλη με τον υπολογισμό του ειδικού βάρους του αλκοόλ μέσα σε διάλυμα αλκοόλης και νερού. Ένα απόσταγμα 100 proof, προσδιορίστηκε ότι είναι τα 12/13th του ειδικού βάρους του ίδιου όγκου αποσταγμένου νερού (distilled water) στην ίδια θερμοκρασία (51F). Αυτός ο υπολογισμός καθόριζε ένα απόσταγμα 100 proof ως έχον 57,1% κατ ' όγκον αλκοόλ 57.1% alcohol by volume ή «abv» όπως συνήθως αναφέρεται στα μπουκάλια whisky σήμερα.

Ωστόσο, στην ηπειρωτική Ευρώπη, οι αποσταγματοποιοί χρησιμοποίησαν μια διαφορετική μέθοδο, η οποία σχεδιάστηκε το 1824 από τον Γάλλο επιστήμονα Joseph-Louis Gay-Lussac. Αυτή υπολόγιζε την αλκοολική ισχύ ως ποσοστό αλκοόλης κατ 'όγκο σε διάλυμα απεσταγμένου νερού σε θερμοκρασία 20C.

Με την πάροδο του χρόνου, η μέθοδος Gay-Lussac έγινε ο συνήθης τρόπος μέτρησης του αλκοολικού τίτλου και τον Ιανουάριο του 1980 το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρέτησε τη μέθοδο Sikes και νόμιμα επικύρωσε ένα προσαρμοσμένο σύστημα Gay-Lussac χρησιμοποιώντας την αλκοόλη κατ 'όγκο (alcohol by volume) ως πρότυπο μέτρο.

370d6409aa50274c3d6ccdc8f78ceb1c.jpg

Ο Gay-Lussac σχεδίασε το υδρόμετρο για τη μέτρηση του ειδικού βάρους των υγρών (Science Museum, London, CC BY)

 

Η εναλλαγή μεταξύ των δύο συστημάτων είναι εκεί όπου μπορεί να προκύψει μια περιοχή πιθανής σύγχυσης. Πριν από το 1980, οι φιάλες του σκωτσέζικου whisky έφεραν στην ετικέτα τον παλιό υπολογισμό «proof»: 100 proof, ογδόντα proof ή 70 proof (57.1% abv, 45.8% abv ή 40% abv αντίστοιχα). Για να κάνετε τον υπολογισμό σε abv, διαιρέστε το ποσό proof δια 1,75, λχ 70 proof /1,75 = 40 abv.

Υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν το proof με μια άλλη μέθοδο, η οποία χρονολογείται από το 1848. Στις ΗΠΑ, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ενός αλκοολούχου ποτού μετριέται επίσης ως ποσοστό του αλκοολικού όγκου. Εκεί, ένα απόσταγμα που είναι 100 proof περιέχει 50% αλκοόλ κατ 'όγκο, δηλαδή 50% abv.

 

Πηγή και φωτογραφία: https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/25416/why-does-proof-have-multiple-meanings/

 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο τέλος σε Βλέπω με πτυχίο μεταφραστή Μήτσο ? μπράβο για άλλη μία φορά για την δουλειά που ρίχνεις ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πιστοποιημενη, απλη, κατανοητη και αμεταφραστη :rolleyes: επιρρωση του προγραφομενου κειμενου απο τον αειθαλη @DMTK

https://www.britannica.com/story/why-is-alcohol-measured-by-proof

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...