Jump to content

Recommended Posts

H ιστορία των οινοπνευματωδών ποτών και της απόσταξης στην Αυστραλία χρονολογείται αν όχι από το 1788, τότε σίγουρα από τους πρώτους ελεύθερους αποίκους της δεκαετίας του 1790. To brandy και το ρούμι, ήταν τα αποστάγματα που κυριάρχησαν τότε και σε αυτό συνέβαλλε σίγουρα και το βρετανικό ναυτικό.

Η παραγωγή brandy αυξήθηκε από την ανάγκη για ένα αλκοολούχο ποτό με βάση τα σταφύλια για την παραγωγή ενισχυμένων οίνων (πολύ πιο δημοφιλής την εποχή εκείνη από τους επιτραπέζιους οίνους). Επίσης η γνώση της οινοποίησης, καθώς και της απόσταξης του brandy, είχαν μεταφερθεί από πρώιμους ευρωπαίους μετανάστες.

Παρά τον μεγάλο αριθμό σκωτσέζων και ιρλανδών μεταναστών, αλλά και της μεγάλης διαθεσιμότητας σιτηρών και μπύρας, η απόσταξη whisky (τουλάχιστον με τους νόμιμους τύπους) δεν φαίνεται να είχε μεγάλη σημασία. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αποστακτήρια που παρήγαγαν whisky.

Στην πραγματικότητα, το πρώτο νόμιμο whisky distillery στην Αυστραλία δημιουργήθηκε το 1822, στην Τασμανία. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Σκωτία, η νόμιμη απόσταξη στην Τασμανία επρόκειτο να είχε μια πολύ σύντομη ζωή. Το 1839 ο νόμος απαγόρευσης της απόσταξης, απαγόρευσε την αποικιοκρατική απόσταξη συνολικά και επρόκειτο να ισχύσει για πολλά ακόμη χρόνια.

Το 1929, η Distillers Company Limited (DCL) έφτιαξε το Corio Distillery, μια τεράστια επιχείρηση λίγο έξω από τη Μελβούρνη. Το Corio σταμάτησε τη λειτουργία του το 1980, στην αρχή αυτής της περίφημης δεκαετίας κατά την οποία έκλεισαν πολλά αποστακτήρια. Όμως η αναγέννηση δεν άργησε να έρθει.

 Οι πρώτοι αποσταγματοποιοί σε αυτή την αναγέννηση, οι Larks, Patrick Maguire (Sullivans Cove) και David Baker (Distillery Bakery Hill), είχαν την πρόθεση να κατασκευάσουν malt whisky σκωτσέζικου στυλ. Εμπνεύστηκαν από αποστακτήρια όπως τα Edradour, Benromach, Arran και Springbank, αποστακτήρια που επικεντρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά στο malt whisky. Τώρα το malt whisky είναι το κυρίαρχο στυλ του ουίσκι που αποστάζεται στην Αυστραλία.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αποστακτηρίων ουίσκι στην Αυστραλία βρίσκεται στο νησί της Τασμανίας. Τα αποστακτήρια αυτά είναι πιο γνωστά σε άλλα μέρη του κόσμου από ό, τι στη χώρα τους. Όλοι τους, είναι πολύ μικροί παραγωγοί.

Από το 2014, υπήρχαν εννέα ξεχωριστά αποστακτήρια ουίσκι στην Τασμανία, ενώ άλλα τρία ανοίξαν το επόμενο έτος. Τα πιο γνωστά αποστακτήρια στην Τασμανία είναι τα Lark, Sullivans Cove, Nant και Overeem. Το Lark, που ιδρύθηκε το 1992, είναι το παλαιότερο αποστακτήριο στην πολιτεία και το Sullivans Cove, που ιδρύθηκε το 1994, είναι το δεύτερο παλαιότερο.

WhiskyAcademy-Australia-map-with-distill

australian-whisky-map.jpg

Πηγές:

https://www.whiskyimpressions.com/blog/australian-whisky-part-1-history

https://scotchwhisky.com/magazine/around-the-world/from-our-correspondent/13418/how-scotch-helped-shape-australian-malts/

https://whiskyacademy.com.au/australia-teeming-with-distilleries/

https://thewhiskyphiles.com/index/world-australia/

Φώτο:

https://whiskyacademy.com.au/wp-content/uploads/2017/09/WhiskyAcademy-Australia-map-with-distilleries.jpg

https://thewhiskyphiles.files.wordpress.com/2017/05/australian-whisky-map.jpg

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, DMTK said:

H ιστορία των οινοπνευματωδών ποτών και της απόσταξης στην Αυστραλία χρονολογείται αν όχι από το 1788, τότε σίγουρα από τους πρώτους ελεύθερους αποίκους της δεκαετίας του 1790.

Είμαι στο λεωφορείο για Οξφόρδη οπότε δύσκολο να κάνω έρευνα αλλά νομίζω ότι οι ημερομηνίες αυτές είναι πολύ πρώιμες, θα έλεγα πιο πιθανό το δεύτερο μισό τού 1800 μετά την διάδοση της καλλιέργειας τού ζαχαροκάλαμου και την εδραίωση τής αμπελουργίας. Όπως πάντα μπράβο για την διάθεση και το έργο σού Μήτσο ??

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/12/2019 at 6:11 AM, DMTK said:

 Όχι!😋😜 

Απλά γιατί δεν υπάρχουν (Αυτή την στιγμή) οι απαραίτητες συνθήκες που προϋπήρχαν για το ιαπωνικό ουίσκι. Η ποιότητα από μόνη της δεν είναι αρκετή όπως δεν είναι αρκετό και ένα μεμονωμένο πληρωμένο δημοσίευμα 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...