Jump to content
  • Welcome to our whiskyforum

Dear Guest,

On behalf of whiskyforum.gr and Hellenic Malt Whisky Society, we would like to thank you for visiting our forum. Feel free to navigate to our forum and enjoy content and topics. Always remember that our forum is free for all and if you share the same passion or you just want to be informed about whisky, you are more than welcome to join us!

forum21.png

Slainte!

Recommended Posts

Posted
8 minutes ago, valasios said:

Έχω μια τεράστια απορία. Ποιος είναι αυτός που αγοράζει 50 Λίρες και αμέσως τα πουλάει για να πάρει 21 Λίρες - 5 Λίρες φυτογραφία - commission ;;;;;;;; Μπορεί να μου τη ΄λύσει κάποιος;;;;;;; η κάτι άλλο τρέχει;;;;;  Πάντως δεν υπάρχει καμία λογική. 

Μα δεν πήγε να πάρει 21 λίρες... Προφανώς παραπάνω στόχευε απλά δεν βρέθηκαν αγοραστές...

• Like 1
Posted
12 minutes ago, Makis said:

Μα δεν πήγε να πάρει 21 λίρες... Προφανώς παραπάνω στόχευε απλά δεν βρέθηκαν αγοραστές...

Δεν μιλάω για την πλευρά του ΑΓΟΡΑΣΤΗ, αλλά για του ΠΩΛΗΤΗ (που πλήρωσε από την τσέπη του για να πουλήσει?????)

Posted
9 hours ago, valasios said:

Πάντως δεν υπάρχει καμία λογική. 

Ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Βέβαια υπάρχει και το απλό σενάριο, να είναι δώρο και να τα έσπρωξε σε δημοπρασία. Η απλά, δεν ήξερε από δημοπρασίες και δεν έβαλε reserve price και την πάτησε. Και φυσικά υπάρχει και το πιο απλό σενάριο, είχε ανάγκη, κάτι έκτακτο και τα έσπρωξε όσο όσο. 

Στην περίπτωση του Octomore, συμβαίνει και άλλες φορές, μιλάμε για εμφιάλωση του 2022 που υπάρχει ακόμα στο εμπόριο, κάποιος απλά πήρε λιγότερα από όσα περίμενε.

Δεν βλέπω κάποιο ύποπτο σενάριο, έτσι ειναι οι δημοπρασίες και όχι μόνο στο whisky. Χωρίς reserve price, μπορεί να πέσεις σε αγορά / περίοδο που γενικά δεν υπάρχουν λεφτά και να την πατήσεις. 

Γενικά (και το λέω αρκετό καιρό) ο δείκτης δημοπρασίες δείχνει μία εκλογίκευση της αγοράς και ελπίζω να λειτουργήσει και σαν μοχλός πίεσης στα αποστακτήρια. Αρκετά έχουν βγάλει επιτήδειοι από μπουκάλια που εξαφανίζονται σε μια μέρα και μετά εμφανίζονται σε δημοπρασίες ή ακόμα και σε μαγαζιά σε διπλή τιμή.

Posted
3 hours ago, mallios said:

Ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Βέβαια υπάρχει και το απλό σενάριο, να είναι δώρο και να τα έσπρωξε σε δημοπρασία. Η απλά, δεν ήξερε από δημοπρασίες και δεν έβαλε reserve price και την πάτησε. Και φυσικά υπάρχει και το πιο απλό σενάριο, είχε ανάγκη, κάτι έκτακτο και τα έσπρωξε όσο όσο. 

Στην περίπτωση του Octomore, συμβαίνει και άλλες φορές, μιλάμε για εμφιάλωση του 2022 που υπάρχει ακόμα στο εμπόριο, κάποιος απλά πήρε λιγότερα από όσα περίμενε.

Δεν βλέπω κάποιο ύποπτο σενάριο, έτσι ειναι οι δημοπρασίες και όχι μόνο στο whisky. Χωρίς reserve price, μπορεί να πέσεις σε αγορά / περίοδο που γενικά δεν υπάρχουν λεφτά και να την πατήσεις. 

Γενικά (και το λέω αρκετό καιρό) ο δείκτης δημοπρασίες δείχνει μία εκλογίκευση της αγοράς και ελπίζω να λειτουργήσει και σαν μοχλός πίεσης στα αποστακτήρια. Αρκετά έχουν βγάλει επιτήδειοι από μπουκάλια που εξαφανίζονται σε μια μέρα και μετά εμφανίζονται σε δημοπρασίες ή ακόμα και σε μαγαζιά σε διπλή τιμή.

Για το Octomore 2022 συμφωνώ. Αλλά να αγοράσω σήμερα 1 whisky ευρείας κατανάλωσης και παραγωγής (σε ποσότητα) MEIKLE TOR και να τα πουλήσω σε λιγότερο από την 1/2 τιμή, αυτό με ξεπερνά. Ίσως να είναι πίσω από τους πλειστηριασμούς τα αποστακτήρια για άμεσα χρήματα (το μόνο που μπορώ να σκεφτώ). 

Posted
7 minutes ago, valasios said:

Για το Octomore 2022 συμφωνώ. Αλλά να αγοράσω σήμερα 1 whisky ευρείας κατανάλωσης και παραγωγής (σε ποσότητα) MEIKLE TOR και να τα πουλήσω σε λιγότερο από την 1/2 τιμή, αυτό με ξεπερνά. Ίσως να είναι πίσω από τους πλειστηριασμούς τα αποστακτήρια για άμεσα χρήματα (το μόνο που μπορώ να σκεφτώ). 

Eγώ σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι τους τα κάνουν δώρο και τα πουλάνε. Εταιρικά δώρα, ή έχουν σχέσεις με τις εταιρίες ποτών, κτλ. Κρατάνε κάποια και τα αλλά τα κάνουν cash out γιατι δεν ειναι τρελαμένοι με το whisky πχ να κανουν συλλογή ή οτιδήποτε

• Like 2
Posted
22 hours ago, Leftis said:

Ψωνίζεις πριν ένα μήνα τα καινούρια Meikle Toir στις 50 λίρες...

Μετά από λίγο λες έπρεπε να περιμένω να τα πάρω στην δευτερογενή αγορά στα μισά λεφτά.... (21 λίρες + 12.5% fee)

Screenshot2023-11-07at17_15_59.thumb.png.08cbdfc694cba513989e85f9ddd7e923.pngScreenshot2023-11-07at17_16_08.thumb.png.46c306c93a5ae975485544f3c1e9b568.png

μεταφορικα και εκτελωνισμος ομως για ευρωπη δεν ειναι υπολογισμενα. αρα μηπως βγαινει παραπανω απ οτι το αγοραζεις απο Γερμανια πχ;;;

Posted
2 hours ago, Chris84 said:

μεταφορικα και εκτελωνισμος ομως για ευρωπη δεν ειναι υπολογισμενα. αρα μηπως βγαινει παραπανω απ οτι το αγοραζεις απο Γερμανια πχ;;;

Έχουν +12.5% προμήθεια και τα μεταφορικά είναι όταν μαζέψεις πολλά μπουκάλια.

Κάποια μπουκάλια είναι σε αποθήκη στην Ολλανδία άρα δεν έχουν τελωνείο για Ευρώπη.

Αλλά δεν το λέω για όσους είναι Ελλάδα συγκεκριμένα. Το σχόλιο μου είναι για την αγορά του whisky γενικά.  Αυτες οι τιμες κλεισανε και για Αγγλια που δεν εχει τελωνεια και τα μεταφορικα ειναι μικρά.

Posted
19 hours ago, Makis said:

19 hours ago, valasios said:

Δεν μιλάω για την πλευρά του ΑΓΟΡΑΣΤΗ, αλλά για του ΠΩΛΗΤΗ (που πλήρωσε από την τσέπη του για να πουλήσει?????)

Μια χαρά το εξήγησε ο Μάκης, γιατί μπερδεύεσαι; Ο πωλητής το έβαλε σε δημοπρασία, χωρίς reserve προφανώς, υποθέτοντας ότι θα πιάσει παραπάνω, αλλά έπεσε έξω. Απλά πράγματα. 

• YES 1
Posted
38 minutes ago, Celtic said:

Μια χαρά το εξήγησε ο Μάκης, γιατί μπερδεύεσαι; Ο πωλητής το έβαλε σε δημοπρασία, χωρίς reserve προφανώς, υποθέτοντας ότι θα πιάσει παραπάνω, αλλά έπεσε έξω. Απλά πράγματα. 

Πάλι δεν μπορώ να καταλάβω. Το whisky βρίσκεται εύκολα παντού, χωρίς να έχει τεχνητά ανεβασμένη τιμή.

Posted
13 hours ago, valasios said:

Πάλι δεν μπορώ να καταλάβω. Το whisky βρίσκεται εύκολα παντού, χωρίς να έχει τεχνητά ανεβασμένη τιμή.

E πάρε την δική μου εξήγηση τότε. Του το κάνανε δώρο. Δεν το θέλει γιατί έχει πολλά ή δεν πίνει αλκοόλ. Προτιμάει μετρητά ώστε να πάρει ένα ωραίο βιβλίο. Το βάζει στην δημοπρασία όπου η ζήτηση είναι πεσμένη και κανείς δεν ασχολείται με το να χτυπήσει ένα μπουκάλι που είναι στα ράφια. Ψάχνουν όλοι την ευκαιρία σε κανένα επετειακό Lagavulin. Ένας γάτος όμως σε ένα χωριό έξω από το Brighton, το βλέπει και το βάζει στις 21 λίρες. Επειδή δεν το έχει πάρει ακόμα και θυμάται την διαφήμιση από το τζόκερ στις διακοπές του στην Ελλάδα: Και αν σου κάτσει?!

Ε και του έκατσε.

Ο πωλητής πήγε καρφί χαρούμενος και πήρε το βιβλίο, αφού ξεφορτώθηκε το μπουκάλι.

Ο αγοραστής πήγε χαρούμενος στην επόμενη μάζωξη με τους φίλους του και δοκιμάσαν το νέο ουίσκι στην μισή τιμή.

• Like 1
  • Haha 3
Posted
41 minutes ago, Leftis said:

E πάρε την δική μου εξήγηση τότε. Του το κάνανε δώρο. Δεν το θέλει γιατί έχει πολλά ή δεν πίνει αλκοόλ. Προτιμάει μετρητά ώστε να πάρει ένα ωραίο βιβλίο. Το βάζει στην δημοπρασία όπου η ζήτηση είναι πεσμένη και κανείς δεν ασχολείται με το να χτυπήσει ένα μπουκάλι που είναι στα ράφια. Ψάχνουν όλοι την ευκαιρία σε κανένα επετειακό Lagavulin. Ένας γάτος όμως σε ένα χωριό έξω από το Brighton, το βλέπει και το βάζει στις 21 λίρες. Επειδή δεν το έχει πάρει ακόμα και θυμάται την διαφήμιση από το τζόκερ στις διακοπές του στην Ελλάδα: Και αν σου κάτσει?!

Ε και του έκατσε.

Ο πωλητής πήγε καρφί χαρούμενος και πήρε το βιβλίο, αφού ξεφορτώθηκε το μπουκάλι.

Ο αγοραστής πήγε χαρούμενος στην επόμενη μάζωξη με τους φίλους του και δοκιμάσαν το νέο ουίσκι στην μισή τιμή.

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα....

• Haha 1
Posted
15 hours ago, Leftis said:

Κάποια μπουκάλια είναι σε αποθήκη στην Ολλανδία άρα δεν έχουν τελωνείο για Ευρώπη

το whiskyauctioneer δεν ηταν; αν θυμαμαι καλα εκλεισε τισ αποθηκες στην ολλανδια. μεχρι περσυ ειχε ενημερωση αν η φιαλη ηταν εντος UK ή οχι.

Posted

Γενικά πόσες φιάλες πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές? blended πχ και ενα σωρό άλλα.

Ακόμα μια λογική εξήγηση θα μπορούσε να είναι οτι κάποιος που μπορεί να πήρε 2-3, να δοκίμασε το ένα και να μη του άρεσε εν τέλει και να εσπρωξε τ αλλα κι οτι βγει.

Υπάρχουν πολλοί που απλά δεν τους νοιάζει τόσο το οικονομικό. Δε μου αρέσει, το στέλνω κι οτι πιάσει. Όπως πχ μπορει να κάνει και με ένα βιβλίο κάποιος, να το πουλήσει σα μεταχειρισμένο και να εισπράξει κάτι από αυτά που έδωσε.

άλλη πάλι περίπτωση μπορεί να είναι από κάποιον που έστειλε πολλά μαζεμένα στη δημοπρασία και γι αποφυγή κόστους μεταφορικών κλπ όπου και το να βάλεις reserve price δεν αξίζει.

Άλλες φορές τυχαίνει (και μου έχει τύχει) να μη χτυπάνε μπουκάλια με reserve price καν και ένα αντίστοιχο χωρίς να πιάσει και παραπάνω.

Το πιο λογικό μου φαίνεται απλά να μην το ένοιαζε. απλά δε το ήθελε ή να είναι κανας νέος που νομίζει οτι ειναι καμιά σπάνια εμφιάλωση και θα προλάβει να βγάλει τιποτα πριν κυκλοφορήσει πιο ευρέως.

Ή μπορεί να έχει ανάγκη ξαφνικά τα χρήματα και συο λέει οτι πάρω

Ή να στέλνει πχ μαζικά κάποιο μαγαζί που κλείνει

• Like 1
Posted
58 minutes ago, Chris84 said:

το whiskyauctioneer δεν ηταν; αν θυμαμαι καλα εκλεισε τισ αποθηκες στην ολλανδια. μεχρι περσυ ειχε ενημερωση αν η φιαλη ηταν εντος UK ή οχι.

Ναι αυτό είναι.

Έχει αποθήκη Ολλανδία και στέλνει σε κάποιες χώρες Eυρώπη. Σε αυτές που δεν στέλνει σου λέει στείλε μεταφορική να πάρει τα μπουκάλια να στα φέρει, μέχρι να αρχίσουν πάλι να τις υποστηρίζουν.

Δείχνει κατά την διάρκεια της δημοπρασίας ποιο μπουκάλι είναι Ευρώπη και ποιο UK.

Posted
1 hour ago, Leftis said:

Ναι αυτό είναι.

Έχει αποθήκη Ολλανδία και στέλνει σε κάποιες χώρες Eυρώπη. Σε αυτές που δεν στέλνει σου λέει στείλε μεταφορική να πάρει τα μπουκάλια να στα φέρει, μέχρι να αρχίσουν πάλι να τις υποστηρίζουν.

Δείχνει κατά την διάρκεια της δημοπρασίας ποιο μπουκάλι είναι Ευρώπη και ποιο UK.

αλητες. ειχαν στειλει ενημερωση οτι κλεινουν οι αποθηκες εκτοσ UK και μονο μεσω αγγλιας θα γινονται οι αποστολες. ηταν και ο λογος που σταματησα απ αυτο το σαιτ.

Posted
2 hours ago, Chris84 said:

αλητες. ειχαν στειλει ενημερωση οτι κλεινουν οι αποθηκες εκτοσ UK και μονο μεσω αγγλιας θα γινονται οι αποστολες. ηταν και ο λογος που σταματησα απ αυτο το σαιτ.

Νομίζω έγραφαν ότι ψάχνουν λύση και στη μεταβατική περίοδο θα υποστηρίζουν μόνο UK.

Οι αποθήκες ήταν Γερμανία από ότι θυμάμαι και τώρα πήγαν Ολλανδία και στέλνουν στις περισσότερες χώρες.

• YES 1
Posted

Ερώτηση όσον αφορά τις δημοπρασίες και μια συγκεκριμένη όποιος γνωρίζει.

Νομίζω αυτό που ανέβασε ο @Leftisήταν η δημοπρασια www.whisky.action.com. Έκανα λογαριασμό την παρακολούθησα αλλά όταν πήγα να βάλω τρόπο πληρωμής,δεν μου έδωσε επιλογή κάρτας παρά μόνο τραπεζικό λογαριασμό. 

Και ρωτάω ,αν πάει να τραβήξει λεφτά από τον λογαριασμό για να πληρωθεί( η να στείλεις εσυ ,δεν ξέρω πως λειτουργεί με λογαρθ)στο εξωτερικό δεν θα κρατήσει η τράπεζα fees για την μεταφορά και αν ναι πόσα?

Εχω αγοράσει μόνο από την δημοπρασία www.whiskyaction.com και εκεί δεν είχα κανέναν απολύτως πρόβλημα. Κυνηγάω κιόλας μεθαύριο που τελειώνει κάποια μπουκάλια,θα δούμε...

Posted
1 hour ago, Alkisd8 said:

Νομίζω αυτό που ανέβασε ο @Leftisήταν η δημοπρασια www.whisky.action.com.

whiskyauctioneer.com

7 hours ago, Leftis said:

Προτιμάει μετρητά ώστε να πάρει ένα ωραίο βιβλίο.

Αφού δεν έγραψες συνδρομή σε γυμναστήριο, πάλι καλά

• Like 2
Posted
8 hours ago, Leftis said:

Ε και του έκατσε.

Καλά όλα αυτά. Εάν με (Θεσσαλονικιώτικα} χαρίζανε 1 φιάλη που κάνει 50 ευρώ και πουλώντας την θα έπαιρνα κάτω από 20 ευρώ 2 τινά θα έκανα. 1. θα την έπινα με φίλους   2. θα την έχυνα και δεν θα τη χάριζα. ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. 

• Like 2
Posted
On 11/9/2023 at 9:21 AM, Leftis said:

Κάτι μου λέει ρε κουφάλα ότι ήσουν και εσύ σε αυτή τη μάζωξη 😂😂

• Haha 2
Posted
On 11/9/2023 at 5:17 PM, Vaggelis82 said:

whiskyauctioneer.com

Η συγκεκριμένη δημοπρασία δεν στέλνει Ελλάδα,πώς να κάνεις από κει παιχνίδι? Το λέω γιατί παρακολουθώ 3-4 δημοπρασίες και την συγκεκριμένη την έχω βγάλει από το μυαλό μου για αυτό τον λόγο.

Posted
11 hours ago, Alkisd8 said:

Η συγκεκριμένη δημοπρασία δεν στέλνει Ελλάδα,πώς να κάνεις από κει παιχνίδι? Το λέω γιατί παρακολουθώ 3-4 δημοπρασίες και την συγκεκριμένη την έχω βγάλει από το μυαλό μου για αυτό τον λόγο.

Nαι δεν στέλνουν ακόμα Ελλάδα. Το δουλεύουν λέει.

Έχουν μόνο να κάνεις collection με δική σου μεταφορική.

Υou would be able to send DHL to collect the bottles. The only charges we would require are £6 per bottle for the EU excise fees and £2 per bottle to cover packing materials.

• Like 1
  • 3 weeks later...
Posted

Αφού είχα ανεβάσει το πρώτο report εδώ, ανεβάζω και το επόμενο. 

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, πάρα πολλά ενδιαφέροντα topics επάνω σε θέματα που αφορούν τις αγορές. Δεύτερο report τους που δαβάζω και πραγματικά κάνουν καλή δουλειά. 

Noble-Co-Whisky-Intelligence-Report-2023.pdf

• Like 2
  • 3 months later...
Posted

Αφού είχα ανεβάσει το πρώτο και το δεύτερο report εδώ, ανεβάζω και το τρίτο που έχω. 

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, πάρα πολλά ενδιαφέροντα topics επάνω σε θέματα που αφορούν τις αγορές. Τρίτο report τους που δαβάζω και πραγματικά κάνουν καλή δουλειά. 

Στην εισαγωγή η βασική παρατήρηση και η πρόβλεψη.

image.png

Πριν όμως πανηγυρίσουν οι auction traders ας διαβάσουν και αυτή την επισήμανση.

In our sixth report on the fine and rare whisky market at auction, we analyse Q4 data and review what happened in January 2024. Amidst the macro gloom, and a tough time for collectibles and luxury generally, we analyse trends by price, region and distillery.

The fourth quarter of 2023 saw a downturn in volumes that was sharp and mostly felt in the lower price brackets of our dataset. We expect 2024 may be a year of recovery for the market as bargain hunters seek value, but there is no sign of that as yet in the data.

=======================================

Στο e-mail τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται:

We are delighted to publish our sixth Noble & Co Whisky Intelligence Report, in partnership with decision intelligence firm Brainnwave. In the report we review the performance of the fine and rare whisky at auction market. The key highlights are:

• Volumes at auction are in decline, down by 11% in Q4 2023 vs Q4 2022
  • This is mostly being seen at the lower-priced bottles, with £100-£1,000 down by 11.4% and £1,000 to £10,000 down by 9.4%
  • Average prices are rising but this is predominantly a mix shift due to the weakness at the lower-priced end of the market
  • Volume declines worsened through December and January, even accounting for seasonality.  Bottles selling between £100 and £200 were down by 20% in December 2023 vs December 2022, and 21% in January 2024 vs January 2023
  • Most of the major brands have seen significant brand declines. The Macallan noted a very strong value in the quarter due to the sale of The Macallan Valerio Adami bottle
  • Our data shows that bottles that are “unsold” at auction are not increasing significantly in number overall. This implies sellers are being more careful in putting bottles to auction in a more fragile market
  • Overall, it is clear that the macro-economic climate is weighing on the auction market. If 2024 is a year of economic recovery, this may feed through to the auction market
  • We now have 905,025 bottle sales in our dataset and over 20 million datapoints 

====================================

όλα τα reports μέχρι και τώρα εδώ.

https://nobleandcompany.com/whisky-intelligence-2024/

Noble-Co-Whisky-Intelligence-Report-2024-Q1.pdf

• 8 months later...
Posted

Και μιας και το in.gr δεν διαβάζει whiskyforum, τα δύο τελευταία Noble & Co reports. 

Θέλει προσοχή το πως διαβάζουμε τις αναλύσεις. 

Κάποια highlights από εμένα.

image.png

image.png

image.png

NobleCo_WhiskeyIntel_2024-Annual_Digital.pdf Noble-Co-Whisky-Intelligence-Report-2024-Q3.pdf